Crisis in de democratie

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8586
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door xplosive »

Ali Yas schreef:
wo okt 06, 2021 8:29 am
Een fundamentelere oplossing zou zijn de belastingen af te schaffen die de toeslagen nodig maken. Het rondpompen van geld via de overheid doet meer kwaad dan goed.
Ik verdenk de overheid er wel eens van bewust zaken zo inefficiënt mogelijk aan te pakken met als doel zoveel mogelijk werkgelegenheid (lees : ambtenarenbanen) te creëren. Per saldo betekent dit alleen wel dat de burger daar gemiddeld slechter van wordt. Uiteindelijk zijn het immers de bedrijven die de winst voor een land binnen moeten halen. Dus hoe meer mensen in het (internationale) bedrijfsleven werken hoe beter dat gemiddeld per saldo voor de burger is. Hoe meer geld er binnenkomt door orders uit het buitenland hoe meer geld we binnen kunnen harken. Dat wordt nog wel eens vergeten door navelstaarders bij de overheid. We lijden natuurlijk ook een enorm economisch verlies door wat we te stellen hebben met een steeds groter en sterker wordende "vijfde colonne" in ons land.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7286
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Ali Yas »

xplosive schreef:
wo okt 06, 2021 10:00 pm
We lijden natuurlijk ook een enorm economisch verlies door wat we te stellen hebben met een steeds groter en sterker wordende "vijfde colonne" in ons land.
Helaas zien we in de omringende landen weinig voorbeelden van hoe het beter kan.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Praatjes vullen geen gaatjes.
Er wordt geroepen dat de slachtoffers van de knevelarij hun recht moeten kunnen halen want hun is onrecht aangedaan. En dan gaan de daders van het onrecht aan de slag met compensatie van de slachtoffers die ze gemaakt hebben. Dat wordt dus niks.
Het overgrote deel van de claims in de toeslagenaffaire wordt afgewezen

Er hebben zich inmiddels 47.200 ouders gemeld als gedupeerde in de toeslagenaffaire. Toch krijgt maar liefst zestig tot tachtig procent van de ouders die zich na 15 februari hebben gemeld, te horen dat ze niet onder de schaderegeling vallen.

Waarom er zo’n grote groep buiten de boot valt, is onduidelijk. Volgens Staatssecretaris Van Huffelen van toeslagen wordt dit nader onderzocht. Ze wil daarmee ook ‘zeker’ niet zeggen dat deze ouders geen problemen hebben. “Ook in deze groep zitten ouders met grote financiële problemen”, meldde ze de Tweede Kamer donderdag tijdens de financiële beschouwingen. Daarom wil ze de hersteloperatie ook anders gaan inkleden, ‘herijken’ noemt ze dat. Samen met een groep ouders, de belangenorganisatie Boink, juristen en de toeslagendienst zelf wordt momenteel gekeken hoe de beoordelingen van de schadeclaims kan worden versneld. Dat geldt ook voor alle andere hulp zodat ouders hun leven weer op de rit kunnen krijgen.

De stand van 47.200 ouders die zich hebben gemeld met een claim dat ze slachtoffer in de toeslagenaffaire zijn, loopt verder op. Volgens Van Huffelen komen er nog steeds wekelijks 200 tot 300 nieuwe ouders bij. In het voorjaar waren dat er wekelijks overigens 1000. Deze ouders moeten binnen een halfjaar horen of ze wel of niet voor compensatie in aanmerking komen. Driekwart van deze ouders heeft nu de zogeheten uitgebreide zorgvuldige toets gehad.

Hulp bij schuldsanering

Inmiddels hebben 22.000 ouders ook daadwerkelijk gehoord dat ze gedupeerd zijn en worden toegelaten tot de hersteloperatie. Dat betekent dat deze ouders 30.000 euro krijgen, hun schulden worden bevroren, en ze recht op schadevergoeding krijgen. Via gemeenten krijgen de ouders ook hulp bij schuldsanering en bij het weer op orde krijgen van hun leven. Tegelijkertijd hebben 12.000 ouders te horen gekregen dat ze geen recht op enige vorm van compensatie hebben, omdat ze niet in de regeling zouden vallen.

De Kamer toonde zich opnieuw niet tevreden over de trage afhandeling. SP-kamerlid Alkaya constateerde dat pas 10 procent van de ouders is gecompenseerd. Van Huffelen erkende dat het proces sneller moet. En zijn op dit moment 294 dossiers doorgestuurd naar de commissie Werkelijke schade, voor de finale financiële afhandeling van de schade.
https://www.trouw.nl/nieuws/het-overgro ... ~be61368b/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

De belastingdienst is er om geld binnen te harken.
En politici leek het een goed idee om die organisatie ook te gebruiken om geld weg te geven.
En dat gaat grandioos mis.
En wie gaat nu de Toeslagenaffaire oplossen? Diezelfde dienst die het veroorzaakt heeft.
Ombudsman slaat alarm - afhandelen toeslagenaffaire loopt helemaal mis

De Nationale Ombudsman vindt het niet kunnen dat het systeem dat de toeslagenellende veroorzaakte, nu voor een oplossing moet zorgen. Hij vraagt om speciale aandacht voor de kinderen van gedupeerden.

De burger wordt vermalen in de hersteloperatie van de toeslagenaffaire. Het systeem van de Belastingdienst is te ingewikkeld en ouders krijgen geen enkele duidelijkheid over wanneer zij worden geholpen. Dat systeem moet radicaal op de schop, stelt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport Klacht gegrond, maar geen oplossing, dat maandag verschijnt. “De situatie is ernstig en vraagt om ingrijpende besluiten en maatregelen”, aldus de ombudsman.

De wettelijke termijn van één jaar waarbinnen ouders geholpen hadden moeten worden, is per eind september al voor 5700 ouders overschreden. Een concrete planning wanneer zij wel worden geholpen ontbreekt en is er ook na een dringend verzoek van de ombudsman niet gekomen. “Als ik me verplaats in de burger, die te horen krijgt dat er nog een integrale toets komt maar dat er geen enkel uitzicht is op wanneer dat is, dan vind ik dat ongelooflijk”, zegt Van Zutphen.

De ombudsman heeft ‘grote zorgen’ of de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) überhaupt wel kan zorgen voor compensatie van gedupeerden. Ouders die voor onbepaalde tijd in de wacht staan, krijgen in de tussentijd weer te maken met deurwaarders, waardoor hun schulden verergeren. Van Zutphen ziet een parallel met het ontstaan van de toeslagenaffaire: bezwaren van ouders bleven eindeloos liggen, terwijl toeslagen intussen wel werden gestopt en teruggevorderd. “Het systeem dat de ellende heeft veroorzaakt, moet nu de oplossing zijn. Dan kan niet, dat werkt niet.”

Regen van klachten


Het regent inmiddels klachten bij de UHT, die eveneens maar mondjesmaat behandeld worden. De organisatie lijkt doof voor kritiek: eerdere waarschuwingen van de ombudsman en de Algemene Rekenkamer in mei zijn onvoldoende opgepakt. “En ondertussen breidt onze waarschuwing zich uit”, zegt Van Zutphen. “Het gaat niet alleen meer om hulp aan toeslagen-slachtoffers, maar ook om verwachtingen die zijn gewekt aan andere gedupeerden. Ook zij krijgen te horen: ‘We gaan je helpen, we lossen het op’. Dan denk ik: hoe gaan jullie dat doen?” Over een halfjaar wil de ombudsman daarop terugkomen in een nieuw rapport, maar ‘de huidige gang van zaken stemt mij niet hoopvol’.

Volgens Van Zutphen is het tijd dat de organisatie zich meer op de problemen van gedupeerden gaat richten, bijvoorbeeld waar het gaat om hun kinderen. “Ik krijg bijvoorbeeld van jongeren te horen dat ze een opleiding willen volgen, maar dit niet voor elkaar krijgen. De ambtenaar zou kunnen zeggen: ‘We gaan er iets aan doen. Binnenkort zijn de studievoorlichtingsdagen, we gaan met je mee. We regelen het.’ Als deze kinderen weer een toekomstperspectief krijgen, heb je de ouders al voor een deel ontzorgd. Nu staat alles stil, voor het hele gezin.”

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (financiën) kondigde voor de zomer aan te gaan werken aan een andere aanpak, maar die is er nog altijd niet. Van Zutphen roept op tot haast, en vooral eenvoud. Niet ‘nog meer juridisch ingewikkelde regelingen opstellen, maar vooral ruimhartig en voortvarend in de uitvoering zijn’. “Alles moet erop gericht zijn om de betrokkenen binnen afzienbare termijn – en uiterlijk binnen de wettelijke termijn – duidelijkheid te verschaffen.”
https://www.trouw.nl/binnenland/ombudsm ... ~b024859f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 9000
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Crisis in de democratie

Bericht door sjun »

Ali Yas schreef:
vr okt 08, 2021 8:40 am
xplosive schreef:
wo okt 06, 2021 10:00 pm
We lijden natuurlijk ook een enorm economisch verlies door wat we te stellen hebben met een steeds groter en sterker wordende "vijfde colonne" in ons land.
Helaas zien we in de omringende landen weinig voorbeelden van hoe het beter kan.
Denemarken lijkt al een verbetertraject te hebben ingezet. In Hongarije en Polen zie je al wat langer resultaten van voor wat hoort wat en zuinigheid op eigen cultuur en ingezetenen beleid in plaats van kritiekloos tegemoet te komen aan ongekozen linksactivistische rechters die wel erg gemakkelijk cumulerende rekeningen blijven doorschuiven. Enkele van die rekeningen: Woningnood, stijgende huisvestingskosten, stijgende aanvallen op het vrij besteedbare inkomen, onderwijsverdomming, toenemende zorgvraag zonder extra inleg in het systeem, afnemende veiligheid op straat. Den hoogste tijd om deze onderwerpen uit de taboesfeer en in het publieke debat te halen en niet langer de onbereikbare socialistische politici in Europa te laten potverteren op Nederlandse spaartegoeden en leefruimte.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Praatjes vullen geen gaatjes. En de komende tijd zullen er veel praatjes zijn met minimaal effect op het verloop van de zaken.
Kabinet én Kamer lijken grip op afhandeling toeslagenaffaire kwijt

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen vindt dat er een ‘andere route’ moet komen om toeslagenouders te helpen. Maar een plan daarvoor is er nog niet, bleek dinsdagavond in de Tweede Kamer.

De Belastingdienst heeft nog altijd geen idee hoe de vastgelopen hersteloperatie van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire moet worden vlotgetrokken. Al voor de zomer kondigde demissionair staatssecretaris Van Huffelen aan de hersteloperatie te willen ‘herijken’, maar dat proces bevindt zich pas in de ‘beeldvormende fase’, zo blijkt uit interne correspondentie die is ingezien door Trouw.

Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer met Van Huffelen over de afhandeling van de toeslagenaffaire. Een dag eerder had de Nationale Ombudsman al alarm geslagen. Voor duizenden ouders is de wettelijke termijn voor herstel binnen één jaar al verlopen, maar zij hebben geen enkel perspectief over wanneer zij geholpen worden. Tot nog toe is nog geen 10 procent van de 47.000 mensen die zich als gedupeerden hebben gemeld, volledig beoordeeld en gecompenseerd.

De Tweede Kamer wilde, in navolging van de debatten die het afgelopen jaar over de hersteloperatie plaatsvonden, weten hoe het kabinet gaat zorgen voor versnelling. Een plan daarvoor is er nog niet, erkende Van Huffelen.

‘We moeten een andere route kiezen’

Vorige week vond er een ‘herijkingsdag’ plaats, waarin de Belastingdienst ‘betrokkenen en stakeholders’ vroeg om ideeën over hoe het anders en beter kan. Aanwezigen vertellen dat zij voor die dag opnieuw gevraagd zijn alle signalen waar het misgaat door te geven, terwijl zij met diezelfde signalen al maandenlang tevergeefs aankloppen bij de Belastingdienst. De volgende herijkingsdag staat gepland voor 3 november. ‘In november’ moet de herijking worden afgerond, maar wanneer er een plan moet liggen om de hersteloperatie daadwerkelijk anders vorm te geven, is niet bekend.

Gouden oplossingen bestaan niet, hield Van Huffelen de Tweede Kamer voor. Zij erkende ‘niet tevreden’ te zijn met hoe het nu gaat. “We moeten een andere route kiezen, anders zijn we nog heel lang bezig.” Onlangs zei Van Huffelen dat het nog jaren zal duren voordat ouders geholpen gaan worden. Voor ouders die niet door een eerste ‘lichte’ toets komen, betekent dat dat ook hun schulden niet langer gepauzeerd zijn en deurwaarders zich weer melden.

Een groep advocaten van gedupeerde ouders ziet de aanpak van de Belastingdienst niet langer zitten, en stuurde gisteren een brandbrief aan de Tweede Kamer. Nog altijd krijgen zij geen dossiers van ouders, duurt het weken voordat zij contact krijgen met de herstelorganisatie en is er onduidelijkheid over hoe schade berekend wordt. De Nederlandse Orde van Advocaten ondersteunt de oproep van de groep, en zegt samen met hen te werken aan een veel eenvoudiger aanpak.
Een eindtijd vaststellen, daar wil Van Huffelen niet aan

Intussen is de hersteloperatie al grotendeels uit handen van de Belastingdienst geraakt: bijna driekwart van de bijna achthonderd werknemers van herstelorganisatie UHT bestaat uit extern ingehuurd personeel. Betrokkenen laten weten e-mails te ontvangen van consultancybureaus als Accenture en Boston Consulting Group, uit naam van UHT. Het aantal eigen medewerkers van de Belastingdienst is teruggelopen van bijna driehonderd begin dit jaar naar ruim tweehonderd vorige maand. Tweede Kamerlid Farid Azarkan (Denk) zei in het debat verhalen te horen van mensen die tot 200.000 euro per jaar kunnen verdienen als zij zich laten detacheren bij UHT.

Verschillende fracties in de Tweede Kamer drongen er bij Van Huffelen op aan dat zij expliciet een eindtijd moet formuleren waarbij alle gedupeerden geholpen zijn, maar daar wil de demissionair staatssecretaris niet aan. Voorstellen om de schadevergoeding minder gedetailleerd en juridisch ingewikkeld te maken, en wellicht meer met forfaitaire bedragen te werken, worden meegenomen in de ‘herijking’, aldus Van Huffelen.
https://www.trouw.nl/politiek/kabinet-e ... ~b67c9dd8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7286
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Ali Yas »

sjun schreef:
di okt 12, 2021 12:25 am
hoogste tijd om deze onderwerpen uit de taboesfeer en in het publieke debat te halen en niet langer de onbereikbare socialistische politici in Europa te laten potverteren op Nederlandse spaartegoeden
Dat laatste heeft alles te maken met het functioneren van de ECB, die de Zuideuropese gewoonte heeft op onverantwoordelijke schaal geld bij te drukken. De gevolgen daarvan voor onder meer onze pensioenvoorziening zijn rampzalig, maar voor dat bij iedereen doordringt zijn we een generatie verder.

De verarming is nog in een stroomversnelling gekomen door het destructieve coronabeleid in combinatie met gratis geld voor daardoor getroffen ondernemingen en personen.

En dan hebben we het nog niet eens over de krankzinnige "groene" plannen van de EU en lagere overheden, want die kunnen nog in de ijskast (en daar zullen ze ook wel heen gaan binnenkort).

Het achterstallig onderhoud op het terrein van goedkope energie werpt al wél zijn rotte vruchten af en daar zullen we aankomende winter veel van gaan merken.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Pieter Omtzigt
@PieterOmtzigt
·
2h
En een heel mooie en duidelijke zin van de Venetië commissie:

Het is voor een Kamerlid van een regeringspartij niet deloyaal om de regering te controleren

- zo voelde het vaak wel. En dat is mild uitgedrukt -
(10)
Afbeelding

De Venetië commissie vindt dat de Kamer een afdwingbaar mechanisme moet hebben om stukken van de regering te vorderen (8)
Dat zou echt een stap zijn hoor
Afbeelding

De Venetië commissie veegt de vloer aan met de drogredenen waarom de regering informatie achterhoudt van het parlement (art. 68 grondwet)
(7)
Afbeelding

De Venetië commissie beschrijft de druk op individuele Kamerleden en de vervelende keerzijde van het polderen
(6)
Afbeelding

Parlementaire onderzoeken en hoorzittingen worden nu regelmatig tegengehouden door meerderheden en dat belemmert natuurlijk de controle functie van het parlement. Het zou een zeer waardevolle aanvulling zijn (4)
De Venetië commissie merkt op dat in veel parlementen (Frankrijk, Duitsland, Scandinavië) minderheden hoorzittingen en onderzoeken kunnen beginnen en doet de aanbeveling dat ook in Nederland te doen (3)
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

cbs.nl
Uithuisplaatsingen onder gedupeerden toeslagenaffaire
Samenloop jeugdbescherming en jeugdhulp met verblijf onder kinderen van gedupeerden kinderopvangtoeslagenaffaire, 2015-2020
Afbeelding

Pieter Omtzigt
@PieterOmtzigt
Meer dan 1100 kinderen van Toeslagenouders zijn de afgelopen vijf jaar uit huis geplaatst.
Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid.
En er is nog steeds geen meldpunt. (1)

Verschillende Kamerleden vroegen meerdere keren naar het aantal uithuisplaatsingen. Na veel trekken kwam dus de info.
Maar via het CBS! Waarom geen brief aan de Kamer, inclusief een plan voor deze kinderen (2)

De regering wilde met een Catshuisregeling (30.000 euro voor iedereen) het dossier uit de media halen tijdens de verkiezingen.
Sommigen kregen echt teveel.
Andere echte slachtoffers moe(s)ten veel langer wachten
(3)
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 81162
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Ariel »

Ik zo graag willen weten waarom die kinderen uit huis geplaatst zijn.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

En bij uithuisplaatsen komt altijd een rechter te pas.
En die kinderrechters voelen nu ook nattigheid.
Ze gaan onderzoeken, maar of het uiteindelijk iets uit maakt wat ze dan concluderen valt te betwijfelen.
Ook kinderrechters onderzoeken eigen rol in toeslagenaffaire

Familie- en jeugdrechters gaan onderzoeken hoe ze hebben gehandeld bij uithuisplaatsingen van kinderen en bij andere "kwetsbare" zaken. De beroepsgroep wil onder meer uitzoeken of ze last hebben van "blinde vlekken", zegt kinderrechter Ellen van Kalveen, voorzitter van de landelijke expertgroep jeugdrechters in de Volkskrant.

De rechters doen het onderzoek onder meer naar aanleiding van de oproep van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag aan de rechtspraak om in de spiegel te kijken.

Bestuursrechters

Begin deze maand oordeelden de bestuursrechters al hard over hun eigen handelen in de toeslagenaffaire. Het overlegorgaan van bestuursrechters concludeerde dat de meeste rechters blind de aanpak van de Belastingdienst volgden, terwijl ze zich daar niet prettig bij voelden.

De familie- en jeugdrechters willen nu ook uitzoeken of ze te weinig oog hebben gehad voor de belangen van burgers die "tegenover het systeem" zijn komen te staan, zegt Van Kalveen in de krant. "We inventariseren daarom nu landelijk welk type zaken kwetsbaar is en welke risico's hierin zouden kunnen spelen."

De rechters willen voor het onderzoek onder meer spreken met deskundigen en onafhankelijke buitenstaanders.

Uithuisplaatsingen

Vorige week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat tussen 2015 en 2020 1115 kinderen van slachtoffers van het kinderopvangtoeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. Het rapport meldde niet of de uithuisplaatsingen het gevolg zijn van de toeslagenaffaire of dat er andere oorzaken zijn.

Volgens de familie- en jeugdrechters was al voor de publicatie van de CBS-cijfers besloten om het onderzoek in te stellen. Ook benadrukt Van Kalveen dat rechters altijd grondig kijken naar uithuisplaatsingen. "Wij zijn geen stempelmachine."

De voorzitter van de landelijke expertgroep jeugdrechters ziet wel al grote knelpunten in het werkveld, zoals een tekort aan jeugdrechters en zaken die steeds ingewikkelder worden. "Het algehele gevoel bij de betrokken rechters is dat door gebrek aan tijd en geld een goede rechtsbescherming van het kind en de ouders in het gedrang kan komen."
https://nos.nl/artikel/2403140-ook-kind ... genaffaire
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Er wordt heel wat gelekt uit onze overheid.
Dat is niet ongunstig voor de democratie als het ongewenst lekken is want zo komen kwalijke zaken uit de achterkamertjes in het daglicht.
Iets anders is moedwillig gewenst lekken. Dat is manipulatie van de democratie; dat is de weg naar de 'geleide democratie' (zie: DDR).
Mark Rutte: Niets te doen aan Corona-lekken uit het Catshuis

Sinds het begin van de coronacrisis in 2020 wordt er al systematisch gelekt uit het periodieke Catshuisoverleg alwaar kabinet en Outbreak Management Team (OMT) samenkomen. Zo ook afgelopen september toen op dezelfde zondag van het overleg de invoering van de coronapas op straat kwam te liggen. De ChristenUnie vond dat maar niets en wilde opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte. Die zegt dinsdag van niets te weten: "Ik beschik niet over informatie over de motieven of oorzaken van het uitlekken, noch over de wijze waarop dit gebeurt."

Het kabinet vindt al dat gelek maar 'onjuist en ergerlijk', schrijft Rutte aan de Tweede Kamer. "Er komt informatie die veelal onvolledig of soms zelfs onjuist in de media. Daarmee wordt het publiek, noch de Kamer, goed geïnformeerd." Hij begrijpt 'de onvrede en onbegrip daarover volledig'.

Dat zal dan wel leiden tot een stevig optreden tegen al dat gelek. Nou nee, Rutte ziet het als een soort natuurverschijnsel:

"Het kabinet voelt zich aangespoord er alles aan te blijven doen om het voortijdig openbaar maken van mogelijke besluiten en het lekken van informatie te voorkomen. Tegelijkertijd kan het kabinet niet uitsluiten dat daar waar het kabinet grote belangen heeft af te wegen, waar het kabinet met verschillende belangengroepen overlegt, en waar zovelen betrokken zijn, er - al dan niet opzettelijk - met enige regelmaat voornemens uitlekken."

Niet opzettelijk lekken uit het Catshuisoverleg kan dus ook. Waarvan akte.
https://www.nieuwnieuws.nl/5154365/mark ... -catshuis/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Rechter blokkeert huisuitzetting in toeslagenaffaire

De rechtbank Oost-Brabant heeft de Belastingdienst opdracht gegeven een gedupeerde ouder in de toeslagenaffaire onmiddellijk een extra voorschot te betalen. De ouder had de zaak aangespannen omdat zij met huisuitzetting werd bedreigd, omdat zij haar huur niet kan betalen. De Belastingdienst weigerde een voorschot te geven en liet het aankomen op een rechtszaak, terwijl hij wist dat de ouder met haar kinderen op straat zou belanden.

De betreffende ouder is al in mei van dit jaar erkend als gedupeerde in de toeslagenaffaire, en heeft al een eerste bedrag aan compensatie ontvangen. Omdat destijds de regering nog werkte aan het overnemen van schulden van gedupeerden, is dat geld direct opgegaan aan het aflossen van schulden. Voor het overige deel van haar schade moest de ouder zich melden bij de speciaal daarvoor opgerichte Commissie Werkelijke Schade (CWS).

Trouw en RTL Nieuws onthulden vorige maand al dat die commissie overspoeld wordt door aanvragen van gedupeerden, waardoor de wachttijd is opgelopen tot meer dan een half jaar. Ondanks maanden van overleg liet uiteindelijk de CWS weten dat de gedupeerde ouder moest afwachten, en de Belastingdienst verwees haar door naar de CWS.

Schade onvoldoende onderbouwd

Tijdens de zitting vorige week stelde de Belastingdienst nog te willen kijken of het toch mogelijk was een voorschot te geven. Maar uiteindelijk stelde de fiscus dat het moest wachten op een advies van de CWS. Die vond haar schade onvoldoende onderbouwd, maar gaf ook aan pas over twee weken een advies te kunnen geven – pas nadat uithuiszetting al zou plaatsvinden.

Een woordvoerder van de CWS laat weten niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan. Hij stelt dat de commissie ‘niet bedoeld is om zaken zoals een dreigende huisuitzetting of andere noodsituaties op te lossen’. Voor acute nood bij gedupeerden verwijst hij naar de Belastingdienst, of de gemeente.

De voorzieningenrechter maakt gehakt van de opstelling van zowel de Belastingdienst, als de CWS. In een nog niet gepubliceerd vonnis, in handen van Trouw en RTL Nieuws, stelt de rechter dat de gedupeerde ouder haar schade dusdanig heeft onderbouwd ‘dat redelijkerwijs kan worden aangenomen’ dat er meer schade moet worden vergoed.

Geen hoger beroep mogelijk

Volgens de rechter had de Belastingdienst zich niet afhankelijk hoeven maken van het advies van de CWS: de wet geeft de bevoegdheid om een voorschot te verlenen. Omdat de zaak dermate spoedeisend is, moet de fiscus haar een voorschot geven waarvan zij drie maanden haar huur, energiekosten en autokosten kan betalen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep of verzet mogelijk.

Advocaat Pejman Salim, die de gedupeerde bijstaat, heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. “Het is kwalijk, na alles wat er gebeurd is in de toeslagenaffaire, dat de Belastingdienst het op een rechtszaak laat aankomen. Dat ze bereid zijn een vrouw en haar kinderen uit huis te laten plaatsen. Zij zijn er niet geweest om de gedupeerde ouder te helpen, maar alleen om het eigen juridische gelijk te halen.”

Salim is teleurgesteld dat staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Toeslagen) de mogelijkheid om in te grijpen niet heeft benut en niet ingreep in de bureaucratie. “Ze hééft de bevoegdheid om in schrijnende zaken – zoals in dit geval een dreigende huisuitzetting – te voorkomen. Dat heeft ze niet gedaan.”
https://www.trouw.nl/nieuws/rechter-blo ... ~b94391c2/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Onze bazen zijn gaan verzinnen wat ze tegen corona kunnen doen. En zoals te verwachten is er weer moedwillig gewenst gelekt naar de bevriende pers (Hooi StaatsTV) .
Geert Wilders
@geertwilderspvv
Ik wil opheldering van de premier dat de Corona plannen van het kabinet opnieuw zijn uitgelekt naar de media voordat de Tweede Kamer is geïnformeerd. Ze hebben lak aan het parlement, Nederland is een dictatuur aan het worden.
https://twitter.com/geertwilderspvv/sta ... tijl.nl%2F
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 44914
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Crisis in de democratie

Bericht door Mahalingam »

Bij ons is het lekken over corona maatregelen een vast onderdeel van het politieke bedrijf geworden.
Zo niet in België, daar moeten ze nog gaan wennen aan dat lekken.
De bovenbaas van de virusdeskundigen is Marc van Ranst en die zegt erover (GEMST is bij ons OMT):
Een GEMS advies wordt gegeven aan het commissariaat die dit in vertrouwen doorgeeft aan de politici van het Overlegcomité. Wanneer onze GEMS-adviezen, na lang weekendwerk, een minuut later gelekt worden aan Le Soir, dan is dit geen deftige manier van werken.

Alle GEMS-adviezen worden altijd publiek gemaakt na het Overlegcomité, zodat aan politici kan gevraagd worden om desgewenst uitleg te geven waarom ze bepaalde adviezen van de expertgroep wel of niet gevolgd hebben.

Wanneer men de GEMS-adviezen lekt, dwingt men de experten om de (nodige maar soms onpopulaire) maatregelen vooraf te verdedigen tegenover de pers, nog vooraleer de politieke beslissingen genomen werden. Dit is niet de taak noch de verantwoordelijkheid van de experten.

Het is een schande dat expertadviezen omwille van politieke spelletjes worden gelekt. De experten (en zeker ook talrijke politici) betreuren deze manier van werken. Deze bemoeilijkt een serene politieke besluitvorming, en beschadigt de goede samenwerking met de experten.
https://twitter.com/vanranstmarc/status ... 4043479040
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie