Cartooncrisis raast voort in moslimwereld

Sjeng
Berichten: 5518
Lid geworden op: Di Dec 07, 2004 3:52 am

Cartooncrisis raast voort in moslimwereld

Berichtdoor Sjeng » Di Feb 07, 2006 3:36 am

Cartooncrisis raast voort in moslimwereld

Bron: elsevier.nl

Datum: Maandag 6 februari

De rel rondom een aantal Deense cartoons over de islam lijkt nog lang niet gesust. De laatste ontwikkelingen op een rij.

:arrow: Maandag vielen bij protesten van moslims over de hele wereld zeker vijf doden. In Afghanistan kwamen drie mannen om bij schermutselingen tussen de politie en rellende menigtes.
In Libanon bezweek een betoger aan de verwondingen die hij zondag opliep bij de rellen in de hoofdstad Beiroet. In Somalië kwam een 14-jarige jongen om toen de politie in de havenstad Bossaso in het geweer kwam tegen demonstranten die stenen gooiden naar kantoren van internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties. Daarnaast waren er demonstraties in India, Thailand, Indonesië, Iran en Gaza.

:arrow: De Amerikaanse topdiplomaat Kurt Volker verdenkt de Syrische regering ervan achter de aanvallen te zitten op de buitenlandse ambassades in Damascus. Afgelopen weekend staken woedende moslims de Deense en Noorse ambassades in Damascus en Beiroet in brand. Volker vindt de omvang van de rellen en de agressiviteit waarmee die gepaard gingen 'opvallend' (lees Amerikaanse diplomaat: Syrië achter rellen).

:arrow: Iran heeft alle handelsbetrekkingen met Denemarken verbroken. Uit ongenoegen over de Deense spotprenten over de profeet Mohammed blokkeert Iran alle import uit Denemarken, zo maakte minister Mir-Kazemi van Handel maandag bekend. Ook kunnen schepen onder Deense vlag op 'zeer hoge' belastingen in de Iraanse havens rekenen. In Teheran bekogelden demonstranten de Oostenrijkse ambassade.

:arrow: Eén van de grootste Iraanse kranten, Hamshahri, gaat een wedstrijd houden voor tekenaars van cartoons. Thema: de Holocaust. Art-director Farid Mortazavi liet weten dat 'Westerse kranten die ontheiligende cartoons over Mohammed afdrukken onder het voorwendsel van de vrijheid van meningsuiting. Dus laten we kijken of ze ook deze cartoons over de Holocaust plaatsen.'

:arrow: De Deense ambassade in Beiroet, die zondag werd bestormd en in brand gestoken, is vrijwel intact gebleven. Volgens de politie is de schade aan het gebouw waar de diplomaten zijn gehuisvest beperkt gebleven tot de kantoren van Libanese bedrijven op de lager gelegen verdiepingen.

:arrow: De Deense krant Jyllands-Posten, die de spotprenten over Mohammed als eerste publiceerde, overlegt met moslimorganisaties in Denemarken over een gezamenlijke verklaring. De krant bood al eerder zijn excuses aan voor het beledigen van moslims, een gebaar dat de Deense moslimorganisaties accepteerden.

:arrow: De twee Jordaanse journalisten die zaterdag waren opgepakt voor het afdrukken van de gewraakte cartoons, en de dag erna weer op vrije voeten waren gesteld, zijn maandag opnieuw gearresteerd. De twee zijn in eerste instantie aangeklaagd voor 'schending van het religieus gevoel', waarop een maximale straf van drie maanden staat.

:arrow: Kamerlid Geert Wilders heeft afgelopen weekeinde ongeveer veertig doodsbedreigingen gekregen per email omdat hij de gewraakte spotprenten op zijn website plaatste.

Link naar artikel: http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenlan ... index.html
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)

indobelg
Berichten: 113
Lid geworden op: Ma Mar 31, 2003 2:11 am

Re: Cartooncrisis raast voort in moslimwereld

Berichtdoor indobelg » Di Feb 07, 2006 4:16 pm

Wat ik niet begrijp is dat er nu geprotesteerd wordt tegen een paar spotprenten en destijds tegen het boek van Salmon Rushdie, terwijl er al vijfhonderd jaar lang boeken verschijnen die anti-moslim zijn in minstens 40 talen. Het lijkt wel of die woedende massa's en hun imams ervan overtuigd zijn dat er tot nog toe slechts 2 anti-moslim publicaties zijn verschenen.

Er bestaan tienduizenden boeken die de islam bekritiseren, aanvallen en belachelijk maken.

Indien die woedende massa's moslims dat zouden weten, zouden zij de produkten van niet alleen Denemarken moeten boycotten maar in feite van de hele wereld, van Alaska tot Australie en van Zimbabwe tot Nieuw-Zeeland.

Maar ja, die massa's lezen slechts 1 boek - de Al Qur'an - als ze al lezen - en weten verder niets.

Zelfs aan de muur van het Hooggerechtshof (Supreme Court) van de USA staat Mohammad afgebeeld met een wetboek in de ene hand en een zwaard in de andere hand. Hij is afgebeeld naast andere wetgevers zoals Hammurabi en Mozes.


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten