Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

In dit forum bespreken wij de onlusten en andere uitwassen van de islamitische revolutie.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 28, 2020 12:03 pm

Zorgelijk. Waar willen de Syrische vluchtelingen de grens over steken. De grens naar Griekenland of Bulgarije is het meest logisch. En fingers crossed dat deze twee landen de stroom jonge mannelijke asielzoekers tegen kan houden,

Turkije zet grenzen open: Syriërs naar EuropaTurkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet meer tegen. Dat heeft de Turkse regering bekendgemaakt. Het land verwacht een grote nieuwe stroom aan vluchtelingen uit Syrië, vanwege de gevechten in de regio Idlib.

Ongeveer een miljoen mensen zijn al op de vlucht voor het geweld. De meeste mensen zijn richting de Turkse grens getrokken. In Turkije zijn al veel Syrische vluchtelingen aanwezig, waardoor Ankara zegt dat het de vluchtelingenstroom niet meer aankan. In totaal herbergt het land ruim vier miljoen op de vlucht geslagen Syriërs.

De Turken hebben de grens opengegooid na het verlies van 33 militairen bij de aanval in Noord-West Syrië.

De politie, kustwacht en grensbewaking hebben het bevel gekregen de grenzen niet langer gesloten te houden, meldt persbureau Reuters.

De maatregel zet druk op de vluchtelingendeal die Turkije en de EU in 2016 sloten, waarin Ankara toezegde vluchtelingen tegen te houden. Beide partijen spraken toen af dat alle migranten die aankomen in Griekenland mogen worden teruggestuurd. Voor elke teruggenomen migrant zou Europa een Syrische vluchteling naar de EU laten overkomen. Voor de opvang van de ruim 3,5 miljoen vluchtelingen in Turkije betaalt de EU in ruil 1,5 miljard euro per jaar.

Een van de geestelijke vaders van dat akkoord, de Oostenrijker Gerald Knaus van de denktank Europees Stabiliteit Initiatief, zei vrijdag dat een internationale conferentie over vluchtelingen uit Idlib en een vervolg op de EU-Turkijedeal „dringend nodig” is.

De Turkse president Erdogan heeft al vaker gedreigd „de poorten naar Europa” open te zetten, onder meer nadat de EU afgelopen najaar kritiek had op de Turkse inval in Syrië.

Griekse grens
Griekenland verscherpt de controles bij de Turkse grens nu Turkije Syrische vluchtelingen die naar Europa willen, niet meer tegenhoudt. Een bron bij de politie zei dat de grenspatrouilles op land en zee zijn verdubbeld en dat er een algemene oproep tot verhoogde paraatheid is gedaan.

„Alles is onder controle, er is geen reden tot bezorgdheid”, zei deze bron.

Een regeringsbron zei dat Griekenland in contact staat met de Europese Unie en de NAVO na de recente escalatie in het Syrische Idlib.

Turkse media meldden dat momenteel ongeveer driehonderd migranten in noordwestelijke richting naar de Turks-Griekse grens lopen.

Griekenland was de belangrijkste toegangspoort voor honderdduizenden vluchtelingen die tijdens een massale uittocht in 2015 en 2016 uit Turkije stroomden. Daar kwam een eind aan toen de EU met Turkije een deal sloot.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 28, 2020 12:45 pm

Afbeelding
Migranten vanochtend onderweg naar de Turks-Griekse grens. © AP


Volgens Turkije wandelen vanochtend alvast honderden vluchtelingen en migranten richting grensposten tussen Turkije en Griekenland. Onder hen niet alleen Syriërs, maar volgens het persbureau Demiroren ook Iraniërs, Irakezen, Pakistani en Marokkanen. In Istanbul zouden bussen klaarstaan.

,,We hebben erover gehoord op televisie”, zegt de Afghaanse migrant Sahin Nebizade (16) tegen persbureau Reuters. Hij nam vanochtend met nog andere migranten een taxi van Istanboel richting Edirne, bij de Turks-Griekse grens, tweehonderd kilometer verderop. ,,We woonden in Istanboel, en we willen nu via Edirne naar Griekenland.”

Verscherpte controles
Intussen verscherpt Griekenland de controles bij de Turkse grens. Een bron bij de politie zei dat de grenspatrouilles op land en zee zijn verdubbeld en dat er een algemene oproep tot verhoogde paraatheid is gedaan. ,,Alles is onder controle, er is geen reden tot bezorgdheid”, zei deze bron. Griekenland staat in contact met de Europese Unie en de NAVO. Griekenland was de belangrijkste toegangspoort voor honderdduizenden vluchtelingen die tijdens een massale uittocht in 2015 en 2016 uit Turkije stroomden. Daar kwam een eind aan toen de EU met Turkije een deal sloot.

Afbeelding
Syrische vluchtelingen wachten op de bus om naar de grens te reizen. © EPA


BRON
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 28, 2020 2:22 pm

Hek van de dam: escalatie Syrië dreigt grote gevolgen te krijgen voor Europa

Het hek is van de dam. Een dramatische escalatie in Syrië dreigt gigantische repercussies te krijgen voor het Midden-Oosten, Europa en de rest van de wereld. Turkije en Rusland staan oog in oog met elkaar nadat bij een luchtaanval in Idlib meer dan dertig Turkse soldaten omkwamen. Om Europese landen tot actie te dwingen, heeft Turkije de grenzen voor vluchtelingen opengezet.

Grote groepen Syriërs hebben al hun spullen gepakt om naar Europa te komen. Een klein deel is zelfs al onderweg. De Turkse regering heeft de politie, kustwacht en douane de opdracht gegeven hen niet in de weg te staan. In reactie daarop verscherpt Griekenland zijn patrouilles langs de grens.

De NAVO komt vrijdag bijeen op basis van artikel 4, wat betekent dat de veiligheid van een van de lidstaten in gevaar zou zijn. Turkije speelt daarmee hoog spel. Door de grenzen open te zetten, zet het de Europese landen onder druk die het juist nodig hebben om weerstand te bieden aan Rusland en het Syrische regime. Het is bovendien met name in gevaar gekomen vanwege zijn militaire avontuur in Syrië. Ankara stuurde de afgelopen weken duizenden soldaten naar een levensgevaarlijk gebied.

Ankara wil dat de internationale gemeenschap een no-flyzone boven Idlib instelt. Daar zal de NAVO niet mee instemmen, aangezien het daardoor rechtstreeks in confrontatie zou komen met Rusland, dat het Syrische luchtruim controleert.

Als wraak voor de luchtaanval waarbij zeker 33 Turkse soldaten omkwamen, heeft het Turkse leger al een reeks aanvallen uitgevoerd op posities van het Syrische regime. Het claimt daarbij meer dan 300 soldaten te hebben gedood. Turkije heeft dramatische beelden vrijgegeven van de wraakacties: een poging tot spierballenvertoon. Het voerde ook aanvallen uit op de provincie Latakia, de traditionele thuisbasis van het regime waar ook veel Russische troepen zijn gelegerd.

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke luchtactie. Het geeft Turkije zelf de schuld van het hoge dodental, omdat die de posities van zijn troepen niet zou hebben doorgegeven. Ankara claimt dat wel te hebben gedaan. De Turkse president Erdogan heeft vrijdag met Vladimir Poetin gesproken over de crisis. Het lijkt onmogelijk om de geest weer terug in de fles te krijgen. Rusland heeft al twee fregatten met kruisraketten richting de Syrische kust gedirigeerd.

Turkije verloor deze maand al meer dan 50 soldaten in Idlib, deels door artillerievuur van het Syrische leger, deels door Russische luchtaanvallen. Het claimt, voor de escalatie van vrijdag, al meer dan 1700 Syrische regeringsstrijders te hebben gedood. Naast tientallen tanks, drie helikopters en tal van pantservoertuigen en artilleriegeschut.

Turkije in spagaat
Turkije bevindt zich in een spagaat vanwege zijn zigzaggende buitenlandbeleid. Het nam de afgelopen jaren afstand van Amerika en Europa, om nu weer om hun steun te vragen. Ankara was boos op de Amerikanen omdat die de Koerden steunden en bepaalde militaire middelen weigerden te leveren. Het hekelde daarnaast Europa, dat weigerde vluchtelingen op te nemen en meer en meer afstand nam van het land dat in een niet al te lang verleden zelfs nog uitzicht had op lidmaatschap van de Europese Unie. Het koos daarop voor nauwere banden met Rusland. Naar het nu lijkt een verkeerde gok.

Damascus is samen met Rusland en pro-Iraanse milities een offensief gestart om Idlib, het laatste rellenbolwerk, onder controle te krijgen, ook al heeft Turkije daar 12 observatieposten die officieel moeten toezien op een staakt-het-vuren. Ankara zet zijn hakken in het zand omdat het vreest voor de instroom van miljoenen vluchtelingen en omdat het een rol wil spelen in de vorming van het na-oorlogse Syrië.

Harde lijn doet het goed bij de Turken
Turkije zou een nieuwe exodus inderdaad moeilijk kunnen verwerken. Het land was de afgelopen jaren gastvrij voor de meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen binnen zijn grenzen. Het ontving miljarden uit Brussel om die ook daar te houden. Maar nu de Turkije economie in het slop zit, neemt de afkeer tegen de Syriërs toe. Erdogan weet dat een een harde lijn het goed doet bij de Turken. Hun steun heeft de president nodig, zeker na een gevoelig verlies bij lokale verkiezingen.

Hij stelde het Syrische regime een ultimatum: het moet zich voor eind deze maand terugtrekken uit Idlib. Doet het dat niet, dan volgt een groot tegenoffensief. Het heeft de middelen om het moegestreden regeringsleger te verslaan, maar om op te staan tegen het Russische leger is een ander verhaal. Toch bezweert Erdogan ’geen enkel stap terug te nemen’.

Het regime is vast van plan het gebied, samen met Rusland, over te nemen. Het wist onlangs een belangrijke snelweg voor het eerst in acht jaar onder controle te krijgen. Een belangrijke overwinning die het ziet als het begin van een mogelijk herstel van de economie van het land. Jihadisten wisten deze week echter weer een dorpje langs de snelweg te heroveren.

Het grootste probleem van Turkije voor het verwerven van westerse steun voor zijn militaire acties, is dat Idlib grotendeels gecontroleerd wordt door moslimextremisten, van wie in ieder geval een deel banden heeft met Al-Qaeda. Turkije zou deze jihadisten volgens een eerder akkoord met Rusland moeten ontwapenen en scheiden van de gematigde rebellen. Het is daar niet in geslaagd. De jihadisten trekken nu op tegen het regime samen met door Turkije gesteunde rebellen.

Grootste humanitaire catastrofe tot dusver
Zoals altijd zijn de burgers het grootste slachtoffer. De oorlog kende al vele tragedies, maar Idlib is de grootste humanitaire catastrofe tot dusver. De provincie telt drie miljoen mensen. Een derde van hen is de afgelopen drie maanden op de vlucht geslagen. De Syriërs kunnen geen kant op: zij zien de regeringstroepen oprukken, maar Turkije houdt zijn grens dicht.

Hun gebied wordt steeds kleiner. Zo’n 10 procent van hen heeft geen dak boven zijn hoofd, terwijl de temperaturen de afgelopen weken op sommige plekken tot ver onder het vriespunt daalden. Verschillende baby’s en kinderen zijn doodgevroren. Blijven is echter ook geen optie: Russische gevechtsvliegtuigen en Syrische helikopters bombarderen alles wat los en vast zit: scholen, moskeeën, medische klinieken.

Vrees voor vluchtelingen met coronavirus
Het Westen keek tot dusver grotendeels weg, moe van negen jaar oorlog. Amerika heeft zijn handen sowieso grotendeels van het Midden-Oostren afgetrokken, terwijl Europa al jaren nauwelijks een rol van belang speelt. Toch komt het conflict met de verwachte vluchtelingenstroom, zeker als Turkije straks ook de grens met Syrië zou openen, weer torenhoog op de agenda te staan, net onder de coronacrisis. Het grootste gevaar is als deze twee zaken samenkomen. Het virus waart ook door het Midden-Oosten, waar Iran laat zien hoe slecht de autoriteiten in staat zijn om daartegen in actie te komen. De vrees is groot dat het virus zal huishouden onder de toch al fysiek zwakke vluchtelingen. Daarvan zijn er zo’n zes miljoen in de buurlanden, plus zes miljoen ontheemden in Syrië zelf.

Als een deel daarvan richting Europa trekt, is het hek van de dam.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 28, 2020 2:30 pm

LOL. VVD-Kamerlid: ’We laten ons niet chanteren door Erdogan’ [icon_lol.gif]

„Turkije moet de deal nakomen”, meent VVD-Kamerlid Bente Becker. Ze wijst erop dat Ankara miljarden euro’s aan steun ontving om mensen op te vangen. „We laten ons niet chanteren door Erdogan”, zegt ze over de Turkse president.


In Den Haag groeit de ongerustheid over het Turkse voornemen de grenzen open te gooien voor een grote stroom Syrische migranten. De VVD vraagt om noodscenario’s uit Europa, nu het er op lijkt dat de miljardendeal met Turkije om migranten tegen te houden niets waard is.

Geert Wilders constateert dat Erdogan ’de grenzen open zet’. „Syriërs kunnen ongehinderd van Turkije naar Europa. En zullen weer massaal komen”, waarschuwt de PVV-voorman.

Aan de andere kant van het politieke spectrum pleit GroenLinks juist voor meer aandacht voor de Syriërs die naar onderdak zoeken in Europa. „Terwijl Turkije, dat in Syrië niets te zoeken heeft, nu nota bene de NAVO om hulp vraagt, bekommert niemand zich om de vluchtelingen”, vindt Kamerlid Bram van Ojik. „Wanneer laat de EU weer eens wat solidariteit zien?”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40241
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 28, 2020 4:19 pm

De beste manier om een vluchtelingenstroom te stoppen is de situatie in Syrië te normaliseren. Dus alle jihadisten weg. Maar daar hebben de EU en Erdogan geen behoefte aan want dan blijft Assad zitten en 'Assad regime weg' is nog altijd het doel waarnaar gestreefd wordt. Hoeveel dood en ellende deze uitwas van de 'Arabische Lente' ook brengt.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Vr Feb 28, 2020 4:46 pm

Met bussen worden ze naar de grens gebracht.

Afbeelding

The exodus, live on Turkish television.

Afbeelding

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40241
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 28, 2020 5:28 pm

Kijk, arme zielige vluchtelingen die blij op weg gaan naar het beloofde land (Duitsland van Merkel).

Afbeelding

en nog meer "men of fighting age" die er wel zin in hebben:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44678
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Pilgrim » Vr Feb 28, 2020 11:06 pm

Erdoğan gooit Turkse grenzen open...

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 1:55 pm

Ik ben benieuwd waar de Europagangers hun nacht doorgebracht hebben. Er zullen geen hotels beschikbaar zijn aan de grens van Bulgarije.


Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn inmiddels achttienduizend vluchtelingen de Turkse grens met de rest van Europa overgestoken.

Afbeelding

Vrijdag maakte Erdogan bekend de grenzen niet langer gesloten te houden, waardoor Syrische vluchtelingen ongehinderd naar Europa kunnen komen.

Op beelden van persbureau Reuters is te zien dat honderden migranten de grens met Griekenland proberen over te steken. De Griekse politie probeert ze tegen te houden, waardoor een deel van de migranten in 'niemandsland' strandt. Ook wordt er traangas ingezet.

De Griekse overheid heeft na het Turkse besluit de grens voor een deel gesloten en extra politie ingezet. Het land zegt meer dan vierduizend vluchtelingen te hebben tegengehouden. Griekenland heeft een grens van ongeveer 300 kilometer met Turkije.

Ook Hongarije heeft de grensbewaking opgevoerd, zo maakte het zaterdag bekend. Volgens dat land heeft Erdogan de Hongaarse premier Viktor Orbán hoogstpersoonlijk opgebeld om hem te waarschuwen voor de vluchtelingenstroom.

Turkije zet EU onder druk
Het Turkse besluit lijkt bedoeld om de EU onder druk te zetten om niet afzijdig te blijven in het conflict in de Syrische provincie Idlib. Donderdag werd daar een bombardement uitgevoerd, waarbij 33 doden vielen.

Turkse televisiestations zenden livebeelden uit van vluchtelingen die per boot de verschillende Griekse eilanden nabij het Turkse vasteland proberen te bereiken. Ook stonden vrijdag in Istanboel bussen klaar om vluchtelingen naar de grensplaats Edirne te rijden.

Erdogan verwacht dat zondag tussen de 25.000 en 30.000 mensen de Turkse grens zijn overgestoken
.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 2:39 pm

Nog meer nieuws via Jenan Moussa...Filmpje

Refugees have reached the Turkish Greek border close to #Edirne & now they are stuck there.

They cant go back to Turkey becaue Turkish soldiers are not allowing them.

And they cant move forward because Greece isnt allowing them.

Video via @salam_aldeen1


This is the Greek /Turkish border near Edirne, and the people are stuck and can’t go back to Turkey because the Turkish soldiers will not let them come back, and now the Greeks are throwing teargas on refugees. The… https://instagram.com/p/B9G45F6Hw93/?ig ... v7k6z583i6

Update: Turkish/ Greek border, the Greek authorities are throwing gas on people, there is innocent women and children who are stuck in a political game. The refugees are begging for help.
#findsolution… https://instagram.com/p/B9HgFVynlvw/?ig ... tjl3tck6i4

Update right now: Greek border authorities are attacking again the refugees who are stuck at the borders.

Update: Greek/Turkey border Edirne, the Greek police have been shooting with tear gas since 4 am, there is innocent women and children, this people are stuck they can’t go back to Turkey or go Forward to Greece,… https://instagram.com/p/B9JRB-2nXVw/?ig ... 1gzdlycqat


Ik was hier al bang voor. De Europagangers verlangen straks weer terug naar hun veilige tent of huis in Turkije.
.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 2:49 pm

En wat voor soort wil er graag naar Europa? Oordeel zelf.

Pinar Akbas heeft deze video vertaald.

‘Ik heb een maand in TR in de cel gezeten, ze hebben ons vandaag vrijgelaten. Ik ga mijn plan trekken in Europa. De politie heeft ons tot aan de grens gebracht met auto’s.’


FILMPJE
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40241
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Mahalingam » Za Feb 29, 2020 3:08 pm

Volgens Erdogan hebben al 18.000 migranten Europa bereikt. Uit Griekenland komen andere cijfers.
Griekse politie arresteert tientallen migranten
De Griekse grenspolitie heeft zaterdag zeker 66 mensen gearresteerd die vanuit Turkije illegaal de grens waren overgestoken. Volgens een regeringswoordvoerder maakten de mensen deel uit van een grote groep vluchtelingen die massaal de EU binnen probeerde te komen. Het ging om een georganiseerde poging de grens over te steken, aldus Athene.

„Meer dan 4000 illegale grensoverschrijdingen zijn afgewend”, stelde de zegsman op de staatstelevisie ERT na een crisisvergadering onder leiding van premier Kyriakos Mitsotakis. „We hebben standgehouden en hebben onze grenzen, die ook EU-grenzen zijn, beschermd.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1798867885/griekse-politie-arresteert-tientallen-migranten

Die 66 hebben dus hun doel bereikt: asiel aanvragen. Want terug naar Turkije zit er echt niet in.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 3:41 pm

Mahalingam schreef:
Die 66 hebben dus hun doel bereikt: asiel aanvragen. Want terug naar Turkije zit er echt niet in.


Ja, deze invasie krijgt een lange staart. Als Turkije deze mensen niet terug neemt, dan ontstaat er een ramp.

Ik ben benieuwd wat de EU dan gaat doen.

De Griekse regering heeft 50 marine-oorlogsschepen en 10 helikopters ingezet om de Griekse Eilanden te beschermen tegen de invasie van immigranten die Erdogan heeft losgelaten.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44678
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Pilgrim » Za Feb 29, 2020 5:24 pm

Hongarije neemt geen enkel risico: ‘Hongarije voert bewaking op bij de grenzen’

Geplaatst op 29 februari 2020

Afbeelding
Een zelfverzekerde Hongaarse minister-president Viktor Orbán.

Met het nieuwe gewapende conflict – of mini-oorlog, het is maar hoe je het wilt noemen – tussen Turkije en Syrië ziet Hongarije de bui weer hangen. Het neemt geen risico en besluite om direct de grenzen te versterken en beter te controleren. In het verleden kreeg Hongarije al veel kritiek om het geplaatste hekwerk, zal het nu weer allerlei bagger over zich heen krijgen?

Na een goed telefoongesprek tussen Viktor Orbán en Recep Tayyip Erdoğan heeft de Hongaarse premier besloten om de zuidgrenzen extra te gaan bewaken. Hongarije vreest namelijk voor een herleving van de zogeheten Balkan-route, die mede mogelijk werd gemaakt door de Wir-schaffen-das-vrijbrief van Merkel.

“Hongarije moet de bescherming van zijn grenzen versterken en speciale aandacht besteden aan ontwikkelingen op de Balkan-migratieroute”

Ondertussen hebben Bulgarije en Griekenland al de grensbewaking opgeschroefd, waardoor er een nu een soort van niemandsland/tussenland is ontstaan. Wat dit voor toekomstige gevolgen met zich zal meebrengen weten we nog niet.

Erdogan wil de Europese deal uit 2016 niet meer nakomen mocht er een verslechtering ontstaan in het conflict met Syrië. De NAVO-landen zijn solidair met Turkije, maar wellicht is het handiger om naast solidariteit de Turken ook echt te steunen. Dit zal ook krachtig signaal afgeven aan Rusland, namelijk dat er niet te spotten valt met EU/NAVO.

Ondertussen neemt Hongarije alvast voorzorgsmaatregelen.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020 ... um=twitter
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 6:38 pm

Turkse bussen worden gevuld met Arabische mannen en naar de Griekse grens gereden: “Ons doel is Europa”

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 40241
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Mahalingam » Za Feb 29, 2020 8:02 pm

" De NAVO-landen zijn solidair met Turkije, maar wellicht is het handiger om naast solidariteit de Turken ook echt te steunen. Dit zal ook krachtig signaal afgeven aan Rusland, namelijk dat er niet te spotten valt met EU/NAVO."


De Nato/EU zou dus moeten meehelpen om het Ottomaanse Rijk te herstellen?
Wat moet ik mij voorstellen bij "ook echt te steunen." ? Kanonnen, luchtafweer, straaljagers, heel veel bommen en kruisraketten?
Of moeten onze soldaten hun leven gaan geven voor de dromen van Erdogan?
En de NATO weet dat Russen blijven doorvechten, dat deden ze in de vorige oorlog ook al. Waar start de NATO dan? In Estland? Waar stopt de NATO dan? Bij Kamsjatka?
En vergeet niet: NATO = USA + miezerige bondgenoten. De USA wenst geen kernoorlog want de Russen zullen niet aarzelen om op eigen grondgebied indringers te 'nuken'. Dat standpunt hebben ze overduidelijk diverse malen herhaald.

Ik denk aan het scenario: de NATO boekt vanwege zijn hightech voorsprong op de Russen (onze peperdure F-35's b.v.) enorme successen en de Russen zijn militair uitgeschakeld. Wat dan?
Dan gaan de Russen smeken om vrede.
Maar als ze dat niet doen, wat is dan het alternatief? Rusland bezetten? Probeerden Hitler en Napoleon ook.

Daadwerkelijk meedoen met de Turken geeft een proxy-oorlog tussen Rusland en de Nato.
Cold War revisited maar dan zonder 'Het Rode Gevaar'.
Het volk kan niet alijd overal bang voor zijn. Nu zijn ze het over 'corona' en niet over "de Rus in de keuken" (dan wel onder het bed).
Laatst gewijzigd door Mahalingam op Za Feb 29, 2020 11:10 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Za Feb 29, 2020 9:27 pm

Erdogan: 18.000 migranten staken in dag grens met Europa over

Deze zin klopt niet. 18-000-migranten bivakkeren op dit moment in een no zone gebied.

Anyway...wat zegt de gek nu!!!

De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat.

„Wat deden we gisteren? We hebben de deuren opengezet. We zullen ze niet sluiten...Waarom? Omdat de Europese Unie haar beloften moet nakomen”, verklaarde Erdogan zaterdagochtend. Hij vindt dat de EU Ankara te weinig helpt de lasten van de vluchtelingenstroom te dragen. De president zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 vluchtelingen Europa zijn binnengetrokken.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44678
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Pilgrim » Za Feb 29, 2020 11:35 pm

Duivelsfeest

Geplaatst op 29 februari 2020

Afbeelding
Angela Merkel en Recep Tayyip Erdoğan.

Dictator Erdoğan bevestigt vandaag, 29-02-2020, schaamteloos dat zijn moslimdictatuur Turkije duizenden uitzaaiingen van migranten naar Europa bevordert. Hij durft er de Europese Unie ten onrechte van te beschuldigen de Turken niet genoeg te helpen om de lasten te dragen. Hij ontkent daarmee schromelijk zijn verplichtingen van de miljardendeal die hij met Merkel in 2016 heeft aangegaan, waardoor hij zijn grenzen met de EU gesloten moet houden. “We gaan de deuren niet sluiten”, aldus delinquent Erdoğan.

De EU zal – besluiteloos als altijd – hierover nu eindeloos lang moeten gaan debatteren om de Turkse delinquent ter verantwoording te roepen en de Turken “zwaar af te straffen” voor het niet nakomen van hun verplichtingen.

Intussen doorstaan de moe getergde Grieken een ware nachtmerrie en volgt er nog een grotere nachtmerrie wanneer de volkeren van de EU opnieuw massaal overspoeld zullen worden door ongewenste migranten.

Hoe furieus de rechts denkenden in de EU hierop zullen reageren, is voorlopig nog een raadsel. Gezien ze meestal als bange honden afdruipen, hoeven de links denkenden in de EU zich ook nu geen zorgen te maken en kunnen ze hun grootse duivelsfeest al voorbereiden om hun migrantenvrienden met open armen te ontvangen.

Door: J.A.

https://ejbron.wordpress.com/2020/02/29/duivelsfeest/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Zo Mar 01, 2020 1:30 am

13.000 migranten langs grens tussen Turkije en Griekenland

Zeker 13.000 migranten staan langs de Turks-Griekse grens in een poging om verder Europa in te komen. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag verklaard.

De asielzoekers begonnen massaal naar de grens te gaan nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aankondigde dat hij vluchtelingen die naar Europa wilden niet langer zou tegenhouden. Dat zou hij eigenlijk wel moeten doen, volgens de deal die hij met de EU sloot en de miljarden die hij daarvoor opstrijkt. Erdogan wil echter de druk op Europa opvoeren vanwege de escalerende situatie in Syrië, waar ook Turkse militairen zijn omgekomen. Erdogan telde eerder al 18.000 migranten die de grens zijn overgestoken.

„Duizenden migranten, onder wie gezinnen met jonge kinderen zullen een koude nacht beleven langs de grens tussen Turkije en Griekenland”, meldde de IOM. Het agentschap van de VN geeft hulp aan de migranten langs de 212 kilometer lange grens.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19955
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor King George » Zo Mar 01, 2020 10:37 am

Ariel schreef:
Hek van de dam: escalatie Syrië dreigt grote gevolgen te krijgen voor Europa

Het hek is van de dam. Een dramatische escalatie in Syrië dreigt gigantische repercussies te krijgen voor het Midden-Oosten, Europa en de rest van de wereld. Turkije en Rusland staan oog in oog met elkaar nadat bij een luchtaanval in Idlib meer dan dertig Turkse soldaten omkwamen. Om Europese landen tot actie te dwingen, heeft Turkije de grenzen voor vluchtelingen opengezet.

Spoiler! :
Grote groepen Syriërs hebben al hun spullen gepakt om naar Europa te komen. Een klein deel is zelfs al onderweg. De Turkse regering heeft de politie, kustwacht en douane de opdracht gegeven hen niet in de weg te staan. In reactie daarop verscherpt Griekenland zijn patrouilles langs de grens.

De NAVO komt vrijdag bijeen op basis van artikel 4, wat betekent dat de veiligheid van een van de lidstaten in gevaar zou zijn. Turkije speelt daarmee hoog spel. Door de grenzen open te zetten, zet het de Europese landen onder druk die het juist nodig hebben om weerstand te bieden aan Rusland en het Syrische regime. Het is bovendien met name in gevaar gekomen vanwege zijn militaire avontuur in Syrië. Ankara stuurde de afgelopen weken duizenden soldaten naar een levensgevaarlijk gebied.

Ankara wil dat de internationale gemeenschap een no-flyzone boven Idlib instelt. Daar zal de NAVO niet mee instemmen, aangezien het daardoor rechtstreeks in confrontatie zou komen met Rusland, dat het Syrische luchtruim controleert.

Als wraak voor de luchtaanval waarbij zeker 33 Turkse soldaten omkwamen, heeft het Turkse leger al een reeks aanvallen uitgevoerd op posities van het Syrische regime. Het claimt daarbij meer dan 300 soldaten te hebben gedood. Turkije heeft dramatische beelden vrijgegeven van de wraakacties: een poging tot spierballenvertoon. Het voerde ook aanvallen uit op de provincie Latakia, de traditionele thuisbasis van het regime waar ook veel Russische troepen zijn gelegerd.

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke luchtactie. Het geeft Turkije zelf de schuld van het hoge dodental, omdat die de posities van zijn troepen niet zou hebben doorgegeven. Ankara claimt dat wel te hebben gedaan. De Turkse president Erdogan heeft vrijdag met Vladimir Poetin gesproken over de crisis. Het lijkt onmogelijk om de geest weer terug in de fles te krijgen. Rusland heeft al twee fregatten met kruisraketten richting de Syrische kust gedirigeerd.

Turkije verloor deze maand al meer dan 50 soldaten in Idlib, deels door artillerievuur van het Syrische leger, deels door Russische luchtaanvallen. Het claimt, voor de escalatie van vrijdag, al meer dan 1700 Syrische regeringsstrijders te hebben gedood. Naast tientallen tanks, drie helikopters en tal van pantservoertuigen en artilleriegeschut.

Turkije in spagaat
Turkije bevindt zich in een spagaat vanwege zijn zigzaggende buitenlandbeleid. Het nam de afgelopen jaren afstand van Amerika en Europa, om nu weer om hun steun te vragen. Ankara was boos op de Amerikanen omdat die de Koerden steunden en bepaalde militaire middelen weigerden te leveren. Het hekelde daarnaast Europa, dat weigerde vluchtelingen op te nemen en meer en meer afstand nam van het land dat in een niet al te lang verleden zelfs nog uitzicht had op lidmaatschap van de Europese Unie. Het koos daarop voor nauwere banden met Rusland. Naar het nu lijkt een verkeerde gok.

Damascus is samen met Rusland en pro-Iraanse milities een offensief gestart om Idlib, het laatste rellenbolwerk, onder controle te krijgen, ook al heeft Turkije daar 12 observatieposten die officieel moeten toezien op een staakt-het-vuren. Ankara zet zijn hakken in het zand omdat het vreest voor de instroom van miljoenen vluchtelingen en omdat het een rol wil spelen in de vorming van het na-oorlogse Syrië.

Harde lijn doet het goed bij de Turken
Turkije zou een nieuwe exodus inderdaad moeilijk kunnen verwerken. Het land was de afgelopen jaren gastvrij voor de meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen binnen zijn grenzen. Het ontving miljarden uit Brussel om die ook daar te houden. Maar nu de Turkije economie in het slop zit, neemt de afkeer tegen de Syriërs toe. Erdogan weet dat een een harde lijn het goed doet bij de Turken. Hun steun heeft de president nodig, zeker na een gevoelig verlies bij lokale verkiezingen.

Hij stelde het Syrische regime een ultimatum: het moet zich voor eind deze maand terugtrekken uit Idlib. Doet het dat niet, dan volgt een groot tegenoffensief. Het heeft de middelen om het moegestreden regeringsleger te verslaan, maar om op te staan tegen het Russische leger is een ander verhaal. Toch bezweert Erdogan ’geen enkel stap terug te nemen’.

Het regime is vast van plan het gebied, samen met Rusland, over te nemen. Het wist onlangs een belangrijke snelweg voor het eerst in acht jaar onder controle te krijgen. Een belangrijke overwinning die het ziet als het begin van een mogelijk herstel van de economie van het land. Jihadisten wisten deze week echter weer een dorpje langs de snelweg te heroveren.

Het grootste probleem van Turkije voor het verwerven van westerse steun voor zijn militaire acties, is dat Idlib grotendeels gecontroleerd wordt door moslimextremisten, van wie in ieder geval een deel banden heeft met Al-Qaeda. Turkije zou deze jihadisten volgens een eerder akkoord met Rusland moeten ontwapenen en scheiden van de gematigde rebellen. Het is daar niet in geslaagd. De jihadisten trekken nu op tegen het regime samen met door Turkije gesteunde rebellen.

Grootste humanitaire catastrofe tot dusver
Zoals altijd zijn de burgers het grootste slachtoffer. De oorlog kende al vele tragedies, maar Idlib is de grootste humanitaire catastrofe tot dusver. De provincie telt drie miljoen mensen. Een derde van hen is de afgelopen drie maanden op de vlucht geslagen. De Syriërs kunnen geen kant op: zij zien de regeringstroepen oprukken, maar Turkije houdt zijn grens dicht.

Hun gebied wordt steeds kleiner. Zo’n 10 procent van hen heeft geen dak boven zijn hoofd, terwijl de temperaturen de afgelopen weken op sommige plekken tot ver onder het vriespunt daalden. Verschillende baby’s en kinderen zijn doodgevroren. Blijven is echter ook geen optie: Russische gevechtsvliegtuigen en Syrische helikopters bombarderen alles wat los en vast zit: scholen, moskeeën, medische klinieken.

Vrees voor vluchtelingen met coronavirus
Het Westen keek tot dusver grotendeels weg, moe van negen jaar oorlog. Amerika heeft zijn handen sowieso grotendeels van het Midden-Oostren afgetrokken, terwijl Europa al jaren nauwelijks een rol van belang speelt. Toch komt het conflict met de verwachte vluchtelingenstroom, zeker als Turkije straks ook de grens met Syrië zou openen, weer torenhoog op de agenda te staan, net onder de coronacrisis. Het grootste gevaar is als deze twee zaken samenkomen. Het virus waart ook door het Midden-Oosten, waar Iran laat zien hoe slecht de autoriteiten in staat zijn om daartegen in actie te komen. De vrees is groot dat het virus zal huishouden onder de toch al fysiek zwakke vluchtelingen. Daarvan zijn er zo’n zes miljoen in de buurlanden, plus zes miljoen ontheemden in Syrië zelf.

Als een deel daarvan richting Europa trekt, is het hek van de dam.


De Turkijedeal is dus een wassen neus. Wie had er anders verwacht? Een afspraak met Turkije is geen afspraak. Dit had iedereen van tevoren op een briefje mee kunnen geven. Ik zeg: Opzeggen Turkijedeal en de miljarden op zak houden, grenzen tussen Europa en Turkije dicht, Turkije uit de NAVO, herziening allerlei andere verdragen met Turkije. Schrijf Turkije af!

Helaas, de EU zal wel weer zwichten voor die Turkse chantage. En dan hebben wij gelijk weer een probleem. We moeten alles op alles zetten om die instroom vanuit Turkije tegen te houden. Noord-West Europa is aan een paradigmawisseling toe. De mindset moet naar het realisme zoals dat er in de Visegrad V4-landen Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije is. En in die landen zal geen een ene asieleiser komen, want parasieten worden daar niet in de watten gelegd en hebben derhalve daar ook niets te zoeken.

Terwijl de oplossing toch zo makkelij is? Want laat Turkije in Noord-Syrië maar in z'n sop gaar koken. Het nationale leger van Assad is aan de winnende hand. En daar hoeven wij totaal ons vingers niet aan te branden. Waarom zouden wij ons moeten willen mengen in die Islamitische Middeleeuwse shit hole daar ver van ons bed? Het nationale leger van Assad is veel beter in staat daar het stoepje te vegen. Indien wij ons vingers niet aan Turkije branden, dan brandt het Turkse leger vanzelf wel een beetje op in die hell hole in Noord-Syrië en dimt die megalomane muil van Erdogan vanzelf wel een beetje zonder dat wij daar iets voor hoeven te doen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19955
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor King George » Zo Mar 01, 2020 10:43 am

Maakt Merkel zich alweer op voor nog een rondje Wir schaffen das?

Die Bundeskanzlerin versicherte Präsident Erdoğan der Solidarität der Bundesregierung bei der humanitären Unterstützung der vertriebenen Menschen in Idlib.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/bundeskanzlerin-merkel-telefoniert-mit-dem-tuerkischen-praesidenten-recep-tayyip-erdo%C4%9Fan-1726432

Laat dit sujet alsjeblieft haar enige juiste optreden te weten haar aftreden vervroegen naar een zo snel mogelijke datum!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Zo Mar 01, 2020 11:43 am

Erdogan weet wat de zwakke plek van Europa is

President Erdogan heeft de deur naar Europa open gezet voor vluchtelingen. Maar is dit echt wat de Turken willen? Het lijkt erop dat ze wanhopig op zoek zijn naar steun voor hun strijd in Syrië.

De taal is hard, maar dat zijn we wel gewend van de Turkse president. ,,We houden de poort voor de vluchtelingen niet meer dicht”, zei hij in een speech in Istanbul. ,,De Europese Unie moet zich aan haar beloftes houden.”

Actie is er ook. Duizenden vluchtelingen staan aan de grens met Griekenland, waar ze worden opgewacht door patrouilles met traangas en schokgranaten. De Bulgaren, ook beducht voor een nieuwe vluchtelingenstroom, hebben 1.000 extra soldaten naar hun grens met Turkije gestuurd.

Volgens Ibrahim Kalin, een van Erdogans belangrijkste adviseurs, is het heel simpel: zijn land herbergt 3,5 miljoen vluchtelingen, niet alleen uit Syrië, maar ook uit Irak, Afghanistan, Pakistan en tal van Afrikaanse landen. ,,We doen ons best met de middelen die we hebben”, zei hij tegen de BBC. ,,Maar er zijn grenzen aan wat we kunnen doen.” En gepikeerd over de reacties uit Europa: ,,De EU doet net of dit het probleem van Turkije is.”

Wat zijn precies de beloftes waar Erdogan het over heeft? Hij doelt waarschijnlijk op de financiële afwikkeling van de zogenaamde Turkije-deal uit maart 2016. De EU wist niet goed wat ze aan moest met de vele vluchtelingen die vanuit Syrië voornamelijk via Turkije haar kant op kwamen. In de overeenkomst met Turkije werd onder meer afgesproken dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter bewaakt. In ruil daarvoor kreeg het land extra geld van de EU en zijn er afspraken gemaakt over afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen.

Het gaat om een pakket van 6 miljard euro. Volgens de Europese Commissie is daarvan inmiddels 2,7 miljard uitbetaald en 4,3 miljard vastgelegd in concrete afspraken. Commissaris Oliver Várhelyi (Nabuurschap en Uitbreiding) zei onlangs dat dit bevestigt dat de EU haar beloftes nakomt. En zijn collega Janez Lenarcic (Crisismanagement): ,,Het ondersteunen van vluchtelingen is een prioriteit voor de EU. Meer dan 1,7 miljoen kwetsbare vluchtelingen kunnen nu voorzien in hun basisbehoeften, zoals huur en medicijnen, en meer dan een half miljoen kinderen kunnen naar school.”

Het is waarschijnlijker dat Turkije uit is op een ander soort hulp, en dat het de zwakke plek van de EU gebruikt om dit voor elkaar te krijgen. Zijn land is verzeild geraakt in een gevaarlijk conflict met de Syrische president Bashar al-Assad en diens Russische bondgenoot Vladimir Poetin. In het noordwesten van Syrië, waar Turkije steun biedt aan rebellen, zijn al 55 Turkse soldaten omgekomen. Donderdag stierven er bij luchtaanvallen in Idlib 33 soldaten, het grootste Turkse verlies sinds het land zich in 2016 mengde in de oorlog.

Erdogan wil uit alle macht voorkomen dat zijn land de Syrische burgeroorlog wordt ingezogen en wil nu dat de EU, of beter nog de NAVO, hem komt helpen. Die staan daar echter niet om te springen. Turkije is dan wel een prominent lid van de NAVO, met het op één na grootste leger (na de Amerikanen), maar dat wil niet zeggen dat het bondgenootschap trek heeft in dit schier uitzichtloze conflict. Al helemaal niet omdat het dan recht tegenover de Russen komt te staan. Gisteren, na crisisoverleg op aandringen van Turkije, besloot de NAVO geen hulp te bieden. Daarbij komt dat Turkije dankzij het Syrisch-Russische offensief in Idlib alweer een nieuwe massa vluchtelingen klaar ziet staan. Nog eens een miljoen vluchtelingen erbij kan het land simpelweg niet aan.

Glimmende Mercedes-busjes
De Turkse president weet maar al te goed hoe hij Europa pijn kan doen. De afgelopen dagen haalde hij alles uit de kast om de angst voor een nieuwe vluchtelingenstroom nieuw leven in te blazen. Het gaat dit keer echter niet om een ongecontroleerde toevloed van mensen in grote paniek, maar om een georkestreerde actie, zoals verschillende media melden. Volgens de New York Times heeft de overheid tickets gekocht voor duizenden vluchtelingen, die vervolgens vanuit Istanbul in ‘glimmende Mercedes Benz-busjes’ naar de grens zijn vervoerd. Douaniers en grenswachten zouden opdracht hebben gekregen om ze door te laten. Ook vanuit andere steden zouden duizenden vluchtelingen op weg zijn. Deze taferelen werden nauwgezet vastgelegd door Turkse staatsmedia. We zien menen die te voet, door de bossen, op weg zijn naar de grens met Bulgarije, of in een gammel bootje de oversteek wagen naar een Grieks eiland. Deze mensen worden niet gedwongen, maar zijn allang blij dat ze niet meer vastzitten in Turkije. Het zijn beelden die in Europa herinneringen oproepen aan de crisis van 2015.

‘Ondraaglijk lijden’
De reactie van de EU beperkt zich vooralsnog tot een oproep van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, om de strijd in Syrië te staken. Hij is bang dat het anders uitmondt in een ‘openlijke internationale militaire confrontatie’. ,,Het zorgt ook voor ondraaglijk menselijk lijden”, twitterde hij. ,,Levens van burgers komen in gevaar.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Zo Mar 01, 2020 12:06 pm

Griekenland heeft geleerd van vorige migratiecrisis

De druk op de Europese buitengrenzen blijft onverminderd hoog. Zeker nu Turkije de grens met Europa heeft opengegooid. Duizenden migranten wagen dit weekend de gok. Maar velen van hen stranden bij de Griekse grens.

Honderden zijn het er inmiddels. Misschien wel duizenden. Migranten die dachten dat de grens tussen Turkije en Griekenland bij het drielandenpunt met Bulgarije in de buurt van de stad Edirne zou opengaan en daarom halsoverkop richting het westen trokken.

De Turkse slagboom ging inderdaad omhoog, maar de Europese bleef omlaag. Griekenland heeft geleerd van de migratiecrisis in 2015. Daarom zit de grens potdicht. Op de weg ligt prikkeldraad. Daarachter staan Griekse agenten met schilden en gasmaskers. Zij wijken geen millimeter.

Geïmproviseerd kamp
In de bossen bij de Pazarkule-grensovergang ontstaat zaterdag in rap tempo een geïmproviseerd kamp. Gestrande migranten slepen met plastic en golfplaten. Anderen verzamelen zich in niemandsland: het gebied tussen Griekenland en Turkije. Met als doel uitbreken. Maar de Griekse politie staat op scherp. Al snel vliegen er sissende traangasgranaten door de lucht. De groep stuift uiteen terug richting Turkije. Niet iedereen kan de groeiende gaswolk ontlopen. Een onfortuinlijk kind gilt het uit.


De migranten komen van ver: Pakistan, Afghanistan, Eritrea, Syrië, Somalië, Iran. Ze verblijven soms al jaren in Turkije. Meestal zijn het mannen tussen de 20 en 40 jaar oud. Maar ook gezinnetjes, baby’s en gehandicapten. Ze delen het doel: richting de Europese Unie. Bij voorkeur het westen. Op zoek naar veiligheid, vertellen ze zelf. Maar is Turkije dan niet veilig? „We zijn op zoek naar een beter leven”, verduidelijkt de 19-jarige ’Ali’ uit Afghanistan. De 26-jarige Iraniër Saman Rashidi jaagt met zijn EU-droom vooral ’vrijheid’ na.

Druk opvoeren
Een Iraaks gezin met een zwaar gehandicapt meisje is inmiddels in het kampement neergestreken. Het kind staart apathisch voor zich uit. Een aangrijpend tafereel. Plotseling klinkt er geschreeuw. Vrouwen en kinderen worden in niemandsland naar voren gedirigeerd, richting de grenspost waar fotografen staan. Het doel is duidelijk. De publieke opinie beïnvloeden en de druk opvoeren. In de hoop dat de grens alsnog opengaat. Maar de Grieken geven geen krimp. Voorlopig niet althans.

De hele dag is er aanloop. Tegenwerking van de politie is er nauwelijks. Al stuiten sommigen op controleposten, zoals bij de brug over de Meric Nehri-rivier, op een paar kilometer van de grensovergang. Vooral show, lijkt het. De post is kinderlijk eenvoudig te omzeilen. Agenten kijken toe. Erdogan vindt dat de EU Ankara te weinig helpt bij de opvang en heeft daarom de grens opengegooid. Volgens de Turkse leider hebben inmiddels 18.000 migranten het land verlaten. Of dit cijfer klopt is niet duidelijk.

De sfeer in het kamp bij de grenspost is soms grimmig of slaat plotseling om. Opeens klinkt er geklap en kijken migranten reikhalzend naar de grensovergang. Zou het? Anderen liggen slapend in het gras of dolen doelloos rond. Op zoek naar beschermend plastic, eten of hout voor een vuurtje.

Nieuwe migratiestroom
Gaat de grens nog open? vraagt de 26-jarige Alpha uit Guinee hoopvol. De West-Afrikaan kijkt teleurgesteld als hij hoort dat Griekenland voet bij stuk houdt. Het antwoord dat veel EU-landen geen trek hebben in een nieuwe migratiestroom, zint hem niet. „Help tenminste ons land op te bouwen”, werpt hij tegen. Thuisblijven was geen optie. Dat is te gevaarlijk, zegt Alpha en drukt zijn hoofd dieper in een nep-Gucci-tas.

In de middag blazen groepjes migranten de aftocht en gaan terug richting Edirne. Alpha blijft. Een plan heeft hij niet. Eten evenmin. Maar het vuurtje is dit weekend aangewakkerd en dooft voorlopig niet. Hij blijft wachten totdat de grens opengaat, klinkt het strijdlustig. Misschien vandaag nog en anders morgen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73853
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Ariel » Zo Mar 01, 2020 1:49 pm

De VN is weer eens bezorgd over kwetsbare mensen. De VN kan zich beter zorgen maken over de kwetsbare Grieken die overlopen worden door het leger gelukszoekers van Erdogan.:thinking: Kwetsbaar indeed...


VN bezorgd over 13.000 migranten in de kou bij Turks-Griekse grens

Bij de Turks-Griekse grens hebben zich volgens de VN-migratieorganisatie IOM zeker 13.000 migranten verzameld. "We maken ons zorgen over deze kwetsbare mensen die worden blootgesteld aan kou en wind", zegt de IOM-topman in Turkije, Lado Gvilava.

Gisterochtend zei de Turkse president Erdogan al dat 18.000 migranten het land hadden verlaten, maar Griekenland en Bulgarije houden hun kant van de grens dicht. Beide landen noemden ook veel lagere aantallen migranten. Vanochtend sprak de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op Twitter van meer dan 76.000 mensen.

"Het verschil tussen de cijfers die Turkije noemt en de aantallen die Griekenland en de VN bij de grens hebben geteld, toont eens te meer aan dat het de Turkse regering meer gaat om een pr-stunt dan om de realiteit", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De Turken willen dat het beeld ontstaat dat er veel mensen de grens oversteken, het is een desinformatiecampagne om Europa schrik aan te jagen."

Met taxi's en bussen vanuit Istanbul
IOM-medewerkers hebben de bewegingen van migranten richting de grens gevolgd. "In de loop van de dag nam hun aantal toe doordat ze met auto's, taxi's en bussen uit Istanbul aankwamen", zei Gvilava.

Bij de twee officiële grensovergangen bij Edirne en Ipsala en bij enkele officieuze overgangen telden ze in totaal meer dan 13.000 mensen. Bij de drukste grensovergang verzamelden zich volgens het IOM meer dan 3000 migranten. De organisatie meldt ook dat na zonsondergang nog altijd bussen uit Istanbul zijn vertrokken.

Volgens IOM-topman Gvilava zijn de meeste migranten mannen. "Maar we zien ook veel families met jonge kinderen. We leveren voedselpakketten en andere spullen, maar het wordt steeds kouder en het waait hard."

Ook per boot zijn weer mensen van Turkije naar de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios gegaan. De Turkse kustwacht controleert de grens niet meer. Het zou gaan om enkele honderden migranten.

Premier Rutte sprak op Twitter zijn zorg uit en zei dat hij zijn Griekse collega heeft laten weten dat hij hem steunt vanwege de situatie aan de grens. "Afspraken uit de EU-Turkije Verklaring dienen volledig te worden nageleefd."

Erdogan besloot donderdag om migranten die naar de EU willen niet tegen te houden om de EU en de NAVO onder druk te zetten. Van de EU wil hij meer geld om de miljoenen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Van de NAVO wil hij meer steun in het conflict met Syrië in Idlib. Donderdag kwamen bij een bombardement in dat gebied 33 Turkse militairen om.

Volgens de Verenigde Naties dreigen een miljoen mensen uit Syrië de grens met Turkije over te steken. Waagmeester: "Europa, de VS en de NAVO doen niets om een nieuwe humanitaire ramp te voorkomen en Turkije zit op de blaren, de druk op de grens is groot. Dat heeft het wel deels aan zichzelf te wijten, omdat de Turken het Westen tegen zich in het harnas hebben gejaagd de afgelopen jaren."

Waagmeester: "Het wapen dat Erdogan in handen heeft, is de grens naar Europa openzetten. Dan komen al die vluchtelingen en migranten naar Europa." Turkije vangt er zo'n vier miljoen op. "Maar de grens met Griekenland is dicht, het leger is aanwezig, er komt bijna niemand doorheen."

"De cijfers zijn een leugen tegen Europa, maar ook tegen de migranten. Die krijgen valse hoop en stranden bij het hek. Dit gaat over de rug van duizenden migranten, onder wie veel kinderen."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 44678
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Turkije zet grenzen open: Syriërs naar Europa

Berichtdoor Pilgrim » Zo Mar 01, 2020 2:56 pm

Na Erdoğan´s grensopening: Griekse politie verdedigt Europa met stungranaten

Geplaatst op 1 maart 2020

Afbeelding

Nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn dreigingen in de richting van Europa waargemaakt en de grenzen met Turkije geopend heeft, hebben duizenden migranten geprobeerd de grensovergang Pazarkule in de West-Turkse provincie Edirne naar Griekenland over te steken, deels met geweld. Maar de Griekse politie reageert met consequente afweer van de asiel-bestorming. Stungranaten, traangas en afsluiten van de grens waren het antwoord van de politie.

“Er werden meer dan 4000 illegale grensoverschrijdingen voorkomen”, aldus regeringswoordvoerder Stelios Petsas op de staatstelevisie (ERT). De massale bestorming van de Griekse grens zou georganiseerd en gepland geweest zijn. Echter: “Wij hebben standgehouden en onze grenzen, die ook EU-grenzen zijn, beschermd”, verklaarde de regeringswoordvoerder verder.

Bron: https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/03/01 ... ngranaten/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)


Terug naar “Islamitische revolutie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten