Het nieuwe kalifaat ISIS

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door Ariel »

Islamitische Staat maakt comeback in Irak en Syrië

Islamitische Staat zorgt met een serie aanvallen voor groeiende onrust in Irak, waar de Verenigde Staten deze week hun laatste gevechtstroepen hebben teruggetrokken. Missie volbracht, aldus de Amerikanen, maar de lokale bevolking wordt weer in toenemende mate geterroriseerd. De jihadisten wisten vorige week zelfs korte tijd een dorpje te bezetten.

IS is met name actief in de provincies Kirkuk en Diayla, waar een machtsvacuüm is. Het gebied wordt betwist door de centrale regering in Bagdad en de autonome Koerdische regio. Bij een reeks aanvallen kwamen er de afgelopen weken tientallen soldaten en Peshmerga’s om het leven.

De terroristen houden ook huis in buurland Syrië, waar de Amerikanen zondagnacht een operatie uitvoerde. Bij die actie vielen drie doden, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens staatspersbureau SANA ’ontvoerden’ de Amerikaanse soldaten er verschillende burgers.

Aanslagen
De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de SDF, de lokale troepenmacht geleid door Koerden, en volgde op een serie aanvallen door IS op hun kantoren. De terroristen pleegden deze maand ook een serie aanslagen tegen het Syrische regime en milities, met name in de onherbergzame gebieden rond Deir el-Zor en Palmyra. Ook daar is nauwelijks sprake van centraal gezag.

De Amerikanen hebben in Syrië nog zo’n 900 militairen gestationeerd voor de jacht op IS. De troepenmacht in Irak telt zo’n 2500 man, maar die zullen op aandringen van de de Iraakse regering geen gevechtstaken meer uitvoeren. De Amerikanen gaan louter nog het Iraakse veiligheidsapparaat trainen en adviseren. Het is de vraag of het Iraakse leger alleen een vuist kan maken tegen een ontwakend IS.

De terreurbeweging beschikt volgens Amerikaanse inlichtingendiensten nog altijd over zo’n 8000 strijders in Irak en Syrië, waar het op haar hoogtepunt zo’n 40.000 jihadisten telde. Zij is bovendien nog steeds nieuwe rekruten aan het werven, bij andere militante groepen maar ook onder jongeren in het beruchte Al-Hol gevangenenkamp in Syrië. De ’schatkist’ van het terreurleger is nog altijd gevuld met tientallen miljoenen dollars.

Peshmerga
Experts wijzen erop dat IS weer in staat wordt geacht om kleine gebieden in te nemen, mocht het daartoe beslissen. De terroristen bezetten vorige maand korte tijd een dorpje in Irak, waarna zij door Peshmerga-strijders en Iraakse commando’s in een zeldzame gezamenlijke operatie werden verjaagd. Ook vielen zij onlangs drie nachten op rij checkpoints van de Peshmerga in Kifri aan. Daarbij kwamen zeker acht Koerdische strijders om het leven.

De jihadisten maken gebruik van de gebrekkige coördinatie tussen de Peshmerga en het Iraakse leger in de betwiste gebieden. Van de duizend aanvallen die zij dit jaar (tot eind oktober) uitvoerden, vond bijna driekwart in dit gebied plaats.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door Ariel »

Libanese jongens zwichten voor IS-salaris van 1000 euro

Daisy Mohr

Correspondent Midden-Oosten

Door armoede en gebrek aan perspectief zien veel mensen in de buitenwijken van Tripoli nog maar één uitweg. Vanuit de noordelijke Libanese havenstad vertrekken regelmatig bootjes richting Europa. Cyprus is maar een paar uur varen.

Smokkelaars vragen veel geld voor die reis en dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommige jongens uit Tripoli kiezen nu voor een andere optie om de ellende te ontvluchten: ze sluiten zich aan bij IS in Syrië en Irak. Het IS-salaris van zo'n 1000 euro per maand lonkt. De afgelopen drie maanden zijn ze in groepjes stilletjes vertrokken.

"Tot nu toe gaat het om meer dan honderd jongens. De afgelopen drie maanden werden veel ouders in Tripoli wakker en ontdekten dat hun zoon verdwenen was", vertelt Mohammad Sablouh, een advocaat in Tripoli. Hij verdiept zich sinds 2007 in terrorismezaken en houdt nu nauw contact met familieleden van jongens die zijn afgereisd. "Op een ochtend waren er dertig tegelijk verdwenen."

Nutteloos
Sablouh vertelt dat veel jongens radicaliseerden in Libanese gevangenissen. Na hun vrijlating werden ze met de nek aangekeken en konden ze niet meer integreren in de samenleving. "Ze kwamen er slechter uit dan ze er in gingen. Meestal zaten ze jarenlang vast met radicale kopstukken. Eenmaal thuis, konden ze het normale leven niet meer hervatten. De autoriteiten zorgden ervoor dat hun leven een hel werd. Deze jongens voelen zich nutteloos in de samenleving en werden bij het minste of geringste weer opgepakt."

Dat is precies wat er gebeurde met de zoon van Oum Tarek. Haar zoon zat vijf jaar in de gevangenis, zijn vader overleed in die periode en eenmaal thuis was de uitzichtloosheid zijn grootste uitdaging. Een baan kon hij niet vinden. "Hij zou gaan trouwen, ik probeerde van alles voor hem te regelen. Maar twee weken geleden werd ik wakker en was hij verdwenen."

Ze geeft niet haar opvoeding maar de autoriteiten de schuld van het feit dat haar zoon nu bij IS zit: "De Libanese regering is hier de schuldige. Ze behandelen onze jongens onrechtvaardig. Ze hebben geen leven, ze houden ons opzettelijk arm", zegt ze en ze kijkt door haar raam vol kogelgaten uit over haar buitenwijk van Tripoli. Kinderen hangen op straat, er is al maanden geen school, water en elektriciteit is er maar sporadisch.

Libanese jongeren trekken naar IS-gebied: 'Overal is beter dan hier'
In een wijk iets verderop zijn onlangs ook 55 jongens vertrokken, vertelt een buurtbewoner. "Jongens van 18, 20 jaar. IS betaalt de reis. Ze hebben hun mensen in arme wijken zoals deze, die helpen met de organisatie van de trip."

Hij ziet dat de extreme armoede gekke dingen doet met de mensen om hem heen. "Mensen zijn tot alles in staat; we zien ze radicaliseren, onder onze ogen. Ze zijn afstandelijk, ze veranderen. Het is eng om te zien. Ik maak me zorgen om mijn zoon, mijn jongere broer. Ik wil niet dat ze in hun handen vallen. De regering, ngo's, niemand grijpt in. Als we een normale regering hadden gehad, had dit niet kunnen gebeuren."

Groeiende dreiging
De Libanese autoriteiten houden zich stil. Ouders willen graag weten hoe deze jongens zomaar de grens over konden komen en waarom ze niet werden opgepakt. "Er is een soort tolerantie als het gaat om IS-propaganda hier", merkt Mohanad Hage Ali, verbonden aan Carnegie in Beiroet, op. "En hoe konden deze jongens door regeringsgebied in Syrië reizen om hun bestemming te bereiken?"

Hoewel het kalifaat al sinds 2019 niet meer bestaat, is het gedachtengoed nooit verdwenen. Vast staat dat IS weer een groeiende bedreiging vormt. De zeer gewelddadige bevrijdingsactie in een gevangenis vol IS-leden in Hasaka in Noordoost-Syrië illustreert waartoe de terreurgroepering nu weer in staat is.

In de Syrische woestijn rond Palmyra en in Irak zijn zeer regelmatig IS-aanslagen op militairen en controleposten. De chaotische omstandigheden in delen van Syrië en Irak zijn perfect voor IS dat zich wil hergroeperen. Hage Ali: "de regionale heropleving is een feit".
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door Ariel »

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, een ISIS leider is vertrokken naar Allah.

Afbeelding
Gedode IS-leider was mysterieuze bruut die uitblonk in wreedheden

Islamitische Staat, het veelkoppige jihadmonster, is opnieuw onthoofd. Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, de Slachter van Sinjar, vond de dood bij een gewaagde operatie van Amerikaanse special forces in het noordwesten van Syrië. Niet ver van de plek waar zijn voorganger, Abu Bakr al-Baghdadi, twee jaar geleden omkwam.

Al-Qurayshi (45) was, zo mogelijk, nog bruter dan Al-Baghdadi. In de geweldsorgie die het terreurleger enkele jaren geleden ontketende, stak hij er bovenuit. De IS-leider voerde de genocide op de Yezidi’s aan, die resulteerde in duizenden doden. Ook drukte hij erdoor om duizenden vrouwen van de religieuze minderheid tot slaaf te maken. Daarover heerste verdeeldheid binnen IS, maar er rolde een compromis uit: de Yezidi’s zouden wel tot slaaf worden gemaakt, de christenen niet.

Bokser
Op de weinige foto’s die van hem bekend zijn, oogt Al-Qurayshi als een bokser. Klappen uitdelen op het slagveld deed hij echter al een tijd niet meer. Hij werd door Al-Baghdadi klaargestoomd voor het leiderschap van de meest gevreesde terreurbeweging ter wereld.

Het was zijn taak om, na de val van het kalifaat, de organisatie opnieuw op te bouwen. Daarom gaf Al-Qurayshi waarschijnlijk ook de opdracht tot de aanval twee weken geleden op een gevangenis in Syrië, waarbij waarschijnlijk enkele honderden IS-strijders ontsnapten. Mogelijk heeft die uitbraak de Amerikanen uiteindelijk naar zijn schuilplaats geleid.

Kalifaat
Het is opvallend dat de Irakees zich in Syrië schuilhield, en dan ook nog in een gebied waar Al-Qaeda, een bittere rivaal, de scepter zwaait. IS-leiders houden zich meestal meer naar het oosten op, in het grensgebied tussen Irak en Syrië. Daar werd het kalifaat drie jaar geleden ook definitief op zijn knieën gedwongen.

Niet lang daarna verscheen er een videoboodschap van Al-Baghdadi, waarin hij waarschijnlijk werd bijgestaan door Al-Qurayshi, wiens gezicht onherkenbaar was gemaakt. Aangenomen wordt dat die beelden in Idlib waren geschoten. De gevallen kalief zou toen al de dagelijkse leiding over IS aan zijn uiteindelijke opvolger hebben overgedragen. De man die de de extremistische idealen op een een nieuwe generatie moest overdragen.

Niet onomstreden
Toch was Al-Qurayshi allerminst onomstreden binnen IS. Slechts weinig jihadisten hebben hem ontmoet en er waren twijfels over zijn afkomst. Het is, voor zover bekend, ook liefst dertien jaar geleden dat hij voor het laatst in de openbaarheid verscheen. Dat was kort na zijn vrijlating uit het Amerikaanse gevangenkamp Bucca, de plek waar enkele jaren daarvoor Al-Baghdadi de aanzet had gegeven tot Islamitische Staat.

De Verenigde Staten openbaarden vorig jaar verslagen van verhoren van Al-Qurayshi. Zijn ondervragers in Bucca omschreven hem als een ’modelgevangene’, die zijn jihadvrienden er een voor een bij lapte. Hij vertelde waar ze zich schuilhielden, hielp met het tekenen van profielschetsen en wees het Amerikaanse leger de weg naar de toenmalige nummer twee van de voorloper van IS. Dankzij zijn informatie zouden in totaal tientallen jihadisten zij opgepakt of gedood.

Loyaal
Toch klom hij na zijn vrijlating snel op in de rangen van wat later IS zou worden. Hij toonde zich uiterst loyaal en genoot aanzien vanwege de koranstudies die hij had gevolgd aan de universiteit van Mosul. Hij groeide even buiten de tweede stad van Irak op, in een gezin van zestien kinderen en een uiterst religieuze vader met twee vrouwen.

Zij woonden in een dorpje dat voor 90 procent uit Iraakse Turkmenen bestaat. Daarom heerste lange tijd twijfel of hij een Arabier was. Dat is van belang, aangezien dat een vereiste binnen IS is om tot kalief te worden uitgeroepen. Dat, en een rechtstreekse lijn naar Mohammed. Daarom nam hij de naam Al-Qurayshi aan, die aangeeft dat hij van de profeet zou afstammen. Zijn echte naam luidde Amir Mohammed Said al-Mawla.

De dood van de IS-leider betekent een klap voor de terreurbeweging, al wist hij bij lange na niet de bijna mythische status van Al-Baghdadi te bereiken. Het terreurleger, dat de afgelopen jaren noodgedwongen sterk decentraliseerde, verloor de afgelopen twintig jaar al verschillende leiders en zal naar verwachting ook nu weer snel een nieuwe naar voren schuiven.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7896
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door hans van de mortel »

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, is een ISIS leider die is vertrokken naar het met venerische ziekten omgeven hoerenparadijs van Allah.
Logisch en niet verwonderlijk. Hij deed wat alle slechte moslims nalieten: in de voetsporen van de historische nep-profeet treden. Ondanks dat de door de overheid goedgekeurde salafist en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb de Nederlandse burgers via een interview duidelijk had gemaakt dat er niks mis was in het volgen van de historische Mohammed. En dan te bedenken dat de nep-profeet Mohammed een van de meest smerige Arabische schurken uit de geschiedenis was: verkrachter van minderjarige meisjes, sadist, pedofiel, psychopaat en aanstichter van aanvalsoorlogen.

POLITIEK IS SMERIG. SALAFISTEN NAJAGEN, MAAR DE MAROKKAANSE SALAFISTISCHE MOSLIM PARASIET ABOUTALEB OVER DE BOL STRIJKEN.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9733
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door sjun »

Allah zal zelf ingegrepen hebben om de onwaardige kwaadaardige niet-Arabier en zijn slaveneconomie geruimd te krijgen. Of mag ik dat niet zeggen?
:scratch:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door Ariel »

sjun schreef:
vr feb 04, 2022 1:44 am
Allah zal zelf ingegrepen hebben om de onwaardige kwaadaardige niet-Arabier en zijn slaveneconomie geruimd te krijgen. Of mag ik dat niet zeggen?
:scratch:

Biden vindt de man laf.

Hij zei: "Toen de Amerikaanse troepen in de buurt kwamen, heeft hij uit wanhoop voor een laffe daad gekozen en zichzelf en zijn familieleden opgeblazen, in plaats van zich voor een rechter te verantwoorden".

Verder zei Biden: 'Een grote terroristische dreiging voor de wereld is verdwenen'

:scratch: Nou ja. Biden heeft de wereld weer gered. :applause:
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 83244
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het nieuwe kalifaat ISIS

Bericht door Ariel »

Komen er nu wereldwijd ernstige consequenties ?
IS-leider opgepakt bij Amerikaanse operatie in Syrië: ’Ervaren bommenmaker’

Amerikaanse troepen hebben een leider van terreurgroep IS gearresteerd tijdens een operatie in het noorden van Syrië. „Hij is een ervaren bommenmaker en een hooggeplaatst vertegenwoordiger van de Syrische tak van Islamitische Staat”, zo maakte het bondgenootschap donderdagochtend bekend. Er werden geen nadere gegevens verstrekt over de identiteit van de man.

De Washington Post bericht dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen de gearresteerde man hebben geïdentificeerd als Hani Ahmed al-Kurdi. Hij was vroeger bekend als de gouverneur van Raqqa.

Raqqa, in Noord-Syrië, werd ooit beschouwd als de officiële hoofdstad van het gebied dat door IS werd geregeerd. De extremisten hadden in 2014 grote gebieden in Irak en Syrië onder de voet gelopen en daar een zelfverklaard „kalifaat” uitgeroepen. Intussen hebben ze het gebied opnieuw uit handen moeten geven.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd de militaire operatie uitgevoerd in een gebied nabij de stad Aleppo, die wordt gecontroleerd door het Turkse leger en geallieerde Syrische milities. Volgens de anti-IS-coalitie zijn er geen slachtoffers gevallen onder burgers of eigen soldaten.
“Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
G. Michael Hopf
Plaats reactie