Toenemende invloed van China in Europa

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41717
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Toenemende invloed van China in Europa

Berichtdoor Pilgrim » Vr Dec 01, 2017 12:06 am

China-Oost-Europa: de samenwerking wordt uitgebreid

Geplaatst op 30 november 2017

Afbeelding

Peking wil de economische en politieke samenwerking met de Midden- en Oost-Europese landen van het voormalige Oostblok uitbreiden. Dat bevalt Brussel helemaal niet.

De samenwerking tussen de Volksrepubliek China en de Midden- en Oost-Europese landen (Central and Eastern European Countries, CEEC), die vijf jaar geleden begon, wordt steeds verder uitgebreid. Tijdens een staatsbezoek aan Hongarije, waarbij eveneens een ontmoeting van de zogenaamde “16+1” (16 CEEC-landen en China) plaatsvond, prees de Chinese minister-president Li Keqiang de ontwikkelingen tot nu toe.

Hij riep ertoe op de economische en handelsbetrekkingen uit te breiden, evenals investeringen te liberaliseren en te stimuleren. Ook zou China meer landbouwproducten uit deze landen willen importeren, en streven naar een evenwichtiger handel. Per slot van rekening weten ook de Chinezen dat blijvende massale exportoverschotten en een toenemende onevenwichtigheid op den duur problematisch zijn. Zo investeerde China vorig jaar $ 9 miljard in de CEEC-landen (2012: $ 3 miljard), terwijl de zestien landen slechts ongeveer $ 1,4 miljard in China investeerden.

Op een persconferentie met de Hongaarse minister-president Viktor Orbán en de Bulgaarse minister-president Bojko Borisov benadrukte Li dat de samenwerking tussen China en de midden- en Oost-Europese landen altijd open en inclusief zou zijn. “Onze samenwerking is noch tegen bepaalde landen gericht, noch sluit ze iemand uit”, verzekerde Li. “Wij verheugen ons over de toetreding van andere landen”.

In Brussel zelf kijkt men zorgelijk naar de toenemende Chinese betrokkenheid in oostelijk Europa. Per slot van rekening gaan zulke speciale verdragen tegen de inspanningen van de eurocraten in om een Europese superstaat onder hun controle te vestigen. China wordt hierbij – evenals Rusland – als concurrent gezien, terwijl men geen bezwaren heeft tegen het Amerikaanse engagement in Europa. Per slot van rekening is de Europese politiek (evenals de Europese economie) doorspekt met trans-Atlantici.

Bron: www.contra-magazin.com

Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/11/30 ... itgebreid/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten