EU in crisis

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

'De EU lijkt meer op de USSR dan bestuurders willen'

Olaf Tempelman − 05/11/11

Beleidsmakers aan de top willen niets weten van de kritiek van burgers die op hen vloeken en niet willen meewerken. Dat betoogt verslaggever Olaf Tempelman.

Alles draait om geld, zeggen ze. Maar iedere gevorderde relatietherapeut of scheidingsadvocaat kan vertellen dat er bij ruzies over geld meestal meer in het geding is. Zo zijn daar zaken als eigenwaarde, macht, eer, trots, rancune, wantrouwen. Geld is vaak aanleiding voor ruzie, het is niet altijd de echte of de enige oorzaak. Onder geldproblemen gaan andere schuil.

Relatietherapeut
Wie weet kunnen de landen van de Europese Unie zich nog bij een relatietherapeut melden om achter de diepere oorzaken van de eurocrisis te komen - voor het te laat is en ze de gang naar de scheidingsadvocaat kunnen maken.

Wie naar financieel-economische experts luistert, kan denken dat deze crisis louter gaat over staatsschuld en begrotingstekorten. Als diepere verklaring bestaat het 'verschil in economische cultuur'. Commentatoren uit noordwest-Europa lijken die term te munten als synoniem voor het onderscheid tussen 'ons', de gedisciplineerde verantwoordelijke landen in het noorden die hun zaakjes op orde hebben, en 'hen', de luie knoflooklanden in het zuiden die onverantwoord met geld smijten.

Je hoeft niet aan dieptepsychologie te doen om achter de constatering van dit 'verschil' wantrouwen te ontwaren. 'Wij' vertrouwen 'hen' voor geen eurocent. Aan 'hen' willen we zo min mogelijk spenderen. 'Zij' op hun beurt koesteren wantrouwen tegen 'ons' - in ieder geval die Griekse demonstranten die in de Bondsrepubliek de reïncarnatie van het Derde Rijk ontwaren. Wantrouwen: inwoners van natiestaten lijkt het bijna per definitie eigen. Ten opzichte van de eigen natiestaat en, soms, de omringende regio leggen zij een loyaliteit aan de dag die geheel ontbreekt als het om andere landen gaat, vooral die verder weg.

Onderschat
De natiestaat is ooit ontstaan in Europa en doet het er nog steeds goed, hoe graag we dat ook anders zouden willen zien. Het is een taai product. Dat lijkt te maken te hebben met een succesformule waarmee het lastig concurreren is. De natiestaat combineert iets wat evident is - er ís verschil tussen Nederland en Griekenland - met onderbuikgevoelens: wij moeten die anderen niet omdat ze er een potje van maken.

Gemeenschappen bestaan bij gratie van uitsluiting. Het beste krik je het beeld van je eigen natie op met een weinig vleiend beeld van een andere. Saamhorigheidsgevoel bestaat bij gratie van het gemeenschappelijk afkeuren van praktijken van onbetrouwbare landen met wie we nooit in één unie hadden moeten gaan zitten, zeker geen monetaire.

Het Europese product natiestaat hebben ze later in Afrika en Azië met twijfelachtig succes proberen te kopiëren. Op zijn geboortegrond blijkt de natiestaat wel stevig. De opkomst in de 19de eeuw liep parallel met de tanende invloed van de godsdienst en traditionele gemeenschapsvormen. Lange tijd had de natiestaat concurrentie van het internationalistische communisme ('arbeiders aller landen, verenigt u'). Op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog ontstond een ander en verstandiger alternatief: Europeanen aller landen, verenigt u, dan raken we nooit meer met elkaar in oorlog.

Met de oorlog vers in het geheugen werden in de tweede helft van de 20ste eeuw op het gebied van de Europese eenwording aanzienlijke successen geboekt. De dagen van de natiestaat waren geteld, werd steeds vaker voorspeld. Maar als het erop aankomt, en dat komt het in de eurocrisis, blijkt dit product weerbarstig. Landen mogen de afgelopen decennia bevoegdheden hebben overgedragen aan Brussel, economieën zijn steeds verder met elkaar vervlochten geraakt - dat geldt niet voor de identiteitsbeleving van hun inwoners.

Inwoners van de Verenigde Staten noemen zich eerst Amerikanen en dan pas inwoners van Florida of Ohio. Inwoners van Europa noemen zich meer dan een halve eeuw na het begin van de eenwording nog steeds Nederlanders, Fransen of Grieken en dan, misschien, een beetje Europeaan.

Springlevend
Op de grond is de natiestaat springlevend gebleven, en politici voelen dat aan hun water. Hun beleid is nog altijd gericht op het electoraat in eigen land, de collectieve Europese financiën zijn een zorg voor later. De beschimpte Griekse premier Papandreou deed deze week niets anders dan wat elke beetje sluwe politicus in zijn plaats ook had gedaan.

Nationaal denken brak de EU in haar geschiedenis vaak voor korte of langere tijd op. De eurocrisis is ernstiger: daarin kan de EU haar tanden op natiestaten kapot bijten. Conservatieven en sceptici die tien, vijftien jaar geleden voorspelden dat een muntunie voor 'het reëel bestaande Europa der natiestaten' een brug te ver is, mogen dan hun grimmige gelijk incasseren.

Heel verschillende eurofielen hebben de natiestaat onderschat. Je hebt eurofielen à la Daniel Cohn-Bendit met een marxistisch verleden die een internationalistische visie op Europa projecteren. Een andere groep vormen de snelle, rationele, liberale denkers à la Guy Verhofstadt die een broertje dood hebben aan nostalgie en een huisje-boompje-beestje-sentiment. Zij betogen, niet onterecht, dat de natiestaat in feite een raar irrationeel ding is.

Mythevorming
Met harde feiten hebben de meeste natiestaten weinig van doen. 'Van mensen die beweren altijd in 'ons' land te hebben gewoond, kan vaak worden aangetoond dat ze in een niet al te ver verleden ergens anders woonden', schreef de Britse historicus Neal Ascherson. 'Zelfs het beeld van een gemeenschappelijke culturele traditie vervaagt maar al te vaak zodra het met de strenge feiten wordt geconfronteerd.'

Een natiestaat kan zelden zonder mythevorming waarin de eigen natie mooier wordt gemaakt en de buitenwereld lelijker. We kunnen dat afkeuren - tegen het zelfbeeld van een gewortelde natie is het lastig opboksen. Ascherson zegt dat zo: 'Het gevoel te behoren tot een afzonderlijke culturele traditie, het idee van 'etnische identiteit', kan subjectief zozeer waar zijn dat het verandert in een objectief sociaal-politiek feit, ongeacht de leugentjes die ter versiering worden gebezigd.'

De natiestaat is, leuk of niet, een ding om rekening mee te houden. Wie de natiestaat in zijn beleid wegdenkt, loopt het risico vroeg of laat op een van zijn muren stuk te lopen. De eurosceptische Duitse schrijver Hans Magnus Enzensberger zet dit overtuigend uiteen in zijn onlangs verschenen essay Het zachte monster of Europa in de klem. Enzensberger luisterde naar eurocoryfeeën die zich ergeren aan nationale politici en burgers die het verdommen rationeel te denken. Maar eurocoryfeeën zijn deel van een verstrengeling die de EU in toenemende mate is gaan opbreken, en waarvan de eurocrisis in laatste instantie gewoon een volgende fase is: die van Europees eenwordingsidealisme aan de top en onveranderd nationaal denken op de grond.

Impopulair
Veel waar de EU impopulair mee is geworden, vloeit voort uit deze combinatie en de compromissen die zij oplevert. Neem rare of overgecompliceerde regelgeving. Die ontstaat vaak doordat (meestal grote) lidstaten net zolang aan wetten beitelen en peuteren tot ze hun nationale belangen voldoende gedekt achten. Of neem die steeds onoverzichtelijkereen wijder vertakte Europese organisaties. Die ontstaan doordat Europese bevoegdheden zich uitbreiden terwijl de lidstaten nationaal blijven denken. Tot de vruchten behoren de ACER, de CEDEFOP, de CVCA, de CPVO, de EACEA, de EAHC, de EASA, de EAWI, de ECDC, de ECHA, de EDA, de EEA, de EFR, de EFSA, de EIGE, de EIT, de EMCDDA, de EMEA, de EMSA en de ENISA en nog een stel andere. Enzensberger kende ze ook niet voor hij zich verdiepte in uitvoerende Europese agentschappen die 'zogezegd als spruitjesplanten uit de grond schieten'. Of dit Europa der natiestaten een monetaire unie aankan, is iets waarover gerespecteerde deskundigen verschillend denken. Zeker is dat de eurocrisis voor een aardig deel is terug te voeren op het feit dat het natiestaten zijn die de muntunie vormen.

Idealisten en visionairen van alle tijden hebben gemeen dat ze ongeduldig zijn, concludeert Enzensberger. Ze moeten altijd vooruit. Maar wie in zijn voortvarendheid voorbijgaat aan tegenwerking op de grond, hoe onterecht of irrationeel ook, bouwt wankele constructies. Nog geen twintig jaar geleden was het vergelijken van de Europese Unie met de Sovjet-Unie een vorm van heiligschennis. Nu gebeurt dat te pas en te onpas. Op veel gebieden waren deze unies elkaars tegenpolen. De Sovjet-Unie kwam tot stand met oorlog en geweld. De Europese Unie ontstond als een reactie op oorlog en geweld. De Sovjet-Unie ruïneerde de oorspronkelijke economieën van de republieken die werden ingelijfd. Toetreding tot de Europese Unie geschiedde vrijwillig en bracht oude en nieuwe lidstaten in mum van tijd economisch voordeel.

Bureaucratische uitputtingsslag
De Sovjet-Unie compliceerde het leven van haar burgers, de EU versimpelde het. De tijd dat het moeilijk was een Europese grens te overschrijden ligt nog niet zolang achter ons. 'Zonder een bureaucratische uitputtingsslag was een buitenlandse reis onmogelijk', herinnert Enzensberger, van 1929, zich nog goed.

Eén overeenkomst tussen EU en USSR dringt zich helaas op. De beleidsmakers aan de top die alsmaar doorgaan en met ergernis of wegkijken reageren op een situatie op de grond waar op hen wordt gevloekt en slecht wordt meegewerkt. Een uitweg die Enzensberger suggereert - Bolkestein en andere sceptici die de Unie niet willen opdoeken gingen hem reeds voor - is die van de voorlopige taakbeperking. Het is beter op een paar vlakken goed te integreren dan op veel vlakken te zwalken van crisis naar crisis. Less is more. Dat is een breuk met een geschiedenis waarin meer ook méér was.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opi ... llen.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

'Groot-Brittannië bereidt zich voor op verdwijnen euro'

Redactie − 04/11/11

Groot-Brittannië heeft plannen klaar voor het geval de euro toch zou verdwijnen. Dat verklaarde George Osborne, de Britse minister van Financiën vandaag vanaf de G20-top in het Franse Cannes.

'We moeten ons voorbereiden op alles. Dat is wat men van ons verwacht en dat is onze verantwoordelijkheid tegenover het Britse volk. We bereiden plannen voor', aldus Osborne aan enkele media. 'We beheren onze eigen situatie en onze eigen schulden, maar bereiden ons ook voor op wat de eurozone ons oplegt.'

De politieke onrust in Griekenland brengt de eurozone aan het wankelen. Als het land er niet in slaagt de opgelegde besparingen door te voeren, riskeert de monetaire unie uit elkaar te vallen.

Weddenschappen
De eurosceptische Britten wedden graag over het einde van de eurozone. Dit zei een woordvoerder van het wedkantoor William Hill vandaag in Londen.

'Er is veel belangstelling voor deze weddenschappen', zo zegt de woordvoerder. Toch is het niet zo populair als voetbal of paardenrennen. 'Dat is van een andere klasse.'

Griekenland is de huizenhoge favoriet als het land dat het eerst uit de eurozone verdwijnt. Daarna komen Italië, Portugal en Spanje.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Sch ... euro.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: EU in crisis

Bericht door King George »

De EU bevindt zich dus in een misverstandshuwelijkse staat?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Grote crisis vergt grote leiders. Breek eurozone, druk drachmes

Door Steven de Jong

De kunstgrepen waarmee Noord-Europa de eurozone probeert te redden zijn misschien nog wel treuriger dan het geklungel en de valse beloftes van Zuid-Europese leiders. Het toont maar weer eens aan dat je in tijden van crisis niets hebt aan kleingeestige bureaucraten.

Dat betoogt rechtsfilosoof Andreas Kinneging vandaag in NRC Handelsblad. Volgens hem zien regeringsleiders niet in dat Zuid-Europese landen volstrekt niet in staat zijn dat ene noodzakelijke te doen wat het monetaire stelsel zou kunnen redden: grootscheepse financiële en economische hervormingen doorvoeren, waarmee ze hun schuldenlast terugdringen.

Hervormen zullen deze landen ook in de komende decennia niet kunnen, vermoedt Kinneging. “Daar helpt geen lievemoederen aan. Europese hervormingsopdrachten, toezicht door het Internationaal Monetair Fonds en een Europese minister van Financiën – al deze voorstellen getuigen van een gebrek aan werkelijkheidsbesef. Een individu is al vrijwel niet te veranderen, laat staan de cultuur van hele landen!”

Zuiderlingen eruit zetten verdeelt de pijn het eerlijkst
De filosoof heeft er weinig fiducie is dat de Europese leiders de moed hebben om Griekenland, Italië, Spanje en Portugal uit de eurozone te zetten. “Dit is in het belang van Noord-Europeanen, die de schulden van de zuiderlingen niet kunnen blijven financieren, maar het is ook in het belang van Zuid-Europeanen. Een ten opzichte van de euro gedevalueerde eigen munt verdeelt de pijn het eerlijkst over de gehele bevolking en leidt het snelst tot economisch en financieel herstel.”

Leer van Alexis de Tocqueville, doceert de rechtsfilosoof. “Hij legt ons uit dat in tijden van rust en orde meer en meer kleine politici naar voren komen. Het zijn mensen die geen doordachte maatschappijvisie hebben, oppervlakkige mannen en vrouwen. Ze willen graag op het pluche zitten, maar weten niet goed wat ze moeten doen als ze daar eenmaal op zitten. Het zijn administrateurs, regeltechnici, bureaucratische geesten en burgemeesternaturen.”

Iedereen acht zichzelf geschikt als premier
Oplossingen van ‘kleine politici’ werken wellicht bij kleine problemen, schrijft Kinneging, maar in deze omstandigheden slaan ze als een tang op een varken. “Grote problemen, zoals die van nu, kunnen alleen worden opgelost door grote politici, aldus Tocqueville – mensen als de Amerikaanse Founding Fathers, die de Onafhankelijkheidsoorlog tot een goed einde brachten en de Amerikaanse Constitutie bedachten. Tocqueville stelt dat de aanwezigheid van zo veel grote politici rond de stichting van de Verenigde Staten een gelukkig toeval was, zoals ook Churchill en Mandela gelukkige toevallen waren – the right men in the right place at the right time.”

Het ideaal van gelijkheid wordt volgens de filosoof inmiddels dermate alomvattend uitgelegd dat het besef van kwaliteitsverschil meer en meer vervaagt. “Iedereen voelt zich de gelijke van alle anderen. Iedereen denkt dat hij geschikt is om premier te worden. De kans dat onder zulke omstandigheden grote politici worden herkend, laat staan erkend, acht ik vrijwel nul. De drukpersen hadden allang moeten beginnen drachmes en lires te drukken.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/04/gro ... -drachmes/" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
mercator
Berichten: 19672
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: EU in crisis

Bericht door mercator »

En Woutertje Bos en Abdullah Pechtold willen nog wat miljarden euros meer, dit keer om Italië al zijn schulden te betalen !
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ozes
Berichten: 5833
Lid geworden op: za sep 17, 2011 4:05 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ozes »

Amerikaanse Founding Fathers, die de Onafhankelijkheidsoorlog tot een goed einde brachten en de Amerikaanse Constitutie bedachten.
Wat een helden waren de Founding Fathers. Je ziet een groot verschil in kwaliteit tussen hen en de moderne politicus.
"There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution, by these international and for the most part atheistical Jews, it is certainly a very great one; it probably outweighs all others.

~Winston Churchill.
mercator
Berichten: 19672
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: EU in crisis

Bericht door mercator »

Pilgrim schreef: De natiestaat is ooit ontstaan in Europa en doet het er nog steeds goed,
Jaaa....dat is toch net wat ik altijd zeg ? De Europese natiestaat is een succesmodel sinds de stichting ervan in het begin van de 19de eeuw . Alle andere experimenten als communisme, nazisme, en nu de EU zijn op sissers afgelopen.
En nu zitten we écht met de gebakken peren: de natiestaten zijn hetzelfde gebleven, maar de EU verraders in Brussel hebben de lokale regeringen alle macht om aan de problemen iets te doen, ontnomen. Het enige wat erop zit is de EU NU te ontbinden om het puin van decennia lang EU waanzin op te ruimen. En Bos, Verhofstadt, Van Rompuy , Barroso etc. mogen naar een gesloten afdeling voor demente maar overlast plegende bejaarden :yuk: .
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

mercator schreef:En Woutertje Bos en Abdullah Pechtold willen nog wat miljarden euros meer, dit keer om Italië al zijn schulden te betalen !
Wouter geniet van het goede leven. Zijn hoofd wordt steeds dikker.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5268
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Scarlatti »

Ariel schreef:
mercator schreef:En Woutertje Bos en Abdullah Pechtold willen nog wat miljarden euros meer, dit keer om Italië al zijn schulden te betalen !
Wouter geniet van het goede leven. Zijn hoofd wordt steeds dikker.

Afbeelding

ik kòtste al vd persoon maar nu helemaal... met zijn laatste smerige manipulaties... een intens triest maar helaas ook gevaarlijk figuur
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Mahalingam »

Ooit ging een Engelse premier op bezoek in Munchen en kwam bij thuiskomst blij zwaaiend met een papiertje aanzetten. Peace for our time.

Afbeelding

Na zoveel jaar is de truc voor herhaling vatbaar. Wat heeft de EU bedacht? Die betrouwbaarheid van de Grieken is een probleem. Dus moet er een papier komen waarbij de politici in Griekenland op erewoord en onder ede met het aanroepen van Jezus als getuige enz. bevestigen dat ze zich zullen inzetten voor de EU plannen.
Ooit hadden we een door betrouwbare politici afgesproken Verdrag van Maastricht: niemand in de euro zou >3 % jaarlijks te kort komen op de begroting.
Eurozone eist bevestiging inzet Griekenland schuldencrisis
De voorzitter van de eurozone en premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, roept de twee grootste politieke partijen in Griekenland op om opnieuw hun inzet voor het verkrijgen van noodsteun te bevestigen.

Juncker wil dat de twee partijen dat vastleggen in een getekende brief aan de eurozone, meldt persbureau AP. Dat is ook de wens van de ministers van Financiën van de eurozone. Volgens eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn kan alleen dan een volgende tranche van acht miljard euro aan noodsteun geleverd worden aan Griekenland.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/07/gri ... ment-komt/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Mahalingam »

Ondertussen is bekend geworden dat de Griekse politici zich zwaar in hun eer aangetast voelen.
Ze gaan geen akte van onderwerping ondertekenen.
Dus komt er geen 8 miljard eind deze maand. Of toch wel? Dan zal er tot opluchting van iedereen een eenheidsregering zijn en op die grond zal wel het geld los komen.

Zijn democratieën een ramp als de nood aan de man komt? Het lijkt er wel op.
De Ierse regering: vervangen.
De Portugese regering: vervangen
De Spaanse regering: opperbaas José Luis Zapatero is niet verkiesbaar op 20 nov. Zijn socialisten verliezen dan zwaar.
De Franse regering: Sarkozy zal de komende verkiezingen volgend jaar niet winnen, zo is de verwachting.
De Sloweense regering: 4 dec. verkiezing, waarschijnlijk winnen de conservatieven (zijn tegen geld naar de EU redding)
De Slowaakse regering: mogelijk verkiezingen wegens val kabinet.
De Griekse regering: verkiezingen in februari.
De Italiaanse regering: Berlusconi weg, verkiezingen.

Politici hebben de komende tijd heel wat uit te leggen aan de kiezers. Dat zullen ze niet doen. De leugens blijven verteld worden .
Er zijn nu wel erg veel landen met vleugellamme regeringen. Pas volgend jaar zijn er weer regeringen met een mandaat van het volk. Is er nog voldoende tijd om door te kwakkelen? Ik weet het niet.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Het is toch niet te geloven. Dat zegt Geert Wilders al maanden. Hij werd om die uitspraak belachelijk gemaakt , verguist..."Kijk die gekke Geert eens, Die Geert denkt ook overal verstand van te hebben " las je overal op internet. " En kijk nu eens? 'Fransen en Duitsers onderzoeken kleinere eurozone' :smile:
'Fransen en Duitsers onderzoeken kleinere eurozone'

woensdag 9 november 2011

Volgens persbureau Reuters overleggen Franse en Duitse officials over de mogelijkheid van een kleinere eurozone.

EU-bronnen melden aan persbureau Reuters dat deze ‘radicale’ verandering in de eurozone niet langer taboe is.

Zwakke landen
De Franse president Nicolas Sarkozy liet woensdag in de Franse stad Straatsburg zijn gedachten gaan over een ‘Europa met twee versnellingen’.

In Brussel, Berlijn en Parijs gaan beleidsmakers een stap verder, aldus Reuters. Daar wordt openlijk gesproken over het uit de eurozone zetten van zwakke landen.

Geen reddingsplan
Vooral Griekenland en Italië zitten met enorme begrotingstekorten en schuldenlasten.

Op dit moment ligt er voor Italië, dat woensdag de rente op tienjarige staatsobligaties zag stijgen naar het kritische recordniveau van 7,5 procent, geen reddingsplan klaar, aldus bronnen tegenover Reuters.

Door Robin van der Kloor

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europ ... rozone.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ozes
Berichten: 5833
Lid geworden op: za sep 17, 2011 4:05 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ozes »

@Ariel, altijd leuk om dat soort stukjes te bewaren. Wilders was ook xenofoob toen hij tegen het steunpakket voor griekenland was :razz:
"There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution, by these international and for the most part atheistical Jews, it is certainly a very great one; it probably outweighs all others.

~Winston Churchill.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

'Berlijn onderzoekt Grieks vertrek eurozone'

ANP/Redactie − 13/11/11

De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Griekenland uit de eurozone en heeft daarvoor verschillende scenario's opgesteld. Dat blijkt uit een intern rapport van het ministerie van Financiën waarover het Duitse blad Der Spiegel vandaag bericht.

Volgens het rapport zou de Duitse regering er rekening mee houden dat de nieuwe Griekse regering weigert de maatregelen uit te voeren die nodig zijn om in aanmerking te komen voor het volgende steunpakket. In één scenario wordt ervan uitgegaan dat een Grieks vertrek uit de eurozone ondanks enige aanvankelijke turbulentie zonder veel moeilijkheden verloopt. Dat vertrek zou zelfs goed zijn voor de eurozone omdat 'zonder de zwakste schakel de keten van eurolanden wordt versterkt'. Landen als Italië en Spanje kunnen dan zonder de druk van de Griekse crisis hun problemen oplossen. Zij hoeven niet te vrezen voor een faillissement.

De experts hebben ook een rampscenario opgesteld, waarbij de nieuwe Griekse munt dramatisch in waarde daalt tegenover de euro. De schuldenlast van Griekenland gaat ondanks de afschrijvingen verder omhoog en de kredietwaardigheid neemt opnieuw af. De toegang tot de kapitaalmarkten wordt afgesloten en de Griekse banken komen zonder geld te zitten.

Omdat veel ondernemers hun schulden in euro's hebben, gaan veel bedrijven failliet met als gevolg dat nog meer mensen hun baan kwijtraken. Dat zorgt voor een nog diepere recessie in het land. Die recessie kan dan weer andere landen mee omlaag trekken, aldus het rapport.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tot dusver aangegeven dat ze de huidige eurozone intact wil laten. Ook sprak ze haar steun voor de nieuwe Griekse regering uit. Op de G20-top in Cannes zinspeelde ze echter op een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone om zo de druk op Athene te vergroten om de bezuinigingen door te voeren.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Sch ... zone.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Poetin: ECB moet ingrijpen om ramp te voorkomen

Redactie − 11/11/11

De Russische premier Vladimir Poetin vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) moet ingrijpen om de Europese schuldencrisis te bestrijden. Dat zei Poetin vandaag na overleg met zijn economische experts. 'Italië mag absoluut niet omvallen, dat zou echt een ramp zijn'.

'Het Europese noodfonds beschikt, alleen of in samenwerking met het IMF, niet over voldoende middelen.' Volgens Poetin wordt het inflatiegevaar bij ingrijpen door de ECB overdreven. 'De keuze gaat niet tussen goed en slecht, maar tussen slecht en heel slecht. Het is beter om richting slecht te gaan dan richting heel slecht.'

Van Rompuy
EU-president Herman Van Rompuy liet eerder vandaag in Italië weten dat er geen plannen bestaan om het aantal landen waarin met de euro wordt betaald te verminderen. Van Rompuy: 'Laten we duidelijk zijn: we zullen de eurozone niet snoeien tot een meer selectieve club', aldus Van Rompuy. 'Dat zou tegen de letter en de geest van het Europese politieke pact ingaan.'

De Belg gaf aan zelf 'alles' te zullen doen om de 17 eurolanden en de 27 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar te houden. Eerder deze week doken berichten op dat Duitsland en Frankrijk zouden praten over een inperking van de eurozone. Bondskanselier Angela Merkel sprak die berichten gisteren al tegen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Sch ... omen.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Daisy
Berichten: 100
Lid geworden op: ma okt 31, 2011 5:52 pm
Locatie: veluwe

Re: EU in crisis/dreigt er nog gevaar vanuit Ierland enPortugal

Bericht door Daisy »

De crisis: dreigt er nog gevaar vanuit Ierland en Portugal?
Michiel van der Geest − 14/11/11

Door alle heibel over Griekenland en Italië de afgelopen weken, zou je bijna vergeten dat er nog twee landen aan het infuus van het Europees Noodfonds liggen. Ierland en Portugal hebben steunpakketten van respectievelijk 85 en 78 miljard euro gekregen om te kunnen overleven. Hoe staan deze twee landen ervoor?

Ierland
Het is een jaar geleden dat Ierland noodsteun kreeg. Ierland, dat in razend tempo rijk was geworden, raakte aan de rand van de afrond met hulp van projectontwikkelaars en bouwbedrijven die maar nieuwe huizen bleven bouwen. Toen de zeepbel knapte, stortte het Ierse bankwezen in. De overheid kreeg de rekening gepresenteerd en vroeg na lang dralen in november 2010 noodsteun; het kreeg 85 miljard euro. :drool:

Vorige maand reisde een missie van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds naar Ierland om te peilen hoe de economie ervoor stond en of de gevraagde maatregelen op de juiste manier werden geïmplementeerd. Ze kwam terug met goed en slecht nieuws.

Het goede nieuws: het begrotingstekort van Ierland loopt snel terug. Was die in 2010 nog 31 procent (!), in 2011 komt het tekort waarschijnlijk uit op 10,3 procent (nog altijd ruim drie keer het maximale begrotingstekort volgens de regels van het stabiliteitspact). De komende jaren loopt dat verder terug tot 8,6 en 7,8 procent in 2012 en 2013. :rolleyes:

Het lijkt er dan ook op dat Ierland uit het dal klimt. Er wordt economische groei voorspeld voor de Ieren. 1,1 procent dit jaar, oplopend tot 2,3 procent in 2013. Er was in Ierland dan ook sprake van een klassieke zeepbel, die vooral de banken nekte. Maar nu lijkt de reële economie weer te draaien.

Het slechte nieuws: De staatsschuld van Ierland loopt nog altijd op. Dit jaar komt 'ie op 108 procent van het nationaal product uit, in 2013 is dat 121 procent. De komende jaren zal deze schuld als een molensteek om de nek blijven hangen van Ierland. Immers: hoe hoger de staatsschuld, hoe hoger de rente die moet worden betaald. Volgens het stabiliteitspact moet de staatsschuld van eurolanden zakken tot 60 procent. Ierland heeft dus nog een lange weg te gaan. whistling:

Portugal
Portugal was na Ierland het tweede probleemland dat moest toegeven dat het zonder externe hulp niet verder kon. Op 6 april vroeg premier José Socrates de steun waarvan hij eerder had bezworen dat die niet nodig was. Portugal kreeg een maand later een reddingsboei van 78 miljard euro toegeworpen.

Ook Portugal heeft inmiddels een missie van de geldschieters op bezoek gehad. Over Portugal waren de heren en dames iets minder enthousiast. Grootste pobleem is dat Portugal een structureel zwakkere economie heeft dan Ierland. Daarom is het veel moeilijker economische groei te realiseren.

Volgens de berekeningen zal Portugal pas in 2013 weer een positief groeicijfer kennen. Dan zullen de harde bezuinigingen die het land moest doorvoeren in ruil voor de noodsteun effect krijgen. Maar die groei is gering: 1,1 procent terwijl volgend jaar nog op een krimp van 3 procent wordt gerekend.

Het begrotingstekort is wel minder problematisch dan dat van Ierland; in 2013 is het teruggebracht tot 3,2 procent, bijna binnen de eisen van het stabiliteitspact. De staatsschuld is dan al wel opgelopen tot 112 procent van het Binnenlands product.

In Portugal herhaalt zich intussen de geschiedenis. Premier Socrates, die viermaal binnen een jaar keiharde bezuinigingspakketten moest doorvoeren, verloor bij de kort daarna gehouden verkiezingen. Maar intussen is de nieuwe liberaal-conservatieve regering van premier Pedro Passos Coelho al bijna even impopulair vanwege alle bezuinigingen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Sch ... ugal.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
:yuk:
Oordeel niet te vlug
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

CPB: meer bevoegdheden naar Europa nodig om EMU in stand te houden

door Lex Boon

Afbeelding

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau.

Om de Economische en Monetaire Unie (EMU) overeind te houden is het nodig dat er meer bevoegdheden naar Europa worden overgedragen. Dat stelt het Centraal Planbureau in het boek ‘Europa in Crisis’.

In het boek schrijft CPB-directeur Coen Teulings dat “een belangrijk deel” van de Nederlandse welvaart aan Europa te danken is. Het uiteenvallen van de EMU zal deze welvaart aantasten. Een van de conclusies van het boek, dat Teulings samen met vier medewerkers schreef, is dat de EMU beter zou functioneren als de begrotingen van de individuele lidstaten een stuk kleiner zouden zijn en die van Europa een stuk groter, zoals in de VS het geval is. Ook is volgens het CPB één Europees bankentoezicht met één Europees reddingsfonds voor banken noodzakelijk.

Geen enkele lidstaat loopt echter warm voor overdacht van bevoegdheden aan Europese instellingen. “De politieke patstelling lijkt nu hopeloos”, concluderen de onderzoekers. “Gezien de wordingsgeschiedenis van Europa zou deze crisis echter ook tot een institutionele doorbraak kunnen leiden.”

Kosten uiteenvallen muntunie ‘gigantisch’

Bij de presentatie van het boek ging Teulings in op de financiële consequenties van herinvoering van de gulden, schrijft economieredacteur Cees Banning vanmiddag in NRC Handelsblad.

Volgens Teulings zijn de kosten van het uiteenvallen van de muntunie en de herinvoering van nationale munten ‘gigantisch’. De wetenschappelijk directeur van de VVD, Patrick van Schie, pleit bijvoorbeeld voor een munt voor de noordelijke eurolanden, de neuro. Volgens Teulings zal de introductie van zo’n munt tot een appreciatie (waardestijging) leiden. Dat betekent een verslechtering van de concurrentiepositie. “En vergeet niet dat driekwart van de Nederlandse export wordt afgezet in Europa”, zegt Teulings.

Teulings stelt dat de financiële consequenties van de herinvoering van de gulden zijn niet uit te rekenen. “Het is een slag in de lucht”, aldus Teulings.

PVV doet onderzoek naar gulden en neuro

Vorige week pleitte de PVV om een onderzoek te laten doen naar de herinvoering van de gulden. PVV-leider Geert Wilders wil weten of een vertrek uit de eurozone Nederland economisch sterker zal maken. Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat ‘het licht uitgaat’ als Nederland uit de euro stapt. Als uit onderzoek blijkt dat de gulden Nederland op termijn meer oplevert, dan wil de PVV een referendum organiseren over de in 2002 ingevoerde euro. Op laat de PVV-leider onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de introductie van de ‘neuro’, zo liet hij vandaag op Twitter weten.

http://m.nrc.nl/nieuws/2011/11/14/cpb-m ... te-houden/" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

'Nederlander verdient maandsalaris aan EMU'

(Novum) - De invoering van de interne Europese markt levert Nederlanders per jaar een extra maandsalaris op, en dat wordt steeds meer. De invoering van de euro is goed voor ongeveer een weeksalaris extra verdiensten per persoon per jaar. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau (CPB) in een maandag gepresenteerde uitgave.

In 'Europa in crisis' hebben CPB-onderzoekers de oorzaken van de huidige staatsschuldencrisis onderzocht. De oorzaak moet niet alleen worden gezocht in de landen met een te hoge staatsschuld zoals Griekenland en Italië. "De Europese schuldencrisis is evenzeer een bankencrisis als een crisis van overheidsschulden, en is daarom niet alleen perifere eurolanden aan te rekenen", stellen de onderzoekers.

De oplossing voor de toekomst is volgens het CPB in ieder geval niet om uit de euro te stappen. "De kosten van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie en de herinvoering van nationale munten zijn enorm", schrijven de onderzoekers.

Het CPB pleit voor de korte termijn voor een herkapitalisatie van banken. Voor de lange termijn denkt het planbureau dat de EMU beter zou functioneren als de begrotingen van de individuele lidstaten kleiner zouden zijn en die van Europa groter. De manier waarop de Verenigde Staten zijn georganiseerd dienen hierbij als voorbeeld.

Ook de vorming van één Europese toezichthouder op de banken en één Europees reddingsfonds kunnen een structurele oplossing bieden, denkt het CPB. Ook preventief toezicht op de begrotingen van lidstaten, waarover de regeringsleiders het in oktober eens werden, is volgens het CPB een goed idee.

Geen enkele lidstaat loopt echter warm voor overdacht van bevoegdheden aan Europese instellingen. "De politieke patstelling lijkt nu hopeloos", concluderen de onderzoekers. "Gezien de wordingsgeschiedenis van Europa zou deze crisis echter ook tot een institutionele doorbraak kunnen leiden."

Het onderzoek van het CPB verschijnt op het moment dat er flinke discussie is over de houdbaarheid van de euro. Dit weekend betoogde een VVD-ideoloog voor de invoering van een euro enkel voor de noordelijke EU-lidstaten, de 'neuro'. PVV-leider Geert Wilders liet maandag weten een bureau te hebben gevonden dat gaat onderzoeken wat de kosten zijn van de herinvoering van de gulden of de neuro.

http://economie.nieuws.nl/668838/nederl ... is_aan_emu" onclick="window.open(this.href);return false;
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Daisy
Berichten: 100
Lid geworden op: ma okt 31, 2011 5:52 pm
Locatie: veluwe

Re: EU in crisis

Bericht door Daisy »

Als ik zo alles lees en alles zo hoor: Dan wordt de Euro een Zeuro, en de moslims maar lachen over die verdeeldheid! Maar wie denkt DAAR nu over na. Prachtig toch, alle aandacht wordt van hun afgeleid, en in 1 keer tada: bam. En reken maar dat ze lachen etc. :turban: :turban: :yuk: :yuk: :yuk: Wie wil dat dat gebeurt? Laat je niet teveel afleiden, ze vinden het prachtig dat Europa aan 't rotzooien is. Netjes uitgedrukt. :drool: :drool: :drool:
Oordeel niet te vlug
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

De invoering van de interne Europese markt levert Nederlanders per jaar een extra maandsalaris op, en dat wordt steeds meer. De invoering van de euro is goed voor ongeveer een weeksalaris extra verdiensten per persoon per jaar. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau (CPB) in een maandag gepresenteerde uitgave.
Raar dat ik daar zo weinig van merk. Of krijg ik dat extra maandsalaris aan het eind van het jaar uitbetaald?
De Euro is een zegen voor alle mensen die bij de EU werken, want die varen daar wel bij. De gewone burger kost het alleen maar geld lijkt mij.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Getsie :yuk: Daar moet je toch niet aan denken dat onderstaande machthebbers het straks geheel in Europa voor het zeggen hebben?
Een Christine Lagarde, een Barosso, een van Rompoy, Merkel.. Stuk voor stuk donker rode rakkers.

Afbeelding

De soevereiniteit van de eurolanden staat onder druk. In crisistijd kan dat ook niet anders, maar de huidige machtsverschuivingen in Europa kunnen wel eens blijvend zijn.
Frankfurtgroep regeert eurolanden in barre tijden

Met het vertrek van de Griekse premier George Papandreou en zijn Italiaanse collega Silvio Berlusconi is er iets veranderd. Beiden zijn opgestapt onder zware druk uit het buitenland. Papandreou kreeg tijdens de G20-top in Cannes de wacht aangezegd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Zij schrokken er niet voor terug om dat voor het oog van de camera's te doen.

"Die directe communicatie is iets nieuws", zegt Janis Emmanouilidis, expert in EU-politiek bij de Brusselse denktank European Policy Centre. Merkel en Sarkozy stelden de Grieken, over het hoofd van Papandreou heen, de vraag of ze wel of niet in de euro wilden blijven. En ze sloten een Griekse exit niet langer uit. Hierdoor kwam Papandreou zo zwak te staan dat zijn positie onhoudbaar werd.

Met Italië moesten de collega-regeringsleiders, hoezeer ze ook genoeg hadden van Berlusconi, anders omgaan dan met Griekenland. Dat land is een van de grondleggers van de Europese eenwording en nog altijd de derde economie van de eurozone. En van Italië wordt ook iets anders verwacht. "Veel Italianen zoeken nu in Europa een grote broer die hun problemen komt oplossen", zegt een Brusselse bron. "Maar dat kan niet, het is een soeverein land."

Toch is die soevereiniteit al flink aangetast. Berlusconi heeft heel wat vernederingen moeten slikken van zijn collega's. Merkel en Sarkozy leken hem zelfs uit te lachen tijdens hun gezamenlijke persconferentie na de laatste eurotop, in de vroege ochtend van 27 oktober. In Cannes kwam daar nachtelijk crisisberaad bij, waarin Berlusconi duidelijk kreeg voorgeschreven dat hij nu echt werk moest maken van hervorming van de Italiaanse economie.

Merkel en Sarkozy lazen Berlusconi die nacht niet alleen de les, ze deden dat in een gezelschap dat bekend is komen te staan als de Frankfurtgroep: naast de twee leiders van de grootste eurolanden zijn dat voorzitter Barroso van de Europese Commissie, president Van Rompuy van de Europese Raad, eurocommissaris Rehn van economische zaken, voorzitter Juncker van de eurogroep, directeur Draghi van de Europese Centrale Bank en IMF-topvrouw Lagarde.

De Amerikaanse president Obama kreeg bij de Frankfurtgroep zijn 'spoedcursus Europese politiek', waar hij de volgende dag in een persconferentie een beetje lacherig over vertelde. "Zoveel instellingen, zoveel vergaderingen", verzuchtte Obama. Maar volgens een van de betrokkenen was hij 'een snelle leerling'.

Is de Frankfurtgroep nu het nieuwe informele bestuur van de eurozone? Volgens Emmanouilidis is het te vroeg om dat te zeggen. "Natuurlijk zijn dit alle grote spelers, en als die afspreken om bijeen te komen, is dat belangrijk. Zij kunnen het verschil maken. Maar voorlopig hebben deze bijeenkomsten nog geen officieel karakter, het lijkt meer op een ad-hocgebeuren."

Duidelijk is wel dat landen die niet meedoen wantrouwig zijn en daar hebben ze hun redenen voor. Sarkozy pleitte eerder deze week in Straatsburg voor een verdere integratie van de eurozone, ook als sommige landen dan niet kunnen meekomen. Niet-eurolanden, zoals Groot-Brittannië en Polen, bekijken deze ontwikkeling met argusogen. Zij moeten toch al vanaf de zijlijn aanzien hoe de leiders van de eurolanden beslissingen nemen die ook hun economieën raken. Een informeel overleg van de echte toppers maakt het allemaal nog erger.

Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) is huiverig voor een Europa waarin de grote landen de dienst uitmaken. "Nederland moet oppassen voor een Europese economische regering naar Frans model, met regeringsleiders die onderling beslissen. Dat is slecht voor de BV Nederland, dan zijn we overgeleverd aan de waan van de dag." Een versterking van de Europese Commissie, die de lidstaten strikt en onafhankelijk aan hun afspraken houdt, is volgens Wortmann beter.

De verschuivingen in de Europese politiek die nu plaatsvinden, zullen lang doorwerken, denkt Emmanouilidis, een Duitser met Griekse wortels. "Iedereen staat nu onder druk en probeert die op een ander af te wentelen. Die nieuwe verhoudingen kun je in regels vastleggen, maar eigenlijk gaat het gewoon organisch."

Zo evolueert Europa naar een nieuwe toestand, waarin lidstaten elkaar corrigeren. Soms is dat pijnlijk, zoals voor Italië. "Berlusconi is belachelijk gemaakt en dat vinden veel Italianen niet leuk", aldus Emmanouilidis. "Maar die druk is wel nodig." Hij voorspelt dat deze gebeurtenissen nog lang zullen nawerken. "Een crisis die zo lang duurt, wordt opgenomen in het collectieve geheugen."

http://www.trouw.nl/tr/nl/7964/Schulden ... jden.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EU in crisis

Bericht door Pilgrim »

Ariel schreef:Getsie :yuk: Daar moet je toch niet aan denken dat onderstaande machthebbers het straks geheel in Europa voor het zeggen hebben?
Een Christine Lagarde, een Barosso, een van Rompoy, Merkel.. Stuk voor stuk donker rode rakkers.
Zijn Merkel en Sarkozy rood? Nee toch! :o
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Scarlatti
Berichten: 5268
Lid geworden op: vr mei 09, 2008 10:12 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Scarlatti »

iedere x wil ik t zeggen van die idioot v e barosso... die was notabene terràs ober.... doet me toch sterk denken aan 'onze' handwerkjuf tineke tekkelentrut en trut eigen bedrijfs voortrekster jorritsma met als vorige baan... toerisme.....
Islam=LEVENSBEDREIGEND

'LOQUENDI LIBERTATEM CUSTODIAMUS'
Laten wij waken over de vrijheid van het spreken... (Pim Fortuyn 1948-2002)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ariel »

Le Pen: Frankrijk moet stoppen met euro

PARIJS - De extreemrechtse presidentskandidate in Frankrijk, Marine Le Pen, wil dat Frankrijk uit de euro stapt. Ook moeten er strenge grenscontroles komen en dient de immigratie naar Frankrijk verder te worden ingeperkt.

Dat zei Le Pen zaterdag tijdens een presentatie in Parijs, meldden Franse media. De bijeenkomst vormde de aftrap voor Le Pen's verkiezingscampagne. De stembusgang staat volgend jaar op het programma. De eerste ronde heeft plaats in april, de tweede in mei.

Le Pen wil president van Frankrijk worden namens het Front National, de partij die werd opgericht door haar vader en voormalig presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen. Zaterdag sprak ze ruim een uur lang circa duizend enthousiaste partijgenoten toe.

Ze hamerde op traditionele waarden van het Front National, maar gaf weinig details over haar plannen met de economie. Le Pen zei wel voorstander te zijn van de invoering van maximaal 1 termijn van zeven jaar voor presidenten in Frankrijk. Nu kunnen staatshoofden twee termijnen van vijf jaar het land dienen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1096 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
Ik ben benieuwd hoe ver Jean-Marie Le Pen het schopt met deze verkiezingen, en of ze Frankrijk nog kan redden als ze president wordt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ozes
Berichten: 5833
Lid geworden op: za sep 17, 2011 4:05 pm

Re: EU in crisis

Bericht door Ozes »

Pilgrim schreef:
Ariel schreef:Getsie :yuk: Daar moet je toch niet aan denken dat onderstaande machthebbers het straks geheel in Europa voor het zeggen hebben?
Een Christine Lagarde, een Barosso, een van Rompoy, Merkel.. Stuk voor stuk donker rode rakkers.
Zijn Merkel en Sarkozy rood? Nee toch! :o
Merkel is een echte communist, die heeft haar strepen verdient door Duitsland te verraden onder de Soviet-Unie.
"There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution, by these international and for the most part atheistical Jews, it is certainly a very great one; it probably outweighs all others.

~Winston Churchill.
Plaats reactie