Fricties binnen al-qaida


Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45678
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Fricties binnen al-qaida

Berichtdoor Pilgrim » Vr Jun 12, 2015 4:25 pm

Al-Qa'ida: 'IS snijdt ons af en breekt ons op'

Door Nina Bogosavac | 11 jun 2015

Twee van de belangrijkste geestelijk leiders van Al-Qa’ida hebben aan de Britse krant The Guardian toegegeven dat de terreurgroep niet langer een goed functionerende organisatie is, omdat ze ‘wordt verscheurd’ door IS.

In een uitgebreid interview vertelt Abu Qatada, een prediker uit Jordanië en Abu Muhammad al-Maqdisi (56), volgens Amerikaanse terrorisme analisten een van de meest invloedrijke levende jihadi-geleerden, dat Al-Qa'ida- leider Ayman al- Zawahiri wordt afgesneden van zijn rekruten. De groep zou door niets anders in stand worden gehouden dan een 'loyaliteitsgevoel waar beroep op wordt gedaan'.

Loyaliteit
Maqdisi, die Zawahiri - de opvolger van Osama bin Laden - ziet als een goede vriend, is openhartig over de situatie van de 63 -jarige Egyptenaar. 'Hij werkt uitsluitend op basis van trouw. Er is geen organisatiestructuur. Er zijn slechts communicatiekanalen en loyaliteit', aldus Maqdisi.

De andere Al-Qa'ida leider die zijn zegje doet in het interview wordt door de Britse regering beschreven als een 'echt gevaarlijk individu'. Hij zegt dat Zawahiri geïsoleerd is en geeft toe dat IS terrein aan het winnen is op het gebied van propaganda en de grondoorlog tegen Al-Qa'ida.

Dochter-organisatie
IS is een voormalige tak van Al-Qa'ida en werd in 2014 afgesplitst nadat de groep niet gehoorzaamde aan orders van Zawahiri. De terreurgroep startte daarop een oorlog met collega-jihadisten in Syrië wat duizenden doden aan beide kanten opleverde.

Grondlegger van Al-Qa'ida Maqdisi is sinds een jaar erg kritisch op de afgesplitste organisatie: hij noemt IS onverschillig. IS zou het langgekoesterde 'islamitische project' ondermijnen.

Met de informatie geven de geestelijk leiders toe wat al langer bekend was: IS werd 'Al Qa'ida 2.0' genoemd door de gerenommeerde Amerikaanse terrorismedeskundigen J.M. Berger en Jessica Stern in hun boek 'IS - Staat van terreur' vanwege hun extreme gruwelpraktijken die de hele wereld in hun greep houdt.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achte ... -1775231W/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten