Frans parlement keurt hoofddoekenwet goed

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Frans parlement keurt hoofddoekenwet goed

Berichtdoor sprot » Di Feb 10, 2004 8:48 pm

PARIJS - Het Franse parlement heeft vanmiddag met een zeer grote meerderheid een wetsontwerp goedgekeurd dat het dragen van de islamitische hoofddoek en andere religieuze symbolen in de openbare scholen verbiedt. Tegenstanders in Frankrijk en in het buitenland bestempelen deze ,,hoofddoekenwet" als islamofoob.

De tekst werd aangenomen met 494 stemmen, 34 parlementsleden stemden tegen en nog eens 31 onthielden zich. De voorzitter van de Assemblée, Jean-Louis Debré, zei dat het wetsontwerp was goedgekeurd dankzij de steun van de partijen Union pour un Mouvement Populaire (UMP, de partij van de Franse president Jacques Chirac) en de socialistische partij, Parti Socialiste. De voorzitter van de UMP, Jacques Barrot, benadrukte echter dat de wet niet mag beschouwd worden als een vorm van wantrouwen tegen bepaalde godsdiensten. Volgens Barrot houdt ze rekening met zowel christenen, joden als moslims. Socialist en oud-minister van Landbouw Jean Glavany van zijn kant poneerde dat een dergelijke wet "noodzakelijk was geworden door de moeilijkheden in het onderwijskundige gemeenschap". Die gemeenschap lanceerde volgens de socialist zelf een dringende roep om hulp.

De communisten blijven evenwel bij hun standpunt dat het ontwerp een groep van de bevolking "brandmerkt". Ook het UDF, een centrum-linkse partij, beschuldigt de meerderheid ervan op die manier het integratiedebat uit de weg te willen gaan. Het wetsontwerp moet nu nog naar de Senaat, waar de debatten gepland zijn voor 2 maart. Het ontwerp zal ook daar naar alle waarschijnlijkheid worden goedgekeurd. Nadien keert het terug naar de nationale Assemblée voor een laatste stemming. De islam is in Frankrijk, dat de grootste moslimpopulatie (5 à 7 miljoen) en jodenpopulatie (600.000 à 700.000 ) heeft in Europa, de tweede grootste godsdienst.
Het verbod op het dragen van religieuze symbolen gaat vanaf volgend schooljaar in. Leerlingen die dan nog met een hoofddoek, keppel of tulband op school verschijnen, krijgen in principe een eerste waarschuwing, en kunnen bij een volgende overtreding eventueel van school gestuurd worden.

Vorige woensdag had ook de Franse regering het omstreden wetsontwerp goedgekeurd. Het optreden tegen de sluier is vooral ingegeven door twee overwegingen. De eerste is de toename van het integrisme bij de jonge, vooral mannelijke, moslims. De tweede, die niet losstaat van de eerste, is de toename van antisemitisch verbaal en fysiek geweld.

Moslimorganisaties voorspellen een verdere radicalisering van Franse gelovigen. ,,De meerderheid van de moslims wil zijn geloof in vrede en in overeenstemming met de Franse wet belijden. Maar wat krijg je als je hun geloof niet respecteert, belachelijk maakt of islamitische gebruiken strafbaar stelt? Radicalisering'', aldus Lhaj Thami-Breze, leider van de Unie van Franse Moslimorganisaties.

En maar weer dreigen ..... :roll:
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8855
Lid geworden op: Ma Apr 14, 2003 2:14 pm
Contact:

Berichtdoor Monique » Di Feb 10, 2004 10:11 pm

Ik vind dat die idioten eens moeten ophouden met de hoofddoek voor te stellen als zijnde een "religieuze plicht".
Het heeft niets te maken met religie....het is alleen bedoeld om moslimvrouwen te onderscheiden van andere vrouwen zodat de mannen weten "he, een moslims...daar moet ik afblijven".

Die hoofddoek is misschien in een of ander baarbaars land een uitkomst....in het westen is die hoofddoek totaal overbodig....hier mag namelijk volgens de wet geen enkele vrouw Lastig gevallen worden...hoofddoek of niet.

Dat geneuzel over dat het een "plicht" is van de vrouw is ook onzin...er is immers geen dwang in islam...????

Komt natuurlijk ook steeds weer de vergelijking met nonnen...die dragen immers ook een hoofddoek/kap. Inderdaad..maar...het grote verschil is dat DAT WEL een religieuze uiting is....(ik meen dat het betekent dat die vrouwen "de bruid van jezus zijn...het is dus te vergelijken met een trouwring)..en...ik geloof ook niet dat nonnen deelnemen aan het maatschappelijk leven..? Ze zitten in kloosters en geven les op katholieke scholen...?
Ik heb in ieder geval nog nooit een non zien lesgeven op een openbare school....tenminste...niet met kap op.
Amorele atheistische nitwit

Gebruikersavatar
Catnip
Berichten: 44
Lid geworden op: Za Aug 30, 2003 10:53 pm
Locatie: Toronto, Canada

Berichtdoor Catnip » Di Feb 10, 2004 10:47 pm

Monique schreef:het is alleen bedoeld om moslimvrouwen te onderscheiden van andere vrouwen zodat de mannen weten "he, een moslims...daar moet ik afblijven".


Dat dacht ik ook altijd, maar nu niet meer ;)

Die hoofddoek is misschien in een of ander baarbaars land een uitkomst....in het westen is die hoofddoek totaal overbodig....hier mag namelijk volgens de wet geen enkele vrouw Lastig gevallen worden...hoofddoek of niet.


Ja, dus zoals ik op het Engelse forum zei is die doek hier helemaal niet nodig omdat er geen slaven in het westen bestaan (zoals je weet kwam de doek daaruit voort).

M.a.w., dat doekje mag best af. Dan weten alle mannen ook meteen waar ze aan toe zijn :P


Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten