Islamitische lente in Tunesië

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Het blijkt dat de rust nog steeds niet is terug gekeerd in Tunesië. Douz is het stadje waar Dutch woont. :shock:
Avondklok na gevechten in Tunesië

TUNIS - Tunesië heeft in twee regio's vanaf zaterdag een avondklok in gesteld na een reeks gevechten in twee plaatsen, waardoor zeker een persoon is omgekomen. Dat maakten overheidsfunctionarissen vrijdag bekend.

Een 17-jarig meisje overleed nadat regeringstroepen donderdag ingrepen toen een menigte een blokkade zou hebben opgeworpen om auto's te stoppen en te beroven in Sbeitla ten zuidwesten van Tunis. Ook in de plaats Douz geldt een avondklok nadat zeker 30 mensen gewond waren geraakt tijdens gevechten.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1047 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Dutch
Berichten: 3285
Lid geworden op: ma jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Re: Problemen in Tunesië

Bericht door Dutch »

Ben ongedeerd hoor lieve Ariel!
Voorbije donderdagavond et vrijdagmorgen waren er in Douz regelrechte rellen tussen de bewoners van 2 verschillende kwartieren, nogal een stammenstrijd eigenlijk, oude vetes worden opgerakeld en nu uitgevochten. Aangezien de politie nauwelijks actief is diende het leger in te grijpen.
Het enige hospitaal ligt dan nog eens in de gevarenzone (wijken Abeidla en Elgolaa) en het personeel hield een sit in om te bekomen dat het leger hun kliniek ging verdedigen middenin al dat geweld.
Gelukkig woon ik in het oude Douz, in Laouina, waar iedereen familie is van elkaar (allemaal leden van de Marazigue-bedouinenstam) en waar de sociale controle enorm groot is. Heb ook onze lieve maar voor buitenstaanders gevaarlijke Mechelse herder om op mij te passen als mijn man er niet is.
Veel mensen hier hebben nu wapens die recht uit Libië worden ingevoerd, denk er trouwens ook aan om me er één aan te schaffen, je weet maar nooit. Want al deze ongeregeldheden zijn volgens mij maar een voorproefje van wat er zou kunnen gebeuren na de verkiezingen van 16 oktober...niemand zal akkoord gaan met de uitslag (islamisten staan op kop als favoriet...) en het leger zou wel eens de macht kunnen grijpen (beste scenario volgens mij trouwens).
Al deze Arabische revoluties hebben één gemene deler : inmenging van salafisten en inbreng van massaal kapitaal vanuit die kringen om stemmen te winnen. Ze zijn ook de enigen die een goed geoliede en gestructureerde organisatie hebben. Kijk trouwens maar gewoon naar de Libische rebellen, dat zijn allemaal baardemannen en ze doen in bruut geweld zeker niet onder voor Khadafi...
Toch blijf ik positieve dingen ervaren : jongeren die willen dat de scheiding religie/staat er hier ook komt, atheisten die bereid zijn met hun leven de gewenste vrijheid te betalen, kortom gewone mensen die een gewoon leven willen leiden en wel degelijk een klare kijk hebben. Wensdromen?
Tijdens de ramadan was er niemand van mijn dagelijkse omgeving die vastte...dat zegt heel wat. Ook hier zijn er mensen met hersenen...maar staan die sterk genoeg om gewicht in de schaal te leggen?
Enfin, ik doe maar gewoon mijn ding, we zullen wel zien wat de toekomst brengt...
Ben wel erg bezorgd om mijn vriend Karim Labidi, de ex-imam, kan hem niet bereiken op dit moment en als de islamisten aan de macht komen is zijn leven niet veilig.
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Problemen in Tunesië

Bericht door mercator »

Als ik het goed begrijp kan het dus de twee kanten opgaan in die ellendige moslimlanden. Maar ik bespeur in je toon dat je het ergste vreest. En zo is dat ook: waarom zou het Tunesische leger ingrijpen als de baardmannen zich gesteund weten door Nato en de Westerse machthebbers waar ze geld en wapens van krijgen in ruil voor het invoeren van Islamitische achterlijkheid? Jouw bestaan is daar niet veilig en je kan daar beter weggaan nu het nog kan.
Tot nog toe was een militair min of meer seculier bestuur de enige vorm van beschaving in die landen en dat brokkelt steeds verder af. Ook in Turkije en Syrië.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

In Tunesie is men ook nog niet gelukkig. Misschien wil deze man een tweede lente ontketenen.
Man steekt zich in Tunesië in brand

TUNIS - Een werkloze man in Tunesië heeft zichzelf donderdag in brand gestoken in de provincie Gafsa. De 48-jarige man wilde drie ministers spreken die Gafsa bezochten, maar hij kreeg geen reactie op zijn verzoek.

Volgens lokale bronnen stak de man zichzelf daarna in brand voor een regeringsgebouw. Hij is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand zou kritiek zijn.

Ruim een jaar geleden stak de 26-jarige Tunesische groenteverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand, nadat de politie zijn kar in beslag had genomen. Zijn actie was het startsein van een golf van betogingen in Arabische landen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1124 ... buitenland" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Dutch
Berichten: 3285
Lid geworden op: ma jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Dutch »

Het zelfverbrandingsritueel van Bouazizi heeft ontelbare navolgers gebracht. Mensen die ten einde raad zijn doen zo'n dingen...het begint hier "gewoon" te lijken, spijtig genoeg.

Het is nu wachten op wat het komende jaar gaat brengen, met de islamistische partij Ennahdha aan de macht. Ze zijn wel zo slim geweest om als president ad interim de humanistische Marzougui te accepteren, maar volgens mij is dit slechts uitstel van executie, na dit jaar zal de economische balans duidelijk niet positief zijn en de schuld zal dan op die Marzougui gelegd worden...
Het hangt nu af van de buitenlandse investeerders die massaal arbeidsplaatsen kunnen scheppen of Tunesië na dit jaar defintief de islamistische toer op zal gaan. Nochtans is er een sterke tegenwind, uitgaande van de humanisten en zeer gematigde of ex moslims hier (vooral jongeren, maar die zijn tenslotte in de meerderheid). Een tweede revolutie zit er dik in...

In mijn dorpje heb ik nu al zo'n 30-tal zwarte spoken (totaal gesluierde kraaien) gespot...het zijn mensen afkomstig uit Libië of een verleden in Saoudi Arabië en de lokale bevolking staat zeer weigerachtig tegenover hen, taxichauffeurs weigeren hen aan boord te nemen, handelaars weigeren hen te bedienen...zoveel kan men niet zeggen van onze "vrije" europese handelaars geloof ik...deze vrouwen worden zelfs publiekelijk uitgejouiwd, kortom, de meeste gewone mensen hier zijn moedig en zullen zo'n gekkigheden niet accepteren.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

'Het is ons recht om een nikab te dragen'
Marijn Kruk,
Afbeelding
Studentes van de Manoeba Universiteit zijn in hongerstaking gegaan. 'Er is maar één god', gebaren ze. © AP
Een gezichtsbedekkende sluier (nikab) willen ze dragen tijdens college. En ook eisen ze een moskee op het universiteitsterrein. "Het is ons democratisch recht ons te kleden zoals we willen", zegt Khoela Ben Ismael, op het gazon van de letterenfaculteit van de Manoeba Universiteit, gevestigd aan de rand van de Tunesische hoofdstad Tunis.
Ben Ismael (20) is eerstejaars Engels. Slechts haar stem geeft ze aan de openbaarheid prijs. In gezelschap van zo'n vijftien andere meisjes en enkele tientallen baardige jongens protesteert ze al sinds het begin van het collegejaar tegen het universiteitsreglement dat de dracht van de nikab tijdens de les verbiedt.

Dat heeft niets van doen met religie als zodanig, licht decaan Habib Kazdaghli toe. "Ons argument is strikt pedagogisch. Oogcontact is een essentieel onderdeel bij kennisoverdracht."

Hongerstaking
Tot hoever de meisjes bereid zijn te gaan, blijkt even later. Op een geïmproviseerde persconferentie op het gazon kondigen vijf meisjes aan in hongerstaking te gaan. Gisteren kwamen er daar nog eens vijf bij.

Onder het regime van de vorig jaar verdreven president Ben Ali werden ultraorthodoxe moslims (salafisten) vervolgd. Maar in het nieuwe Tunesië eisen ook zij hun plekje op onder de zon. Dat gaat niet altijd even zachtzinnig. Zo belaagden zo'n 300 salafisten in oktober het kantoor van Nessma, nadat de televisiezender het gewaagd had de 'blasfemische' film 'Persepolis' te vertonen.

Compromisloosheid
Profiterend van het machtsvacuüm op het Tunesische achterland, stichtte een andere groep een soort emiraat in het stadje Sejnane, inclusief eigen rechtbanken en gevangenissen (zie box onder artikel). Ook Kazdaghli kreeg met ze te maken. Eind november mengde een groep salafisten van buiten de universiteit zich in het voortslepende conflict tussen de meisjes en de directie.

"Ze bezetten het directiegebouw. Een docent belandde in het ziekenhuis", vertelt de decaan, die zelf ook klappen kreeg. Hij besloot de faculteit begin december tot nader order te sluiten. Na ruim een maand maakte de ordepolitie een einde aan de bezetting.

Salafisme is in Tunesië een betrekkelijk marginaal verschijnsel. Het aantal aanhangers wordt geschat op enkele duizenden. Maar het zijn de compromisloosheid en de gewelddadigheid die zorgen baren.

Gemiddelde Tunesiër
Op het eerste gezicht lijkt de affaire vooral een krachtmeting tussen twee minderheden: de salafisten en een intellectuele elite die zich beroept op strikte scheiding tussen kerk en staat. Dat neemt niet weg dat het radicalisme van de salafisten ver afstaat van de gemiddelde Tunesiër - zelfs als die sterk hecht aan zijn moslimidentiteit.

Daarmee is de affaire tegelijk een belangrijke testcase voor de geloofwaardigheid van regeringspartij Ennahda. De islamitische partij kwam tijdens de verkiezingen in oktober als grote overwinnaar uit de bus. Haar populariteit dankt Ennahda vooral aan de gematigde toon die zij tijdens de campagne aansloeg.

En juist dat maakt de partij gevoelig voor het verwijt dat zij niet duidelijk stelling neemt tegen de salafisten. Waarom liet de partij de bezetting zo lang op zijn beloop? In de media is deze vraag inmiddels voer voor de meest wilde complottheorieën.

Krachtig uitspreken tegen salafisten
"Vergeet niet dat de bezetting plaats had juist op het moment dat de nieuwe regering aantrad", relativeert Hatem Katou, woordvoerder van de minister van onderwijs. "Daarbij komt dat we er niet direct op los willen slaan. Dat roept associaties op met het regime van Ben Ali." Volgens Katou zijn de salafisten zich daar goed van bewust en buiten zij de situatie handig uit.

Moncef Sjeik-Roehoe, parlementslid van oppostiepartij PDP, spreekt van een politieke blunder. "De kiezers van Ennahda moeten niets hebben van de salafisten. De partij had zich er veel krachtiger tegen moeten uitspreken. Deze affaire kost ze stemmen."

Over de hongerstakende meisjes windt decaan Kazdaghli zich niet echt op. "Mijn grootste zorg zijn de achtduizend studenten die weken geen colleges konden volgen. Deze week zijn er tentamens."

Eigen wetten in emiraat

Een biertje drinken was er in Sejnane, een klein stadje nabij de noordelijke kustplaats Bizerte, even niet meer bij. Daar stond een groep van tussen de 15 en 30 salafisten de afgelopen maanden garant voor. Ze maakten gebruik van het gezagsvacuüm dat nog steeds heerst in afgelegen Tunesische provincies om hun eigen wetten op te leggen, inclusief shariarechtbanken en provisorische gevangenissen.

In Tunesische kranten werd gesproken over een 'emiraat'. Volgens mensenrechtenrapporteur Abdessattar Ben Moessa zouden vooral alcoholisten en drugsgebruikers van het door werkloosheid geplaagde stadje het hebben moeten ontgelden, al vindt hij de term 'kalifaat' sterk overdreven. De betrokken salafisten verschijnen binnenkort zelf voor de rechter. De echte dit keer.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/ ... agen.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Monique
Berichten: 8854
Lid geworden op: ma apr 14, 2003 2:14 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Monique »

Het is weer overduidelijk;
zij eisen het recht om anderen rechten te ontzeggen en plichten op te leggen.
Amorele atheistische nitwit
Gebruikersavatar
Manon
Berichten: 17353
Lid geworden op: ma feb 17, 2003 9:58 am

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Manon »

Ben Ismael (20) is eerstejaars Engels. Slechts haar stem geeft ze aan de openbaarheid prijs.
Wat een slet! Weet ze dan niet dat volgens Mohammed de lieflijke vrouwenstem tot haar awrah behoort! Zwijgen en onder die sluier ermee!
More diversity always means "less white people"
Diversity is a codeword for white genocide.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Hier zijn de linksen nog de nieuwe regimes in Allahstan aan het toejuigen, in Tunesië lopen de linksen te hoop tegen de terreur van de salafisten en aanverwante fundi's.
Tunisia Protests Denounce Violence By Ultraconservative Islamists
TUNIS, Tunisia -- More than 8,000 Tunisians marched Saturday through the capital denouncing violence committed by ultraconservative Islamist groups in recent months.
Since the fall of Zine El Abidine Ben Ali's secular dictatorship in a popular uprising a year ago, small groups of ultraconservative Muslims known as Salafists have risen in Tunisia calling for greater piety, attacking unveiled women and secular intellectuals and occupying universities.
Organized by two leftist opposition parties, the demonstration was one of the largest marches in the country since a moderate Islamist party swept elections last year. Not far away, several hundred Islamists held a counter-protest.
"Make a common front against fanaticism," read one of the posters carried by demonstrators in the main rally, many of whom were women. "We got rid of totalitarianism, and we don't want it back," read another banner.
http://www.huffingtonpost.com/2012/01/2 ... 39134.html
wat was de aanleiding?
The incident that appeared to have really galvanized people was an attack on secular intellectual Hamadi Rendissi and newspaper editor Zied Krichen by Salafis outside a courthouse Monday.

The two men were attending a civil trial against a television station owner for airing the award-winning Iranian animated film Persepolis on charges he "violated sacred values."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Hier een foto (groot beeld, dus klikken) van een Tunesisch-Duitse voetballer met zijn Duitse liefje.
http://www.kickette.com/files/2012/02/A ... AAtMlE.jpg
In Tunesië leidt dit tot ophef onder de fundi bazen en de betrokken journalisten zitten in het gevang.
The three journalists, the first to be detained since mass demonstrations toppled President Zine el Abedine Ben Ali a year ago, were arrested on orders of the public prosecutor for publishing a picture of Tunisian-German Real Madrid midfielder Sami Khedira dressed in a tuxedo with his hands covering the breasts of his otherwise naked German model girlfriend, Lena Gercke.
The three journalists – Attounisia newspaper publisher Nasreddine Ben Said, Editor-in-chief Habib Guizani, and foreign editor Hedi Hidhri – are being held on charges of offending public morality.
http://www.middle-east-online.com/english/?id=50718
Dat is een zorgelijke ontwikkeling:
  • Their arrest has focused the immediate debate on Islamist intentions on the threat of a media crackdown to ensure that publishing adheres to religious morals as defined by the country's new Islamist rulers.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
mercator
Berichten: 19484
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door mercator »

Welke Duitse griet laat zich nu ook zo bepotelen door een moslim, bah.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Zoals overal in het dierenrijk zijn er twee tendensen in de menselijke evolutie:
de hang naar partners die 'hetzelfde' zijn
en de fascinatie voor het exotische.
De ene geeft inteelt dus soortvorming en specialistatie tot beperkte ecologische niches en de andere geeft juist vermenging en verspreiding van gunstige eigenschappen (flexibliteit) binnen de soort.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

"Commission for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice".
Waar zijn we die naam eerder tegen gekomen? Ja, in Arabié is dat de naam van de reli-politie.
Deze salafistische groep gaat in Tunesië verder met zijn zegenrijke arbeid onder de naam: "the Moderate Association for Awareness and Reform ". Niet dat er iets gematigd bij ze bestaat.
Tunisia: Nation Recognizes Controversial Islamist Organization
The Commission for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice, a civil society organization striving for the implementation of sharia in Tunisian society, changed its name to the Moderate Association for Awareness and Reform and has obtained legal recognition.

The Moderate Association for Awareness and Reform has stated that its mission is to advocate for a return to decency and adherence to a moderate form of Islam. However, the moderate orientation of the group has been called into question in light of recent incidents involving Adel Almi - the president - and other members of the organization
En wat had die gedaan?
Iqbal Gharbi, the former director of Radio Zitouna, Tunisia's religious radio station, claimed that Almi and others affiliated with the Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice attacked her and prevented her from accessing her Zitouna office. Regarding this incident, Almi stated in an interview on Mosaique FM that they merely used dialogue to convince Gharbi that she was unfit to occupy the position of director of Zitouna FM.
http://allafrica.com/stories/201202220428.html
Zo doet de zuivere salafist dat: eerst eisen dat men zijn gedrag verandert en indien niet naar ze geluisterd wordt komt het zwaard te voorschijn.
Vol goede moed zijn de salafisten dus begonnen aan hun werk. Dat gaat dan zo:
Police and hardline Islamists clash in Tunisian town
Tunis, Feb 23 (Reuters) - Police in a Tunisian town used tear gas on Thursday to break up a crowd of about 200 hardline Islamists, armed with sticks, swords and petrol bombs, who set fire to a police station, witnesses told Reuters.

"The security forces are chasing about 200 Salafists armed with swords and sticks after an exchange of petrol bombs and tear gas," resident Omar Inoubli told Reuters by telephone from Jandouba, about 160 km (99 miles) west of the capital.
"These groups set fire to a police station .... (They) are broadcasting recordings through the loudspeakers of mosques calling for jihad (holy war)."

Residents said the clashes broke out when police arrested a Salafist but tensions had been brewing between authorities and the conservative Islamists who have become more active since last year's revolution.
"The situation has become serious in the city, which has been living in a state of terror and fear because of Salafist groups seeking to impose a strict way of life," another witness, a woman who did not want to be named, told Reuters.
http://af.reuters.com/article/libyaNews ... dChannel=0
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

In Tunesië doen linkse studenten iets dat in Europa onmogelijk zou zijn: ze gingen vechten tegen Islamisten. Hier worden Islamisten geholpen door linkse studenten.
"Tunisian Islamists spark fear of culture war," by Paul Schemm for the Associated Press, March 9:
TUNIS, Tunisia (AP) — Every Friday, bearded men in shin-length robes demonstrate in Tunisia's capital against perceived insults to Islam in a country once known for its aggressive secularism. They have occasionally turned violent, attacking secular intellectuals and harassing women for their style of dress. [...]
On Wednesday, fights broke out between leftist student union members and Salafis on the campus, resulting in five injured. At one point, a Salafi student tore down the Tunisian flag and replaced it with a black standard bearing the Muslim profession of faith.
http://www.jihadwatch.org/2012/03/tunis ... n-air.html
Zo te lezen hebben de linksen dus het gevecht verloren tegen de reli-gekken. net zoals eerder in Perzië.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

De kalifaatsters kwamen bijeen in Tunis om de loftrompet te steken over... ja wat anders dan het kalifaat?
Hundreds of women call for Islamic governance
Hundreds of Muslim women gathered near Tunis Saturday to call for the return of the caliphate, the defunct Islamic system of governance which they said was the only means of guaranteeing their rights.

The members of the Hizb ut-Tahrir party came from Islamic countries including Arab states, Indonesia and Turkey, as well as from Europe to debate the benefits of the system that disappeared nearly 90 years ago.[...]
"Muslim women are gathering together saying that we no longer want to live under secular liberal democratic systems,"
"We want a new system, we want the khalifa system that historically has been tried and has succeeded in securing the rights of women."
http://news.yahoo.com/hundreds-women-ca ... 15072.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Wat voelt zo'n islamitische lente toch heerlijk democratisch aan.
Betoging voor islamitische staat in Tunesië

TUNIS - Duizenden Tunesiërs hebben vrijdag voor het parlementsgebouw in Tunis betoogd voor een islamitische staat. Ze droegen zwarte en witte vaandels met verzen uit de Koran erop. Ze eisten dat de islamitische wetgeving straks de basis vormt voor de nieuwe grondwet die parlementsleden opstellen.

Begin vorig jaar viel in Tunis het regime van de pro-westerse autocraat Zina al-Abidine Ben Ali en diens kleptomane echtgenote Leila Ben Ali-Trabelsi. Dat was het gevolg massale betogingen die vervolgens 'de Arabische Lente' inspireerden. Daarin vielen in Noord-Afrika nog twee leiders die hun land decennia in hun greep hielden, Hosnu Mubarak in Egypte en Muammar Kaddafi in Libië. Alledrie waren het onderdrukkers van de politieke islam.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1173 ... aat__.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Er is bewegend beeld van:De Salafi leuzen zijn:
"The people want the application of God's sharia"
"Our Koran is our constitution"
"No constitution without sharia"
"Tunisia is neither secular nor scientific, it is an Islamic state"
en veel Allah Hakbar.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
pd7835
Berichten: 1637
Lid geworden op: di mar 01, 2005 10:35 am
Locatie: Vlaanderen

Betoging voor islamitische staat in Tunesië

Bericht door pd7835 »

Duizenden Tunesiërs hebben voor het parlementsgebouw in Tunis betoogd voor een islamitische staat. Ze droegen zwarte en witte vaandels met verzen uit de Koran erop. Ze eisten dat de islamitische wetgeving straks de basis vormt voor de nieuwe grondwet die parlementsleden opstellen.

Begin vorig jaar viel in Tunis het regime van de pro-westerse autocraat Zina al-Abidine Ben Ali en diens kleptomane echtgenote Leila Ben Ali-Trabelsi. Dat was het gevolg van massale betogingen die vervolgens 'de Arabische Lente' inspireerden. http://www.hln.be/hln/nl/1275/Islam/art ... esie.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
En ik die dacht dat de 'Arabische lente' voor vrijheid, democratie en tegen dictatuur was. (grapje)
Jan de Mosselman

Democratie is nu nog veel verder weg dan voorheen. Dank u, Europese kortzichtige politiekers.

michiel

Kwestie van nog enkele jaren en dit waait naar Europa over, Frankrijk en België op kop. En de politiek laat maar betijen ...

bereke

ocharme voor de vrouwen ,als dat er moest komen ,

Jacx

Tja,wat dachten ze dat de arabische lentes gingen brengen? Zeker geen fruit in de nazomer,maar meer Islamistische winters!
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Regeringspartij: te weinig steun voor sharia in Tunesië

De gematigde islamistenpartij Ennahda geeft geen gehoor aan oproepen om in Tunesië sharia in te voeren. Dat heeft de leider van Ennahda maandag bekendgemaakt. Het land is verdeeld: orthodoxe islamisten zijn vóór, secularisten fel tegen. Sinds de revoluties van de Arabische Lente geldt Tunesië als politieke proeftuin.

Salafistische moslims hebben geen zetels in het parlement, maar lieten onlangs krachtig van zich horen met massale straatprotesten. Secularisten vrezen dat Tunesë in de greep van religieus rechts komt als de islamitische morele en juridische code in de grondwet wordt verankerd. Het land is van oudsher juist relatief seculier.

Vanuit de zakenwereld klinkt de vrees dat (orthodoxe) islampolitiek het toerisme in gevaar kan brengen. 'Ennahda heeft besloten om het eerste artikel van de grondwet niet te wijzigen', vertelde Ameur Larayed van het partijkader maandag op de Tunesische radio. 'We willen eenheid onder het volk; geen verdeeldheid.' Besluiten zijn er overigens nog niet genomen. De uitspraken hebben geen officieel karakter.

Concensus
Ennahda's stem is van groot belang: de partij heeft veertig procent van de parlementszetels in handen. Partijleider Rachid Al-Ghannouchi liet gisteren weten dat duurzame constituties wat hem betreft 'niet gebaseerd zijn op 51 procent' van de stemmen. 'De islam is gebaseerd op concensus', stelde Al-Ghannouchi. 'Over sharia hebben de Tunesiërs momenteel geen concensus'.

De nasleep van de opstanden waarbij president Ben Ali verdreven werd (eind 2010 en begin 2011) worden internationaal met interesse gevolgd. Van de landen die tijdens de Arabische Lente werden opgeschud en een nieuw bestuursapparaat moesten opbouwen is Tunesië het verst gevorderd. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in oktober beloofde Ennahda al de hoofddoek niet verplicht te stellen voor vrouwen en alcohol niet te verbieden.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/ar ... esie.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Ik vraag me af hoe gematigd de partij Ennahda is.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Dutch
Berichten: 3285
Lid geworden op: ma jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Dutch »

Ennahdha is helemaal niet gematigd, de salafisten zijn hun stoottroepen en ze laten die betijen. Onder het mom van moderniteit beduvelen ze de boel, radicale predikers lopen het land plat met salafistische oproepen, 5 nieuwe gouverneurs tot hun partij behorende werden benoemd (maar de bevolking verhinderde hen hun bureaus te betreden), oproepen tot haat en achterlijkheid zijn schering en inslag geworden, de universiteiten worden geboycot, ... noem maar op.
Nochtans is het verzet vanuit centrum en links enorm groot, het openbare leven ligt geregeld plat en de regio's waarin de revolutie ontstond staan nog steeds op stelten, ze zijn niet van plan om hun revolutie te laten annexeren door de islamisten. TunesIërs zijn van oudsher zeer gematigd, er zijn ook vrij veel atheisten. Ik denk niet dat het islamisme het zal halen. Wél zal het nog een hele tijd duren vooraleer de rust weerkeert en ook een kleine burgeroorlog is niet uit te sluiten.

Normaal gezien worden er verkiezingen gehouden op 20 maart 2013 en het is nog maar de vraag of Ennahdha dan nog in beeld zal komen...
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Wat een fijn democratisch land is Tunesie geworden na de Islamitische lente.
7 jaar cel voor karikatuur profeet Mohammed

Twee jongeren in Tunesie zijn veroordeeld tot 7 jaar cel omdat ze karikaturen van de profeet Mohammed op Facebook hadden gezet. Hun actie wordt beschouwd als godslastering en het verstoren van de openbare orde.

Het vonnis past in de groeiende invloed van religie in Tunesië, na de revolutie ruim een jaar geleden. De karikaturen toonden Mohammed in zijn blootje, evenals Tunesische leiders.

Mensenrechtenactivisten vinden de straf veel te zwaar. ,,Het zijn gewoon twee jonge studenten die dachten dat ze vrij konden zeggen dat ze ongelovigen zijn. Ze dachten dat ze beschermd waren op Facebook'', zei activiste Bochra Bel Haj Hmida.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/ ... mmed.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Zo zie je toch maar hoe gematigd de Islamieten van Tunesié zijn. In Arabië zou je kop eraf gaan, in Iran zouden ze je ophangen en in Pakistan wordt je op de vlucht dood geschoten of door medegevangenen gewurgd.
Ik weet niet wat de overlevingskans van die twee jongens in de gevangenis zal zijn.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Tunesische tv-baas gestraft om godslastering

De baas van een tv-station in Tunesië is vandaag veroordeeld tot het betalen van een boete van 2400 dinar (bijna 1200 euro) wegens het uitzenden van een controversiële animatiefilm. De film wekte de woede van islamieten die meenden dat sprake was van godslastering.

De Tunesische rechtbank achtte Nabil Karoui, hoofd van het commerciële tv-station Nessma, schuldig aan het verstoren van de openbare orde en het schenden van morele waarden.

De prijswinnende Frans/Amerikaanse film Persepolis, over een meisje dat opgroeit in Iran, bevat een scène waarin Allah wordt afgebeeld. Dat is in de islam verboden.

De kwestie wordt gezien als voorbeeld van de groeiende kloof tussen islamieten en secularisten in Tunesië.

Boete
De boete viel nog mee. Islamitische tegenstanders van Karoui hadden een celstraf geëist. De aanklachten waren in principe goed voor een gevangenisstraf tot 3 jaar.

Na de zogenoemde Jasmijnrevolutie, die vorig jaar leidde tot de val het autoritaire regime van president Zine al-Abidine Ben Ali en de aanzet gaf tot de Arabische Lente, worstelt Tunesië met het vinden van evenwicht tussen religieuze gevoeligheden en vrijheid van meningsuiting.

Strenge islamieten stellen zich sinds de revolutie feller op en dringen aan op een grote rol van religie in de Tunesische samenleving.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/ar ... ring.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Hier zijn de godlasterende beelden te bekijken

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 80773
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Ariel »

Zou dit waar zijn?
Tunesië: Radicale moslims bedreigen toeristen

Verontrustende berichten uit Tunesië: Radicale moslims zouden in het noorden van het land toeristen en studenten bedreigd en aangevallen hebben.

De afgelopen dagen werden er in totaal drie voorvallen bekend. De krant “Tunisia Live” bericht van een aanval op toeristen in de stad Sejnane in het noorden van Tunesië. Daar zouden ongeveer 30 radicale moslims op twee vrachtwagens een konvooi van drie terreinwagens met ongeveer 25 toeristen hebben aangehouden, waaronder een Oostenrijker.

De aanvallers zouden Salafisten geweest zijn en met stenen en stokken op de auto´s hebben ingeslagen. Eén auto zou zijn opengebroken. Volgens “Tunisia Live” zoude de moslims de toeristen ervan beschuldigd hebben alcohol te drinken en in het openbaar met vrouwen om te gaan.

Een van de drie terreinwagens zou hebben kunnen vluchten en zou naar het politiebureau gereden zijn om hulp te halen. Een van de toeristen berichtte, dat de plaatselijke Tunesische ambtenaren geweten zouden hebben om wie het bij de radicale moslims zou gaan. De politieagenten zouden echter niets hebben gedaan, uit angst voor hun families.

Twee andere voorvallen in Kef en bij Cap Serrat

Op het forum “Tunesientourist” en op de nieuwssite “Webdo” wordt van twee andere voorvallen in deze week bericht. In Kef in het binnenland van Tunesië zou een Franse toerist beschuldigd zijn van godslastering en in elkaar geslagen zijn. De Tunesische Minister van Binnenlandse Zaken ontkende dat het om een toerist zou gaan, maar sprak van een persoonlijke ruzie, staat er op het forum “Tunesientourist”.

Nog tijdens de ontkenning vond blijkbaar het derde voorval plaats, opnieuw in het noorden van het land. Bij Cap Serrat zou een groep dagjesmensen zijn aangevallen. Opnieuw worden de aanvallers omschreven als Salafisten.

Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels zijn reisadvies voor Tunesië aangepast. “Vanwege jongste gebeurtenissen moet men extra voorzichtig zijn bij Sejnane in het noordelijke kustgebergte. Op dit moment wordt sterk afgeraden om tochtjes naar Cap Serrat te maken”.

Bron:

http://gloobi.de/de/Tunesien-Radikale-M ... &archive=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (http://www.ejbron.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;)

http://ejbron.wordpress.com/2012/05/11/ ... more-19645" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 44647
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische lente in Tunesië

Bericht door Mahalingam »

Hier hebben we haatbaard Ahmad Al Assir. Zijn motto: Hoe meer Islam hoe beter en hoe minder lol.
Voor de bestrijding van lol en leut wordt de pray-in gebruikt. Een soort: al biddend krakertje spelen.

Afbeelding
De show '100% halal' van komiek Lotfi Abdelli in de cultuurtempel Bayrem Ettunsi in de noord-Tunesische stad Menzel Bourguiba kon niet doorgaan wegens "de aanval door personen die banden hebben met het salafisme", zo zei het ministerie in een persbericht. Het salafisme is een fundamentalistische soenni-stroming.

In een gesprek met radio Mosaïque FM zei Abdelli dat de imam van de stad had opgeroepen om de show te verhinderen. Hij beschuldigde Abdelli van het "beledigen van de islam".

Gevolg: "mannen met baarden" kwamen de zaal binnen, spreidden hun gebedsmatjes en zeiden dat zij daar de hele dag zouden bidden. De in het cultuurhuis aanwezige ordehandhavers deden niets, omdat zij niet de opdracht hadden gekregen de orde te handhaven.
http://www.hln.be/hln/nl/1275/Islam/art ... oste.dhtml
Wat jammer dat die bewakers geen zwarte hond hadden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie