Pagina 1 van 1

In de gevangenis bij IS'ers in Syrië: 'Bijna iedereen zegt onschuldig te zijn'

Geplaatst: Do Nov 28, 2019 1:59 am
door Ariel
In de gevangenis bij IS'ers in Syrië: 'Bijna iedereen zegt onschuldig te zijn'

Verslaggever Hans Jaap Melissen bezocht voor EenVandaag een gevangenis in de Noord-Syrische plaats Hasaka. Daar zitten 5000 IS-strijders als haringen in een ton opeengepakt.

Onder begeleiding van gemaskerde bewakers mocht hij een paar uur de gevangenis in. "Ze waarschuwden me dat er echt bewakers nodig waren. Als je in je eentje naar binnen gaat dan ben je je leven niet zeker. Ik interview het liefst alleen, maar als het fout gaat heb ik wel een groot probleem. Straks springen ze met tien man op je nek", vertelt Melissen.

Tussen de IS-strijders
Toch was hij niet bang in de gevangenis. "Ik vond het bijzonder om daar te zijn. Je staat daar ineens tussen de IS-strijders. Ik heb IS vanaf het begin gevolgd en er een boek over geschreven. Een bekende van mij is vermoord door IS. Dit zijn de mensen waar je al die tijd voor moest vrezen en daar sta je nu tussen."

De gevangenen zitten op elkaar gepakt in de cellen. "Ze zitten met 90 man in een cel waar 20 mensen in passen. Als ze platliggen dan liggen ze allemaal tegen elkaar aan." Volgens Melissen krijgen ze alleen te eten, verder doen ze heel weinig.

Ibrahim komt uit Nederland, Abdellah uit België. Allebei werden ze lid van IS, nu zitten ze gevangen in het Syrische Hasaka. Aan verslaggever Hans Jaap Melissen vertellen ze hun verhaal. "Ik heb zeker geen spijt. Ik heb ervan geleerd."

Dichtgemetselde ramen
"Ze hangen een beetje, in een soort comateuze toestand. Ik zag geen boeken, geen televisie. Alle ramen zijn dichtgemetseld, ze kunnen niet naar buiten en het toilet is een gat in de grond. Dat wordt op een gegeven moment wel vies."

De verslaggever mocht vrij rondlopen op de ziekenboeg, waar de gevangenen iets meer ruimte hebben. "Ze boden me nog een mondkapje aan, omdat sommige gevangenen tbc zouden hebben", zegt Melissen. De IS-gevangenen worden wel verzorgd in de gevangenis. "Ik zag een gevangene in een oranje overall, hij was denk ik een soort IS-verpleger. Een gevangene die gevangenen verpleegt. Al hebben ze ook gewone dokters."

De IS-strijders krijgen amper iets mee van wat er buiten de gevangenismuren aan de hand is. Melissen interviewde onder anderen de Nederlandse kalifaatganger Ibrahim. "Hij vroeg me welke dag het was. En of Nederland geplaatst was voor het EK."

Tijdens het gesprek met Ibrahim staan de bewakers ernaast. Als het interview even stokt, informeert een van de gemaskerde bewakers vriendelijk of het nodig is de gevangene met een paar klappen tot wat meer medewerking te bewegen, vertelt Melissen.

Onschuldig
Ibrahim zegt zelf dat hij 'alleen in het kalifaat woonde', maar daar heeft Melissen zijn twijfels bij. "Bijna iedereen daar zegt onschuldig te zijn, behalve de Belgische strijder die ik sprak. Maar deze man heeft in Nederland in het leger gezeten. IS lag onder vuur en iedereen moest vechten, dus het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij onschuldig is."

Tijdens het interview blijven de bewakers staan.
Melissen kreeg weinig restricties voor zijn bezoek aan de gevangenis. "Ik mocht alleen de buitenkant niet filmen, en niet aan de gevangenen vertellen dat IS-leider Baghdadi dood was. Maar de Koerden hebben een belang. Ze willen aan de wereld laten zien: we zitten met een groot probleem. Want ze hebben duizenden strijders in de gevangenissen daar."

Ook de kalifaatgangers zelf vragen zich af wat er met hen gaat gebeuren. "Ze vragen dan aan mij: 'Wat wordt er over ons gezegd? Zitten wij hier nu voor altijd?' Ik heb geantwoord dat ik dat niet weet. De vrouwen en kinderen liggen al heel erg moeilijk, dus de mannen nog veel moeilijker."

Melissen weet zelf ook niet wat er met de IS'ers gaat gebeuren. "Je zou denken: ze hebben daar hun misdaden gepleegd, dus ze moeten daar berecht worden. Maar het is een instabiele regio, er kan iets veranderen waardoor de deuren van zo'n gevangenis ineens opengaan. Of ze gaan naar Turkije, waar ze soms geen straf krijgen. Of wel, maar dan kunnen ze in Nederland niet meer berecht worden voor hetzelfde feit. Of ze komen zelfs ongezien terug." Zouden ze dan aan hun straf ontkomen? "Het is terreur, dat moet bestraft worden."

Re: In de gevangenis bij IS'ers in Syrië: 'Bijna iedereen zegt onschuldig te zijn'

Geplaatst: Do Nov 28, 2019 2:05 am
door Ariel
’Moeder ziet dood gewaande IS-terrorist op tv’

Afbeelding

Meer dan een jaar lang dacht ze dat hij gedood was in Syrië, maar woensdag herkende de Antwerpse moeder Fatima Ezzarhouni naar eigen zeggen plots haar zoon op televisie. Haar zoon Abdellah, een IS-strijder, lijkt niet dood, maar gewond geraakt, en daarna gevangen genomen.

Afbeelding


Dat schrijft Het Nieuwsblad. In een oranje overal, met een grijze muts op het hoofd, sprak een man die zegt Abdellah Nouamane te zijn de Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen aan. Melissen kon in het Noord-Syrische Hasakah een gevangenis bezoeken.

Nouamane is gewond: hij heeft een kogel in de buik gekregen, en hij vertelde dat onder zijn overall ’zijn darmen uit zijn buik hangen’. Volgens EenVandaag krijgt hij weinig medische verzorging.

Toen VRT-journalist Rudi Vranckx de tv-beelden aan zijn moeder in België toonde, zorgde dat voor veel emotie. Haar zoon vertrok in 2013 op zijn achttiende verjaardag naar Syrië . Het was Nouamane die in december 2015 alle contact met haar verbrak.

In september 2018 kreeg ze van de Nederlandse vrouw met wie de IS-terrorist in Syrië getrouwd was, te horen dat haar zoon gestorven was bij een bombardement. De moeder hield toen een begrafenisplechtigheid in Antwerpen.

Radicaal
Nouamane heeft de reputatie erg radicaal te zijn. Hij werd in België twéé keer veroordeeld: vijf jaar celstraf wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie, en in 2018 nog eens vijf jaar omdat hij vanuit Syrië de Belgische Staat bedreigde.

„Dit is een oorlogsverklaring, en de plannen zijn al gesmeed”, zo klonk het in augustus 2015 een audio-boodschap. „Alles gaat de lucht in: school, bibliotheek, ziekenhuis. Dat de leeuwen wakker worden en elke ongelovige op straat afslachten.”

’Lesje geleerd’
Nouamane zit al negen maanden gevangen. Hij heeft spijt, zo zegt hij. „Ik was jong en gebrainwasht”, beweerde hij tegen Melissen. „Moet ik gestraft worden omdat ik bij ISIS zat? Ik zou zeggen ja, als het moet dan moet het. Maar ik heb geen bloed aan mijn handen. Ik ben het moe, ik heb mijn lesje geleerd.”

Het geweld lijkt hij te willen afzwakken. „Ach die onthoofdingen, dat was één keer op een half jaar. Ik zag dat ook maar toen ik ’s ochtends wakker werd. Nu ik in de gevangenis zit, denk ik veel na over wat goed en fout is. Als je hoofd eraf gaat… Niemand vindt dat leuk.”

’Is het schijn?’
Moeder Fatima Ezzarhouni is een boegbeeld van de moeders wiens kinderen naar Syrië trokken. Ze veroordeelt wat hij gedaan heeft. Ze werkt mee aan campagnes tegen radicalisering, ze spreekt in scholen en verwoordde haar gedachtes in het parlement.

„Ik hoop dat hij de waarheid spreekt”, reageert ze in tv-programma Terzake. „Maar ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat hij niet meer radicaal is. Is het schijn? Ik weet het niet.”


Re: In de gevangenis bij IS'ers in Syrië: 'Bijna iedereen zegt onschuldig te zijn'

Geplaatst: Do Nov 28, 2019 5:55 pm
door Hans v d Mortel sr
Ibrahim komt uit Nederland, Abdellah uit België. Allebei werden ze lid van IS, nu zitten ze gevangen in het Syrische Hasaka. Aan verslaggever Hans Jaap Melissen vertellen ze hun verhaal. "Ik heb zeker geen spijt. Ik heb ervan geleerd."

Iets geleerd van Allah? Bijvoorbeeld dat hij moslims ALTIJD op het verkeerde been zet? Allah doet wat hij wil. En dat pakt ten enenmale altijd verkeerd uit voor moslims. Aangezien Allah de knecht van de profeet was en Mohammed de eer had analfabeet te zijn, valt moeilijk goed onderwijs te verwachten van Allah. Dit alles leidt maar tot één simpele voor de hand liggende conclusie:

MOSLIMS BEHOREN TOT DE MISLUKTE MENSENSOORT MOSLIMS.

MOSLIMS ZIJN JAMMERLIJK MISLUKT DOOR DE EEUWEN HEEN EN ONGESCHIKT GEBLEKEN, ZELFS VOOR DE 21E EEUW.