'Israël geeft Syrië Golan in ruil voor vrede'

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72520
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

'Israël geeft Syrië Golan in ruil voor vrede'

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 23, 2008 9:53 pm

'Israël geeft Syrië Golan in ruil voor vrede'

woensdag 23 april 2008 21:15

(Novum/AP) - Syrische media hebben woensdag gemeld dat Israël bereid is de Golan-hoogvlakte aan Syrië terug te geven in ruil voor een vredesakkoord. Israël zou dat aanbod via de Turkse premier aan Damascus hebben doorgespeeld.

Geen van beide landen wilde bevestigen dat een dergelijke deal in de maak is. Wel beaamde de Syrische president Bashar Assad afgelopen zondag dat er indirect contact was gelegd over een eventuele hervatting van het vredesproces. De Israëlische premier Ehud Olmert zei vorige week dat de landen elkaars wensen kennen en dat Israël openstaat voor vrede.

Israël veroverde de Golan-hoogvlakte in 1967 op Syrië. Onderhandelingen tussen Israël en Syrië werden in 2000 afgebroken toen Syrië de voorwaarden van een Israëlisch aanbod voor de teruggave afwees. Israël was namelijk niet bereid volledig afstand te doen van het meer van Galilea, waaruit het de helft van zijn drinkwater put. Behalve Golan vormt ook de veronderstelde steun van Syrië aan militante bewegingen als Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad een obstakel in het vredesproces.

Verder zijn de spanningen tussen de twee landen groot gebleven door een Israëlische luchtaanval op een geheime militaire installatie in Syrië in september. Volgens sommige buitenlandse berichten betrof het een nucleaire installatie die Syrië met hulp van Noord-Korea aan het bouwen was. De regering in Damascus zegt geen nucleair programma te hebben en Noord-Korea ontkent bij een dergelijk project betrokken te zijn.

In Israël werd woensdag uiteenlopend gereageerd op de mogelijkheid van een teruggave van de Golan-hoogvlakte. Een lid van de Likudpartij zei dat het voortbestaan van Israël zonder Golan gevaar loopt. Binnen de Meretz partij, aan de andere kant van het politieke spectrum, gingen stemmen op om deze historische kans op vrede met Syrië met beide handen aan te grijpen.


http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_2 ... index.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72520
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Apr 25, 2008 1:16 pm

Vredesduif uit Syrië heeft wat te verbergen

door onze redacteurJan van Benthem
Een verrassing voor premier Olmert, die op vakantie is: hij zou Syrië de Golan hebben aangeboden in ruil voor vrede. Zegt Damascus, dat kennelijk de aandacht van iets anders wil afleiden. Waarvan precies, werd gisteren in de VS duidelijk.
Zeer tegen de zin van de Israëlische inlichtingendienst, moest CIA-directeur Hayden gisteren een aantal commissies van het Amerikaanse Congres vertellen wat de Verenigde Staten wisten over de Israëlische aanval op een doelwit in Syrië, september vorig jaar. Heel wat, zo lieten bronnen binnen de Amerikaanse regering de Washington Post weten.

Het belangrijkste was een video, die de Israëliërs binnenin het complex hadden weten te maken, dat later door F-15 jachtbommenwerpers met de grond gelijk werd gemaakt. Op de afgelegen plek in Oost-Syrië was Damascus bezig een nucleaire centrale te bouwen van het type dat het plutonium voor de Noord-Koreaanse atoombom produceerde.

Een medewerker van de inlichtingendienst bevestigde dat het ontwerp van de Syrische reactor identiek was aan dat van de reactor in Yongbyon. ,,Het vertoont opmerkelijke overeenkomsten met Yongbyon, zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde'', aldus de inlichtingenofficier die de video verder bestempelde als ,,heel, heel belastend'' voor Syrië.

Aandacht verschuiven
Terwijl dit nieuws begon uit te lekken in de VS en Israël, probeerde Syrië de afgelopen dagen de aandacht te verschuiven naar het vredesoverleg dat Israël met Syrië zou willen voeren over de Golan. De Syrische president Assad herhaalde zondag de eerdere mededeling van premier Olmert dat er indirecte boodschappen tussen de beide landen zijn uitgewisseld. Eergisteren ging een minister uit zijn regering verder: Olmert zou bereid zijn de Golan aan Syrië te geven in ruil voor een vredesverdrag. En Syrië, ja, dat zoekt de vrede, zo bevestigde Assad gisteren. Onmiddellijk brak in Israël het politieke kabaal los, ondanks het Pesach-reces van de Knesset. Vrede met Syrië door het terugtrekken van de Golan, ,,dat staat voor Israël op dit moment gelijk aan zelfmoord'', stelde parlementslid Marina Solodkin, uit Olmerts eigen Kadimapartij. Ze'ev Elkin, ook van Kadima, zei dat premier Olmert ,,geen steun voor zo'n besluit heeft, niet in de Knesset en niet in Kadima''.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Olmert zó tegen de wens van het parlement en zelfs de eigen partij een dergelijk vergaand voorstel heeft gedaan. Het ligt, ook volgens politieke analisten, eerder voor de hand dat Syrië een rookbom heeft willen leggen rond de reactor, die met Noord-Koreaanse hulp zou zijn gebouwd.

Al snel na de Israëlische aanval op een doel in Syrië kwamen er geruchten dat het doelwit een nucleaire installatie zou zijn geweest die Syrië in het geheim had gebouwd. Een maand na de aanval meldde de New York Times dat het zou gaan om een 'gedeeltelijk gebouwde reactor, gebaseerd op één die Noord-Korea had gebruikt om een voorraad van splijtstof voor atoombommen aan te leggen'. Maar Israël en Syrië hulden zich in stilzwijgen en op satellietfoto's was al snel na de aanval niets meer te zien omdat Syrië alle sporen van de installatie uit had gewist.

Maar het onderwerp kwam wel op de agenda van het 'zespartijenoverleg' over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Vooral de VS maakten zich druk over de mogelijke proliferatie van Noord-Koreaanse nucleaire kennis en eventuele splijtstof. Noord-Korea voldeed de afgelopen maanden niet aan de eis, alle gegevens over het programma op tafel te leggen en wilde helemaal niets zeggen over eventuele samenwerking met anderen. Toch bleven de VS in gesprek met Pyongyang, zeer tegen de zin van de zogenaamde neo-cons in de Republikeins partij. De voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN John Bolton bromde als vertrouwd vanonder zijn snor dat Washington zich had 'overgegeven' aan Pyongyang en uit de beide huizen van het Congres kwam een 'vloedgolf van verzoeken' aan de inlichtingendienst om helderheid te verschaffen over de vermeende Noord-Koreaanse betrokkenheid bij de Syrische reactor.

Vergevorderd
De achtergrond van dit verzoek is duidelijk: Israël zou nooit een dergelijke aanval diep in Syrië uitvoeren zonder Washington op de hoogte te stellen waarom het zo'n risico nam. En de Congresleden, die een hardere aanpak van Noord-Korea willen en lont roken, eisten daarom inzage. Centraal in het Israëlische besluit om tot de aanval over te gaan, was volgens de berichten het feit dat op de video-opnames Noord-Koreanen in het complex te zien zijn. Noord-Korea had net een klein jaar eerder een ondergrondse atoomproef gehouden, tot ontsteltenis van de internationale gemeenschap. Israël en de VS waren kennelijk verrast dat Syrië nu ook een nucleair programma bleek te hebben en dat, gezien de vergevorderde staat van de constructie, al langere tijd. Syrië heeft bovendien de beschikking over een groot aantal middellange afstandsraketten en had in mei 2005 nog een proef gehouden met een nieuw type langeafstandsraket, die ook met Noord-Koreaanse hulp was gebouwd. Een van die raketten, met een reikwijdte van 700 kilometer, raakte uit koers en 'desintegreerde' boven de Turkse provincie Hatay, waar de brokstukken in twee dorpen neerkwamen. Met deze raketten lag heel Israël binnen Syrisch bereik, zelfs als ze diep vanuit Syrisch grondgebied gelanceerd zouden worden.

Proliferatie
De betrokkenheid van Noord-Korea bij al deze Syrische activiteiten sijpelde de afgelopen week ook al wel door in de bewoordingen van zowel minister van Buitenlandse Zaken Rice als van president Bush. Rice zei vorige week dat in de vervolgbesprekingen met Pyongyang ook het onderwerp 'proliferatie' weer op de agenda zou staan, al was dat niet opgenomen in het akkoord dat vorig jaar met Noord-Korea is gesloten - een overgave aan Pyonyang, volgens John Bolton. Rice wilde daar nu wel over spreken, ,,in het licht van recente zorgen over Noord-Koreaanse activiteiten met betrekking tot proliferatie''. Rice vulde aan waar het dan om ging: ,,Syrië is zeer zeker een onderwerp in deze verspreiding.'' Anders gezegd: we willen nu wel eens van Pyongyang weten wat ze daar aan doen waren, in Syrië.

President Bush liet maandag en woensdag weten dat de VS geen Noord-Koreaanse verklaring zullen accepteren die geen volledige openheid geeft over de beëindiging van het nucleaire programma, zoals dat in het zespartijenoverleg is overeengekomen. Met de aanvullende vragen over de nucleaire activiteiten in Syrië en mogelijk ook Iran lijkt het overleg met Pyongyang er niet eenvoudiger op te zijn geworden.

En door het politieke rumoer dat in Israël is ontstaan rond de mogelijke teruggave van de Golan, zo tussen neus en lippen door gemeld door Syrië als een vaststaand gegeven, lijkt het overleg tussen Israël en Syrië ook voorlopig weer van de baan. Toch heeft Assad daar wel enige winst mee geboekt: het 'Nee' zal uit Israël moeten komen en hij, de vredesduif, kan dan verder koeren. De vraag is echter wat hij nog meer onder zijn staart verbergt.


http://www.nd.nl/Document.aspx?document ... &id=112912
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72520
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Apr 25, 2008 1:18 pm

'Twee derde Israëli's wil Golan niet teruggeven'

JERUZALEM - Bijna 70 procent van de Israëli's is tegen de teruggave van de hoogvlakte van Golan aan Syrië in ruil voor vrede. Dat bleek vrijdag uit een peiling gepubliceerd in Yediot Aharonot.

Volgens de krant keerde 68 procent van de ondervraagden zich tegen een volledige terugtrekking uit het gebied dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde en in 1981 annexeerde. Meer dan de helft (51 procent) is zelfs tegen een gedeeltelijke teruggave.

Eerder deze week werd bekend dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bemiddelt tussen Israël en Syrië. Volgens Syrische media zou de Israëlische premier Ehud Olmert volledige teruggave van de Golan hebben aangeboden in ruil voor een vredesverdrag.


http://www.telegraaf.nl/buitenland/3873 ... ven__.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

wahlers
Berichten: 368
Lid geworden op: Vr Nov 17, 2006 8:27 pm

Berichtdoor wahlers » Vr Apr 25, 2008 2:24 pm

Gaat Syrië het daarna vervolgens terug geven aan de Palestijnen?
Of blijven ze het dan zelf houden?


MvG, Wim Ahlers.
Only two things are infinite: the universe and human stupidity;
and I'm not certain about the universe. (Albert Einstein, 1879-1955)

Gebruikersavatar
migrantenjong
Berichten: 1064
Lid geworden op: Za Nov 24, 2007 4:58 pm
Locatie: Antwerpen/Gent Ideologie: Stokslagen en waterkanonnen

Berichtdoor migrantenjong » Vr Apr 25, 2008 2:28 pm

De Golan teruggeven. En afwachten.

Als er 1 (een) terreuraanslag, raket of iets dergelijks gebeurt, terug aanvallen. En dan goed aanvallen. Nog meer grond veroveren. Wat huizen platwalsen met bulldozers.
Now watch what you say, or they'll be calling you a radical, a liberal, oh fanatical, criminal.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72520
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Berichtdoor Ariel » Vr Apr 25, 2008 2:31 pm

Ik ben bang dat terug geven van de golan geen goede zet is.
Het wordt zo Islam wel heel gemakkelijk gemaakt om Israel aan te vallen.

Ik ben het met parlementslid Marina Solodkin eens, dat dit gelijk staat aan zelfmoord.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
migrantenjong
Berichten: 1064
Lid geworden op: Za Nov 24, 2007 4:58 pm
Locatie: Antwerpen/Gent Ideologie: Stokslagen en waterkanonnen

Berichtdoor migrantenjong » Vr Apr 25, 2008 2:42 pm

Als Syrie aanvalt, zal het samen met Iran er alleen voor staan.
Now watch what you say, or they'll be calling you a radical, a liberal, oh fanatical, criminal.

BFA
Berichten: 11600
Lid geworden op: Vr Sep 29, 2006 5:18 pm

Berichtdoor BFA » Vr Apr 25, 2008 6:47 pm

Ik ben bang dat terug geven van de golan geen goede zet is.
Het wordt zo Islam wel heel gemakkelijk gemaakt om Israel aan te vallen.


Israel zou Syrie hoeven aan te vallen. Een signaal naar Iran, dat niet zo makkelijjk is aan te vallen.
De grootste dreiging voor Israel is Hezbollah en Hamas, wiens wapen-en geldstromen uit en via Syrie komen. Hezbollah en Hamas zijn niet rechtstreeks te raken, daar hun stellingen verdoken liggen tussen burgers. In Syrie is dit probleem niet. Het Syrische leger kreupel, maakt op hetzelfde ogenblik Hezbollah en Hamas ook kreupel.

De Golan teruggeven, maakt enkel dat Hezbollah en Hamas in nog hoger tempo aan wapens en gelden raken.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;

Gebruikersavatar
SDX
Berichten: 1818
Lid geworden op: Ma Feb 04, 2008 3:37 am
Locatie: Thuis

Berichtdoor SDX » Vr Apr 25, 2008 8:42 pm

NIKS teruggeven, dat die moslimlanden eerst maar eens beginnen alles terug te geven wat zij ingepikt hebben! :mad:
AANVALLEN die zooi...
Vrede komt er toch nooit...zolang Israel bestaat zal dat land voor eeuwig en altijd een doorn in het oog van die achterlijke oorlogszoekers zijn!
Israel moet voor eens en altijd laten zien dat ze niet met zich laten sollen...de nieuwe Maccabee moet opstaan!

[/quote]Mijn Roemrijke Broeders.
HET VERHAAL DER MACCABEEËN.

Aan alle mensen,
Joden en niet-Joden,
die hun leven gaven in die oude
en nog niet uitgestreden strijd
voor de vrijheid
en de menselijke waardigheid.
[quote]
"Joew hef toe tôk toe mie wiz RIESPEK, aaj em moesliem en aaj em bedder den joew!" [Some average muslim]

Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 5594
Lid geworden op: Zo Jun 03, 2007 12:41 pm

Berichtdoor hans van de mortel » Zo Apr 27, 2008 4:40 pm

Maak je geen zorgen mensen. Arabieren zijn nooit te vertrouwen. Ze vertrouwen elkaar als bondgenoten niet eens. Dat hebben ze toch bewezen? En dat weten de joden als geen ander. Laten we nou niet doen alsof Israël een Balkenende aan het hoofd heeft. Dus maak je geen zorgen. Voor de rest schijnt het zo te zijn dat Israël de touwtjes in handen heeft voor wat het allerbelangrijkste is: de waterhuishouding. Ik weet er het fijne niet meer van, maar Israël is in staat om alleen daarmee al de hele boel ’droog’ te leggen. Maar Israël is vredelievend en doet dat niet. Mits . . . Misschien kan die dikke holle bolle gijs en kaaskop Willem Alexander ons uitsluitsel geven over dat waterprobleem?
Religie is de vrijwillige celstraf van het verstand.


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten