De politiek in Italië

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 30247
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De politiek in Italië

Berichtdoor Pilgrim » Vr Nov 10, 2017 1:44 am

Zware nederlaag voor Renzi in Italië

Geplaatst op 9 november 2017

Afbeelding

De Democratische Partij (sociaaldemocraten) heeft in Italië een zware nederlaag geleden. De eurosceptische partijen hebben gewonnen. De Democratische Partij (PD) rondom de voormalige Italiaanse minister-president Matteo Renzi (foto) heeft de regionale verkiezingen in Sicilië gigantisch verloren. Met minder dan 19% van de stemmen kwam de afgevaardigde van de PD maar op de derde plaats. De door Silvio Berlusconi ondersteunde kandidaat heeft met 40% gewonnen, gevolgd door de kandidaat van de Vijfsterrenbeweging, meldt de EUObserver. Zodoende staan de euro- en EU-sceptische partijen in Sicilië duidelijk bovenaan.

“Sicilië heeft, waartoe ik had opgeroepen, de weg van verandering gekozen”, zei de 81-jarige Silvio Berlusconi in een videoboodschap op Facebook. Aan de overwinning van Nello Musumeci, die na het tellen van alle stemmen in de nacht van maandag op dinsdag met 39,9% van de stemmen tot gouverneur werd gekozen, droeg Berlusconi´s conservatieve Forza Italia beslissend bij. Ze werd de op één na grootste partij op het eiland – en Berlusconi heeft behoorlijk meegedaan in de verkiezingscampagne door zich als aanvoerder van een gematigde midden-rechtse alliantie te presenteren, die als enige bondgenootschap ook bij nationale verkiezingen de protestpartij “Movimento 5 Stelle” (Vijfsterrenbeweging) zou kunnen overtroeven.

Sicilië behoort tot de armste provincies van Italië. De jeugdwerkloosheid is schrikbarend hoog, veel mensen vertrekken wegens het ontbreken van enig perspectief naar het noorden of naar het buitenland. Daarbij komen de verouderde infrastructuur, problemen bij de vuilverwerking en de invloed van de maffia. Bovendien staat het eiland op grond van zijn nabijheid tot Afrika in het middelpunt van de vluchtelingencrisis. Inmiddels werken op Sicilië Italiaanse en Nigeriaanse maffiagroepen samen bij de prostitutie van Nigeriaanse vrouwen.

Dat de politiek de problemen niet onder controle krijgt, schijnt de politieke desinteresse te bevorderen: minder dan de helft van de ongeveer 4,6 miljoen stemgerechtigde inwoners (46,8%) van Sicilië ging stemmen – en dat, hoewel de verkiezingen golden als test voor de parlementsverkiezingen.

De euro-kritische Vijfsterrenbeweging ziet van de verkiezingen in Sicilië een golf uitgaan “die ons van 35% naar 40% op nationaal niveau brengt”, zei topkandidaat Luigi di Maio maandagavond. De enige kandidaat van de partij, Giancarlo Cancelleri, haalde 34,6% van de stemmen. Zodoende is de partij de grootste – en las de regeringspartij de levieten als niet serieus te nemen concurrent.

Inderdaad verscherpt de uitslag van de verkiezingen de crisis van de sociaaldemocraten. Niet alleen op Sicilië is de PD innerlijk verdeeld, de onenigheid over een kandidaat staat model voor het geruzie op nationaal niveau. Fabrizio Micari haalde maar 18,65 van der stemmen, wat mede teruggevoerd werd op het feit dat links met Claudio Fava (6,1%) een eigen kandidaat opstelde.

De druk op partijchef Matteo Renzi neemt toe. Hij wil weer minister-president worden – daarvoor heeft hij echter ook buiten de partij bondgenoten nodig om in Rome de absolute meerderheid te krijgen.

“Het is ongelooflijk hoe de gunst van Renzi binnen drie jaar zo kon veranderen”, wordt een professor in de geschiedenis van de Romeinse universiteit LUISS door de EUObserver geciteerd. “Eerst hebben de mensen hun hoop op hem gevestigd, nu is hij de dupe van hun frustratie. Waarschijnlijk kan alleen een massapsycholoog verklaren waarom Renzi zo snel van toeverlaat de zondebok werd.”

Bron: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/11/09 ... in-italie/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten