Heimwee naar de tijd van de ideologieën

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 42929
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor Pilgrim » Ma Okt 10, 2011 1:20 pm

Ik was juist zo blij dat die vervloekte ideologieën (altijd van links) beginnen te verdwijnen, maar deze malloot heeft heimwee naar de linkse hoogtijdagen van weleer. :x

'Waarom leven we verdorie toch in zo'n zielloze, grijze en ideologieloze tijd?'

Rutger Bregman − 07/10/11

Er is in de huidige samenleving geen plaats meer voor bezielende politieke verhalen, de grijze middelmaat regeert, meent Rutger Bregman. Daarom vertelt hij het zelf maar: de rechtse zakkenvullers hebben de crisis veroorzaakt en weigeren hem nu op te lossen.

'Politici moeten weer verhalen vertellen'. 'We willen de ideologische veren terug'. 'Nu gaan we ons echt op de inhoud richten'.

Het zijn geluiden die we al een tijdje horen. Ter linkerzijde, van oudsher de kant van de grote verhalen, dringt steeds verder door dat we leven in een zielloze tijd. Hoewel de PvdA het probleem inmiddels heeft erkend, vertonen de sociaaldemocraten, bij monde van Job Cohen, nog altijd de ergste symptomen.

Zomaar een stukje uit een interview met de fractievoorzitter:
'Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om zich te ontplooien. Dus dan ook echt iedereen. Dat betekent niet dat je de verschillen tussen mensen, want die zijn er, onder tafel moet schuiven. (...) De maatschappij verandert, en over de manier waarop moet de discussie gaan.'

Prietpraat
Is dit dan de sociaaldemocratie? Het is betekenisloze prietpraat! Natuurlijk moet 'iedereen een kans krijgen'. Dûh. Hebben Rutte en Verhagen soms gezegd dat slechts de helft een kans verdient?

'Verschillen moeten we erkennen', tjongejonge wat een buitengewoon origineel en onderscheidend idee hebben we daar! En dan, als klap op de vuurpijl: 'De maatschappij verandert, en over de manier waarop moet de discussie gaan.' Nee toch?! De maatschappij verandert, daar zakt me de broek van af!

Gestotter
Een tijdje heb ik Cohens gezwam nog proberen af te doen als sympathiek gestotter. Maar nu het gestotter is opgehouden, is het gezwam overgebleven. En ik wil helemaal geen gezwam. Ik wil een verhaal waarbij de tranen me in de ogen springen. Waarbij ik denk: 'Ja! Snik! Zo zit het!', een verhaal dat ik zal doorvertellen totdat ik de helft van mijn vrienden ben verloren. Mijn bevlogenheid zal geen grenzen kennen: 'daar ligt het onrecht, zo zit het en zij hebben het gedaan.' Dát is het verhaal waar ik naar op zoek ben. Net als vroeger.

Schoften
Mijn moeder heeft mij nog netjes geleerd dat de VVD maar één ding wil, namelijk de rijken rijker maken en de armen armer. 'De schoften!' dacht ik toen al. Moeder kon nog eens verhalen vertellen.

Het probleem zit veel dieper dan de verknoopte tong van Cohen doet vermoeden. Hij is de dove opa van een generatie die zonder verhalen opgroeit. Collega's als Rutte en Pechtold hebben misschien wel gladdere praatjes, maar lijken ondertussen meer op de praeses van een studentenclubje dan op bezielde staatsmannen. Dorpsgek Geert vertelt vervolgens een reeks van keiharde leugens over het naderende einde van de Westerse beschaving. Dat is ook een verhaal, akkoord, maar niet iets waar je 's ochtends uit je bed voor komt. Het treurige is dat hij er nog mee weg komt ook, want ja, wat was ons eigen verhaal ook alweer?

Het is alsof het postmodernisme, die schimmel van relativisme die al decennia over ons denken woekert, al onze verhalen heeft vernietigd. We kunnen gewoon weer over politiek praten op onze verjaardagpartijtjes zonder dat we daarmee een handgemeen riskeren. En als we dan toch emotie ervaren dan is die door en door nep.

Opgeklopte woede over non-existente massa-immigratie, geveinsde sympathie voor weggepeste homo's en slappe verontwaardiging over onparlementair taalgebruik - meer kunnen we niet opbrengen. De politiek gaat gebukt onder de dictatuur van de actualiteit en het spoeddebat staat symbool voor de bijbehorende stuurloosheid.

Middelmaat
De politici van vandaag zijn de kinderen van de moderne universiteit: een grijze ideeënfabriek waarin de middelmaat regeert. We worden allemaal getraind in ons eigen stukje trivialiteit. Hoe meer voetnoten hoe beter. De publicatiedrift aan de academie is als de gierigheid van Goldman Sachs: 'Meer, meer!' Maar als een artikel slecht wordt gelezen en nog slechter wordt begrepen dan zal het wel een juweeltje zijn. Ik liet een professor trots zien dat ik voor het eerst in een krant had gestaan: 'Ah, je schrijft voor de krant... een beetje voor de afleiding, hoop ik?' Onderwijs geven aan de ongeïnteresseerde hordes is een vervelende bijzaak. Meer topdocenten voor de klas, zijn ze nu helemaal gek geworden? De profs hebben wel wat beters te doen.

Het is een zelfgenoegzaam kliekje van in groepsverband opererende kluizenaars. Neem de filosofie, eens de koningin der wetenschappen, nu volledig gemarginaliseerd als technische haarkloverij. Kijk naar de historici, ooit de vaders des vaderlands, tegenwoordig een stelletje vakidioten die het al in hun ribbroek doen bij het idee van een camera. En denk aan de vrouwenstudies, opgezet door geduchte kenaus die vochten voor hun rechten, nu vertegenwoordigd door een stelletje flapdrollen die denken dat Foucault hun problemen zal verhelpen. Maar het ergste zijn de beta's; hun grote intellect is zo opgeslokt door de fysische details dat de maatschappelijke werkelijkheid ze een worst zal wezen.

Intellectuelen
Waar zijn de intellectuelen? Wie durft er nog prat te gaan op het Bildungsideaal van weleer? Wie wil er een echte ideologie met maatschappijbeeld, stappenplan en utopie uit de doeken doen?

Waarom leven we verdorie toch in zo'n zielloze, grijze en apathische tijd? Ach, hier lees ik het al, het genie Bolkestein heeft gezegd dat we geen intellectualiteit maar levenswijsheid moeten nastreven. Alsof de twee elkaar volledig uitsluiten en alsof levenswijsheid gelijkstaat aan droomloos nagelbijten in de marge van het bestaan. Brompot Bolkestein gelooft in niks en heeft daarom geen idee van intellectualiteit. Een waar intellectueel is geen waanzinnige ideoloog, maar iemand die zowel inhoudelijk als emotioneel voor zijn verhaal staat. Een beetje levenswijsheid komt daar overigens best bij van pas.

Vleugels
We moeten niet alleen onze ideologische veren terugkrijgen; we hebben ideologische vleugels nodig! Omhoog vliegen en naar beneden kijken op het aardse zooitje: dat is de taak van de intellectueel. Aan de zijlijn is het maar al te makkelijk om de vragen te stellen waarmee ik zojuist begon. Laat ik dus zelf een stapje verder doen en u een verhaal vertellen.

De wereld wordt geregeerd door rechts. Deze zakkenvullers hebben de crisis veroorzaakt en weigeren hem nu op te lossen. Ze leiden de aandacht af door allerlei nep-problemen in het leven te roepen. Ze willen de onveiligheid aanpakken in een van de veiligste landen van de wereld. Ze roepen de massa-immigratie een halt toe terwijl die niet bestaat. En ze zeggen dat Radio 2 te weinig Nederlandstalig draait, wat ze een grievend onrecht voor het Nederlandse volk vinden. Ik zal u zeggen: het is ofwel stompzinnig gezwets, ofwel leugenachtige manipulatie. De onderliggende agenda van de VVD is altijd al eenvoudig geweest: de rijken rijker en de armen armer. Terwijl goedingeburgerde Afghanen het land worden uitgetrapt krijgen de bankiers hun nieuwe bonussen gestort (dit keer van uw belastinggeld). Terwijl het pgb ten onder gaat, kunnen de villa-eigenaren hun hypotheek blijven aftrekken. En op het moment dat de eerste student afhaakt wegens een torenhoog collegegeld, begint het zoontje van de rijke VVD-papa aan zijn tweede master.

Zo'n verhaal heb ik in gedachten. Schiet maar! Kom maar op met uw verlammende cynisme, nuchtere pragmatiek en linkse zelfhaat. Ik weet ook wel dat ik overdreven, ongenuanceerd en kort door de bocht ben. Maar in een verhaal als dit kan ik geloven. Niet omdat het op populistische wijze de werkelijkheid verdraait, maar gewoon, omdat het hartstikke waar is.

Einde.

Een enkele voetnoot nog: dat van de VVD - dat heb ik van mijn moeder.

Rutger Bregman doceert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is freelance publicist. In maart volgend jaar verschijnt zijn boek De geschiedenis van de actualiteit (werktitel).

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opi ... tijd.dhtml
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72970
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor Ariel » Ma Okt 10, 2011 5:15 pm

Ik ga zijn boek niet kopen, en de goeie jongen had beter bij zijn moeder in bed kunnen blijven op de dag dat hij dit stukje schreef. Links geleuter dat geen verlichting brengt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

mercator
Berichten: 18703
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor mercator » Ma Okt 10, 2011 6:43 pm

Pilgrim schreef:De wereld wordt geregeerd door rechts. Deze zakkenvullers hebben de crisis veroorzaakt en weigeren hem nu op te lossen.

Rutger Bregman doceert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is freelance publicist. In maart volgend jaar verschijnt zijn boek De geschiedenis van de actualiteit (werktitel).Je zal maar zo een docent geschiedenis hebben. Zie dat stupide zinnetje over de wereld die geregeerd wordt door rechts.
Wat links er nooit bij vertelt is dat het o wat graag een graantje meepikt van de door de verachte kapitalisten gegenereerde winst ZONDER daar zelf een poot voor uit te willen steken.
Als je zo een tekstje lees begrijp je ook direct waarom een moslim de ideale linkse kiezer is: dom, lui en door en door egoïst.

..."waar zijn de intellectuelen?" vraagt onze linkse historicus.... haha, zeker niet aan de universiteit van Utrecht blijkbaar.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Rechtsliberaal
Berichten: 172
Lid geworden op: Do Sep 02, 2010 8:52 pm

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor Rechtsliberaal » Ma Okt 10, 2011 6:53 pm

Mijn moeder heeft mij nog netjes geleerd dat de VVD maar één ding wil, namelijk de rijken rijker maken en de armen armer. 'De schoften!' dacht ik toen al. Moeder kon nog eens verhalen vertellen.


Wat een verbitterde man, hij is verbitterd omdat zijn heilstaat nooit zal komen. Tip voor hem: lees Darkness at Noon of Animal Farm of ga op vacantie naar Wit-Rusland of Noord-Korea, dan is-ie geen socialist meer. Hij is links geboren, links gebleven, anti-techniek en zal links sterven.

Gebruikersavatar
gerard_m
Berichten: 400
Lid geworden op: Wo Jul 28, 2010 1:34 pm

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor gerard_m » Ma Okt 10, 2011 7:17 pm

Deze man heeft wel gelijk als het gaat over Job Cohen en het ontbreken van een verhaal. Sterker nog: hád links maar een verhaal. Nu is het wat vaag gewauwel over een procentje koopkracht en de toon van het debat. Er zijn niet veel mensen met visie op dit moment, zeker niet bij links en dat is jammer. Voor het debat zou het goed zijn als er wat sterkere linkse leiders zouden zijn.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
(Buddha)

mercator
Berichten: 18703
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor mercator » Ma Okt 10, 2011 8:36 pm

Rechtsliberaal schreef:Wat een verbitterde man, hij is verbitterd omdat zijn heilstaat nooit zal komen. Tip voor hem: lees Darkness at Noon of Animal Farm of ga op vacantie naar Wit-Rusland of Noord-Korea, dan is-ie geen socialist meer. Hij is links geboren, links gebleven, anti-techniek en zal links sterven.


Ik word woest als ik zo iets lees. Dat links verwend krapuultje heeft geen idee wat de communistisch/collectivistische ideologie betekende. Zo gauw de inwoners van de communistische linkse heilsstaten de kans kregen kieperden ze heel die leugenachtige "dictatuur van het proletariaat" de vuilnisbak van de geschiedenis in. Een Hollandertje van niks die nooit de 100% staatsbemoeienis van zeg maar Oost Duitsland en Polen aan den lijve heeft ondervonden moet daar beter zedig over zwijgen.

Wie de linkse waanzin in al zijn glorie wil bewonderen moet s surfen naar www.krapuul.nl, de anti-Wilders en pro-moslim marxistische haatsite.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

mercator
Berichten: 18703
Lid geworden op: Do Nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor mercator » Ma Okt 10, 2011 8:38 pm

Bregman schreef:Schoften
Mijn moeder heeft mij nog netjes geleerd dat de VVD maar één ding wil, namelijk de rijken rijker maken en de armen armer. 'De schoften!' dacht ik toen al. Moeder kon nog eens verhalen vertellen.Domheid is dus blijkbaar erfelijk.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19477
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Heimwee naar de tijd van de ideologieën

Berichtdoor King George » Ma Okt 10, 2011 9:20 pm

mercator schreef:
Pilgrim schreef:De wereld wordt geregeerd door rechts. Deze zakkenvullers hebben de crisis veroorzaakt en weigeren hem nu op te lossen.

Rutger Bregman doceert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is freelance publicist. In maart volgend jaar verschijnt zijn boek De geschiedenis van de actualiteit (werktitel).Je zal maar zo een docent geschiedenis hebben. Zie dat stupide zinnetje over de wereld die geregeerd wordt door rechts.
Wat links er nooit bij vertelt is dat het o wat graag een graantje meepikt van de door de verachte kapitalisten gegenereerde winst ZONDER daar zelf een poot voor uit te willen steken.
Als je zo een tekstje lees begrijp je ook direct waarom een moslim de ideale linkse kiezer is: dom, lui en door en door egoïst.

..."waar zijn de intellectuelen?" vraagt onze linkse historicus.... haha, zeker niet aan de universiteit van Utrecht blijkbaar.

Ik dacht dat onderwijs er was voor het bijbrengen van vaardigheden en het overdragen van kennis. Niet voor het gesubsidieerd penetreren van anderen met larie. In ieder geval weet ik nu wel hoe er in deze moeilijke tijden nog bezuinigd kan worden op onderwijs: Schop hem op straat en laat hem bij het CWI achter aanschuiven in de rij werkzoekenden voor werk waar wel maatschappelijke behoefte aan is.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam


Terug naar “Opinies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten