Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Ma Sep 24, 2018 10:28 am

Nieuwe smokkelroute: migranten komen nu via Baskenland Europa in

De Baskische stad Irún is de nieuwe plek voor migranten om van Spanje naar Frankrijk te komen op weg naar noord-Europa. De afgelopen zomer probeerden duizenden migranten slecht bewaakte grensovergangen in Baskenland over te komen.

Het Spaanse Irún ligt aan de Atlantische kust. Er melden zich daar opvallend veel migranten, meestal afkomstig uit West-Afrika. Het Spaanse Rode Kruis zegt dat in twee maanden ruim 3.000 migranten zijn geteld in het stadje. Ze slapen op straat, bij het treinstation en bij hulpverleners. Hulporganisaties in Irún hebben met bewoners een netwerk opgezet en zamelen eten en kleren in. Een kraakpand werd ingericht om onderdak te bieden aan migranten.

Geen hekken
Vanuit Irún hoeven de migranten - lopend, per bus of per trein – alleen maar de bruggen over de Bidasoa-rivier over te steken waarna ze in Frankrijk staan, in de stad Hendaye. ,,Er staan hier geen hekken met prikkeldraad, er zijn alleen patrouilles van de Franse gendarmes’’, constateerde de Spaanse krant El País recent.

Aan de Franse kant zijn extra politiemensen ingezet, maar dat heeft nauwelijks effect. ,,Wij pakken nu zo’n 30 tot 60 migranten per dag op’’, zegt Joseph Ciluffo van de Franse vakbond SGP Police. ,,Maar nog veel meer migranten, soms honderden per dag, kunnen gewoon doorreizen. We hebben niet genoeg mensen om op te treden.’’

Vanuit Hendaye reizen de migranten door. Vaak gaan ze naar Bayonne, de officieuze hoofdstad van Frans Baskenland. Vanuit die stad vertrekken bussen naar Parijs, waar veel migranten heen willen. Anderen reizen verder door, onder meer naar België, zeggen hulpverleners.

Versterking
De Franse autoriteiten hebben recent versterkingen gestuurd naar Hendaye. Maar het is dweilen met de kraan open, aldus SGP Police. ,,We kunnen het werk niet aan omdat het aantal migranten groeit. De situatie hier wordt vergelijkbaar met die bij Menton (aan de Italiaanse grens, red) een paar jaar geleden.’’ Medewerkers van de Franse politie in Hendaye hebben afgelopen week voor het eerst actie gevoerd om aandacht te vragen voor de toegenomen werkdruk. ,,We moeten de grens bewaken maar ook nog ons gewone werk doen’’, zei Ciluffo bij die demonstatie.

De toestroom in Baskenland is het directe gevolg van het strengere migratiebeleid in Italië. Omdat de regering in Rome maatregelen neemt tegen migranten, die veelal per boot aankomen, zoeken smokkelaars nieuwe routes. Italië is daardoor steeds minder in trek. ,,Zo’n 40 procent van de migranten die naar Europa komen, komt nu via Spanje. Nog eens 40 procent komt via Griekenland en Turkije. En nog maar 20 procent via Italië’’, aldus een hoge Franse functionaris.

Afspraken
Om de toestroom een halt toe te roepen zijn afspraken gemaakt tussen Parijs en Madrid, meldde de Spaans-Baskische regering in augustus. Franse agenten mogen migranten die ze aan de grens oppakken, direct terugsturen. Maar als de migranten langer dan vier uur in Frankrijk zijn, mogen ze níet meer worden teruggestuurd naar Spanje.

Spoorbedrijf Euskotren, dat in Baskenland onder meer tussen Irún en Hendaye rijdt, heeft afspraken gemaakt met de Franse politie, meldt de Baskische vakbond LAB. Als migranten in de trein worden aangetroffen en Franse agenten ze terugsturen, moeten de conducteurs ze een gratis retourkaartje geven. Spoorpersoneel wordt zo gedwongen om mee te werken aan ‘de fascistische politiek’ van Frankrijk, stelt de links-radicale LAB.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Wo Sep 26, 2018 8:43 am

Oeps.... :shock: Gaat Marokko zijn grenzen bewaken? Krijgen ze daar geld voor?

Marokkaanse marine schiet op boot met migranten: één dode, drie gewonden

Op de Middellandse Zee heeft de Marokkaanse marine gisteren het vuur geopend op een boot met migranten die weigerde te gehoorzamen. Een Marokkaan van 22 kwam daarbij om. Drie mensen raakten gewond, van wie een verkeert in kritieke toestand.

De marine zegt in Marokkaanse wateren voor de kust van M’diq-Fnideg “gedwongen” geweest te zijn het vuur te openen op een ‘go fast’. De krachtige motorboot werd bestuurd door een Spanjaard “die weigerde te gehoorzamen”, zeggen de lokale autoriteiten.

Er waren 25 opvarenden, onder wie de Spaanse mensensmokkelaars, zegt een lokale ngo. Vier migranten raakten gewond. Eén van hen overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis, verduidelijkt een vertegenwoordiger van de lokale autoriteiten. “Ze zaten verborgen en waren niet zichtbaar”, zegt de bron.

De Spaanse bestuurder van de boot werd opgepakt. Er loopt een onderzoek.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Za Okt 06, 2018 10:47 am

Gelukszoekers reizen gratis met drugsboten van Marokko naar Spanje

'Gratis boten naar Spanje', dat is het gerucht dat zich sinds twee weken steeds verder verspreid in het noorden van Marokko. Een nieuw migratiefenomeen is geboren: honderden jonge Marokkanen reizen mee met drugsboten.
drugsboot

'Ze helpen ons een land te ontvluchten waar geen toekomst is', aldus vertelt de 17-jarige Musta in de krant El Mundo. De reis naar Spanje wordt vervolgens gemaakt op een type speedboten dat wordt gebruikt door drugssmokkelaars in de Straat van Gibraltar. Honderden jonge Marokkanen verlaten hun dorpen om richting de kust te reizen op basis van geruchten over de gratis overtocht.

Hamed van 16 jaar die inmiddels in Barcelona verblijft, vertelt dat hij twee dagen met 14 andere jongens op een strand verbleef op 40 kilometer van Ceuta tot een boot met een Spanjaard achter het roer ze op kwam pikken. Hij of zijn familie hoefde er geen dirham voor te betalen. In Marokko is er voor hem en andere jongens niets anders te doen dan op straat werken en iets verkopen. 'We willen allemaal gaan'.

Volgens de Spaanse en Marokkaanse politiediensten gaat het hier echter wel om een maffianetwerk, geleid door drugshandelaren uit La Línea in Spanje en Ceuta aan de overkant van de Straat van Gibraltar. Ze zouden 1.000 tot 3.000 euro per persoon rekenen die ze overzetten.

'We zijn erg ontdaan door deze ontwikkeling. We geloven dat er georganiseerde bendes zijn die altijd drugs hebben gesmokkeld en nu handel zien in de vluchtelingencrisis en samen gaan werken met mensenhandelaren', zei een politieagent in Cádiz tegen de krant El Mundo.

Volgens anderen gaat het juist niet om betaalde mensensmokkel maar om solidariteit tussen landgenoten. Volgens Mohamed Ziane, voormalig minister Mensenrechten in het kabinet van Hassan II en nu partijvoorzitter van Liberal zijn jongeren in Marokko wanhopig. 'Er is geen werk en het enige dat ze willen is vertrekken'. Bovendien zouden drugshandelaren weinig winst zien in een paar duizend euro, terwijl ze met hun normale bezigheden vele malen meer kunnen verdienen.

Khalid Zerouali, directeur van de afdeling immigratie en kustwacht van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wijst er in El Mundo op datook 'nieuwe informatietechnologieën ervoor zorgen dat steeds meer Marokkanen hun land verlaten'. Hij roept Europese landen op om tegen deze migrantennetwerken te strijden. 'Dit jaar hebben we ruim 80 van deze bendes ontmanteld', aldus Zerouali die beweert dat zijn regering een einde heeft gemaakt aan 54.000 illegale migratiepogingen richting Spanje de laatste maanden.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Zo Okt 07, 2018 1:16 pm

Ik moet het eerst nog zien . Zien is geloven.

Spanje is van plan om 7.000 ‘migrantenkinderen’ terug te sturen naar Marokko

Volgens een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn 7000 ‘kindermigranten’ zonder ouders of voogden vanuit Marokko naar Spanje gekomen.

Drieduizend andere niet-begeleide ‘kinderen’ uit andere Afrikaanse landen zijn aangekomen in Spaanse gebieden, in totaal dus 10.000 personen die zich in elk geval voordien als kinderen en waarvan sommige het ook echt zijn.

De kwestie lag onlangs op tafel tijdens een bilaterale ontmoeting tussen Spanje en Marokko in Essaouira aan de Marokkaanse kust.

De Spaanse staatssecretaris voor migratie, Consuelo Rumi beweert dat hij “een bereidwilligheid” van de kant van Marokko heeft ervaren om niet-begeleide ‘minderjarige Marokkaanse kinderen’ terug te nemen.

De ‘migrantenkinderen’ zullen echter in Spanje blijven wonen totdat een officieel akkoord is bereikt:

Er is nog geen concreet plan, dit is onderdeel van de onderhandelingen, van een diplomatiek proces, “voegde Rumi eraan toe.

De 10.000 niet-begeleide ‘kindermigranten’ die zijn aangekomen in Spanje zijn geplaatst onder de bescherming van de regio’s waar ze oorspronkelijk aankwamen.

Dit heeft ertoe geleid dat een onevenredig groot deel van de migranten onder de bescherming van Andalusië en de zuidkust van Spanje viel, evenals de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Jacob Hachuel, een woordvoerder van de lokale overheid in Ceuta, merkte onlangs op dat de ‘kinderen’ teruggestuurd moeten worden naar Marokko en beweren dat ze “beter af zijn bij hun familie.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Do Okt 11, 2018 12:24 am

Opnieuw migrantenboot beschoten door Marokkaanse marine

De Marokkaanse marine heeft voor de tweede keer in twee weken op een migrantenboot geschoten. Daarbij is een 16-jarige jongen gewond geraakt. Het is onduidelijk hoe de jongen er precies aan toe is.

De boot voer tussen de steden Larache en Asilah, in het noordwesten van Marokko.

Bij het vorige schietincident kwam een 20-jarige vrouw om het leven. Dat incident leidde tot protesten in Marokko. In het land is het al langer onrustig, waardoor steeds vaker Marokkanen pogen te vluchten.

Route Marokko-Spanje
Sinds vorig jaar wordt er geregeld gedemonstreerd voor beter onderwijs, betere zorg, meer werkgelegenheid en minder corruptie.

Verder is na verhalen over slavenhandel in Libië en de sluiting van de havens van Italië en Malta de route Marokko-Spanje de belangrijkste voor Afrikaanse migranten en vluchtelingen geworden.

Volgens de internationale organisatie voor migratie, het IOM, hebben tot 23 september dit jaar 35.000 migranten en vluchtelingen Spanje bereikt. Dit is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Tot en met juli dit jaar was 19 procent hiervan van Marokkaanse afkomst.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Wo Okt 24, 2018 11:53 am

Migrantenstroom via Marokko

De Duitse inlichtingendienst waarschuwt volgens de Duitse krant Bild in een geheim rapport voor een nieuwe migrantenstroom vanuit Marokko naar Europees grondgebied, via Spanje. Duitse experts waarschuwen dat de nieuwe generatie’ boza’ (‘overwinning’) kost wat kost voet aan land wil zetten in Europa

De immigranten hebben de overtuiging dat ze hier snel professioneel voetballer kunnen worden en/of in een dure auto zullen rijden. Volgens de Duitse geheime dienst BND beheert een twintigtal groepen mensensmokkelaars de immigratiestroom naar Europa vanuit Marokko en Algerije.

Het inlichtingenrapport beschrijft dat de twintig maffiose organisaties elk ongeveer twintig medewerkers hebben. Ieder van hen is in staat om binnen een maand vijftien immigranten voor de oversteek te ‘rekruteren’, waardoor maandelijks tot zesduizend immigranten naar Europa kunnen komen.

Het zou voornamelijk gaan om Marokkaanse en Algerijnse immigranten. Drie routes staan volgens de BND open om hun dromen te verwezenlijken: via de Straat van Gibraltar (in kleine plastic opblaasbootjes), via de Zee van Alborán die zich uitstrekt vanaf Algeciras tot Almería (in grote rubberboten met soms wel bijna 60 mensen aan boord) en via de Atlantische Oceaan tussen Tarifa en Cádiz (met kleine houten schepen).

Immigranten tellen volgens de Duitse autoriteiten duizend euro neer voor drie pogingen om in Spanje aan land te komen. Voor tweeduizend euro garanderen de mensensmokkelaars een aankomst.

Afgelopen zondag kwamen tweehonderd immigranten over land naar Spanje: ze klommen over de grenshekken tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. Bij de bestorming vielen één dode en vijfentwintig licht gewonden: zes Spaanse politie-agenten en negentien migranten.

Vijfenvijftig migranten werden meteen teruggestuurd naar Marokko, binnen 24 uur nadat ze voet aan land hadden gezet in Spanje. In de praktijk stuurt Spanje Afrikaanse migranten steeds sneller terug. Spanje beroept zich op een overeenkomst met Marokko uit 1992. Lange tijd lag deze overeenkomst te verstoffen, maar met de toenemende migratiedruk over de Spaanse flank is die weer uit de la gehaald.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 17088
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor King George » Wo Okt 24, 2018 11:57 am

Heeft dit nog iets met vluchtelingen te maken? Ze ontvluchten niet hun shit hole; Ze brengen hun shit hole hierheen. Weg ermee!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 68113
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Wordt Spanje nu het beloofde land voor illegale migranten?

Berichtdoor Ariel » Vr Nov 09, 2018 1:57 am

Marokkanen vluchten steeds makkelijker naar Spanje met de boot

Marokkanen migreren en vluchten steeds vaker naar Spanje. En dat gaat steeds makkelijker: een boot regel je op Facebook of je wacht op het strand totdat je er een ziet en gratis mee kunt. Marokko grijpt sinds een tijdje hard in en beschiet deze boten soms zelfs.

"Ik liep op het strand in mijn boxershort en zag mensen op zo'n boot stappen, zegt Youssef. Hij is 16 jaar en woont in Larache, een plaats in het noorden van Marokko. Zijn familie is arm dus toen hij in de rij voor de boot kon aansluiten en kon opstappen, twijfelde hij geen moment. Hij belde zijn moeder en vroeg haar te bidden voor een veilige aankomst in Spanje. Dat was tevergeefs.

"We waren al zes uur onderweg toen een grote politieboot ons zag. Deze beval ons één keer te stoppen maar gelijk daarna beschoten ze ons al. Ze raakten me meteen", vertelt hij.

Tijdens een operatie werd de kogel verwijderd en zijn leven gered. Hij vertelt zijn verhaal:

'Ze kunnen schieten wat ze willen, je houdt ze toch niet tegen'
Volgens de Koninklijke Marine van Marokko manoeuvreerde de boot gevaarlijk en dus waren ze genoodzaakt om te schieten. Bij een soortgelijk incident eind september schoot de marine de 19-jarige Hayat dood, een meisje uit Tetouan, een andere stad in het noorden.

Financiële hulp
Marokko zegt 68.000 pogingen van immigratie naar Europa tegen te hebben gehouden, van wie 11.000 van Marokkanen. Dit doet het land met financiële hulp van de Europese Unie. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn Marokkanen de tweede grootste groep van de 49.000 die dit jaar (tot begin november) Europa bereikt hebben via Spanje. Ongeveer 500 kwamen bij deze reis om.

Geen werkkansen
Vooral Marokkanen uit het noorden vluchten, zeggen verschillende mensenrechtenorganisaties. "Het begon bij de protestbeweging in de Rif die is neergeslagen vorig jaar", zegt Achraf van de grootste onafhankelijke mensenrechtenorganisatie AMDH in Tetouan.

"Er is ook minder werk dan eerst. Van de veertig fabrieken in Tetouan is nog maar een handjevol open. Ook heeft Marokko de grens met de Spaanse enclave Ceuta dichtgegooid, waar vrouwen geld konden verdienen door spullen over de grens te brengen. Jongeren die spullen verkochten op straat, zijn weggejaagd."

De migratie vindt steeds vaker plaats, en steeds meer in de openbaarheid. "Er gingen altijd al drugsboten van Tetouan naar het Spaanse Ceuta en daar konden dan immigranten op mee, maar nu gebeurt het overdag en meer. Video's daarvan circuleren op sociale media dus iedereen weet het", vertelt Achraf. Laatst zagen Marokkanen zelfs dat boten gratis mensen meenamen. "Jongeren wachtten nachtenlang op het strand in de hoop zo'n boot te zien."

Heb je de boot gemist? Je kunt zo een andere regelen via Facebook of wijkautoriteiten die volgens Achraf samenwerken met de mensensmokkelaars. "Marokko wist dit heel goed, maar ik denk dat de overheid het liet begaan om Europa om extra geld te kunnen vragen."

Boos op Marokko
Waarom Marokko onlangs is begonnen met schieten, is niet bekend. De nieuwe werkwijze van de marine houdt Marokkanen niet tegen naar Spanje te gaan, zegt Illias, die ook van de AMDH is. "We zijn banger voor wat de overheid hier met je doet. Als je protesteert, zet ze criminelen in om je lastig te vallen. De organisator van de protesten tegen het neerschieten van Hayat, zit nu twee jaar vast. Mensen zien geen alternatief. In de stad Chefchaouen hebben dit jaar al 36 mensen zelfmoord gepleegd. Dus als je de kans krijgt, ook al is er de mogelijkheid dat je overlijdt op zee, ga je weg hier."

Youssef zou het dan ook zo nog een keer proberen. "Want ik ben nu nog bozer op Marokko."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten