Pagina 1 van 1

Arabische pers kritisch voor hadj-ramp

Geplaatst: Di Jan 17, 2006 8:47 am
door sprot
Geleerden moeten voorschriften voor de rituele steenwerping tijdens de hadj herinterpreteren


Zo zouden ongevallen zoals vorige week in Mina - waarbij zeker 363 doden vielen - niet meer voorkomen. Dat schrijven enkele Arabische krantencommentatoren, blijkt uit een overzicht van de BBC.Al-Riyad, Saudi-Arabië

,,De opdracht [voor het simplificeren van de hadj-rituelen, nvdr] is niet eenvoudig als moslimgeleerden niet zoeken naar manieren om deze plechtigheden te vergemakkelijken. En dat in overeenstemming met islamregels die niet in tegenspraak zijn met de plicht van de hadj.''

,,We moeten religieuze, technische, administratieve en planmatige discussies voeren om het schrikbeeld van dood en moord te bannen van de plaats waar het gooien van de stenen plaatsvindt. Want we zijn nu in het bereik van de camera's van satellietzenders en de internationale medianetwerken.''Al-Watan, Saudi-Arabië

,,De vreselijke waarheid, die we moeten durven onder ogen zien, is dat de pelgrims uit culturen komen die - tot onze grote spijt - zichzelf niet kunnen organiseren. Ze komen uit culturen die geen rijen erkennen... Met elke grote of kleine bijeenkomst laten we de wereld zien dat we een cultuur van chaos en onstuimigheid hebben.''Al-Ray, Jordanië

,,Alle aspecten van dit zorgwekkend fenomeen moeten worden onderzocht... Er is niet alleen de dood van de slachtoffers. Ook het beeld van de moslims wordt aan het wankelen gebracht. We geven de indruk dat we niet in staat zijn om onze religieuze riten te organiseren. Misschien moet er daarom een nieuw onderzoek komen naar de voorbereidingen, plus een herziening van sommige religieuze interpretaties en fatwa's die het tafereel van het stenen gooien beperken tot zo'n korte periode over de middag. Dat leidt tot het geduw.''Al-Dustur, Jordanië

,,Dat deze tragedies blijven gebeuren over de middag, 'op het tijdstip voor de middagoproep tot het gebed', wordt toegeschreven aan de aandrang van sommige pelgrims - vooral uit Pakistan, India en Indonesië - om deze rite uit te voeren volgens de instructies die zij ontvangen hebben van hun religieuze geleerden voor er nieuwe fatwa's uitgevaardigd werden [die toelaten dat de stenen op elk moment van de dag gegooid worden, nvdr]''.

Geplaatst: Di Jan 17, 2006 3:15 pm
door nina
Geleerden moeten voorschriften voor de rituele steenwerping tijdens de hadj herinterpreteren/


Met een herinterpretatie van de rituelen heeft het niets te maken. Het heeft gewoon te maken met het stellen van commerciële belangen boven de veiligheid van de mensen.

Saoedi-Arabië verdient kapitalen aan deze jaarlijkse bedevaart, en is er stinkend rijk door. Dankzij deze rijkdom financieren ze bovendien de grip op moslims in de hele wereld, door ze vanuit SA te overspoelen met hun propaganda, bouw van moskeeën en stichten van islamitische scholen waar hun visie op de islam wordt verspreid.

Daarom nemen ze een paar honderd doden per jaar voor lief, beter dan het aantal bedevaartsgangers terug te dringen.

,,Alle aspecten van dit zorgwekkend fenomeen moeten worden onderzocht... Er is niet alleen de dood van de slachtoffers. Ook het beeld van de moslims wordt aan het wankelen gebracht. We geven de indruk dat we niet in staat zijn om onze religieuze riten te organiseren.


Eens, maar dit commerciële aspect zie ik niet in het rijtje problemen staan.

Bovendien leid ik uit deze dodenaantallen af dat mensenlevens geen prioriteit hebben. Dat leidde ik af uit bijvoorbeeld deze reactie, die al in een eerdere topic over dit onderwerp werd genoemd:

Jasmijn schreef:Allah heeft een reden voor alles wat hij doet,,zelfs al begrijpen we het nu niet,in het hiernamaals zullen we het wel begrijpen.


http://www.dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?t=506

Ook op andere forums kwam ik zulke reacties tegen. Moslims durven gewoon niet de eerste te zijn die een islamitisch probleem aan de kaak stellen. Pas als het westen verontwaardigd wordt, en de islam in het westen negatief wordt gewaardeerd, klimmen moslims in touw. Vandaar ook dat deze moslim zegt: 'We geven de indruk dat we niet in staat zijn om onze religieuze riten te organiseren.'

Precies, de moslim is banger voor wat het westen denkt dan voor een paar honderd doden tijdens een bedevaart.

Vooruit, dan beginnen wij toch met de kritiek? Het wordt altijd later overgenomen, heb ik gemerkt.

Geplaatst: Di Jan 17, 2006 3:25 pm
door Affie
Kijk sowiezo heeft de steniginsritueel niets met Islam te maken. Die ritueel heeft zich al in je hart moeten hebben plaatgevonden voordat je als moslim door het leven gaat.

Verder komt kijken dat wat nina schreef over de commerciële belangen.

Tevens is dit ook een reden waarom de hajj alleen in een maand wordt verricht. Terwijl er in de Koran duidelijk vermeld staat dat de hajj gedurende de eerste dagen van vier maanden verricht kan worden. Dus de fout ligt niet bij God maar bij de beleidsmakers in SA. God heeft al een oplossing gegeven.

Geplaatst: Di Jan 17, 2006 4:03 pm
door nina
He, dat weet ik helemaal niet, althans niet dat ik me herinner. :D :D :D

Waar staat dat van die eerste vier dagen van de maand, Affie, weet je dat toevallig?

Geplaatst: Di Jan 17, 2006 4:10 pm
door Affie
Niet de eerste vier dagen, maar gedurende de eerste dagen van 4 maanden. Dus dat houdt in dat de hajj over vier maanden gespreid kan worden. Dus je kunt uit vier maanden kiezen om de hajj te verrichten.
Aangezien er wordt gesproken over vier "heilige" maanden

Geplaatst: Wo Jan 18, 2006 1:20 am
door Iznogoodh
Affie schreef:Kijk sowiezo heeft de steniginsritueel niets met Islam te maken.

Jij maakt voor andere Moslims uit wat Islam is. En Islam wordt beoordeeld naar wat andere Moslims er van maken.

Iznogoodh

Geplaatst: Wo Jan 18, 2006 11:06 am
door Affie
Iznogoodh schreef:
Affie schreef:Kijk sowiezo heeft de steniginsritueel niets met Islam te maken.

Jij maakt voor andere Moslims uit wat Islam is. En Islam wordt beoordeeld naar wat andere Moslims er van maken.

Iznogoodh


Ik laat moslims juist zelf nadenken bij alles door ze op dingen te wijzen. Je onderwerping ( Islam ) wordt beoordeeld door God over wat je zelf hebt gedaan. de beoordeling van de Islam wordt objectief gedaan vanuit het juiste perspectief vanwege het feit dat moslims zelf niet weten wat er wel en niet bij hoort. zie stenigingsritueel.

Geplaatst: Wo Jan 18, 2006 9:08 pm
door Monique
Het lijkt erop dat niets wat moslims doen iets met de islam te maken heeft.
kun je het dus net zo goed opdoeken.

Geplaatst: Wo Jan 18, 2006 10:01 pm
door Manon
Nou, Gregorius heeft alvast een oplossing gevonden voor volgend jaar:

Afbeelding

Geplaatst: Do Jan 19, 2006 10:45 am
door Affie
Monique schreef:Het lijkt erop dat niets wat moslims doen iets met de islam te maken heeft.
kun je het dus net zo goed opdoeken.


dat is het hem nou. Heel veel rituelen hebben geen grondslag. Mensen houden zich meer bezig met met handelingen dan met meditatie. Iets wat ook in de Koran staat.