Sjiitische religieuze leiders grijpen de macht.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Sjiitische religieuze leiders grijpen de macht.

Berichtdoor Patrick » Za Apr 19, 2003 9:51 am

De Sjiitische religieuze geestelijkheid grijpt haar kans om het machtsvacuüm op te vullen dat door de val van Saddam Hoessein is ontstaan. Ze heeft de afgelopen dagen ondermeer een eigen bestuur opgezet in de heilige steden Najaf en Karbala. De Sjiitische leiders hebben gouverneurs benoemd, uitgaansverboden ingesteld, bescherming, banen en gezondheidszorg verdeeld en financiële hulp gegeven aan de armen. In het korte post-Saddam-tijdperk is de 'Al-Hawza al Ilmiya' de hoogste zetel van de sjiitische leer - op de Amerikaanse strijdkrachten na - de grootste macht. Het is al een soort magische term geworden die in verband wordt gebracht met autoriteit of regering. Al-Hawza zwaait de plak in de heilige steden: ze hebben in Karbala verordeningen afgevaardigd zoals een verbod op demonstraties of de toetreding tot een politieke partij zonder toestemming van Al-Hawza. Ook is het verboden om met persbureaus te praten. De geestelijken wantrouwen de Amerikanen en ook de oppositieleiders die nu uit ballingschap terugkeren moeten ze niet. Ze vragen zich af of westerse democratische waarden wel geschikt zijn voor Irak en lijken niet geneigd hun autoriteit af te staan aan een regering die ze niet zien zitten. Het pentagon schuift banneling Ahmad Chalabi, de leider van het Irakees Nationaal Congres naar voren als mogelijke leider van een nieuwe regering. Chalabi is gisteren in Bagdad aangekomen. Twee derden van de Irakese bevolking is Sjiitisch. Politiek zijn ze echter altijd overvleugeld geweest door de Soennitische minderheid en onder Saddams bewind werden ze vervolgd. Hun bliksemsnelle emancipatie kan een tegenoffensief van Soennieten uitlokken of uitlopen op een onderlinge Sjiitische strijd om de macht.

Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8855
Lid geworden op: Ma Apr 14, 2003 2:14 pm
Contact:

Berichtdoor Monique » Za Apr 19, 2003 5:13 pm

Van de ene dictatuur in de andere.
Eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk. De amerikanen waren nog niet in bagdad of men begon alweer om een nieuwe "leider" te gillen. Kennelijk willen ze onder een dictatuur leven...?

Komt het niet in die mansen op dat ze hun eigen "leider" zijn...?

Ik snap het niet. Waar komt die behoefte aan een "leider" vandaan..?

Dutch
Berichten: 3268
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Berichtdoor Dutch » Za Apr 19, 2003 7:27 pm

Monique vroeg zich af :
Waar komt die behoefte om een leider te hebben vandaan?


Driemaal raden Monique!!! Als je nooit hebt leren denken voor jezelf, maar van in de moederschoot geïndoctrineerd werd...

:lol: :lol: :lol:

Dutch


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten