Politici doelwit terreur

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Demissionair premier Mark Rutte heeft zware beveiliging na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad.

Dit melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Volgens een ingewijde zijn zogenoemde ’spotters’ in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Het zou daarbij gaan om verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia.
Opgepakt negental had Rutte, Baudet en Wilders in vizier

Politici doelwit terreur

De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van en het trainen voor een terroristische aanslag, wilden mogelijk een aanslag plegen op premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De dreiging wordt door politie en Openbaar Ministerie zeer serieus genomen.

Dat melden bronnen van De Telegraaf in opsporingskringen. Het is de tweede serieuze dreiging tegen Rutte in korte tijd. Maandag onthulde De Telegraaf dat de beveiliging van de premier fors omhoog is geschroefd vanwege een serieuze dreiging vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad. De dreigingen worden volledig los van elkaar gezien door politie en OM.

De opgepakte mannen hebben de leeftijd van 18 tot 31 jaar en de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen hebben een mediterrane achtergrond, maar zijn geboren in Nederland, de negende in Afghanistan.

Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten dat door de arrestatie van de mannen een terroristische dreiging is afgewend. Die dreiging hield volgens het OM verband met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Terreurverdachten kwamen samen in ’trainingscentrum’

Dreiging politici uiterst serieus genomen

De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt, kwamen volgens het Openbaar Ministerie samen in een ’trainingscentrum’. In welk stadium volgens het OM de planning van de aanslag was, is niet duidelijk.

Vaststaat wel dat de dreiging van mogelijk een aanslag op politieke kopstukken uiterst serieus is genomen en tot extra veiligheidsmaatregelen leidt.

Het Landelijk Parket van het OM, dat het onderzoek leidt, wil verder geen commentaar geven omdat het om een lopend onderzoek gaat. Bij invallen zijn geen wapens of explosieven in beslag genomen, wel gegevensdragers.

Peter Plasman, advocaat van twee van de verdachten, bevestigt dat er heel nare teksten binnen de groep zijn gebezigd waarin de politici voorkomen. Plasman stelt dat nergens van een begin van een serieus plan is gebleken. Zijn cliënten erkennen de gesprekken, maar hebben volgens Plasman verklaard dat het gaat om ’sarcasme en zeer foute humor, in melige buien’.

„Er is bij hen niets aangetroffen dat duidt op enige affiniteit met het jihadistische gedachtegoed. Ze zijn nog nooit in aanraking met justitie geweest en zij leiden een regulier leven. Dat justitie geschrokken is van de teksten begrijpen ze, ze slaan zichzelf voor het hoofd, maar hebben er vertrouwen in dat in het onderzoek zal blijken dat van hen niets te duchten is”, aldus Plasman.

Machinegeweren
In de zaak hebben in ieder geval nog drie andere raadslieden de verdediging op zich genomen. Het gaat om de advocaten André Seebregts, Serge Weening en Bart Nooitgedagt. De verdachten mochten tot donderdag alleen contact hebben met hun advocaten. Enkele advocaten lieten eerder al weten te betreuren dat het OM het nieuws over de aanhoudingen ’in een vroeg stadium’ naar buiten heeft gebracht.

„Het lijkt erop dat het OM er geen rekening mee heeft gehouden dat het nog om verdachten gaat. Elke Nederlander denkt nu dat de verdachten iets met terrorisme te maken hebben”, zei advocaat Serge Weening vorige week tegen de NOS. Zijn advocatenkantoor staat twee van de negen verdachten bij.

Politie en OM kregen de negen deze zomer in het vizier. Het onderzoek is gedaan door de Landelijke Recherche van de politie. De informatie voor het onderzoek kwam van de inlichtingendienst AIVD. Woensdag besloot de rechter-commissaris dat het voorarrest van de groep verlengd wordt. De negen verdachten blijven in ieder geval nog twee weken langer vastzitten.

De laatste keer dat zo’n grote groep verdachten is opgepakt voor terreurdreiging was in 2018. Zes mannen planden een aanslag met een autobom, machinegeweren, handvuurwapens, granaten en bomvesten. Ze werden uiteindelijk in 2020 veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44587
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Mahalingam »

Lieden die naar eigen zeggen niks met islam terreur te maken hebben komen vaak op de proppen met een advocaat die gespecialiseerd is in zaken van islam terreur.
Daar zal wel een soort logica achter zitten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

Het waren wel allemaal Nederlanders hoor, want ze hadden allemaal een Nederlands paspoort. We hebben dit document dus ook prijsgegeven aan negen jihadisten, waarvan acht aan Mediterrane types en één aan een Afghaan.
Laatst gewijzigd door King George op ma okt 04, 2021 9:25 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Ze zullen wel snel vrij komen, want....,,Ze waren in een melige bui, hingen wat op de bank en begonnen toen grappen te maken.
Terreurverdachten ‘trainden’ maandenlang in deze Eindhovense garagebox

Negen Eindhovense terreurverdachten huurden een jaar lang een garagebox in Eindhoven-Noord om in te fitnessen. Het Openbaar Ministerie ziet dit als het trainingscentrum waarin de jongemannen zich klaar maakten voor een terroristische aanslag, mogelijk op politici als Mark Rutte en Geert Wilders. Volgens de verdachten zelf sportten ze hier omdat de sportscholen dicht waren wegens corona.

In een rijtje van vier garageboxen, staat de deur van de derde omhoog. De koplampen van een auto schijnen naar binnen, terwijl de camera langzaam de ruimte indraait. Er verschijnen steeds meer fitnessapparaten, halters met zware gewichten rusten op de grond, aan de zijkant leunt een step tegen de muur. Terwijl op de achtergrond Arabische muziek met een zware bas klinkt, traint een jongeman zittend op een bankje zijn biceps.

Het is deze fitness-garagebox waarvan een filmpje circuleert op Facebook, en die wordt gezien als het trainingscentrum van de negen Eindhovense terreurverdachten. Vorige week donderdag brak de politie de garagedeur open in dezelfde ochtend waarop in alle vroegte negen jongemannen van hun bed werden gelicht. Wat voor de doorzochte woningen gold, gold ook voor de garagebox: er lagen geen wapens, en geen explosieven.

De garagebox werd sinds zeven maanden gehuurd door een van de verdachten. De sportscholen zijn tijdens de corona-lockdown dicht, maar de jongemannen willen fit blijven. Ze lappen daarom ieder een tientje per maand en gooien het hok van drie bij drie meter vol fitnessapparatuur en dumbbells. ‘Kwaliteit daar', reageert een van de vrienden op Facebook. Mag je hier trainen met een Basic Fit-pas?, vraagt een ander gekscherend.

Vanaf dat moment horen buurtbewoners de gewichten tot vijf huizen verderop neerkomen op de vloer. ,,Ik vond het eigenlijk wel een slim idee, het is een stuk goedkoper dan de sportschool. Vier weken geleden hebben ze via een Tikkie nog vooruit betaald voor de komende zes maanden”, reageert de verhuurder, die zelf ook nog een keer polshoogte is komen nemen: ,,Ik zag niks vreemd. Ik heb wel gezegd: ‘Jongens, zet die muziek niet te hard, want ik wil geen gedoe met de buurt.’ Maar het waren heel beschaafde, nette jongens.”

Dezelfde geluiden klinken vanuit de buurt, waar omwonenden de jongemannen elke avond door de half gesloten garagedeur bezig zien. ,,Ik groette hen altijd en zij groetten mij terug. Ik heb daar nooit iets achter gezocht”, vertelt een buurvrouw. ,,Er is het verleden wel eens ingebroken in deze garageboxen, dus ik was eigenlijk wel blij dat deze jongens er ’s avonds zaten.”

Hoewel buurtbewoners nooit iets vreemds is opgevallen, ziet justitie de plek als het trainingscentrum waar de mannen zich opmaakten voor een terroristisch misdrijf. Of hier ook over plannen voor een aanslag werd gesproken is niet duidelijk. De opsporingsdiensten hebben wel gesprekken afgeluisterd in woningen en een auto waarin over aanslagen op politici zou zijn gesproken.

Eén van die momenten waarin dreigend over politici zou zijn gesproken, was tijdens een Netflix-avondje in de woning van een van de verdachten. Rechercheurs hadden afluisterapparatuur geplaatst en konden zo precies horen waar ze het over hadden. Zo kregen ze mee hoe de jongens naar de film 2 Guns met Denzel Washington keken. De hoofdrolspeler moet daarin als undercoveragent infiltreren in een Mexicaans drugskartel. Toen er op enig moment een Kalasjnikov in beeld verscheen, zouden de jongens erop los hebben gefantaseerd. In die onderlinge gesprekken zou dreigende taal over Mark Rutte en Geert Wilders zijn geuit.

Ook zaten de verschillende verdachten in een Whatsapp-groep waarin filmpjes en teksten over het geweld van IS werden gedeeld. Sympathie met terrorisme op zichzelf is overigens niet strafbaar. Dat geldt ook de voor de verwijzing van sommige verdachten op Facebook naar streng-islamitische predikers als Abdul-Jabbar van de Ven.

Volgens advocaat Peter Plasman, die twee van de verdachten bijstaat, hebben zijn cliënten verklaard dat er niet te zwaar aan deze conversaties tijdens het filmavondje moet worden getild. ,,Ze waren in een melige bui, hingen wat op de bank en begonnen toen grappen te maken. De een nog harder dan de ander, maar een van mijn cliënten heeft ook geroepen: waarom zo radicaal? Leef en laat leven. Daar werd totaal niet op gereageerd door de anderen en zegt mij dat ze niet zo radicaal waren. Anders hadden ze hem wel het huis uitgegooid.”

De jongemannen komen allemaal uit Eindhoven en woonden vooral in stadsdeel Woensel. Op eentje na zijn ze allemaal geboren in Nederland, maar hun afkomst is Turks, Marokkaans en Afghaans. In de Islamitische gemeenschap van de stad klinkt vooral ongeloof dat juist deze jongens nu worden verdacht van terrorisme. Onder bezoekers van de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven heerst vrijdag de stellige overtuiging dat de jongens snel vrijkomen. „Dit moet één groot misverstand zijn”, verwoordt een van hen het algemene gevoel. „En als dat niet zo is, dan hebben ze hier in elk geval niks te zoeken.”

Verschillenden van hen zijn hoog opgeleid en worden gezien als rolmodellen voor de allochtone jeugd. Een van de verdachten zou zijn afgestudeerd van de TU/e en twee opgepakte broers kwamen na een universitaire opleiding beiden terecht bij AMSL, is te zien op social media. Een paar jaar geleden greep een van hen nog nipt naast een prijs voor een getalenteerde, allochtone jongere. In een uitgebreid interview vertelden de twee destijds over hun ambities en dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid als voorbeeld voor andere jongeren van allochtone afkomst.

Die fitness­ruim­te wordt nu geframed als trainen voor terrorisme. Maar het is een kleine garage met twee toestellen waar verdachten en anderen konden sporten in coronatijd

Advocaat André Seebregts, die een van de tweelingsbroers bijstaat, bevestigt dat zijn cliënt met de andere verdachten heeft gesport en in de betreffende Whatsapp-groep zat. ,,Daarin werden ongelukkige dingen gezegd, maar hij was zelf passief deelnemer. Ik verwacht dat hij op korte termijn op vrije voeten gaat komen.” Iets soortgelijks zegt Bart Nooitgedagt, die de andere tweelingbroer bijstaat: ,,Die fitnessruimte wordt nu geframed als trainen voor terrorisme. Maar het is een kleine garage met twee toestellen waar verdachten en anderen konden sporten in coronatijd.”

Volgens Peter Plasman is er ook door zijn cliënten nooit over een concrete aanslag gesproken, laat staan dat er voorbereidingen zijn gemaakt. ,,Er is nooit gesproken over hoe ze het gingen doen. Nee, het blijft bij praten. Als je het hebt over het bedreigen van Rutte, Wilders en zijdelings Baudet dan is het bijzonder vreemd dat agenten helemaal geen ander materiaal aantreffen. Geen literatuur, geen zoekgeschiedenis op internet, geen wapens of explosieven. Helemaal niets.”

Volgens advocaat Peter Plasman snappen zijn cliënten dat ze zich met hun uitlatingen in de nesten hebben gewerkt. ,,Ze kunnen zich voorstellen dat de teksten zeer bedreigend overkomen. Maar het is volgens hen foute, sarcastische humor.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re:Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Tja!!!! Nog maar een keer...Ze waren in een melige bui, hingen wat op de bank en begonnen toen grappen te maken.
Eindhovense terreurverdachten bespraken doden Rutte, Wilders en Baudet

De negen terreurverdachten uit Eindhoven zijn vorige week aangehouden, nadat gesprekken waren onderschept over het doden of ontvoeren van landelijke politici. Premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet werden daarbij genoemd.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In de nacht van 18 op 19 september spraken de verdachten over manieren om de politici om het leven te brengen.

Het gesprek werd afgeluisterd door de AIVD. "Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar (...) Gewoon zes kogels", zou een van de verdachten gezegd hebben. Hij doelt op een AK-47, een automatisch wapen. "Als je eenmaal schiet, jij stopt niet. Je gaat niet stoppen en richten."

Livestreamen
Ook wordt onder meer gezegd: "Ik pop Rutte en Wilders door hun kop broeder, en dan gaat mijn naam de geschiedenisboeken in, ja?", en: "Wilders kun je gewoon met snipper pakken."

Eén van de verdachten stelt voor om Wilders te ontvoeren en mee te nemen, en dat vervolgens te livestreamen. "Geert Wilders iets laten zeggen. En dan ga ik hem live op Facebook onthoofden."

Naast Wilders, Rutte en Baudet wordt ook coronaminister Hugo de Jonge genoemd. Eén van de verdachten merkt op dat 'De Jonge en zo geen beveiliging hebben'.

Sympathiseren met IS
Drie dagen na de gesprekken lichtte de Dienst Speciale Interventies de verdachten van hun bed. Het gaat om mannen van 18 tot 31 jaar oud. Ze hebben allen de Nederlandse nationaliteit. Acht zijn in Nederland geboren, één in Afghanistan.

Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie sympathiseren met het gedachtegoed van terreurorganisatie IS.

IS-video's en strijdliederen
Volgens de AIVD keken de verdachten naar executievideo's. Ze keken ook naar de video 'You Must Fight Them, O Muwahhid', waarin wordt uitgelegd hoe je bommen moet maken. In de auto zongen ze jihadistische strijdliederen.

De verdachten hadden een garagebox in Eindhoven ingericht als fitnessruimte. Volgens inlichtingendienst AIVD zag één van de verdachten dit als training voor de jihadistische strijd.

Humor en sarcasme
De advocaat van een aantal verdachten, Serge Weening, zegt dat bij de gesprekken slechts drie van de negen verdachten aanwezig waren. Hij zegt dat de uitgeschreven teksten 'heel serieus overkomen', maar dat sprake was van humor en sarcasme.

"Het zijn jonge jongens bij elkaar die dingen zeggen die je beter niet in het openbaar kunt zeggen. Maar ik heb de overtuiging dat ze absoluut geen aanslag wilden plegen." Uit het dossier zou niet blijken dat er een concreet uitgewerkt plan was voor een aanslag op de politici.

'Dachten dat het grap was'
Over het kijken van de IS-trainingsvideo's en het meezingen met strijdliederen, zegt Weening: "Op het moment dat je naar een filmpje kijkt, dan kan daaruit niet jouw gedachtegoed afgeleid worden. Op het moment dat je naar een maffiafilm kijkt, dan identificeer je jezelf niet meteen met de maffia."

Weening zegt dat de verdachten allemaal goed opgeleide mannen zijn, met hbo- en universitaire opleidingen. Ze zijn verbaasd dat ze zijn opgepakt. "In eerste instantie dachten ze zelf aan een grap. Maar ik denk dat hier sprake is van een heel groot misverstand."

'Melige gesprekken'
Volgens advocaat Peter Plasman, die twee andere verdachten bijstaat, was er geen sprake van een concreet plan van de verdachten.

Volgens hem is de beschuldiging gebaseerd op een 'melig gesprek' dat de verdachten hadden tijdens het opzetten van een film op Netflix met Denzel Washington. Daarin zijn 'nare teksten' gezegd en zijn de politici genoemd.

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren zal in een eventueel proces de cruciale vraag worden of er ook sprake is van voorbereidingshandelingen. "Is er in het dossier ook bewijs dat deze woorden omgezet zullen worden in daden?"

Het Openbaar Ministerie en Baudet willen niet reageren op het nieuws. "Het houdt nooit op", zegt Wilders in een reactie. "Al 17 jaar fatwa's, jihadi's en doodsbedreigingen. Om gek van te worden. Maar ik ga door. Altijd. Met veel overtuiging. Voor onze vrijheid en tegen de islamisering van ons land. Dat is mijn missie. En hopelijk overleef ik dat."


De zaak staat los van een andere dreiging tegen premier Rutte, die kwam uit het criminele circuit. Vanwege die dreiging wordt Rutte op dit moment extra beveiligd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Wisselende verhalen over status terreurverdachten: radicale ideeën of sarcasme?

Hoog opgeleid, vriendelijk en sociaal betrokken, maar in persoonlijke gesprekken en op sociale media plotseling radicaal. Dat beeld doemt op bij meerdere van de negen in Eindhoven opgepakte mannen die verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag op Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Buurtbewoners en bekenden reageren geschokt.

Een van de locaties waar de negen verdachten elkaar ontmoetten en waarvan het Openbaar Ministerie vermoedt dat het als trainingscentrum zou hebben gediend ter voorbereiding op een eventuele aanslag, was een gehuurde garagebox in de Eindhovense wijk Woensel-Noord. Daar deed de politie vorige week donderdag een inval. De terreurverdachten hadden er sportapparatuur neergezet.

„De jongens heb ik een paar keer zien sporten en dan groetten ze altijd vriendelijk”, vertelt een buurman die pal naast de garage woont. „Verder dan dat ging het contact niet. Bij mij is er nooit een alarmbel afgegaan. Wij zagen ze soms in de avond met halters in de weer en dan hoorden we ook Arabische muziek. Maar doordat de garages een stukje van de woonhuizen afstaan, viel het voor ons wel mee.”

Goedkoper
Dat beaamt een andere buurman. „Ze waren eigenlijk iedere avond wel aan het sporten in de garage. Toen met corona de sportscholen dicht moesten, hebben zij die box gehuurd. Ze waren gezond bezig en het lijkt me goedkoper dan dat je met negen man een abonnement op een sportschool neemt.”

Een andere buurvrouw vertelt flink geschrokken te zijn. „Dat verwacht je niet. We zagen weleens twee jongens lopen, maar ze waren erg afstandelijk en hadden geen contact met de buurt. Ook de rest van de straat had geen idee wie deze jongens zijn.”

Van de verdachten – tussen de 18 en 31 jaar en voornamelijk met een Turkse, Marokkaanse of Afghaanse achtergrond – rondden zeker drie een universitaire masteropleiding af. Een van hen is inmiddels werkzaam bij een it-dienstverlener als adviseur op het gebied van bedrijfssoftware, meldt hij op LinkedIn. Daarnaast werkt hij als huiswerkbegeleider op een basisschool.

Bovendien was hij tot 2019 persvoorlichter van een islamitische studentenvereniging. In die hoedanigheid liet hij in interviews weten dat de vereniging zich vooral op de islam richt, maar dat ook niet-moslims zeker welkom zijn. Maar in een ander interview geeft hij aan geen partner met een ander geloof te willen, omdat hij het ’belangrijk vindt dat je over essentiële zaken als bidden of het met je rechterhand eten hetzelfde denkt’.

Scheikunde
Een van de andere verdachten voltooide een opleiding binnen het veld van de nanotechnologie en deed tijdens zijn middelbare schooltijd mee aan de Olympiade in de Scheikunde, een wedstrijd voor leerlingen. Volgens zijn LinkedIn-pagina werkt hij inmiddels als software-ontwerper bij ASML. Daar is zijn tweelingbroer, die eveneens verdacht wordt, ook actief, blijkt uit sociale media. Dat bedrijf laat aan De Telegraaf weten ’nog niet geïnformeerd te zijn door officiële bronnen over de arrestatie’. „Daarom kunnen wij hier geen reactie op geven.”

"’Bij mij is nooit een alarmbel afgegaan’"
Die tweelingbroer won in 2012 de tweede prijs van een award voor zichzelf onderscheidende, niet-westerse allochtone studenten uit het hoger onderwijs. Hij werd door de jury geprezen om zijn studieprestaties en zijn maatschappelijke bijdrage. Zo excelleerde hij vooral in de wiskunde. Zijn punten voor maatschappelijke betrokkenheid kreeg hij vanwege de huiswerkbegeleiding aan allochtone jongeren bij de jongerenvereniging van de moskee in Almelo – waar de twee opgroeiden – en zijn hulp aan eerstejaars studenten. In 2012 gaven de broers een interview. Ze lieten daarin weten zich bewust te zijn van hun functie als rolmodel voor de allochtone gemeenschap. „Maar wij zijn ook maar mensen, wij maken ook fouten”, stelden ze daarbij.


Op sociale media liken sommige van de verdachten berichten van controversiële predikers. Zo deelt een van hen een video van de Nederlandse islamitische prediker Abdul-Jabbar van de Ven, die met afkeer over de ’val van Andalusië’ en de ondergang van de moslims daar spreekt, nadat de Moren in de 15e eeuw definitief uit Spanje verdreven werden.

Voorzitter
Van de Ven gaf in 2001 in Trouw aan de Taliban als dé vertegenwoordigers van de islam te zien. Hij is ook enige tijd voorzitter geweest van een islamitische bekeringsorganisatie die onder de algehele leiding stond van een sjeik die geld ontvangen had van de familie Bin Laden. Van de Ven liet in 2004 bij het EO-programma Het elfde uur aan interviewer Andries Knevel weten dat hij niet zou treuren om de dood van Geert Wilders. Ook deelt een van de verdachten een filmpje van moslimprediker Abou Hafs uit Hilversum, die door het OM verdacht werd van steun aan IS.

En daar komen dus vanuit de verdachten de dreigementen aan het adres van Baudet, Rutte en Wilders in hun gesprekken bij. Peter Plasman, advocaat van twee van de verdachten, bevestigde eerder al aan deze krant dat er heel nare teksten binnen de groep zijn gebezigd waarin de politici voorkomen. Plasman stelt dat nergens van een begin van een serieus plan is gebleken. Zijn cliënten erkennen de gesprekken, maar hebben volgens Plasman verklaard dat het gaat om ’sarcasme en zeer foute humor, in melige buien’.

„Er is bij hen niets aangetroffen dat duidt op enige affiniteit met het jihadistische gedachtegoed. Ze zijn nog nooit in aanraking met justitie geweest en zij leiden een regulier leven. Dat justitie geschrokken is van de teksten begrijpen ze, ze slaan zichzelf voor het hoofd, maar hebben er vertrouwen in dat in het onderzoek zal blijken dat van hen niets te duchten is.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

Dat er nog niet gejankt wordt over dat deze rolmodellen in hun goede naam zijn aangetast.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

King George schreef:
ma okt 04, 2021 9:42 am
Dat er nog niet gejankt wordt over dat deze rolmodellen in hun goede naam zijn aangetast.
Dat komt nog wel. No worries.

Analyse

Signalen van negental waren gewoon te ernstig: arrestatie een duivels dilemma

Door JOHN VAN DEN HEUVEL EN MICK VAN WELY

Negen terreurverdachten die vorige week werden gearresteerd in Eindhoven wilden mogelijk een aanslag plegen op demissionair premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Wat doe je als een groep jongeren praat over aanslagen, wetende dat een strafrechtelijk verwijt dat hier al sprake is van voorbereidingshandelingen lastig valt hard te maken?

Terwijl de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heimelijk meeluisterde, bespraken de terreurverdachten hoe PVV-leider Geert Wilders kon worden ontvoerd om hem vervolgens tijdens een livestream te onthoofden. Mark Rutte was volgens een deel van het gezelschap makkelijk te vermoorden tijdens een persconferentie.

„Je roept gewoon Allahu Akbar. Gewoon zes kogels”, legde een van de gespreksdeelnemers uit. „Met een AK-47 pop je hem met zijn bewakers.”

De AIVD en later de onderzoeksleiders van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie staan op het moment dat ze kennisnemen van dit soort gesprekken natuurlijk voor een duivels dilemma. Wat doe je als een groep jongeren praat over aanslagen, wetende dat een strafrechtelijk verwijt dat hier al sprake is van voorbereidingshandelingen lastig valt hard te maken?

Moeten rechercheurs zo’n groep dan langer blijven volgen en al hun woningen volhangen met afluisterapparatuur en verborgen camera’s in de hoop dat zo meer bewijs wordt vergaard? Aan die aanpak kleven grote risico’s. De plannen kunnen ook buiten het zicht van opsporingsdiensten verder worden voorbereid of uitgevoerd. Misschien zijn er nog meer verdachten bij betrokken, die nog helemaal niet in beeld zijn? In dit geval wilden politie en OM het risico niet nemen en werd tot een vroegtijdig ingrijpen besloten. Dat betekent dat het belangrijkste bewijs nu lijkt te zijn gestoeld op de afgeluisterde gesprekken. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen en de enige ’voorbereiding’ lijkt te bestaan uit regelmatige bijeenkomsten in een garage vol fitnessapparatuur.

Nu een eventuele aanslag of ontvoering is stukgemaakt, struikelen de advocaten over elkaar heen om de verdachten vast vrij te pleiten. Het gaat volgens de raadslieden allemaal om zulke aardige en keurige jongens, die nog geen vlieg kwaad doen. „Als je naar een maffiafilm kijkt, ben je nog geen lid van de maffia”, betoogde advocaat Serge Weening.

Het downplayen en bagatelliseren past natuurlijk allemaal in de begrijpelijke verdedigingstactiek. Wie de conversaties echter leest begrijpt heel goed dat de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingreep. Vaak was het verwijt aan inlichtingendiensten dat ze voorbereidingen tot terreuraanslagen niet tijdig onderkenden.

Nu is wellicht vroeg ingegrepen, maar de signalen waren gewoon te ernstig om een heel eng groepje dat bloeddorstige taal uitspreekt in de richting van politici ongemoeid te laten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

In dit geval wilden politie en OM het risico niet nemen en werd tot een vroegtijdig ingrijpen besloten. Dat betekent dat het belangrijkste bewijs nu lijkt te zijn gestoeld op de afgeluisterde gesprekken. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen en de enige ’voorbereiding’ lijkt te bestaan uit regelmatige bijeenkomsten in een garage vol fitnessapparatuur.
Dan help ik de oren in de muren hopen wat "opgevangen" te hebben, anders kan deze zaak wel eens een pijnlijke afgang worden en een precedent scheppen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

King George schreef:
ma okt 04, 2021 4:17 pm

Dan help ik de oren in de muren hopen wat "opgevangen" te hebben, anders kan deze zaak wel eens een pijnlijke afgang worden en een precedent scheppen.
Geen oren in de muren King, maar misschien oren in de afstandsbediening.
Foute humor niet genoeg om aandacht AIVD te trekken

’Microfoon verstopt in afstandsbediening terreurverdachten’

De microfoon zat misschien verstopt in de afstandsbediening van de televisie, zo vermoedt een van de terreurverdachten die 23 september in Eindhoven werden opgepakt. De afluisterapparatuur ving gesprekken op van het negental over een mogelijk aanslagplan op Rutte, Baudet en Wilders. Louter stoerdoenerij, zeggen de advocaten. Maar er is flink wat voor nodig voordat de AIVD een paardenmiddel mag gebruiken zoals het verstoppen van microfoons.

Het onderschepte gesprek ging over Kalasjnikovs, sluipschutters, ontvoeringen en hoofden afhakken. Rutte, Baudet en Wilders werden genoemd als lijdend voorwerp. ’Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar. Gewoon zes kogels’ - dat soort teksten.

Een paar dagen later sloeg de politie de vermeende IS-sympathisanten in de boeien. Het was niet meer dan een melig gesprek, relativeerde advocaat Peter Plasman de verdenking van terrorisme.

Zwaar geschut
Maar kennelijk had de AIVD op dat moment al langer verontrustende informatie over de groep in handen. Genoeg om zware middelen in de strijd te werpen - bijvoorbeeld het listig omwisselen of kraken van een afstandsbediening. Want de AIVD bezit een goedgevulde gereedschapskist, maar lukraak daarin graaien mag niet.

De meeste onderzoeken van de geheime dienst beginnen gewoon met Googlen. Als de dienst een tip krijgt, werpen de AIVD’ers eerst maar eens een blik op open bronnen, zoals sociale media. Voor elke stap die verder gaat is toestemming nodig. Zoals voor het opvragen van telefoongegevens. Gekoppeld aan de bellocatie is zo te controleren of iemand bijvoorbeeld rondhangt bij het Binnenhof of het woonhuis van een minister.

Een zwaarder middel is om te gaan praten met mensen in de omgeving van de ’target’. Het aftappen van iemands telefoon of het volgen van iemands bewegingen is nog een trede hoger. Microfoons verstoppen geldt ook als zwaar geschut. Toestemming is nodig van het teamhoofd, het unithoofd juridische zaken, de directeur van de dienst en uiteindelijk zelfs de minister. Bovendien kijkt een de driekoppige Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) mee. Zo kan op elk moment op basis van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten op de rem worden getrapt. Dat gebeurt in de praktijk ook.

„We mogen veel”, zei een medewerker van de dienst eerder tegen De Telegraaf. „Maar in bepaald opzicht ook minder dan een burger. Die mag alles, behalve als in de wet staat dat het niet mag. Een ambtenaar mag alleen iets als in de wet staat dat het wél mag.”

Alarmsignalen
Ook achteraf kan de dienst nat gaan. Een externe toezichtsommissie geeft ferme tikken op de vingers als de dienst te veel gas heeft gegeven. Een paar jaar geleden volgde de dienst een Leidse student en luisterde hem af vanwege vermoedens over mogelijke terreur. Tegen De Telegraaf beweerde de student dat hij niets met jihad te maken had. Toch gaf hij toe dat er reden was om hem te verdenken. „Ik was een beetje actief op internetfora. In politieke zin.” De commissie oordeelde dat een deel van het AIVD-onderzoek toch onrechtmatig was geweest.

Welke alarmsignalen had de AIVD al over de groep uit Eindhoven waardoor de inzet van zware middelen kennelijk toch groen licht had? Waarschijnlijk liep een van de verdachten – net als de Leidse student destijds – nogal te koop met jihadistische praat. „Hij had een vrij grote mond op dit terrein, hij hield zich niet in”, zegt advocaat Plasman.

Een van de verdachten zat in de auto een ’nasheed’ mee te zingen, een in jihadistische kringen populaire liedvorm, vaak strijdvaardig van aard. „Er kan vervolgens een tip zijn binnengekomen, of iemand zag mannen met baarden in die garagebox samenkomen”, zegt Plasman. ,,De AIVD onthult nooit wat de aanleiding was voor onderzoek. Die kan de informatie op enig moment overhevelen naar het Openbaar Ministerie en dan vormt dat het beginpunt van een strafzaak.”

Bewijs
De mannen zitten nog vast. Wat advocaat Plasman betreft komen ze snel vrij. Hij begrijpt dat de politie geen risico neemt als mensen erop los fantaseren over het doodschieten van politici, maar vindt ook dat justitie de zaak sneller los moet laten als er vervolgens geen wapens, concrete aanslagplannen of banden met terroristische groepen aan het licht komen. „Als je vroegtijdig in actie komt, zou het ook goed zijn als justitie ook in een vroeg stadium zegt: we hebben de dreiging stukgemaakt, er is qua bewijs weinig uit tevoorschijn gekomen en daar laten we het dan bij, in plaats van het helemaal voor de rechter te brengen.”

Deze week valt een besluit over verlenging van het voorarrest.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44587
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Mahalingam »

Het zijn extremisten die alleen maar lieve dingen willen doen zoals meer Islam.
De strenggelovige techneuten zongen strijdliederen en bekeken aanslagvideo’s

Sportscholen blijven langer dicht vanwege corona, is het nieuws op 22 maart van dit jaar. Maar Marwan M. heeft een oplossing gevonden, schrijft hij die avond op Facebook. Met zijn vriendengroep uit de Eindhovense buurt Woensel – „shab Woensel” noemt hij die – heeft Marwan een garagebox gehuurd. Op een filmpje dat hij erbij plaatst, is de garage te zien vol fitnessapparaten en halters. Op een tafeltje staat een blikje Red Bull. Islamitische gezangen klinken uit de speakers.

Op Facebook wordt instemmend gereageerd op zoveel inventiviteit. Vrienden vragen wanneer ze langs kunnen komen om te sporten. Maar ook inlichtingendienst AIVD kijkt mee – met zorg. In een geheim bericht aan het Openbaar Ministerie (OM) zal de dienst later melden dat een van de mannen de oefeningen in de garagebox ziet als training voor de gewelddadige jihad. Er start een opsporingsonderzoek, dat twee weken geleden uitmondde in de arrestatie van de hele fitnessgroep. De negen mannen worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen. Tijdens een filmavondje in september besprak een aantal van hen de mogelijkheid van het doden of ontvoeren van de politici Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet.

Volgens hun advocaten waren zij dit nooit écht van plan. Er zou sprake zijn geweest van foute humor tijdens het bekijken van een gewelddadige actiefilm. Bij huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Dinsdag beslist de raadkamer of het voorarrest van de groep wordt verlengd. Dat zal een indicatie zijn voor hoe serieus de rechtbank de bewijzen neemt.

Een publicatie in Nature

Wat al vaststaat, is dat de Eindhovense zaak sterk afwijkt van andere terrorismezaken. De meeste jongeren die zich aansloten bij terreurbeweging IS, kwamen uit kansarme omgevingen waarbij problemen als werkloosheid, schulden en trauma’s aan de oppervlakte lagen. Uit een rondgang in de omgeving van de Eindhovense verdachten doemt een heel ander beeld op: dat van hoogopgeleide jongeren met een migratieachtergrond die voluit deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Neem de tweelingbroers met een Turkse achtergrond, die tot de groep verdachten behoren. Zij worden in 2012 vanwege hun goede studieprestaties in een lokale krant opgevoerd als „knuffelallochtonen” en „rolmodellen” voor andere Turkse jongeren. In het interview vertellen ze hoe ze kinderen in de moskee proberen te stimuleren om zo hard mogelijk hun best te doen op school.

Zelf promoveren ze in de natuurkunde – één van de broers zelfs met een publicatie in het gerenommeerde vakblad Nature – en gaan werken voor een hightechbedrijf.
Het waren gewoon goedaardige jongens

Oud-collega over twee verdachten
Op de universiteit waar ze hun promotieonderzoek deden, was wel opgevallen dat de broers „erg strak in het geloof zitten”, zoals een oud-collega het verwoordt. „Als we met de hele groep ergens heengingen en er werd alcohol gedronken, wilden zij er niet bij zijn.” Het leidde soms tot discussies over hun geloofsbeleving, maar altijd op een „gemoedelijke” manier. „Het waren gewoon goedaardige jongens.”

Tegelijkertijd trok de tweeling volgens het OM op met een Eindhovense vriendengroep die onderling jihadistische berichten uitwisselde. De vrienden zongen bijvoorbeeld strijdliederen in de auto en keken naar video’s waarin IS-instructeurs uitleggen hoe je aanslagen op „de ongelovigen” moet plegen. Tot in detail wordt uitgelegd hoe je met een mes of explosief de meeste slachtoffers maakt.

Islamitische studentenvereniging

Veel van het jihadistische materiaal zou afkomstig zijn van Marwan M., die volgens bronnen met kennis van het strafdossier naar voren komt als hoofdverdachte. Ook deze Marwan is hoogopgeleid. Net als enkele andere verdachten studeerde hij aan de TU Eindhoven. Daar is hij in 2017 mede-oprichter van Salaam, een islamitische studentenvereniging. Marwan blijft tot het eind van zijn studie in 2019 woordvoerder van de vereniging. In interviews legt hij uit hoe Salaam „een brug wil slaan met niet-moslims” en bij de TU ijvert voor een grotere gebedsruimte.

Salaam positioneert zich als een moderne club voor conservatieve studenten. Voor mannen zijn er Playstation-avondjes, voor vrouwen een taekwondo bootcamp. Er worden lezingen gehouden door de salafistische prediker Umair Bantvawala, over het vinden van een geschikte huwelijkspartner. Aan studerende vrouwen wordt in een Salaam-podcast uitgelegd hoe ze hun dochters „zo jong mogelijk” moeten aanleren de hijaab te dragen en geen strakke kleren aan te doen. De podcast gaat ook in op de worsteling die deze strenggelovige studenten ervaren met de seculiere wereld om hen heen: hoe ga je om met werkgevers of collega’s die het maar raar vinden dat je jezelf bedekt?

De huidige voorzitter van Salaam laat per mail weten dat de vereniging „geschrokken” is van de arrestaties. De aangehouden mede-oprichter staat volgens hem bekend als „een vrij ingetogen en nette jongen”. Hij heeft nooit „ook maar het kleinste vermoeden” gehad dat hij ooit zou opduiken in een zaak als deze. „We vinden het ontzettend vervelend dat we hiermee in verband worden gebracht.” Meerdere verdachten zouden hebben deelgenomen aan activiteiten van Salaam, maar geconfronteerd met hun namen wil de voorzitter daar niet op ingaan.

De universiteit was niet de enige plek waar de negen verdachten elkaar van kenden. Ze woonden ook bij elkaar in de buurt, in het Eindhovense Woensel, en kwamen in de daar gevestigde El Forkaan moskee. In dit gebedshuis, waar in het verleden jihadisten zijn opgedoken, organiseren jongeren buiten de traditionele gebeden om speciale lezingen en lessen. Een van deze jongerenclubjes noemt zich de Eindhovense Moslim Jongeren, die zich manifesteert via een Facebookpagina waar volgens meerdere bronnen de verdachten achter zitten.

Jihadistische boodschappen

De Facebookgroep kwam in december 2019 voor in het dreigingsbeeld van terrorismecoördinator NCTV. De coördinator noemde het initiatief in verband met het verspreiden van impliciete jihadistische boodschappen. Het zou gaan om lezingen en berichten die niet duidelijk pro-IS zijn, maar wel binnen het extremistische gedachtengoed passen.

Zo plaatsen de Eindhovense moslimjongeren op de dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, 17 maart, een fragment uit een preek van Abdelhamid Ain el-Hayat. De in Noord-Brabant actieve prediker roept daarin moslimjongeren op niet te gaan stemmen. Meedoen aan democratie is een „zonde”, mede omdat de partijen waarop gestemd kan worden „zullen instemmen met wetten die homoseksualiteit toestaan”. Ain el-Hayat waarschuwt moslims die toch willen stemmen: Allah zal de „huichelaars” bestraffen.

De imam richt zijn boodschap ook op hoogopgeleiden. In dezelfde preek wijst hij moslimvaders op het belang van studeren. „Stuur je zonen om technische studies te volgen en natuurwetenschappen te studeren!” Zo’n studie is echter niet bedoeld om in Nederland een bestaan op te bouwen. Nee, zegt Ain el-Hayat, „je bent een gast in Nederland”. Moslims dienen na hun studie te vertrekken naar een islamitisch land. „Wanneer zij terugkeren naar hun landen kunnen zij hen van dienst zijn.”

‘Ik roep ook wel eens iets’


Dit is de ultraconservatieve omgeving waarin de Eindhovense jihadverdachten verkeerden. Maar ging er daadwerkelijk gevaar uit van de groep? De vraag voor de rechter is hoe serieus de uitlatingen van de verdachten over een aanslag op Rutte en zijn collega’s genomen moeten worden. Volgens bekenden van de verdachten moet het stoere praat zijn geweest. „Ik roep thuis ook wel eens iets over politici. Maar dat méén je toch niet”, zegt een kennis van de groep. „En als die garagebox zo’n geheim trainingskamp voor de jihad was, waarom zetten ze er dan vrolijk een filmpje van op Facebook?”

Dat filmpje staat nog steeds online. Een van de laatste reacties is van iemand die voor de grap opmerkt: ‘I’m calling the cops’.

„Hahahaha”, reageert Marwan.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/10/07/de ... s-a4061126
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

Nog maar een paar weken geleden werd er met veel tamtam verspreid dat er signalen waren dat er terroristen in Den Haag Mark Rutte wilde "poppen". Arnoud van Doorn heeft er zelfs nog 32 uur vast voor moeten zitten. We horen daar nu helemaal niets meer van. En heeft deze zaak in Eindhoven ook hiermee te maken?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

King George schreef:
vr okt 08, 2021 12:46 pm
En heeft deze zaak in Eindhoven ook hiermee te maken?
Ja, daar gaat dit draatje over. Lees hem nog maar eens door.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Twee terreurverdachten Eindhoven hebben schiettraining gehad

Twee van de negen Eindhovense terreurverdachten hebben twee jaar geleden een kortstondige schiettraining gehad. Dat bevestigen meerdere bronnen aan Nieuwsuur. In een vrijdag aan de advocaten verstrekte aanvulling van het dossier blijken foto’s te zitten van één van de verdachten, waarop hij poseert met een groot geweer.

De negen mannen uit Eindhoven worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. Een aantal van hen sprak tijdens een filmavondje over het doden of het ontvoeren van politici Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Ze werden op 23 september aangehouden.

Advocaat Peter Plasman bevestigt dat zijn cliënt met een geweer te zien is op een foto in het dossier. „Het was een toeristisch uitje naar Plovdiv, vlakbij Sofia in Bulgarije. Daar kun je je aanmelden voor een paar uurtjes schieten met een geweer. Dat hebben twee van de verdachten gedaan.” Volgens Plasman heeft zijn cliënt tegenover de recherche verklaard dat hij na deze gebeurtenis geen wapen meer in handen heeft gehad.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

Die schiettrainingen ook allemaal voor de grap?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 44587
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Mahalingam »

Nee om in de schiettent op de kermis zo'n grote knuffelbeer te kunnen winnen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Man verdacht van beramen moordaanslag op premier Rutte

De politie heeft deze zomer een 22-jarige man gearresteerd omdat hij een moordaanslag op premier Rutte zou beramen. Yavuz O. plaatste opruiende berichten in Telegram-groepen waar veel complottheorieën verspreid worden. Ook zocht hij wapens en schutters.

De Amsterdammer wordt verdacht van bedreiging, opruiing met een terroristisch oogmerk en het voorbereiden van een aanslag op één of meerdere politici, onder wie premier Mark Rutte. Volgende week staat bij de rechtbank van Den Haag een pro-formazitting op de rol. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Bataafse Republiek
Yavuz O. plaatste het afgelopen jaar opruiende berichten in onder meer het openbare Telegram-kanaal ’De Bataafse Republiek’. Dit kanaal, opgericht door notoire complotdenkers, werd eerder deze week door justitie gesloten vanwege de opruiende en bedreigende berichten die daar gedeeld werden.

Yavuz O. tikte zijn vingers blauw over de aanslagplannen. Op 5 december 2020 schreef hij op de Bataafse Republiek over een ’C4 bom’ (een militair kneedbaar explosief). ,,We gaan langzamerhand naar een serieuze organsatie neem ik aan? (...) Yo mannen, zal ik meer serieuze mannen regelen? (...) Hier moet wat aan gedaan worden. Omdat ik samen met jullie de realiteit ervaar heb ik besloten om de oude wereld te vernietigen en de stichter ga zijn van een bloeiende nieuwe met jullie erbij.’’

’Gun naar buiten en knallen maar’
Op 11 december vervolgde hij ,,Ik denk eerder dat we serieuze mensen nodig hebben die het lef hebben om te shooten snap je?’’ Een dag later schrijft hij bij een foto van de minsters en de koning: ,,Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.’’

In mei spreekt hij van een ’burgeroorlog’, ’het parlement bestormen en met dodelijk geweld de zooi opruimen’. ,,Regel eerst strijders, en niet zomaar strijders, serieuze mensen die iets willen doen (...) ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.’’

Yavuz O. wil Rutte ’afknallen als die buiten gaat fietsen’ of bij een ’shoot-driving’. Hij zoekt op zijn telefoon naar Glock-pistolen en Scorpio-aanvalsgeweren met zoektermen als ’uzi’, ’1.62 pistol’, ’huurling’ en ’banen waarbij je wapens mag dragen’.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22557
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door King George »

Yavuz O. vind ik dan wel een echte Amsterdamse naam.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo okt 13, 2021 1:20 pm
Yavuz O. vind ik dan wel een echte Amsterdamse naam.
De voorvaderen van Yavuz O waren de eerste bataven, ook wel Batavi of Batavieren genoemd. Zij waren vermoedelijk een West-Germaanse stam die zich afgesplitst had van de Chatten. In de verre oudheid hebben de Batavi zich gevestigd in Amsterdam en omstreken, en hebben zo Nederland opgebouwd.

Dit alles heeft er toe geleid dat de naam Yavuz nu een bekende jongensnaam is in Amsterdam.

Wie waren de Chatten. Niet te verwarren met chatten, alhoewel Chatten vast en zeker ook gechat hebben met elkaar, via het traditionele hoorn blazen.

De Chatten waren een Germaanse stam die ruwweg leefde in het zuiden van het huidige Nedersaksen en het noorden van het huidige Hessen.

Betekenis naam Yavuz is strengel. 1) Deel van een vlecht 2) Gevlochten bundel haar 3) Gevlochten haar 4) Haarvlecht 5) Ineengewonden bundel haar 6) Tres 7) Vlecht 8) Vlechtbundel
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44587
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Mahalingam »

Een mens is nooit te oud om te leren.
Bedankt voor deze info.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
wo okt 13, 2021 5:09 pm
Een mens is nooit te oud om te leren.
Bedankt voor deze info.
:smile4:
Mijn dikke duim zit vol met dit soort belangrijke weetjes.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7460
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Blauw doelwit van rood

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
wo okt 13, 2021 8:39 pm
Mahalingam schreef:
wo okt 13, 2021 5:09 pm
Een mens is nooit te oud om te leren.
Bedankt voor deze info.
:smile4:
Mijn dikke duim zit vol met dit soort belangrijke weetjes.
Leuk! Dat houdt de moed erin. Misschien dat Turken zich nu trots gaan voelen. Ehhh . . . ik bedoel bijna net zo trots als dat ze Turk zijn. [icon_lol.gif]
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80695
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Politici doelwit terreur

Bericht door Ariel »

Dit is de jongste verdachte op terreurafdeling: net 18, vwo-diploma en ambities op universiteit

Waar de groep van Eindhovense terreurverdachten vooral bestaat uit midden-twintigers en dertigers, is er ook één verdachte met geboortejaar 2003. Een jongen met een kersvers vwo-diploma op zak en ambities op de universiteit. Hij zit nog een maand langer vast op de terroristenafdeling.

De advocaten van de negen van hun bed gelichte jongemannen blijven het steevast benadrukken: er is in Eindhoven geen terroristische aanslag verijdeld. Er waren geen wapens, geen plattegronden, geen plannen. Er waren wel heftige uitspraken over het omleggen van politici. Zeer verontrustend. Mede daardoor zit nu ook een jongen van amper 18 jaar op de zwaarbewaakte terreurafdeling in Vught.

Beperkt tot een maand
Daar blijft hij ook nog een maand zitten, werd woensdag bekend. De zogeheten raadkamer bekeek deze week of de negen mannen gedurende het politieonderzoek langer achter slot en grendel moesten blijven. Ja, dus. Van zeven verdachten werd het voorarrest verlengd met twee maanden, waar drie maanden het maximum is. Bij twee jongere verdachten bleef het beperkt tot een maand.

Advocaat Anis Boumanjal
Maar toch, net achttien en al op de terroristenafdeling. Het hakt er volgens zijn advocaat flink in. „Hij is, wat ik heb begrepen, de op een na jongste die daar ooit heeft gezeten”, schetst Anis Boumanjal.

De speciale afdeling in Vught heeft een zwaarder regime, al is het niet meer zo extreem als een paar jaar terug. Maar terreurverdachten worden scherper in de gaten gehouden, hun cellen vaker gecontroleerd. Contact met de buitenwereld en medegedetineerden is minimaal.

Nog minderjarig
De tiener is de jongste van de groep en het broertje van een van de andere verdachten. Het maakt zijn rol anders: „Het lijkt er toch vooral op dat hij door het Openbaar Ministerie wordt meegezogen in de slipstream van de oudere medeverdachten, onder wie zijn broer”, aldus Boumanjal. „Tijdens een deel van het onderzoek was hij nog minderjarig.”

Hij had wel, net als de rest van de groep, een glansrijke carrière in het vooruitzicht. Voor de zomer haalde hij zijn vwo-diploma. Hij had net zijn wittebroodsweken bij de universiteit achter de rug toen het arrestatieteam aan zijn bed stond.

Boumanjal: „Het Openbaar Ministerie wilde alle verdachten twee maanden langer vasthouden om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van strafbaar gedrag. Ik begrijp dat ze het onderzoeken. De keerzijde is wel dat de toekomst van zo’n jonge jongen, die ver is gekomen, kapot wordt gemaakt. Helemaal als later blijkt dat er geen terroristische misdrijven werden voorbereid.”

Omleggen van politici
Het werden uiteindelijk dus 30 in plaats van 60 dagen. Wat daarvoor precies de reden is, maakt de rechtbank niet bekend. Leeftijd en opleiding kunnen meewegen. Maar ook zijn positie ten opzichte van de rest - hij is volgens zijn advocaat niet een van de hoofdrolspelers - speelt waarschijnlijk mee. Daar staat tegenover dat de tiener wel bij enkele gesprekken aanwezig was waarin werd geroepen over het omleggen van politici. Hij deed daarbij zelf ook gewelddadige uitspraken.

„Dus ik snap dat de opsporingsdiensten in actie komen”, reageert Boumanjal. „Maar de vraag is wel hoe serieus je die uitspraken moet nemen.” Dat is ook waar het onderzoek van de politie zich de komende maand op zal richten. Mocht er nieuw bewijs boven tafel komen, dan kan het voorarrest later opnieuw worden verlengd.

Boumanjal heeft goede hoop dat het bij deze extra maand blijft: „Want iemand van net 18 tussen de volwassenen op de terreurafdeling: dat doet de ontwikkeling van deze jonge jongen geen goed. Ik vraag me af of we dat moeten willen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie