Iran - Studentenprotest tegen Ayatollahs breidt uit.

Gebruikersavatar
Patrick
Berichten: 383
Lid geworden op: Di Jan 21, 2003 10:23 pm

Iran - Studentenprotest tegen Ayatollahs breidt uit.

Berichtdoor Patrick » Ma Jun 16, 2003 2:18 pm

Hervormingsgezinde studenten (zowat de helft van de Iranese bevolking bestaat uit jongeren) komen massaal in opstand tegen het conservatieve regime onder leiding van de Ayatollahs. Ondertussen heeft de Verenigde Staten (waar blijft Europa nu?) geprotesteerd tegen het gewelddadig optreden van de overheid om de nochtans vreedzame protesten de kop in te drukken. In het verleden is het reeds meerdere malen tot een gewelddadig treffen gekomen tussen studenten en ordediensten. De demonstranten werden in de nacht van vrijdag op zaterdag belaagd door fundamentalistische moslims die hen met messen, stokken en staven te lijf gingen. De fundamentalisten, die het streng islamitische regime steunen, vormen een leger van vrijwilligers, de 'Ansar-e-Hezbollah'. Ze dragen geen uniform, maar werken als hulptroepen van de politie. Enkelen van hen droegen automatische geweren en losten schoten in de lucht. De Ayatollahs rekruteren trouwens ook Palestijnen om de opstandelingen te lijf te gaan.

De studenten en jongeren eisen democratische hervormingen. Het protest is was gericht tegen de geestelijk leiders van Iran, maar ook tegen de hervormingsgezinde president Khatami, die te weinig voor elkaar krijgt.

Vandaag greep de politie niet in. Wel kwam de politie later op de dag met een waarschuwing aan het adres van de fundamentalisten. Honderden politiemensen hielden de straten rond het universiteitsterrein afgegrendeld, om te voorkomen dat meer betogers zich bij het protest zouden voegen. Ook wilden ze voorkomen dat de bassidji de campus zouden binnengaan, maar sommigen slaagden er toch in binnen te komen. Rond drie uur 's nachts werd het weer rustig in de wijk. Ondertussen is het protest overgeslagen naar andere, meer landelijke gebieden van Iran. De geestelijk leiders van Iran beschuldigen de Verenigde Staten ervan de jongeren tot het protest te hebben aangezet.

Gebruikersavatar
hizkia
Berichten: 21
Lid geworden op: Za Jun 14, 2003 11:58 am
Locatie: amsterdam

Re: Iran - Studentenprotest tegen Ayatollahs breidt uit.

Berichtdoor hizkia » Ma Jun 16, 2003 8:45 pm

brrr zie het niet gunstig aflopen voor de Iranese vrijheidsstrijders. Niet gewapend en ook nog eens zonder een godsdienstwaan. brrr

Bengazi
Berichten: 293
Lid geworden op: Do Mei 29, 2003 10:17 am
Contact:

Berichtdoor Bengazi » Ma Jun 16, 2003 10:21 pm

Ja waar blijft het protest van uit Europa tegen het harde optreden tegen de studenten?


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten