Pagina 1 van 1

1.5 miljoen Marokkanen betogen tegen moslimfundamentalisten.

Geplaatst: Ma Mei 26, 2003 12:19 pm
door Serdar
Eén week na de zelfmoordaanslagen in Casablanca zijn honderdduizenden Marokkanen in de stad op straat gekomen om te betogen tegen het terrorisme gepleegd door moslimfundamentalisten.

De organisatoren en de politie hadden het over 1,5 miljoen manifestanten. Tientallen organisaties en politieke partijen stapten mee op.

De protestmars begon aan het Farah-hotel, één van de vijf doelwitten van de terroristen vorige week. Die waren gericht tegen een hotel, joodse en buitenlandse belangen.Vertegenwoordigers van alle politieke partijen en verschillende NGO's namen deel aan de betoging. De islamitische partij PJD (Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling), de grootste oppositiepartij in het Marokkaanse parlement, zegde op het laatste moment haar deelname aan de manifestatie af "om de betoging niet te verstoren".

De betoging was live te volgen op twee Marokkaanse zenders.

De Marokkaanse autoriteiten hebben dit weekend opnieuw foto's verspreid van vier mannen die mogelijk betrokken waren bij vijf zelfmoordaanslagen van 16 mei in Casablanca. Die kostten aan in totaal 43 mensen het leven. Er vielen ook een 100-tal gewonden. De aanslagen in Casablanca zijn gepleegd door moslimfundamentalisten.

Geplaatst: Ma Mei 26, 2003 3:56 pm
door Patrick
Zo'n openlijke, publieke verontwaardiging is een positief signaal. Ik hoop dat die, terecht verontwaardigde, betogers vervolgens ook eens op zoek gaan naar de motieven achter die aanslagen, er is dus hoop ...

Marokko is altijd al een zeer tolerant land geweest volgens 'Arabische' maatstaven. Arabisch met aanhalingstekens want vele Marokkaanse burgers willen echter niets weten van de pro-Arabische politiek die in de steden gevoerd wordt. De tolerantie in Marokko heeft zijn oorsprong in de pre-Islamitische periode toen het land reeds bevolkt werd door verschillende Amazigh stammen. De Imazighen beter bekend als Berbers hebben een glorierijke geschiedenis gekend die teruggaat tot aan Julius Caesar en zelfs verder. Eén van de Heldinnen in de Marokkaanse geschiedenis is Dihya, een Joodse leidster die geprezen werd voor haar verzet tegen de invallen van Arabische Moslims. Uiteraard wordt dit deel van de Marokkaanse geschiedenis netjes verzwegen. Meer kan u lezen op: http://www.tawiza.nl/content/sectie.php?sid=14§ies=inhoud