Premier Erdogan speelt hoog spel

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Niet onze schuld roept Erdogan. Jullie moeten niet zo zeuren.
Turkije geeft EU schuld van 'sofagate' met Van der Leyen

Wat ging er nou mis bij de ontmoeting tussen de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Turkse president Erdogan woensdag? Von der Leyen kreeg bij de ontmoeting geen stoel naast hem, maar moest op de bank zitten. Niet onze fout, zegt Turkije nu.

Voor de ontmoeting in Ankara waren twee stoelen neergezet en even verderop stonden twee banken tegenover elkaar. Van der Leyen moest plaatsnemen op een van de banken, omdat de stoelen bezet waren door Erdogan en de meegereisde EU-president Charles Michel.

Volgens de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu is het 'oneerlijk' dat de Turkse autoriteiten vanwege de diplomatieke blunder worden bekritiseerd. "De opstelling van de stoelen was in overeenstemming met de suggestie van de Europese Unie", aldus de minister. "Aan de eisen en suggesties van de EU-zijde werd voldaan en het juiste protocol werd tijdens de bijeenkomst toegepast."

De minister deed zijn uitspraken nadat de Europese Commissie duidelijk had gemaakt teleurgesteld te zijn in het incident, dat op sociale media leidde tot beschuldigingen van onder meer seksisme. Michel zei gisteravond de situatie te betreuren en dat de EU-leiders hadden besloten om zich te focussen op de inhoud van de ontmoeting in plaats van het 'publieke incident'.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

‘Sofagate’ bezorgt EU-president slapeloze nachten

Na drie slapeloze nachten neemt de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel ‘zijn deel van de verantwoordelijkheid’ op voor de zogenoemde ‘sofagate’ bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die ontving hem en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag in Ankara, maar had voor laatstgenoemde geen stoel klaarstaan. ,,Vernederend en betreurenswaardig’’, zegt de Belg in een interview met een aantal Europese kranten.

De vrouwonvriendelijke ontvangst veroorzaakte een storm van kritiek in Europa. Vooral omdat het bezoek van Von der Leyen en Michel aan de Turkse president mede in het teken stond van de eerbiediging van mensen- en vrouwenrechten. De Turkse terugtrekking uit de Istanboel-conventie, die geweld tegen vrouwen bestrijdt, was een belangrijk punt op de agenda. Turkije en de EU geven elkaar de schuld voor het incident. De Turken beweren dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor Von der Leyen was klaargezet, maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien.

Charles Michel hield zich tot nu toe stil in de hoop dat de storm over zou waaien, maar veranderde van gedachten. ,,Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid op voor het incident’’, tekende De Tijd op uit zijn mond. ,,De beelden zijn schokkend. De opstelling van de stoelen was vernederend en dat is zeer betreurenswaardig. Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen.’’

Niet alle argumenten klinken volgens de Vlaamse zakenkrant even overtuigend. ,,Ursula von der Leyen maakte de Turken de boodschap over vrouwen- en mensenrechten over. Als ik tussenbeide was gekomen om een stoel aan te bieden, was dat mogelijk paternalistisch overgekomen.’’

Charles Michel
Michel legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de Turken. Het protocol van de Europese Raad kreeg de dag voor de ontmoeting geen toegang tot de zaal en ontving ook geen gedetailleerde informatie over de opstelling van de stoelen, staat in een nota van zijn protocoldiensten.

Pikorde
Pittig detail is volgens de krant dat Von der Leyen vanwege het coronavirus geen eigen protocoldiensten zond en daardoor aangewezen was op de afspraken die de medewerkers van Michel maakten. Die protocoldienst zette de Europese Raadsvoorzitter ‘hoger in de pikorde’ dan Von der Leyen, terwijl bij zulke bilaterale ontmoetingen nooit een protocollair onderscheid wordt gemaakt tussen de twee topfuncties. Voor de voorgangers van Michel en Von der Leyen - Donald Tusk en Jean-Claude Juncker - stonden wel gelijke stoelen klaar, aldus de krant.

Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat het fout was niet te reageren, geeft Michel toe. ,,Ik was bang een incident te creëren. We hebben maanden hard gewerkt om een positieve boodschap over te brengen in Turkije. Als ik op een zichtbare manier voor de camera had gereageerd, zou ik die inspanningen en voorbereidingen teniet hebben gedaan.’’

De Europese Raadsvoorzitter moest naar eigen zeggen ‘heel snel’ zijn houding bepalen toen hij geconfronteerd werd met de situatie. Volgens de krant menen diplomaten niettemin dat Erdogan niet negatief zou hebben gereageerd op de vraag de stoelen aan te passen. ‘Turkije is de vragende partij voor een deal: het land kreunt onder corona en de economie is in vrije val, onder meer door het wegblijven van toeristen', luidt het.

Dictator
Erdogan én Michel, die niet tussen beide kwam maar ogenschijnlijk onbewogen plaatsnam naast Erdgan, wordt onder meer seksisme verweten. De Italiaanse premier Draghi noemde Erdigan vrijdagavond een van de ‘dictators’ bij wie je geen blad voor de mond moet nemen. Ook de Franse minister van Europese Zaken en de Oostenrijkse buitenlandminister reageerden verontwaardigd.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Pilgrim »

LONGREAD – Erdoğanistan: De nieuwe islamitische supermacht?

Geplaatst op 11 april 2021

Afbeelding

“Het was een heel bijzondere dag, de 24e juli [2020]”, zei Gilles Kepel, Frankrijk´s vooraanstaande islamdeskundige. “Het was bedevaartstijd naar Mekka en vanwege de pandemie was er niemand! Het was de verjaardag van het Verdrag van Lausanne, de oorsprong van het moderne Turkije binnen haar huidige grenzen. Erdoğan wilde de arm van de seculiere Atatürk omdraaien, die de oude basiliek van de Hagia Sophia in een museum veranderd had, dat hij ´de mensheid´ had geschonken. Erdoğan… veranderde haar weer in een moskee.”

Dit was het moment, merkte Kepel op – die juist een boek met de titel “Le Prophète et la Pandémie” (“De profeet en de pandemie”) had gepubliceerd – waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de nieuwe leider van de oemma of de globale islamitische gemeenschap is. “Erdoğan probeert op te treden als de kampioen van de islam, net zoals ayatollah Khomeini in het jaar 1989.”

Zowel Khomeini als Erdoğan schijnen vastbesloten geweest te zijn om het secularisme en de verbindingen tot de westelijke cultuur uit hun desbetreffende landen uit de weg te ruimen, een strijd tegen Saoedi-Arabië om de hegemonie van de islamitische wereld te voeren en hun samenlevingen nieuw te islamiseren. Voor Khomeini bijvoorbeeld zag je nauwelijks gesluierde vrouwen in Teheran, en Erdoğan voerde de versluiering weer in de Turkse samenleving in.

De Iraanse moellahs konden ook het gebruik van het woord “islamofobie” aan de internationale arena opdringen, maar nu is het Turkije dat de ideologische vervolging van “islamofoben” aanvoert. Onder het beschermheerschap van de Turkse diplomaat Volkan Bozkir, president van de 75e vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, vierde de VN zojuist de “Internationale dag tegen islamofobie”, en secretaris-generaal António Guterres persoonlijk veroordeelde nadrukkelijk een “epidemie van islamofobie”. Erdoğan promootte zijn wereldwijde campagne van het tot slachtoffer maken door “islamofobie”, terwijl het in werkelijkheid de critici van de extremistische islam zijn die in gevaar zijn en vaak gedood worden.

Deze groteske en schaamteloze conferentie werd door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) georganiseerd, een organisatie die is samengesteld uit 57 hoofdzakelijk islamitische landen en “Palestina”. In de OIC bestraffen landen zoals Pakistan “blasfemie” met de dood; Saoedi-Arabië geeft zweepslagen aan bloggers zoals Raif Badawi en sluit ze op, en Turkije vult haar gevangenissen met schrijvers en journalisten, om slechts enkele leden van de OIC te noemen.

Op die 24e juli 2020 daagde Erdoğan Europa en het Westen uit door zich de sinds duizend jaar grootste kerk van het oostelijk christendom weer toe te eigenen. De ontbrekende reactie van het Westen overtuigde hem er hoogstwaarschijnlijk van dat dit het juiste moment was. Niemand schonk er aandacht aan of protesteerde er tegen.

In tegenstelling tot Iran en Saoedi-Arabië is Turkije een democratie. Ze bevindt zich in gesprekken met de Europese Unie over een mogelijk lidmaatschap; ze wordt in Washington verwend; ze heeft het op een na grootste leger van de NAVO en geldt als de poort van Azië naar Europa.

De “Financial Times” (FT) heeft aan Erdoğan´s grote plan voor hegemonie een serie analyses gewijd. In Afrika bijvoorbeeld heeft de Turkse president in de afgelopen 15 jaar een mega herstart van zijn allianties aangevoerd. Sinds 2009 heeft Turkije het aantal ambassades van 12 naar 42 uitgebreid. Erdoğan was zelfs vaak een bezoeker en ondernam reizen naar meer dan 20 hoofdsteden. De regering heeft zich ten doel gesteld om het handelsvolume van Turkije met Afrika de komende jaren naar $ 50 miljard te verdubbelen, wat bijvoorbeeld overeenkomt met een derde deel van haar huidige handel met de Europese Unie.

Turkije heeft ook de Balkan als slagveld gekozen – “de regio is” – volgens de FT – “symbolisch zeer belangrijk, omdat een groot deel daarvan tijdens het Ottomaanse rijk door Istanboel geregeerd werd”. Dan is er Europa:

“Meerdere Europese landen lieten zich bezorgd uit over de activiteiten van de Turkse geheime dienst op hun grondgebied en de inzet van door de staat opgeleide Turkse imams om de diaspora te bespioneren.”

Het lijkt Erdoğan´s doel in Europa te zijn om de Turkse diaspora als politiek instrument van druk op landen (vooral op Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België en Nederland) en als basis voor zijn eigen hegemonie te gebruiken.

In de Kaukasus ondersteunde Turkije de oorlog van Azerbeidzjan tegen Armenië in Nagorno-Karabach, vermoedelijk om een Turks-islamitische corridor tussen Azerbeidzjan, Turkije en ander islamistische landen te creëren. Erdoğan zet blijkbaar ook huurlingen in. De Indiase media berichtten van een contingent dat naar Kasjmir gestuurd werd om Pakistan te ondersteunen. Turkije had daarvoor al “Sadat”-huurlingen tegen de Armeniërs en in de Libische en Syrische burgeroorlogen gestuurd.

In de nieuwste editie van “Revue des deux mondes” merkte de Franse filosoof Michel Onfray op dat er sprake is van een botsing van de civilisaties en dat Erdoğan nu de “islamistische” kant aanvoert. “Het begon in 1989 met de fatwa tegen Salman Rushdie”, schreef hij.

“Geen westelijk land reageerde, behalve met woorden – alsof ze dachten dat een verbale toverspreuk zou kunnen functioneren! Met de onthoofding van de leraar Samuel Paty werd dit joodse christendom aangevallen – in Armenië valt d eislam het oudste christendom in Europa aan... Europa is bang voor Erdoğan en zijn vermogen om schade te veroorzaken. Deze kracht bedreigt, beledigd, valt aan [en] ondersteunt diegenen die ons bedreigen, beledigen en aanvallen.”

Dat, aldus Onfray verder, was de betekenis van de Turkse agressie tegen Nagorno-Karabach:

“Armenië wordt door Azerbeidzjanen en islamitische Turken aangevallen, die willen dat het volledig verdwijnt. Het is het resultaat van een civilisatieoorlog. Wat er in dit land, de wieg van de christelijke civilisatie, gebeurt, is hetgeen wat ons hier in het graf van de joods-christelijke civilisatie zelf te wachten staat. De in Armenië verloren slag is de eerste van een in het Westen gevoerde oorlog tegen de joods-christelijke civilisatie.”

Erdoğan heeft niet eens geprobeerd zijn ideologische visie te verbergen. “De halvemaan en de ster verfraaien nu dankzij de inspanningen van onze Azerbeidzjaanse broeders en zusters de hemel van Nagorno-Karabach”, proclameerde de Turkse president na de oorlog. “De Azerbeidzjaanse vlag wappert trots boven Nagorno-Karabach als symbool voor de dapperheid van onze martelaren.”

Een van Erdoğan´s adviseurs, de gepensioneerde Turkse generaal Adnan Tanrıverdi, die het huurlingenbureau “Sadat” oprichtte, articuleerde de visie van een uniforme islamitische supermacht. Zijn strategische studiecentrum voor advocaten noemde het “Asrica”, de Unie van Afrika en Azië, 61 landen, waarvan de hoofdstad Istanboel is en die onder het beschermheerschap van dit “Erdoğanistan” staat. Daartoe behoren 12 landen van het Midden-Oosten, namelijk Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, “Palestina”, Irak, Qatar, Koeweit, Libanon, Syrië, Saoedi-Arabië, Oman, Jordanië en Jemen; acht landen in Centraal-Azië: Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkije en Turkmenistan; vier landen in het Verre Oosten: Afghanistan, Bangladesh, Iran en Pakistan; drie in Zuidoost-Azië: Brunei, Indonesië en Maleisië; zes landen in Noord-Afrika: Algerije, Tsjaad, Marokko, Libië, Egypte en Tunesië; zes landen in Oost-Afrika: Djibouti, Eritrea, de Comoren, Mozambique, Somalië en Soedan; tien landen in Noordwest-Afrika en Zuid-Amerika: West-Sahara, Gambia, Guinee, Guinee-Bissau, Mali, Mauritanië, Senegal, Sierra Leone, Guyana en Suriname; acht landen in Zuidwest-Afrika: Benin, Burkina Faso, Gabon, Kameroen, Niger, Nigeria en Togo; en vier landen in Europa: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Macedonië.

Turkije wil blijkbaar een groot neo-Ottomaans imperium zijn en het enige dat de islamitische wereld kan aanvoeren. De verandering van de Hagia Sophia in een moskee schijnt als keerpunt in de islamitische geschiedenis bedoeld geweest te zijn, dat de oprichting van een machtige liga van islamitische naties aankondigt, die onder Turkse leiding het Westen het hoofd moet bieden.

Turkije wordt omringd door drie zeeën: de oostelijke Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. Turkije heeft onlangs een grote marinemanoeuvre gehouden. Het Turkse ministerie van Defensie maakte bekend dat er 82 oorlogsschepen, 17 marinevliegtuigen, amfibietroepen, luchtmachteenheden en teams voor speciale commando-operaties aan de oefeningen deelnamen, die eindigden op 8 maart.

“Blue Homeland” – “Mavi Vatan” in het Turks – is het geopolitieke concept dat Erdoğan´s agenda voor de komende jaren kenmerkt. Door de nationalistische admiraal Cem Gurdeniz ontworpen, is het de “diplomatie van manoeuvres en oorlogsschepen” die “de terugkeer van Turkije naar de zee, de vereniging tussen Anatolië en het oostelijke Middellandse Zeegebied” nastreeft. Het doel is duidelijk: de zee te controleren, de energiebronnen te controleren en zijn invloed door te drukken. Erdoğan kondigde aan dat ze niet meer de “Egeïsche Zee”, maar “Zee van de eilanden” zal heten.

Ankara bevindt zich op een koers van een botsing met Griekenland en Cyprus om uit te zoeken wie het recht heeft op het gebruik van de olie- en gasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee. “U zult begrijpen dat Turkije de politieke, economische en militaire macht heeft om immorele kaarten en opgelegde documenten te verscheuren”, zei Erdoğan.

Turkije heeft problemen met Cyprus, dat, in tegenstelling tot de Turken, tot de Europese Unie behoort, maar niet tot de NAVO. Turkije, da tin 1974 een invasie van het eiland uitvoerde, is nog steeds het enige land dat het door Turkije bezette Noord-Cyprus als staat erkent. De Republiek Cyprus, die overwegend Grieks-Cypriotisch is, wil zaken doen met buitenlandse energieondernemingen, terwijl Turkije in het noorden van het eiland economische rechten wil in de wateren die Cyprus als eigendom beschouwt.

Terwijl de nieuwe sultan zijn invloed op Syrië, Libië en de Kaukasus uitbreidt, breidt hij deze ook uit naar de Middellandse Zee. Voor het pacifistische Europa bestaat deze zee alleen maar als het er om gaat migranten op te nemen.

Tijdens een officieel bezoek aan Parijs op 5 januari 2018 sprak president Erdoğan tegenover de leiders van de Franse Raad voor islamitische godsdiensten de volgende provocatieve zin uit: “De moslims van Frankrijk staan onder mijn bescherming.” Dit was de eerste zin van een onderzoek van het Franse “Journal du Dimanche”. Meerdere berichten, die de Generale directie voor binnenlandse veiligheid (DGSI) aan het Elysée-paleis stuurde en die de krant kon inzien, onthullen de omvang, de vormen en de doelen van een “echte infiltratiestrategie” over netwerken, die door de Turkse ambassade en de Turkse geheime dienst, MIT, worden bijgehouden. “Ze ageren hoofdzakelijk binnen de Turkse immigratiepopulatie, maar ook via islamitische organisaties en in de afgelopen tijd ook in het lokale politieke leven door de ondersteuning van gekozen ambtenaren.”

“Deze acties hebben verschillende doelen”, becommentarieerde de journalist Mohamed Sifoui.

“Ten eerste om het imago van het Turkse regime in de diaspora en in de Franse samenleving te verbeteren. Ten tweede om Erdoğan´s imago koste wat het kost te verdedigen. En tenslotte natuurlijk de verbreiding van een ´islamistische´ visie van de islam.”

Sifaoui haalt als voorbeeld de nieuwste door de Franse president Emmanuel Macron gewenste charta aan, de in de wet vastgelegde charta van de grondbeginselen, die de “republikeinse grondbeginselen” versterkt, waarover op dit moment in het parlement gediscussieerd wordt:

“Ze werd op verzoek van Ankara niet door de beide Turkse verenigingen ondertekend, omdat het om een charta gaat die aan de voor de republiek belangrijke grondbeginselen herinnert en die het Turkse regime duidelijk afwijst... Wat het Turkse regime doet, is het gebruik van zijn diaspora als Trojaans paard.”

“Het “Brookings Insitute” schreef in 2019:

Volgens informatie van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken werden er 151 imams door Turkije gestuurd (dat in de afgelopen tien jaar een stroom van contacten met moslims in heel Europa heeft gelegd)...”

Net zoals Turkije 400 van de 2.500 moskeeën in Frankrijk controleert. Het is Ahmet Ogras, schijnbaar gevestigd in het milieu rondom Erdoğan, die twee jaar lang de symbolische functie van president van de Franse Raad voor islamitische godsdienst bezat – omdat de Turkse kiezers in Frankrijk over het algemeen meer voor Erdoğan zijn dan die in Turkije. Bij de presidentsverkiezingen in 2014 won Erdoğan 66% van de stemmen van Turkse staatsburgers in Frankrijk, vergeleken met slechts 51,79% in Turkije. Turkse immigranten van de eerste en de tweede generatie in Frankrijk kijken nog steeds Turkse televisie, die zich heel sterk aan Erdoğan´s macht onderwerpt. Op Franse openbare scholen zijn 180 leraren, die rechtstreeks door Ankara benoemd werden, verantwoordelijk voor les in de Turkse taal.

Deze inspanningen vormen het grote veroveringsproject van Erdoğan, de islamiseerder.

Erdoğan heeft onlangs Turkije teruggetrokken uit een internationaal verdrag ter voorkoming van geweld tegen vrouwen. Met deze beslissing schijnt de president vastbesloten te zijn om de straffeloosheid met betrekking tot moord op vrouwen en “eermoorden”, zoals die in Turkije aan de orde van de dag zijn, de vergroten.

In Erdoğan´s Turkije worden schoolboeken herschreven om Joden en christenen Gavur, “ongelovigen”, te noemen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd door het Instituut voor de bewaking van vrede en culturele tolerantie in de schoolopleiding (IMPACT-se). Vroegere Turkse leerboeken noemden de leden van de beide religies “volkeren van het boek”. “Schoolboeken worden als wapen bij Erdoğan´s pogingen gebruikt om de Turkse samenleving te islamiseren en terug te gaan naar een nostalgische tijdperk van Turkse heerschappij”, schreef Marcus Sheff, de voorzitter van IMPACT-se.

Dit zijn enkele resultaten van het onderzoek: de jihad werd in leerboeken ingevoerd en veranderd in de “nieuwe normaliteit”, waarbij het martelaarschap in de strijd werd verheerlijkt. Er werden etnisch-nationalistische religieuze doelen van het neo-Ottomanisme en het pan-Turkisme gedoceerd. Daarbij wordt de islam als politieke factor beschreven, waarbij wetenschap en technologie ingezet worden om zijn doelen te bereiken. Er ligt een zwaartepunt op concepten als “Turkse wereldheerschappij” en “Turks of Ottomaans ideaal van de wereldorde”. Het “Turkse bekken” strekt zich volgens het leerplan uit van de Adriatische Zee tot aan Centraal-Azië. Het leerplan neemt een anti-Amerikaanse houding in en toont sympathie voor ISIS en Al-Qaida. Turkije neemt anti-Armeense en pro-Azerbeidzjaanse standpunten in. De identiteit en de culturele behoeftes van de Koerdische minderheid worden nog steeds grotendeels verwaarloosd. De pogroms van 1955 tegen de Griekse gemeenschap in Istanboel worden geïgnoreerd.

Op de scholen zijn tijdens de ambtsperiode van Erdoğan kaarten op scholen verschenen die de uitbreiding van de Turkse macht voorstellen. Er wordt verwezen naar het “Turkse erfgoed van de Adriatische Zee tot aan de Chinese muur”: “Turkse cultuurgoederen zijn te vinden in een reusachtige regio, te beginnen bij de landen van Centraal- en Oost-Azië zoals China en Mongolië, tot aan Herzegovina en Hongarije toe…”

“Wij zijn een grote familie van 300 miljoen mensen van de Adriatische Zee tot aan de Chinese muur”, zei Erdoğan in een toespraak in Moldavië.

Europa, de VS, de NAVO en de vrije wereld zouden ermee kunnen beginnen om zich zorgen te maken. Erdoğan schijnt het doel te hebben om de nieuwe “islamistische” wolf in schaapskleren te zijn.

Bron: de.gatestoneinstitute.org

Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel: gatestoneinstitute.org

Door: Giulio Meotti

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/04/11 ... upermacht/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51252
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Pilgrim »

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

’Turkije schoffeerde Von der Leyen opzettelijk’

Turkije heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, opzettelijk geschoffeerd door haar te dwingen aan de zijkant te gaan zitten tijdens een bezoek aan president Recep Tayyip Erdogan in Ankara. Dat zegt de Franse minister van Europese zaken, Clement Beaune.

„Dat Turkije Von der Leyen geen stoel gaf naast president Erdogan en EU-Raadsvoorzitter Charles Michel, was een belediging door Turkije”, zei Beaune op de Franse televisie. „Turkije heeft zich slecht gedragen. Het is een Turks probleem dat opzettelijk tegen ons is gedaan. We moeten geen schuldgevoelens onder Europeanen aanwakkeren”, voegde hij eraan toe.

Het feit dat Von der Leyen aan de kant werd geschoven, leidde tot verwijten vanuit Europese hoofdsteden aan het adres van Turkije, maar ook tot boosheid in Brussel. Turkije verdedigt zich door te wijzen op de verwarring die ontstaat als er twee Europese leiders zijn van wie de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn.

Von der Leyen werd tijdens het bezoek afgescheept met een plaats op de bank tegenover Erdogans buitenlandminister, ver van Erdogan en Michel vandaan. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht. Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders zweeg en dat werd hem door velen aangerekend. De affaire wordt inmiddels sofagate genoemd.

Michel verklaarde zaterdag uit schaamte slecht te slapen. „Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd”, aldus Michel. Hij voegde daaraan toe dat als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, hij dat zou doen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22835
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:
wo apr 07, 2021 3:26 pm
De voorzitter van de EU-Raad Charles Michel en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen kwamen op bezoek bij Erdogan om die de les te lezen over mensenrechten.
En Erdogan is zo iemand waarvan je kan verwachten dat die tegen een vrouw zegt: "Mens ga koken ! "
Tijdens de ceremoniële zit was er voor Ursula geen stoel. Ze mocht een eindje verderop op een sofa gaan zitten.
In deze video zie je het gebeuren:


Verontwaardiging over Erdogan die Michel wél, maar Von der Leyen géén stoel aanbiedt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft geen beste beurt gemaakt tijdens een topontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Erdogan bleek geen stoel voor von der Leyen te hebben voorzien in de vergaderzaal in Ankara, waardoor ze aanvankelijk ongemakkelijk moest blijven rechtstaan. Het incident leidt tot heel wat verontwaardiging.
https://www.demorgen.be/nieuws/verontwa ... ~b2864acd/
Kritiek na incident bij bezoek Von der Leyen aan Erdogan: “Triest hoe Michel provocatie laat gebeuren”
[...]
Het is een beeld dat tot de verbeelding spreekt: Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die in Ankara vaststelt dat ze geen derde stoel naast Erdogan krijgt en met een handgebaar uiting geeft aan haar verbazing. Er ontsnapt haar ook een korte “ehm”. Even later zit ze tegenover Erdogans buitenlandminister, ‘afgescheept’ met een plaats terzijde op een zetel. Erdogan en Von der Leyens reisgenoot Charles Michel zitten op de twee stoelen naast elkaar.
https://www.hln.be/buitenland/kritiek-n ... ~a2864acd/
Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22835
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door King George »

Let op: Dit is satire. Maar wel pakkend, want daar is satire voor bedoeld.


Vrouwonvriendelijke ErdoganTijdens het bezoek van de Europese topleiders aan Turks president Erdogan kreeg Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geen zitplaats aangeboden. Een pijnlijk moment, maar zeker niet de eerste vrouwonvriendelijke actie van Erdogan.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Als men oorlogstuig exporteert naar een land dan is dat een politieke beslissing.
Politici doen dus hun best om niet verantwoordelijk te zijn voor hun besluit. Zodoende wordt er een papieren bureaucratische schijnwereld opgezet met z.g.n. 'certificate of enduser'.
Meestal komt dat erop neer dat het oorlogsmaterieel niet mag worden ingezet bij een oorlog.
En gebeurt dat toch dan maken de verantwoordelijke politici een heleboel poeha en mist en trekken dan vergunningen in (i.g.: de staldeur sluiten als het paard ontsnapt is).
Canada cancels military export permits for Turkey after illegal transfers abroad

Canada ordered the cancellation of all permits that allowed exporting military goods to Turkey on Monday after a review found that Ankara illegally transferred Canadian technology to Azerbaijan during last year’s Nagorno-Karabakh conflict.

The announcement was made by Canadian Foreign Minister Marc Garneau, who said that the Canadian technology exported to Turkey was “not consistent with Canadian foreign policy, nor end-use assurances given by Turkey.
“Following this review, which found credible evidence that Canadian technology exported to Turkey was used in Nagorno-Karabakh, today I am announcing the cancellation of permits that were suspended in the fall of 2020,” Garneau said.
The Canadian official said he spoke with his Turkish counterpart on Monday morning to reiterate Canada’s concerns. Garneau said there needed to be mutual confidence and greater cooperation on export permits to “ensure consistency with end-use assurances before any further permits for military goods and technology are issued.”

A report from the Canadian government said that new export permits to Turkey were temporarily suspended in October 2019 after concerns that a Turkish military incursion in northeastern Syria would roll back progress in the fight against ISIS.
And from October to December 2020, Canada reviewed all of its suspended and valid export permits with Turkey.
The review found that certain Canadian military goods and technology exported to Turkey were used in Nagorno-Karabakh, Libya and Syria.
Drones, most notably the Bayraktar TB2 UAVs, were used against Armenia during the Nagorno-Karabakh conflict, the review said. These drones were equipped with Canadian sensors.

Al Arabiya English previously reported that Israel was also equipping Azerbaijan with drones to fight Armenia during the conflict that pitted a predominantly Muslim Azerbaijan against Christian Armenia.
Canada also asked Turkey to provide information on allegations that Canadian technology was used in Nagorno-Karabakh. “Turkey did not provide any such information,” Canada’s review of Turkey licenses read.

Separately, the Canadian government said Turkey had an “evolving relationship with the terrorist group Hayat Tahrir al-Sham (HTS), which controls, militarily and administratively, the majority of the Idlib pocket that remains outside of [the Syrian] regime control.”
https://english.alarabiya.net/News/worl ... ers-abroad
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdogan: Israel is enemy of Islam

Turkish President Recep Tayyip Erdogan blasted the Israeli government on Friday, saying that he knew well how Israel is “an enemy of Islam,” over the country’s most recent air strike on targets in Gaza, Ahval reported.

Early on Friday, Israeli aircraft hit three facilities in Gaza, in response to a previous rocket attack, according to an Associated Press report.
The Israeli military said Palestinian militants fired two rockets from Gaza into the country’s south on Friday, within 24 hours.

“We know Israel is an enemy of Islam. Unfortunately, Israel does not change these habits,” Erdogan said, speaking to reporters following Friday prayers. “We want all of humanity to follow closely Israel’s hostility against Islam evaluate (the situation). Surely, as long as Israel maintains this attitude, it is impossible for bilateral relations to reach a level we would like.”

The Turkish Foreign Ministry also issued a statement on “Israel’s attacks on Gaza,” and expressed concern about “Israel's policies of oppression and violence against the Palestinian people” increasingly continuing during Ramadan.
https://news.am/eng/news/639372.html

Met dat rammadannen neemt de geloofsijver altijd toe met bijbehorend geweld tegen anderdenkenden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Ook Erdogan heeft last van de fundies die alles beter weten. Een probleem in heel Allahstan: dat streven naar een theocratie door Allah's grondpersoneel.
Koppige imams met charisma zijn gevaarlijk, zelfs voor de vrome Erdogan

Het is een ijzeren wet. Elke regering in de moslimwereld krijgt vroeg of laat te maken met religieus verzet. Meestal is dat gericht tegen een dictatoriaal seculier regime dat de islam kort houdt. Maar ook een islamitisch bewind kan botsen met de religie.

Zelfs IS overkwam dat in zijn ‘kalifaat’ in Syrië en in Irak. Strijders begonnen op eigen houtje religieuze bijeenkomsten te houden. Het kalifaat drukte dat meteen de kop in. Islam, prima, maar het liefst veilig opgesloten in een kooi. Dat vinden niet alleen seculiere heersers, maar zelfs de extreemste islamitische machthebbers, zoals IS.

Hun probleem is dat de realiteit te weerbarstig is om een zuiver islamitisch politiek programma te kunnen uitvoeren. Onvermijdelijk moeten ze zondigen tegen hun eigen principes, met als gevolg verwijten dat ze ­inconsequent zijn. De Turkse president Erdogan bijvoorbeeld, is een overtuigd aanhanger van de politieke islam. Maar ook hij krijgt kritiek van ontgoochelde geestverwanten.

Verzet vanuit de Ayasofya


Zijn grote triomf beleefde hij vorige zomer: de ­beroemde Ayasofya werd opnieuw een moskee. Het ­indrukwekkende monument dateert uit de zesde eeuw en was negen eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld. Nadat de Ottomaanse Turken in 1453 Istanbul (Constantinopel) hadden veroverd, veranderde sultan Mehmet het gebouw in een islamitisch gebedshuis.

Vader des vaderlands Ataturk, die Turkije na de ­Eerste Wereldoorlog redde en de sultan afzette, haatte de islam. Hij maakte in 1934 van de Ayasofya een museum. De recente laatste verandering van de Ayasofya, opnieuw in een moskee, bezegelde de nederlaag van de Turkse seculiere elite.

Maar uitgerekend vanuit dat fel bevochten godshuis, Erdogans trotse trofee, ontstond verzet tegen hem. Vorige week legde de hoofd-imam van de Ayasofya, Mehmet Boynukalin, zijn functie neer. Behalve imam is hij ook hoogleraar shariakunde. Hij wil zich weer geheel wijden aan de wetenschap, zegt hij.

Gehoorzaam zijn

Dat was vast niet de enige reden waarom hij zijn functie neerlegde of moest neerleggen. Hij had zich ­onmogelijk gemaakt. Turkse imams moeten gehoorzaam zijn. Groot is de macht van Diyanet, het directoraat godsdienstzaken. De vroegere seculiere regeringen hielden via Diyanet de geestelijkheid onder de duim, en de niet-seculiere Erdogan doet precies hetzelfde.

Maar Boynukalin is een ongehoorzame horzel. Vanuit een theologische invalshoek sneed hij gevoelige onderwerpen aan. Erdogan wil een nieuwe grondwet en Boynukalin vertelde alvast wat daarin moet staan: een verwijzing naar het islamitische karakter van Turkije. Ook eiste hij een verbod van rente, omdat die in strijd is met de sharia. Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag bekritiseerde hij de speciale aandacht voor moorden op vrouwen. Alle moorden zijn fout, relativeerde hij.

Het probleem, legt de website ahvalnews.com uit, was niet de inhoud van Boynukalins ideeën. Ook Erdogan is weinig vrouwvriendelijk, vraag het Ursula von der Leyen. Waar het om draait, is dat imams geen eigen politieke meningen mogen verkondigen. Ze zijn ambtenaren en moeten doen wat Diyanet zegt. Basta! Zoals ook Turkse militairen de regering moeten gehoorzamen en niet omgekeerd. Vandaar de arrestatie, eveneens vorige week, van admiraals die in een open brief de regering de les hadden gelezen. Turkse militairen zijn berucht vanwege hun hobby: het plegen van staatsgrepen. Maar ook koppige imams met charisma zijn gevaarlijk. Zelfs voor de vrome Erdogan.
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/ ... ~b3baeefe/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Turkije en Italië liggen op ramkoers in Libië

De Turkse president Erdogan bindt de strijd aan met Italië. De Turkse leider is boos omdat de Italiaanse premier Mario Draghi hem publiekelijk uitmaakte voor dictator na wat al ‘sofagate’ is gaan heten. Erdogan zoekt de confrontatie vooral in Libië.

De gehele Libische regering werd eerder deze maand in Ankara uitgenodigd voor overleg met de Turkse president Erdogan over de precaire situatie in hun land. De sfeer was allerhartelijkst, Erdogan benadrukte de vriendschap met het Libische volk en de Libische premier Dbeidah dankte de Turkse leider uitgebreid voor de militaire inzet in zijn land. In de burgeroorlog die al jaren in Libië woedt, hebben het Turkse leger en door Erdogan gesteunde milities Dbeidah’s regering ontzet en handhaven de Turken het broze staakt-het-vuren.

Begin vorig jaar stond rebellenleider Haftar met zijn leger in de buitenwijken van de hoofdstad Tripoli om Dbeidah’s door de EU erkende regering omver te werpen. Een snelle Turkse militaire interventie drong de rebellenleider in een paar maanden terug naar zijn machtsbasis Benghazi in het oosten van het land, waardoor de regering in Tripoli de macht kreeg in een groot deel van het land.

Een week daarvoor was diezelfde premier Dbeidah al net zo lovend over de Italiaanse premier Draghi, die niet toevallig Libië uitkoos als bestemming voor zijn eerste buitenlandse reis. De beide premiers hamerden op de historische band die de twee landen hebben, ruim honderd jaar geleden werd Libië een Italiaanse kolonie, en de rol die Italië speelt in de veiligheid van Libië.

Draghi wees op het feit dat de Italiaanse ambassade de enige in Tripoli is die nooit gesloten is en dat de Italianen al jaren de Libische kustwacht bewapenen en trainen om migrantenbootjes te onderscheppen.

De militaire interventie van Turkije komt de Europese Unie eigenlijk wel goed uit, maar baart ook grote zorgen. Het is Turkije en de EU vooral te doen om de grote olievoorraden in Libië, maar er zijn ook grote strategische belangen. De Europese Unie wil de migrantenstroom vanuit Libië blijvend indammen en Turkije wil zijn invloed in het Middellandse Zeegebied uitbreiden. Erdogan sloot november 2019 een omstreden deal met de Libische regering over zeegrenzen, volgens die overeenkomst is een deel van de Middellandse Zee tussen Turkije en Libië exclusief terrein voor de Turken voor eventuele gas en olieboringen.

Dat de Italiaanse premier het eerder deze week opnam voor de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na de gênante stoelendans in Ankara en de Turkse president publiekelijk een dictator noemde, komt Erdogan goed uit. De Turkse leider was beledigd, riep de Italiaanse ambassadeur op het matje, en veroordeelde Draghi publiekelijk. „De uitspraak van de Italiaanse premier is schaamteloos en onfatsoenlijk”, fulmineerde Erdogan. „Mijnheer Draghi heeft, helaas, de relatie tussen Italië en Turkije beschadigd.”

Italië is ineens de grote boeman én Turkije’s tegenspeler in Libië. De timing van het bezoek van de Libische regering is niet toevallig, het is Erdogans bedoeling de Italianen, en daarmee de Europese Unie, in Libië buitenspel te zetten. De verklaring van de Turkse president dat de deal over de grenzen in de Middellandse Zee bekrachtigd is omdat het ‘stabiliteit in de regio heeft gebracht’, bevestigt de Turkse ambities. De ambities van Turkije strekken zich ook uit op economisch terrein, de eerste contracten voor de wederopbouw zijn inmiddels al getekend.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Kurdish civilians flee in terror from Turkish military operation in Duhok

Kurdish villagers in Duhok province speak about the terror that has engulfed their scenic region as Turkey launched yet another cross border operation targeting militants of the Kurdistan Workers’ Party (PKK).

Turkey launched a new cross-border military offensive on Friday night against the PKK in the Kurdistan Region, dubbed Operation Claw-Lightning and Claw-Thunderbolt. The Metina and Avashin areas of Duhok’s mountainous frontier with Turkey are the focus of the incursion.

“Unfortunately, the Iraqi government doesn’t carry out its responsibility to protect Iraq’s sovereignty. They consider the protection of borders only through customs and border crossings, checking how much oil has been sold by the Kurdistan Region,” said Reving Heruri, head of parliament’s Peshmerga committee.

The operation was carried out “with respect for Iraq’s territorial integrity” Turkish President Recep Tayyip Erdogan said on Saturday adding that his government’s action inside Iraqi territory “will contribute to the establishment of peace and security in the region.”

The head of a village in the area of the operation disagreed and said that people are fleeing for their lives as Turkish bombs fall on the ground. “We are very worried. Our people were all at home as it was the weekend and the village was very crowded. During the attack, no one remained in the village except me and the families of Saeed and Zaki,” said Mahmood Hussein, mukhtar (chief) of Kesta village. “Our families always stay in the village. No one else has remained. Who should we ask for help? This is our main problem.”

Turkey’s Defence Ministry published video of the operation set to dramatic music and showing dozens of American-made F-16 fighter jets and attack helicopters spraying mountain tops with smart missiles, bombs, and guided ammunition. Troops are shown being dropped onto peaks reportedly in the Kurdistan Region accompanied by intense barrages of artillery and rocket fire.

The Turkish army used “toxic gasses” on Mamreso Hill in Avashin in Duhok province, PKK-linked media ANF claimed, without providing evidence. The outlet added that the incident happened when Turkish Special Forces were met with fierce resistance as they tried to enter guerrilla tunnels and bases on the hilltop.

The PKK is an armed Kurdish movement that has waged a decades-long insurgency against the Turkish state. Turkish forces frequently conduct air and ground operations tens of kilometres across the border, targeting alleged positions of the PKK, which has its bases in the Kurdistan Region’s mountains. Turkey has established dozens of outposts inside the Kurdistan Region since the 1990s.

Last summer, Turkey conducted operations Claw-Eagle and Claw-Tiger and said it had established 37 “military points” in the Kurdistan Region.

Dozens of civilians have been killed or wounded by Turkey’s bombs. In December, three civilians were killed in a Turkish airstrike in Duhok’s mountains.

A parliamentary report, published last fall, said that 504 villages have been emptied due to the Turkey-PKK conflict over the decades.

“Airstrikes have been conducted [here] a thousand times, from 1991 until the present day the Turkey-PKK conflicts have been continuing on this land,” said Saeed Rasheed, a resident of Kesta village.

Kurdistan Region leaders have not yet commented on Turkey’s latest offensive. In previous statements, both Erbil and Baghdad have called on Ankara to halt its attacks and have demanded the PKK cease using Kurdistan Region and Iraqi territory to launch attacks on Turkey.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Gangster zet Erdogan onder druk met video’s over drugsmaffia

Moord, verkrachting, drugssmokkel, corruptie en machtsmisbruik. Turkije is in de ban van een serie YouTube-video’s van een onderwereldfiguur met politieke connecties.

Gekleed in een smetteloos overhemd zit Sedat Peker aan een tafel. Voor hem liggen stapels papieren en een boek, zoals The Godfather of Omerta van Mario Puzo. Op de achtergrond staat een televisie aan, het beeld bevroren. Op het scherm prijkt een zwart-witportret van Alparslan Türkes, oud-leider van de nationalistische partij MHP en oprichter van de beruchte jeugdbeweging Grijze Wolven.

Peker is een bekende onderwereldfiguur met politieke connecties. Zijn zorgvuldig geënsceneerde video’s, die hij maakt vanuit Dubai, worden in Turkije miljoenen keren bekeken. In de video’s uit hij uitzonderlijk harde beschuldigingen tegen politici van de regerende AK-partij. Omdat Peker een politieke insider is die zich jarenlang ophield in AKP-kringen, worden zijn uitspraken zeer serieus genomen.

Hoewel Peker niet bepaald een betrouwbare bron is, en zijn onthullingen moeilijk zijn te verifiëren, vinden de video’s veel weerklank. Hij deelde er tot nu toe acht, en elke aflevering trekt meer kijkers dan de vorige. Deel zeven is sinds zondag al 14 miljoen keer bekeken (Turkije telt 83 miljoen inwoners). Hoe betrokken zijn kijkers zijn, blijkt uit de vele steunbetuigingen en de vragen die ze stellen in de reacties onder zijn video’s. Peker belooft dat er meer onthullingen zullen volgen.

Peker: „Tegen mensen die zeggen: ‘Waarom zouden we jou moeten geloven, je hebt zelf ook geen schone handen’, zeg ik: ‘Natuurlijk hoor je van mij over deze beerput, want ik heb zelf vuile handen’.” Hij voelt zich genoodzaakt zijn kijkers eraan te herinneren dat hij geen verlosser is, die erop uit is om de politiek te verbeteren. „Ik ben geen redder. Ik doe dit om persoonlijke redenen.”

Peker presenteert zichzelf als een kabadayi, een traditionele Turkse gangster die de buurt beschermt. Hij groeide op in de wijk Kadiköy op de Aziatische oever van Istanbul en speelde een actieve rol in de Grijze Wolven.

„Als kind zag ik hem als een broer die drugsdealers in elkaar sloeg en meisjes beschermde”, zegt een oude buurjongen die niet met zijn naam in de krant wil. „Toen de regering in 1998 de casino’s sloot, opende Peker illegale gokhallen. Hij groeide uit tot een machtige speler in de onderwereld.”

Peker is diverse keren veroordeeld, onder meer voor het leiden van een criminele organisatie, maar kwam er vaak met een lichte gevangenisstraf vanaf. „De laatste keer dat ik hem zag, in een visrestaurant in Kadiköy, had hij een politie-escorte.”

Peker heeft het op tal van prominente personen gemunt, maar vooral op Süleyman Soylu, de populaire en ambitieuze minister van Binnenlandse Zaken. Peker beweert dat hij lang heeft samengespannen met Soylu, en dat er een deal was over zijn terugkeer naar Turkije in april. Hij wil weten waarom hij ineens uit de gratie is gevallen en houdt Soylu verantwoordelijk voor een recente politie-inval in zijn huis in Istanbul, waarbij zijn vrouw en kinderen zouden zijn mishandeld. Daarom klapt hij nu uit de school.

Hoewel president Erdogan zelf nog buiten schot blijft, zijn Pekers verhalen over de innige banden tussen media, politiek en onderwereld, en de bittere rivaliteit binnen de AKP, zeer schadelijk voor hem. In zijn laatste video beschuldigt Peker Ekram Yildirim, zoon van oud-premier Binali Yildirim, ervan een nieuwe smokkelroute voor cocaïne te hebben opgezet vanuit Venezuela, nadat vorig jaar 4,9 ton cocaïne, bestemd voor Turkije, in beslag werd genomen in Colombia.

‘Het systeem is corrupt’

„Het gaat er niet eens zozeer om of Peker de waarheid spreekt, meer om dat het zo zeer resoneert”, zegt de Amerikaanse historicus Ryan Gingeras, auteur van het boek Heroin, Organized Crime, and the Making of Modern Turkey. „Veel mensen lijken te willen geloven dat dit een afspiegeling is van wat er achter gesloten deuren plaatsvindt. Het systeem is corrupt, er gebeuren allerlei smerige zaken, de politie doet niks, en alles draait om politieke connecties.”

Omdat de overheid zo ondoorzichtig opereert in Turkije, en de media grotendeels gemuilkorfd zijn, zien veel Turken dit soort conflicten binnen de politieke elite als de enige manier om te horen wat er werkelijk aan de hand is. Denk aan de strijd die uitbrak tussen Erdogan en de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen in 2013. Die leidde tot een omvangrijk corruptieschandaal binnen de regering, dat aan het licht kwam toen gülenisten binnen de politie en justitie afgeluisterde telefoongesprekken op YouTube zetten.

Pekers video’s doen veel Turken denken aan het Susurluk-schandaal uit de jaren negentig, dat de nauwe banden tussen de staat en de onderwereld blootlegde. Deze zogenoemde ‘diepe staat’ openbaarde zich dankzij een auto-ongeluk in 1996 vlak bij Susurluk, een stadje in het westen van Turkije, waarbij een maffialeider, een hoge politiefunctionaris, een parlementariër en een schoonheidskoningin in een auto werden aangetroffen.

„Het bevestigde wat veel mensen al dachten”, zegt Gingeras. „Namelijk dat de regering samenspande met maffiafiguren, die opereerden als clandestiene huurmoordenaars in de jacht op PKK-leden in het buitenland.” Er kwam een parlementair onderzoek en de inlichtingendienst MIT kwam met een intern rapport, waarin andere gangsters werden genoemd die in het geheim samenwerkten met de regering.

‘Schone handen’

Toen de AKP een absolute meerderheid won bij de parlementsverkiezingen in 2002, presenteerde de partij zich nadrukkelijk als een breuk met de jaren negentig. De slogan die de partij gebruikte in de campagne was ‘schone handen. „Het deed denken aan Italië in de jaren negentig”, zegt Gingeras. „Erdogan maakte handig gebruik van het beeld dat hij een competenter deel van de politieke klasse vertegenwoordigde.”

Maar heeft de AKP ook daadwerkelijk een einde gemaakt aan de maffia, zoals de partij nu claimt? „Toen ik mijn boek schreef rond 2009, was de algemene indruk dat dingen aan het veranderen waren”, zegt Gingeras. „Een van de symptomen daarvan was de politie. De eenheid die zich bezighield met georganiseerde misdaad wist zich met succes neer te zetten als professioneel, competent en betrokken bij internationale samenwerking.”

Diverse prominente maffiafiguren verdwenen in het begin van het nieuwe millennium achter de tralies, onder wie Peker. Toch is de maffia nooit helemaal verdwenen, daarvoor is ze te diep geworteld in Turkije. „Historisch gezien is Turkije te vergelijken met landen als Colombia of Italië, waar de georganiseerde misdaad een structurele rol speelde in de ontstaansgeschiedenis”, zegt Gingeras. „Maar dit onderwerp is taboe in Turkije, vanwege de centrale rol die de heroïnesmokkel hierbij speelde.”

Desondanks heeft de georganiseerde misdaad altijd een zekere aantrekkingskracht gehad, met name in nationalistische kringen. Dit heeft volgens Gingeras te maken met de mate waarin gangsters zijn geromantiseerd in Turkse films en televisieseries, zoals Kurtlar Vadesi. „Daarin worden ze neergezet als mannen van eer met onberispelijke nationalistische geloofsbrieven.” Een van de personages is gebaseerd op Peker, en zijn dood in de serie wordt ieder jaar door fans herdacht.

Sinds de mislukte coup in 2016 heeft de maffia een politieke comeback gemaakt. Dit heeft te maken met de evolutie van de AKP, die nationalistisch rechts na de coup rehabiliteerde en een alliantie vormde met de MHP. Het was MHP-leider Devlet Bahceli die na een bezoek aan maffiabaas Alaattin Cakici in de gevangenis pleitte voor een amnestieregeling, die er vorig jaar ook kwam. Na zijn vrijlating stuurde Cakici een dreigbrief aan oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

Peker was in 2014 al vrijgelaten, waarna hij zich presenteerde als zakenman en zijn steun uitsprak voor Erdogan. Hij organiseerde campagnebijeenkomsten voor de AKP in zijn geboorteplaats Rize, waar de president ook vandaan komt. En hij dreigde te „douchen in het bloed” van academici die kritiek hadden op de burgeroorlog in het zuidoosten. Hij werd aangeklaagd voor bedreiging, maar vrijgesproken. In 2017 riep de krant Miliyet hem uit tot ‘de meest liefdadige zakenman van Turkije’.

‘Smerig complot’

De toenemende zichtbaarheid van onderwereldfiguren voedt de zorgen over de transformatie van Turkije onder Erdogan. Volgens critici heeft hij de staat gemonopoliseerd sinds de invoering van het presidentiële systeem in 2018, waarmee hij zijn macht drastisch uitbreidde. De laatste tijd komen er steeds meer verhalen naar buiten over corruptie en nepotisme, niet alleen afkomstig van Peker.

Dit zet Erdogan onder druk om schoon schip te maken, want hij staat er slecht voor in de peilingen. „Toen we negentien jaar geleden aan de macht kwamen, was een van onze belangrijkste acties om vrede te brengen overal in ons land, waar criminele groepen, terreurorganisaties en ideologische strijd wijdverbreid waren”, zei Erdogan in zijn eerste reactie op Pekers video’s. „We zullen ook dit smerige complot verijdelen.”

Minister Soylu’s positie leek te wankelen. Hij voelde zich genoodzaakt om zich maandag drie uur lang te laten interviewen op HaberTürk in een poging zijn naam te zuiveren. Hij ontkende banden te hebben met Peker, weigerde op te stappen en wrong zich in allerlei bochten om geen antwoord te geven op de vele vragen.

Het optreden overtuigde niemand van Soylu’s onschuld. Wat niet meehielp was dat Peker tijdens de uitzending dertig tweets verstuurde, waarin hij Soylu’s uitspraken live van commentaar voorzag. Hij noemde hem een leugenaar en zei op een goed moment zelfs: „I’m your daddy.”

Toch is Erdogan (nog) niet bereid om zijn populairste minister op te offeren. Een dag na het interview sprak hij zijn steun uit voor Soylu. Hij verklaarde dat Pekers aanval niet tegen de minister is gericht maar tegen Turkije. Wordt vervolgd.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/26/ga ... a-a4045040
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdogan heeft belooft om Turkije af te helpen van de zeesnot.
Als bij ons de zee warmer wordt krijgen wij af en toe zeeschuim. Een tijdje geleden zijn zelfs surfers gestikt in opgewaaid schuim.
Maar in de Zee van Marmora hebben ze dikke lagen bruinig stinkend slijm.

Afbeelding
Turkey president Erdogan vows to solve 'sea snot' outbreak

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan has promised to save the country's shores from "sea snot" building up in its waters.

A thick, slimy layer of the mucus-like matter is spreading along the Sea of Marmara near Istanbul, damaging marine life and the fishing industry.

Experts blame pollution and climate change.

"Hopefully, we will save our seas from this mucilage calamity," President Erdogan said.

"Sea snot", or marine mucilage, is a naturally-occurring green sludge that forms when algae is overloaded with nutrients as a result of hot weather and water pollution.
It was first found in Turkey in 2007 but has also been discovered in the Aegean Sea near Greece.
Turkey's recent outbreak along large areas of the Sea of Marmara, which connects the Black Sea to the Aegean Sea, is believed to be the biggest in history and is causing havoc for local communities.

President Erdogan blamed untreated sewage being dumped into the sea, as well as rising temperatures, and urged officials to investigate.
"My fear is, if this expands to Black Sea... the trouble will be enormous. We need to take this step without delay," he said.
His government has dispatched a 300-strong team to inspect potential sources of pollution.
Map

Boats travelling through the Sea of Marmara have to navigate the grey sludge, and some fishermen are being prevented from working as it clogs up their motors and nets.
Divers have reported that large numbers of fish and other species are dying from suffocation.
Professor Bayram Ozturk of the Turkish Marine Research warned such problems would continue unless there was fresh investment to treat and purify waste water being pumped out of Istanbul.

"Due to the overgrowth of the mucilage, several species are under threat [including] oysters, mussels, sea stars," Prof Ozturk told the BBC. "It's a real catastrophe."
https://www.bbc.com/news/world-europe-57372677

In Istanboel zijn 15 miljoen Turken die pissen en schijten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Wat goede dingen zijn en wat foute dingen zijn, daarin verschilt de islam van andere religies.
Wij hier graven in het verleden en ontdekken dat de Gouden Eeuw eigenlijk een Grauwe Eeuw genoemd zou moeten worden. En dat slavernij een foute boel is.
Hoe anders kijken ze in Turkije tegen hun verleden aan. En daar worden de kinderen opgevoed met lichtende voorbeelden van Turkse helden .

Hier zien we karavaanroof onthoofding en ophanging

Afbeelding

en hierzo over slavenhandel:

Afbeelding

Strong reaction from CHP’s Kaya to Diyanet-Sen: “Young minds are poisoned”
https://tekdeeps.com/strong-reaction-fr ... -poisoned/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8586
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door xplosive »

 
   
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de ambassadeurs die Turkije in een verklaring opriepen om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, tot ongewenste personen worden verklaard. Ook de Nederlandse ambassadeur heeft de verklaring ondertekend. Het is de eerste stap naar uitwijzing.

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren. Hij vindt hun gedrag onfatsoenlijk.

Naast de Nederlandse ambassadeur gaat het om de ambassadeurs van Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

Nederland is nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van Erdogan om de ambassadeurs uit te wijzen. "We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie", aldus de woordvoerder.

Turkije dreigde al met uitwijzen ambassadeurs
Turkije had de afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over Kavala. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben door hun gedrag.

De 64-jarige Kavala zit inmiddels vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beval eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Raad van Europa, die de naleving van de mensenrechten bewaakt, gaf Turkije een laatste waarschuwing. Als de regering in Ankara daar niet uiterlijk begin december aan voldoet, dreigt de raad met strafmaatregelen tegen Turkije.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdoğan once well connected to George Soros despite recent fall out

Turkish President Recep Tayyip Erdoğan recently said businessman and philanthropist Osman Kavala was “a remnant of Soros” as he slammed a joint statement by ambassadors from 10 of Turkey’s Western allies.

“With their money these people want to shake up any place they want, however they want,” Erdoğan said, equating Kavala to the Hungarian-American investor and philanthropist George Soros.

Despite him and his ally far-right politician Devlet Bahçeli also calling Kavala a follower of Soros earlier in the week, Erdoğan was once better connected to the Open Society Foundation founder than any other Turkish politician.

“The only politician in Turkey who ever met Soros face to face and got help from him has been accusing others of following Soros,” Ahval’s İlhan Tanır said on Friday.
https://ahvalnews.com/george-soros/erdo ... t-fall-out

Voor Erdogan was Soros bruikbaar toen hij bezig was via democratische weg de macht te grijpen. Nu is democratie overbodig in Turkije en dus kunnen Soros en Co oprotten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8586
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door xplosive »

 
Erdoğan is bezig om met Hitleriaanse ijver de Turkse militaire macht vergaand te vergroten. Eerst de macht grijpen en dan de militaire macht vergaand vergroten deed Hitler ook (en Stalin niet te vergeten).
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Zoals verwacht. De Nederlandse ambassadeur in Ankara is de Kwaasteniet.
Nederland krabbelt terug in rel met Erdogan

Marjanne de Kwaasteniet, de Nederlandse ambassadeur in Ankara, zegt zich niet met de interne zaken van haar gastland Turkije te willen bemoeien. Het is een reactie op uitspraken van de Turkse president Erdogan, die vorige week een tiental westerse ambassadeurs het land uit dreigde te gooien.

De tien landen hadden Turkije opgeroepen om zich aan een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te houden en de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten en de ambassadeurs moesten daar dinsdag verantwoording voor afleggen op het Turkse ministerie. Naast Nederland ondertekenden ook Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland de oproep om Kavala vrij te laten.

In een gezamenlijke verklaring laten zij maandag weten de interne zaken van Turkije te respecteren.

Onder hen is ook de Nederlandse ambassadeur De Kwaasteniet. „Nederland houdt zich aan artikel 41 van de Conventie van Wenen,” schrijft zij op Twitter. In dat artikel staat dat diplomaten zich niet mengen in de interne zaken van een gastland.

De handreiking naar het Turkse regime zorgt voor woedende reacties. „Gênante vertoning,” zegt PvdA-Kamerlid en voormalig Turkijerapporteur van de EU Kati Piri. „De met uitzetting bedreigde ambassadeurs verklaren nu dat ze zich niet met binnenlandse aangelegenheden in Turkije bemoeien. De wereld op z’n kop.”

Betrokkenheid bij de verijdelde coup
Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij na een levenslange eis vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013, maar er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.

Het Europees Hof droeg de regering van Erdogan, waar de activistische Kavala kritisch over is, in december 2019 al op hem vrij te laten. Het hof in Straatsburg stelt dat hij vastzit om hem het zwijgen op te leggen.

Het comité van ministers van de Raad van Europa, dat toeziet op de uitvoering van uitspraken van het mensenrechtenhof, kondigde vorige maand aan een strafprocedure te beginnen tegen Turkije als Kavala niet voor de volgende bijeenkomst op 30 november op vrije voeten is gesteld. Consequentie daarvan kan zijn dat het stemrecht en lidmaatschap van het land zouden kunnen worden geschorst in de landenorganisatie die toeziet op democratie en mensenrechten.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Ariel »

Ja, wat is het nou. Wel boos op Erdo, niet boos op Erdo..

En D66-Kamerlid Sjoerd _Remkes is een zuiplap_ Sjoerdsma is ook weer uit zijn schuilkelder gekropen.
Knapen over statement ambassadeurs: ’Het was niet zo bedoeld’

Nederland blijft staan achter de oproep aan de Turkse president Erdogan om de Turkse filantroop Osman Kavala vrij te laten. „Laat daar geen misverstand over bestaan”, zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen, die stelt dat een gezamenlijke verklaring van tien ambassadeurs verkeerd is geïnterpreteerd.

Knapen wil een verklaring van de Nederlandse ambassadeur in Ankara Marjanne de Kwaasteniet ’verduidelijken’. De ambassadeur twitterde in samenspraak met de tien andere landen die aandringen op de vrijlating van Kavala zich niet met de interne zaken van Turkije te willen bemoeien.

De verklaring kwam daags nadat Erdogan dreigde de ambassadeurs het land uit te zetten. De Kwaasteniet verwees in haar verklaring naar artikel 41 van de Conventie van Wenen, dat zegt dat landen zich niet mengen in de rechtspraak van een gastland. Na de Twitterverklaring liet Erdogan vrijwel direct weten dat de ambassadeurs op hun post mogen blijven. De verklaring van de tien ambassadeurs werd wijdverbreid als knieval voor Erdogan beschouwd.

In antwoord op vragen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat Knapen weten dat die interpretatie niet klopt. „We beschouwen onze oproep als in overeenstemming met de Conventie van Wenen”, aldus Knapen. „Daarin staat dat wij ons niet mengen in de interne rechtsgang maar onze oproep is gedaan in de context van een internationaal verdrag, dus het een sluit het ander niet uit. Als de suggestie wordt gewekt dat wij ons niet aan het internationaal recht houden, dan moeten we die wegnemen.”

Sjoerdsma is blij dat Nederland ’ondubbelzinning en onomwonden’ achter de oproep voor de vrijlating van Kavala blijft staan. „Daar zit geen woord Spaans bij. Ik zal me dan ook niet scharen achter de Kamerleden die dit veroordelen”, sneert Sjoerdsma.

Daarmee doelt hij onder anderen op PvdA-Kamerlid Kati Piri, Ruben Brekelmans (VVD), Gert-Jan Segers (CU) en Derk-Jan Eppink (JA21), die de verklaring van de ambassadeurs over de Conventie van Wenen zagen als een buiging voor Erdogan.

Brekelmans (VVD) noemt de afgelopen dagen ’zeer pijnlijk’. „Het statement van de ambassadeurs wat een wat vage verklaring die op meerdere manieren gelezen kan worden. Poetin kijkt mee, Xi Jinping kijkt mee, Loekasjenko kijkt mee.”

Knapen vindt dat mogelijke verschil in interpretatie niet relevant, en vindt dat Nederland daar boven moet staan: „Wij hebben de high road te volgen.”

Naast Nederland ondertekenden ook Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland de oproep om Kavala vrij te laten.

Vier jaar gevangen
Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij na een levenslange eis vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013, maar er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.

Het Europees Hof droeg de regering van Erdogan, waar de activistische Kavala kritisch over is, in december 2019 al op hem vrij te laten. Het hof in Straatsburg stelt dat hij vastzit om hem de mond te snoeren.

Het comité van ministers van de Raad van Europa, dat toeziet op de uitvoering van uitspraken van het mensenrechtenhof, kondigde vorige maand aan een strafprocedure te beginnen tegen Turkije als Kavala niet voor de volgende bijeenkomst op 30 november is vrijgelaten. Consequentie daarvan kan zijn dat het stemrecht en lidmaatschap van het land zouden kunnen worden geschorst in de landenorganisatie die toeziet op democratie en mensenrechten. Knapen wijst er dinsdag dan ook op dat die strafprocedure nog kan worden ingezet, als Kavala voor eind november niet wordt vrijgelaten.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22835
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door King George »

Men slaat tegen Turkije toch een behoorlijk mildere toon aan dan tegen Polen, valt dat jullie ook op? En waar was onze MP? Tegen Polen had hij op hoge hakken nog zo'n grote mond.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdogan vindt als Mohammedaan dat rente niet zou mogen.
Hij streeft dan ook naar renteverlaging en dat gaat de economie verder de das om doen.
Turkse lira verder omlaag na renteverlaging centrale bank

De Turkse lira is donderdag naar een nieuw dieptepunt gezakt nadat de Turkse centrale bank de rente opnieuw verlaagde.


Dat deed de centrale bank ondanks de hoge inflatie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zinspeelde al eerder op nieuwe renteverlagingen. In tegenstelling tot de standaardopvatting van economen gelooft Erdogan dat hoge rentes zorgen voor hogere inflatie.

De centrale bank verlaagde de rente van 16 naar 15 procent, terwijl de inflatie vorige maand juist steeg naar bijna 20 procent. De lira daalde na de renteverlaging ruim 3 procent tot bijna 12 lira per euro. Vijf jaar geleden was een dollar nog zo'n 3 lira waard.

Erdogan zet met zijn onorthodoxe economische opvattingen de centrale bank al langer onder druk, al zegt hij dat de centrale bank onafhankelijk is. Desondanks ontsloeg hij de afgelopen jaren al verschillende beleidsmakers van de bank als ze de rente verhoogden of als ze er niet in slaagden om de inflatie onder controle te krijgen.

Erdogan gelooft al lang dat hoge rentetarieven inflatie veroorzaken. Hij meent dat bedrijven de hoge rente die ze moeten betalen zullen doorberekenen naar hun klanten wat de geldontwaarding aanwakkert. Zijn afkeer van hogere leenkosten wordt ook in verband gebracht met islamitische voorschriften over rente.
https://www.trouw.nl/economie/turkse-li ... ~b92b0490/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7593
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Premier Erdogan speelt voor de ware moslim

Bericht door hans van de mortel »

Mahalingam schreef:
do nov 18, 2021 9:10 pm
Erdogan vindt als Mohammedaan dat rente niet zou mogen.
Correct! Daarvoor is hij dan ook volgeling van de meest vieze gore perverse mensen uit de Arabische onderwereld van pedofilie, sadisme en oorlogsgeweld: de historische Mohammed.
Hij streeft dan ook naar renteverlaging en dat gaat de economie verder de das om doen.
Fout meneer de overjarige smerige achterbakse hypocriete moslimfanaat Erdogan. Je zou de rente per halal-moslim-decreet met onmiddellijke ingang moeten afschaffen. Maar zoals we het islamvirus kennen waarmee ook Erdogan en 1,7 miljard achterlijke mensen besmet zijn, kunnen we slechts tot één conclusie komen. Moslims dienen een haat zaaiende walgelijke minderwaardig heidense ideologie van geweld en onderwerping van andersdenkenden.

En wat zien we met deze discriminerende Nederlandse ex regering van de eigen bevolking?

Een toename van op onze kenniseconomie en beschaving parasiterende moslimhoop die niet van wijken wil weten waar het aankomt om de smerige historische misdadiger Mohammed een Allahveer in zijn reet te steken.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9000
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door sjun »

xplosive schreef:
zo okt 24, 2021 12:17 am
 
   
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de ambassadeurs die Turkije in een verklaring opriepen om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, tot ongewenste personen worden verklaard. Ook de Nederlandse ambassadeur heeft de verklaring ondertekend. Het is de eerste stap naar uitwijzing.

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren. Hij vindt hun gedrag onfatsoenlijk.

Naast de Nederlandse ambassadeur gaat het om de ambassadeurs van Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

Nederland is nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van Erdogan om de ambassadeurs uit te wijzen. "We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie", aldus de woordvoerder.

Turkije dreigde al met uitwijzen ambassadeurs
Turkije had de afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over Kavala. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben door hun gedrag.

De 64-jarige Kavala zit inmiddels vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beval eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Raad van Europa, die de naleving van de mensenrechten bewaakt, gaf Turkije een laatste waarschuwing. Als de regering in Ankara daar niet uiterlijk begin december aan voldoet, dreigt de raad met strafmaatregelen tegen Turkije.
Het staat Erdogan natuurlijk vrij om alle banden te gaan verbreken. Ik vrees voor hem dat het weinig investeerders naar zijn land lokt om de economie weer uit het slop te krijgen. Uiteindelijk zal hij zich wel overleveren aan Arabieren en Chinezen voor de financiering van zijn rijkje. Sneu voor de Turkse middenstand en gewone Turkse burgers die hiervan de cumulerende rekeningen gepresenteerd gaan krijgen. Omdat Erdogan echter niet het eeuwige leven heeft zingen zij het misschien uit totdat een opvolger is aangetreden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Premier Erdogan speelt hoog spel

Bericht door Mahalingam »

Erdogan is standvastig en weet van geen wijken. Maar de markt reageert wel: de lira zakt verder weg.
Grote val van Turkse munt na uitspraken Erdogan

De lira heeft dinsdag een grote waardedaling doorgemaakt. De Turkse munt verloor 15 procent aan waarde ten opzichte van de dollar, en 10 procent ten opzichte van de euro. De val werd ingezet nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag zijn bekritiseerde plannen verdedigde om de rente verder te verlagen, melden internationale persbureaus.

Erdogan meent dat met lagere rentes meer investeringen en export zullen plaatsvinden en nieuwe banen kunnen worden gecreëerd, zo zei hij maandagavond in een toespraak. Met zijn opvatting gaat hij in tegen veel algemene economische principes, die stellen dat banken bij een hogere inflatie juist hogere rentes moeten hanteren.

Afgelopen week schroefde de centrale bank van Turkije onder druk van Erdogan de rente al terug van 16 naar 15 procent, terwijl de inflatie in het land zo’n 20 procent is op jaarbasis. De lira verloor dit jaar al 45 procent ten opzichte van de dollar en daalde de afgelopen week 26 procent. Als gevolg stijgen de kosten voor levensonderhoud van Turken snel en zien zij hun opgebouwde vermogen in waarde dalen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/23/hi ... n-a4066509
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie