"Al honderden doden voor WK Qatar"

Gebruikersavatar
Zwartmeer
Berichten: 12349
Lid geworden op: Zo Jan 26, 2003 3:12 pm

"Al honderden doden voor WK Qatar"

Berichtdoor Zwartmeer » Za Nov 08, 2014 3:38 pm

Hoewel het woord islam er niet in voorkomt plaats ik dit artikeltje toch bij 'islam in het nieuws'...

"Al honderden doden voor WK Qatar"

http://nos.nl/artikel/719178-al-honderd ... qatar.html
Bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar is nog steeds veel mis. Migranten worden als slaven behandeld en er zijn al vele honderden doden gevallen, zegt FNV Bouw na een internationale inspectie in het oliestaatje.

Volgens onofficiële cijfers zijn de afgelopen jaren al duizenden doden gevallen bij de voorbereidingen voor het WK, zegt Ruud Baars, algemeen secretaris van FNV Bouw. Hij is in Qatar voor inspecties samen met vakbonden uit andere landen.
Uitputting

"Veel mensen overlijden aan hartaanvallen", vertelde Baars in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze werken hier in de hitte van 40 tot 50 graden en maken lange dagen. Ze sterven door uitputting."

De sterfgevallen worden volgens hem door de autoriteiten in Qatar, die begin dit jaar nog beterschap beloofden, niet geregistreerd. Buitenlandse ambassades doen dat vaak wel en uit die cijfers zou blijken dat er de afgelopen twee jaar zeker 900 migranten zijn omgekomen.
Schuld

De meeste werknemers komen uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh. Ze hebben soms duizenden dollars moeten betalen om een contract te krijgen voor het werk in Qatar, vertelt Baars. Na aankomst wordt dat contract verscheurd en krijgen ze een ander contract met een veel lager loon, vaak 200 of 300 dollar per maand.

Doordat ze met een schuld aan hun verblijf in Qatar beginnen en te weinig verdienen om die af te betalen, kunnen ze volgens Baars geen kant op.
Varkensstal

Ook de woonruimte voor de migranten laat veel te wensen over. "Veel mensen slapen met zes, zeven man op onooglijke, onhygiënische kamertjes en zijn nauwelijks in staat om fatsoenlijk hun eten te koken", aldus de vakbondsman.

Het dieptepunt was een ruimte waarin twintig Nepalezen verbleven. Baars spreekt van een varkensstal. "In Nederland zou je daar geen dieren mogen houden."

Ze zijn volgens hem via een Indiaas payrollbedrijf illegaal in Qatar terechtgekomen en krijgen niets betaald. Als ze het land uit willen, moeten ze een boete betalen of belanden ze in de cel. "Ze hebben niets. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Ze leven als slaven."
Iets verbeterd

Door de internationale kritiek is er de laatste tijd wel iets verbeterd, zegt Baars. Hier en daar zijn wat betere accommodaties met barakken en sanitair gebouwd.

Bij de bouw van het Khalifa-stadion heeft hij medewerkers van een Belgisch bedrijf gesproken die goed worden behandeld, al verdienen ze maar 500 dollar per maand voor 60 uur werk per week. Vooral de veiligheid was daar goed geregeld.
Boskalis

Volgens FNV Bouw zijn er nog geen Nederlandse bedrijven bij het WK betrokken, maar dat zou kunnen veranderen. Er lopen in Qatar al mensen van Boskalis rond, zegt Baars. Hij vindt dat Nederland in Qatar het goede voorbeeld moet geven.

Ook de KNVB zou kritisch naar de arbeidsomstandigheden moeten kijken. "Als de KNVB vindt dat spelers hier in de zomerhitte niet kunnen voetballen, dan moeten ze ook begrijpen dat migranten onder diezelfde omstandigheden geen stadions kunnen bouwen."

Goh het zou wat zijn als die gastarbeiders daar eens niet uitgebuit werden en met open armen werden ontvangen en in de betere hotels werden ondergebracht. En stel je eens voor dat IS z'n gevangenen eens super goed behandelde terwijl ze vechten voor de islam. En stel je eens voor dat de moslimjongeren hier zich massaal aanmelden voor vrijwilligers werk voor maatschappelijk nuttig werk. Wat zouden we dan een ander gezicht van de islam hebben! Maar helaas, een vogeltje zingt zoals ie gebekt is, een kraai wordt nooit een nachtegaal. Er wordt werkelijk nergens op de wereld ook maar iets waargemaakt wat al dat moslim-gepoch over de islam rechtvaardigt. De bedroevend slechte behandeling van gastarbeiders in de rijke islamitische oliestaten is natuurlijk geen nieuws. Wat voor voorbeelden geven de moslims wel niet steeds van de islam, wat kunnen we van ze leren? Hoe je gastarbeiders moet behandelen? Of je mensen onthoofd? Of hoe je een camera vasthoudt terwijl je de executie van krijgsgevangenen filmt? Of hoe onrechtvaardig het is van een juwelier om twee moslim overvallers om zeep te helpen?


Ik hoop dat ik nog mee mag maken dat hun oliebronnen
Een pacifistische moslim is als een vegetarische krokodil.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47151
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: "Al honderden doden voor WK Qatar"

Berichtdoor Pilgrim » Di Okt 08, 2019 1:11 am

De Nederlandse stem bij het WK in 1978 en de doodse stilte van nu

Gepubliceerd op: 06/10 | 2019 Geschreven door: Erdal Balci

Afbeelding

Hoe kan het dat er mensen op de bres sprongen voor de misstanden in Argentinië bij het WK van 1978, maar het nu muisstil blijft over de mensenrechtenschending en slavernijpraktijken in Qatar? Erdal Balci wijdt er zijn column aan.

Wacht ik tevergeefs op de eerste Nederlandse voetballer die vraagteken zet bij de deelname van Oranje aan het WK in Qatar in 2022? Een cabaretier is ook goed, of een mensenrechtenactivist, een bekende Nederlander. Is er niemand die weigert te accepteren dat jonge mensen bij bosjes sterven voor dat WK? De tranen vloeien als Greta Thunberg verhaalt over de doden van de toekomst. Wordt er nog een traantje weggepinkt voor de doden van nu?

Het is al langer bekend dat de rijke, Arabische Golfstaten de Aziaten, in het bijzonder de Nepalezen, als de slaven van deze tijd exploiteren. We weten inmiddels dat van deze mensen de paspoorten in beslag worden genomen zodat ze het land niet uit kunnen. In het slavernijsysteem van het heden worden ze in alle sectoren uitgebuit. Deze nieuwe vorm van slavernij is de laatste jaren in omvang groter geworden omdat Qatar alles op alles zet de stadions en de andere accommodaties bijtijds af te krijgen.

De arbeiders worden gedwongen om bij vijftig graden Celsius door te werken. Onder de verschrikkelijke omstandigheden komt iedere dag een arbeider te overlijden. Volgens Human Rights Watch wonen de arbeiders in smerige barakken, soms met twaalf man in een ruimte die zo groot is als een keuken. Ze krijgen soms geen lakens en hebben keukens waar het ongedierte in rondkruipt. Soms worden ze maandenlang niet uitbetaald, zodat ze niet weglopen, in de hoop dat het salaris ooit komt.

De Noorse cardioloog Dan Atar verklaarde aan de Engelse krant The Guardian dat tussen 2009- 2017 in Qatar bij 571 jonge mannen de harten het hebben begeven. Met voldoende maatregelen waren zeker 200 van deze mannen nog in leven geweest.

Nogmaals, dit is geen nieuws, men is over het algemeen bekend over de manier waarop in Qatar met de Aziatische ‘slaven’ wordt omgegaan. Maar toch blijft het opmerkelijk stil.

Afbeelding

Hoe kan dat? Wat is er bijvoorbeeld van Nederland geworden, om maar een voorbeeld te geven... Nederland waar voetballers, cabaretiers en mensenrechtenactivisten bij het WK in 1978 op de barricaden gingen staan tegen de Argentijnse junta-leiders van destijds, het voor de onderdrukte Argentijnen opnamen en een boycot van Oranje op dat WK eisten. Waar blijft de Oeki Hoekema van nu? Is er in dit hele land geen profvoetballer die aangeeft vanwege principiële bezwaren niet mee te zullen reizen naar Qatar?

Interessant is de houding van Freek de Jonge. Hij is de man die voor het WK in Argentinië samen met Bram Vermeulen hemel en aarde bewoog voor een boycot van dat toernooi. Ook hij zwijgt over de misstanden in Qatar en over een eventuele boycot van het WK daar. Het is niet alleen Freek de Jonge, het schijnt niemand te interesseren dat Oranje aan een toernooi gaat meedoen in een land waar men het vele geld liever aan prestigeprojecten als het WK en aan het uitbreiden van hun religie in het Westen uitgeeft dan aan het voorkomen van sterfgevallen onder buitenlandse arbeiders. Niemand stoort zich eraan dat Nederland op die manier de meest geraffineerde wijze van slavernij in stand houdt.

Het activisme van voorheen is dood in Nederland. Armoede in de rest van de wereld, volkeren die gebukt gaan onder dictatoriale regimes, het lot van 800 miljoen islamitische vrouwen die onder het juk van het religieuze patriarchaat hun levens verpest zien worden, het feit dat in landen als Zuid-Afrika sprake is van een heuse genocide op vrouwen, et cetera. Dat alles laat de Nederlanders tegenwoordig koud.

Het is niet te verwachten dat mensen massaal de straat op gaan om tegen het onrecht in de andere landen te protesteren. Maar dat een aantal mensen zich sterk maken voor een boycot van het WK in Qatar is toch wel te verwachten, zou je denken. Hoe frustrerend ook, het gebeurt gewoon niet. Het gros van de Nederlanders is niet eens geïnteresseerd in de meisjesbesnijdenissen die in eigen land, een paar straten verderop, plaatsvinden; laat staan dat ze wakker liggen van jonge Nepalezen onder de moordende zon van Qatar. Wat is er dan gebeurd hier? Ik weet het niet. Waar is de goedheid in de Nederlander gebleven? Waar is hun geweten? Heeft die zich verstopt tussen de vlechtjes van Greta Thunberg? Of is die in een diepe slaap gevallen in de accu van de elektrische auto’s?

https://www.hpdetijd.nl/columns/de-nede ... te-van-nu/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten