GUANTANAMO

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

GUANTANAMO

Bericht door Manon »

Ex-gevangenen Guantanamo deze zomer naar België
maandag 03 augustus 2009Bron: belga Auteur: ivb

De eerste vrijgelaten gedetineerden uit de omstreden gevangenis van Guantanamo Bay kunnen al eind deze maand of begin september naar ons land komen. Dat bevestigden regeringskringen aan de krant De Morgen.
Technische werkgroepen van de regering onderzoeken dit dossier per dossier, in nauw overleg met de Amerikaanse regering. Het gaat om gevangenen wie niets ten laste gelegd wordt en die weldra vrijkomen, maar die om humanitaire redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Het zijn bijvoorbeeld Oeigoeren, Jemenieten, Oezbeken of Egyptenaren. Ons land zou 'enkelen' van hen opnemen. Vijftig gedetineerden komen vrij, de rest van de 240 gevangenen verschijnt voor een militaire rechtbank in de VS.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... 082009_007" onclick="window.open(this.href);return false;

_____________________________________

Als er die gasten "niets ten laste gelegd kan worden", waarom mogen ze dan niet gewoon naar huis? Omwille van "humanitaire redenen"? Waarom mag een onschuldige Egyptenaar niet naar Egypte? een Oezbeek niet naar Oezbekistan? een Oeigoer gewoon terug naar China? en die Jemenieten naar Jemen?

WAAROM MOETEN DIE GODVERDOMME IN BELGIE BLIJVEN?????? Wat deden ze trouwens in Afghanistan? Op toeristisch bezoek komen? Als ik ergens de toerist ben gaan uithangen ga ik nadien toch ook gewoon naar huis?

Of zouden ze in die thuislanden wèl vinden dat de "afghaanse toeristen" helemaal niet zo onschuldig zijn als men ons wil laten geloven?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door BFA »

"niets ten laste gelegd kan worden",
Is iets waar ik heel hard aan twijfel. Hoe om te gaan met soldaten in burger staat in geen enkele wetgeving.
Mij maak je niet wijs dat de Amerikanen zomaar iedereen oppakten, die op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plaats waren. Guantanamo zou in dit geval honderden malen te klein zijn geweest.
Ik ben nooit tegen die gevangenis geweest. Een luxueus krijgsgevangenhotel is een betere benaming.
Dit blijkt nu fout, door al de moeilijkheden die voortkomen, niet uit Guantanamo, uit het feit dat niemand soldaten in burger als soldaten wil zien.
Het was beter geweest frontrecht toe te passen, de enige conclusie die ik kan trekken over hoe de zaak Guantanamo zich afhandelt.
Met frontrecht was er niemand over gebleven om te klagen.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Gebruikersavatar
H.Numan
Berichten: 8529
Lid geworden op: do mei 08, 2008 3:33 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door H.Numan »

Ja hoor. Staat in elk boek van militair oorlogsrecht. Je schiet ze ter plekke dood. Bij voorkeur voor een officier tussen beiden kan komen. Als burger deelnemen aan de strijd is in strijd met elk oorlogsrecht. Dat heb je dan dus niet. Waarom verdween de NSDAP vrijwel direct na 7 mei van de aardbodem? Omdat de geallieerden elke vorm van verzet direct beantwoorden met de Browning .50 (USA/UK/F) of de DSKH 14,7 mm (USSR).

Buergers hebben recht op bescherming als ze zich als burgers gedragen. Bij de geringste twijfel (oud opaatje leest de krant 'toevallig' naast een RPG7 of op curieuze wijze is die doorgeladen AK47 in z'n rollater gekomen): ter plekke doodschieten. Postuum rehabiliteren kan altijd nog. En indien onschuldig: dan kan opa zich troosten met de 72 maagden. Dan is hij dapper gesneuveld voor allaas hakkenbar.
een volk dat voor korannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht….
Anoniem
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Ik geloof ook niet in de onschuld van de gevangene.
Maar wees gerust. Binnenkort vertrekken de vrijgelaten gedetineerden stiekem naar Pakistan of Afghanistan om zich weer in het oorlogsgedruis te werpen. Men gaat zich weer aanmelden als strijder . Maar eerst moet men sparen voor de reis, en bijkomen van de "martelingen".

Dit kost de belasting betaler weer veel centjes, want er moet wel een huis en een uitkering voor deze knapen komen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door Manon »

Bovendien: Amerika is nu toch wel een stukske groter en minder bevolkt dan Belgique of The Netherlands... Waarom moeten die gasten naar HIER komen?

Dat ze verdomme wat koeien gaan hoeden in de farm van de Sjors!
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Men kan de gevangene ook in Amerika houden. Ze maken daar een nieuw onderkomen voor ze.
'Gevangenen Guantanamo naar nieuw complex'
maandag 3 augustus 2009

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering gaat gevangenen in het detentiecentrum in Guantanamo Bay op Cuba wellicht overplaatsen naar een speciale gevangenis in de Verenigde Staten. In dat speciale cellencomplex zou het mogelijk moeten zijn processen tegen terreurverdachten te houden.

Dat heeft The Washington Post maandag gemeld op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. De ministeries van Defensie, Justitie en Binnenlandse Veiligheid zouden gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten dragen voor de gedetineerden in het nieuwe complex. In het detentiecentrum zouden cellen moeten komen voor veroordeelden. Ook personen die niet worden vervolgd, maar in geen ander land terechtkunnen, zouden in het gevangenenkamp een plekje moeten kunnen krijgen.

Regeringsmedewerkers hebben meerdere opties voor het huisvesten van de terreurverdachten die nu in Guantanamo Bay vastzitten. De militaire gevangenis in Forth Leavenworth in Kansas is als mogelijkheid genoemd. Een tweede optie is een cellencomplex in Standish in de staat Michigan.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laats ... tid=242540" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door Manon »

Ook personen die niet worden vervolgd, maar in geen ander land terechtkunnen, zouden in het gevangenenkamp een plekje moeten kunnen krijgen
a sé! weer eens! Als ze niet worden vervolgd moeten ze worden vrijgelaten en een ticketje "naar huis" krijgen!
Waarom moeten die dan nog een een ander "speciaal" gevangenenkamp blijven? Als ze niet worden vervolgd moeten ze worden vrijgelaten en naar HUIS.
Niet een ticketje "naar Manon" of een ticketje "naar Ariel", maar gewoon: "naar ons moe en onze pa".
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Ik ben van mening dat ze in ieder geval deze mensen de vrijheid moeten geven om zelf te beslissen of ze naar huis willen of niet.
Ik denk dat heel veel van dit soort gasten niet eens terug naar huis willen. Ze hebben het in het westen veel beter, en men kan na een poos de familie laten over komen. Mooi toch.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Alleen hun uitzicht wordt anders

Door: Eva Ludemann

Het cellencomplex op Guantánamo Bay gaat dicht. En wordt heropend, maar nu op het vaste land van de Verenigde Staten. No change voor de gevangen terreurverdachten.

Tweeduizendzevenhonderddrieëndertig dagen zit Umar Abdulayev vast op Guantánamo Bay. De inmiddels 30-jarige Tadzjiek – lang, glad achterover gekamd haar en vlassig baardje - is er een van de langst zittende gevangenen. Hij arriveerde precies een maand nadat het controversiële Camp X-Ray op 11 januari 2002 werd geopend.

Abdulayev krijgt binnenkort ander uitzicht dan het reepje Cubaanse horizon dat hij nu door het minuscule raampje van zijn cel ziet. Het wordt óf de groene baai rond de militaire gevangenis van Forth Leavenworth in Kansas óf een kaal, winderige complex in Standish, Michigan. Een van die lokaties wordt wellicht de volgende verblijfplaats van de gevangenen van Guantánamo Bay, zeiden Amerikaanse regeringsfunctionarissen maandag.

Op 22 januari volgend jaar moeten de deuren van het controversiële complex op Guantánamo Bay sluiten, gebood Obama direct na zijn aantreden. Een besluit dat wereldwijd luid werd toegejuicht, maar naarmate de maanden verstrijken steeds meer alleen een cosmetische aangelegenheid lijkt. In de praktijk komt er nauwelijks tot geen changevoor Allahs ‘illegale strijders’.

‘Amerika zit met Guantánamo in zijn maag’, zuchtte minister van Defensie Robert Gates al ruim een jaar geleden. De president, het Congres, Amerika’s beste juristen; niemand weet wat te doen met de mannen die nog vastzitten in Gitmo, hét symbool van het Amerika van oud-president Bush. De VS is de gevangenen liever kwijt dan rijk, maar behalve Albanië heeft geen land ter wereld vrijwillig aangeboden een aantal van hen te willen opnemen. Schuldig of niet, niemand wil de mannen hebben, ook Nederland niet, al heeft Balkenende aangegeven te willen ‘meedenken over een oplossing’.

Van de ruim negenhonderd gevangenen die de afgelopen jaren naar Guantánamo Bay zijn gebracht, zitten er nu nog zo’n 230 arrestanten vast. Het precieze aantal is onbekend, zoals de meeste informatie rond Guantánamo Bay de laatste jaren vaag en onduidelijk is geweest.

De gevangenen zijn dit voorjaar in drie groepen ingedeeld, stelt een rapport van de Amerikaanse denktank The Brookings Institution. De eerste is die van zo’n zestig mannen die ongevaarlijk worden geacht en kunnen worden vrijgelaten. Dan zijn er tussen de tien en tachtig verdachten die wellicht onder het gewone strafrecht in militaire of federale gerechtshoven kunnen worden berecht. Tenslotte is er de rest, van wie volgens het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten niet valt te bewijzen dat het terroristen zijn, maar die te gevaarlijk zouden zijn om los te laten.

Oorlogspresident

Obama wil, net als zijn voorganger Bush, deze ‘harde kern’ apart behandelen, dat wil zeggen op basis van wat volgens mensenrechtenactivisten controversieel bewijs is, dat bovendien wordt behandeld achter gesloten deuren. Onlangs werd in hoge militaire kringen rond Obama geopperd om de omstreden militaire commissies van oud-president Bush nieuw leven in te blazen om de lastigste Guantánamo-verdachten te berechten. Maandag verklaarden Amerikaanse overheidsfunctionarissen dat het mogelijk moet zijn processen tegen terreurverdachten in het nieuwe cellencomplex worden berecht.

Ook wordt gesproken van berechting door het Nationale Veiligheidshof in Washington. Dat zou dan wel aparte regels moeten toepassen, die passen in een speciaal door het Congres op te stellen detentieprogramma.

Onder Obama blijft de VS in een juridisch grijs gebied opereren en het traditionele internationaal recht en het Amerikaanse federale recht omzeilen. En, gelijk Bush, kan de president over juridische obstakels van het Amerikaanse hooggerechtshof heenstappen door middel van een presidentieel besluit: ook Obama noemt zichzelf een oorlogspresident, waardoor hij uitzonderlijke macht heeft. Uiteindelijk is het de president die besluit wie er wordt opgesloten en wordt vrijgelaten.

De basis voor opsluiting op Guantánamo Bay was onder Bush vaak net zo controversieel als een vrijlating. Er is weinig reden aan te nemen dat de beoordeling van de verdachten nu wél efficiënt en transparant verloopt.

A la Guantánamo

‘Yes we can’, scandeerde het Amerikaanse publiek vorig jaar uitzinnig op Obama’s retorische vraag ‘Can we heal this nation?’ Een loze kreet, zo klagen nu talloze mensenrechtenorganisaties. In praktijk verschilt Obama alleen van Bush in het feit dat de gevangenen sinds enige tijd geen enemy combatants meer mogen worden genoemd, want dat herinnert iedereen maar aan Guantánamo Bay. Welke status de gevangenen dan wel hebben is onbekend, ze zijn van een juridisch grijs gebied in een juridisch vacuüm beland.

Obama, druk met de internationale crisis en een omstreden zorgstelsel, heeft het besluit inzake de toekomst van de Guantánamo-gevangenen onlangs met zes maanden uitgesteld.

Ook dat maakt voor Abdulayev, Internee Security Number 257, weinig uit. Hij slijt zijn toekomst hoe dan ook in de cel. Op Amerikaanse bodem, of anders, als hij wordt vrijgelaten, in Tadzjikistan, dat niet van moslimstrijders houdt en eerder twee oud-Guantánamo-gevangenen direct bij aankomst tot elk zeventien jaar gevangenisstraf veroordeelde.

Onder Obama verdwijnen de gevangenen uit het cellencomplex op Cuba. Maar de controverse blijft bestaan en verhuist naar het Amerikaanse vasteland. En intussen is op de Amerikaanse militaire basis in de Afghaanse stad Baghram een, inmiddels al overvolle, gevangenis á la Guantanamo Bay verrezen.

http://www.depers.nl/buitenland/326935/ ... nders.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Guantanamo-gevangene in België was 'gevaarlijk'

De gevangene uit Guantanamo die twee weken geleden naar België is overgebracht, stond lange tijd bovenaan de FBI-lijst met de meest gevaarlijke terroristen, maar de FBI vergiste zich. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie.

Topterrorist
Toen de man in 2001 werd opgepakt door Amerikaanse troepen bij de val van Kandahar in Afghanistan, dacht de FBI dat ze een topterrorist te pakken had, maar ze kon dat niet hardmaken. De man zat in totaal zeven jaar en vier maanden in de Guantanamo-gevangenis. Een Amerikaanse rechtbank sprak hem uiteindelijk vrij van alle betichtingen. De rechtbank oordeelde dat hij een slachtoffer is van de taliban en niet thuishoorde in Guantanamo.

Martelaar
De Amerikanen hadden de man ervan beschuldigd dat hij een opleiding volgde in een trainingskamp van al-Qaida. Bovendien ontdekten ze een videoboodschap, waarin hij aankondigt dat hij wil sterven als martelaar. De man was in contact gekomen met al-Qaida nadat hij als jongeman van zijn familie was weggevlucht naar Afghanistan. De taliban en al-Qaida verdachten hem er na een tijdje van dat hij een spion was en ze sloten hem op in een gevangenis in Kandahar, waar hij zwaar gefolterd werd. De compromitterende videoboodschap zou onder dwang zijn opgenomen. De man kreeg in België een nieuwe identiteit, een visum en een verblijfsvergunning. (belga/lpb

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/art ... lijk.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door Manon »

wie gelooft die mensen nog? wat moet die mens hier gaan doen? buiten een uitkering via het OCMW ontvangen? Weten ze dan niet dat er hier terroristische cellen gesponsored worden door de Veiligheidsdienst?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Deze twee Guantanamo Bay Tunesiërs zijn van de regen in de drup gekomen. Het lijkt me dat je niet zo prettig zit in een zwaar bewaakte gevangenis in Italie.
Italië berecht twee Gitmo-gevangenen

WASHINGTON/ROME - Italiaanse rechters gaan bepalen wat er moet gebeuren met twee Tunesiërs die eerder gevangen zaten in het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba. De landen maakten maandag bekend dat de twee inmiddels zijn overgebracht naar Italië

Het gaat om de terreurverdachten Abel Ben Mabrouk bin Hamida Boughanmi en Mohammed Tahir Riyadh Nasseri. Ze zijn volgens Italiaanse media maandagavond naar een zwaar bewaakte gevangenis in Milaan getransporteerd.

In juni verklaarde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zich al bereid om drie Guantanamo-gedetineerden te accepteren. De Amerikaanse regering wil het gevangenkamp zo snel mogelijk sluiten, maar heeft grote moeite om de verdachten te berechten of andere landen bereid te vinden hen op te nemen.

Op dit moment zitten nog circa 210 mensen vast in Guantanamo. Tussen de vijftig en zestig van hen zullen in de VS worden berecht

http://www.telegraaf.nl/buitenland/5458 ... nen__.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Goshie Obama. :shock: En wij maar denken dat de meeste Guantanamogangers zo onschuldig als lammetjes zijn.
VS wil 50 Guantanamogangers in cel houden
vrijdag 22 januari 2010

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering wil circa vijftig gedetineerden die nu nog verblijven in het omstreden gevangenkamp Guantanamo, voor onbepaalde tijd vast blijven houden. Deze terreurverdachten gelden als te gevaarlijk om te worden vrijgelaten, maar het is om uiteenlopende redenen ook vrijwel onmogelijk om hen te berechten.

Dat meldde The Washington Post vrijdag. De krant baseert zich op de bevindingen van een werkgroep van het ministerie van Defensie, waarop ze de hand heeft weten te leggen.

De regering van president Barack Obama wil het gevangenenkamp op Cuba zo snel mogelijk sluiten, maar heeft grote moeite om de verdachten te berechten of andere landen bereid te vinden hen op te nemen.

Op dit moment zitten nog 196 mensen vast in Guantanamo. Tussen de vijftig en zestig van hen zullen in de VS worden berecht

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laats ... houden.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Mahalingam »

Met de komst van Obama zou Guantanamo verdwijnen. Nee, dus. Het is business as usual.
Nu was het weer aanleiding tot een gevecht in het parlement van Kuweit. (het parlement heeft daar niets in te brengen)
Kuwaiti Shiite and Sunni MPs in parliamentary fistfight
KUWAIT CITY - SHIITE and Sunni Islamist Kuwaiti MPs fought with fists in parliament on Wednesday during a heated debate over Kuwaiti inmates in the US Guantanamo Bay detention centre.

The parliament was holding a debate over four Kuwaiti detainees in the US prison camp in Cuba, when a Shiite MP provoked some Sunni fellow MPs by dismissing the prisoners as 'Al-Qaeda' militants.

The debate was attended by a delegation of US lawyers defending the inmates. -- AFP
http://www.straitstimes.com/BreakingNew ... 69926.html
Het is niet bekend of de verdedigende advocaten zichzelf hebben moeten verdedigen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Mahalingam »

En we hebben beeld:

Afbeelding

Hoofddoeken werden afgerukt en kamelen bindbanden (die zwarte ronde dingen) vlogen in het rond.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Mahalingam »

US offers $5M reward for al Qaeda leader released from Gitmo
The Obama administration is scrambling to track down an al Qaeda terrorist released from Guantanamo Bay years ago, offering a $5 million reward for information on him and placing him on a global terrorist list.

Ibrahim al-Rubaysh was originally released in 2006 by the George W. Bush administration and put into a Saudi Arabian “rehabilitation” program. However, al-Rubaysh returned to the battlefield and now serves as a top leader with al Qaeda in the Arabian Peninsula — one of the most dangerous al Qaeda affiliates.
http://nypost.com/2014/12/24/us-offer-5 ... rom-gitmo/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 42492
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Mahalingam »

Wij krijgen een stel jihad-griezels uit Guantanamo ter verzorging.
Een tijd geleden was de 2-de Kamer daar in zijn algemeenheid tegen maar dat telt niet meer. Bertje Koenders heeft zijn mond voorbij gepraat.
Koenders maakte dinsdagavond voor het eerst terloops melding van het verzoek van de VS. Dat gebeurde tijdens een debat in de Eerste Kamer over internationale veiligheidsstrategie, waar hij antwoordde op een vraag van senator Franken (CDA).[...]
Enkele Amerikaanse bronnen reageren met verbazing op de mededeling van Koenders. Het is gebruik dat over dit soort zaken pas naar buiten wordt getreden als er een definitief besluit is genomen, om de kans op mislukking te verkleinen. [...]
Tijdens een bezoek aan Obama in 2009 zette toenmalig premier Balkenende de deur op een kier voor het opnemen van ex-gedetineerden. Dit leidde tot protest in de Kamer. Een meerderheid zag de toekomst van de gevangenen als Amerikaans probleem.
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/26/vs- ... uantanamo/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 49727
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: GUANTANAMO

Bericht door Pilgrim »

Ik zie het al voor me: Guantánamo-gevangenen in Rijswijk en Almere

Door Afshin Ellian | 3 jun 2015

De Amerikaanse president Barack Obama lijkt nu echt werk te maken van de sluiting van Guantanamo Bay. Daartoe verzoekt hij bondgenoten om gevangenen op te nemen, hij wil feitelijk dat ze de vluchtelingstatus krijgen. Dat kan onder geen beding.

Guantanamo Bay, het Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba, vormt een hoofdpijndossier. Niet voor ons, maar voor de Amerikaanse president Barack Obama.

In 2008 beloofde hij de onmiddellijke sluiting van de Guantanamo-gevangenis. Nadat hij de president was geworden, tekende hij demonstratief een wet voor het sluiten van de gevangenis. Maar hij kwam er al heel snel achter dat de meeste gevangenen niet zomaar kunnen worden vrijgelaten.

Daarvoor bestonden twee dringende redenen: het verbod op uitlevering van een gevangene aan een land waar de gevangenen aan martelingen zouden worden onderworpen. En, even zwaar: het islamitische terrorisme.

Bewijsmateriaal
Enkele gedetineerden wilden Obama berechten. De meeste gevangenen zouden niet door de Amerikaanse rechtbanken kunnen worden berecht vanwege de bewijsproblematiek. De gevangenen zijn immers niet aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek aangehouden.

Ze behoren tot Al-Qa'ida en de Taliban. Aanvankelijk werd gedacht dat ze als krijgsgevangenen konden worden behandeld. Ook dit bleek moeilijk, omdat de strijd tegen het islamitische terrorisme geen oorlog in de klassieke zin is. De gedetineerden werden voornamelijk aangehouden voor ondervraging en uit veiligheidsoverwegingen.

Risico
De bewijsproblematiek heeft ook inlichtingenaspecten. Door het bewijs openbaar te maken, zouden de Amerikaanse agenten, infiltranten - en inlichtingenprojecten in het algemeen - in gevaar komen.

Bovendien is het zeer de vraag welke waarde de rechter zou hechten aan dergelijk bewijsmateriaal. Dit risico wilde Obama niet nemen.

Lange tijd was stil rond de Gitmo-gevangenen. Maar nu, in de laatste periode van zijn presidentschap, wil Obama koste wat het kost een einde maken aan Guantanamo Bay. Daarom vraagt de president zijn bondgenoten nogmaals om de Gitmo's op te nemen.

Verplichte opname
Obama vraagt iets onmogelijks aan zijn bondgenoten: de verplichte opname van jihadisten in een open samenleving. Zij zouden in Europese landen niet kunnen worden vervolgd. Hier is immers nooit strafrechtelijk onderzoek gedaan naar deze personen.

Feitelijk vraagt Obama Europa om de Gitmo's de vluchtelingenstatus te geven. Dat kan onder geen beding. Een andere optie is een tijdelijke verblijfsvergunning. Ik zie het al voor me: voormalige Guantanamo-gevangenen in Rijswijk, Amsterdam en Almere worden door moskeeën uitgenodigd om een lezing te geven over het zuivere geloof.

Commentaar
Ook zie ik al voor me dat zij als nieuwe deskundigen in Nieuwsuur commentaar mogen leveren op deradicalisering en multiculturele vraagstukken.

Kortom, aan de gevangenen van Guantanamo Bay heeft onze samenleving in het beste geval niets.

En we moeten ook erkennen dat er veel is wat we niet zien. Tientallen agenten van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten moeten de ex-gevangenen in de gaten gaan houden.

Daarvoor heeft Nederland te weinig agenten. En wellicht willen ze naar Syrië, of nodigen ze hun gezinnen uit om naar Nederland te komen.

Vreemde redenering
Ik hoorde advocaat Geert-Jan Knoops in het ochtendprogramma van Radio 1 commentaar geven op het verzoek van de Amerikaanse regering om twee gevangenen in Nederland op te nemen. Hij is voor het honoreren van dit verzoek. Het is een mensenrechtelijke verplichting.

Een vreemde redenering van Knoops. Moeten we dan op verzoek van China of Iran alle gevangen in Europa opnemen, omdat deze regeringen hun mensenrechten schenden? Dat is nonsens.

Slordig
Het internationale recht verplicht ons geenszins om op deze manier mensen op te nemen in de Nederlandse samenleving. Als in Guantanamo Bay sprake is van mensenrechtenschending, is het aan de Verenigde Staten om daaraan een einde te maken.

Ik hoorde Knoops ook zeggen dat de gevangenen in Guantanamo Bay 'aantoonbaar onschuldig zijn'. Wat een slordige redenering. 'Aantoonbaar'... dus volgens Knoops is de onschuld van deze gevangenen bij een rechtbank aangetoond.

Kernactiviteit
Recent liet Obama vijf Taliban-leiders vrij in ruil voor een Amerikaanse militair. Zijn zij 'aantoonbaar onschuldig'? De leiders van een terreurorganisatie zijn kennelijk aantoonbaar onschuldig.

Radio 1 en Knoops vertelden niets over de achtergrond van deze krijgsgevangenen - want dat zijn ze uiteindelijk: het schenden van mensenrechten is de kernactiviteit van deze groepen.

Er zijn al vele Gitmo's vrijgelaten. Een paar mensen werden ooit per ongeluk of foutief naar Guantanamo Bay gebracht. Zij zijn al vrij.

IS
Ook vele terroristen zijn reeds vrijgelaten. Een niet te verwaarlozen aantal is al terug bij de terroristische organisaties.

Enkele vrijgelaten Gitmo's hebben al zelfmoordaanslagen gepleegd. En aantal is ook tijdens de gevechten om het leven gekomen. Mullah Abdelraouf, de vertegenwoordiger van Islamitische Staat in Afghanistan die een paar weken geleden werd gedood, zat ook enige tijd in Guantanamo Bay.

Hij werd al in 2007 ten tijde van president George W. Bush vrijgelaten. Deze onprettige waarheden wilden Radio 1 en advocaat Knoops niet vertellen.

Romantiseren
Het is jammer dat de advocaat van PVV-leider Geert Wilders zo'n slordige juridische redenering hanteert. Wie het opneemt voor de mensenrechten van de mensenrechtenschenders, moet zijn klanten niet romantiseren.

We hebben te maken met een bijzonder geval: de advocaat van Wilders bepleit de import van potentiële vijanden van Wilders. En het wordt nog interessanter: Wilders wordt eventueel vanuit Amerika voor zijn proces gefinancierd door mensen die de gevangenenis tot de eeuwigheid in Guantanamo Bay willen houden.

Nederland moet niet de verkiezingsbelofte van president Obama gaan inlossen. We hebben al genoeg jihadisten die de vrije samenleving willen vernietigen.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs ... eid=158493
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Het zijn zulke lievertjes, de onschuldige knapen van Guantanamo. Onbegrijpelijk dat men deze mannen opgesloten houdt , en als er dan eindelijk een paar vrij komen, zijn ze nog niet veilig.
België pakt twee ex-gevangenen Guantanamo op

Twee mannen die jarenlang in de Amerikaanse Guantanamo-gevangenis voor terreurverdachten verbleven, zijn in België aangehouden omdat zij verdacht worden van deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Zij zouden mensen helpen die in Syrië en elders in het Midden-Oosten willen vechten.

Een van de ex-gedetineerden werd samen met drie anderen opgepakt toen ze op het punt stonden een gewapende inbraak te plegen in Antwerpen. Het is een Algerijn die na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten in Guantanamo zat. Hij zou onlangs uit Syrië zijn teruggekeerd.

De andere ex-Guantanamo-gevangene is Antwerpenaar Moussa Zemmouri, die van 2001 tot 2005 in Guantanamo zat. Hij werd ervan verdacht lid te zijn van een radicaalislamitische beweging die verantwoordelijk was voor aanslagen in Madrid en Casablanca.

bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7956
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: GUANTANAMO

Bericht door sjun »

Die zaten er niet voor niks. Geen wonder dat de Amerikaanse Democraten zulke gasten in Europa willen onderbrengen. Want als uitkomt wat hun politiek stimuleert -zoals dat bijvoorbeeld uitstekend te zien was bij de aanslag op de Marathon van Boston waar ook al zulke dankbare opgevangen mensen van zich deden spreken- zouden ze de komende jaren niet meer aan de macht kunnen ruiken...
Afbeelding
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door Manon »

Ariel schreef:Het zijn zulke lievertjes, de onschuldige knapen van Guantanamo. Onbegrijpelijk dat men deze mannen opgesloten houdt , en als er dan eindelijk een paar vrij komen, zijn ze nog niet veilig.
België pakt twee ex-gevangenen Guantanamo op

Twee mannen die jarenlang in de Amerikaanse Guantanamo-gevangenis voor terreurverdachten verbleven, zijn in België aangehouden omdat zij verdacht worden van deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Zij zouden mensen helpen die in Syrië en elders in het Midden-Oosten willen vechten.

Een van de ex-gedetineerden werd samen met drie anderen opgepakt toen ze op het punt stonden een gewapende inbraak te plegen in Antwerpen. Het is een Algerijn die na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten in Guantanamo zat. Hij zou onlangs uit Syrië zijn teruggekeerd.

De andere ex-Guantanamo-gevangene is Antwerpenaar Moussa Zemmouri, die van 2001 tot 2005 in Guantanamo zat. Hij werd ervan verdacht lid te zijn van een radicaalislamitische beweging die verantwoordelijk was voor aanslagen in Madrid en Casablanca.

bron
Ik begin er hoe langer hoe meer van te balen dat ik (via mijn belastingen) die mannen dus allemaal gratis en voor niks te eten moet geven hé. Kunnen ze die gasten niet aan het werk zetten? Stukwerk van iets, zodat ze voor x aantal stukken 1 boterham krijgen of zo? Waarom moet IK ervoor betalen?
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17387
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: GUANTANAMO

Bericht door Manon »

Ze hoeven daarom niet uit Guantanamo te komen.

http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamiti ... kije.dhtml
"IS-terrorist op vakantie in Turkije"


Een terrorist die bij Islamitische Staat in het Midden-Oosten tal van foto's en opnames van zichzelf als jihadist verspreidde, is sinds afgelopen week ook op vakantiefoto's aan het strand in Turkije te zien. Dit meldde de Britse omroep Channel 4 vandaag.
Het gaat om Sari Dayi, een Turkse aanhanger van de soennitische extremisten in Syrië en Irak. Dayi verspreidde eerder tal van foto's en opnames uit het Midden-Oosten om zijn strijd voor het voetlicht te brengen. Zo was hij bewapend ook met afgehakte hoofden en de zwart-witte vlag van IS te zien. Hij zei trots deel te nemen aan de strijd om Kobani, een bolwerk van Syrische Koerden aan de Turkse grens.

Koerden zijn woedend over de opgedoken vakantiekiekjes van Dayi aan het strand, aldus Koerden die Channel 4 raadpleegde. Ze brengen mogelijk de regering van president Erdogan verder in verlegenheid. Erdogans beleid tot van de week was IS zo veel mogelijk te negeren. Erdogan heeft sinds de Arabische Lente van 2011 in het Midden-Oosten vaak op het verkeerd paard gewed. Maar sinds het geweld van deze week langs de grens met Syrië is het roer om in Ankara en bombardeert Turkije ook posities van IS.
lekker gezellig zo op het strand.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

Manon schreef: Ik begin er hoe langer hoe meer van te balen dat ik (via mijn belastingen) die mannen dus allemaal gratis en voor niks te eten moet geven hé. Kunnen ze die gasten niet aan het werk zetten? Stukwerk van iets, zodat ze voor x aantal stukken 1 boterham krijgen of zo? Waarom moet IK ervoor betalen?
Zijn er geen mijnen meer open in Belgie? Ik vertrouw het stukwerk van die gasten niet. Maar in de mijnen passen ze wel. Ze kunnen toch de karretjes met kolen naar buiten duwen?

Kijk, zo iets...

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16302
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

GUANTANAMO BAY

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Volgens de logica van de VS is Guantanamo Bay geen Amerikaans grondgebied. Dus kan hem ook niets verweten worden. Nog eventjes en Cuba dient voor het gerecht in Den Haag te verschijnen wegens misdaden tegen de menswaardigheid omdat Guantanmo Bay Cubaans grondgebied is. En dat is het ook.

Het is toch van de zotte dat Europese politieke leiders zo diep in hun verwrongen rudimentaire brein zijn gecorrumpeerd dat men de Amerikanen serieus tegemoet treedt in het overleg om Guantanamo-gedetineerden, die weggestuurd worden omdat ze niet langer bruikbaar zijn, op Europees gebied in te kwartieren. Dat dient te gebeuren in Amerika. Dan rijst de vraag: waarom hebben de Amerikanen dit dan nooit vanaf het begin gedaan? We weten het wel. Omdat de Amerikaanse grondwet martel-praktijken verbiedt. Maar op Cuba was dat geen enkel probleem. Dat is Cubaans grondgebied. Maar . . . hoe zit het dan met het Internationale Recht om oorlogsmisdadigers op te pakken en te vervolgen? Ook daar is aan gedacht. De politiek in de VS heeft uitgerekend dat niet één Amerikaan in het buitenland voor zo'n tribunaal mag verschijnen of veroordeeld worden.

De enige oplossing om van het primitieve heidense woestijngedrocht islam af te geraken, is door alle moslims je land uit te gooien. Met zachte hand weliswaar, maar toch.

Politiek is smerig.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77341
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: GUANTANAMO

Bericht door Ariel »

De Verenigde Staten hebben tien gevangenen uit Guantánamo Bay vrijgelaten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Deze zomer kunnen waarschijnlijk nog eens 34 gevangenen de omstreden gevangenis verlaten.

De gedetineerden hebben de Jemenitische nationaliteit, maar kunnen door de burgeroorlog niet terug naar hun eigen land. Ze worden opgevangen door Oman. Door de overplaatsing is het aantal gevangen in Guantánamo Bay gedaald tot 93. Op het hoogtepunt in 2003 zaten er bijna 700 gevangenen vast op de Amerikaanse gevangenis in Cuba.

President Obama probeert al sinds zijn aantreden om de omstreden gevangenis te sluiten, maar daarvoor moeten de gedetineerden opgenomen worden door andere landen. Republikeinen namen een wet aan waardoor voormalige gevangenen niet naar het vasteland van de VS kunnen. Vorige week nam Ghana twee gevangenen op.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie