Geen islamitische scholen in Delft en Vlaardingen

Sjeng
Berichten: 5518
Lid geworden op: Di Dec 07, 2004 3:52 am

Geen islamitische scholen in Delft en Vlaardingen

Berichtdoor Sjeng » Wo Mar 02, 2005 5:56 pm

Geen islamitische scholen in Delft en Vlaardingen

Bron: nieuws.nl

Afbeelding

Voorlopig komen er geen islamitische scholen in Delft en Vlaardingen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De gemeenten vonden dat zij niet geschikt waren voor het herbergen van een dergelijke school. Zij raakten daarover in conflict met het ministerie van Onderwijs, dat vond dat er voldoende draagvlak was voor de scholen.


In juni 2003 verzocht de Stichting Islamitisch College beide gemeenten de bouw van twee islamitische basisscholen op te nemen in het 'plan van scholen 2004-2007'. De stichting moest daarvoor aantonen dat er genoeg draagvlak was voor de scholen. Omdat in beide gemeenten nog geen islamitische school is gevestigd, vergeleek de stichting beide plaatsen met Schiedam. Daar staat een islamitische school.

De gemeente Vlaardingen hanteert een stichtingsnorm van 310 leerlingen na vijf jaar. De stichting dacht daar aan de hand van het voorbeeld in Schiedam aan te kunnen voldoen, maar de gemeente oordeelde anders en wees het verzoek af. Ook Delft meende dat er onvoldoende draagvlak was voor de school en wees het verzoek af. Volgens beide gemeenten ging de vergelijking met Schiedam niet op. De stichting ging daarop in beroep bij het ministerie.

Het ministerie vond de vergelijking met Schiedam aannemelijk. Daarbij werd gekeken naar de geografische ligging, de leerlingdichtheid en het inwoneraantal. Beide gemeenten wendden zich daarna tot de Raad van State voor een definitieve uitspraak.

De raad deed woensdag uitspraak en oordeelde dat het ministerie de vergelijking van de gemeenten met Schiedam onterecht had goedgekeurd. De zaak is volgens de raad complex om alleen te kijken naar drie criteria. Ook zou bijvoorbeeld gekeken moeten worden naar sociaal-economische verschillen, opleidingsniveau, werkloosheid en het aandeel niet-westerse allochtonen. De raad vernietigde het besluit van het ministerie. Dat betekent dat het plan voor de stichting van beide scholen niet wordt opgenomen in het 'plan van scholen 2004-2007'.

De Stichting Islamitisch College kan niet in beroep gaan tegen het vonnis. Wel kan een nieuw plan worden ingediend met een uitgebreidere onderbouwing van het deelnemersaantal voor de scholen.

Link naar artikel: http://nieuws.nl/bericht/4/35158[/img]

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Geen islamitische scholen in Delft en Vlaardingen

Berichtdoor Pilgrim » Do Mei 14, 2020 11:33 pm

Zevende keer dat Stichting Islamitisch College een verzoek heeft ingediend

Gepubliceerd:13-5-2020

Afbeelding
Wapen van Vlaardingen

Advies college aan raad: geen islamitische basisschool

De Stichting Islamitisch College (SIC) heeft op 31 januari 2020 een verzoek ingediend bij de gemeenteraad om in Vlaardingen een islamitische basisschool te stichten. Het college van burgemeester en wethouders heeft het verzoek van de stichting onderzocht en komt tot de conclusie dat er de komende jaren onvoldoende belangstelling zal zijn voor een islamitische basisschool in onze stad. Het college heeft vandaag een advies naar de raad gestuurd om het verzoek van de Stichting Islamitisch College af te wijzen. De raad besluit voor 1 augustus 2020 over het verzoek.


In februari van dit jaar liet het college al weten de aanvraag van de stichting in behandeling te nemen. Alle benodigde gegevens daarvoor waren aangeleverd. Het stichten van een school valt onder de vrijheid van onderwijs en is een recht op grond waarvan iedereen een school mag oprichten. Voor het stichten van een school gelden wettelijke eisen waaraan een verzoek moet voldoen.

Verwachte aantallen leerlingen
Met name het verwachte aantal leerlingen dat naar een islamitische school in Vlaardingen zal gaan is van belang voor de beoordeling. Voor Vlaardingen geldt een wettelijke eis dat er binnen 5 jaar vanaf de start van een school 303 leerlingen naar deze school moeten gaan en vervolgens ook de 15 jaar daarna. Om aan dit aantal leerlingen te komen, heeft de stichting berekend hoeveel leerlingen en naar verwachting uit Vlaardingen en Maassluis de school zullen gaan bezoeken.

De stichting heeft de gemeente Gouda als vergelijkbare gemeente gebruikt voor het berekenen van de verwachte aantallen leerlingen de komende jaren. Uit het onderzoek van het college blijkt dat de gegevens van Gouda gebruikt kunnen worden voor het inschatten van de belangstelling vanuit de gemeente Vlaardingen, maar niet vanuit de gemeente Maassluis. De wijze waarop de belangstelling voor de school vanuit Maassluis is berekend, is niet juist. Bij een juiste berekening van de belangstelling wordt de vereiste 303 leerlingen niet gehaald. Dat betekent dat de stichting niet heeft aangetoond dat er voldoende belangstelling voor de school zal zijn.

Meerdere verzoeken
Het is de zevende keer dat Stichting Islamitisch College een verzoek heeft ingediend bij de gemeente Vlaardingen. Meerdere keren is de aanvraag afgewezen om dezelfde reden als ook bij dit verzoek geldt: het aantal te verwachten leerlingen is te laag. Ook werd de aanvraag een keer afgewezen omdat niet alle benodigde gegevens waren aangeleverd.

https://www.devlaardinger.nl/actueel/ar ... asisschool
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten