Superintelligente robots

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8055
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Superintelligente robots

Bericht door xplosive »

Hoe zou een maatschappij met superintelligente robots er idealiter uit moeten zien? Dat is de centrale vraag in deze draad.

Isaac Asimov heeft hierover gefilosofeerd. In Ethiek voor robots (een enigszins filosofische filmrecensie van de film I, Robot, gebaseerd op The Evitable Conflict van Isaac Asimov) worden de drie wetten van de robotica behandeld die Isaac Asimov introduceerde :
Eerste Wet:

Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

Tweede Wet:

Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.

Derde Wet:

Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

Later voegde Asimov een Nulde Wet toe, die weer belangrijker was dan alle andere:

Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid.
Deze door Isaac Asimov geformuleerde wetten kunnen als ruw raamwerk dienen om verder over door te filosoferen.

In de film "I, Robot" is er een centrale superintelligente computer die aan het hoofd staat van diverse superintelligente robots. Mij lijkt dat geen gewenste situatie. Beter lijkt het mij om een groep min of meer gelijkwaardige superintelligente robots te hebben die opereren volgens bepaalde vastgelegde zeden en die elkaar sociaal controleren. Zo'n generatie robots zou dan een nieuwe generatie nóg intelligentere robots kunnen creëren waarbij de zedelijke meetlat steeds strak gehanteerd wordt.

De vraag is wat die zeden zouden kunnen zijn of moeten zijn, afgezien van wat Isaac Asimov er zelf al over bedacht had. Een andere vraag is tot hoever je de bevoegdheden van zulke robots wilt laten gaan. Moeten robots bijvoorbeeld ingezet worden voor misdaadpreventie? In sommige boeken van Isaac Asimov zijn er robots die de gedachten van mensen kunnen lezen. Op die manier zouden robots het beramen van een misdaad kunnen zien aankomen en deze verhinderen nog voordat iemand ertoe komt om zo'n misdaad ten uitvoer te brengen. Je krijgt dan een soort robotpolitie die waakt over de veiligheid van mensen. En wat als een mens op zeker moment niet meer verder wil leven en dood wil? Moet die wens dan worden ingewilligd? Zo zijn er genoeg zaken waar je je gedachten over kunt laten gaan en kunt nadenken over consequenties van het een en ander. Hoe maakt een robot bijvoorbeeld het onderscheid tussen hinderlijk lastigvallen enerzijds en anderzijds vriendschappelijk bedoelde aanrakingen? Misschien vind iemand het leuk om een vriendschappelijke klap voor zijn achterwerk te krijgen en hoe voorkom je dan dat een robot zo'n klap in zo'n geval uitlegt als hinderlijk lastigvallen?
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48893
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Superintelligente robots

Bericht door Pilgrim »

En de Mens sprak: Laat ons robots maken, een beeld, dat ons gelijk zij, om te heersen over de productiemiddelen en voor ons het werk te doen over de gehele aarde.

En de Mens schiep den robot naar zijn beeld, tot een beeld Mens schiep Hij hem, en schiep hen androgyn.

En de Mens zag alles wat Hij gemaakt had, en zie het bleek zeer Fout. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest en de Mens was niet meer: de zesde dag...
Tja, als je iets schept naar het beeld van de Mens... : nono3:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8055
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Superintelligente robots

Bericht door xplosive »

Tsja, ik besef heel goed dat het zeer fout kan gaan met die robots. Dat hoeft echter niet te weerhouden van te filosoferen over hoe je graag zou willen zien dat het uitpakt als zulke superintelligente robots ten tonele verschijnen.

In het meest ideale geval zijn deze robots dan een verbeterde versie van de mens, waarbij ze niet gevoelig zijn voor corruptie en slechts nobele doelen nastreven. Daarmee wordt de mens als voorbeeld voor de robot dus losgelaten, aangezien mensen wèl gevoelig voor corruptie kunnen zijn en ook destructieve doelen kunnen nastreven.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48893
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Superintelligente robots

Bericht door Pilgrim »

Er is ook al een kerk voor...
Ontslagen Uber-werknemer start kerk rond kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd: 27 september 2017

Afbeelding

Anthony Levandowski, die werd ontslagen bij Uber om vermeend diefstal, is een kerk gestart op basis van kunstmatige intelligentie.

Dat blijkt uit een uitgebreid profiel dat Wired over hem schreef.

Anthony Levandowski diende recent documenten in om een eigen religieuze organisatie te starten, genaamd Way of the Future. De kerk heeft volgens Wired als doel "een goddelijk figuur op basis van kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en te promoten".

In de ingediende papieren wordt Levandowski omschreven als oprichter en directeur. De kerk wil "door de Godheid te aanbidden bijdragen aan de verbetering van de maatschappij".

Uber
De oprichter van de kerk was de laatste tijd vooral in het nieuws als belangrijke speler in de rechtszaak tussen Google-zusterbedrijf Waymo en Uber. Waymo verdenkt Levandoswki ervan 14.000 documenten te hebben gestolen toen hij bij Google vertrok om zijn eigen startup Otto te beginnen. Bij dat bedrijf werkte hij aan technologie voor zelfrijdende auto's. De startup werd later ingelijfd door Uber.

De taxidienst ontkent echter gestolen informatie in bezit te hebben. Levandowski werd wel bij Uber ontslagen, omdat hij niet wilde meewerken aan de rechtszaak.

Door: NU.nl

https://www.nu.nl/tech/4940753/ontslage ... entie.html
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Plaats reactie