EU in crisis

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Coronabrandhaarden Italië en Spanje grijpen naast hoofdmoot noodmiljarden EU

Matthias Pauw • 01 april 2020 15:50

Afbeelding
De Hongaarse premier Viktor Orban. Zijn land krijgt een groot deel van de coronapot. Beeld © AFP

De Europese Commissie maakt 37 miljard euro vrij zodat landen de strijd tegen het coronavirus en de gevolgen daarvan kunnen aangaan. Maar het geld wordt niet eerlijk verdeeld over de EU-landen. Sterker nog: de zwaarst getroffen landen krijgen veel minder geld dan landen die minder zwaar worden geraakt door het virus.

De verschillen tussen wat landen uit de coronapot kunnen krijgen zijn gigantisch. Zo kan Hongarije aanspraak maken op 5,6 miljard euro. Polen kan zelfs 7,4 miljard euro krijgen.

Zwaarder getroffen, minder geld
Maar juist landen die veel groter zijn en tot nu toe veel zwaarder zijn getroffen door het virus, moeten het met aanzienlijk minder geld doen. Italië, het zwaarst getroffen land ter wereld, kan maximaal 2,3 miljard krijgen uit deze pot. Spanje komt er met 4,1 miljard nog redelijk vanaf.

Frankrijk krijgt slechts 650 miljoen. België 66 miljoen. En Nederland staat met 25 miljoen euro bijna helemaal achteraan.

Bestaande regeling omgebouwd
De verdeling van het geld is zo scheef omdat het geen enkel verband houdt met de heftigheid van de coronauitbraak in een land of de benodigde middelen om het virus en de gevolgschade het hoofd te bieden.

Om snel geld vrij te maken zonder een hele nieuwe regeling op te bouwen, heeft de Europese Commissie een plan bedacht om bestaande regelingen in te zetten.

Het geld komt vanuit de verschillende structuurfondsen. Dat zijn grote potten met geld waaruit projecten gefinancierd worden die de welvaartsverschillen binnen de EU moeten verkleinen. Steun voor armere regio's dus.

8 miljard + 29 miljard
Om snel geld vrij te spelen heeft de EU twee dingen bedacht. Ten eerste komt er 8 miljard euro vrij door eenmalig te zeggen dat landen die nog een ongebruikt voorschot op de plank hadden liggen van dit hulpgeld, dit niet terug hoeven te betalen, maar mogen gebruiken voor de strijd tegen corona.

Maar met dat geld, kunnen landen ook weer aanspraak maken op méér Europees steungeld. Dat gaat via het systeem van co-financiering. Dat wil zeggen: een land betaalt zelf een deel van de uitgaven en de EU springt bij voor een groot deel van de kosten. Zo werkt het altijd met dit soort subsidies uit de structuurfondsen, en grofweg geldt: hoe armer een land is, hoe meer de EU co-financiert.

Het grote verschil is: het geld dat een land nu 'zelf' inlegt, was dus ook al Europees geld. Namelijk het voorschot dat de landen niet terug hoeven te betalen. Door de co-financiering komt er nog eens 29 miljard extra vrij.

Groot verschil
Door dit systeem krijgen landen die nog grote voorschotten hebben liggen én relatief arm zijn, een erg groot deel van het geld.

Ter illustratie: Polen had nog 1,1 miljard op de plank liggen. Maar voor Polen co-financiert de EU 85 procent, waardoor ze op nog eens 6,3 miljard euro kunnen rekenen. Totaal: 7,4 miljard euro.

Voor Hongarije geldt iets vergelijkbaars. Hun 855 miljoen euro voorschot, is door deze regeling goed voor in totaal 5,6 miljard aan Europees coronageld.

Nederland heeft slechts 14 miljoen euro op de plank liggen die het eigenlijk zou moeten terugbetalen. Omdat we een rijk land zijn, geeft die 14 miljoen slechts recht op 11 miljoen euro aan co-financiering, waarmee we op een totaal van 25 miljoen komen.

Al goedgekeurd
De Brusselse denktank Institut Delors concludeerde al dat er geen koppeling is tussen de nood en de middelen. Gisteren vroeg ook het CDA opheldering aan de regering over het noodgeld.

Maar veel verschil gaat dat niet meer maken, want het plan is in een recordtempo goedgekeurd door alle instanties. Op 26 maart ging het Europees Parlement akkoord en maandag volgden ook de lidstaten.

Snelheid belangrijkst
De Commissie erkent dat het toegekende geld en de crisisomstandigheden in de landen niet echt op elkaar aansluiten, maar snelheid was doorslaggevend bij het beschikbaar stellen van de middelen.

"Het ontwerp en de lancering van een specifiek en meer gericht instrument zou meer tijd kosten, hetgeen geen toegevoegde waarde zou hebben onder de huidige omstandigheden", laat een woordvoerder van de Commissie weten. "Gezien de significante financieringsbehoefte in alle lidstaten (…) vertrouwt de Commissie dat de middelen zeer relevant zullen zijn in alle lidstaten."

Met andere woorden: het geld kan overal goed gebruikt worden. En kan ook voor van alles gebruikt worden, van spullen voor medische zorg tot het overeind houden van het mkb.

Volgens de Commissie 'blijft er geen enkel land achter' omdat alle landen hun ongebruikte voorschotten kunnen inzetten. Bovendien moet de noodhulp worden bezien in de context van de andere maatregelen die worden genomen, benadrukt de woordvoerder.

Meer maatregelen
Ze wijst daarbij op de verruiming van de begrotingsregels en de staatssteunregels. Maar de Commissie blijft alle mogelijke opties onderzoeken en er zullen snel nieuwe voorstellen volgen, aldus de woordvoerder.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde vandaag in een videoboodschap al aan dat er nog deze week een Europese regeling voor werktijdverkorting komt. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog niet duidelijk.

Het kabinet, dat inmiddels dus ook heeft ingestemd met de 37 miljard euro noodsteun, liet eerder al weten de benadering van de Europese Commissie te steunen, ondanks dat het voor Nederland weinig oplevert.

Halsstarrig
De afgelopen weken ging het juist veel over de halsstarrige houding van Nederland in Europa. Zo verzet het kabinet zich tegen een versoepeling van de regels waardoor getroffen landen aanspraak kunnen maken op het Europese noodfonds (ESM) en tegen de zogenoemde coronabonds: EU-staatsobligaties om de strijd tegen het virus mee te financieren.

Inmiddels heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën toegegeven dat hij 'te weinig empathie heeft getoond' in de gesprekken over steun aan zuidelijk landen. "Wat we niet willen is heel goed overgekomen, maar wat we wel willen, niet. Dat had ik beter moeten doen", aldus Hoekstra.

https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/a ... -hongarije
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

End of the EU-The Biggest Casualty of 2020
2 apr. 2020

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

De EU op het randje van instorting en implosie zoals de voormalige Sovjet-Unie

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

De Europese Unie is dood, maar weet het nog niet!

April 19, 2020

Afbeelding
  • De waarheid is dat er geen “Unie” is.
  • Het coronavirus heeft de Europese Unie en haar comfortzone nu geconfronteerd met al haar zwakheden, decadentie en lafheid.
  • Een andere meedogenloze strijd die Italië met de EU heeft gevoerd, was om beschermende gezichtsmaskers. Frankrijk heeft een terugvorderingbeleid gevoerd; Duitsland heeft hun export verboden. Die eenzijdige besluiten ondermijnden het veelgeprezen EU-beginsel: het vrije verkeer van goederen op de interne markt.
  • Zoals L’Express aantoonde, nam Frankrijk vier miljoen maskers in beslag die toebehoorden aan een Zweeds bedrijf en dat gedeeltelijk was bedoeld voor Italië en Spanje.
  • Toen Italië en Griekenland werden overweldigd door migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, weigerden de EU-landen hun “aandeel” aan migranten op zich te nemen. Bij gebrek aan een beleid om de massale immigratie te stoppen, besloot Europa de zuidelijke landen aan hun lot over te laten.
Het nieuwe coronavirus lijkt het kwetsbare kader van de Europese Unie uit elkaar te scheuren.

“Europa”, zei het voormalige hoofd van de Commissie en Jacques Delors, een EU-peetvader, “is in dodelijk gevaar”.

Als burgers zich verlaten voelen in het hart van de pandemie, zei de voormalige Franse premier Manuel Valls, zou de EU kunnen “instorten”.

De EU-doelstelling was kennelijk bedoeld als een “steeds hechtere unie”. Maar als de EU nu geen solidariteit en kracht toont in een tijd van wereldwijde crisis, wat is dan het doel van de EU? De ideologische aanhangers hebben een mantra: elk nieuw probleem moet door meer Europa worden opgelost. “Europa is onze toekomst, we hebben geen ander”, zei de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher ooit.

Hoewel deze dramatische verklaringen belangrijk zijn, is het elke keer alsof er iets nog meer belangrijks en dramatischs moet gebeuren om mensen wakker te schudden, alsof de Europese Unie nooit echt wordt gezien als een stervende.

Helaas lijken deze hoogstaande zinnen in lege slogans te verschrompelen.

De waarheid is dat er geen “Unie” is. Er is een conglomeraat van Europese staten dat probeert te profiteren van enkele regels die “de unie” worden genoemd. In tijden van crisis lijken oude Europese divisies altijd weer open te gaan – en crises maken deel uit van het oude continent, mogelijk het grafschrift.

Het Coronavirus heeft de Europese Unie en haar comfortzone nu geconfronteerd met al haar zwakheden, decadentie en lafheid!

bron: https://www.gatestoneinstitute.org/1589 ... union-dead

https://eunmask.wordpress.com/2020/04/1 ... -nog-niet/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Uitspraak Duits Constitutioneel Hof legt zware druk op de euro

7 mei 2020 - Johannes Vervloed

Afbeelding

Financiering Italiaanse staatsschuld in gevaar

Het Bundesverfassungsgericht (BVG) te Karlsruhe – het Constitutionele Hof van Duitsland – heeft uitgesproken dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar mandaat heeft overschreden bij het opkopen van staatsobligaties. Het Hof beschouwt dit als strijdig met de Duitse Grondwet. Dat heeft in de EU nogal wat stof doen opwaaien. Vooral omdat de uitspraak kan leiden tot de val van de euro.


Als de ECB geen steun van Duitsland meer krijgt voor het opkopen van (waardeloze) Italiaanse staatsobligaties, wordt het financieren van de Italiaanse staatsschuld onhoudbaar. De financiële markten zullen dan, net als indertijd bij de Griekse crisis, gaan speculeren tegen de euro. Een massale reddingspoging à la de ‘whatever it takes’ van toenmalig ECB-voorzitter Draghi zal met een vleuggellam gemaakte ECB niet meer slagen.

Opzienbarend
De uitspraak van het BVG is opzienbarend. Al eerder heeft het BVG zich over de ECB uitgelaten, bijvoorbeeld inzake de voorgestelde bankenunie, en achtte die niet strijdig met de Duitse grondwet. Maar nog nooit heeft het BVG zich tegen de ECB gekeerd. Onomwonden wordt thans gesteld dat de ECB zich met haar Public Sector Purchase Programm (PSPP) opkoopprogramma schuldig heeft gemaakt aan ultra vires (het mandaat overschrijden), dus buiten haar mandaat is getreden, een juridische doodzonde.

Weerwoord
De rechters in Karlsruhe geven de ECB nog wel de mogelijkheid van een weerwoord. Drie maanden krijgt de ECB de tijd om aan te tonen dat haar beleid proportioneel is en geen schade berokkent aan Duitse spaarders en pensioenfondsen, niet de huizenprijzen onnodig opdrijft en geen firma’s overeind houdt die niet levensvatbaar zijn. Slaagt zij daar naar het oordeel van Karlsruhe niet in, dan mag de Bundesbank (de Centrale Bank van Duitsland) niet langer meewerken aan een onbeperkt PSPP-opkoopprogramma van (Italiaans) schuldpapier.

Rol ECB
Wat ter discussie staat is de rol die de ECB zich heeft aangemeten. Volgens de verdragen en het eigen Statuut dient de ECB zich te beperken tot prijsstabiliteitsbeleid. De ECB is echter veel verder gegaan en doet alles om de euro overeind te houden.

Met een omvangrijk opkoopprogramma van voornamelijk Italiaans schuldpapier heeft de ECB tot dusver weten te voorkomen dat de gigantische schuld van Italië tot een faillissement van het land leidt. De aankopen zorgen ervoor dat de spread (verschil in rentehoogte) tussen Italiaans en Duits schuldpapier niet te ver uiteen loopt. Opdat Italië goedkoop z’n schuld kan (her)financieren en de financiële markten geen speculatie tegen de euro beginnen.

De rechters in Karlsruhe stellen dat de ECB daartoe niet gemachtigd is en dat de bijeffecten van het ECB-beleid de Duitse economie schade toebrengen.

Reacties
De reacties op de uitspraak van ‘Karlsruhe’ zijn tweeërlei. Nationalisten zien in de uitspraak een bevestiging dat de lidstaten nog steeds soeverein zijn, federalisten downplayen de uitspraak en hopen dat de nationalistische wind overwaait. Ik denk dat de nationalisten uiteindelijk gelijk krijgen. De ‘mood’ is minder en niet méér Europese Unie. Steeds meer mensen zien de nadelen van een kostbaar en ondemocratisch Brussel dat over hun hoofden heen regeert.

In de Nederlandse media wordt weinig aandacht besteed aan de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof. Deze werd slechts zijdelings genoemd in het NOS-journaal dat er drie regels aan besteedde, maar een fundamentele beschouwing ontbreekt.

Een officiële reactie van Nederlandse kant laat eveneens op zich wachten en het zou me niet verbazen als deze ook uitblijft. Nederland heeft geen Constitutioneel Hof. In artikel 94 van onze Grondwet is bepaald dat internationaal recht altijd boven nationaal recht gaat. En daarbovenop is er ook nog artikel 150, dat zegt dat uitspraken van het EU-Hof van Justitie te Luxemburg bindend zijn en niet voor discussie vatbaar. In de Nederlandse opvatting is de uitspraak van het Hof van Karlsruhe dus niet relevant.

Voorspelbaar
Reacties van andere lidstaten komen wel al binnen, negatieve maar ook positieve. De zuidelijke lidstaten met woordvoerder Frankrijk reageren voorspelbaar. In een uitgebreid artikel in Le Figaro betoogt minister van buitenlandse zaken Bruno le Maire dat de uitspraak de stabiliteit van de euro niet ten goede komt. De ECB is onafhankelijk en moet dat vooral ook blijven, stelt hij.

Adhesiebetuigingen komen er uit Polen. In Duitsland zelf zijn de reacties verdeeld. Bondskanselier Merkel (CDU) merkte op dat de uitspraak van het BVG duidelijke grenzen stelt aan wat de ECB wel en niet kan doen. Minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) is voorzichtiger. Volgens hem is van (verboden) monetaire financiering door de ECB geen sprake. De AfD en de CSU zijn blij met de uitspraak. Zij waren van meet af aan voorstander van het aanpakken van de ECB.

Vervolg
Over drie maanden weten we meer, maar gezien de badinerende reactie van de ECB zelf, alsmede de reactie van de Europese Commissie valt een serieuze discussie, leidend tot een duidelijke afbakening van ECB-bevoegdheden, niet echt te verwachten. Reacties die eigenlijk neerkomen op: “Waar bemoei je je mee?”. Het ziet er naar uit dat ‘Brussel’ niet zal accepteren dat lidstaten het laatste woord krijgen. Temeer daar het Europese Hof van Justitie te Luxemburg nog niet zo lang geleden het opkoopprogramma van de ECB goedkeurde en oordeelde dat de ECB daarmee binnen haar mandaat bleef. Het wordt een harde strijd. De macht van de EU-instituties staat tenslotte op het spel.

Sisser
Wellicht loopt het voor de federalisten nog met een sisser af. Het kan zijn dat de ECB, zoals gevraagd, een uitgebreide toelichting op haar beleid geeft en dat Karlsruhe vervolgens accepteert dat het proportioneel is en geen onevenredige schade aan de Duitse spaarders, pensioenen en dergelijke toebrengt. Maar ik ben daar allerminst zeker van. De 1750 Duitse economen en juristen, die het proces van het BVG tegen de ECB aanspanden, hebben ‘beet’ en zullen niet snel opgeven.

Het wordt een gevecht dat, zoals gebruikelijk bij juridische processen, de nodige tijd zal nemen. Maar in potentie kan het uitlopen op het einde van de euro. Nu al zien we dat de spread tussen Duits en Italiaans schuldpapier oploopt.

Speculatie
Als de ECB moet stoppen met het PSPP-opkoopprogramma of in ieder geval met het ‘onbeperkt’ opkopen van Italiaans schuldpapier, zal de spread nog meer oplopen en komt een speculatie tegen de euro in zicht. Eenzelfde soort speculatie als we indertijd zagen bij de Griekse financiële crisis. De euro werd toen gered door Draghi, de voorzitter van de ECB, met zijn ‘whatever it takes’. In het geval de ECB niet meer kan beschikken over een onbeperkt opkoopprogramma, kan opvolgster Christine Lagarde wel hetzelfde zeggen als Draghi, maar veel indruk zal dat niet maken. De financiële markten kijken naar de ‘fire power’ van de ECB en niet naar de bruine ogen van Lagarde.

Als de markten grootschalig tegen de euro gaan speculeren, kan dat zelfs leiden tot de val van de euro en het einde van de Ever Closer Union.

https://opiniez.com/2020/05/07/uitspraa ... -vervloed/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Met corona in de volgende euro-crisis: economen waarschuwen voor nieuwe staatsschuldencrisis

Geplaatst op 11 mei 2020

Afbeelding

Zelfs de mainstream media kunnen de crisis niet meer bagatelliseren. “De kosten van de pandemie ontwrichten de staatsbegrotingen in Europa”, stelt de “Welt” kort en bondig vast. Tot een desbetreffende beoordeling van de situatie zijn vooraanstaande economen van de Deskundigenraad ter beoordeling van de totale economische ontwikkeling gekomen. De raad liet de “Welt am Sonntag” nu weten: “Het risico op een euro-crisis 2.0 bestaat.”

Vooral de schuldenlast van Italië bereidt zorgen. “Die kan heel goed een nieuwe staatsschuldencrisis zoals tussen 2010 en 2012 veroorzaken”, waarschuwt ook Paul de Grauwe, econoom aan de London School of Economics.

Op dit moment probeert de Europese Centrale Bank (ECB) met de aankoop van staatsleningen de markten nog te stabiliseren. Maar dat stuit in toenemende mate op kritiek. “De ECB wordt steeds meer een financieel-politieke laatste man”, bekritiseert bijvoorbeeld Jörg Krämer, de hoogste econoom van de Commerzbank. Zodoende zou ze de bereidheid van politici om te bezuinigen in slaap sussen. “En de ECB werkt het ontstaan van gevaarlijke luchtbellen op de onroerend goed markt in de hand.”

Economen hebben het daarom in toenemende mate over een schuldenkwijtschelding. Vooral de schuld van Italië zou dringend verminderd moeten worden, zegt Clemens Fuest, president van het Ifo-instituut in München. “Daarom spreekt er veel voor dat er over enkele jaren een schuldenkwijtschelding komt.” Deze zou zo georganiseerd moeten worden dat er geen bankencrisis volgt. “Echter: iemand moet de lasten dragen.”

Waarnemers gaan er daarom van uit dat het niet bij een schuldenkwijtschelding blijft. De euro staat al lang op het spel, die door bijzonder bedreigde landen zoals Italië opgegeven zou kunnen worden om weer naar een nationale, bij de eigen economische prestatie passende munt te kunnen terugkeren.

Bron: https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/11 ... dencrisis/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

EU crisis: Brussels fears multiple countries will QUIT bloc amid backlash against Germany

By Oli Smith - Mon, May 11, 2020

Afbeelding

The EU is teetering on collapse, according to a leading European Union historian, who fears that countries will consider quitting the bloc in the wake of coronavirus as tensions grow.

Senior figures inside the EU fear multiple exits will rock the bloc in the wake of its failed coronavirus response. A leading EU historian Kiran Klaus Patel told CNBC that it remains possible that Spain, Italy and Greece could all launch their own EU exit referendums, in the wake of bitter rifts inside the bloc. This comes amid an unprecedented economic crisis inside the EU, as the bloc braces itself for a "recession of historic proportions" this year.

The coronavirus pandemic expected to cause a 7.4 percent drop in economic output, which could leave "permanent scars" on member-states.

There are growing rifts inside the bloc over how to deal with the crisis, with leaders in France, Italy and Spain warning that denying aid to states badly hit by coronavirus would risk tearing the EU apart.

This week, Spain's deputy Prime Minister Pablo Iglesias warned the European Union that the bloc may not survive the coronavirus pandemic.

However, a ruling in Germany this week has threatened to torpedo potential bailouts for EU members-states.

Germany's top court stunned EU leaders this week after claiming that the EU's own laws were not legally binding in Germany.

In response, the highest court in the European Union lashed out at the German constitutional court ruling.

There are fears in Brussels that this row could ignite a series of anti-EU movements and legal challenges against EU authority and economic agreements.

Mr Patel told CNBC: "This is the biggest crisis in the history of European integration.

"It was not prepared for this crisis to come and it's powers are very limited in fighting coronavirus.

"Over the past few weeks, it has created a few measures to overcome the situation and rescue the project of the EU."

The CNBC host questioned: "Do you think those measures will be effective? That when we come through the other side of this, we won't be talking about the Italians or the Greeks or the Spanish planning their own exit referendums?"

https://www.express.co.uk/news/world/12 ... urt-ruling
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Duitse rechters doen uitspraak: bloedneus voor Brussel

12 mei 2020

Afbeelding

Het Constitutionele Hof in Karlsruhe vindt het schuldenopkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) buitensporig en niet genoeg onderbouwd. Het levert teveel politieke en sociale risico’s voor de bevolking op, bijvoorbeeld voor de pensioenen. De ECB krijgt drie maanden om het opkoopprogramma nader te verantwoorden. Lukt dat niet, dan mag Duitsland er niet langer aan meewerken (en met het opkomen van Europese schulden is véél Duits geld gemoeid).

Gevaarlijk spel
Dit is niet zomaar een relletje. Het kan uitdraaien op een regelrechte systeemcrisis voor de EU en de eurozone. Wat het Constitutioneel Hof (Bundesverfassungsgericht, BVG) eigenlijk zegt is dit: de ECB speelt een gevaarlijk spel, dat burgers uiteindelijk hun privé-bezit (banktegoed, pensioen) kan kosten. Het EU-lidmaatschap kan voor een nationale staat nooit de verplichting inhouden daaraan mee te doen.

Tanden
Het BVG is een gespecialiseerde Duitse rechterlijke instantie om wetten te toetsen aan de grondwet. Het wordt bemand door de beste juristen van het land. Nederland heeft zoiets niet, tot treurnis van veel rechtsgeleerden. Het degelijke Duitsland heeft het wel, en dit hoge gerechtshof laat nu op een – overigens heel beleefde – manier zijn tanden zien.

Inflatie
Wat is er namelijk aan de hand? Veel Europese landen, vooral in het zuiden, hebben een groot tekort op hun staatsbegroting. Daarom moeten ze lenen bij banken. Zulke leningen heten staatsobligaties. De ECB koopt die op – momenteel 20 miljard per maand – zodat de banken meer geld overhouden om uit te lenen aan burgers en bedrijven. Als die op hun beurt dat geld weer uitgeven en investeren, bloeit vanwege de ‘geldverruiming’ (lees: inflatie) de economie van dat land op. Dat is althans de theorie.

Buil
Op die staatsobligaties zit een rente. Omdat er een hele staat achter zit, zijn het – hoewel de rente niet zo hoog is – gewaardeerde waardepapieren, waaraan je je als belegger niet snel een buil valt. Het opkoopprogramma van de ECB draagt nog eens extra tot het laag houden van de rente bij, wat leuk is voor het land dat die obligaties heeft uitgegeven. Dat kan dan nog goedkoper bijlenen.

Bedelstaf
Deze jarenlange opkooppraktijk van de ECB heeft schuldenlanden met grote tekorten en staatsschulden uit de directe problemen geholpen. Maar – vinden landen die hun uitgaven beter onder controle houden – het beloont slecht gedrag. Het is als geld lenen aan een alcoholist. Als je dat te lang volhoudt, raak je op den duur zelf aan de bedelstaf. Of komt de deurwaarder – als je toevallig een en/of rekening met die alcoholist deelt – ook achter jou aan. Je hebt dan ook je schulden immers met hem gedeeld.

Monetair avontuur
Daarom zijn Noord-Europese EU-landen als Duitsland en Nederland steeds kritisch op dit ECB-beleid geweest. Duitsland in het bijzonder, vanwege zijn herinnering aan het inflatiespook van de jaren twintig: een nachtmerrie van honderd jaar geleden, maar nimmer vergeten. Het wil niet door de ECB meegesleept worden in een monetair avontuur. Deze spanning bestaat al jaren. Cultuur onder Vuur heeft het in Nederland op de agenda gezet, door al vanaf 2017 er met campagnes de aandacht op te vestigen hoezeer dit beleid direct en indirect Nederlandse banktegoeden en pensioenen in gevaar brengt.

Genegeerd en gecorrigeerd
Wat maakt de uitspraak van het BVG in Karlsruhe dan nu opeens zo explosief? De kwestie of het schuldenopkoopprogramma van de ECB haar mandaat niet te buiten ging, had het BVG zelf eerder al voorgelegd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) in Luxemburg. En de EU-rechters vonden het handelen van de ECB wél verantwoord. En toch besluit het BVG – na kennis te hebben genomen van de Luxemburgse zienswijze – nu anders. De twee gerechten, het nationale Constitutioneel Hof van Duitsland en het EU-Hof staan nu dus lijnrecht tegenover elkaar. Anders gezegd: de rechters die toezicht houden op het nationale belang hebben de EU-rechters nadrukkelijk genegeerd en vervolgens ook nog eens gecorrigeerd.

Afwijkende uitspraken
Het HvJ-EU heeft op de Duitse uitspraak gereageerd met een superkorte en -koele mededeling van enkele regels. Die begint – grappig genoeg – met de stelling dat er a.) nimmer “commentaar gegeven” wordt op uitspraken van nationale gerechten, om dan onmiddellijk uit te varen dat b.) “in algemene zin” alleen het HvJ-EU bevoegd is uitspraken te doen of en in hoeverre de ECB haar mandaat te buiten gaat, c.) dat als nationale gerechten daarvan afwijkende uitspraken gaan doen dit “de eenheid van de juridische orde” alsook “de juridische veiligheid” van de EU in gevaar brengt en tenslotte d.) nationale gerechten verplicht zijn het EU-recht volledig te volgen.

Gedwongen
‘We geven geen commentaar, maar waar haal je de gore moed vandaan ons tegen te spreken?’ Zo zou je de boodschap van Luxemburg aan Karlsruhe kunnen samenvatten. De Duitse rechters zijn in hun uitspraak echter op deze kritiek vooruitgelopen en zetten in hun zorgvuldige en onderbouwde uitspraak van 77 pagina’s uiteen hoe zij als bewakers van de Duitse grondwet niettemin tot dit oordeel zijn moeten komen. Als Duitsland immers gedwongen wordt mee te doen aan acties van de ECB die de verplichtingen van het EU-lidmaatschap overschrijden, dan is het wel degelijk aan het Constitutioneel Hof daar uitspraak over te doen.

Ondiplomatieke bitsheid
De Europese Commissie kiest – niet verbazend – de zijde van het EU-Hof. “Het eindwoord wordt altijd in Luxemburg gesproken. Nergens anders”, liet EC-voorzitster Ursula von der Leyen weten. EU-wetgeving “gaat boven de nationale” en “uitspraken van het Hvj-EU zijn bindend voor alle nationale gerechten.” De ondiplomatieke bitsheid waarmee de EC zich uitlaat, zou de angst als achtergrond hebben dat landen als Polen en Hongarije – die bijvoorbeeld op hun eigen soevereiniteit staan als het gaat om het toelaten van (moslim)migranten – de uitspraak van het BVG ter rechtvaardiging van hun eigen positie zullen aangrijpen.

Barst in fundament
Wrijvingen en relletjes in de EU zijn gewoon. Maar dat een hoog gerechtshof van een belangrijke natiestaat in het belang van zijn burgers zich genoopt ziet de eenheid van de Europese rechtsorde te verbreken is uniek. Er springt een lelijke barst in het fundament van de EU en de eurozone, die bovendien mogelijk verder gaat uitgroeien. Voor Cultuur onder Vuur is het heuglijke nieuws dat de natiestaat zich niet hoeft te laten ringeloren door Brussel of de ECB, maar soevereiniteit kan terugpakken. Bij het knevelen van de nationale staten heeft Brussel voorlopig een lelijke bloedneus opgelopen.

https://cultuurondervuur.nu/duitse-rech ... r-brussel/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Oud CDA-minister Bert de Vries (die euro zelf in heeft gevoerd!) wil gulden terug: ‘europroject is mislukt!’

Door Wout Willemsen, 22 mei 2020

Afbeelding

Auw! Is dat even pijnlijk voor eurofielen in Nederland en op de rest van het continent! De oud-minister van sociale zaken Bert de Vries, die destijds zélf de euro invoerde, roept nu om een terugkeer naar de gulden. “Het europroject is mislukt”, aldus de CDA-coryfee.

Zo’n dertig jaar geleden ging de CDA’er, samen met zijn collega en partijgenoot Koos Andriessen, akkoord met de eenheidsmunt voor Europa. Daar heeft hij spijt van, schrijft hij in zijn boek ‘Ontspoord Kapitalisme’:

“Ik heb er achteraf spijt van dat ik me niet meer verzet heb, ik neem dat mezelf kwalijk. Het was een van de meest ingrijpende beslissingen die we in die kabinetsperiode hebben genomen, met heel grote gevolgen. We hebben daar te gemakkelijk mee ingestemd.”

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Europa waren er toen ook al maar zijn, volgens De Vries, door de coronacrisis alleen maar verergerd. En hij is glashelder over die situatie! Hij zegt dat de zuidelijke landen het niet meer gaan redden door hun schulden. Ze vragen (of eisen zelfs) hulp van het noorden, die het ze eigenlijk niet eens mag geven, want het Verdrag van Maastricht verbiedt dat namelijk. En de Europese Centrale Bank (ECB) die daarom bijspringt, gaat volgens de Duitsers ook haar boekje te buiten. De Vries trekt daarom de enige logische conclusie:

“Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan het bij mekaar houden van die muntunie, koste wat het kost. We krijgen geen rente meer op ons spaargeld, onze pensioenen worden gekort, bedrijven worden gestimuleerd zich vol te proppen met schulden en dat allemaal om de rente zo laag te houden dat de staatsschuld van Italië nog betaalbaar blijft. Vroeg of laat gaat dit helemaal fout. Dit is niet houdbaar.”

De Vries benadrukt wel dat hij niet tegen Europa is. “Integendeel”, zegt hij in een reactie op de vraag of zijn standpunt niet “een godsgeschenk” voor Thierry Baudet en Geert Wilders zal zijn. Hij ziet namelijk nog wel waarde in de Europese Unie, maar niet langer in de euro. En dat is op zich al een behoorlijk bittere pil voor het merendeel van politiek Den Haag!

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020 ... s-mislukt/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

“De economische zelfmoord van Europa”
31 mei 2020

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Let op: De echte klap komt nog! Wallstreet versus Mainstreet| #50 Madelon Praat | Misss Bitcoin
1 jun. 2020

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

De Unie in verval - Leon Baten (17) en Paul Buitink
9 jul. 2020

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Pilgrim schreef:De Unie in verval - Leon Baten (17) en Paul Buitink
Heel goed. Er zijn toch nog jongeren die hun hersens kunnen gebruiken. Deze jongeren hebben we hard nodig .
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: EU in crisis

Bericht door King George »

Ik vrees dat dit slechts praatjes voor de bühne zijn en dat uiteindelijk Nederland toch gewoon braaf gaat meebetalen aan gratis geld voor andere landen. Misschien een klein beetje minder, maar ook dat is gewoon veel te veel. Het is gewoon mesjokke dat Nederland gratis geld weggeeft.

https://www.nu.nl/politiek/6065263/nede ... erleg.html

Hooguit kan hoopgevend zijn dat ook Finland zich bij de Verstandige Vier aansluit, dus dat we nu een Verstandige Vijf hebben.

https://nos.nl/artikel/2341133-spanning ... misme.html
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Italië claimt succes: ’Waardigheid van ons land gewaarborgd’

De meerderheid in Italië reageert positief over het bereikte EU-akkoord. Er is nauwelijks kritiek. De Italiaanse premier Conte spreekt over het beste akkoord dat kon worden bereikt en twitterde na afloop: „Het is een historische dag voor Europa en voor Italië!”

Conte verklaarde verder: „We hebben een grote verantwoordelijkheid. Met 209 miljard euro hebben we de mogelijkheid om Italië opnieuw met kracht te laten starten en de aard van het land te veranderen. We moeten nu rennen.”

Hij zei verder tevreden te zijn. „We hebben een ambitieus plan aangenomen dat geschikt is voor de crisis waarin we zitten. We hebben dit resultaat gehaald waarbij de waardigheid van ons land is gewaarborgd.” Een groot deel van de 209 miljard euro voor Italië, te weten 127,4 miljard euro, is een lening

Gedurende een pauze tijdens de onderhandelingen heeft de Italiaanse delegatie de Nederlandse delegatie herinnerd aan een ’Panenka’, de beslissende strafschop met een zacht stiftballetje van Francesco Totti midden op het doel van Van der Sar, die met het doelpunt te kijk werd gezet. Hierdoor haalde Italië ten koste van Nederland de finale van de EK 2000.

Korting op EU-afdracht
„Recovery Fund, het akkoord is bereikt. Michel: Europa is sterker geworden. Merkel en Macron kalmeren de ’zuinigen’”, kopt de Corriere della Sera op zijn website. De krant beschouwt Duitsland en Frankrijk als winnaars omdat het akkoord is bereikt, stelt dat Italië er goed van af is gekomen, maar dat ook Nederland tevreden kan zijn over bepaalde bereikte kwesties, zoals de korting op de EU-afdracht en de mogelijkheid van de ’noodrem’ als een lidstaat het geld niet goed besteedt.

Italië blijkt meer eensgezind te reageren dan Nederland op de bereikte deal. De twee rechtse oppositiepartijen Lega en Fratelli d’Italia hebben zich opvallend rustig gehouden.

Ogen gericht op hervormingen
De Italiaanse media reageren over het algemeen positief. Er kwam alleen wat lauwe kritiek van de website van de rechtse krant Libero. Deze stelt dat de 127.4 miljard euro lening van de 209 miljard euro voor Italië is te vergelijken met het financiële noodfonds van leningen ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme) en dat er daarom bedrog in zit. Libero stelt dat de Europese Commissie zijn ogen op Italië houdt gericht op hervormingen en hoe het land het geld besteedt.

De linkse krant la Repubblica stelt dat Conte succes heeft geboekt en geeft hem een 8, al stelt de krant dat de soevereiniteit van Italië nu wel beperkt is. Rutte krijgt slechts een 5. De krant stelt dat Rutte eerst vier dagen lang continu ’nee’ heeft gezegd, maar uiteindelijk een mager succes boekt.

De hoofdredacteur van la Repubblica Maurizio Molinari spreekt over een Italiaans succes. „De Europese Unie weet zich te verenigen over de kwestie van anti-covid-hulp ondanks de oppositie van de zuinige landen. Een persoonlijk succes van Angela Merkel, die dit semester leidt en werd uitgedaagd door noordelijke landen die een uiterst rigide positie hebben ingenomen: een succes voor de Italiaanse premier die naar huis terugkeert met een hoger bedrag dan waarmee de top was begonnen.”

Wel merkt Molinari op dat de ’zuinigen’ samen een blok binnen de EU hebben gevormd en dat Italië die op de Europese weg nog wel vaker zal treffen
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
mercator
Berichten: 19672
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: EU in crisis

Bericht door mercator »

Het Belgisch model van transfers zal dus toegepast worden op heel Europa. Wallonië leeft haast uitsluitend op het geld van Vlaanderen en zo gaat dat nu uitvergroot worden. Ik geloof graag dat er in Rome en Parijs flink champagne gedronken wordt nu.
Nu de EU het geld van de zuinige landen gewoon gaat weggeven hoeft er ook niet moeilijk gedaan worden over het proberen terugkrijgen van leningen zoals 10 jaar geleden nog met Griekenland het geval was. Rechtstreeks van de Noordelijke belastingbetaler naar de Marxisten in het zuiden, weg is weg.
Heel het coronagedoe was dus een godsgeschenk voor Italië en Spanje etc., die paar duizend doden zijn niets tegen de massa's geld waarmee ze nog jaren op het noorden kunnen parasiteren.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Onduidelijkheid over noodrem besteding steunmiljarden

Nu de inkt van het EU-akkoord over de begroting en het herstelfonds opdroogt, vragen experts zich af of het resultaat wel zo goed is.

Zo is er nog veel onduidelijkheid over de noodrem die er op Nederlands verzoek is ingebouwd bij de besteding van de steunmiljarden. Zo kan een land dat bezwaren heeft tegen de manier waarop een ander land hervormingen doorvoert bezwaar maken tegen uitkeren van geld. Dan wordt het besluit daarover doorgeschoven naar een volgende bijeenkomst van regeringsleiders, waar de kwestie ’uitputtend besproken’ wordt.

De woorden ’veto’ of ’unanimiteit’ staan niet genoemd, merkt EU-expert Adriaan Schout van Clingendael op. „En wat zijn de voorwaarden? Gaan die over projecten, of over de hervormingen? Want het wordt natuurlijk wel ingewikkeld als Nederland moet beoordelen of de aanleg van een vliegveld of een digitaliseringsproject in een ander land aan de voorwaarden voldoet.”

Voor de EU is dit een goede deal, vindt hoogleraar ondernemerschap en detailhandel Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen. „Het brengt meer evenwicht. Maar het is ook ongemakkelijk, want is dit geen symptoombestrijding? Wie zegt dat Italië en Spanje over een paar jaar weer draaien?”

Het is duidelijk dat die landen zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. „Maar het geld in het herstelfonds gaat grotendeels niet naar de getroffen sectoren, zoals het toerisme, maar naar de green deal en digitalisering. Daar kunnen ook projecten uit komen die de economie versterken, maar dat is geen gegeven.”

Dat netto-betalers als Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken voor het fonds opdraaien, geeft ongemak. „Dat onze economie er nu beter voor staat, komt ook door eerlijk verdiend geld waarvoor risico’s zijn gelopen.”

Over het afdwingen van hervormingen heeft Sloot eveneens vragen. „Hervormen betekent pijnlijke maatregelen doorvoeren, zoals de pensioenleeftijden verhogen en ontslagrecht versoepelen. Dat heeft Macron in Frankrijk al geprobeerd, met een volksopstand van gele hesjes tot gevolg. Zie jij het gebeuren dat Nederland met z’n vingertje zwaait en dat Frankrijk dan buigt?”

Toch heeft Rutte al met al een goede deal gesloten, vindt Schout. „We wisten vooraf natuurlijk dat er een compromis uit zou komen. Zijn punt dat lidstaten hun economieën moeten hervormen, is echt doorgedrongen. Rutte is erom aangevallen, maar er is begrip voor. De zuidelijke landen weten dat ze het niet gedaan hebben.”

Sloot spreekt van de EU als een ’gouden kooi’. „De interne markt is goud voor ons verdienvermogen. Maar tegelijkertijd is het een fuik waarin de Europese Commissie z’n budget verhoogt en wij daar niks tegen kunnen doen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Alice Weidel (AfD) woedend: Merkel en Macron zijn de doodgravers van de democratie in Europa!

Geplaatst op 21 juli 2020

Afbeelding

Angela Merkel is weer trouw gebleven aan zichzelf en heeft Duitsland bij de EU-top opnieuw verraden en verkocht. In het volle bewustzijn dat zij het zwaar verdiende geld van andere mensen over de balk mag gooien, heeft ze de schuldenunie gecementeerd. Van de kant van de mainstream pers, die immers financieel afhankelijk is van de bondskanselarij, is er nauwelijks enige kritiek. Maar wel van Alice Weidel (foto), die de gruwel van Brussel als volgt becommentarieert:

Er is slechts één ding “historisch” aan deze topontmoeting: nog nooit heeft een regeringscheffin er zo lang en hardnekkig voor gevochten het belastinggeld van haar burgers in hele grote stijl aan anderen te mogen weggeven, zoals Angela Merkel in Brussel. Duitsland´s plaats als grootste nettobetaler zou aan de kant van de “zuinigen” hebben moeten zijn. Merkel´s project voor het presidentschap van de Europese Raad is daarentegen de voltooiing van de schulden- en transferunie.

De coronacrisis moet als voorwendsel gelden om een gigantische carrousel van herverdeling op gang te brengen. Hoewel de Duitsers in EU-vergelijking al de hoogste belastingen betalen, bij het pensioenniveau en het gemiddelde vermogen van de private huishoudingen echter ver achterliggen, zullen ze honderden miljarden moeten betalen. In plaats van om economisch gezond verstand gaat het daarbij om politiek-ideologische aansturing: dat blijkt niet in de laatste plaats uit de koppeling van de uitbetaling met vaag geformuleerde criteria zoals “handhaving van de rechtsstaat”.

Dat er in plaats van € 500 miljard maar € 390 miljard als niet terug te betalen subsidies betaald moeten worden, verandert niets aan de taboebreuk: het “herstelfonds” is de definitieve zondeval. De EU neemt schulden op, hoewel zij geen recht heeft op de status van een staat en financiële soevereiniteit, Duitsland staat hiervoor garant, en het geld wordt buiten de parlementen en hun begrotingsrecht om verdeeld. Dat is pure rechts- en grondwetsbreuk. Merkel en Macron zijn de doodgravers van de democratie in Europa.

Het was onrealistisch om te verwachten dat de “zuinige vijf” de Duitse belastingbetalers van het grootste denkbare ongeluk redden, wanneer de eigen regering Duitsland vrijgeeft om geplunderd te worden. Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Finland hebben met het oog op het ongehoorde Merkel-Macron-plan hun belangen zo goed mogelijk behartigd en de schade voor hun landen beperkt.

De bijdragekorting, waarmee de instemming van de sceptici werd gekocht, wentelen de financiële risico´s uiteindelijk op Duitsland af, waarvan de regering als hulpje van Frankrijk ook nog eens vaart heeft gezet achter dit waanzinnige project. Bondskanselier Angela Merkel bedrijft eens temeer Europapolitiek tegen de belangen van de Duitse burgers en belastingbetalers in om zich als “grote Europeaanse” te laten bejubelen. In werkelijkheid heeft ze de lont van de explosieve lading bevestigd, die de Europese Unie zal splijten. Geen enkele lidstaat zal er op den duur toe bereid zijn om de schulden van de anderen te betalen.

Bron: www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/07/21 ... in-europa/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

’Coronadeal Rutte & co. kán helemaal niet’

De plannen voor het corona-herstelfonds van de EU zijn in strijd met Europees recht. Dat merkt onder anderen hoogleraar economie Lex Hoogduin op. Volgens eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting) is juridisch alles uitgeplozen.

Deze week stemden de Europese regeringsleiders in met het plan van de Europese Commissie om 750 miljard euro te gaan lenen op de kapitaalmarkt om daarvan de steunmaatregelen te betalen. Dat is echter in strijd met het Verdrag van Lissabon, zegt Lex Hoogduin, hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wijst op artikel 310, waarin staat dat de Commissie een sluitende begroting moet hebben en geen leencapaciteit heeft.

„Nu gaat de Europese Commissie toch geld lenen”, zegt Hoogduin. „Ik ben heel benieuwd of dit standhoudt.” Eerder merkte de eurosceptische CDU-politicus Peter Gauweiler hetzelfde op, net als EU-expert Adriaan Schout van Clingendael.

„Wat gaat er in Duitsland gebeuren?”, zegt hij, verwijzend naar het juridische gevecht waarin het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe is verwikkeld met de Commissie. De twist gaat over het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. Het hoogste Duitse rechtsorgaan oordeelt dat de ECB met het grootschalig opkopen van staatsleningen haar mandaat overschrijft. De Duitse centrale bank mag er niet meer aan meedoen.

Volgens eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting) is de juridische onderbouwing van het hersteldfonds volledig doorgelicht. „Op een gegeven moment hebben we zelfs de juridische basis veranderd”, zegt de Oostenrijker. Zo is voor een ander artikel uit het Europees Verdrag gekozen (311 in plaats van 122). Cruciaal is dat het om een tijdelijk fonds gaat. Op de EU-top hebben de leiders vastgelegd dat uiterlijk tot eind 2023 verplichtingen worden aangegaan voor nieuwe subsidies of leningen en uiterlijk eind 2026 het laatste geld wordt uitgekeerd.

Bang dat er iets juridisch niet in de haak zou zijn met het fonds is Hahn niet. „We hebben er echt uitgebreid naar gekeken met juristen, inclusief Duitse.”

Hoogduin heeft zo zijn vragen bij de tijdelijkheid van het fonds. „Als je alle jubelberichten leest, zo van: ’we zijn de Rubicon overgestoken’ en ’dit smaakt naar meer’, dan vraag je je af of het hierbij blijft.”

Is Ruttes noodrem halfbakken?
Intussen zijn er ook steeds meer vragen over de door premier Rutte bedongen ’noodrem’ bij de uitgaven die landen met steungeld kunnen doen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt merkt op dat het kabinet er een andere uitleg van geeft dan de Europese Raad en de Europese Commissie.

Volgens het kabinet heeft elke lidstaat feitelijk een veto als dat van oordeel is dat de uitgaven niet correct zijn. Ministers van Financiën kunnen, als zij vinden dat een land zich niet aan de afspraken houdt, de zaak doorverwijzen naar de Europese Raad, waar de leiders (die allemaal een veto hebben) de zaak ’uitgebreid’ moet bediscussiëren. In de regel moet er binnen drie maanden een oplossing zijn gevonden, maar dat kan volgens Nederlandse uitleg in theorie ook langer zijn.

De Europese Commissie stelt dat ze alsnog gemachtigd is om tot uitbetaling over te gaan als bijvoorbeeld duidelijk is dat een land doelbewust de boel aan traineren is. Premier Rutte benadrukte dinsdag dat het helemaal niet de bedoeling is om de noodrem echt te gebruiken, maar gaat er alleen al van de dreigende noodrem een disciplinerende werking uit.

Volgens Hahn zal de soep niet zo heet gegeten worden als hij wordt opgediend. „Het is duidelijk dat de discussies van de afgelopen tijd, die niet altijd fraai waren, hebben geleid tot goede afspraken over hoe het geld slim besteed kan worden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: EU in crisis

Bericht door King George »

Genoeg bodemloze putten hoor waar onze miljarden in kunnen verdwijnen. Met de goedkeuring van Mark Rutte bij het kruisje.

En wat lezen we nu? Daar kunnen toch wel wat miljardjes aan hulp bij de opvang van vluchtelingen aan worden uitgegeven, nietwaar?

  • Lampedusa weer overspoeld met migranten

    VIDEO De burgemeester van het Italiaanse eiland Lampedusa, Totò Martello, heeft gezegd dat de toestand op het eiland niet meer onder controle is door de komst van grote groepen immigranten. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen op meerdere vaartuigen circa tweehonderd migranten, waarschijnlijk vanuit Tunesië, naar Lampedusa. Het eiland van 20 vierkante kilometer herbergt nu al duizend migranten. Martello roept de regering op snel in te grijpen, omdat zijn eiland het niet meer aan kan.


    Buitenlandredactie 25 jul. 2020 Laatste update: 20:30

    Vijftig migranten zijn in tenten bij de haven ondergebracht. Er was wel al een opvangkamp, maar dat is bedoeld voor bijna honderd mensen. Het eilandje ligt ongeveer 135 kilometer van de noordkust van Afrika en 200 kilometer van Sicilië. Deze maand heeft Italië de komst van 4300 mensen geregistreerd die illegaal het land en zo de Europese Unie zijn binnengekomen. In de hele maand juli van vorig jaar waren dat er duizend.

Lees verder
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: EU in crisis

Bericht door King George »

EU-herstelfonds verstrekt miljarden aan corrupte landen – terwijl noden onderkant van onze samenleving sterk toenemen

Afbeelding
Het EU-herstelfonds. Bron: Shutterstock.

Door Frits Bosch 27 juli 2020

Wij doen nu mee met onze miljarden in het EU-Herstelfonds van 750 miljard euro. De argumenten die we gehoord hebben zijn ‘solidariteit, goedertierenheid en het is in ons eigen belang’. We gaan miljarden verstrekken aan landen waarvan we weten dat ze door-en-door corrupt zijn met megaveel zwart geld. Alle dringende verzoeken om te hervormen hebben ze aan hun laars gelapt. Middelvinger. Nu komt Mark Rutte vol trots terug met de mededeling dat de miljarden ‘met de rem erop verstrekt worden’. De voorwaarden die gesteld zijn blijken echter boter en boter zacht te zijn. De Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen, etcetera lachen zich rot. “Die sukkels zijn er weer ingetrapt!” Ik vind het laakbaar dat wij dit soort solidariteit betonen, terwijl aan de onderkant van onze samenleving de noden sterk toenemen. Dit is in de afweging van de steun naar mijn mening volstrekt onvoldoende aan bod gekomen. Dat is verwijtbaar.

De pandemie heeft de ongelijkheden in het economische systeem nog verder aan het licht gebracht en versterkt. Witteboordenwerkers kunnen vanuit huis werken, maar werknemers met essentiële beroepen – verpleegsters, vuilnismannen, bouwvakkers, timmerlieden, loodgieters, thuisbezorgers – moeten op locatie blijven werken zoals voorheen. Ze lopen dus een ​​groter risico om Covid-19 te krijgen. Voor dat hogere risico worden ze niet gecompenseerd, bij een matig salaris. Flexwerkers in bedrijfstakken zoals bijvoorbeeld de horeca, zijn onevenredig jong, vrouwelijk en allochtoon. Vooral zij zijn de dupe van werkloosheid. De vele ambtenaren op kantoren ontspringen de dans.

Al voor Covid-19 begonnen beleidsmakers zich te concentreren op het negatieve effect van de toegenomen inkomensongelijkheid, waarvan ik recent melding maakte. Economen breken zich er het hoofd over welke maatregelen te nemen om het effect van de neergaande conjunctuurcyclus op de mensen met een lager inkomen te mitigeren. Het bedenken van nieuwe manieren om weer tot volledige werkgelegenheid te komen, is een topprioriteit geworden voor economen.

Maar sinds de economie is getroffen door de coronacrisis zijn de meest kwetsbaren het hardst getroffen. Er is dus een nieuw gevoel van urgentie ontstaan. Maar hoe pak je dat aan? In Europa zijn beleidsinstrumenten, als het rente- en geldbeleid, de nationale autoriteiten uit handen geslagen. Het is overgedragen aan de ECB. Nu wordt ook het fiscale beleid deels aan de EU overgedragen. We zijn nu volledig in het pak genaaid. Nationale overheden – en dus ook wij – zijn willens en wetens slachtoffer geworden van de Europese Commissie en het beleid van ECB economen in Frankfurt. Het ‘track record’ van de ECB is niet bepaald indrukwekkend, to say the least.

Sommigen beweren dat Covid-19 heeft bewezen dat beleidsmakers de neergang niet kunnen bestrijden. Zie de toegenomen werkloosheid, ondanks de fiscale stimulans van 4,4 triljoen dollar van de rijke landen dit jaar. Dit actieve beleid heeft grote nadelen. Hoe hoger het uitstaande aandeel van monetaire financiering in de totale overheidsschuld, hoe meer de overheid wordt blootgesteld aan schommelingen in de korte rente. De rente in de EU schommelt rond het nulpunt. Een beperkte rentestijging zal terugbetaling van leningen bemoeilijken en onmogelijk kunnen maken.

In de komende Pensioenhervorming is aangekondigd dat deelnemers van de pensioenfondsen beleggingsrisico’s vol voor de kiezen krijgen. Jongeren gaan meer in aandelen beleggen en ouderen meer in obligaties. De gedachte is dat ouderen minder risico kunnen lopen gezien de bescheiden periode die hen resteert om neerwaartse koersen te kunnen compenseren. Dat is maar betrekkelijk, want als de rente opveert van het nulpunt naar stel 1%, dan worden obligaties zwaar getroffen en de ouderen daarbij. Bedenk ook dat overheden de komende decennia nog meer onder druk komen te staan ​​door uitgaven voor gezondheidszorg in verband met een vergrijzende bevolking, investeringen in de strijd tegen klimaatverandering en eventuele nog meer rampen in de vorm van pandemieën.

Er is al voldoende gezegd en geschreven in de trant van: “doe niet mee aan het EU Herstelfonds ten behoeve van Zuid-Europese landen. Italië is qua individuele vermogens rijker dan wij”. Je kunt praten als Brugman, het gebeurt gewoon toch. Maar stel dat Covid-19 nog eens voor een tweede ronde gaat, dan zijn de instrumenten om de gevolgen aan te pakken, uitgeput. We moeten niet denken aan negatieve rentes zoals de voormalige hoofdeconoom van de Citigroup Willem Buiter voorziet. Spaarders die nu al zwaar getroffen worden gaan dan geld onder het matras stoppen of zetten het op rekening courant. Ik ken geen econoom die hier een solide uitweg in weet. Ze zijn er niet en economen spreken elkaar allemaal tegen.

We zitten in onontgonnen terrein en alleen de hemel weet hoe dit uitpakt. Gevaarlijk is het uiteraard wel. Mocht de spoeling nog dunner worden en de werkloosheid nog verder oplopen, dan is niet uit te sluiten dat bevolkingsgroepen zich tegen elkaar gaan keren. Dus niet onderklassen tegen het establishment, maar onderklassen tegen elkaar. Bangmakerij? Och, we hoeven maar de discussie in ons eigen land te volgen en even de blik te wenden naar de Verenigde Staten, dan weten we hoe solide de sociaal-culturele omgeving van het westen momenteel is…

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Column Sid Lukkassen: EU is financieel onhoudbaar nu de ‘zuinige vier’ structureel in de minderheid zijn

Door Sid Lukkassen, 6 augustus 2020

Afbeelding

De EU bereikte een akkoord over het Corona Herstelfonds. 750 miljard euro wordt rondgepompt: België krijgt daarvan 1,6 procent en Nederland ook zoiets. Wel ontvangt Nederland kortingen op de jaarlijkse EU-afdracht, maar bestudeer de onderliggende transformatie. Een virusuitbraak vindt wereldwijd plaats maar trekt dan weer voorbij, terwijl de EU hier een stelselmatige verandering doorvoert van de financiële structuur.

De EU werkt namelijk naar ‘eigen middelen’ en wordt zo minder afhankelijk van de lidstaten. Ook leent de EU van kapitaalmarkten: feitelijk een schending van artikelen 310 en 311 van de EU. ‘Somebody stop me’, redeneren de eurocraten, wat niet zal gebeuren. De conservatievere lidstaten, dikwijls in Centraal- en Oost-Europa, zijn immers nog altijd netto ontvangers, dus hun verzet is gecontroleerde oppositie.

Landen die bezuinigden in crisistijd en de broekriem aanhaalden, worden nu als rijk gezien, en onder het mom van ‘solidariteit’ onder druk gezet. Spanje heeft een basisinkomen en Frankrijk kent een pensioenleeftijd van 62 jaar. FvD-Europarlementariër Derk Jan Eppink verwees naar de nieuwe president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, als “Queen of debt”. Onder deze Franse dame wordt met het pandemie-opkoopprogramma 1.350 miljard euro bijgedrukt. Hiermee worden staats- en bedrijfsobligaties gekocht om zo de rentes op de torenhoge Zuid-Europese staatsschulden te drukken.

Het Corona Herstelfonds toont bovenal dat Brexit een Nexit zo goed als noodzakelijk maakt. Niet alleen omdat de Britten als ‘living example’ laten zien dat een volk voor de eigen soevereiniteit kan kiezen, maar óók omdat de interne EU-machtsstructuur is veranderd. Normaliter zouden de ‘Zuinige Vier’ (Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden) zijn opgetrokken met het Verenigd Koninkrijk, maar sinds Brexit verschoof de EU-machtsbalans ten voordele van het onzuinige zuiden. Hierom is er ‘van binnen uit’ geen redden meer aan.

Omdat de ‘Zuinige Vier’ nu totaal outvoted en outnumbered zijn binnen de EU, is de enige manier om een land als Nederland binnen boord te houden door premier Rutte PR-cadeaus te geven in ruil voor het laten bloeden van de Nederlandse middenklasse voor de EU transferunie. De elite sticht de media-werkelijkheid van het ‘keihard onderhandelende zuinige Noorden’ en de media spannen zich in om de Noordelijke bevolking in die mediawerkelijkheid te vangen. Rutte wordt neergezet als ‘meester onderhandelaar’ en media likken zijn bilnaad tot aan de endeldarm schoon.

Ondertussen constateerden 150 lokale VVD’ers dat de ‘noodrem’ die Rutte wilde, in werkelijkheid boterzacht is. Klassiek liberalen hebben vastgesteld dat de koers van zuinige overheidsfinanciën, definitief is verloren binnen de EU. Als het aankomt op sancties vaststellen en handhaven op de spilzucht van Zuiderse lidstaten, dan zijn de ‘Zuinige Vier’ steeds in de minderheid, terwijl het ‘conservatieve’ Oosten “gewoon wordt omgekocht”, aldus FvD-Europarlementariër Rob Roos. Rutte heeft weer alles weggegeven zoals belastingbetalers van die ruggengraatloze, zielloze koopman konden verwachten.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef een uitvoerige rechtvaardiging die echter tegenstrijdig is. In het eerste deel benadrukt hij wederkerigheid: “Er worden voorwaarden opgesteld – we kunnen wat terugeisen en dus zal het Zuiden economisch hervormen”. In het tweede deel schakelt hij over op solidariteit: “Ik schenk het Zuiden graag geld omdat ik liever van EU-lidstaten afhankelijk ben dan van India en China.”

De EU en de monetaire unie zijn vanaf de oprichting verkocht vanuit de belofte dat het Zuiden competitiever wordt en economisch gaat hervormen. Dit is nooit gebeurd en het is dwaas te denken dat dit nog gaat gebeuren nu de Britten er niet meer zijn om op zuinigheid aan te dringen. Zuidelijke knoflook-economieën zullen nóóit Noord-Europese protestantse boekhouders worden. Rutte’s bedongen voorwaarden zijn slechts een PR-cadeautje.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020 ... heid-zijn/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Teken Arno Wellens’ petitie ‘Laat de banken barsten’

Posted on 28/08/2020

Afbeelding

‘Kabinet Rutte bezuinigt op de zorg om wéér de bankiers te redden’ – Minister Hoekstra kwam in Brussel zelf met voorstel om banken te redden met (oa) Nederlands geld – ‘Wat doen we eigenlijk nog in de EU?’

‘Beste mensen, ga naar barstmaar.eu, en teken voor het laatste mogelijke debat waar het volk nog invloed op kan uitoefenen,’ introduceert Sven Hulleman zijn door velen graag geziene en gehoorde gast, economisch journalist Arno Wellens. Die is mede oprichter van barstmaar.eu, waarmee hij hoopt te bereiken dat de lasten van de reeds begonnen nieuwe financiële crisis niet wéér op het volk worden afgewenteld, maar eindelijk eens op de veroorzakers: de banken.

‘Rutte bezuinigt op zorg om bankiers te redden’
‘Sloop de banken,’ herhaalt Wellens zijn boodschap van inmiddels al vele jaren, die eerst nog iets te melden heeft over het begrip ‘zorghelden’. ‘Die mensen klagen al jaren dat ze veel te weinig betaald krijgen. Ook hun woningen zijn onbetaalbaar. Nu vragen ze 1% of 2% loonsverhoging, en wat krijgen ze? Wegrennende Kamerleden. Dus terwijl we die mensen op een voetstuk plaatsen, bezuinigen we op de zorg om bankiers te redden.’

‘Als dat debat er toch komt in de Tweede Kamer, kunnen er moties worden aangenomen en moet daar meteen over gestemd worden. Pas dan kun je zien wat een partij waard is.’

Hoekstra kwam zelf met voorstel om banken te redden met (o.a.) Nederlands geld
Rutte heeft alle handtekeningen gezet waarvan hij beloofd had dat niet te zullen doen. D66 is tenminste eerlijk, vindt Wellens. Die partij zegt openlijk dat we als Nederlanders blijvend financieel moeten bloeden voor het overeind houden van de eurozone. ‘Maar een VVD premier wil stemmen weghalen bij Geert, en nu ook bij Thierry, dus ontkent dat ie in Brussel z’n handtekening onder een bankreddingsfonds heeft gezet. Maar hij heeft dat wèl gedaan, en ik heb hier al die documenten (die in december 2019 zijn ondertekend, dus nog vóór corona) bij me… Dit is uiterst kwalijk gedrag.’

Het is zelfs zo dat Ruttes partner in crime, minister Wobke Hoekstra, in Brussel zelf het concept voorstel heeft opgemaakt voor een Europees fonds met eurobonds, om zo weer de banken te redden. De indruk die Rutte en Hoekstra tegenover het Nederlandse volk wekken dat ze zich in Brussel zo lang mogelijk verzet hebben, is daarom puur bedrog. ‘Hoekstra stelde zelf voor dat als er een crisis is, andere eurolanden dan de knip moeten trekken, dus uit hun eigen begroting Italië of Griekenland moeten helpen. Het was dus hun eigen voorstel!’

Nu worden de afspraken die Rutte en Hoekstra hebben ondertekend, ingeroepen. Wellens hoopt dan ook dat het lukt een Kamerdebat over het redden van banken in andere eurolanden te krijgen. ‘Helaas is Nederland zó bezig met transgenders en Zwarte Piet (misschien wel een opzettelijk gecreëerde afleiding? – X.), dat we de crisis niet zien aankomen.’ En die crisis gaat ons vol raken, ‘en dan weten we niet wat me moeten doen.’ Deze voorspelling, die Wellens al jaren doet, is nu uitgekomen.

Banken potten honderden miljarden van ECB op, in plaats van in economie te stoppen
De ECB heeft € 750 miljard ‘bijgedrukt’ om de coronacrisis te ‘bestrijden’. Dat geld is echter niet ten goede gekomen van de bedrijven, de economie en de samenleving, maar hebben de banken opgepot en de aandelenkoersen verder omhoog gestuwd. ‘Je kunt daaraan al zien dat de ECB totaal aan het falen is.’

Dat zie we ook aan de balansen van de banken. ABNAmro had in 2014 excessief kasgeld van € 700 miljoen. Dankzij de printer van de ECB steeg dat naar € 27,6 miljard. Dat is bijna 40 keer zoveel. ‘Ze stapelen al dat geld dus op. Daarom klagen alle ondernemers dat ze geen geld krijgen. De economische groei komt dus niet van de grond.’ Inmiddels heeft ABNAmro maar liefst € 55,9 miljard aan liquiditeiten. Dat geld had de ECB bijgedrukt om de economie te ondersteunen, maar de banken houden het dus zèlf.

De Rabobank had € 63,1 miljard en heeft daar € 20 miljard bijgekregen. Die lenen geen geld meer uit aan de boeren, want de boeren moeten kapot worden gemaakt, omdat overheid en banken er hun zinnen op hebben gezet om hun land zo goedkoop mogelijk in bezit te krijgen (voor energie- en woningbouw). (Waar wij dan van moeten eten zal politici en bankiers klaarblijkelijk een worst zijn – pun intended – X.).

ING had ook € 63 miljard, en zit sinds maart van dit jaar op € 119 miljard. ‘Onze voorspelling komt dus uit. Dit geld gaat niet naar de reële economie. Die gaat krimpen, en dat is heel naar.’ Dat komt kort gezegd neer op een forse teruggang van onze welvaart, en wijd verspreide armoede omdat alleen al in Nederland honderdduizenden mensen (misschien zelfs wel meer) hun baan en inkomen definitief zullen kwijtraken.

Hoewel we in een ernstige recessie zitten, stijgen nog steeds de huizenprijzen. Dat komt omdat de banken en financiële spelers enkel bezig zijn met speculaties, zoals goud en bitcoin, maar ook huizen. ‘En dat is heel vervelend, want onze ‘zorghelden’ (en veel anderen) zitten op de nullijn, maar die huizen worden steeds duurder.’ Daar gaat straks een Europese BTW verhoging nog bij komen.

Iedere Nederlandse burger zal keihard geraakt worden
De Nederlandse burger lijkt er echt niet mee bezig te zijn. Het gaat echter om hun eigen portemonnee, of ze straks hun huis nog wel kunnen financieren, of het gewone levensonderhoud nog wel te betalen zal zijn. In dat akkoord over het bankenreddingsfonds staat namelijk dat de BTW verder omhoog gaat om die banken te redden. Dat betekent dat onze eerste levensbehoeften nog duurder worden (en we hadden vóór corona al een record aantal mensen bij de voedselbank lopen).

Mensen die zeggen dat het allemaal wel mee lijkt te vallen, en de consumptie redelijk op peil blijft, vergeten dat dit enkel komt dankzij alle tientallen miljarden euro’s kostende regelingen. Dan slingert de NOS weer zo’n onzinbericht de wereld in dat mensen omdat ze thuis zitten vaker naar het tuincentrum gaan. Die mensen beseffen echter niet dat deze regelingen op hun einde lopen, en ‘hun banen de eerste zullen zijn die worden weggesaneerd.’

Er zijn steeds meer voorstanders van het oneindig aanzetten van de geldpersen, waar het universele basisinkomen, zoals dat al in Spanje wordt ingevoerd, en waar zelfs in Duitsland de eerste proeven mee worden gedaan, mee wordt gefinancierd. ‘Zo krijg je enorme inflatie, en zo krijg je ook die onbetaalbare huizen,’ waarschuwt Wellens. Met dit (socialistische / communistische) systeem verwoest je daarom niet alleen de koopkracht en de welvaart, maar ook het welzijn en de maatschappelijke rust in een land.

De bedrijven die produceren en nodig zijn voor een gezonde economie, zijn op hun retour. Mede omdat de banken al dat geld oppotten en in aandelen stoppen – waardoor mega investeerders zoals Jeff Bezos (+ € 80 miljard!) nog veel rijker worden, terwijl de mensen in de zorg niets krijgen – en weigeren aan bedrijven uit te lenen, wordt er nauwelijks nog geïnvesteerd. (Dit komt ook door het uiterst perverse belastingstelsel in Nederland, waarmee het MKB volledig door de mangel wordt gehaald – X.).

Wordt de tweede lockdown in het najaar de genadeklap?
Wellens haalt dan de Franse econoom Thomas Picketty aan, die schreef dat er altijd een moment is dat mensen de almaar groter wordende ongelijkheid niet meer pikken. Hulleman en Wellens zijn het er over eens dat het opvallend is dat de Nederlander zich – zeker vergeleken bij de Fransen – heel erg ver laat uitpersen voordat ie op dat punt komt. Wellens: ‘Toch zie je nu zelfs onder de Nederlandse bevolking het ongenoegen groeien, terwijl we nog in al die regelingen zitten.’

Hulleman en Wellens vrezen dat er in het najaar een tweede lockdown komt, waar wij ook al een tijdje voor waarschuwen. Die gaat nog meer economische schade opleveren. ‘Ik denk dat de mensen er een beetje klaar mee zijn, en echt opstandig worden’ zegt Wellens. Hij wijst dan op het aantal nieuwsberichten over rellen (en inmiddels dagelijkse steek‘incidenten’ – X.). ‘We zijn in razend tempo aan het verharden. Daar word ik niet blij van.’

‘We moeten weigeren banken en verzekeraars opnieuw te hulp te schieten’
Volgens de economische journalist is er maar één uitweg: ‘Keihard de pleister eraf trekken van de overcreditering,’ waar ook alle rotzooi van de vorige crisis (2008-2009) nog inzit. ‘De schulden moeten uit het systeem. Dan worden de huizen voor de ‘zorghelden’ weer betaalbaar, en is de huizenmarkt niet meer zo’n bom onder je. Dan kunnen landen zelf reserves opbouwen voor slechte tijden.’

‘Banken en verzekeraars hebben nu weer hulp nodig, maar die hulp moeten we ze weigeren. Dat is het grote debat van begin 2021.’ Helaas wordt nu al ruimte gemaakt om ze wèl te redden, door ons volk op ondemocratische wijze, zonder dat wij daar enige zeggenschap in hebben, met nog meer schulden op te zadelen.

‘Een idee dus van Wobke Hoekstra,’ onderstreept Wellens nog eens sarcastisch. ‘Die leningen worden dan gedekt door rente die de Europese Commissie zelf mag heffen op voedsel in Nederland. Dat moet je tegenhouden! Die omgekeerde solidariteit is er al. Straks gaat de BTW voor mensen met gewone banen omhoog, zodat ze die banken kunnen redden. Wat denk je dat er dan gebeurt! De banken moeten kapot, en pas dan leren ze het.’

Het punt waarop de pijn in de samenleving te groot wordt, komt snel dichterbij. ‘Zo is het aantal daklozen in een paar jaar tijd verdubbeld. Wanneer doen we hier iets aan? Pas als er nog eens 10 keer, 20 keer zoveel daklozen zijn?… Ik spreek mensen die zeggen dat het met hen eigenlijk wel prima gaat. Dan zeg ik: heb je al die matrassen op straat al gezien, ook in rijke steden?’

‘Overheden en banken volgen bewust deze strategie om volken onder controle te krijgen’
Hulleman leest dan een bericht voor van een Zwitserse private banker, die hem schreef dat dit ‘een zeer goed doordachte strategie is om een groot aantal doelstellingen te verwezenlijken, zoals ingrijpende veranderingen in de samenleving, wijd verspreide armoede, meer controle over bevolkingen, meer camera’s, en mensen en landen met schulden opzadelen, zodat iedereen een slaaf wordt; plus veel andere methodes die de nationale volken verzwakken.’

Ondernemers en gewone werkenden worden nu snoeihard gepakt, maar niet de mensen die bij banken en overheden werken. De eerste mensen en gezinnen die dankzij de corona maatregelen hun hypotheek of huur niet meer kunnen betalen, dreigen inmiddels hun huizen te worden uitgezet. Wellens: ‘En dat gaat vanaf nu alleen maar meer worden. In die tijd krijg je dus ook een BTW verhoging om buitenlandse banken te redden, zodat ze door kunnen gaan met dit gedrag, en deze rommel door te schuiven naar de crisis van bijvoorbeeld 2030, die dan drievoudig zal zijn.’

‘Wat doen we eigenlijk nog in de EU?’
Daarom ‘barstmaar.eu’, zodat daar nog één keer een Kamerdebat over kan worden gevoerd. ‘En ook over de vraag waarom we eigenlijk nog in zo’n EU zitten.’ Hulleman: ‘Om ons geld weg te geven?’ Wellens: ‘Ja. En dan zegt Rob Jetten dat we ‘samen’ beter in staat zijn de crisis op te lossen. En al die daklozen dan? Dat ‘samen’ was sowieso een doel op zich. De EU doet nu allemaal dingen die we niet willen,’ zoals het krankzinnige besluit om mensenhandel-maffiastaat Albanië bij de EU te halen, wat Rutte zei niet te willen, maar waar hij toch mee akkoord ging.

Nederland is als het nette meisje met hoge hakjes dat naar een grindcore concert (extreme vorm van heavy metal, eigenlijk alleen maar zoveel mogelijk herrie en geschreeuw) wordt meegenomen, waar Macron en Merkel flink staan te headbangen, en dan ook nog haar pinpas aan hen moet afgeven.

‘Dan moet je je afvragen wat je daar eigenlijk nog doet. Dan moet er een moment komen waarop dat elegante dametje zegt: ik haar naar huis, toedelodokie. Barst maar met je EU.’

Onderteken dus de petitie op barstmaar.eu. Hopelijk hebben de initiatiefnemers gelezen dat dit nogal stroef verloopt (zo werkt het niet als u puntjes tussen bijvoorbeeld initialen zet (alleen krijgt u daar geen melding van), en krijgen velen – inclusief ikzelf – geen bevestigingsmail).

Hier het hele interview (50 min.):



Xander

(1) Een Oorlog Reeds Verloren / YouTube

https://www.xandernieuws.net/algemeen/t ... n-barsten/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Half Of Europe's Small Businesses Face Bankruptcy As Virus Cases Spike

By Tyler Durden, Thu, 10/22/2020

European equities slumped to near one-month lows on Thursday, as soaring COVID-19 cases across the continent weighed on sentiment. In recent months, virus cases have spiked across Europe, with Spain becoming the first country on the continent to surpass the one million infection mark. At the same time, Italy has just set a record increase in daily cases.

The surge in European coronavirus cases has shifted sentiment lower for businesses, with downside risks emerging for the continent's economy in the fourth quarter.

Bloomberg, citing a new McKinsey & Co. survey conducted in August, describes a particularly gloomy outlook for Europe's small and medium-sized businesses* (SME), warns that at least half of them could enter into bankruptcy proceedings in the next year if revenues continue to stagnate.

The survey, of more than 2,200 SMEs in Europe's five largest economies, was conducted in August before coronavirus cases on the continent started to spike. With some countries, Ireland, France, and Spain, reimposing stricter social distancing measures to mitigate the virus spread, this could easily result in more economic pressure that would ultimately squeeze SMEs.

Afbeelding

McKinsey found 20% of SMEs in Italy and France could file for bankruptcy within the next six months. Like the US, European SMEs account for two-thirds of the workforce and at least half of economic value-added. A further collapse of SMEs is a warning sign of an economic recovery that doesn't resemble a "V-shaped" recovery.

"The pandemic has hit European firms hard, with 70% reporting lower revenues. That level was even higher in Italy and Spain, reflecting the severity of the virus and lockdown measures in those countries," Bloomberg said.

Afbeelding

In a recent interview, ECB President Christine Lagarde told French newspaper Le Monde that Europe's economic recovery is "running out of steam" amid a second wave of the virus pandemic.

"The second wave of the epidemic in Europe, particularly in France, and the new restrictive measures that accompany it add to uncertainty and weigh on the recovery," Lagarde said.

Eurozone GDP could plunge by as much as 8% in 2020, according to the latest ECB predictions.

"If the situation deteriorates, this will obviously darken our forecasts, which we will revise in December," Lagarde said.

As for Rabobank strategist Piotr Matys, who was quoted by Reuters, he believes the virus pandemic storm never left, but during the summer period, "we were in the eye of the storm, I think."

"Some governments assumed the worst was over... but now the invisible enemy is hitting even harder and I am worried about the fragile economic recovery," said Matys.

In short, Europe will need to unleash another fiscal or monetary cannon to save SMEs from imminent doom as rising cases force some countries to reimpose strict social distancing measures. This is more bad news for investors who thought a "V-shaped" recovery was around the corner.

https://www.zerohedge.com/markets/half- ... ases-spike
*) SME betekent dus in het Nederlands MKB (Midden- en Klein Bedrijf).

De helft van het MKB gaat in Europa dus ten onder! :unhappy:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie