Denen weren verdachte imams

Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Denen weren verdachte imams

Berichtdoor sprot » Do Feb 19, 2004 12:51 am

KOPENHAGEN De Deense regering wil de instroom van fundamentalistische imams beperken. Buitenlandse geestelijken moeten een adequate opleiding hebben gevolgd, zichzelf financieel kunnen onderhouden en de taal spreken. De maatregelen maken deel uit van een verdere verstrenging van het Deense vreemdelingenbeleid.
De regering in Kopenhagen windt er geen doekjes om. De wet is in algemene termen gesteld, maar de bedoeling van het wetsvoorstel is fundamentalistische imams de toegang tot het land te ontzeggen. Al langer leeft het idee dat de autoriteiten geen greep hebben op wat er in bepaalde moslimkringen leeft.

,,Het is te gemakkelijk voor buitenlandse missionarissen om een verblijfsvergunning in Denemarken te krijgen. Daarom stellen we nu bijkomende voorwaarden. Imams en andere geestelijken moeten een relevante opleiding hebben gevolgd en ze moeten zichzelf kunnen onderhouden'', zei de liberale premier Anders Fogh Rasmussen op zijn wekelijkse persconferentie gisteren.

Het ligt in de bedoeling dat buitenlandse geestelijken niet alleen hun opleiding kunnen aantonen met documenten, maar ook hun banden met een geloofsgemeenschap in het Scandinavische land. Voorts moeten ze zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden. En ze moeten voldoen aan een zogenaamd værdighedskrav (eis tot waardigheid): als de buitenlandse geloofsverkondiger zich bezondigt aan strafbare uitspraken of als hij de openbare orde, de zeden of fundamentele democratische principes schendt, kan hij zijn verblijfsvergunning kwijtspelen.

Een taaleis bestaat al. Sinds vorige zomer controleert het ministerie van Kerkelijke Aangelegenheden of een buitenlandse geestelijke ook Deens spreekt. Denemarken is officieel luthers. Aan het hoofd van de Deense folkekirke (volkskerk, nationale kerk) staat koningin Margrethe, maar de organisatie van de kerk is erg vlak. Zo is er geen bisschoppensynode. Theologische kwesties worden door elk bisdom zelf uitgemaakt. Anderzijds worden de wetten, administratie en praktische omkadering van de kerk door het parlement en het Ministerie van Kerkelijke Aangelegenheden geregeld.

De Deense Missieraad, een koepel van dertig Deense religieuze organisaties, noemt de voorstellen van de regering in Kopenhagen een poging tot ,,geestescontrole'' en een schending van de geloofsvrijheid: ,,De wet is op verschillende punten zo onduidelijk, dat de autoriteiten vrij spel hebben om uit te maken wie een relevante opleiding heeft gevolgd of wat fundamentele democratische principes' precies zijn. De wet doet denken aan de periode van het absolutisme'', zegt secretaris-generaal Ole Jørgensen van de Deense Missieraad.

Toch staat het zo goed als vast dat de maatregelen er komen. Ze maken deel uit van een nieuwe verstrenging van het Deense vreemdelingenbeleid, waarvoor de rechtse Deense minderheidsregering de steun heeft gekregen van de rechts-populistische Deense Volkspartij en de sociaal-democraten. In hetzelfde wetsvoorstel wil de regering ook komaf maken met de praktijk van migrantenouders om hun kinderen te laten heropvoeden in het thuisland. Het wetsvoorstel is begin deze week voor het eerst behandeld door het Deense parlement.
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten