Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Deze afdeling dient niet voor discussies. Het is een databasis van documenten, websites, boeken en andere bronnen teneinde sceptici te voorzien in materiaal om hun artikels op te stellen, zodat ze islam kunnen weerleggen. Plaats uw links in de juiste topic. Indien u een nieuwe topic wil inleiden, gelieve mij dat dan eerst te laten weten, we willen gelijklopende topics vermijden. Geen copy paste. Geef volledige referenties en ga na of uw bron betrouwbaar is. Indien u één van de aangehaalde bronnen wil weerleggen, vragen wij u dat te doen in de andere afdelingen van dit forum.
Gebruikersavatar
carabo
Berichten: 313
Lid geworden op: Di Jan 15, 2008 12:45 am
Contact:

Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor carabo » Di Sep 09, 2008 12:04 am

Beste FFI'ers,

Omdat ik graag na zoveel contra ook wel weer eens wat pro wilde zien
(om een eenzijdige blik te voorkomen) heb ik de volgende film gedownload en bekeken: Islam - Empire Of Faith (2001)
Afbeelding

De aanbeveling van de film was deze:
This is a very good documentary and shows the more fair image of Islam not commonly seen in the West, of a religion that was flourished in culture, science, and art. It also shows its more violent parts in history. Nevertheless, I find that it ends all too abruptly and it fails to comment on any contemporary issues about Islam, which I guess would have made this documentary too long.
If you are interested in Islam, find yourself a copy of this and watch as it is entertaining and informative.
Especially at this time, it is necessary for Western audiences to learn more about Islam.

Bron:http://www.imdb.com/title/tt0309720/

Korte samenvatting:
Alles ging Mohameds manier totdat ene gek? Al Hakim in 1009 na Chr. die kerk in brand stak in Jeruzalem. De paus was kwaad en de kruisvaarders heroverden Jeruzalem. Totdat later ene Sallaadin deze terug nam. De Mongolen vallen aan maar bekeren zich later tot de islam. Dan krijg je nog de Ottomanen en ene Suleyman die strandt voor de poorten van Wenen.

Ok ik was kritisch en dacht dat ik een punt had bij de volgende scène
waarin Thomas van Aquino de ideeën van Islam-filosoof Averroes overnam en dat dit leidde tot de Europese renaissance.
En dat dezelfde Averroes voorkwam in een schilderij van Rafael van grote Europese denkers.

Hier is het fragment:
http://www.carabo.nl/ffi/thomas.html
of
http://www.carabo.nl/ffi/thomas.swf

Hier is die Averroes:
Afbeelding

Wat blijkt:

Thomas van Aquino is echt beïnvloed door deze meneer
En Aristoteles was ook meneers grootste invloed

Echter:
Aristoteles leefde 4 eeuwen voor Christus
Thomas van Aquino in de 13e eeuw na Christus
Averroes de 12e eeuw na Christus

Het schilderij van Raphael moet dus een vrije interpretatie geweest zijn

Dit is een achteraf-redenatie mijnerzijds
Verder weet ik helemaal niets van Averroes en hoe groot zijn invloed was en nog is in de huidige tijd. Zal wel niet veel zijn.

Maar wel: "The debth that the world owes Islam..."
Haha, prachtig slot.

Was wel verbaasd dat het lijkt te kloppen of denken jullie hier anders over?

Edit achteraf: Juiste naam is Thomas van Aquino en niet Thomas a Kempis. Dank aan Ketter.
Laatst gewijzigd door carabo op Di Sep 09, 2008 11:25 pm, 5 keer totaal gewijzigd.
Alles in de koran over barmhartigheid, liefde, tolerantie en vergeving tegenover niet Moslims is afgeschaft door het zwaardvers sura 9:5 - Jalaluddin Al-Suyuti

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Berichtdoor Manon » Di Sep 09, 2008 7:59 am

Toch wel.

Averroes wordt in het westen algemeen erkend als groot denker. Niet omdàt hij moslim was, maar hij was een groot denker onDANKS zijn islamitische achtergrond (moest zijn?).

Hij heeft zijn leven dan ook in ballingschap geëindigd.Na de golf van fanatisme door de Almohaden in Andalusië aan het eind van de twaalfde eeuw viel hij in ongenade, zijn werken werden officieel verboden, zelfs verbrand en Averroes werd verbannen naar een geïsoleerde plaats dichtbij Córdoba. Veel van zijn werken in de logica en metafysica zijn permanent verloren gegaan als gevolg van censuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/Averroes
raar dat men hier de Almohaden als "fanatiek" bestempeld, terwijl zij net een strekking vertegenwoordigden die de REDE voorop wilden stellen...

wiki lijkt me hoe langer hoe meer gekleurd te geraken.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Gebruikersavatar
Ketter
Berichten: 4219
Lid geworden op: Do Jun 22, 2006 9:06 am
Locatie: Vlaanderen

Berichtdoor Ketter » Di Sep 09, 2008 2:04 pm

Onderschat ook niet hoe groot een denker deze man was. Is het trouwens fout om te leren van een ander?

Onderschat ook niet de invloed van Averroës op de westerse filosofie. Dan wel niet zozeer via Thomas à Kempis (die in onze streken wel wat invloed had), maar via een andere Thomas: Thomas Aquinas (of "van Aquino") en z'n scholastische school. Ook op de joodse kultuur heeft Averroes een serieuze impact gehad (via Gersonides). Meer nog, eigenlijk kent ook seculariere wetenschap een voorganger in Averroes in die mate dat hij met z'n nadruk op de rede voor de emancipatie van wetenschap pleitte (t.o.v. de theologie).

Maar welke cultuur heet het minst geleerd van Averroës? Wel, dat is simpel: de Islamitische. Zij hebben de idee dat de Koran met de rede moet worden benaderd en niet via de hadith volledig en grondig verworpen. Zij hebben al zijn filosofische ideeën die met god te maken hebben verketterd en volledig verworpen (o.a. de notie van een sterfelijke menselijke ziel met een onsterfelijk goddelijke kant, gedeeld met alle andere zielen).

Het is dus eigenlijk zeer ironische (tot het perverse toe) dat de huidige moslims beweren dat we veel "te danken" hebben aan Islam wegens Averroës. Immers, de generatie Internetmoslims zou, blootgesteld aan zijn ideeën, Averroës zeer waarschijnlijk absoluut niet islamitisch noemen.

Eigenlijk is de uitspraak "het westen heeft veel te danken aan de Islam" een platitude. Juister is: "het westen heeft ook ook geleerd uit denkers uit Islamitische middens die de Islam zelf heeft verworpen".

Merk de nuance.
Zonder (ji)haat straat.

Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan het feit dat ik niet kan geloven in een God die zo duidelijk kwaadaardig is?

Gebruikersavatar
Ketter
Berichten: 4219
Lid geworden op: Do Jun 22, 2006 9:06 am
Locatie: Vlaanderen

Berichtdoor Ketter » Di Sep 09, 2008 2:16 pm

Manon schreef:
Na de golf van fanatisme door de Almohaden in Andalusië aan het eind van de twaalfde eeuw viel hij in ongenade, zijn werken werden officieel verboden, zelfs verbrand en Averroes werd verbannen naar een geïsoleerde plaats dichtbij Córdoba. Veel van zijn werken in de logica en metafysica zijn permanent verloren gegaan als gevolg van censuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/Averroes
raar dat men hier de Almohaden als "fanatiek" bestempeld, terwijl zij net een strekking vertegenwoordigden die de REDE voorop wilden stellen...

wiki lijkt me hoe langer hoe meer gekleurd te geraken.


De Almohaden stelden niet "rede voorop". De Almohaden wouden een unitaire Islam.

Zij wouden een "zuivering" van het Islamitische geloof. In die mate waren ze fanatiek dat hun leider zichzelf "Mahdi" noemde en een heilige oorlog begon tegen z'n geloofsgenoten om ze te "zuiveren". Nog maar eens bewezen dat Islam niet noodzakelijk (of noodzakelijk niet?) tot vrede leidt.

Ik had ergens gehoord dat Averroësinderdaad eerst als een geschikte bezieler werd gezien voor deze secte (ik kan dat eigenlijk niet bevestigen, maar ik denk het ergens gelezen te hebben), maar zeker is dat hij al snel in ongenade viel met zijn zeer "onzuivere" ideeën over mens, God en ziel.
Zonder (ji)haat straat.Wat is er zo moeilijk te begrijpen aan het feit dat ik niet kan geloven in een God die zo duidelijk kwaadaardig is?

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45803
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Pilgrim » Di Jul 23, 2019 12:47 am

“Geestelijk zwakke, naar seksuele lusten snakkende mannen” – Thomas van Aquino over de geboorte van de islam

Geplaatst op 22 juli 2019

Afbeelding
Thomas van Aquino, geflankeerd door Aristoteles en Plato.

Al vele eeuwen geleden heeft Thomas van Aquino, de belangrijkste geleerde van de katholieke kerk, ingezien waar de zwakke punten van de islam liggen en ze rijk aan kennis aangetoond. Deze uitspraken zouden verplichte lectuur voor onze huidige kerkmannen moeten worden!

Deze blog wordt gedragen door de overtuiging van de philosophia perennis dat er blijvende, tijd- en context-onafhankelijke waarheden bestaan. Zo verschillen de vreugde en het verdriet van de mensen van de Klassieke Oudheid in principe niet van onze gevoelens. Anders zouden we een tekst die ouder is dan 50 of 60 jaar überhaupt niet begrijpen.

Ofschoon dat zo is, zijn we toch steeds opnieuw verrast wanneer we vaststellen dat al vele eeuwen geleden iemand iets geformuleerd heeft dat wij moeizaam als inzicht verworven hebben. Zo verging het mij, toen ik bij de grote middeleeuwse Thomas van Aquino (1224-1274) passages over de islam zocht.

Grote delen van zijn werk ontstonden in de actieve grondige uiteenzetting met de islam
Thomas van Aquino is in dit verband daarom ook zo interessant, omdat bepaalde delen van zijn werk in actieve uiteenzetting met de islam zijn ontstaan.

Het was de tijd van de veel verguisde kruistochten, die echter in werkelijkheid ook het startschot voor een grote culturele uitwisseling tussen de Oriënt en het Avondland werd. Via oorlogen en handel met het Morgenland kwamen o.a. via de door de Moren veroverde Spaanse gebieden en via Venetië de lang vergeten en verdwenen geschriften van de grote Antieke filosoof Aristoteles opnieuw in het Avondland terug. Het denken en het werk van Thomas zijn zonder deze invloed net zomin denkbaar als de geboorte van de universiteit, waaraan de orde waartoe Thomas behoorde (Dominicanen) een wezenlijke bijdrage leverde.

Eerste wetenschappelijke uiteenzetting met de religie van de “barbaren”
Wat zegt Thomas over de islam? Behalve de inhoudelijke uiteenzettingen met het islamitische Aristotelesisme van een Averroes (Ibn Rushd) of Avicenna (Ibn Sina), die hij echter altijd onafhankelijk van de islam beschouwt, is er in zijn “Summa contra gentiles” (dat zichzelf in het voorwoord beschouwt als intellectuele uiteenzetting met de filosofische fundamenten van de ongelovigen) een bijzonder veelzeggende passage te vinden, waarin Thomas de islam karakteriseert:

Hij zou een sekte van ongeciviliseerde, in echt religieuze dingen compleet incompetente woestijnbewoners zijn.

Daardoor zou hij zich onderscheiden van het christendom, dat uit een hoogstaande religieuze cultuur, het Jodendom, geboren zou zijn. Tegenover de in de woestijn geboren religie van barbaren staan wat betreft Thomas hoog-geciviliseerde, urbane religies – het Jodendom en het christendom: Jeruzalem, Athene, Efese en Rome zijn hun bakermatten.

De ongeciviliseerdheid kent volgens Thomas niet het duidelijke onderscheid tussen filosofie en theologie, het seculiere en religieuze, tussen natuur en bovennatuur, tussen staat en kerk. Een these, die destijds ook door Averroes werd vertegenwoordigd. Maar de weg heeft bereid van het christendom en zodoende van de Europese cultuur met haar scheiding van geestelijke en wereldlijke macht.

In de islam, de religie van Averroes, kon deze aristotelische scheiding tussen het staatkundig en religieuze gebied echter nooit terrein winnen.

Daarom is het ook absoluut onzinnig om onderscheid te maken tussen een politieke islam en een onpolitieke.

De islam is politiek of hij is geen islam
Deze uiterst verwereldlijkte, door en door politieke instelling van de islam is te zien in diens opgezwollenheid van het seksuele, die van de reëel bestaande islam bijna een bevestiging van het Darwinisme maakt.

Of in de woorden van Thomas:

“Mohammed heeft de mensen seksuele genoegens beloofd, aangedreven door de lust van het vlees. Zodoende heeft hij hen tot een sekte verleid.”

“Zijn valse leer bevat ook aanwijzingen die bij zijn beloftes passen. Zo liet hij de zinnelijke begeerte de vrije loop. Zoals te verwachten was, waren het naar zulke genoegens snakkende mannen die hem daarbij volgden. Wat betreft bewijzen voor de waarheid van zijn leer heeft hij alleen zulke genoemd die een ieder met zijn natuurlijke vermogen kan begrijpen die over maar heel weinig geest beschikt.”

Aan geestelijke fundamentele instelling zou het Mohammed volledig ontbreken:

“Daarentegen zei Mohammed dat hij met de macht van zijn wapens werd gestuurd – en dat zijn tekens waaraan zelfs rovers en tirannen geen gebrek hebben.”

Daar past ook de ontstaansgeschiedenis van de islam bij:

“Mohammed werd vanaf het begin niet gevolg door geleerden, niet door in de goddelijke en menselijke dingen onderrichte mensen. Diegenen die in hem geloofden, waren brute mannen en woestijnreizigers, die absoluut geen idee van de een of andere goddelijke leer hadden. Maar hun grote aantal dwong Mohammed met de macht van zijn wapens anderen met geweld hem te volgen.”

Islam als “cultuur van het liegen”
En ook de cultuur van het liegen in de islam ziet Thomas al bij Mohammed verankerd:

“Hij vervalst bijna alle getuigenissen van het Oude en Nieuwe Testament door er zijn eigen leugensprookjes van te maken. Dat kan iedereen zien die zijn leer onderzoekt. Daarom was het een slimme beslissing van zijn kant om het zijn aanhangers te verbieden het Oude en Nieuwe Testament te lezen. Anders zouden deze boeken hem schuldig hebben bevonden aan vervalsing.”

Bron: https://philosophia-perennis.com

Door: David Berger

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/07/22 ... -de-islam/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

mercator
Berichten: 19017
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor mercator » Wo Jul 24, 2019 10:25 am

Pilgrim schreef:“Hij vervalst bijna alle getuigenissen van het Oude en Nieuwe Testament door er zijn eigen leugensprookjes van te maken. Dat kan iedereen zien die zijn leer onderzoekt. Daarom was het een slimme beslissing van zijn kant om het zijn aanhangers te verbieden het Oude en Nieuwe Testament te lezen. Anders zouden deze boeken hem schuldig hebben bevonden aan vervalsing.”

De scherpzinnigheid van de 13de eeuw is dus niet besteed aan onze huidige linkse intellectuelen die van de Islam een van de 3 erkende godsdiensten hebben gemaakt. Idd zou het naast elkaar lezen van de 3 "Heilige Boeken" de moslims zwaar door de maand doen vallen.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Do Jul 25, 2019 8:42 pm

Pilgrim schreef:
[b]Al vele eeuwen geleden heeft Thomas van Aquino, de belangrijkste geleerde van de katholieke kerk, ingezien waar de zwakke punten van de islam liggen en ze rijk aan kennis aangetoond.

Waren de zwakke punten van Islam dan rijk aan kennis? Ik begrijp dat gedeelte in de zin hierboven niet.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Do Jul 25, 2019 9:05 pm

Pilgrim schreef:
Daarom was het een slimme beslissing van zijn kant om het zijn aanhangers te verbieden het Oude en Nieuwe Testament te lezen. Anders zouden deze boeken hem schuldig hebben bevonden aan vervalsing.”

Nee, onzin en helemaal fout volgens mij.

Mohammed heeft het lezen van het Oude en Nieuwe Testament NIET verboden. Hallo! Integendeel. Anders zou hij tegen de wil van Allah zijn ingegaan. Mogelijk ging hij er ook vanuit dat alle Arabieren net zoals hij analfabeet waren. Aangezien alle onzin van Mohammed zelf afkomt en van zijn geschiedschrijvers, mogen we concluderen dat Arabieren dom en bang waren om zelf op onderzoek te gaan naar de waarheid. De waarheid die schrijft dat Allah verschillende keren in de Koran verwijst naar de eerdere boeken van hem (Oude en Nieuwe Testament). Hij raadt zelfs Arabieren aan - in geval van twijfel - de mensen van het boek (joden en christenen) te consulteren. (Maar moslims twijfelen niet, die denken immers nooit na.)

Volgens mij weten de meest moslims best wel dat zij miserabele mislukkelingen zijn die door hun ouders zijn belazerd doordat hun ouders op het verkeerde paard hebben gewed. De grootste smeerlappen en bedriegers behoren natuurlijk tot het kleurrijke collectief van uitleggers van de Koran: de imams, ayatolla’s, moefties, imams, kaliefen, mahdies en mollah’s, die in elk Arabisch dialect zwijgen over de verwijzingen van Allah in de Koran naar zijn eerder tot de joden en christenen op aarde gezonden (heilige) boeken.

Wij kunnen met een gerust hart en met gegronde twijfel aan het gezonde verstand van 1,8 miljard moslims vaststellen dat zij pure afgodendienaars zijn die op eigen koers varen in plaats van op de heilige Korankoers van Allah.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

mercator
Berichten: 19017
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor mercator » Za Aug 03, 2019 11:11 am

Hans v d Mortel sr schreef:Mohammed heeft het lezen van het Oude en Nieuwe Testament NIET verboden.

Is het dan niet zo dat op het bezit van een Bijbel en het dragen van een kruisje zware straffen staan in het hellehol van de echte Islam, nl. Saoudi Arabië ?
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6485
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Ali Yas » Za Aug 03, 2019 12:20 pm

mercator schreef:
Hans v d Mortel sr schreef:Mohammed heeft het lezen van het Oude en Nieuwe Testament NIET verboden.

Is het dan niet zo dat op het bezit van een Bijbel en het dragen van een kruisje zware straffen staan in het hellehol van de echte Islam, nl. Saoudi Arabië ?

Touristen mogen één bijbel meenemen - voor eigen gebruik. Op verspreiding ervan staan straffen.

Wat betreft het niet-verbieden van de Bijbel door Mo de ongeletterde: in de Koran wordt de indruk gewekt dat "het boek" de Koran ondersteunt. Dat is niet zo, maar het duurde vele jaren voor dat tot de mohammedaanse "geleerden" doordrong. Men heeft toen bij wijze van noodsprong verklaard dat de Bijbel zoals die toen bestond, vervalst moest zijn. De "werkelijke" inhoud van "het boek" werd daarmee in nevelen gehuld...
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Za Aug 03, 2019 3:31 pm

Ali Yas schreef:in de Koran wordt de indruk gewekt dat "het boek" de Koran ondersteunt. Dat is niet zo, . . .

Dat is niet zo. In werkelijkheid is het andersom: de Koran ondersteunt de eerdere boeken van Allah die naar de aarde zijn gezonden. Dat die niet aan Arabieren zijn gezonden door Allah, maar aan joden en christenen, lijkt mij meer dan logisch. Mohammed was analfabeet, Jezus niet, en wat dacht u van de rest?

Dat de eerdere boeken van Allah zijn vervalst is een regelrechte aanfluiting voor de wil van Allah. Of moet ik zeggen voor het dramatisch lage IQ van 1,8 miljard moslims die in staat blijken Allah voor klootzak uit te maken? Allah bleek dus volgens 1,8 miljard die in alles afhankelijk zijn van joden, christenen en atheïsten, niet in staat zij eigen boeken tegen vervalsing te beschermen.

Moslims zij zo ontzettend dom en agressief en tegen elke vorm van intelligentie gekeerd,
dat zij glashard negeren dat de eerdere boeken van Allah vol staan over het gebruik de alcoholische versnapering wijn.

Wat goed is zal de god van Abraham niet verbieden. Gelovige joden (van licht tot orhodox) en christenen (van licht tot orthodox) consumeren wijn.

Islam met zijn primitieve laag IQ geschoolde moslims behoort tot de enige religie in de wereld die alcohol verbiedt.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6485
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Thomas van Aquino - Averrous - Raphael - Renaissance

Berichtdoor Ali Yas » Za Aug 03, 2019 4:19 pm

Hans v d Mortel sr schreef:Dat de eerdere boeken van Allah zijn vervalst is een regelrechte aanfluiting voor de wil van Allah. Of moet ik zeggen voor het dramatisch lage IQ van 1,8 miljard moslims die in staat blijken Allah voor klootzak uit te maken? Allah bleek dus volgens 1,8 miljard die in alles afhankelijk zijn van joden, christenen en atheïsten, niet in staat zij eigen boeken tegen vervalsing te beschermen.

Hier sla je de spijker op z'n kop, Hans. Maar logica hè? Moeilijk, moeilijk.
Truth sounds like hate to those who hate truth.


Terug naar “Bronnen Centrum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten