Europa moet schuld voor terreur niet bij zichzelf zoeken

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Sjeng
Berichten: 5518
Lid geworden op: Di Dec 07, 2004 3:52 am

Europa moet schuld voor terreur niet bij zichzelf zoeken

Berichtdoor Sjeng » Vr Okt 28, 2005 7:16 pm

Europa moet schuld voor terreur niet bij zichzelf zoeken
Oorzaak van terreur is niet 'Irak' of achterstelling immigranten, maar strijd voor 'puriteinse islam'

Bron: elsevier.nl

Door Syp Wynia

In de islamitische wereld staan al zeker duizend jaar geweldprekende voorlieden op. Zij zijn wrokkig over de teloorgang van de islamitische wereld en zien de oplossing in een terugkeer naar de puristisch uitgelegde nalatenschap van de profeet Mohammed.

Wat de door hun geïnspireerde terroristen gemeen hebben, is dat hun strijd zich tegen iedereen kan keren. Tegen de regimes in hun eigen landen, die niet zuiver genoeg in de leer zouden zijn, tegen afvalligen, tegen medemoslims, tegen ongelovigen en dus ook tegen het ‘verdorven’ Westen.

Helaas zijn in het Westen, in Europa, in Groot-Brittannië en ook in Nederland, velen niet in staat om in de huid te kruipen van de terroristen in Londen of van Theo van Gogh-moordenaar Mohammed Bouyeri en zijn Hofstadgroep.

In onze landen is er de neiging om te doen alsof de terroristen een punt hebben, dat we aanleiding hebben gegeven, dat het aan de armoede in de islamitische wereld ligt die onze schuld zou zijn, of dat we niet aardig genoeg zijn geweest voor islamitische immigranten en hun nazaten.

Allemaal dwaalsporen, maar wel gevaarlijke dwaalsporen waarvan slimme terroristen gebruik kunnen maken. Zo bestaat in Europa de neiging om te geloven dat de aanslagen in Londen tot doel hebben om de Britse troepen uit Irak en Afghanistan huiswaarts te laten keren.

Maar wat hebben de aanslagen in Sharm el-Sheikh daar dan mee te maken? Egypte heeft de invasie veroordeeld. 'Irak' is een gelegenheidsoverweging. De grote lijn is de terugkeer naar de leer zoals Mohammed die 1.400 jaar geleden ontwikkelde.

Het slechtste dat landen als Groot-Brittannië of Nederland kunnen doen is de oorzaak te zoeken in de eigen veronderstelde schuldigheid. Een grotere beloning kun je dit wereldwijde gevaar niet geven.

Link naar artikel: http://www.elsevier.nl/opinie/commentaa ... index.html
"Wij zijn allen atheïst. Het enige verschil is dat ik in een god minder geloof dan jij. Als je begrijpt waarom je alle andere goden behalve de jouwe verwerpt, zul je tevens begrijpen waarom ik ook jouw god verwerp" - Stephen Roberts (atheïst)

unholy
Berichten: 912
Lid geworden op: Do Dec 09, 2004 11:02 pm

Re: Europa moet schuld voor terreur niet bij zichzelf zoeken

Berichtdoor unholy » Ma Okt 31, 2005 8:38 am

Sjeng schreef:In onze landen is er de neiging om te doen alsof de terroristen een punt hebben, dat we aanleiding hebben gegeven, dat het aan de armoede in de islamitische wereld ligt die onze schuld zou zijn, of dat we niet aardig genoeg zijn geweest voor islamitische immigranten en hun nazaten.


Welnu, als landen of groepen zichzelf de schuld moeten gaan geven voor geloofs fundamentalisme of ander dogmatisch fundamentalisme, ik bied een ieder aan dit eens met een paar geschiedenisboeken in de hand consequent door te voeren. :roll:


Terug naar “Opinies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten