Skepsis over Arabische Lente

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47839
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Pilgrim »

Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de gevolgen van de “Arabische Lente”

Posted on 22 september 2012

De voormalige conservatieve Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger heeft een kritische kijk op de “Arabellie”. Dit bleek uit een bezoek aan zijn oorspronkelijke geboorteland Duitsland. Kissinger, naaste vertrouweling van de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, waarschuwt voor een idealisering van de “Arabische Lente”, zoals deze door westerse media en politici de afgelopen anderhalf jaar werd bedreven.

Met het oog op de machtsovername van de Moslimbroeders in bijvoorbeeld Egypte en de toenemende radicalisering in de Arabische wereld, beschouwt Kissinger een democratische ontwikkeling volgens westerse voorstellingen ver weg.

Onbegrip voor westerse idealisering van de “Arabellie”

Kissinger uit nogmaals zijn volledige onbegrip over het enthousiasme waarmee de westerse media, maar ook politici, de machtswisseling in verschillende Arabische landen zoals Libië, Tunesië of Egypte hebben begroet. Dat in menig regio nu partijen aan de macht zijn die de sharia willen invoeren, zou niet in de zin van een democratische ontwikkeling liggen, die zou uitgaan van een scheiding van religie en staat.

75% voor de Moslimbroeders in Egypte betekent voor Kissinger niets goeds

Concreet spreekt de voormalige Minister van Buitenlandse Zaken en ervaren expert op buitenlands gebied de ontwikkeling bij de Amerikaanse bondgenoot tot nu toe, Egypte, aan. Egypte was na het vredesverdrag met Israël aan het einde van de jaren-70 opgeklommen tot de trouwste bondgenoot van de VS in het hele Arabische gebied. Door de val van Moebarak, die uiteindelijk door de VS werd geduld, is een verdere gemeenschappelijke weg in ieder geval twijfelachtig. Door de verkiezingsoverwinning van de Moslimbroeders bij de parlements- en presidentsverkiezingen ontwikkelt zich hier een nieuw regime, dat noch met de VS noch met Europa gemeenschappelijke waarden heeft. Desondanks pleit Kissinger in het belang van beide landen voor verdere samenwerking.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/0010 ... Arabellion

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Eliabe
Berichten: 3982
Lid geworden op: di mei 12, 2009 8:11 pm

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Eliabe »

Ze kunnen de naam beter maar veranderen in "Arabische winter".
God schiep mens en dier, maar welke idioot bracht de islam hier?

Gebruikersavatar
KevinB
Berichten: 1436
Lid geworden op: vr okt 14, 2011 4:42 pm
Locatie: Vlaanderen

Bericht door KevinB »

Of nog beter, islamitische winter.

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Dhana »

Zolang ze maar in eigen land blijven en niet naar elders komen om de harde hand van dat broederschap te laten voelen, vind ik het oke. Laten ze het eigen land maar naar de gallemiezen helpen want daar kan je op wachten.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Dhana
Berichten: 7963
Lid geworden op: do nov 27, 2008 10:15 am

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Dhana »

Dhana schreef:Zolang ze maar in eigen land blijven en niet naar elders komen om de harde hand van dat broederschap te laten voelen, vind ik het oke. Laten ze het eigen land maar naar de gallemiezen helpen want daar kan je op wachten.

O, jee. Hoe ironisch. Lees ik net dat gallemiezen bargoens is en afgeleid is van twee Hebreeuwse woorden.
Wil je in het leven werkelijk leren, moet je in staat zijn buiten het eigen ego te schouwen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47839
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Pilgrim »

Een botsing tussen twee wereldvisies

De hoop dat na de Arabische Lente het Midden-Oosten en Noord-Afrika vrijheid en democratie zouden omarmen, was al enigszins op de proef gesteld met de opkomst van de conservatieve islam. Maar na de rellen die zijn uitgebroken door de anti-islamfilm is het optimisme nog verder de bodem in geslagen.

Aanleiding voor de betogingen in de Arabische wereld is een obscuur filmpje op het internet waarin door toedoen van een Egyptisch-orthodoxe Koptische man in Californië, de islam belachelijk wordt gemaakt. De betogers zijn woedend dat de VS toestaan dat hun profeet Mohammed, die hen het meest dierbaar is, belachelijk wordt gemaakt. Ze hebben gezien de religieuze gevoeligheden het recht om boos te zijn, maar het geweld dat met de betogingen gepaard gaat verdient scherpe afkeuring.

De VS benadrukken dat de film verwerpelijk is maar dat die op grond van het recht op vrije meningsuiting in een moderne, vrije samenleving niet verboden kan worden. Voor de betogers is dat onbegrijpelijk. Het filmpje is in Amerika gemaakt, dus Amerika had het kunnen verbieden, vinden zij. De vrijheid die het Westen als een van de belangrijkste verworvenheden beschouwt, zien veel moslims als een ondermijning van hun geloof en tradities. Hier botsen twee wereldvisies op elkaar. ‘Zij’ zien westerse normen en waarden als een bedreiging voor hun traditionele manier van leven. ‘Wij’ vinden dat een individu vrij is om te denken en te zeggen wat hij wil, zonder bemoeienis van religieuze en/of wereldlijke leiders.

In het Westen wijzen sommigen er op dat de anti-westerse leuzen, de aanvallen op diplomatieke posten en de vlagverbrandingen niet te serieus moeten worden genomen. Het zou maar om een betrekkelijk gering aantal betogers gaan. Maar het feit dat de gewelddadige betogers bijna zonder enig tegengeluid hun gang kunnen gaan, wijst er op dat het protest breed wordt gedragen. Het kan ook zijn dat gematigden zich er niet tegen uit durven te spreken omdat zij zich geïntimideerd voelen door de radicale moslims. Duidelijk is dat in beide gevallen de politieke islam razendsnel het vacuüm heeft opgevuld dat is ontstaan in de nasleep van de Arabische Lente. Het mag dan gaan om een relatief klein aantal extremisten, zij bepalen wel voor een belangrijk deel de koers die de Arabische wereld vaart. Daarom doen de politieke en religieuze leiders van de landen waar gewelddadige betogers de straat zijn opgegaan ook niet hun best er op te wijzen dat de film geen georganiseerde westerse aanval is op de islam.

De westerse inspanningen om islam en moderniteit met elkaar te verzoenen, zijn tot nu toe mislukt. In Irak en Afghanistan is er geen sprake van een democratische gezindheid bij de meeste burgers. De Arabische Lente, die van harte werd ondersteund door het Westen, heeft ook niet gebracht waarop werd gehoopt. De teleurstelling daarover kan in het Westen uitmonden in moedeloosheid. Maar de regio is gezien de mensenrechten, de positie van niet-islamitische minderheden en de strategische ligging te belangrijk om aan zich zelf over te laten. De enige optie is om met elkaar in gesprek te blijven en er op te wijzen dat geloof en democratie niet op gespannen voet met elkaar hoeven te staan.

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=61379
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47839
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Pilgrim »

Geef moslims hun dictators terug, vrije moslims zijn vijand van zichzelf

Aysso Reudink, 22-08-2016

Afbeelding

Islam en democratie verdragen zich niet

De Syrische burgeroorlog duurt nu ruim vijf jaar zonder dat er enig vooruitzicht op een stabiele vrede is. Wat in maart 2011 begon als een protestbeweging tegen het bewind van president Bashar al-Assad is uitgegroeid tot een alles vernietigende oorlog tussen elkaar bestrijdende groeperingen met elk een eigen agenda.

Regeringsleger, vrijheidsstrijders, religieuze en etnische groeperingen alsmede de terreurorganisaties Al-Nusra en Islamitische Staat hebben Syrië in een hel veranderd. Tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen zijn het gevolg. Europa kijkt toe en vangt vluchtelingen op, terwijl Amerika de strijd met ISIS voert. Rusland, met op de achtergrond Iran, steunt het regime Assad. Aan de anarchie en bloedige chaos komt voorlopig geen einde. De toestand in Syrië is uitzichtloos.

Arabische Lente
Syrië is het derde land dat in de afgelopen 15 jaar een failed state is geworden. De beide landen die Syrië voorgingen zijn Irak en Libië. Belangrijke dictatoriale landen die nog wel functioneren zijn Egypte, Saoedi-Arabië en Iran.

Nadat de westelijke coalitie, onder leiding van de VS, het bewind van Saddam Hussein ten val had gebracht en zich uit het land had teruggetrokken, is Irak feitelijk onbestuurbaar geworden. Democratische verkiezingen hebben niets gebracht. Religieuze conflicten en stammenoorlogen hebben Irak volledig gedestabiliseerd.

De val in 2011 van het Khadaffi-regime in Libië is van hetzelfde laken een pak. Ook daar, na de aanvankelijk door het westen gesteunde Arabische Lente, heerst er chaos en onderlinge strijd.

In Egypte werd president Mohamed Morsi en zijn Moslimbroederschap door het leger naar huis gestuurd. De Arabische Lente daar was niet meer dan een door het leger opgevoerd toneelstukje onder leiding van generaal en huidige president Abdel Fattah Saeed al-Sisi. Resultaat is wél dat er in Egypte onder deze dictator relatieve orde en rust heerst.

Vrije moslims
De vraag die gesteld kan worden is of moslimlanden uiteindelijk niet beter af zijn met een dictator. De bevolking droomt aanvankelijk van democratie, maar eenmaal verlost van de dictatuur gaan ze elkaar te lijf. Moslims hebben niets met democratie en dat is inherent aan hun godsdienst. Islam en democratie verdragen zich niet.

Dictators martelen en doden hun tegenstanders zonder enige vorm van proces. Daar zijn het immers dictators voor. De tienduizenden slachtoffers hebben de hel op aarde beleefd, laat daar geen misverstand over bestaan. Dat is de ene kant van de medaille.

De andere is dat er onder het regime van Sadam en Khadaffi orde en rust in Irak en Libië heerste. Opstandige groeperingen werden zonder pardon geëlimineerd. Er was een fatsoenlijke gezondheidszorg, onderwijs en een functionerende infrastructuur. Ook was er redelijke welvaart. Natuurlijk was er angst onder de bevolking, maar die was redelijk beheersbaar zolang men het regime niet voor de voeten liep. Vergelijk de situatie van toen met de chaos en barbarij die nu in die landen heerst. Dictators zijn voor moslimlanden schijnbaar het minst kwade. In vrijheid levende moslims blijken immers een gevaar voor zichzelf te zijn.

Het steunen van de rebellengroepen in Syrië mag dan nobel lijken, wie het gehele plaatje bekijkt ziet dat ook Syrië uiteindelijk niet zonder een dictator kan. Assad, de slager van Damascus, is gehaat in het westen, maar wat is het alternatief? Verdwijnt Assad dan zal het machtsvacuüm opgevuld worden door religieuze en etnische anarchisten, met als gevolg nog meer barbarij.

Beschaving
Wij in het westen moeten inzien dat wat wij onder democratie verstaan niet toepasbaar is in moslimlanden. Ons verheven gevoel over westerse normen en waarden, kortom al wat wij beschaving noemen, wordt in moslimlanden niet begrepen. Het algemeen belang, voor ons een vanzelfsprekendheid, geldt in die landen niet. Het is de religie en de stam die bepalend zijn, niet de natie.

Sinds het ontstaan van de islam in de 7e eeuw zijn moslimlanden blijven steken in de Middeleeuwen. Economisch onderontwikkeld en in wetenschappelijk opzicht geen rol van betekenis spelend hebben moslims door de eeuwen heen het slachtofferschap tot kunst verheven. InshAllah, als God het wil, maar zelfverantwoordelijkheid nemen?

Importeren van achterlijkheid
Laat Europa de handen aftrekken van de moslimlanden en investeren in het adequaat bewaken van de buitengrenzen. Met het verder importeren van de achterlijkheid komt onze eigen democratie en beschaving op termijn in gevaar.

Het cliché zegt dat elk volk de leider krijgt die het verdient. Daarom, geef de moslimlanden hun dictators terug. Ze verdienen niet beter en ze kunnen niet zonder. De praktijk bewijst dat elke dag opnieuw.

http://politiek.tpo.nl/column/geef-mosl ... ors-terug/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47839
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Skepsis over Arabische Lente

Bericht door Pilgrim »

Waar is die Arabische lente nou gebleven?

Geerten Waling, 8 aug 2017

Afbeelding

Jubelende commentatoren, huilende verslaggevers, juichende mensenmassa’s – mooi was ze hè, die ‘Arabische lente’? In 2011 was de hele westerse wereld gevangen in een zinsbegoocheling toen een revolutiegolf over Tunesië, Libië, Egypte, Syrië en Jemen spoelde. De vergelijking met 1989 was gemakkelijk gemaakt. Veel té gemakkelijk.

We weten inmiddels dat de revoluties geen betere regimes hebben opgeleverd, eerder het tegenovergestelde. Waar is het misgegaan?

Terug naar 2011
Niet iedereen liet zich in de luren leggen in 2011, toen de opstanden uitbraken. Voor Vanity Fair schreef Christopher Hitchens een scherpe column waarin hij vertelde over zijn eigen ervaringen met revoluties in de loop der jaren. Lissabon (1974), Zuid-Korea (1985), Tsjecho-Slowakije (1988), Hongarije en Roemenië (1989) en ook Chili, Polen en Spanje zag hij door de democratische wasstraat gaan.

Wat Hitchens bij al die revoluties had gezien, daarvan was in de Arabische wereld in 2011 geen spoor te bekennen. Relatief geletterde burgers, bijvoorbeeld, die wisten wat zij wilden: leven volgens de westerse standaarden. En die wisten hoe zij dat wilden bereiken: met democratische leiders en partijen die een democratische rechtsstaat zouden opbouwen. Ondergronds waren deze leiders en bewegingen allang aanwezig, de infrastructuur lag er al.

De Arabische storm
In Nederland was het Afshin Ellian, als Iraans vluchteling een ervaringsdeskundige als het gaat om mislukte revoluties, die er al vroeg op wees dat het frame ‘lente’ complete nonsens was. Een ‘Arabische storm’ noemde hij de revoluties consequent.

Hitchens en Ellian kregen gelijk. 2011 werd geen 1989. Nieuwe democratische rechtsstaten zijn in geen velden of wegen te bekennen aan gene zijde van de Middellandse Zee. Eerder was 2011 een 1789. De Franse Revolutie kostte de kop aan koning Lodewijk XVI, maar veel beter werd het niet. Een bloedige terreur barstte los, jaren van bloedvergieten, onzekerheid en onvrijheid waren het gevolg.

Alexis de Tocqueville concludeerde al dat de Franse Revolutie niet zozeer de verdienste was van dappere revolutionairen, maar het gevolg was van een vermolmd absolutistisch systeem. Radicalen als Robespierre hoefden er maar een duwtje tegen te geven en de troon stortte in elkaar. Net als de islamisten vandaag de dag in de Arabische wereld.

1848: de Europese lente
Het begrip ‘lente’ is meer van toepassing op 1848, toen in tientallen steden in Europa revoluties uitbraken. Omdat het gebeurde in de lentemaanden, maar zeker ook vanwege de democratische belofte kreeg 1848 meteen al de naam ‘lente der volkeren’. De Franse koning vluchtte, net als de vorst Metternich, andere koningen kozen eieren voor hun geld en accepteerden een (meer) democratische Grondwet, zoals koning Willem II in Nederland.

Ook 1848 veranderde de boel niet definitief. Frankrijk met keizer Napoleon III en Duitsland onder kanselier Bismarck werden voorlopig heus geen voorbeeldige democratieën. Toch zijn er goede redenen om de democratische transities in 1848 te associëren met de prille doch beloftevolle lentezon.

De Arabische wereld ziet nog lang geen lente
Wat de Europese lente zo onderscheid van de Arabische storm, is dat er ondergronds al allerlei leiders en bewegingen waren opgestaan die de revoluties in Parijs, Berlijn, Wenen en tientallen andere steden op een hoger plan konden tillen. Die een publiek debat konden voeren, met felle redevoeringen en overtuigende geschriften, die capabele kandidaten konden leveren voor parlementen, die hun achterban konden trainen om het democratische spel te spelen.

Centraal in de revoluties van 1848 stond het samenspel van individuele, zelfbewuste burgers in verenigingen die al op politieke partijen gingen lijken. In debatten die parlementair waren, met respect voor de oppositie en haar standpunten. In een politiek systeem waarin iedereen een plek moest krijgen, niet alleen de mensen van de eigen clan, religie of ideologie.

De Arabische wereld scoort op al die punten zwak. De democratie lijkt er verder weg dan ooit.

bron
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Plaats reactie