Franse wet dam tegen integrisme

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Franse wet dam tegen integrisme

Berichtdoor sprot » Wo Feb 04, 2004 1:10 am

Het Franse wetsontwerp tegen de islamitische hoofddoek en andere ,,opvallende godsdienstige symbolen'' is in grote mate bedoeld als dam tegen de groeiende druk van moslimintegristen. Dat bleek gisteren bij het begin van het kamerdebat waarvoor 150 sprekers ingeschreven zijn.

Premier Jean-Pierre Raffarin beloofde dat er ook ,,wettelijke bepalingen'' komen om de ,,principes van de laïciteit'' ook in de openbare ziekenhuizen te vrijwaren. Hospitalen hebben aan de alarmbel getrokken omdat moslims zijn gaan eisen dat patiënten alleen door dokters van het eigen geslacht zouden behandeld worden.

Ook president Jacques Chirac had dat al aangekondigd, in zijn grote toespraak van 17 december over de ,,principes van de laïciteit''. Hij zei toen: ,,Niets kan rechtvaardigen dat een patiënt uit principe weigert zich door een arts van het andere geslacht te laten behandelen. Een wet zal die regel moeten bevestigen voor alle zieken die zich tot de openbare dienst wenden.''

De socialistische fractieleider in de Kamer, Jean-Marc Ayrault, zei gisteren in een radio-interview dat de oppositiepartij voorstander is van het verbod van religieuze symbolen op school. Hij zei dat de PS-volksvertegenwoordigers in ,,overweldigende meerderheid'' voor de wet zijn die ze zien als een tekst van ,,republikeinse eendracht''. De kleine communistische partij kon het niet eens worden en laat haar parlementsleden stemmen zoals ze willen.

Ayrault zei dat de wet nodig is ,,omdat de Franse maatschappij de jongste vijftien jaar grondig veranderd is. De jurisprudentie van de Raad van State volstaat niet meer.'' Hij stelde een ,,toenemende communautaristische druk'' vast op meisjes en vrouwen die ,,in deze tijden van gelijkheid onaanvaardbaar is''. Bovendien hebben moslimgroepen zich ook al tegen de inhoud van het onderwijs gekeerd, bijvoorbeeld tegen de lessen van biologie die zouden indruisen tegen hun geloof. Ook zijn er meisjes die weigeren de lessen gymnastiek of zwemmen te volgen.

Bij de opening van het debat verzekerde Raffarin de moslimgemeenschap dat de wet ,,niet tegen een bepaalde groep of godsdienst gericht is''. De tekst is geen eindpunt, maar een beginpunt voor dialoog en integratie, zei hij. De wet geeft wel een antwoord aan diegenen ,,die hun lidmaatschap van een groep boven de wetten van de republiek willen plaatsen.''

Raffarin waarschuwde de Kamer nog dat de centrumrechtse regering geen amendementen zal aanvaarden die de geest wijzigen ,,van de korte, eenvoudige en evenwichtige tekst''. Hij aanvaardt wel het amendement uit de kamercommissie dat de schoolhoofden tot ,,dialoog'' aanspoort voor ze een sanctieprocedure beginnen.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten