relaas van een barmartige(naieve)samaritaan.(gaza strook)

Deze afdeling dient niet voor discussies. Het is een databasis van documenten, websites, boeken en andere bronnen teneinde sceptici te voorzien in materiaal om hun artikels op te stellen, zodat ze islam kunnen weerleggen. Plaats uw links in de juiste topic. Indien u een nieuwe topic wil inleiden, gelieve mij dat dan eerst te laten weten, we willen gelijklopende topics vermijden. Geen copy paste. Geef volledige referenties en ga na of uw bron betrouwbaar is. Indien u één van de aangehaalde bronnen wil weerleggen, vragen wij u dat te doen in de andere afdelingen van dit forum.
Gebruikersavatar
AREND
Berichten: 129
Lid geworden op: Wo Mar 12, 2003 6:22 pm

relaas van een barmartige(naieve)samaritaan.(gaza strook)

Berichtdoor AREND » Zo Mar 16, 2003 9:37 pm

http://www.ddh.nl/org/pais/archief/tka02/waarnem1.html

Op 10 januari keerde vredesactivist Louis Bohte terug in Nederland, na een periode van drie maanden in Palestina. Daar nam hij met enkele Nederlandse reisgenoten deel aan een internationale waarnemingsmissie, uitgezonden door 'United Civilians for Peace', om zich op de hoogte te stellen van de oorlogssituatie en daarover zo breed mogelijk te rapporteren. In uitgebreide brieven aan het 'thuisfront' en diverse vraaggesprekken of reportages in de Nederlandse media deed Louis verslag van zijn ervaringen in Palestina, van de tweede 'intifada' en van het menselijk lijden. Bijgaand twee passages uit Louis' brieven van 26 en 29 november, geschreven tijdens de Ramadan in Bethlehem, zijn standplaats. De eerste passage betreft een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp en de tweede gaat over zelfdodingsacties.

Het Azza-vluchtelingenkamp heeft het tijdens de bezetting ernstig te verduren gehad. Het bezoek aan dit kamp heeft mij veel gegeven. Toen ik door de hoofdstraat liep, riepen een paar mensen in een zijstraatje mij; ze zaten bij een vuurtje om zich te warmen. Ik aarzelde, maar toen ik dan toch naar hen toeliep hoorde ik drie stenen vlak bij mij neerkomen. Hierop liepen drie mannen naar de hoofdstraat en spraken de dader(s) aan. Bij het vuurtje aangekomen werd mij een stoel aangeboden en vertelde ik hen, wie ik was en wat ik kwam doen. De mensen, mannen en kinderen spraken niet veel Engels, maar mijn aanwezigheid was goed.

Ramadan
Op een gegeven moment kwam er een man bij met een baard, die schertsend Bin Laden werd genoemd. Hij omhelsde me en gaf mij zoenen, gebruikelijk in hun cultuur. Op een gegeven moment haalden zij een jongeman erbij, die beter Engels sprak. Het gesprek liep gemakkelijk. Het was ondertussen wat laat geworden, na half vijf. Hij wilde mij de wijk laten zien, maar dat was wat moeilijk, omdat het gebed voor de Ramadan eraan kwam en het eten. Om vijf uur eten de mensen, omdat dan de zon onder is. Hij nodigde mij uit om bij hem te komen eten. Zijn huis bleek vlakbij te zijn, zo'n tien meter. Het was een heel klein huisje.

Rolstoel
Binnen zette het gesprek zich voort. Ik liet hem de advertentie uit de New York Times (1) lezen en hij was daar zeer blij mee. Even later kwam nog een andere jongeman, die aan de universiteit van Bethlehem studeert en ook afkomstig is uit Jenin. Hij moet zich in een rolstoel voortbewegen, want als kind werd hij het slachtoffer van de eerste Intifada. De eerste Intifada had ook in dit gezin zijn sporen nagelaten. Een broertje van de jongeman die mij uitnodigde, was tijdens die Intifada als rweejarige om het leven gekomen.

Even later werden wij uitgenodigd om aan tafel te gaan, dat wil zeggen op de grond zitten met het eten in schalen op een stuk plastic met grote ronde platte broden, die nog warm waren. Daar zaten wij met zijn vieren: de vader, de zoon, de vriend en ik. Ik liep zo de kamer binnen, maar mij werd vriendelijk verzocht mijn schoenen uit te doen. Dat is hier gebruikelijk en ik paste mij meteen aan, al schrokken zij zelf van hun verzoek en hoefde het niet. De maaltijd begon met het eten van een vijg en het drinken van water. Dat is gebruikelijk tijdens de Ramadan.

Kijken en dan schieten
De andere kinderen, jongens, liepen wat rond en eentje, die mijn aanwezigheid wel leuk vond, speelde een Palestijnse strijder, de Palestijnse doek met rode blokjes om zijn hoofd, zodat alleen zijn ogen te zien waren. Met een speelgoedgeweer schoot hij op mij. Even om de hoek kijken en dan schieten. (...). Zij leren, dat je jezelf op deze manier moet verdedigen. Hierover en over de islam had ik een heel gesprek met de huisvriend, wiens onderbenen niet meer funktioneren zoals ze bedoeld zijn. Ik vond het een boeiend gesprek. Het ging onder andere over Mohammed. Zijn betekenis als profeet kan eigenlijk moeilijk ontkend worden gezien het grote aantal volgelingen, die hij tot overgave aan God heeft gebracht via de Koran, hoe je het ook verder wendt of keert."

Zelfdodingsacties
"Vanavond [op 29-11-'01] ben ik naar een dans- en zangavond geweest van de Palestijnse groep 'Baladi Dakbeh.' Ik vond het een heerlijke avond. (...). Na afloop (...) kwam ik in gesprek met een jong stel. De man vroeg mij naar mijn mening over de zelfdodingsacties zoals die in Tel Aviv. Ik vertelde hem, dat ik me gespecialiseerd had in zelfdoding onder jongeren en dat ik zulke acties beschouw als een boodschap: 'ik zie geen andere weg om zin aan mijn leven te geven'. Van hem kreeg ik te horen, dat de jongeren graag willen leven, maar niet bang zijn voor de dood. Dit laatste heb ik vaker gehoord. Met wat ik tot nu toe gezien en meegemaakt heb en wat ik van mijn kollega's hoorde, konstateer ik, dat er voor jongeren geen toekomstperspektief is. Dan is dit soort gedrag niet verwonderlijk, al zoek ik zelf naar andere wegen. Het is goed te bedenken, dat alle gedrag van mensen een boodschap inhoudt. De zelfdodingsacties zijn een antwoord op een als uitzichtloos ervaren behandeling door de bezetters."

Louis Bohte

Louis Bohte woont te Heerlen, in een Franciskaanse communiteit, is lid van de Franciskaanse Vredeswacht en bestuurslid van de Stichting BurgerVredesTeams Nederland.
"leest u ons ook voor uit de
fabeltjeskoran,t"
mijn homepage
Afbeelding

Terug naar “Bronnen Centrum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten