Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Di Okt 04, 2011 3:42 pm

Europese Commissie dwingt EU-landen ongelimiteerd uitkeringstoerisme te slikken

Afbeelding
Dronken werkloze Roemeen. De EC wil hem en honderdduizenden anderen in de armere EU landen ongelimiteerd het recht geven om bijvoorbeeld in Nederland een uitkering aan te vragen.

Maar liefst twaalf landen van de Europese Unie hebben woedend gereageerd op het plan van de Europese Commissie (EC) om de lidstaten te dwingen om vrijwel ongelimiteerd uitkeringstoerisme te accepteren. Dat betekent dat burgers uit armere landen zoals Bulgarije en Roemenië het vrije recht krijgen om in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of andere landen te gaan wonen en hier een uitkering aan te vragen. Nu zijn daar nog allerlei wettelijke beperkingen voor, maar de EC wil dat die worden opgeheven. Nodeloos te zeggen dat het plan van de EC extreem kostbaar zal uitpakken voor een land als Nederland en een bom onder onze sociale zekerheid zal leggen.

De EC heeft Groot Brittannië als eerste land gedreigd met een rechtszaak vanwege de beperkingen die de Engelsen hebben gesteld aan het uitkeringstoerisme. Andere landen die vergelijkbare wetgeving kennen -zoals Nederland- zullen echter ook aangepakt worden. Krijgt de EC zijn zin dan betekent dit dat de landen in het Westen -midden in een tijd dat er zwaar bezuinigd moet worden- vele miljarden extra zullen moeten uitgeven aan uitkeringen voor migranten uit andere EU landen.

Voor burgers uit de armere Oost- en Zuid Europese landen lonkt een lucratieve verhuizing naar het Westen. Zo krijgt iemand die in Polen langer dan drie maanden werkloos is slechts € 126 per maand, minder dan de helft van de € 311 die een werkloze in Groot Brittannië ontvangt.

Volgens de Britse minister van Werkgelegenheid, Chris Grayling, groeit in veel Europese landen het verzet tegen de plannen van de EC om de Westerse lidstaten te dwingen om hun grenzen wagenwijd open te zetten voor uitkeringstoeristen uit landen zoals Polen, Hongarije, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. 'Ik denk niet dat iemand uit een ander EU land zomaar hier naartoe kan komen en een uitkering moet kunnen krijgen,' aldus Grayling, die zich gesteund weet door collega ministers uit 12 andere EU-landen.

EU wil controle over sociale zekerheid

'Dit klopt niet,' viel collega minister van Werk & Pensioenen Duncan Smith hem bij. 'Sociale zekerheid werd altijd gezien als een nationale verantwoordelijkheid, maar nu wil Europa ook hier grip op krijgen. Deze vorm van landjepik door de EU kan in de landen grote chaos veroorzaken, en daarom zullen we ons ertegen verzetten.' Volgens een woordvoerder is ook Nick Clegg, vicepremier en leider van de Liberaal Democraten, fel tegen. 'Het is één ding om voor Europese burgers die hier hebben gewerkt en belasting hebben betaald te zorgen, maar iets heel anders om geld te geven aan iedereen die zich hier opduikt.'

Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dat Groot Brittannië weliswaar het eerste doelwit is, maar dat ook andere landen op de lijst staan om door de EC gedwongen te worden hun grenzen helemaal open te gooien.


Xander

(1) Daily Mail


Xander Nieuws
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: EC dwingt EU-landen ongelimiteerd uitkeringstoerisme te slik

Berichtdoor Ariel » Di Okt 04, 2011 4:31 pm

Heeft de EC enig idee waar we die uitkeringen van moeten betalen? De meeste dorpen en steden zijn nu al blut. Rotterdam kan nu al bijna geen uitkeringen meer betalen.

Ik zie dat de voorzitter van dit vage clubje de Portugees José Manuel Barroso is. Niet verwonderlijk. Deze man had nooit voor een tweede keer benoemd mogen worden.
Neelie Kroes vertegenwoordigd Nederland. Je zou toch denken dat zij verstandiger is en tegen deze maatregel zou zijn.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41775
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: EC dwingt EU-landen ongelimiteerd uitkeringstoerisme te

Berichtdoor Pilgrim » Wo Nov 12, 2014 3:42 pm

Europees Hof: uitkeringstoerisme is niet oké

Geplaatst door Michael van der Galien op 12 november, 2014

U gelooft het niet, maar het Europees Hof van Justitie doet iets goeds.

Lang leve het Europese Hof van Justitie (EHvJ)!

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat EU-lidstaten niet verplicht zijn sociale uitkeringen toe te kennen aan burgers van een andere EU-lidstaat die naar hun grondgebied komen enkel om te genieten van sociale hulp.

In deze zaak was een jonge Roemeense vrouw naar Leipzig geëmigreerd waar ze lekker van een uitkering wilde leven. Werken deed ze namelijk niet aan, en dus was het aan de Duitse belastingbetaler om haar financieel te onderhouden.

Het Duitse Jobcenter weigerde de vrouw vervolgens een basisuitkering te geven. Zij wil niet werken? Prima, maar dan ook geen bijstand. De vrouw vond dat niet zo fijn en voila, zo kwam deze zaak bij het EHvJ.

In plaats van de vrouw gelijk te geven - wat ik vreesde - heeft het Hof laten weten dat zij niet in haar recht stond. In een toelichting zegt het Hof dat lidstaten de mogelijkheid moeten hebben "om de toekenning van sociale uitkeringen te weigeren aan economisch niet-actieve burgers van de Unie die hun recht van vrij verkeer uitoefenen met als enig doel sociale bijstand van een andere lidstaat te ontvangen hoewel zij niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken om aanspraak te maken op een verblijfsrecht."

Duidelijker dan dat wordt het niet: uitkeringstoerisme kan nu dus niet meer - tenminste, niet als het lidstaat in kwestie daar geen zin in heeft. Als dat geen overwinning van het gezond verstand is weet ik het ook niet meer.

Opvallend genoeg is de Europese Commissie - net als Duitsland en Groot-Brittannië - verheugd met de uitspraak. Ook de EU-top begrijpt dus dat zaken als uitkeringstoerisme de populariteit van de Unie bepaald niet vergroten en alleen daarom moeten worden uitgeband.

Het enige trieste aan dit verhaal is dat er een rechter aan te pas moest komen. Dit soort zaken moeten gewoon goed geregeld zijn in internationale verdragen. Als je het aan het Hof overlaat kun je als het tegenzit ineens te maken krijgen met een uitspraak waardoor talloze Roemeense zigeuners wel gratis en voor niets in Duitsland en dus ook in Nederland kunnen verblijven - op kosten van de belastingbetaler. Dat soort risico's moeten helemaal niet worden genomen. Regel het officieel zélf zodat je nooit meer handenwringend hoeft te wachten op een uitspraak van het Hof.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/ ... is-niet-ok
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 39185
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: EC dwingt EU-landen ongelimiteerd uitkeringstoerisme te slik

Berichtdoor Mahalingam » Do Mar 26, 2015 7:37 pm

Bovenstaande schijnt nog steeds geen uitgemaakte zaak te zijn want ik lees nu:
Lidstaten van de Europese Unie hoeven mensen uit andere EU-landen geen uitkering te geven als ze niet in het gastland hebben gewerkt.

Naar werk zoeken in een ander EU-land geeft nog geen recht op bijstand. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een donderdag verschenen advies.

De visie van advocaat-generaal Melchior Wathelet is duidelijk: landen hoeven niet mee te werken aan 'uitkeringstoerisme'. Het advies is niet bindend, maar weegt wel zwaar. Rechters zijn verplicht er rekening mee te houden in hun vonnissen.

Het hof zelf deed eind vorig jaar ook al een uitspraak waarin duidelijk werd dat Europese landen niet zomaar bijstand hoeven te verlenen aan migranten uit andere lidstaten. Toen stelden de rechters echter nog dat een uitkering geweigerd mag worden aan migranten als ze ''niet de intentie hebben werk te vinden''. Het advies van Wathelet gaat dus een stap verder.
http://www.nu.nl/politiek/4019264/geen-uitkering-werkzoekende-eu-migrant.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 20, 2019 3:42 pm

Europese Commissie: werkloosheidsuitkering mag zes maanden mee naar andere lidstaat

EU-burgers krijgen het recht om tot zes maanden hun werkloosheidsuitkering mee te nemen naar een andere lidstaat. De Europese Commissie heeft hierover dinsdag een akkoord bereikt met het Europees Parlement en de Europese Raad (de vertegenwoordiging van de lidstaten). Nederland is tegen het besluit en vreest voor uitkeringstoerisme.

Joost de Vries19 maart 2019, 19:23

Afbeelding
De vlaggen van de Europese Unie in Brussel. Beeld REUTERS

Het akkoord betekent ‘een belangrijke stap voor de sociale zekerheid van Europese burgers’, twitterde Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Sociale Zaken. Nu al is het mogelijk om een uitkering voor een periode van drie maanden mee te nemen naar een ander land. Het akkoord breidt de rechten van arbeidsmigranten binnen de EU uit. Wie na minstens een maand werken in een ander EU-land zijn baan kwijtraakt, krijgt recht op een uitkering van het gastland. Ook het arbeidsverleden uit het eigen land telt mee voor de hoogte en duur van de uitkering. Bovendien kan de arbeidsmigrant die uitkering meenemen naar huis.

De maatregelen zijn onderdeel van een groot pakket aan sociale zekerheid voor werknemers die migreren binnen de EU. Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd, dit gebeurt waarschijnlijk volgende maand. De lidstaten en de partijen in het Europees Parlement zijn in meerderheid voor het pakket, maar een groep West-Europese landen is fel tegen. De voorstanders prijzen de grotere zekerheid voor Europese werknemers. Tegenstanders, waaronder Nederland, vrezen dat arbeidsmigranten in het vervolg kiezen voor de landen met de hoogste uitkeringen.

Ook Denemarken, België, Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland plaatsten kanttekeningen bij de plannen. Minister Koolmees van Sociale Zaken was vrijdag in Brussel voor overleg met zijn Europese collega's. Het voorstel is een verkeerde prikkel voor migranten, zei hij toen. Tv-programma Nieuwsuur berichtte afgelopen weekend dat veel Poolse arbeidsmigranten hun Nederlandse WW-uitkering meenemen naar Polen, maar in eigen land zich nauwelijks inspannen om werk te vinden. Niet werken zou lucratiever zijn dan het Nederlandse WW-inkomen verruilen voor een Pools loon.


de Volkskrant
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 20, 2019 3:43 pm

We kunnen al raden wat dit voor gevolgen heeft. Hier komt een enorme uitstroom van uitkeringen naar het buitenland van. De zoveelste bom onder ons sociale stelsel.

Een sociaal stelsel is alleen houdbaar indien de verkrijgbaarheid wordt afgeschermd tot alleen voor de eigen bevolking.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Ariel » Wo Mar 20, 2019 4:09 pm

King George schreef:We kunnen al raden wat dit voor gevolgen heeft. Hier komt een enorme uitstroom van uitkeringen naar het buitenland van. De zoveelste bom onder ons sociale stelsel.

Een sociaal stelsel is alleen houdbaar indien de verkrijgbaarheid wordt afgeschermd tot alleen voor de eigen bevolking.


Van dat half jaar kan men dus jaaaaaaaaren maken. Men komt na 5 maanden weer terug, werkt hier dan een paar dagen, en de uitkering gaat dan weer in voor een half jaar.

Of werkt het zo niet?
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 20, 2019 5:07 pm

Voor het verkrijgen van een Nederlandse uitkering wordt ook het arbeidsverleden in het buitenland meegeteld. Dat is nauwelijks te controleren, dus er kan volop mee gefraudeerd worden. Bovendien wordt van de arbeid in het buitenland niks aan belasting en premie aan Nederland afgedragen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 27, 2019 1:39 pm

Kabinet: Kans klein dat we weglekken WW-uitkering naar het buitenland gaan tegenhouden

Weer zo'n geweldig EU-plan dat de Nederlandse burger benadeelt

Afbeelding
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). ANP BART MAAT

Het kabinet zal er nog alles aan doen om het Europese plan voor ruimere WW-mogelijkheden voor arbeidsmigranten te voorkomen. Maar de kans dat het lukt is heel erg klein, erkende verantwoordelijk minister Wouter Koolmees. “De lobby tegen de WW-export loopt nog, maar de kans van slagen is niet heel erg groot.”

De bewindsman moest zich in de Tweede Kamer verdedigen tegen aantijgingen dat Nederland te weinig heeft gedaan om het plan tegen te houden. Onder meer regeringspartij VVD wil niet dat uitkeringen weglekken naar het buitenland, om daar te worden misbruikt ‘om vakantie te vieren’. Dit uitkeringstoerisme tart het rechtvaardigheidsgevoel, aldus Kamerlid Dennis Wiersma.

Er wordt nog via meerdere kanalen geprobeerd dit slechte en onverstandige plan te voorkomen, verzekerde Koolmees. Volgens hem heeft de regering zich vanaf het begin verzet.

ANP


TPO
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 27, 2019 1:43 pm

Koolmees: geen noodrem tegen soepelere export ww-uitkering

25 maart 2019 20:05

Afbeelding
Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Nederland gaat niet aan de noodrem trekken om Europese plannen te blokkeren die het makkelijker maken om een werkloosheidsuitkering mee te nemen bij het verlaten van een land.

Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Al maanden probeert Nederland de maatregel van tafel te krijgen, maar zonder succes.

Nederland gaat wel tegen stemmen, maar veel maakt dat niet uit. Een meerderheid van de EU-landen is waarschijnlijk vóór en dus gaan de plannen gewoon door.

Noodremprocedure
Nederland zou nog gebruik kunnen maken van de zogenaamde Europese noodremprocedure, maar dat is volgens de minister een te zwaar middel. Het zou volgens Koolmees tot veel onbegrip leiden en de Nederlandse positie in Europa schaden.

Makkelijker in ander land werken
Er wordt al sinds 2016 gepraat over aanpassing van sociale regels, zodat het makkelijker wordt om in een ander land te werken. Die regels moeten voorkomen dat werknemers dubbel of juist helemaal niet verzekerd zijn, en dat ze opgebouwde rechten verliezen als ze in een ander land gaan werken.

In de plannen van de Europese Commissie staat nu ook dat je langer met behoud van je Nederlandse ww-uitkering werk kan zoeken in een andere lidstaat. Nu kan een uitkering drie maanden nog worden meegenomen naar een ander land, dat moet zes maanden worden.

'Te weinig prikkels om te gaan werken'
Het kabinet is bang dat onder de nieuwe regels er 'te weinig prikkels zijn voor mensen om weer aan het werk te gaan'. Zeker omdat het gemiddelde salaris in een aantal lidstaten lager ligt.

Onlangs onthulde Nieuwsuur nog dat Poolse werknemers vaak misbruik maken van de mogelijkheid om met behoud van uitkering naar Polen terug te gaan.

Ruime mogelijkheden om uitkering te exporteren
Wat Koolmees wel met een aantal andere landen voor elkaar heeft gekregen is dat het langer duurt voordat je recht krijgt op een Nederlandse ww-uitkering.

Maar de ruimere mogelijkheden om een werkloosheidsuitkering te exporteren staan - ondanks de bezwaren van verschillende landen - nog altijd in de conceptrichtlijn.

Als de ruimere regels van kracht worden, kost dat de Nederlandse schatkist jaarlijks waarschijnlijk zeker 16 miljoen euro.

Plannen dwarsbomen
Vorige week riep de Tweede Kamer de minister nog unaniem op om te laten weten hoe het voorstel kan worden geblokkeerd. "Waarschijnlijk is met het antwoord dat verder verzet weinig zin heeft, de kous dan ook nog niet af”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Export van uitkeringen waar wij hier in Nederland premie voor betalen ligt altijd heel gevoelig. Er zullen zeker partijen zijn die willen dat de minister tot het uiterste gaat om de huidige plannen te dwarsbomen, of dat het Nederlandse aanzien in Europa nou schaadt of niet.”

Debat aangevraagd
PVV-kamerlid Léon de Jong noemt het 'ongelooflijke slappe hap' van minister Koolmees. Hij eist dat de minister alsnog de noodremprocedure in gang zet om de plannen van tafel te krijgen. De Jong heeft daarom een debat aangevraagd met Koolmees.

Marianne Thyssen, Eurocommissaris voor Sociale Zaken, stelt via een Facebook-bericht dat de maatregelen in het belang zijn van alle Europese burgers die buiten de landsgrenzen werken. "De negatieve ruchtbaarheid rond dit akkoord is dan ook onterecht."


RTL Z
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 27, 2019 1:48 pm

Nederland zou nog gebruik kunnen maken van de zogenaamde Europese noodremprocedure, maar dat is volgens de minister een te zwaar middel. Het zou volgens Koolmees tot veel onbegrip leiden en de Nederlandse positie in Europa schaden.

https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/artikel/4654556/koolmees-verzet-plan-meenemen-werkloosheidsuitkering-eu

Mag ik het zeggen? Ons sociale stelsel wordt ondermijnd, maar het is niet in het Nederlandse balang om op de noodrem te trappen? Hallo? Wanneer dan wel? Ik vind deze kwestie wezenlijk vitaal voor ons land.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19101
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor King George » Wo Mar 27, 2019 1:51 pm

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Ariel » Wo Mar 27, 2019 2:46 pm

King George schreef:Marianne Thyssen, Eurocommissaris voor Sociale Zaken, stelt via een Facebook-bericht dat de maatregelen in het belang zijn van alle Europese burgers die buiten de landsgrenzen werken. "De negatieve ruchtbaarheid rond dit akkoord is dan ook onterecht."


De Belgische Marianne Thyssen is een soort van CDA deugmens.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Ariel » Wo Mar 27, 2019 4:27 pm

KIjk eens aan. Het is toch nog gelukt.

Voorlopig geen WW-export van zes maanden naar andere EU-landen

Een besluit over nieuwe EU-regels over het meenemen van de WW-uitkering naar een ander land is in Brussel uitgesteld. In het voorstel krijgen werknemers die in een ander EU-land na minstens een maand werken onvrijwillig werkloos worden, het recht om hun werkloosheidsuitkering zes maanden mee te nemen naar hun eigen land.

Daar is veel weerstand tegen in onder meer Duitsland, België, Denemarken en Nederland. In een debat in de Tweede Kamer zei minister Koolmees gisteren dat hij er alles aan wilde doen om het tegen te houden, maar dat de kans van slagen erg klein zou zijn.

Lange lijst met vragen
Nederland heeft samen met andere landen die het plan niet zien zitten een lange lijst met vragen ingediend. Zo willen de landen weten waarom de duur van de WW-uitkering die meegenomen wordt naar een ander land, wordt verlengd van drie naar zes maanden. Ook vragen ze opheldering over hoe wordt gecontroleerd dat iemand met een WW-uitkering zich in eigen land houdt aan de sollicitatieplicht.

Eerder bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat minder dan 1 procent van de teruggekeerde Polen, die hun WW-uitkering mochten meenemen onder de voorwaarde dat ze in Polen snel weer werk zouden zoeken, ook daadwerkelijk aan de slag ging. Omdat de lonen in Polen een stuk lager liggen, is niet werken en de uitkering behouden lucratiever.

Roemenië heeft als EU-voorzitter nu dus besloten tot uitstel. Er komt eerst een werkgroep die zich gaat buigen over de vragen en zorgen die de tegenstanders van de nieuwe regels hebben.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 17, 2019 8:18 pm

VVD: Nederlandse Europarlementariërs hebben zitten slapen

Regeringspartij VVD is woedend op Nederlandse Europarlementariërs van andere partijen. Door niet op te komen dagen bij stemmingen, hebben zij volgens de liberalen eraan bijgedragen dat het Europees Parlement zich morgen alsnog uitspreekt over de omstreden export van ww-uitkeringen.

Volgens de VVD is het risico groter geworden dat Nederland uiteindelijk tegen zijn zin langer ww moet betalen aan bijvoorbeeld Polen die hier hebben gewerkt. Onder de niet-stemmers bevinden zich alle Europese vertegenwoordigers van SP, GroenLinks en PvdA, plus driekwart van de leden van D66 en de PVV.

Als drie van hen wel waren op komen dagen, zou het Europees Parlement morgen zich niet over de export-ww hebben uitgesproken. Nu komen voorstellen die met dit heikele dossier samenhangen wel in stemming. ,,Deze Nederlandse Europarlementariërs hebben zitten slapen”, stelt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Diens partijgenoten waren wel komen opdagen bij de stemming. Ook de ChristenUnie en het CDA waren zo goed als voltallig aanwezig.

Groot blok
Nederland is fel tegen de verlenging van de export-ww, maar dreigt het bij onderhandelingen in Brussel af te leggen tegen een groot blok van zuidelijke en oostelijke lidstaten. Toch was er ondanks een sprankje hoop doordat er in de Raad van Ministers een blokkerende minderheid ontstond die het om verschillende redenen niet eens is met het voorstel. Daarop besloot EU-voorzitter Roemenië de onderhandelingen voorlopig even in de ijskast te zetten, tot na de Europese Verkiezingen van eind mei.

Een deel van het Europees Parlement liet het er echter niet bij zitten en wil nu alsnog eigen voorstellen in stemming brengen die de export-ww dichterbij kunnen brengen. Dat betekent nog niet dat de Raad van Ministers, die samen met de Europese Commissie ook moet instemmen, die ideeën zomaar overneemt. Maar, zo stelt Wiersma, de uitgelezen mogelijkheid die er lag om de discussie op de lange baan te schuiven, is opeens niet zo zeker meer. ,,Je had zekerheid kunnen hebben dat dit onderwerp voorlopig was geparkeerd. Dat is nu niet meer zo.”

Onaangename verrassing
Ook op het ministerie van Sociale Zaken is de stemming van morgen een onaangename verrassing. Een woordvoerder van minister Wouter Koolmees stelt dat zolang zowel de Raad, de Europese Commissie als het Europees Parlement alle drie nog geen duidelijke positie hebben ingenomen, de onderhandelingen open liggen. ,,Nu het Europees Parlement toch gaat stemmen, maakt dat de onderhandelingen in een volgend stadium minder open.”

De grote vraag is nu of de Nederlandse positie schade ondervindt. Die kan morgen pas worden getaxeerd als de stemmingen voorbij zijn. ,,Maar je kunt stellen dat deze gebeurtenis voor de Nederlandse positie niet per se gunstiger is”, aldus de zegsman.Ook de PVV was niet aanwezig, en dat maakt mij boos. Dat had ik NIET van ze verwacht.

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72320
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Ariel » Do Apr 18, 2019 1:20 pm

Opluchting onder nalatige politici uit Nederland

Export-WW alsnog van Europese agenda

Het Europees Parlement heeft donderdag alsnog besloten niet te stemmen over een pakket maatregelen over de sociale zekerheid. Dat gebeurde pas op het aller- allerlaatste moment toen iedereen al klaarzat voor een inhoudelijke keuze. Maar het voorstel om toch nog een pas op de plaats te maken haalde het met een minieme meerderheid van zeven stemmen (291 stemmen tegen 284).

Het was het finale hoofdstuk van een politieke soap die nu voorlopig tot een einde komt. Maandag was het onderwerp – met daarin een voor Nederland omstreden voorstel over de export van WW-uitkeringen – opnieuw op de agenda gezet, nadat het er een paar dagen eerder al van af was gehaald. Vijftien van de 26 Nederlandse Europarlementariërs hadden maandag nagelaten te stemmen, waardoor het voorstel het haalde. Waren ze toen wel komen opdagen dan was het sowieso deze week niet meer teruggekomen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 41775
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Vrij verkeer van uitkeringen opstrijken met dank aan de EC

Berichtdoor Pilgrim » Di Nov 05, 2019 11:17 pm

Ontslagen Polen kunnen toch Nederlandse ww-uitkering opstrijken

Laurens Kok, 04-11-19

Nederland moet waarschijnlijk toch slikken dat arbeidsmigranten die hier hebben gewerkt tot zes maanden ww kunnen opstrijken in hun eigen land. Het voorstel, dat door D66-minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees eerder nog een ‘graat in de keel’ werd genoemd, is in Brussel uit de ijskast gehaald.

Koolmees meldde gisteren aan de Tweede Kamer dat het Europees Parlement (EP) onlangs heeft besloten het dossier te heropenen, nadat het voor de zomer op de lange baan was geschoven. De onderhandelingen worden binnenkort hervat. Daarbij is Koolmees er niet in geslaagd ervoor te zorgen dat het hoofdstuk over werkloosheid helemaal opnieuw wordt uitonderhandeld. Dat gebeurt slechts met een beperkt deel van de conceptafspraken, wat volgens de minister ‘nadelig’ is voor Nederland.

De verruiming van de ww-mogelijkheden voor arbeidsmigranten is in Den Haag zeer omstreden. Nederlandse politici zijn bang dat hier ontslagen werknemers in bijvoorbeeld Polen hun Nederlandse ww-uitkering zullen opstrijken, zonder dat er controle is op de voorwaarden die Nederland daaraan verbindt, zoals de sollicitatieplicht. Omdat Nederlandse ww-uitkeringen veel hoger zijn dan Poolse salarissen, ontbreekt de prikkel om actief op zoek te gaan naar werk, is de vrees. Volgens Koolmees tart het voorstel ‘het rechtvaardigheidsgevoel’.

Gelijkgezinde lidstaten
Daarin staat hij niet alleen. Ook Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, België en Luxemburg verzetten zich eerder tegen het voorstel, dat deel uitmaakt van een veel uitgebreidere verordening waarmee de sociale zekerheidsstelsels in Europa beter op elkaar afgestemd moeten worden. Volgens de woordvoerder van Koolmees blijft de minister met gelijkgezinde lidstaten optrekken om ‘de uitkomst onze kant op te krijgen’. Maar, zo stelt deze, ,,we gaan niet op alle punten onze zin krijgen, dat is zeker.’’

Voorlopig zijn het EP, de Europese Commissie en huidig EU-voorzitter Finland eerst aan zet. Uiteindelijk komt het voorstel terug in de Europese Raad van Ministers, waar een simpele meerderheid van de helft plus één niet genoeg is. ,,We blijven inzetten op een zo gunstig mogelijk compromis voor Nederland’’, aldus Koolmees’ zegsman.

https://www.ad.nl/politiek/ontslagen-po ... ~a7ef8489/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Eurabia”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Pilgrim en 5 gasten