AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73771
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Berichtdoor Ariel » Di Apr 02, 2019 12:10 pm

AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich zorgen over naschoolse islamitische en Arabische lessen waarbij radicaal gedachtegoed wordt verspreid. De dienst waarschuwt hiervoor in het vandaag verschenen jaarverslag.

Volgens de AIVD was verspreiding van radicaal islamitisch gedachtegoed tot nu toe vooral een zaak van een beperkt aantal Moskeeën. Met name de Salafistisch georiënteerde. Inmiddels heeft deze volgens de dienst bedreiging voor de Nederlandse samenleving zich verbreed.

„De AIVD constateert dat radicaal-islamitische aanjagers zich sterk weten te positioneren binnen het aanbod van het onderwijs voor jonge moslims. Hierbij kan gedacht worden aan naschoolse lessen in Arabisch en de islam. Ook voor leerlingen met een gematigde achtergrond zijn dergelijke onderwijsprogramma’s aantrekkelijk”, aldus de geheime dienst.

Lessen líjken onschuldig
„Deze onderwijsinitiatieven lijken laagdrempelig en onschuldig. Wij zijn echter van mening dat kinderen en jongvolwassenen door deze invulling van het onderwijs vervreemden van de samenleving en mogelijk belemmerd worden in hun deelname aan de maatschappij. Dit wordt veroorzaakt door de onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden van de initiatiefnemers. Op de lange termijn kan dit de sociale cohesie onder druk zetten en daarmee de democratische rechtsorde ondergraven.”

Terreurdaden
De dienst constateert dat ondanks de ineenstorting van het IS-kalifaat de dreiging die uitgaat van de radicale islam onverminderd hoog is. Afgelopen jaar kwam het in ons land voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh (2004) daadwerkelijk tot incidenten waarbij geradicaliseerde moslims terreurdaden pleegden. Zo stak in Den Haag een man drie mensen neer en viel op Amsterdam CS een Afghaanse vluchteling, die in Duitsland woonde, reizigers aan.

Ook de tegenbeweging van radicaal rechts die zich verzet tegen islamisering van de samenleving en de vluchtelingenstromen kan op aandacht van de AIVD rekenen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73771
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Berichtdoor Ariel » Di Apr 02, 2019 8:51 pm

Blauwe Moskee bezorgd om waarschuwing AIVD

Inlichtingendienst AIVD waarschuwde dinsdag voor radicale invloeden bij het naschoolse islamitisch onderwijs. Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam-West, wil dat de AIVD zegt om wie het gaat. "Nu is iedereen verdacht."

In het dinsdag verschenen jaarverslag staat: 'De AIVD constateert dat radicaalislamitische aanjagers zich sterk weten te positioneren binnen het aanbod van het onderwijs voor jonge moslims. Hierbij kan gedacht worden aan naschoolse lessen in Arabisch en de islam.[...]'

'Deze onderwijsinitiatieven lijken op het eerste oog laagdrempelig en onschuldig. Wij zijn echter van mening dat kinderen en jongvolwassenen door deze invulling van het onderwijs vervreemden van de samenleving en mogelijk belemmerd worden in hun deelname aan de maatschappij. Dit wordt veroorzaakt door de onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden van de initiatiefnemers.'

Het grote probleem, zegt imam Yassin Elforkani, is dat de AIVD spreekt in algemeenheden. "Wij bieden Arabische lessen en islamlessen aan, zoals elke moskee dat doet. En we hechten groot belang aan onze relatie met de buurt, met de buren. Die vragen zich nu misschien af of de AIVD zich ook zorgen maakt over de Blauwe Moskee."

Containerbegrippen
De moskee roept directeur Dick Schoof op om concreter te maken over wie de veiligheidsdienst het heeft, en wat er precies wordt bedoeld met onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden. "Dat zijn van die vage containerbegrippen. Waar heeft hij het over?"

De veiligheidsdienst schrijft zich te richten op 'aanjagers in het salafistisch spectrum'. Salafisme, zegt Elforkani, is gewoon een ander woord voor orthodoxisme. "Mensen hebben het recht orthodox te zijn. We leven in een rechtsstaat. In onze moskee komen ook salafistische docenten aan bod, omdat we een divers onderwijsaanbod willen. Als je bepaalde radicaalislamitische aanjagers bedoelt, wees dan concreet. Nu maak je alle salafisten verdacht."

Haatpredikers
In de berichtgeving rond het islamitische Cornelius Haga Lyceum spraken de veiligheidsdiensten ook hun zorg uit over 'salafistische aanjagers' die betrokken waren bij de school. Dat bleek later om radicale haatpredikers te gaan. De aanvankelijke vaagheid veroorzaakte veel onrust onder ouders van de school en andere moslims.

Elforkani's belangrijkste zorg: zo'n bericht van de veiligheidsdienst werkt polariserend en criminaliserend. "Geert Wilders heeft alweer getwitterd dat hij altijd al gezegd heeft dat de islam de allergrootste dreiging is. De AIVD maakt zich natuurlijk zorgen om veiligheid, maar moet zich ook realiseren wat voor effect dit soort berichten hebben op moslims."

Zorgen Kamer over radicaal moslimonderwijs
In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over radicaal islamisme bij naschoolse Arabische lessen. Volgens de geheime dienst AIVD gebruiken radicale moslims het onderwijs om hun boodschap onder jongeren te verspreiden.

Op aandringen van oppositiepartij SGP komt er een debat met verantwoordelijk minister Wouter Koolmees, waar ook minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan zou moeten meedoen. Kamerlid Jan Paternotte van regeringspartij D66 noemt de AIVD-melding "weer een onacceptabel voorbeeld waarbij onze vrijheden worden misbruikt om kinderen antidemocratisch gedachtegoed op te dringen."

En Jasper van Dijk van oppositiepartij SP benadrukt dat "scholen er niet zijn om haat te prediken." Volgens de AIVD weten extremisten zich "sterk te positioneren binnen het aanbod van het onderwijs voor jonge moslims''. Concrete voorbeelden geeft de dienst niet.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73771
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 03, 2019 1:38 pm

Radicaal onderwijs aanpakken

Een nieuwe generatie welbespraakte predikers is opgestaan en verspreidt radicale boodschappen tijdens naschoolse lessen in Arabisch en de islam, constateert de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwt dat jongeren zich door dit onderwijs mogelijk gaan vervreemden van de Nederlandse samenleving.

Onlangs kwam de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) met de boodschap dat salafistische predikers het niet-reguliere islamitische onderwijs domineren. Veel van deze predikers zijn actief dankzij Saoedi-Arabië, waar 111 Nederlandse moslims zijn afgestudeerd aan de Universiteit van Medina, een bolwerk van het salafisme.

Angstaanjagend is de vaststelling van zowel AIVD als NCTV dat salafisten die zich op het onderwijs storten daarmee mogelijk een voedingsbodem creëren voor het jihadisme. Volgens de AIVD omdat zij ’niet direct afwijzend staan’ tegenover jihadistisch geweld en volgens de NCTV omdat sommigen zelfs actief zijn in de ’jihadistische scene’.

De Tweede Kamer eist toezicht op de lessen, maar minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil slechts ouders waarschuwen. Het kabinet moet meer daadkracht tonen na de zorgwekkende bevindingen van de veiligheidsdiensten. Radicale figuren die banden hebben met jihadisten moeten ver weg blijven van iedere vorm van onderwijs.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44424
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Berichtdoor Pilgrim » Wo Apr 03, 2019 6:56 pm

Blauwe Moskee had bestuurders in dienst Koeweit, jammert over AIVD-berichten

Door: Redactie, 13:19, 02 april 2019

Afbeelding

Moskee eist uitleg AIVD-baas Schoof, Arabische les vaak misbruikt voor jihadisme volgens AIVD

Berichtgeving van de AIVD over het verspreiden van radicale ideeën tijdens naschoolse islamlessen zonder het noemen van concrete voorbeelden heeft volgens De Blauwe Moskee in Amsterdam een “polariserend effect”. Het bestuur van de moskee betreurt dit en nodigt AIVD-baas Dick Schoof uit om “gezien de ernst van de zaak” uitleg te geven over waar deze zorgen precies vandaan komen.

“De AIVD spreekt wederom in zodanige algemeenheid waardoor het voor ons als moskee zeer onduidelijk is wat de AIVD hiermee bedoelt”, staat in een verklaring. Volgens hoofd-imam Yassin Elforkani doet de veiligheidsdienst dat vaker. “Waar heb je het precies over? Wie zijn dat dan? Anders kunnen we er niks mee.” Elforkani liet zich geruime tijd betalen door de Koeweitse overheid en ontkende dat aanvankelijk. Ook had een Koeweitse regeringsfunctionaris in die tijd de leiding over de Blauwe Moskee, daarover loog het Nederlandse bestuur ook.

Dit soort berichten zorgt voor veel onrust binnen en buiten de moskee, zegt Elforkani. “We hebben hele lieve buren, maar die denken nu misschien ook: wat gebeurt daarbinnen allemaal?”

In het gebedshuis in Nieuw-West volgen wekelijks honderden studenten lessen Arabisch of over de islam. “Daar werken heel veel vrijwilligers aan mee. Met dit soort berichten gaat iedereen zich toch weer even achter de oren krabben.”

(ANP/TPO)

https://tpo.nl/2019/04/02/blauwe-moskee ... berichten/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 7725
Lid geworden op: Do Jun 30, 2011 11:18 pm

Re: AIVD: zorgen over radicalisme bij naschoolse Arabische lessen

Berichtdoor xplosive » Wo Apr 03, 2019 10:36 pm

Op de AIVD wordt al jarenlang beknibbeld, maar voor jihadisten staan de deuren wagenwijd open en die worden met miljarden euro's van ons geld in de watten gelegd.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten