Varkens slimmer dan mensen

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
mercator
Berichten: 18579
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Varkens slimmer dan mensen

Berichtdoor mercator » Di Dec 18, 2018 12:03 pm

Net een interessant dieren experiment gezien.

Binnen een omheining staan zes muurtjes met achter 1 muurtje een lekkere maïskolf. Buiten de omheining kuiert een groep varkens rond, ze kunnen niet zien wat er achter de omheining én de muurtjes zit. Het dominante zwijn wordt binnen de omheining gelaten. Na een flinke poos snuffelen vindt hij de mais achter muurtje 2 . Dan wordt hij terug buiten de omheining geleid. De procedure wordt een aantal malen herhaald. Mr Big gaat telkens onmiddellijk naar muurtje 2 om te smullen.
De 5de maal wordt een lager geplaatst varken mee binnen gelaten. En dan gebeurt er iets merkwaardigs. Big loopt NIET direct naar nr 2 maar treuzelt wat bij 1, 5,6...wanneer de ander ook druk bezig is met zoeken loopt Big snel naar nr 2 en schrokt daar de mais naar binnen.
Omgekeerd lukt het experiment niet. 2 lager geplaatste varkens zoeken solidair tot ze iets gevonden hebben en onthouden dat dan niet voor de volgende maal.

Conclusie van de onderzoekers is : varkens zijn slim want ze kunnen liegen en daarvoor moet je logisch kunnen redeneren.

Zoals ik het zie klopt dat maar ten dele- je zou kunnen zeggen dat die wetenschappers dommer zijn dan de varkens die ze onderzoeken [icon_lol.gif] . Dat het ene varken de baas is in de groep is niet zomaar maar OMDAT die de slimste en de sterkste is en de anderen kunnen niet anders dan zich daarbij neerleggen. Exact het omgekeerde dus zoals onze mensen-democratie werkt . Hier wordt degene baas die het meest lijkt op de dommeren en zwakkeren onder ons. Kijk maar naar Rutte en Timmermans. En die laatste is dan niet eens gekozen.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71972
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Varkens slimmer dan mensen

Berichtdoor Ariel » Di Dec 18, 2018 1:58 pm

Grappig. Ik voel me schuldig dat ik varkensvlees eet. :ohmy2:

Hoe slim zijn varkens?

Varkens zijn sociale en erg intelligente dieren en worden in dat kader dan ook vaak in één adem genoemd met dieren als mensapen en dolfijnen. Naar aanleiding van verschillende experimenten worden hun cognitieve vaardigheden vaak vergeleken met kinderen van rond de vier jaar. Lees hieronder wat varkens allemaal kunnen.

Varkens hebben een goed geheugen
Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol heeft veel onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens. Uit onderzoek naar het geheugen van boerderijvarkens blijkt dat zij prima kunnen onthouden. In het experiment werden op verschillende plekken verschillende hoeveelheden voedsel verstopt. De varkens wisten ook na verloop van tijd precies waar zij het meeste voedsel konden vinden. Het nadeel van dit lerende vermogen is dat varkens ook lang bang blijven als ze eenmaal ergens van zijn geschrokken. Zo leven er op Farm Sanctuary in Amerika drie varkens die gered zijn nadat ze uit een veetransport waren gevallen. Nog altijd schieten ze bang weg wanneer er een vrachtwagen stro komt brengen.

Varkens kunnen abstract denken
Veel varkens in Nederland hebben als afleiding alleen een ijzeren ketting met een bal eraan in hun hok. Dat de slimme varkens wel wat meer uitdaging aankunnen blijkt wel aan het aantal videospellen dat voor hen is gemaakt. In 2011 presenteerden de Universiteit van Wageningen en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een iPad-spel, speciaal voor varkens. Maar daarvoor werden varkens ook al regelmatig aan het gamen gezet. Onderzoekers uit Pennsylvania in de VS maakten in de jaren ’90 al een speciale joystick voor varkensspelletjes. En wanneer de onderzoekers de regels veranderden, hadden de varkens ook de nieuwe regels al snel onder de knie.

Varkens zijn hygiënisch
Ze hebben allerlei gezegdes en vooroordelen tegen zich, maar dat neemt niet weg dat het varken een schoon en opgeruimd dier is. Biggen zijn al binnen 7 dagen zindelijk. Als een varken ’s nachts naar de wc moet, zal hij zijn warme nestje verlaten en een afgelegen plekje zoeken om zijn behoefte te doen. Ook houden varkens de plek waar ze eten en waar ze hun behoefte doen graag strikt gescheiden. Varkens zijn gek op een modderbad. Door in de modder te gaan liggen, deze te laten opdrogen en vervolgens af te schuren, maakt het varken zichzelf schoon en worden insecten en luizen in de varkensvacht gedood. Het rollen door de modder is dus niet alleen een leuk spelletje, maar ook een soort schoonmaakbeurt.

Varkens begrijpen spiegels
In de psychologie wordt de spiegelproef vaak gebruikt om te testen hoever de ontwikkeling van een kind is. Uitgangspunt hierbij is dat zij snappen dat hun spiegelbeeld niet een ander is, maar een reflectie van hunzelf. Ook varkens begrijpen hoe een spiegel werkt. Dat blijkt uit een experiment waarbij varkens alleen via spiegels voedsel zagen. De varkens hadden gelijk in de smiezen dat zij niet door de spiegel heen moesten stappen, maar dat ze de hoek om moesten voor een hapje.Varkens hebben hun eigen taal
De taal van varkens gaat veel verder dan het simpele “knor knor” dat ze wordt toegedicht. Verschillende onderzoekers telden 20 verschillende geluiden waarmee varkens met elkaar communiceren. Hoeveel varkens er zelf onderscheiden is vooralsnog een raadsel. Behalve met knorretjes, communiceren varkens ook nog via hun krulstaart.

Varkens begrijpen de intenties van anderen
Varkens zijn doorgaans erg sociale dieren, ze eten graag samen en rouwen zelfs samen als er iemand is overleden. Toch denken ze soms ook gewoon aan zichzelf. Als ze op zoek zijn naar voedsel, zijn ze prima in staat om hongerige soortgenoten af te schudden. Op die manier kunnen ze het voedsel voor zichzelf houden als ze geen zin hebben om te delen. Hieruit kan je absoluut afleiden dat varkens de intenties van soortgenoten begrijpen, een complexe vorm van denken die zelfs niet alle mensen onder de knie hebben.

Varkens zijn redders in nood...
Honden hebben dankzij Lassie een goede naam als redder in nood. Toch halen varkens ook regelmatig het nieuws met hun heroïsche daden. Ze redden hun baasjes uit het moeras, uit vakantiehuisjes, uit het water en van inbrekers. En soms redt een varken zelfs een koe.

...maar wie redt de varkens?
Na deze verhalen over heldendaden blijft de hamvraag: maar wie redt de varkens? In Nederland worden er jaarlijks meer dan 30 miljoen geboren. Het leeuwendeel wordt niet ouder dan zes maanden. Al direct aan het begin van dat korte leven wordt hun staartje er zonder verdoving afgebrand. Daarna worden ze in sneltreinvaart vetgemest tot rond de 100 kilo in een piepkleine stal. Dat is voor geen enkel dier een pretje, maar zeker niet voor het superslimme varken.

Wij zetten ons elke dag opnieuw in om de rechten en leefomstandigheden van varkens te verbeteren. Dat doen we door campagnes, onderzoeken, rechtszaken en politieke lobby. Omdat wij een kleine organisatie zijn helpt het enorm als ook de consument een beetje campagne voert, al is het alleen maar in de supermarkt bij het kiezen van de boodschappen. Onze oproep is dan ook: eet geen vlees uit de vee-industrie!
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Ethiek, Moraliteit en Logica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten