Meer democratie: steun herinvoering referendum!

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 47877
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Meer democratie: steun herinvoering referendum!

Bericht door Pilgrim »

Deze post is via de mail:
Afbeelding

Groeiende steun voor herinvoering referendum! Help ook mee

17-11-2019

Eind oktober publiceerde de Raad van State een opmerkelijk positief advies over de jongste poging voor invoering van het bindende correctieve referendum in Nederland van Kamerlid Ronald van Raak (SP). De steun in Den Haag voor referenda neemt weer meer toe en er is een serieuze kans dat het bindende referendum het deze keer wel haalt. Steun onze acties om het zover te krijgen!

Groeiende steun

Volgens het advies van de Raad van State is het “referendum een positief te waarderen aanvulling en correctie” op het huidige bestel. De Raad stelt dat het referendum helpt om “gevoelens van isolement, vervreemding en uitsluiting” onder de bevolking te voorkomen. Het referendum geniet brede steun onder de bevolking, houdt politici scherp en zorgt dat gesloten compromissen ook echt gesteund moeten worden door de burgers, aldus de Raad.

Deze aanbeveling komt bovenop het positieve advies eerder dit jaar van de Staatscommissie Parlementair Stelsel onder leiding van VVD’er Remkes. Ook deze commissie maakte zich grote zorgen over het feit dat het parlement qua samenstelling en opvattingen een steeds slechtere afspiegeling vormt van de bevolking. “Burgers voor wie de democratie minder goed werkt, dreigen af te haken op de politiek of zijn dat al”, aldus de commissie. Remkes reageerde in de media teleurgesteld toen bleek dat minister Ollongren het positieve referendumadvies negeerde.

Wat houdt het nieuwe voorstel in?
De door Van Raak ingediende grondwetswijziging is bijna identiek aan de grondwetswijziging die door uw ondergetekende dienaar Niesco Dubbelboer als Kamerlid werd ingediend. Het enige verschil: Van Raak heeft de belastingen extra uitgezonderd van referenda en heeft het referendum op het niveau van de waterschappen geschrapt.

Indien aangenomen, kan een wettelijk te bepalen aantal burgers een bindend referendum afdwingen over wetten en verdragen (inclusief EU-verdragen) nadat die door het parlement zijn aangenomen. De uitslag is bindend. Sommige details, zoals de voorwaarden voor de geldigheid, moeten later door de wetgever worden ingevuld.

Voor zo’n bindend referendum moet de grondwet worden gewijzigd en daarvoor is een tweederde meerderheid nodig. Dat is altijd moeilijk geweest omdat VVD, CDA en SGP tegen elke vorm van referendum zijn. De andere partijen steunen het referendum wel. Ook van PvdA en GroenLinks, die eerder alleen het raadgevende referendum wilden steunen, verwachten we instemming.

Maar de moderne politiek is beweeglijk. Partijen maken een draai of worden in korte tijd gehalveerd. De steun onder de bevolking voor referenda is nooit weggeweest en tegenwoordig spreken ook vrijwel alle politicologen en zelfs (de vaak conservatieve) staatsrechtsjuristen die over referenda schrijven, zich hiervoor uit.

Steun deze campagne!
Deze keer zou het kunnen gaan lukken! Wij gaan hier keihard aan trekken. We gaan volop lobbyen onder de twijfelaars in het Tweede Kamer, zorgen dat de tegenargumenten door experts worden weerlegd, lanceren een petitie en organiseren een hoorzitting in het parlement. We houden maximaal de druk op de ketel! Dat gaat niet zonder uw steun. Wij kunnen ons werk alleen doen dankzij mensen als u.

Steun deze campagne nu met een bijdrage

Nog mooier is het als u vriend wordt van Meer Democratie. Dan steunt u ons met een maandbedrag dat u zelf kiest en dat vanzelf van uw rekening wordt afgeschreven. Dan heeft u er geen omkijken meer naar en kunt u uw bijdrage spreiden. Voor ons is het grote voordeel dat we hierdoor zo snel en onafhankelijk mogen kunnen werken, en acties langer in de toekomst kunnen plannen.

Word nu vriend en geef de democratie vleugels

Enorm bedankt voor uw steun. Mensen staan er te weinig bij stil hoe belangrijk de democratie is. Het is voor voorwaarde voor al het andere: welvaart, vrede en rechtvaardigheid. De toekomst zal u dankbaar zijn!

Namens het hele team,
met strijdbare groeten

Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboerhttps://www.youtube.com/channel/UCu_pJ6 ... Vpy12RoTZQ

https://www.meerdemocratie.nl/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Meer democratie: steun herinvoering referendum!

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Pilgrim schreef: Groeiende steun voor herinvoering referendum! Help ook mee
Wel een erg vroeg initiatief, omdat er pas in 2021 verkiezingen zijn.

Gewoon NIET op de VVD stemmen en de andere bij de VVD betrokken volksverlakkers. Zo simpel is dat.

Maar als het domme Nederlandse volk uiting wil blijven geven aan zijn vastgeroeste dwaasheid, ontstaan als gevolg van altijd te beroerd zijn om kritisch na te denken, zonder interesse in de toekomst te tonen, en vooral het ontstellend gebrek ventileren aan eigenwaarde.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Plaats reactie