Problemen in Libië

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 5172
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor sjun » Di Jul 09, 2019 4:16 pm

Intussen is in Turkije wat afleiding van het Libische (Syrische en Chinese) toneel voor Recep Tayyip Erdoğan begonnen. Zijn AKP staat voor een afsplitsing.
Spoiler! :
Opnieuw een klap voor president Erdogan: Turkse toppoliticus stapt uit AKP

De Turkse politicus Ali Babacan, voormalig superminister van Economische Zaken, is uit Erdogans regerende AK-partij gestapt. Babacan zegt diepgaande meningsverschillen te hebben met de partijleiding. Zijn besluit leidt waarschijnlijk tot de oprichting van een nieuwe partij, ergens in het najaar.

door REDACTIE9 juli 2019
De stap van Babacan vormt een grote bedreiging voor de machtspositie van president Recep Tayyip Erdogan, met wie hij jarenlang heeft samengewerkt. Al langer zong in Turkije rond dat de oud-minister werkte aan de oprichting van een nieuwe partij samen met Abdullah Gül, ook een zwaargewicht in de Turkse politie. Gül, president van het land van 2007 tot 2014, behoorde met Babacan en Erdogan in 2001 tot de oprichters van de AKP.

Het wachten was op het juiste moment om de breuk met de AKP te forceren. Dat kwam met het dramatische verlies van de partij bij de burgemeestersverkiezingen in Istanbul. Erdogan had de kiesraad onder druk gezet de uitslag van 31 maart te annuleren, maar dat pakte bij de hernieuwde stembusgang op 23 juni alleen maar slechter uit voor hem en zijn kandidaat, Binali Yildirim. Ook Gül greep de gang van zaken aan om zijn partijlidmaatschap op te zeggen.

PRO-WESTERSE KOERS
Babacan is altijd voorstander geweest van een pro-westerse koers voor zijn land. Vijftien jaar geleden onderhandelde hij namens Turkije met Brussel over aansluiting bij de Europese Unie. Dit resulteerde in een grootscheepse aanpassing van de wet- en regelgeving aan de Europese normen. Nadien was hij twee jaar (2007-2009) minister van Buitenlandse Zaken.

Van 2009 tot 2015 diende hij als vicepremier en minister van Economische Zaken. In de financiële wereld en het internationale bedrijfsleven genoot hij veel vertrouwen, veel meer dan de grillige Erdogan, bij wie politieke overwegingen altijd voorrang genieten boven gezond economisch verstand.

Verschil van inzicht over de aanpak van de economie is een belangrijke oorzaak van de verwijdering tussen Babacan en Erdogan, naast de betrekkingen van Turkije met het Westen. De oud-minister maakt zich ook grote zorgen over de autoritaire koers van Turkije onder Erdogan.

MENSENRECHTEN EN DEMOCRATIE
Dat bleek ook uit de verklaring waarmee hij maandag zijn uittreden bekendmaakte. “Mensenrechten, een ontwikkelde democratie en de rechtsstaat zijn onze onwankelbare principes”, aldus Babacan. “Vanaf mijn eerste dag in de politiek heb ik daar onvermoeibaar voor gewerkt.”

Hij liet duidelijk doorschemeren een nieuwe politieke partij voor ogen te hebben. “Turkije heeft een geheel nieuwe toekomstvisie nodig”, zei Babacan. “Het is onvermijdelijk geworden een nieuwe poging te beginnen voor het heden en de toekomst van Turkije: nieuwe strategieën, plannen en programma’s. Ik en mijn collega’s voelen daarvoor een grote verantwoordelijkheid.”

Niet duidelijk is of Babacan en Gül gaan samenwerken met een derde AKP-dissident, oud-premier (2014-2016) en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. Ook hij werkt naar verluidt al geruime tijd aan de oprichting van een nieuwe partij. De drie hebben gepraat over gezamenlijk optrekken, maar volgens sommige berichten heeft met name Gül bezwaar tegen Davutoglu.

VERNIETIGENDE KRITIEK
Vorige week leverde Davutoglu vernietigende kritiek op de koers van de AKP en – zonder zijn naam te noemen – die van partijleider en president Erdogan. “Voorheen hadden we een regering die haar beloften nakwam”, zei hij in een toespraak in de provincie Elazig. “Dat is niet langer het geval. Degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn, moeten de prijs betalen.” Volgens hem is sprake van een ‘afglijden in retoriek, moraal en politieke principes’.

Het land heeft dezelfde problemen als in 2008, ‘toen we nog leiders hadden die verstand hadden van economie’, aldus Davutoglu, die altijd grote bezwaren heeft gehad tegen de benoeming van Erdogans schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. “De AKP is niet de partij van één persoon, één familie of één groep. De staatsstructuur en familiebanden moeten strikt gescheiden zijn.”

Een bron in Davutoglu’s omgeving zei tegen persbureau Reuters dat de oud-premier ‘een nieuwe stap’ gaat zetten, maar vooralsnog niet gaat samenwerken met Babacan en Gül.

Oppositionele Turkse media melden dat ongeveer 80 AKP-parlementariërs (van de 291) bereid zijn over te stappen naar een nieuwe partij van Babacan, Gül en/of Davutoglu. Daarmee zou Erdogan zijn parlementaire meerderheid verliezen.

Volgens de linkse krant Sözcü zal Babacan na oprichting van een nieuwe partij echter niet ogenblikkelijk proberen ontevreden AKP-parlementariërs aan zijn kant te krijgen. Hij zou zich eerst willen richten op het opbouwen van provinciale partijafdelingen en het aantrekken van een getalenteerd kader.

Bron: DeMorgen, 09.07.19
En wat gaan deze ontwikkelingen weer betekenen voor de voorman van AKP Nederland (Denk) die zich wel bijzonder met de Persoon Recep Tayyip Erdoğan verbonden heeft?
:greeting2:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Zo Dec 15, 2019 8:03 pm

Opnieuw doet de bestrijder van de Islam-fanatici van zich spreken.
Generaal Haftar uit Benghazi is een kerst offensfief begonnen tegen het regeringsgebied in Tripoli.
En weer is de vraag of de internationaal erkende regering (zetelend op het vliegveld) de steun van milities kan kopen en voldoende militaire ondersteuning krijgt vanuit het buitenland om te overleven.
Generaal Haftar probeert weer Tripoli in te nemen
Er wordt opnieuw zwaar gevochten bij de hoofdstad Tripoli. Volgens de regering strijden ook Russische huurlingen mee.

In het Noord-Afrikaanse Libië zijn afgelopen weekend bij de hoofdstad Tripoli opnieuw hevige gevechten uitgebroken tussen milities gelieerd aan de centrale regering en strijders van krijgsheer Khalifa Haftar. Generaal Haftar kondigde afgelopen week aan dat zijn troepen zouden beginnen aan de ‘eindstrijd’ om Tripoli. Zijn strijders begonnen acht maanden geleden een offensief om de hoofdstad te veroveren op de regering, die door de Verenigde Naties wordt gesteund.

Het Libische Nationale Leger, de strijdgroep van Haftar, meldt bij de gevechten om Tripoli een drone van Turkse makelij te hebben neergehaald. Ook zouden luchtaanvallen zijn uitgevoerd op hangars met drones van Turkse herkomst op een basis bij de stad Misrata, en zou de plaats al-Tawghaar ten zuiden van de hoofdstad zijn ingenomen, iets dat door de centrale regering wordt ontkend.
Allerlei landen leveren wapens aan de strijdende partijen

In de chaos na de gewelddadige verdrijving van dictator Muammar Kadafi in 2011, waarbij Kadafi omkwam, is Libië opgedeeld geraakt in twee kampen. In Tripoli zetelt de zwakke, internationaal erkende regering. In het oosten maken generaal Haftar en zijn mensen de dienst uit.

Hoewel een VN-wapenembargo geldt, leveren allerlei landen wapens aan de strijdende partijen. Italië, Turkije en Qatar steunen de centrale ­regering. Frankrijk, Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten helpen Haftar. Volgens de Libische ­regering en Amerikaanse functionarissen vechten aan de zijde van Haftar ook huurlingen mee van het Russische bedrijf Wagner.
https://www.trouw.nl/buitenland/generaal-haftar-probeert-weer-tripoli-in-te-nemen~ba7f5a6a/

Wat een diplomatieke chaos. Turkije levert drones en Qatar (ook zo'n fijne dictatuur) en ook Italië (zeker sind de EU-geïnstalleerde regering daar de baas is) dragen hun steentje bij aan verdere verwoesting van Libië.
En Frankrijk doet mee met Haftar net zoals de Russen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 42978
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Pilgrim » Za Dec 21, 2019 11:49 pm

Egypte stuurt tanks naar Libië om Turkse militaire interventie af te weren

Posted on 21/12/2019

Afbeelding
De Libische generaal Haftar, die wordt gesteund door Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. (Afbeelding: (2)).

Turkije wil vrijwilligersmacht van Turkse Moslim Broederschap (SADAT, bestaande uit ISIS en Al-Qaeda terroristen) naar Libië sturen

De afgelopen 10 jaar hebben we regelmatig geschreven over het herstel van het Turkse Ottomaanse Rijk en de omvangrijke imperialistische veroveringsplannen die de Turkse dictator Erdogan heeft om –met stilzwijgende instemming van de NAVO en de EU- die ‘opstanding uit de dood’ van het bijna 100 jaar ter ziele gegane islamitische wereldrijk te realiseren. Twee van de landen die we noemden, en die hoog op het lijstje met eerste doelwitten van de Turken staan, zijn Libië en Egypte, vooral nadat de Egyptische Moslim Broederschap president Mohamed Morsi was afgezet. Nu het Turkse leger militair wil ingrijpen in de strijd om de Libische havenstad Tripoli, stuurt Egypte tanks om dat te voorkomen. De eerste gewelddadige confrontatie tussen beide landen lijkt dan ook steeds dichterbij te komen.

NAVO maakte weg vrij voor Turkije
De NAVO maakte in 2011 de weg vrij voor de geplande Turkse-islamitische machtsovername door met behulp van moslim terreurgroepen een illegale oorlog te beginnen tegen de seculiere president Muammar al-Gadaffi. Toen zijn regime teveel weerstand bood, werd het land met raketten beschoten en gebombardeerd, wat in de media met de zo typerende Westerse Orwelliaanse nieuwspraak een ‘bevrijding’ werd genoemd. Libië, jarenlang het stabielste en welvarendste land van Afrika, stortte na de moord op Gadaffi vervolgens in elkaar en belandde in totale chaos. Naar schatting zijn zeker enkele tienduizenden mensen omgekomen.

Turkije, een van ‘s werelds grootste promotors van het islamitische terrorisme omdat het al jaren een veilige thuishaven biedt aan ISIS, Al-Qaeda, de Moslim Broederschap, Hamas en Hezbollah, wil een vrijwilligersleger van leden van de Turkse Moslim Broederschap (SADAT) naar Libië te sturen om de door de VN erkende Regering van het Nationale Akkoord (GNA) te helpen de aanval van het Libische Nationale Leger (LNA), dat onder leiding van generaal Khalifa Haftar staat, af te slaan.

Egyptische tanks naar Libië, luchtmacht paraat
Zoals we al schreven was de oorlog tegen Libië, en de daarop volgende burgeroorlog, niets anders dan een voorwendsel om de weg vrij te maken voor de Turken, en de olievelden van het land in bezit te krijgen. Generaal Haftar wil Libië een soeverein land houden, maar zoals onze lezers weten is dat dat tot een vies en verboden woord verklaard in Brussel, waar behalve de EU ook het NAVO hoofdkwartier is gevestigd.

Nadat Haftars LNA troepen donderdag wisten door te dringen tot de buitenwijken van Tripoli, gaf de Egyptische president Abdel-Fatteh El-Sisi het bevel om T-72 tanks te sturen om de generaal te helpen de hoofdstad in te nemen en de GNA af te zetten. El-Sisi houdt tevens de Egyptische luchtmacht paraat om Haftar bij te staan.

Turkse MB interventiemacht bestaat uit terroristen
Dit was El-Sisi’s antwoord op het plan van Erdogan om een vrijwilligersmacht bestaande uit Turkse Moslim Broederschap leden (SADAT) naar Tripoli te sturen om de aanval van generaal Haftar af te slaan. SADAT bestaat uit ‘voormalige’ ISIS en Al-Qaeda terroristen die in Syrië zijn gerekruteerd door de Turkse militaire inlichtingendienst MIT. In dit verband wijzen we er nog eens op dat de gevierde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh in 2015 schreef dat ISIS een creatie is van deze MIT en de CIA, en ISIS terroristen in Turkije werden getraind en bewapend voor hun gruwelijke oorlog in Syrië en Irak.

El-Sisi verklaarde deze week dat ‘de Libische regering in Tripoli wordt gegijzeld door terroristische milities.’ Ondertussen had de Libische Moslim Broederschap de GNA in Tripoli overtuigd om Ankara formeel om militaire bijstand te vragen. Die bestaat in eerste instantie uit 3000 ‘adviseurs’ van het leger, plus een aanhoudende stroom wapens, inclusief anti-tank raketten en drones.

Rusland, Egypte en VAE steunen Haftar
Generaal Haftar heeft in Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland echter niet bepaald de minste bondgenoten. De Egyptenaren bezorgen hem inlichtingen, wapens en munitie; de Russen hebben duizenden huurlingen –de meesten van de Wagner Group, waarvan sommigen afkomstig uit Syrië- ingezet, en de VAE heeft onlangs zes kleine Amerikaanse Archangel ISR vliegtuigen gestuurd. Dit zijn kleine propeller aangedreven toestellen die doorgaans worden gebruikt ter ondersteuning van politie, maar ook worden ingezet om bommen af te werpen.

Als Erdogan zijn plan om Moslim Broederschap vrijwilligers naar Libië te sturen doorzet, dan zal de Egyptische luchtmacht in actie komen voor een rechtstreekse confrontatie met de Turkse interventiemacht. De toekomstige oorlog van Turkije (/het Ottomaanse Rijk) tegen Egypte is daarmee –met de impliciete zegen van de EU en de NAVO- weer een stap dichterbij gekomen, wat, zoals vaste lezers weten, slechts het begin zal zijn van Erdogans geplande veroveringstocht door het Midden Oosten, Noord Afrika, de Kaukasus, en uiteindelijk ook Europa.

Xander

(1) DEBKA
(2) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur Magharebia, bron https://www.flickr.com/photos/magharebi ... otostream/, Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.

https://www.xandernieuws.net/algemeen/e ... -te-weren/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 28, 2019 12:10 pm

Over die Turkse Janitsjaren die naar Libië gaan :
Erdogan biedt huursoldaten 2.000 dollar om te vechten in Libië

Turkije gaat militairen sturen naar Libië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag bekend gemaakt. Dreigt een nieuw conflict in het land?

Welke partijen strijden in Libië?

Het afgelopen decennium is onrustig geweest voor Libië. De Arabische Lente bracht niet de democratie waar velen op hoopten. Het Libische Nationale Leger (LNA) van de opstandige generaal vecht sinds 2014 tegen de zittende regering (GNA). Haftar heeft vrijwel heel Oost-Libië in handen.

In april begon Haftar met een offensief om de hoofdstad Tripoli in te nemen om de zittende regering omver te werpen. Hierbij vielen al zeker 1.000 doden. Op 12 december maakte de generaal bekend dat het LNA klaarstaat voor de beslissende slag om de hoofdstad. Dit doet hij met de steun van enkele andere staten, waaronder Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.

Er zijn ook speciale strijdkrachten van de Verenigde Staten in Libië, maar die houden zich afzijdig van dit conflict en richten zich vooral op de bestrijding van Islamitische Staat (IS).

Wat is de rol van Rusland?

De Financial Times stelt vrijdag dat het conflict het begin is van een oorlog bij volmacht (proxy war). Dat is een oorlog waarbij ogenschijnlijk twee partijen tegenover elkaar staan, maar achter de schermen veel grotere belangen worden uitgevochten.

Het conflict dat nu dreigt tussen Rusland en Turkije in Libië volgt na enkele onstabiele jaren in de betrekkingen tussen de twee. Toen Turkse F-16 piloten in 2015 een Russische straaljager boven de Turks-Syrische grens uit de lucht schoten belandden de verhoudingen op een dieptepunt. Sindsdien verbeterde de band dusdanig dat beide landen elkaar steunden in het verjagen van de door de Verenigde Staten gesteunde Koerdische milities aan de Turkse grens. De verhoudingen zijn echter weer veranderd nu Turkije het GNA steunt en Rusland het LNA.

De Russen zouden aan invloed willen winnen in Libië omdat zij hun handen willen leggen op de grote olievoorraden in het land. Onofficiële Russische strijdkrachten (huurlingen red.) zouden volgens The Guardian gezien zijn terwijl ze de grond aan het testen waren op olievoorraden om zo Haftar te helpen controle te winnen over het gebied.

De aardgasvelden rond Cyprus spelen ook een belangrijke rol. Waar het Griekse zuidelijke deel van het eiland erkend wordt door de internationale gemeenschap, staat het Turkse noordelijke deel van Cyprus zo goed als alleen. Libië erkent de Turks-Cypriotische regering in Noord-Cyprus wel.

Sinds begin dit jaar is steeds meer bekend geworden over de hoeveelheid gas in de zeebodem rond Cyprus. Aan de hand van internationale zeeverdragen vinden Cyprus, Griekenland, Egypte en Israël dat ze recht hebben op dit gas. Turkije en Libië zouden er geen recht op hebben, omdat ze die internationale verdragen niet erkennen. Derhalve heeft Erdogan toenadering gezocht met het GNA om de gasvelden tussen beide landen te verdelen, waardoor Libië op zee ineens een buurland werd van Turkije.

Wat heeft Turkije nu besloten?

Volgens Erdogan heeft de Libische regering van premier Fayez al-Sarraj Turkije om militaire steun gevraagd in de strijd tegen Haftar.

Het doel van Turkije is de marine te sturen ‘om Tripoli te bewaken’. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bij BNR Nieuwsradio heeft het een heel ander doel en dat is het verzekeren van de maritieme rechten in dat gebied. ‘Het heeft niets te maken met compassie voor het Libische lot, maar met gas en dus geld.’

Naast een maritieme macht stuurt Turkije ook grondtroepen naar Syrië voor het trainen en coördineren van de Libische troepen.

Tegelijkertijd worden volgens persbureau Bloomberg etnische Turken gerekruteerd die aan de zijde van het Turkse leger hebben gevochten in het noorden van Syrië. Libië stond aanvankelijk afwijzend tegenover dit idee, maar het uiteindelijk geaccepteerd hebben omdat Haftar’s troepen Tripoli naderen, zegt een Libische woordvoerder.

Het is nog maar de vraag hoe de NAVO zal reageren op het verschepen van deze rebellen over de Middellandse Zee. The Independent meldt dat de huurlingen 2.000 dollar geboden wordt, de Turkse nationaliteit en ‘andere voordelen’.

Het Turkse leger kan begin januari worden gestuurd, zodra het Turkse parlement goedkeuring heeft gegeven voor de plannen.

Waar staat de EU?

Europese regeringsleiders houden zich vooralsnog oorverdovend stil.

Lid van het Europees Parlement Guy Verhofstad (Renew Europe) twitterde vrijdag dat hij de Turkse en Russische bemoeienis ziet als een reden om een Europees leger in het leven te roepen. Europese landen lopen volgens hem te slapen.
https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2019/12/erdogan-biedt-huursoldaten-2-000-dollar-om-te-vechten-in-libie-728327/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16072
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Za Dec 28, 2019 1:45 pm

Mahalingam schreef:Over die Turkse Janitsjaren die naar Libië gaan :
Het is nog maar de vraag hoe de NAVO zal reageren op het verschepen van deze rebellen over de Middellandse Zee.

Nou, dat weet ik dan wel. De NAVO is tot op het bot verdeeld.
Trouwens, net zoals dat andere kabouterhuis, de VN.


Eenheid van gelid bestaat alleen bij God. En wat lezen we? Jawel, daar komt toch nog meer bij kijken. Namelijk Jezus, die ook voor God wordt aangezien door de christenheid. Nee, niet als een hemelse prins maar met dezelfde rang als God: God. Hoe dat kan is mij een raadsel. En dan is er ook nog nummer 3 in de functie van Heilige Geest. Drie kapiteins op het oppermachtige religieuze allang op de bodem van overbodigheid gezonken schip. Alle drie God, maar met een aparte functie. Hoe verzin je het? Ik niet. Dat hebben gestoorde van het rechte pad afgeweken luizebollen bedacht die zichzelf nogal geestelijk uit de kluiten gewassen voelden. Jezus nog aan toe, de wereld bestaat uit volslagen ridicule van het rechte spoor ontspoorde lieden. Wie dat niet bemerkt is zelf volslagen krankzinnig en denkt vast dat hij een vrije wil heeft. Met die gedachte vergeef ik onze alleraardigste lieve professor arabist en moslimkenner Hans Jansen die zo nodig rooms-katholiek moest worden.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Dutch
Berichten: 3283
Lid geworden op: Ma Jan 20, 2003 7:10 pm
Locatie: Darul Hourria

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Dutch » Zo Dec 29, 2019 2:48 pm

Ik zit op dit moment niet al te ver van de Libische grens...meer dan 25.000 Libische vluchtelingen staan te trappelen om de grens met Tunesië over te steken, ze vluchten voor het oplaaiende geweld.
Deze tijdbom staat op ontploffen...enkele dagen geleden kwam Erdogan in Tunesië op bezoek om hier met de kersverse president (een soort mummie, nuttige idioot voor de salafisten hier) te "spreken"...waarover, daar weet niemand hier het fijne van.
We kunnen er wel naar raden.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73003
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Ariel » Zo Dec 29, 2019 2:58 pm

Dutch schreef:Ik zit op dit moment niet al te ver van de Libische grens...meer dan 25.000 Libische vluchtelingen staan te trappelen om de grens met Tunesië over te steken, ze vluchten voor het oplaaiende geweld.


Ik hoop voor de veiligheid van Tunesiërs dat Tunesië de grenzen dicht houdt.
En dat hoop ik ook voor ons, want ik voorzie hier een vloedgolf van Libiërs die via Tunesië naar Europa "vluchten"
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16072
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Zo Dec 29, 2019 7:15 pm

Ariel schreef:Ik hoop voor de veiligheid van Tunesiërs dat Tunesië de grenzen dicht houdt.
En dat hoop ik ook voor ons, want ik voorzie hier een vloedgolf van Libiërs die via Tunesië naar Europa "vluchten"

IJdele hoop - dus gooi dat maar op de grote hoop!

Ik heb begrepen dat iedereen die Europa weet binnen te komen en zich als vluchteling kenbaar maakt, niet terug gestuurd mag worden. En zoals we weten helpen rechters tegenwoordig mee corrupt te zijn aan de logica. Zij staan aan de kant van dat moffenwijf die Europa naar de knoppen aan het helpen is. Angela Merkel is haar naam.

Die rot moffen leren het godverdomme nooit. Zij willen alweer de baas spelen over Europa.


En verdomd als het niet waar is. Dankzij het funeste idee van de EU: armoede scheppen voor de zwakken ten faveure van de sterken.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Zo Jan 05, 2020 12:45 pm

On last Thursday, the Turkish Parliament approved a motion to deploy troops to Libya as per the military and security MoU signed between Libya and Turkey on November 27, 2019.

En dat zet de poppen aan het dansen in Libië.
Haftar calls on his loyalists to engage in "jihad" against Turkey
Afbeelding

Khalifa Haftar, whose forces are leading an offensive against Tripoli, announced in a televised speech on Friday mobilization of forces and jihad against what he described as the Turkish occupation of Libya.
He called for renouncing differences among all Libyans and urged them to take up arms - men and women -civilians and military fighters - to defend the land and honor of Libya.
Haftar touched upon some Arab nationalistic slogans and called on Arabs to help his forces to fight Turkey, which he said was trying to revive the Ottoman Empire and saw Libya as an inheritance.

He also called on the Turkish people to revolt against President Erdogan whom he called "adventurer and idiot pushing his army to certain death and trying to spark sedition among Muslims for his own desires".
https://www.libyaobserver.ly/news/haftar-calls-his-loyalists-engage-jihad-against-turkey
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19520
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor King George » Zo Jan 05, 2020 2:32 pm

Gaat dat vingertjes branden worden voor Erdo? Mag van mij. Ik mag toch hopen dat hij hiervoor geen EU-steun krijg, al hou ik m'n hart daar wel voor vast. Het was al heel fout om in 2011 in Libië in het conflict te hebben gemengd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73003
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Ariel » Zo Jan 05, 2020 2:36 pm

De oorlog in Libië is terug van nooit weggeweest. En hoe meer partijen erbij betrokken zijn, hoe ingewikkelder het conflict wordt.

Aanval op militaire academie in Libië eist 30 levens

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn zeker 30 mensen omgekomen bij een aanval op een militaire academie. Dat meldt de minister van Gezondheidszorg van de internationaal erkende regering van premier Sarraj.

Regeringsmilitairen zeggen dat het opleidingscentrum gisteravond laat vanuit de lucht werd bestookt. De aanval zou uit het oosten zijn gekomen, waar het leger van oud-generaal Haftar actief is. Dat leger ontkent betrokkenheid bij de aanval op de academie.

De minister van Gezondheidszorg zegt tegen persbureau Reuters dat het aantal doden en gewonden nog oploopt. Volgens de ambulancedienst van Tripoli zijn minstens 33 mensen gewond geraakt.

Luchtaanvallen op Tripoli
Het leger van Haftar begon vorig jaar een offensief op Tripoli, waar premier Sarraj de macht heeft. De afgelopen weken nam het aantal luchtaanvallen rond de hoofdstad toe.

Donderdag stemde het Turkse parlement in met het voorstel van president Erdogan om militairen naar Libië te sturen. Premier Sarraj had Turkije om de hulp gevraagd.

Saudi-Arabië veroordeelt de Turkse betrokkenheid. Het land spreekt van een escalatie en een schending van een VN-resolutie. Eerder reageerden onder meer Egypte en Rusland al afwijzend op het plan van Erdogan. Deze landen staan aan de kant van Haftar.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Wo Jan 08, 2020 8:03 pm

Opeens is de havenstad Sirte (thuishonk van de vroegere Khadaffi) in handen van generaal Haftar.
Een paar warlords hebben overgeschakeld van de ene partij naar de andere.
De enige haven van de 'internationaal erkende regering' is nu Misrata en die heeft zijn eigen warlord.
Strijd om Libië nadert eindfase na inname kuststad door leger van Haftar
De strijd om Libië is maandag in een nieuwe fase beland met de inname van de kuststad Sirte door het leger van kolonel Khalifa Haftar. Hiermee heeft Haftar vrijwel heel Libië in handen en is de finale slag om de hoofdstad Tripoli dichterbij gekomen.
[...]
Volgens Haftars LNA werd Sirte maandag in ‘een plotselinge snelle operatie’ in slechts drie uur tijd ingenomen, zo zei commandant Ahmad al-Mesmari vanuit LNA-basis Benghazi. Regeringsgezinde strijders die Sirte verdedigden, zouden zich volgens de LNA vrijwillig hebben teruggetrokken. De Regering van Nationaal Akkoord (GNA) van Serraj ontkende aanvankelijk dat Haftar de stad Sirte onder controle heeft, maar de regeringsgezinde strijders bevestigden dinsdagochtend dat zij zich inderdaad hebben teruggetrokken om ‘verder bloedvergieten’ te voorkomen.

Volgens de Libische nieuwssite Libya Observer kon Haftar de stad innemen, omdat de plaatselijke regeringsgezinde verdedigingsmilitie in de steek is gelaten door een andere lokale militie, Brigade 604. Deze salafistische militie zou zijn overgelopen naar het leger van Haftar.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/strijd-om-libie-nadert-eindfase-na-inname-kuststad-door-leger-van-haftar~b4ac4217/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Vr Jan 10, 2020 12:52 pm

De internationaal erkende regering heeft steeds minder in te brengen in het land. Dat dringt nu ook tot de Italianen door. Gaat ze wedden op een ander paard?
Italië wil bemiddelen in Libië, maar daar zit niemand op te wachten
De Italiaanse premier Giuseppe Conte ontving woensdag ‘veldmaarschalk’ Khalifa Haftar in zijn werkpaleis in Rome. Later op de dag zou de premier van de internationaal erkende regering in Tripoli (GNA) vanuit Brussel naar Rome vliegen. Maar Fayez al Sarraj zegde die afspraak op het laatste moment af toen hij hoorde dat zijn aartsrivaal zich ook in Rome ophield.

Dat de Italiaanse regering zo openlijk met de veldmaarschalk praat, is ook wel een beetje gek, vindt Matteo Villa van het Italian Institute for International Political Studies in Milaan. “Als een land zegt dat de regering in Tripoli de legitieme regering is, verwacht je dat het zijn uiterste best doet om die regering dan ook te steunen en niet ondertussen met Haftar gaat praten.”

Italië heeft in het conflict in Libië – waarbij Haftar met zijn Libische Nationale Leger (LNA) probeert de internationaal erkende regering in Tripoli omver te werpen – altijd de kant van de GNA gekozen. Rome denkt dat de grote Italiaanse belangen in de energiesector bij de regering in Tripoli het beste gewaarborgd zijn. En ook het tegenhouden van migranten die vanuit Libië de oversteek naar Italië willen wagen, vertrouwt Italië eerder aan Tripoli en de Libische kustwacht toe.
[...]
Haftar heeft Rusland, Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Frankrijk aan zijn zijde. De regering in Tripoli krijgt onder meer steun van Turkije, Qatar en Italië. Villa: “Landen als Egypte, de Verenigde Arabische emiraten en Saudi-Arabië hebben op het moment veel meer controle over de situatie.”
https://www.trouw.nl/buitenland/italie-wil-bemiddelen-in-libie-maar-daar-zit-niemand-op-te-wachten~b7f91635/

Het zou kunnen dat we binnenkort een internationaal erkende regering in ballingschap hebben.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Zo Jan 12, 2020 3:45 pm

Er is een wapenstilstand. Nu kunnen beide partijen op adem komen en nieuw wapentuig aanvoeren.
Libische krijgsheer Haftar geeft toch gehoor aan wapenstilstand

Het zelfbenoemde Libische Nationale Leger (LNA) van krijgsheer Khalifa Haftar heeft zaterdag een staakt-het-vuren afgekondigd. Daarmee geeft Haftar toch gehoor aan een oproep van Rusland en Turkije. Die riepen de strijdende partijen in Libië eerder deze week op tot een wapenstilstand. Haftar had die oproep in eerste instantie verworpen.

Volgens het LNA is het staakt-het-vuren sinds zondag om 00.01 uur plaatselijke tijd (zaterdag 23.01 uur Nederlandse tijd) van kracht, op voorwaarde dat de door de VN erkende regering van premier Fayez al-Serraj dan ook de strijd staakt. ,,Elke schending zal beantwoord worden met een harde reactie’’, zei een woordvoerder.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/libische-krijgsheer-haftar-geeft-toch-gehoor-aan-wapenstilstand~bdfae70f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 42978
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Pilgrim » Za Jan 18, 2020 10:10 pm

EU-buitenlandchef Josep Borrell wil ‘Europese troepen’ naar Libië sturen

Door: Redactie, 17:57, 17 januari 2020

Afbeelding

Wil dat EU ‘eindelijk eens de taal van de macht leert te spreken’

De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell (foto), heeft kort voor een internationale conferentie over de situatie in Libië betoogd dat Europa zijn belangen desnoods met het sturen van troepen moet verdedigen. “Wij moeten onze belangen veel sterker behartigen, desnoods met robuuste middelen” zei de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken tegen het Duitse weekblad Der Spiegel.

Eerder in de week riep Borrell in het Europees Parlement Europa op “eindelijk eens de taal van de macht te leren spreken”. Sinds de door westerse mogendheden veroorzaakte val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 heerst er chaos in het olierijke Libië. Het is een “springplank” voor illegale migratie naar de EU. Ondertussen proberen Egypte, Turkije en Rusland er militair voet aan wal te krijgen.

https://tpo.nl/2020/01/17/eu-buitenland ... ie-sturen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19520
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor King George » Ma Jan 20, 2020 5:21 pm

Khadaffi heeft veel slecht gedaan. Khadaffi was mijn vriend niet. De Arabische lente daarentegen deed binnen de kortste keren alleen al in Libië meer slecht dan Khadaffi in 42 jaar bij elkaar.

  (Internationale) politiek lijkt soms het werkterrein van kleuters; Journalistiek schurkt er vaak tegenaan. Gisteren laat in de avond; Het ging over Libië.

  Journalistiek voor kleuters van niveau Jeugdjournaal. Uitzending Nieuwsuur zondag 19 januari. Hier van minuut 1:05 tot minuut 1:50

  "Want dat is een land dat met buitenlandse hulp van zijn diktator ontdeed. Om vervolgend te ontdekken dat zoiets niet bepaald een garantie is voor een betere toekomst. In dit geval mag je wel zeggen integendeel. Het is er al jaren een totale chaos. Niet in de laatste plaats omdat andere landen kansen zien en er belangen hebben. Dit is het beeld nu: Links de premier Sarraj die over niet meer gaat dan over de hoofdstad en een klein beetje land er omheen. Hij krijgt wel steun van onder meer de VN, Italië, de EU en Turkije. Tegenover hem zijn grote rivaal de generaal Haftar die inmiddels bijna het hele land beheerst met steun van onder andere Rusland en Frankrijk. Angela Merkel die organiseerde vandaag een top in Berlijn om verder bloedvergieten te voorkomen en marekat (?) lijkt gelukt."

  https://www.npostart.nl/nieuwsuur/19-01-2020/VPWON_1310682


  Want dat is een land dat met buitenlandse hulp van zijn diktator ontdeed. Om vervolgend te ontdekken dat zoiets niet bepaald een garantie is voor een betere toekomst. In dit geval mag je wel zeggen integendeel. Het is er al jaren een totale chaos.


  En daar begon de chaos mee, sukkels! 2011: Arabische lente. Arabische lente? Mijn glazen bol voorzag: Arabische lente? My ass! Middeleeuwse Islamitische nachtmerrie! Was ik nou zo slim of de rest zo dom? Hoe het verder afliep: Khadaffi die in Libië toch aan de winnende hand begon te geraken moest geholpen worden met zijn laatste zetje. We weten hoe het eindigde: Khadaffi werd vermoord. Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken onder Rutte I in jubelstemming. En het smaakte naar meer. Regime change moest nu ook elders geëvangeliseerd worden. De opstand in Syrië moest gesteund worden. Nou gefelicirteerd! Amper een paar maanden later was de eeste grote daad van de eerste interim-regering die ook vanuit Nederland op warme steun kon rekenen het invoeren van de Sharia. Uri Rosenthal: "De nieuwe regering mag delen van de Sharia invoeren." En de warme steun hield aan.

  En wat hebben we er toch veel plezier voor teruggekregen, was het niet? Jaren later verklaarde diezelfde Uri Rosenthal nog eens op de radio: "De Arabische lente heeft niet alles gebracht wat ervan verwacht werd." Dat is toch wel een zo oprecht "Sorry"-gebaar wat we niet konden weigeren, nietwaar?

  Maar met Libië gaat het nu goedkomen. Want in Berlijn is er een conferentie geweest. En Grote Smurf Angela Merkel beloofde een einde aan het geweld. En iedereen knikte ermee in dat dit moet gaan gebeuren. En het gaat gebeuren, want er is een wapenembargo overeengekomen. En iedereen was er. Behalve Sarraj en Haftar zelf dan, maar soit...

  https://nos.nl/artikel/2319285-internationale-kopstukken-bij-libie-top-berlijn-premier-sceptisch.html
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 39685
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor Mahalingam » Di Jan 21, 2020 4:48 pm

Een kudde belangrijke personen heeft zich verzameld. Als vliegen op de stront.
Internationale kopstukken bij Libië-top Berlijn, premier sceptisch
...overleg van start gegaan... in de ambtswoning van bondskanselier Merkel.
Bij het overleg zijn prominente vertegenwoordigers van zo'n tien landen aanwezig, onder wie de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan, de Franse premier Macron en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.
[...]
Doel van de bespreking is het verstevigen en verlengen van het staakt-het-vuren dat op 11 januari van kracht werd in Libië. Ook moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over de naleving van het wapenembargo tegen de strijdende partijen.
[...]Turkije geeft actieve steun aan de machteloze regering-Sarraj.[...]
Gisteren blokkeerden de troepen van Haftar de belangrijkste Libische havens, waardoor olietankers niet konden uitvaren. De economie van Libië drijft grotendeels op de inkomsten van de olie-export.
[...]
Ook wordt het staatsoliebedrijf aangewezen als de enige legitieme verkoper van Libische olie.
https://nos.nl/artikel/2319285-internationale-kopstukken-bij-libie-top-berlijn-premier-sceptisch.html

Wie weet zitten we binnenkort met een internationaal erkende regering in ballingschap met behoud van het alleenrecht op verkoop olie.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19520
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor King George » Wo Jan 22, 2020 3:46 pm

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19520
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in Libië

Berichtdoor King George » Do Jan 23, 2020 3:26 pm

Altijd handig, dat Europa met z'n open grenzen. Ook een veilige vluchtweg voor de door Turkije gepositioneerde proxies van de Moslimbroeders in Libië. Terwijl Ëuropa slaapt, lacht Turkije. Of zie ik dit verkeerd? Is dit Turkije's daad bij hun woord m.b.t. het staakt het vuren op de papiertjes van een conferentie in Berlijn? Indien staken in Libië, dan vuren in Europa? Kan natuurlijk ook een hoax bericht van een hoax site zijn, dat laat ik even in het midden.

https://southfront.org/turkish-proxies-deployed-to-libya-from-syria-throw-down-arms-and-flee-to-europe-report/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam


Terug naar “Islamitische revolutie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten