Dossier Afghanistan

Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Afghaanse meisjes niet naar school omdat Taliban twijfelend voor de kledingkast staat

Wat zullen we ze eens aantrekken..

Een update uit het middeleeuwse afvoerputje van de mensenrechten dat zich Afghanistan noemt. Vorig week leek het er even op dat meisjes weer naar school mochten van de Taliban, maar nu is dat toch weer teruggedraaid door de gejurkte haatbaarden met als excuus dat ze nog een beslissing moeten nemen over het nieuwe schooluniform.
Is ook lastig om zo'n nieuw uniform te bepalen. Ga je voor een hidjab of toch voor nikab? En kies je dan voor traditioneel zwart of is dat te cliché? Blauw of lila kan ook nog, maar je wil als Taliban natuurlijk niet te veel vrolijkheid in de wereld brengen.
En dan effen of toch nog met een patroontje? Niet meteen een volledige panterprint uiteraard, maar wellicht iets subtiels met bloemen of een spreuk over vrouwenonderdrukking.
En welk materiaal? Niet te comfortabel, want het zijn vrouwen, maar wel iets praktisch. Iets waar de bloedvlekken van de zweepslagen makkelijk uitwassen. En niet te dun, want dat is te verleidelijk voor de mannen, maar ook niet te dik, want dan voelen ze de stokslagen minder goed. Het moet tenslotte wel pijn doen. Al deze belangrijke beslissingen kosten tijd, dus die kinderen van het minderwaardige geslacht wachten maar even. Hee Kaag, was dit de inclusieve regering waar je op hoopte?
https://www.geenstijl.nl/5164184/wat-ee ... -het-toch/
Afghaanse meisjes mogen toch niet naar school: ‘De directeur moest zelf ook huilen’

Een grote teleurstelling voor Afghaanse meisjes woensdag bij het begin van het nieuwe schooljaar: ze mogen nog niet naar school. De Talibanregering wil eerst uitzoeken hoe onderwijs aan meisjes kan plaatsvinden in overeenstemming met de islamitische leer.
Spoiler! :
Vorige week had het ministerie van Onderwijs nog aangekondigd dat middelbare scholen in het hele land voor meisjes zouden worden opengesteld. Die mochten sinds de machtsovername door de conservatief-islamitische Taliban augustus vorig jaar in 28 van de 34 Afghaanse provincies niet meer naar school. Dinsdag verspreidde het onderwijsministerie nog een voorlichtingsfilmpje met felicitaties aan de meisjes van Afghanistan.

Meisjes kwamen volgens persbureau Reuters woensdagmorgen blij naar middelbare scholen in de hoofdstad Kabul, om daar te horen dat ze weer naar huis moesten. Velen waren in tranen. ‘We waren allemaal teleurgesteld en voelden ons hopeloos toen de directeur het ons vertelde. Ze moest zelf ook huilen’, vertelde een scholiere.

Critici stelden op sociale media dat de Taliban hun belofte hadden verbroken. De wetenschapper en vrouwenactivist Orzala Nemat zei op Twitter: ‘Dood is niet alleen een zaak van het lichaam. Je doodt de geest van de helft van de bevolking als je meisjes onderwijs ontzegt. Het is een onmenselijke, on-islamitische daad.’

Tweestrijd

Het schoolverbod is volgens het ministerie van Onderwijs tot nader order. De regering wil eerst een plan opstellen om onderwijs voor meisjes in te voeren dat strookt met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur, aldus het officiële persbureau Bakhtar News. Zo moet er eerst een speciaal schooluniform worden ontworpen dat aan de islamitische normen voldoet. Een hijab was overigens al verplicht.

Het verrassende besluit kan een obstakel worden voor de pogingen van het Talibanregime om internationale erkenning te krijgen, met name ook van westerse donoren. En dit op een moment dat het straatarme Afghanistan in een diepe economische en humanitaire crisis verkeert. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties hebben 23- van 38 miljoen Afghanen voedselhulp nodig.

Het onderwijsverbod wijst volgens analisten op een tweestrijd binnen de Talibanleiding tussen een meer pragmatische stedelijke groep die waarde hecht aan goede relaties met het Westen – en de miljarden aan hulpgeld die daardoor worden ontsloten – en de voormannen van de conservatieve tribale aanhang op het platteland, met name van de Pathanen, die hun dochters vanouds niet naar school sturen.

Reshuffle

Sinds de Taliban augustus vorig jaar de regering van president Ashraf Ghani verjoegen en alle westerse troepen het land verlieten, leken de pragmatische ‘Taliban 2.0’ de overhand te hebben. Anders dan tijdens het eerste Talibanbewind (1996-2001) mogen vrouwen tot op zekere hoogte werken en studeren, is televisie toegestaan en de boerka niet meer verplicht (wel nog de hijab). Dat het voorlopige schoolverbod voor meisjes nog niet wordt opgeheven, lijkt echter een concessie aan de conservatieve vleugel, vanouds de ruggengraat van de beweging.

De timing van het besluit houdt mogelijk verband met een conclaaf van Talibanvoormannen bij de hoogste leider Haibatullah Akhunzada in diens thuisbasis Kandahar. Volgens bronnen in Kabul is een reshuffle van de regering ophanden, waarbij een aantal ministers zal worden vervangen. ‘We zeggen echter niet dat dit verbod voor altijd is’, liet Talibanwoordvoerder buitenlandse betrekkingen en donorrelaties Wahidullah Hashmi persbureau Associated Press weten.

Het is niettemin een tegenvaller voor de internationale gemeenschap, die de afgelopen maanden hamerde op het belang van onderwijs voor vrouwen en meisjes. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak woensdag van een ‘diepe teleurstelling, die zeer schadelijk is voor Afghanistan’. De VN-Veiligheidsraad nam vorige week nog een resolutie aan om formele banden aan te gaan met de internationaal geïsoleerde Taliban.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bd1e0fa3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Afghaanse meisjes in tranen om schoolverbod na ’verbroken beloftes’ Taliban

Veel vrouwelijke scholieren in Afghanistan zaten woensdag al klaar voor hun eerste les na bijna een jaar wachten. Tot ze prompt van hun middelbare school te horen kregen dat ze toch niet welkom waren. Docenten moesten het slechte nieuws op last van de Taliban meedelen en de meisjes naar huis sturen. Het land raakt door het schoolverbod alleen nog maar verder geïsoleerd. Onderwijs is een voorwaarde voor miljarden aan toegezegd hulpgeld vanuit het Westen. „Het enige recht waarop we hoopten, is ons afgenomen”, zegt de afgedropen scholiere Zahra (15).

De tienermeisjes zouden pas mogen terugkeren zodra er een speciaal bedekkend schooluniform is ontworpen en als alles volgens de islamitische wet kan verlopen. De meisjes moesten sowieso al een hidjab dragen. Ook zouden er nog niet genoeg vrouwelijke docenten beschikbaar zijn om voor de klas te staan. Veel meer wilde een woordvoerder van Onderwijs er tegenover The New York Times niet over kwijt. Ook tijdens een urenlange persconferentie op het ministerie weigerden de Taliban op verdere vragen in te gaan.

De tienermeisjes, veelal opgegroeid in de schoolbanken of met een vooruitzicht daarop – tot de overname van de Taliban augustus vorig jaar – moeten deze week in een achtbaan van emoties zijn beland. Eerst was het het ministerie van Onderwijs dat enthousiast aankondigde alle (meisjes)scholen vanaf woensdag weer te openen. Maar eenmaal terug in de klas werd duidelijk dat de Taliban zich toch hadden bedacht. Veel leerlingen zouden in tranen zijn uitgebarsten in reactie op het nieuws.

„Onderwijs was de enige manier om ons wat hoop te geven in deze moeilijke tijden, en het was het enige recht waarop we hoopten; het is ons afgenomen”, zegt de 15-jarige Zahra Rohani, die later advocaat zou willen worden, meldt de Amerikaanse krant. Een ander meisje treurt: „Mijn hoop was nieuw leven ingeblazen na acht maanden wachten, al mijn dromen zijn vernietigd.”

Heather Barr van Human Rights Watch reageerde misschien nog het meest gevat op het besluit van de hoge heren met doorgaans lange baarden. „Hoe kunnen we de Taliban ervan overtuigen zelfs de scherpste randen van hun mensenrechtenschendingen af te scheren?” Het beleid van de streng islamitische autoriteiten zorgt volgens haar voor „veel uitdagingen in hoe de wereld met hen zal omgaan.”

Pariastaat
De beslissing om meisjes toch thuis te houden zal het land verder onder druk zetten. Voor Afghanistan, dat al grotendeels afhankelijk is van donaties van buitenaf, staat verdere internationale steun op het spel. Het land kampt al met voedselproblemen en een kwakkelende economie.

Volgende week staat een cruciale stemming in de Verenigde Naties op de planning voor een nieuw steunpakket, als opvolger van de ruim anderhalf miljard aan humanitaire steun die Afghanistan vorig jaar opstreek. Het meeste geld daarvan kwam volgens het Center for Strategic and International Studies uit de Verenigde Staten. Eerder deze maand waarschuwde de VN-vertegenwoordiger in Kabul, Deborah Lyons, dat het land een „onomkeerbare ruïne” dreigt te worden als er niet verder wordt ingegrepen. Daarvoor zou volgens haar juist meer samenwerking met de lokale Taliban-bestuurders nodig zijn, maar het is nog maar de vraag hoe Washington daarover denkt.

Onbegrip
Mensenrechtenorganisaties reageren ontstemd. Pim Kraan, directeur van Save the Children, is ’geschokt dat de autoriteiten hun belofte niet zijn nagekomen’. „Elke dag dat meisjes niet naar school gaan, is een dag dat hun fundamentele mensenrechten worden ontzegd. We dringen er bij de autoriteiten op aan om dit besluit terug te draaien en ervoor te zorgen dat scholen voor meisjes onmiddellijk opengaan.”

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zegt de teleurstelling en frustratie van Afghaanse meisjes en vrouwen te delen. Dat ondanks eerdere toezeggingen meisjes weer thuis moeten blijven, is volgens Bachelet „zeer schadelijk” voor Afghanistan. „Ik roep de autoriteiten op het recht van alle meisjes op onderwijs te respecteren en scholen te openen voor alle leerlingen, zonder discriminatie of verdere vertraging.”

Erkenning
Opvallend genoeg bezocht de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, donderdag zijn Afghaanse collega in Kabul. Het gaat om de hoogste functionaris uit China die het land bezoekt sinds de machtsovername van de soennieten. De Talibanbeweging wordt buiten het land niet erkend als rechtmatige regering en is nog steeds doelwit van onder meer VN-sancties. Peking onderhoudt al langer contacten met de Taliban.

De Taliban kwamen augustus vorig jaar aan de macht na het chaotische vertrek van de Amerikaanse troepen onder leiding van president Joe Biden. Op dat moment waren de scholen gesloten vanwege, volgens de officiële lezing, het coronavirus. Na twee maanden mochten jongens en jongere meisjes weer naar school. De vorige keer dat de moslimextremisten aan de macht waren, van 1996 tot 2001, hadden meisjes en vrouwen geen toegang tot onderwijs.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Taliban voeren gendersegregatie in pretparken in: mannen en vrouwen niet meer samen welkom

Het Afghaanse ministerie ter bevordering van de deugdzaamheid en ter preventie van de onzedelijkheid heeft in de attractieparken in de hoofdstad Kaboel een segregatiebeleid op basis van gender ingevoerd. Mannen en vrouwen kunnen dus niet meer samen naar een pretpark gaan.

Volgens een tijdschema dat het ministerie heeft gedeeld, krijgen vrouwen nog drie dagen per week toegang tot parken met ontspanningsmogelijkheden: van zondag tot en met dinsdag. Ze zijn bovendien ook verplicht een hoofddoek te dragen. Mannen krijgen vier dagen per week de mogelijkheid om naar het pretpark te gaan: van woensdag tot en met zaterdag.

De maatregel maakt het voor gezinnen meteen onmogelijk om samen een bezoek aan een attractiepark te brengen.

Escalatie
Het radicaalislamitische talibanregime in Afghanistan legt steeds meer beperkingen op, in de eerste plaats aan de vrouwelijke inwoners. Het verbod voor meisjes om naar een middelbare school te gaan, werd woensdag nog tot nader order verlengd. Zaterdag raakte ook bekend dat Afghaanse vrouwen niet langer het vliegtuig mogen nemen zonder mannelijke begeleider.

“De genderapartheid in Afghanistan escaleert aan een angstaanjagend tempo”, schrijft Heather Barr van Human Rights Watch (HRW) op Twitter, in reactie op de nieuwe beslissing van de taliban.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

De rechten van vrouwen worden steeds verder uitgekleed.
Afghaanse vrouwen mogen niet zonder mannelijk familielid het vliegtuig in

Afghaanse vrouwen mogen alleen nog in een vliegtuig stappen als ze worden begeleid door een mannelijk familielid. De Taliban-regering heeft dat opgedragen aan vliegtuigmaatschappijen in het land. De maatregel geldt voor binnen- en buitenlandse vluchten, maar onduidelijk is of die ook buitenlandse vrouwen treft.

De islamitische fundamentalisten hadden in het weekend al besloten dat mannen en vrouwen parken in de hoofdstad Kaboel niet op dezelfde dag mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, en de rest van de week voor mannen. Ook mogen lokale zenders geen nieuwsbulletins van de BBC meer uitzenden in lokale talen.

De rechten van vrouwen en meisjes worden zienderogen uitgekleed sinds de Taliban afgelopen augustus de macht grepen. Ze hadden een milder beleid beloofd dan tijdens hun vorige regeerperiode van 1996 tot 2001, maar vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen toch weer ingevoerd.

Scholen dicht
Scholing en een baan bij de overheid worden vrouwen in Afghanistan onthouden, en de kledingvoorschriften zijn gebaseerd op een strikte interpretatie van de Koran. Middelbare scholen zouden vorige week voor het eerst sinds de zomer openen voor meisjes, maar dat werd teruggedraaid tot onvrede van de internationale gemeenschap. Afghaanse vrouwenrechtenactivisten hebben acties aangekondigd als de scholen ook komende week meisjes geen onderwijs geven.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Ruimte zat in Nederland.
Nog 1191 mensen wachten in Afghanistan om overgebracht te worden naar Nederland. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Sinds de evacuatie in augustus zijn nog 1239 mensen uit Afghanistan overgekomen.

Volgens deze laatste cijfers wachten nog 330 mensen uit Afghanistan in een ander land op hun reis naar Nederland. De afgelopen maanden kwamen vooral Afghanen via Pakistan en Qatar naar Nederland.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Afghaanse Talibanleider keert zich tegen drugs

De leider van de Taliban, Hibatullah Akhundzada, heeft alle productie en handel in drugs verboden. In het land mag geen opiumpapaver of cannabis meer verbouwd worden. De machthebbers in Afghanistan waarschuwen dat het ook verboden is drugs en alcohol te bezitten, te vervoeren of in- of uit te voeren.

De aanplant van opiumpapavers of cannabis zal volgens de Talibanleiding worden vernietigd en overtreders zullen worden gestraft naar islamitisch recht. Afghanistan produceert veel opium en cannabis. Het land is volgens cijfers uit 2021 goed 90 procent van alle illegale heroïne. De Verenigde Naties hebben in november nog gewaarschuwd dat sinds de machtsovername door de Taliban in augustus de teelt van papavers nog verder is gegroeid.

Veel land
In Afghanistan wordt volgens schattingen meer land gebruikt voor de productie van papavers dan de grondoppervlakte die in heel Latijns-Amerika wordt gebruikt voor de productie van coca (-planten). Enkele jaren geleden bleken er meer mensen in Afghanistan aan het werk in de papaverteelt dan bij de veiligheidstroepen.

De stichter van de Taliban, de mullah Mohammed Omar, heeft tijdens zijn schrikbewind (1976-2001) met succes de teelt van papavers bestreden en in de door de Taliban overheerste gebieden verdween toen bijna alle teelt van opiaten. Met de val van zijn regime na de Amerikaanse invasie in 2001 was het met de strijd tegen heroïne gedaan. De Taliban gingen hun terreur met drugs financieren en drugsbaronnen werden prominenten in de Talibanbeweging. In de loop der jaren zijn de Taliban hun controle kwijtgeraakt over een aantal lokale krijgsheren en is het land steeds meer heroïne gaan produceren. Bovendien is het ondertussen ook een van de grootste producenten van cannabis geworden.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Hebben de Shia's de laatste dagen soms feest?
Er zijn weer moskeeten vol aanbidders van die sekte hemelwaards geplofd.
Afghanistan: 'Blood and fear everywhere' after deadly IS blast

Dozens of people have been killed or injured in four explosions across Afghanistan on Thursday, local officials and journalists have said.

The first explosion tore through a Shia mosque in the city of Mazar-i-Sharif.
At least 31 people were killed, and 87 were wounded, the BBC has been told.
The Islamic State group (IS) admitted carrying out the attack. The Taliban say they have defeated the IS but the group remains a serious security challenge to Afghanistan's new rulers.

The attack on the Mazar-i-Sharif mosque was carried out using a remotely detonated booby-trapped bag when the building was packed with worshippers, the IS jihadists said.
The group called the attack part of an ongoing global campaign to "avenge" the deaths of its former leader and spokesman.

Ahmad Zia Zindani, spokesman for the provincial public health department, told AFP news agency that "blood and fear are everywhere," and that "people were screaming" while seeking news of their relatives at the local hospital.

IS has also claimed another of Thursday's attacks - a blast which saw a vehicle blown up near a police station in Kunduz, leaving four dead and 18 injured.

The BBC has also received reports of a Taliban vehicle being hit by a roadside mine in eastern Nangarhar province, killing four Taliban members and wounding a fifth.

A fourth blast was caused by a mine planted in the Niaz Beyk area of Kabul, Afghanistan's capital, and wounded two children.

Thursday's bloodshed comes days after two bomb blasts at Abdul Rahim Shahid high school in a mostly Shia area of the Afghan capital, Kabul. At least six people were killed and more than 20 wounded, officials said.

'Everyone started to run'


Local reports and witnesses say the explosion in Mazar-i-Sharif happened at Seh Dokan, one of the biggest mosques used locally by the Hazara minority group.

The number of casualties remains fluid at this stage and liable to change.

Afghanistan's Hazara community is often targeted by Sunni militant groups, including the Islamic State.

The blast is said to have happened while worshippers were preparing to perform prayers. Images shared on social media, which the BBC has not verified, showed the site littered with broken glass and victims being carried.

One Mazar-i-Sharif woman told news agency Reuters she had been shopping at a nearby market when she heard a large explosion near the mosque.

"The glass of the shops was broken and it was very crowded and everyone started to run," she said, asking for her name not to be used.

Richard Bennett, the United Nation's Special Rapporteur for Afghanistan on human rights, condemned the attacks.

"Today more explosions rocks Afghanistan [...] and again the Hazara community is a victim. Systematic targeted attacks on crowded schools and mosques calls for immediate investigation, accountability and end to human rights violations," he wrote on Twitter.
https://www.bbc.com/news/world-asia-61174991
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

CNN: leger VS liet 7 miljard aan materieel achter in Afghanistan

Nadat de Amerikaanse troepen zich vorig jaar augustus hadden teruggetrokken uit Afghanistan, bleef er voor 7 miljard dollar (ruim 6,6 miljard euro) militair materieel achter in het land. Dat komt naar voren in een rapport dat op verzoek van het Amerikaanse Congres door het ministerie van Defensie is opgesteld, meldt CNN.

Tussen 2005 en 2021 werd er voor 18,6 miljard dollar militair materieel vanuit de Verenigde Staten naar Afghanistan gestuurd. Alleen op het vliegveld van Kabul bleven al 78 Amerikaanse vliegtuigen achter met een waarde van ruim 923 miljoen dollar. Wel werden deze toestellen voor vertrek van de Amerikaanse troepen onklaar gemaakt. Volgens het rapport bleven er ook bijna 10.000 stuks vliegtuigmunitie liggen.

Ruim 40.000 van de 96.000 militaire voertuigen die de VS naar Afghanistan zonden om de Taliban te verslaan, bleven achter in het land. Zo bezit het extremistische regime volgens het rapport nu over zo’n 12.000 militaire Humvees. In wat voor staat deze voertuigen zijn is onbekend.

Kennis
Van de 427.300 wapens die door de jaren naar Afghanistan werden gestuurd, bleven er ruim 300.000 achter. Ook bleef vrijwel alle Amerikaanse communicatie-, nachtzicht- en bewakingsapparatuur na vertrek van de troepen in Afghanistan. Het ministerie schrijft in het rapport geen plannen te hebben het achtergebleven materieel op te halen of te vernietigen. Volgens experts vereist veel van de uitrusting specifieke technische kennis die na het vertrek van de Amerikaanse troepen niet meer aanwezig is in het land.

In het rapport maakt het Pentagon ook melding van vijf Mi-17-helikopters die vóór het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan voor onderhoud in Oekraïne waren. „Deze helikopters bevonden zich in Oekraïne toen de Afghaanse regering viel en zijn daar sindsdien gebleven”, schrijft het ministerie. Officieel zijn de toestellen vorige maand overgedragen aan de Oekraïners.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23409
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Ook niet een beetje wapensteun aan de Taliban, deze vondst van wat achtergelaten is. Anyway, de Taliban lachen zich suf.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Iedereen in Afghanistan moet er zo bij lopen als die Pashto stamleden. Mannen met baard en vrouwen onder een boerka.
Taliban bevelen vrouwen boerka te dragen in het openbaar

De hoogste leider van de Taliban in Afghanistan, Hibatullah Akhundzada, heeft vrouwen in een decreet bevolen om in het openbaar een boerka te dragen.

Het gaat om een van de zwaarste beperkingen voor vrouwen sinds de Taliban in augustus vorig jaar de macht heroverden. ,,Ze moeten een boerka dragen die hen van hun hoofd tot hun tenen bedekt, zoals traditioneel en respectvol is”, aldus het decreet.

Verbod op onderwijs voor meisjes


Tijdens het eerste Taliban-regime tussen 1996 en 2001 mochten vrouwen ook alleen in een boerka over straat en mochten ze niet werken of naar school. Na de machtsovername in augustus zei de moslimextremistische organisatie van plan te zijn om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren.

De afgelopen maanden werd echter onder meer een verbod op onderwijs voor meisjes afgekondigd. Ook mogen Afghaanse vrouwen sinds maart alleen nog in een vliegtuig stappen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid. Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen weer ingevoerd.

Parken bezoeken

De islamitische fundamentalisten hadden eerder ook al besloten dat mannen en vrouwen parken in de hoofdstad Kaboel niet op dezelfde dag mogen bezoeken. Op zondag, maandag en dinsdag zijn ze uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, en de rest van de week voor mannen.

Ook mogen lokale zenders geen nieuwsbulletins van de BBC meer uitzenden in lokale talen. Deutsche Welle meldt dat Afghaanse partners ook geen materiaal van die Duitse internationale zender meer mogen uitzenden.
https://www.ad.nl/buitenland/taliban-be ... ~a0de4d1a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Verrassend: Taliban cancelt belangrijke mensenrechtengroep

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen

Het wil in Afghanistan zacht gezegd nog niet echt vlotten met de beloofde moderniseringen in het beleid die de Taliban beloofd hebben. Waar de terroristenclub eerst al de vrouwenrechten sterk inperkte door onderwijs voor meisjes te verbieden en een boerkaplicht aan te kondigen, hebben de Taliban nu om 'budgettaire' redenen een vooraanstaande mensenrechtencommissie de figuurlijke nek omgedraaid.

Naast de mensenrechtencommissie zijn er ook andere overheidsinstanties en departementen gesloten. Het gaat hier om departementen die afstamden van de door de Verenigde Staten gesteunde regering. Die regering werd direct verstoten toen de laatste buitenlandse militairen vorig jaar Afghanistan verlieten.

De reden dat de mensenrechtenclub het veld moest ruimen is niet ideologisch maar financieel, meldt een woordvoerder van de Taliban. Afgelopen weekend werd voor het eerst in het openbaar openheid gegeven over de financiën in het overgenomen land. Er is momenteel een begrotingstekort van omgerekend 480 miljoen euro.
https://www.nieuwnieuws.nl/5156257/verr ... htengroep/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Vrouwen op de TV hoeven geen burka aan te hebben. Een niqab mag wel, en dan is best wel frivool voor die Talibanners. Dat ziet er dan zo uit:

Afbeelding
Taliban dwingt vrouwen in Afghanistan om onzichtbaar te worden, ook op televisie

Vrouwelijke verslaggevers en presentatoren op de Afghaanse televisie moeten voortaan hun gezicht bedekken. Alleen hun ogen mogen zichtbaar zijn. De maatregel werd donderdag bekendgemaakt door de zender Tolo News.

Volgens Tolo hebben alle media in Afghanistan de oekaze ontvangen, die is opgesteld door het ministerie van Informatie en Cultuur, samen met het ministerie ter Bevordering van Deugd en Bestrijding van Zedeloosheid.

Een bekende presentator van Tolo, Yalda Ali, zette donderdag op sociale media een video van zichzelf met een gezichtsmasker en de tekst: ‘Een vrouw uitgegumd, op bevel van het ministerie ter Bevordering van Deugd en Bestrijding van Zedeloosheid.’

Twee weken geleden liet de Talibanregering al weten dat alle vrouwen in het openbaar gezichtsbedekkende kleding moeten dragen, bij voorkeur de boerka. Tot dan waren de kledingvoorschriften onduidelijk. De Taliban hadden de ‘hijab’ verplicht gesteld, maar dat zou ook kunnen slaan op een sjaal die alleen het haar bedekt. Veel vrouwen, met name in de grote steden, legden dat zo uit.

Volgens de autoriteiten moeten vrouwen alleen het huis verlaten als zij buitenhuis iets belangrijks te doen hebben. Contact met mannen die geen familie zijn moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Met de rechten van meisjes en vrouwen in Afghanistan is het sinds de machtsovername door de Taliban in augustus vorig jaar hard achteruit gegaan. Een ander veeg teken is het ontbinden van de Onafhankelijke Mensenrechtencommissie. Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, liet donderdag weten ‘verbijsterd’ te zijn over het ontbinden van het instituut.

Grote stap achteruit

Het besluit betekent ‘een grote stap achteruit voor alle Afghanen en de Afghaanse civil society’, aldus Bachelet. De commissie was volgens haar een ‘krachtige vertolker’ van de mensenrechten en een ‘betrouwbare partner’ van haar tak van de VN.

Sinds de machtswisseling in augustus lag het werk van de mensenrechtencommissie al stil. De Taliban hadden alle gebouwen, voertuigen en computers in beslag genomen. Nu heeft de regering het orgaan ook formeel opgeheven, omdat het ‘niet nodig wordt geacht’, aldus woordvoerder Innamullah Samangani.

Het besluit werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van de eerste begroting van de nieuwe Afghaanse regering. Daarin is geen budget opgenomen voor de mensenrechtencommissie, noch voor vier andere overheidsorganen die als overbodig worden beschouwd. Het betreft onder meer de Hoge Raad voor Nationale Verzoening, die tot taak had vrede tot stand te brengen in het land, en de commissie die toezag op het naleven van de grondwet.

De Onafhankelijke Mensenrechtencommissie werd opgericht op 6 juni 2002, na de buitenlandse interventie in Afghanistan en het verjagen van het vorige Talibanregime. Ze heeft al die jaren een belangrijke rol gespeeld, met name door de overheid op zijn minst te committeren aan het beginsel van mensenrechten en door schendingen openbaar te maken. Vrouwenrechten kregen altijd veel aandacht van de commissie, die veelal door een vrouw werd geleid.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be6769f8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Afghaanse presentatrices negeren bevel Taliban om gezicht te bedekken op tv

Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken, ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen.

Eerder deze maand stelde de hoogste leider van de Taliban in Afghanistan, Hibatullah Akhundzada, een decreet in dat vrouwen verplichtte om in het openbaar een boerka te dragen. Het zogenoemde ministerie voor de bevordering van deugd en het beletten van zonde had Afghaanse tv-zenders opgeroepen om het kledingvoorschrift vanaf zaterdag te handhaven. Voorheen hoefden vrouwelijke journalisten op televisie alleen een hoofddoek te dragen.

De zenders TOLOnews, Shamshad TV en 1TV zonden echter alle drie liveprogramma’s uit waarbij de gezichten van de vrouwelijke presentatrices niet bedekt waren. “Onze vrouwelijke collega’s zijn bezorgd dat als ze nu hun gezicht bedekken, de volgende stap zal zijn dat hun verteld wordt dat ze moeten stoppen met werken,” verklaarde Abid Ehsas, de hoofdredacteur van Shamshad TV, tegenover het Franse persbureau AFP.

Een woordvoerder van het ministerie waarschuwde zaterdag dat de vrouwen het risico lopen om ontslagen te worden als ze zich niet aan het bevel gaan houden. Bovendien lopen ook mannen risico om hun baan kwijt te raken als hun vrouw of dochters zich verzetten tegen het kledingvoorschrift.

Steeds meer beperkingen vrouwen


Na de machtsovername in augustus zei de moslimextremistische organisatie van plan te zijn om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. De afgelopen maanden werd echter onder meer een verbod op onderwijs voor meisjes afgekondigd. Ook mogen Afghaanse vrouwen sinds november niet meer in tv-series meespelen en sinds maart alleen nog in een vliegtuig stappen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid. Vooral op lokaal niveau worden allerlei beperkingen voor vrouwen weer ingevoerd.
https://www.parool.nl/wereld/afghaanse- ... ~b6d2a51a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

Blast in Kabul mosque, IS bombs in north Afghanistan kill 14

ISLAMABAD (AP) — A series of explosions shook Afghanistan on Wednesday, the Taliban said, including a blast inside a mosque in the capital of Kabul that killed at least five worshippers and three bombings of minivans in the country’s north that killed nine passengers.

The Islamic State group’s local affiliate claimed responsibility for the minivan bombings.

The Kabul Emergency Hospital said it received 22 victims of the mosque bombing, including five dead. There were no further details on the blast that struck the Hazrat Zakaria Mosque in the city’s central Police District 4, according to Khalid Zadran, a Taliban police spokesman in Kabul.

“The blast took place while people were inside the mosque for the evening prayers,” Zadran said, adding that they were waiting for an update.

The minivans were targeted in the northern city of Mazar-e-Sharif after explosive devices were placed inside the vehicles, according to Mohammad Asif Waziri, a Taliban-appointed spokesman in Balkh province. He said the explosions killed nine and wounded 15.

All the victims in Mazar-e-Sharif were from the country’s minority Shiite Muslims, according to a police official who spoke on condition of anonymity as he was not authorized to give details to the media.
https://apnews.com/article/islamic-stat ... n=4349986_
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

De federale overheid vliegt wekelijks ruim 200 Afghanen naar Duitsland

De federale regering blijft vervolgde Afghanen en voormalige lokale Afghaanse arbeiders en hun gezinnen naar Duitsland vliegen. Alleen al uit Pakistan worden er per week gemiddeld zo'n 200 Afghanen naar Duitsland gebracht, schrijven de kranten van de Funke-mediagroep (dinsdagedities), daarbij verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor zouden mensen het land regelmatig via Iran blijven verlaten.

Volgens het Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben Duitse visumbureaus sinds de Taliban aan de macht zijn "meer dan 18.000 visa kunnen afgeven voor lokaal personeel, met name kwetsbare mensen die een toezegging hebben gekregen van de federale overheid, en hun familieleden".

Alleen al aan het begin van 2022 werden ongeveer 5.000 mensen zonder paspoort binnen twee maanden ondersteund bij het verlaten van Afghanistan over land en vervolgens op hun verdere reis naar Duitsland. Sinds de Taliban aan de macht kwam in Afghanistan, was er herhaaldelijk scherpe kritiek op de evacuatiemaatregelen van de Duitse regering.

Volgens berichten in de media en informatie van de Funke-kranten zijn lokale Afghaanse troepen, bijvoorbeeld van de Duitse strijdkrachten, nog steeds in het land op de Hindu Kush of in aangrenzende landen. Vluchtelingenhulporganisatie Pro Asyl had onlangs gewaarschuwd om het lokale personeel en hun familieleden in Afghanistan niet te "vergeten". (dts/rood)
https://www.epochtimes.de/politik/deuts ... 45697.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Afghaans ambassadepersoneel moet betalen voor verblijf in azc's

Afghaanse oud-medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kaboel die vorig jaar zijn geëvacueerd, moeten betalen voor hun verblijf in asielzoekerscentra. Ze hebben eerder een ontslagvergoeding gekregen van de Nederlandse overheid, waarvan ze nu kost en inwoning moeten betalen. PvdA-Kamerlid Kati Piri: "Ik vind het afpakken van de ontslagvergoeding in ruil voor opvang ontzettend pijnlijk."

De 37 Afghaanse ambassademedewerkers en hun families kwamen eind augustus vorig jaar aan in Nederland. Ze werden toen overgebracht naar de asielopvang in Zoutkamp. Twee weken na hun aankomst kwam een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Afghanen kregen een ontslagbrief uitgereikt.

"We waren gechoqueerd, en ook verdrietig", zegt een van de voormalige ambassademedewerkers. "Sommigen van ons werkten al twintig jaar voor de ambassade. We keken elkaar aan en zeiden: wat gebeurt hier?"

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de oud-medewerkers van de Nederlandse ambassade al in het voorjaar van 2021 geïnformeerd over het scenario dat ze uit dienst gaan als de ambassade sluit of wordt afgeschaald.

Ministerie zegt oud-medewerkers meermaals te hebben geïnformeerd
De ambassademedewerkers die ontslag was aangezegd, hadden - zoals in Nederland gebruikelijk is - recht op een transitievergoeding. Maar nu blijkt dat ze een deel van dat geld voor kost en inwoning moeten afstaan aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat gebeurt op grond van de regeling "Eigen bijdrage bij vermogen". Ook hierover zegt het ministerie de oud-medewerkers meermaals te hebben geïnformeerd.

Nu alle Afghaanse oud-medewerkers beschikken over een BSN-nummer en een bankrekening zal de ontslagvergoeding worden overgemaakt. Op 31 mei heeft het ministerie ze erop gewezen dat ze daarom een eigen bijdrage moeten betalen aan het COA.

Als een individuele asielzoeker over meer dan 6.505 euro (gezinnen meer dan 13.010 euro) beschikt, dan moet dat worden gemeld. Het COA bepaalt per geval hoeveel moet worden afgedragen voor kost en inwoning.

PvdA-Kamerlid Kati Piri is boos over de gang van zaken. "In plaats van te handelen uit het idee dat we een ereschuld hebben tegenover deze mensen, worden de regeltjes weer harteloos toegepast. En ieder moreel besef ontbreekt. De minister moet dit beleid direct aanpassen."

Ook Yannick Du Pont van de stichting SPARK, die de 37 ambassademedewerkers begeleidt naar nieuw werk, is ontstemd over de gang van zaken. "Het klopt allemaal volgens de regels, maar het is wel heel schrijnend. Deze mensen hebben voor de Nederlandse overheid gewerkt, zijn hier door ons naartoe gehaald. Een aantal van hen was van plan dit geld in te zetten om een eigen bedrijf te starten. Dat kan nu niet."

In het Verenigd Koninkrijk is al meteen na de evacuaties in augustus vorig jaar de campagne Operation Warm Welcome gestart voor Afghanen die voor de Britse overheid hebben gewerkt. Van soortgelijke steun is volgens Du Pont in Nederland "niet veel te merken".

Van hot naar her gesleept
De betaling voor kost en inwoning is niet het enige waarover verbazing en verontwaardiging bestaat onder de Afghanen en hun begeleiders. Ze zijn de afgelopen maanden van hot naar her gesleept: van Zoutkamp naar Harskamp, toen weer terug naar Zoutkamp en vervolgens zijn mensen verspreid over het land. Sommigen van hen zijn wel zes keer verhuisd, aldus Du Pont.

En dat leidt tot enorme vertragingen. "Mensen moeten steeds opnieuw beginnen met hun taalcursus of rijlessen. We vinden banen, maar dan worden gezinnen overgeplaatst en is de kans op werk weer verkeken."

Een van de Afghanen, die alleen anoniem het woord willen doen, weet al maandenlang dat hij in de Randstad een baan kan krijgen. Alleen zitten hij en zijn gezin in een opvang in Oost-Nederland. En dus zit hij noodgedwongen te wachten. "Zo zijn er al veertien goed betalende banen verloren gegaan", aldus Dupont. Zes andere oud-werknemers vonden al wel een baan, vier anderen tekenen als alles goed gaat binnenkort een jaarcontract.

Strenge regels leiden tot frustratie
Het heeft iets wonderlijks, vindt Du Pont: het ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat er snel wordt geschakeld, maar dat wordt gefrustreerd door de strenge regels die het COA, gemeenten en andere instellingen moeten uitvoeren.

"Ik schrik hier wel van", zegt Du Pont. Zijn stichting is ook actief in landen als Turkije, waar de afgelopen jaren duizenden Syriërs aan een baan zijn geholpen. "Het gaat hier allemaal veel langzamer dan in Turkije. Daar vinden we werk, woonruimte, het gaat allemaal veel soepeler", zegt Du Pont.

Waar het volgens hem aan schort? In Nederland staat niet het individu centraal, maar het systeem. "De asielzoekers staan op de tweede plek. Ze zijn een speelbal van het systeem en de politiek. Er zijn vier of vijf verschillende instanties verantwoordelijk, niemand pakt de bal op. Daardoor raakt het individu zoek."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan NU.nl weten "meermaals op hoog niveau" met het COA te hebben gesproken "in relatie tot Afghaanse oud-medewerkers".
Hebben wij werkelijk een ereschuld af te lossen zoals PvdA-Kamerlid Kati Piri van mening is? Deze mensen kregen een baan bij de ambassade in Afghanistan waar menig Afgaan jaloers op was. Ze zijn naar Nederland gehaald omdat ze daar niet meer veilig waren en worden hier opgevangen. Voor hun werk hebben ze een ontslagvergoeding gekregen. Je zou net zo goed of misschien zelfs eerder kunnen redeneren dat zij een ereschuld aan de Nederlandse samenleving hebben.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

"Twee weken na hun aankomst kwam een delegatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Afghanen kregen een ontslagbrief uitgereikt."

Zo ging het toch ook met de Molukkers die uit noodzaak hierheen gehaald werden? Ook die (allen miltairen) kregen bij aankomst ontslag en konden voor eeuwig in opvangkampen blijven en genadebrood eten.
Die kampen zijn inmiddels vervangen door Molukse wijken.

"De asielzoekers staan op de tweede plek. Ze zijn een speelbal van het systeem en de politiek"...
Ga er maar aan wennen. Hun positie is hetzelfde als die van de Nederlandse onderdanen. (op dit moment: de boeren b.v.)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83243
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Ariel »

Het blijkt dat Allah boos is op Afghanistan, en hij straft ze met een enorme ramp. Misschien is het een optie om nu wat steviger huizen te bouwen?

Afbeelding
Bijna 1000 doden en 1500 gewonden door zware aardbeving in Afghanistan

Een aardbeving in het oosten van Afghanistan heeft zeker 950 levens gekost. Het dodental loopt snel op en er zijn zeker al 1500 gewonden gevallen. De beving, in de nacht van dinsdag op woensdag, had een kracht van 6.1. De autoriteiten zoeken nog steeds naar slachtoffers.

De regering verwacht dat het dodental nog verder zal oplopen. In de omgeving rond het epicentrum wonen veel mensen in afgelegen bergdorpen. Het is moeilijk om informatie uit dat gebied te krijgen over de schade en het aantal slachtoffers. De regering zet helikopters in om gewonden te redden en medische hulp te bieden.

Volgens Mohammad Nassim Haqqani, het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst van de Taliban-regering, vielen de meeste slachtoffers in de oostelijke provincie Paktika.
Om met Allah te spreken: Allah heeft bepaald hoelang iedereen zal leven en op welke tijd iedereen zal sterven. Allah heeft bepaald waar en hoe iedereen zal sterven. Wat de oorzaken voor de dood ook moge zijn, de dood is één en verandert niet. De mens sterft wanneer de dood op een gegeven moment komt. De dood verandert niet. Dat vertelt de Almachtige Allah in de Koran als volgt:

“Wanneer hun tijd komt, kunnen zij geen moment uitstellen of bespoedigen.” (Al-Nahl, 61)
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Mahalingam
Berichten: 47021
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door Mahalingam »

De provincie Paktika is het stamgebied van de Pashtonen. En Talibanners komen voor het overgrote deel uit dit stammengebied. Hun thuisland zogezegd.
(sources mention that ethnic Pashtuns make up around 96% of Paktika's population)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23409
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Dossier Afghanistan

Bericht door King George »

Moeten we nu ook hulp aan het getroffen gebied gaan geven? De Taliban kennende vinden ze het nog het belangrijkste dat er eerst weer korans komen. En dan pas overlevenden zoeken, gewonden naar ziekenhuizen brengen, daklozen noodonderdak aanbieden, voedsel, water, medicijnen, dekens. Die brokstukken blijven er nog jaren liggen. Want Allah heeft het zo gewild. Er valt daar niks op te bouwen. Nederland deed toch ook mee aan de opbouwmissie in Afghanistan? En dat opbouwen, ging dat een beetje? Nee, er kwam niks van terecht. Er viel niks op te bouwen daar. Zolang de mensen daar ziek in hun hoofd blijven verandert daar niets en blijft het daar achterlijk Middeleeuws.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie