Francaises durven geen rokken dragen in het Franse Trappes.

Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17473
Lid geworden op: Ma Feb 17, 2003 9:58 am

Francaises durven geen rokken dragen in het Franse Trappes.

Berichtdoor Manon » Do Feb 19, 2004 12:46 pm

Bron: http://w3s.rotterdamsdagblad.nl/modules ... _template=

Artikel
Een rok dragen? Hier? Dan schelden moslims me uit!
Door onze correspondent Henk Glimmerveen

Komend schooljaar zijn hoofddoekjes taboe in het Franse openbaar onderwijs. Iedereen is voor de wet gelijk, zegt de regering. Maar égalité (gelijkheid) blijkt in Frankrijk een rekbaar begrip. In het stadje Trappes, ten westen van Parijs, hebben moslimfundamentalisten het voor het zeggen en staat het dragen van een rok gelijk aan hoerengedrag.

Trappes - Wat gebeurt er als een kleine gemeente aan zijn lot wordt overgelaten, als er geen werkgelegenheid wordt gecreëerd, wanneer er onvoldoende geld is om woningen te onderhouden, de politie geen greep krijgt op de handel in drugs, de bevolking zich daardoor niet meer veilig voelt en 'de buitenlanders' daarvan de schuld geeft?

Dan krijg je Trappes.

Het stadje, op slechts vijftig kilometer van Parijs, heeft niet meer dan 28.000 inwoners. Een autosnelweg klieft de gemeente in tweeën. Aan de ene kant van de weg, pal naast de brug over de autoweg, staat het gemeentehuis. De leus van de revolutie brult voortjakkerende chauffeurs tegemoet: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Recht tegenover het stadhuis, aan de overkant van de brug, bevindt zich de enige boekhandel van Trappes: een islamitische winkel die geleid wordt door een tot de islam bekeerde voormalige handbaltrainer. Hij noemt zichzelf nu Ibrahim en klanten worden begroet met 'broeder'. Daarmee is meteen iedere affiniteit van Ibrahim met zijn leefomgeving omschreven, want voor de rest leeft hij in een andere wereld.

Gebedsruimte

Het enige dat voor Ibrahim nog telt zijn de dagelijkse gebeden en de verkoop van de Koran. Hij heeft het islamitische godsboek in het Frans, het Arabisch en het fonetisch. Praten wil hij niet en zeker niet met buitenlanders. ,,Ik moet bidden,'' zegt hij slechts, als hij de kelderdeur van een afgebladderd flatgebouw binnengaat, waarachter zich een van de twee islamitische gebedsruimtes van Trappes bevindt.
Dat gebrek aan een fatsoenlijke plek om Allah eer te bewijzen, heeft volgens velen in Trappes een radicalisering van het leven in het stadje teweeggebracht die zo snel en heftig is gegaan, dat ze nauwelijks meer terug te draaien lijkt. ,,In een paar jaar is alles in Trappes veranderd,'' zegt Alain Degois. Hij runt een theaterschool en zag in een mum van tijd enkele getalenteerde vrouwelijke leerlingen veranderen van vrolijke commediennes in van top tot teen gesluierde vrouwen, die hem niet meer groetten en hun ogen neersloegen als ze hem op straat tegenkwamen.

Vier op de vijf woningen in Trappes zijn woningwetwoningen. En driekwart van de bewoners van die huizen is buitenlander.

Communistisch

Jaouad Alkhaliki, een briljante wetenschapper uit Straatsburg, zag zijn kans schoon om de Union des Muselmans de Trappes (UMT) in de kortst mogelijke tijd om te bouwen van een algemene tot een fundamentalistische moslimorganisatie. De moslims van Trappes zijn een geduchte factor in het stadje geworden, vanouds een communistisch bastion waar drie jaar geleden een bruusk eind aan werd gemaakt.
De communistische burgemeester Jacques Monquaut had tot dan toe ieder verzoek van de moslimgemeenschap afgewezen om in Trappes een moskee te bouwen. In de verkiezingscampagne van 2001 was diens grote rivaal Guy Malandain echter tot iedere concessie bereid. Met een variant op de befaamde uitspraak van Hendrik IV ('Parijs is een mis waard') beloofde hij de moslims dat onder zijn leiding wèl een moskee kon worden gebouwd.

De UMT riep alle moslims op hun stem op Malandain uit te brengen en wat niemand in Trappes voor mogelijk hield gebeurde: het was gebeurd met de communisten.

Eind vorig jaar werd de eerste steen gelegd voor de moskee, die onderdeel gaat uitmaken van een groot islamitisch complex - in grootte de tweede van heel Frankrijk. De moskee kan 2600 mannen en 800 vrouwen ontvangen, er komt een islamitische school met 12 klassen en er zal een cultureel centrum worden bijgebouwd.

De ontwikkelingen in de moslimgemeenschap in Trappes hebben een grote aantrekkingskracht op moslims elders in het land. Het ledental van de UMT stijgt snel en de Islam is in Trappes inmiddels de grootste religie geworden. Alain Degois zegt zijn eigen geboorteplaats niet meer te herkennen. En Franse meisjes worden op straat uitgescholden door moslimmannen. ,,Ik draag geen rok meer,'' zegt een 17-jarige scholiere. ,,Ik wil niet worden uitgescholden voor hoer.''

Vulkaan

Het onderwijskundig personeel ziet bezorgd het nieuwe schooljaar tegemoet, nadat UMT-leider Alkhaliki heeft gedreigd de nieuwe wet aan zijn laars te lappen en alle meisjes opdracht te zullen geven gesluierd naar school te gaan. ,,De laatste tijd heb ik soms het gevoel alsof ik op een vulkaan leef in plaats van in Trappes,'' zegt een van de leraressen.
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.

Terug naar “Islam in het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten