Nieuwe spanningen in de Balkan

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 46988
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor Pilgrim » Za Jul 01, 2017 1:02 am

Baai van Piran: Dreigt er nu een Sloveens-Kroatische oorlog?

Geplaatst op 30 juni 2017

Afbeelding
Het Sloveense stadje Piran.

Omdat Slovenië als gevolg van een gerechtelijke uitspraak een corridor in internationale wateren krijgt, dreigt Kroatië met wapengeweld.

Slovenië krijgt een groot deel van de Adriatische Baai van Peran toebedeeld. Dit is de beslissing van een internationaal tribunaal in Den Haag, dat acht jaar geleden werd ingezet om de territoriale onenigheden tussen de beide opvolger-landen van het oude Joegoslavië te beslechten.

De regering in Zagreb wil echter het vonnis niet erkennen en het gebied, waarop het zelf aanspraak maakt, niet zonder slag of stoot aan Ljubljana overlaten. Kroatië zou geen enkele verplichting hebben om de inhoud van het vonnis uit te voeren, zei minister-president Andrej Plenković donderdag in Zagreb. Hij riep Slovenië ertoe op om “geen eenzijdige stappen te ondernemen”. “Kroatië heeft mogelijkheden om zijn staatsgebied en zijn belangen te verdedigen”, stond er in de media.

Tussen de beide landen zijn er op vier plaatsen grensgeschillen: in het noordoosten bij de grensrivier Mur, tussen de beide hoofdsteden bij de berg Trdinov Vrh, de Baai van Piran en de grensrivier Dragonja bij Istrië. Reden daarvoor is de snelle scheiding van de Joegoslavische deelrepublieken in het kader van de Joegoslavië-oorlog.

De regering van Slovenië poogt door middel van diplomatieke oplossingen een gewapend conflict met Kroatië te verhinderen en eerst alleen maar “onomstreden punten” van het vonnis in te voeren. Maar of dit voldoende is, is de vraag.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/06/30 ... he-oorlog/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6623
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor sjun » Za Jul 01, 2017 10:58 pm

En dan is er nog de case Herceg Bosna. Hoe lang nog voordat er een Bosnische rompstaat met IS-malloten rest?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Mahalingam
Berichten: 41217
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor Mahalingam » Vr Aug 02, 2019 11:30 am

Ooit gehoord van het land Chameria dat doet alsof het een staat is? Hier ligt het:

Afbeelding

De baas in ballingschap in ons land was Festim Lato (43), bendeleider en warlord.
Hier zien we hem terwijl hij het Chameriaanse leger inspecteert:

Afbeelding

Zijn huis/kazerne staat in Afferden (Gld).
Gedode Albanees Lato had eigen leger in Gelders dorp
Festim Lato, de van oplichting beschuldigde Albanees die onlangs levenloos werd aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal, hield er in het Gelderse dorpje Afferden een eigen legertje op na. Zowel de gemeente, politie als het Openbaar Ministerie wisten van de militaire activiteiten in het land van Maas en Waal. Maar niemand greep in.

De door een misdrijf om het leven gekomen Festim Lato (43) werd afgelopen week postuum beschuldigd van oplichting door meerdere slachtoffers en voormalige zakenpartners die naar eigen zeggen voor miljoenen euro’s het schip in gingen. Nu blijkt dat de zelfbenoemde ’president in ballingschap’ van Chameria, een niet-erkende republiek op de grens van Albanië en Griekenland, ook andere duistere activiteiten ontplooide.

Het woonhuis van Lato, een voormalige boerderij aan de Waal, leek voorgaande jaren geregeld op een kazerne. De strijdkrachten van het toekomstige Chameria-leger, die volgens een ingewijde werden getraind door geharde militairen uit Kosovo, logeerden bij Lato thuis in stapelbedden.

Het privéleger deed weinig moeite om zijn aanwezigheid in Gelderland te verbergen. Tijdens een recente viering van de onafhankelijkheidsdag van Albanië vond er zelfs een heuse militaire parade plaats in de achtertuin van president Lato’s woonboerderij aan de Kerkdam in Afferden.

Op Facebook valt te zien hoe de kleine Lato marcherend over het grindpad de aanwezige manschappen inspecteert. Soldaten in gevechtstenue staan er langs de coniferen in het gelid. Hun gezichten zijn in camouflagekleuren geschminkt. De ’president’ spreekt, de militairen salueren. „Dit is het leger dat ik aan het opbouwen ben”, zou de trotse Lato een toenmalig medewerker hebben verteld. Tientallen manschappen sterk, Albanees van afkomst, afwisselend gestationeerd in Albanië en Nederland.

Spoiler! :
Op YouTube staat verder een reportage waarin Lato, in camouflagepak gestoken en met een strijdlustige blik, open en bloot verschillende automatische wapens in z’n gespierde vuisten omhoog houdt.

Een destijds bij de parade aanwezige Nederlandse ondernemer verbaasde zich over het privéleger, gewoon in een Gelderse achtertuin. „Dat de Nederlandse politiek dat toeliet, ik snapte daar helemaal niets van. Hoe kreeg Lato dat allemaal voor elkaar? Ik heb er stomverbaasd naar staan kijken”, vertelt hij deze week. „Maar ja, de president beloofde me dat hij 210 kilometer aan nieuwe wegen zou aanleggen in zijn nieuwe land Chameria. Daarvoor mocht ik vijftig tractoren en honderd rupskranen leveren, van een kwart miljoen euro per stuk. Dus ik dacht vooral aan het binnenslepen van dat contract.”

De gemeente Druten, waar Lato’s woonplaats Afferden deel van uitmaakt, was op de hoogte van de militaire aanwezigheid binnen haar gemeentegrenzen. Dit wordt bevestigd door een anonieme ambtenaar. Desondanks trad men niet op tegen deze verontrustende activiteiten. Wel vindt er een gemeentelijke inspectie van Lato’s woonboerderij plaats, om te controleren of hij zich aan het bestemmingsplan ’wonen’ houdt. Het pand zou vervolgens op last van de gemeente enkele dagen gesloten zijn, om vervolgens doodleuk weer als kazerne in gebruik te worden genomen.

Dossier

Daarnaast schakelt de gemeente het regionale overlegorgaan tegen ondermijnende criminaliteit (RIEC Oost-Nederland) in, waarbinnen Openbaar Ministerie, gemeenten en politie samenwerken. Maar als men daar lucht krijgt van een soortgelijk onderzoek naar Lato bij het RIEC Den Haag, wordt het dossier vlug weer gesloten.

Ook de politie fluit Lato ondanks meerdere signalen niet terug. In februari 2018 werd de eerdergenoemde video van de marcherende manschappen naar een gespecialiseerde rechercheur van de politie-eenheid Den Haag gestuurd. Die heeft meerdere mailwisselingen met mensen uit Lato’s directe kring. Zo werd de politie getipt dat een bron ’alles zou weten’ over Lato en bereid was om met de politie te praten. ’Hij zou een boekje open willen doen, begreep ik van u?’, toont de rechercheur zijn interesse in een mail aan de tipgever. Concrete actie blijft echter uit.

Wel is de Haagse politie, afdeling financiële recherche, eind vorig jaar een onderzoek naar oplichting begonnen, melden twee oud-zakenpartners van Lato die nooit de miljoenen euro’s kregen die hij hun had beloofd. Nadat ze naar het politiebureau waren gesommeerd voor een afspraak, werd het stil. „Nooit meer iets gehoord.”

Een politiewoordvoerder bevestigt het fraudeonderzoek en zegt bovendien de video van de militaire parade te kennen, maar kan niet verklaren waarom er destijds niets mee is gebeurd. Het RIEC Den Haag, het Openbaar Ministerie en de gemeente Druten beantwoorden verder geen enkele vraag over Lato en zijn privéleger.

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75224
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor Ariel » Vr Aug 02, 2019 11:43 am

Ik heb met verbazing dit artikel zitten lezen. :shock:
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 75224
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor Ariel » Vr Aug 02, 2019 2:16 pm

Kamer eist uitleg over privéleger Lato

De Tweede Kamer eist opheldering over het privéleger van de vermoorde Albanees Festim Lato in het Gelderse dorp Afferden.

„Het lijkt me niet de bedoeling dat mensen in Nederland generaaltje gaan spelen met bijbehorende wapens en militaire parades”, reageert VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. „Deze man was potentieel gevaarlijk en brak schaamteloos meerdere wetten.”

De grootste regeringspartij eist opheldering van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). „Ik wil van de minister weten of die dreiging bekend was en hoe er vervolgens is opgetreden”, zegt de liberaal. „Verder wil ik weten waar dit privéleger is gebleven en vooral waar de wapens nu zijn.”

Politie, justitie en de gemeente zijn hier enorm tekort geschoten door weg te kijken en hier niet direct een einde aan te maken.”

Regels
Oppositiepartij PVV heeft de Telegraaf-onthulling met verbijstering tot zich genomen. „Sportschutters moeten zich aan steeds strengere regels houden, maar een buitenlandse oplichter van een niet erkende staat kan hier een privéleger uit de grond stampen”, foetert Kamerlid Lilian Helder.

Parades
Ook regeringspartij CDA eist een verklaring van het kabinet. Volgens parlementariër Chris van Dam kan het niet zo zijn dat op Nederlands grondgebied militaire parades worden gehouden door een soort legereenheid. „Ook niet als dat op privéterrein plaatsvindt”, zegt de christendemocraat.

„Dat voelt heel onaangenaam. Sinds de jaren dertig bestaat in Nederland de Wet op Weerkorpsen. Alle reden om het kabinet te vragen wat hier precies gaande was en waarom er niet is ingegrepen.”


Nu steeds meer naar buiten komt over de gewapende strijdkrachten die zich ophielden in het Gelderse gehucht Afferden, waar de zelfverklaard ’president’ van Chameria woonde, doemt de vraag op waar deze militante club in hemelsnaam vandaan komt.

Spoiler! :
1. Wat is Chameria?

De in Nederland woonachtige ’president’ Festim Lato streefde naar autonomie voor de Chams, een volk van etnische Albanezen dat traditioneel in het grensgebied tussen Albanië en Griekenland woont. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze weggejaagd uit Griekenland – volgens de Grieken omdat ze gecollaboreerd hadden met de nazi’s. Duizenden Chams zouden zijn vermoord.

„We moesten allemaal – mannen, vrouwen, jongens en meisjes – naar het dorpsplein komen. De mannen werden gedood, ik zag hoe ze drie jongens hun ogen uitstaken en hun oren afsneden. Ze werden levend gevild. Vrouwen en meisjes werden verkracht en vermoord”, zou een Albanese vrouw daarover hebben getuigd, beschrijft professor Akbar Ahmed van de American University in Washington in een artikel van de Huffington Post.

2. Er is dus wel degelijk iets gebeurd. Maar hoe legitiem is hun vrijheidsstrijd?
Lang niet alle Chams steunen de militante club van Lato en consorten. Het ’eigen land’ bestaat alleen op papier en wordt nergens erkend. Cham-activisten willen wel compensatie krijgen voor de moorden en voor verloren eigendommen. Hun claims lopen in de miljarden.

Volgens Griekenland zijn de ’genocide’-claims absurd en bestaat het probleem helemaal niet. Een gevaarlijke strategie, waarschuwde Albanië-kenner Miranda Vickers van het Conflict Studies Research Centre, gelieerd aan het Britse leger, vijftien jaar geleden al: de hele discussie zou weleens gekaapt kunnen worden door radicalen.

Ze kreeg gelijk. In 2000 doemden de eerste berichten op van een nieuw ’Vrijheidsleger van Chameria’ dat militaire trainingen ontplooide en zou beschikken over geweren en anti-tankwapens. Dat leger noemde zichzelf Ushtria Çlirimtare e Çamërisë, ofwel UCC. Precies diezelfde afkorting prijkt op de schouders van Lato’s militairen in Gelderland, en staat afgebeeld op een vlag die Lato pompeus kust voor het oog van de camera’s.

De manschappen verbleven geregeld bij Lato thuis, in een boerderij nabij Afferden, in het land van Maas en Waal.

3. Hoe sterk is dat leger?

Dat is lastig te zeggen. Volgens Lato zelf bestaat het leger, zo vertelde hij een handlanger voor zijn dood, uit zo’n vijfenzeventig personen, die voornamelijk getraind zouden worden in Albanië, naar verluidt door Kosovaarse strijders.

Foto’s van soldaten met automatische wapens prijken op sociale media, uitgedost met bivakmutsen. Ook hun kledingopslag staat online.

Er is zelfs een foto van vier vrouwelijke soldaten met een machinegeweer, poserend bij vlaggen van Chameria, Nederland en de Verenigde Staten. De strijders zouden gelieerd zijn aan de UCK-strijders van Kosovo.

Volgens Miranda Vickers is het aannemelijk dat de UCC vooral bestaat uit extreem-rechtse fascisten die ooit samenwerkten met NAVO-troepen om het communistische dictatorschap van Enver Hoxha omver te werpen. Op foto’s die De Telegraaf in handen heeft, is te zien hoe veronderstelde Albanese getrouwen van Lato prijken met een hakenkruis.

4. Wat deed Lato om zijn strijd legitiem te maken?
Festim Lato had enkele Nederlandse diplomatiek adviseurs om zich heen lopen, onder wie Yohan Byrde en Jeroen Zandberg. Hij toog talloze malen naar het Europees Parlement, papte aan met geopolitieke strategen en ging op de foto met prominente politici onder wie Mark Rutte, Frans Timmermans en Hans van Baalen.

Ook liet Lato alvast paspoorten maken voor Chameria. Onder meer Zandberg liet zich ’naturaliseren’, een foto van zijn paspoort als ’staatsburger van Chameria’ circuleert.

Ondertussen lichtte Lato talloze ondernemers op, vertellen slachtoffers tegen De Telegraaf. Hij beloofde gouden bergen zodra het land eenmaal zou bestaan, maar kwam afspraken zelden na en liet ondernemers achter met miljoenenschulden. Ook werden handtekeningen vervalst op zogenaamd officiële documenten.

Zowel Zandberg als Byrde beweert dat ze zich enkel met het Chameria-gedeelte bezighielden ’op een diplomatieke wijze.’

5. Waarom kon Lato ongestoord in Nederland verblijven?
Dat is de grote vraag. Nederland lijkt geen baat te hebben bij het gedogen van een paramilitaire club die voor instabiliteit en geweldsuitbarstingen zou kunnen zorgen in Europa, zeker aangezien Albanië steeds meer richting lidmaatschap van de Europese Unie wordt geduwd.

De politie, OM en gemeentes waren op de hoogte van militaire activiteiten in Gelderland. Lato poseerde op sociale media met revolvers. Toch werd nooit ingegrepen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41217
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nieuwe spanningen in de Balkan

Berichtdoor Mahalingam » Vr Aug 02, 2019 5:16 pm

Het was handjeklap met diverse (links, rechts, midden) politici.
Afbeelding
Afbeelding
Spreekt Timmermans ook Albanees?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten