Hulp houdt Afrika arm

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76127
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Ariel »

Hulp houdt Afrika arm

Ontwikkelingshulp houdt een continent als Afrika arm. Kinderen blijven wel in leven, maar raken ondervoed.

Landen die veel hulp krijgen, ontwikkelen zich niet sneller dan landen die het zonder hulp moeten stellen. Het is eerder omgekeerd, aldus onderzoeker Wiet Janssen, die donderdag aan de Universiteit Twente promoveert op een onderzoek naar Nederlandse ontwikkelingshulp.

Janssen werkte zelf ruim achttien jaar bij ontwikkelingsprojecten. Hij heeft voor zijn onderzoek het beleid van minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bestudeerd en officiële documenten van grote hulporganisaties als Oxfam-Novib en Cordaid. Ook heeft hij het werk van tal van adviesorganen, onderzoeksinstituten, particuliere initiatieven en handelsafspraken onderzocht.

Janssen heeft noodhulp en conflictbestrijding niet in zijn onderzoek betrokken. Volgens Janssen moet ontwikkelingshulp radicaal anders worden. Afrikaanse kinderen moeten al op jonge leeftijd leren hoe ze ondernemer kunnen worden. Op de basisschool moeten ze al een vak leren waarmee ze een redelijk inkomen kunnen verdienen. Dat zijn volgens de promovendus wel zinvolle maatregelen, die kunnen leiden tot blijvende armoedevermindering in het armste deel van de wereld.

http://www.nd.nl/artikelen/2009/decembe ... frika-arm-" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76127
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Ariel »

Hulp leidt tot rel in wetenschap
Promovendus Janssen ziet steun verdampen door corruptie en verkeerd beleid

Zware kritiek op ontwikkelingshulp mag promovendus Janssen best geven. Maar dan liefst wel gefundeerd, vinden vier hoogleraren.

De hulp aan Afrika werkt averechts en kan beter worden gestaakt. En wereldwijd verdampt van de 100 miljard dollar steun 30 miljard dollar door corruptie. Voor Nederland kun je ervan uitgaan dat een derde van de bijna 5 miljard euro aan steun, dus ongeveer 1,5 miljard euro, als verloren moet worden beschouwd.

Deze voor ontwikkelingsamenwerking vernietigende conclusies staan in het proefschrift van Wiet Janssen. De promovendus, die jarenlang zelf als consultant in ontwikkelingslanden werkte, voegt zich met zijn bevindingen in een lange rij van critici onder wie Dambisa Moyo (dit jaar) en William Easterly (in 2003). De kritiek wordt overigens iedere keer op een andere manier opgediend. Zo is veel van de kritiek die Janssen, Moyo en Easterly uitten al terug te vinden in een groot rapport van Wereldbank-onderzoeker David Dollar uit 1998. Dollar betoogde destijds dat hulp alleen gedijt in landen met een goed bestuur en goed beleid. Zo niet, dan moest rekening worden gehouden met teleurstellingen. „Zie Zambia”, gaf Dollar destijds als voorbeeld, „dat land had gemeten naar de omvang van de hulp uit moeten groeien tot het Zwitserland van Afrika.” Dollars rapport leidde tot een doctrine, een leidraad voor het handelen van veel landen die ontwikkelingshulp verschaffen. De vraag is of het onderzoek van Janssen, die vandaag promoveert aan de Universiteit Twente, een vergelijkbare impact heeft.

Eén effect gaat in ieder geval verloren: Janssen had al voor hij promoveerde de toezegging van VVD-politicus Arend Jan Boekestijn – toen nog Kamerlid – dat hij in de Kamer kritische vragen zou stellen naar aanleiding van het proefschrift. Maar Boekestijn moest opstappen nadat hij uit school klapte over een gesprek met de koningin.

Wat zijn de belangrijkste conclusies van Janssen? Lager onderwijs leert arme kinderen niets waar ze wat aan hebben. Met het kleine beetje lezen en schrijven dat ze in Afrika leren, kun je niet in je inkomen voorzien. In het basisonderwijs zou meer aandacht moeten zijn voor het kind als toekomstige ondernemer, zo beveelt Janssen aan. Ook Moyo vindt dat Afrika niet moet worden overladen met goedkoop geld om te leren, maar met banen. Net als Moyo, maar zij was ook al niet de eerste, wijst Janssen op het grote gevaar van de ’Hollandse ziekte’. Daar wordt mee bedoelt dat door de instroom van buitenlandse valuta de lokale prijzen stijgen waardoor Afrikaanse landen wat prijspeil betreft niet meer kunnen concurreren met hun Aziatische collega’s, die vroeger zelfs armer waren dan de gemiddelde Afrikaan.

In het algemeen ziet de promovendus geen statistisch verband tussen tussen hulp en ontwikkeling. Veel landen die steun ontvangen ontwikkelen zich zeker niet sneller dan landen met minder hulp. De relatie is volgens Janssen zelfs eerder omgekeerd. Overigens zijn ook geen nieuwe bevindingen – de eerdere genoemde Dollar en ook Easterly kwamen tot min of meer vergelijkbare resultaten.

Volgens Janssen leidt het opkrikken van de drinkwatervoorziening en de gezondheidszorg tot meer kinderen en ook tot meer kinderondervoeding. Daarbij is zijn redenering als volgt: de ondervoeding stijgt omdat er meer kinderen blijven leven door een betere zorg en schoner water terwijl het voedselaanbod niet toeneemt.

Dat probleem is overigens in de sector ontwikkelingssamenwerking niet onbekend. De Wereldbank en andere instellingen alsmede minister Koenders vinden al geruime tijd dat met name de landbouw in Afrika een stevige slinger moet krijgen en eigenlijk jarenlang als een ondergeschoven kind is behandeld.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/ar ... chap_.html" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41694
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Mahalingam »

Over de vier hoogleraren die hun zorgen over de promotie van te voren hadden moeten uiten aan de universiteit met wetenschappelijke argumenten en dat verzuim nu proberen in te halen via de pers (met wetenschappelijke argumenten??)
Professoren kraken onderzoek af
Vier hoogleraren die gespecialiseerd zijn in ontwikkelingshulp, kraken het onderzoek van Wiet Janssen af. De promovendus beweert na onderzoek dat ontwikkelingshulp Derde Wereld landen juist arm houdt.

De heren professoren -Paul Hoebink, Jan Willem Gunning, Eric Smaling en Rob Visser- stellen dat Janssen een onderzoek "van bedenkelijke kwaliteit" en "in krakkemikkig geschreven Engels" heeft afgeleverd. Volgens de hoogleraren heeft de promovendus zijn studie gebaseerd op secundaire bronnen en niet op origineel onderzoek. Zo zou Janssen alleen zes onderzoeken van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking hebben gebruikt en citeert hij slechts de negatieve aspecten.

Het viertal is van mening dat het onderzoek niet toegelaten had mogen worden tot promotie. De Universiteit Twente wil pas reageren op de kritiek na de promotie vanmiddag.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech ... oek_a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41694
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Mahalingam »

In het gekraakte proefschrift is ook naar Senegal gekeken. Gemiddeld inkomen $1600 p. jaar en hulp $100 p. jaar per persoon. Op af en toe een wisseling van de macht via een staatsgreep/paleisrevolutie, maar voor de rest blijft alles zoals het al was.
De president heeft nu een bronzen beeld laten neerzetten geheten 'African Renasissance' . In Kim-il-Sung stijl ( een vorm van socialistisch realisme) . En ook gebouwd door Noord Koreanen naar een idee van de president Abdoulaye Wade. Volgens mij stelt het een vrouwen- en kinderenroof voor.

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41694
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp maakt Afrika dik

Bericht door Mahalingam »

Studies show obesity taking hold in Africa and UK
LONDON, Dec 15 (Reuters) - Obesity is becoming more common among poor city dwellers in Africa because of easier access to cheap, high fat, high sugar foods, scientists said on Tuesday.[...]
The study, published in the BioMed Central Public Health journal, found that while rich people in urban areas of Africa were more likely to be overweight or obese than others, the rate of increase in obesity was higher among the poor.[...]
"In spite of rampant poverty in urban areas, access to cheap foods with a high content of fat and sugar is commonplace."[...]
Given the chronic nature of most diseases associated with obesity and by extension the huge cost of treatment, the prospects look grim for the already under-funded and ill-equipped African health care systems unless urgent action is taken,"
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/LDE5BD07W.htm
Dus de volgende keer dat ze voor Afrika komen collecteren aan uw deur dan weet u: het is voor een goed doel namelijk de medische kosten vanwege het overgewicht dat ze hebben gekregen door uw vorige donatie.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 41694
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Mahalingam »

Hij is klaar!
Afbeelding

en het beeld wordt vandaag officieel onthult. En heeft 20 miljoen euro gekost.
Er zullen 30 staatshoofden bij zijn. Waar is Balkenende vandaag?
Omstreden beeld Senegal onthuld
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6449 ... buitenland
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76127
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Ariel »

We zullen maar weer snel een paar miljoen euro's storten, zodat Senagal een paar scholen en ziekenhuizen kan bouwen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41694
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Mahalingam »

Oxfam komt in het nieuws vanwege een rapport waarin zijn voorspellen dat de voedselprijzen gaan verdubbelen en dat een deel van de mensheid zal verhongeren. Ox-famine dus.
Het komt door de mensen en als het daar niet door komt dan komt het door het klimaat. En dat komt, zo wordt ons geleerd, ook door de mensen en hun onverantwoordelijke gedrag.
Based on the experience and research of Oxfam staff and partners around the world and, Growing a Better Future shows how the food system is at once a driver of this fragility and highly vulnerable to it, and why in the twenty-first century it leaves 925 million people hungry.
http://www.oxfam.org/en/grow/reports/gr ... ter-future
Oxfam: huidige voedselcrisis kan catastrofe worden
De prijs van voedselgewassen als mais zal de komende twintig jaar als gevolg van de gestegen vraag, lagere oogstopbrengsten en de klimaatverandering verdubbelen. Dat stelt de internationale hulporganisatie Oxfam in een dinsdag verschenen rapport.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/ar ... rden.dhtml" onclick="window.open(this.href);return false;
En waar komt het op neer: in Afrika alleen maar keuterboertjes. En grote electriciteitscentrales zijn voor die negers ook taboe. Ze moeten niet de fout maken die wij gemaakt hebben.
Een gefundeerde kritiek van Tim Worstall is hier:
http://www.theregister.co.uk/2011/06/06 ... port_2011/
Oxfam's 'Grow' world hunger plan: More peasants
Hippie-crats correct on axing farm subsidies, tho
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20927
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door King George »

Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Afbeelding
Dambisa Moyo tijdens de globaliseringlezing in zalencentrum Felix Meritis.

Door Dick Wittenberg


Ontwikkelingshulp helpt niet maar richt juist schade aan, meent Dambisa Moyo. Ze is al de Ayaan Hirsi Ali van het ontwikkelingsdebat genoemd.

Al tijdens haar studie aan de universiteit van Harvard in Amerika vroeg ze zich af waarom Afrika als enige continent maar niet vooruitkwam. Zwoegend op haar proefschrift in het Britse Oxford probeerde ze te achterhalen waarom arme Aziatische landen als Zuid-Korea en Thailand zich wel ontwikkelden. Acht jaar werkte ze in Londen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Geleidelijk groeide haar overtuiging dat Afrika de stagnatie alleen kan doorbreken als het rigoureus kapt met ontwikkelingshulp. Ontwikkelingshulp houdt Afrika arm, betoogt de Zambiaanse econome Dambisa Moyo in haar boek Dead Aid. Moyo schrijft alleen over overheidssteun, niet over noodhulp of particuliere hulp. „Ontwikkelingshulp werkt niet”, zegt ze. „Het zou leiden tot duurzame economische groei en vermindering van armoede. Noem me één Afrikaans land waar dat is gelukt.”

„Het gevaar bestaat dat dit boek meer aandacht krijgt dan het verdient”, aldus The Guardian. In The Independent schreef ontwikkelingseconoom Paul Collier: ‘Dambisa Moyo is voor ontwikkelingshulp wat Ayaan Hirsi Ali is voor de islam.’

„Ik zie niet in waarom Bono het economisch beleid van Afrika moet bepalen”, zegt Moyo als ik haar spreek in Oxford. Zelf vindt Moyo de tweede helft van haar boek het explosiefst. Daarin reikt ze Afrikaanse regeringen mogelijkheden aan om hun begroting te financieren zonder ontwikkelingsgeld. Door staatsleningen uit te schrijven. Door buitenlandse investeringen aan te trekken. Door de export uit te breiden en zich daarbij te richten op opkomende markten zoals India en China. Door het geld te benutten dat Afrikanen vanuit het buitenland overmaken. „Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Andere landen deden het al en met succes.”

Uw oordeel over ontwikkelingshulp is vernietigend.

„Wat ik schrijf, is niks nieuws. Ik plagieer. Ik haal onderzoeken van anderen aan. De ontwikkelingseconoom Peter Bauer omschreef ontwikkelingshulp al in de jaren zestig als ‘belasting voor arme mensen in rijke landen ten gunste van rijke mensen in arme landen’. Hij werd genegeerd. In het wereldje van ontwikkelingshulp is al lang bekend dat het niet werkt. Maar hulporganisaties en beroemdheden als Bob Geldof houden de mythe in stand. Mijn familie in Zambia lijdt dagelijks onder de gevolgen van ontwikkelingshulp, door de alomtegenwoordige corruptie. Machthebbers plunderen de staatskas die met ontwikkelingsgeld gevuld is. Die corruptie doordrenkt de hele samenleving. Hulp leidt tot bureaucratie en inflatie, tot luiheid en inertie. Hulp schaadt de export. Dankzij buitenlandse steun hoeven regeerders zich niks aan te trekken van hun volk. En het ergste: hulp ondermijnt groei. De economie van landen die het afhankelijkst zijn van hulp kromp sinds eind jaren zeventig gemiddeld met 0,2 procent per jaar.”

Donorlanden zien toch toe op goede besteding?

„Maar ze rekenen er Afrikaanse landen niet op af. Uit onderzoek van de Wereldbank bleek dat 85 procent van de hulpstromen voor andere doelen was gebruikt dan afgesproken. Donorlanden houden corrupte regeringen in het zadel. Tussen 1980 en 1996 ging 72 procent van het Wereldbank-geld naar landen die zich nooit aan de voorwaarden hielden. De behoefte van donorlanden om te blijven geven, is onverzadigbaar.”

Waarom gaan westerse landen door met geven als het toch niet helpt?

„Het meest cynische antwoord is: omdat het de aandacht afleidt van de handelsbelemmeringen die ze hebben opgeworpen om westerse banen te beschermen. Belemmeringen die Afrika jaarlijks naar schatting 500 miljard dollar aan handel kosten. Dat is tien keer het bedrag dat Afrika aan ontwikkelingshulp ontvangt.

„En omdat ze toch niet geloven dat het ooit iets wordt met Afrika. Dat vinden ze zielig voor de Afrikanen. Ze kopen hun geweten af.”

Sociaal is Afrika er door de hulp toch op vooruitgegaan? In 1960 ging 50 procent van de kinderen naar school. Dat is nu 82 procent. Kindersterfte is de laatste dertig jaar meer dan gehalveerd.

„Je kunt schoolgeld betalen voor een meisje van twaalf. Je kunt haar een opleiding geven. Je kunt zeggen: kijk eens wat ontwikkelingshulp vermag. Maar wat schiet dat meisje daarmee op als ze na haar school geen werk vindt. Omdat er geen banen zijn. Omdat er geen economische groei is. Telkens als ik naar huis ga, is het aantal straatkinderen gegroeid. Ze kunnen lezen, schrijven en spreken Engels. Het enige wat ze voor hun brood kunnen doen, is straathandel drijven.”

Is afschaffen van alle hulp geen recept voor massasterfte?

„Alleen de elite zal het voelen. De armen merken het niet eens. Ze zagen toch al nooit iets van dat geld.”

Ontwikkelingsdeskundigen wijzen er op dat de rijke landen ontwikkelingshulp decennia hebben gebruikt als instrument van buitenlands beleid. Zij pleiten voor meer en gerichtere hulp.

„Waar moeten we de hulp nu weer op richten? In de jaren zestig moest hulp worden gebruikt voor grote infrastructurele projecten. In de jaren zeventig voor armoedebestrijding. In de jaren tachtig ging het om structurele aanpassing en financiële stabilisering. In de jaren negentig waren democratisering en goed bestuur aan de beurt. In zestig jaar is er in totaal 1.000 miljard dollar aan ontwikkelingsgeld naar Afrika gestroomd zonder dat dit tot ontwikkeling geleid heeft. Hoe vaak moet ontwikkelingshulp worden gereïncarneerd voordat het failliet ervan wordt erkend?”

De Rwandese president Paul Kagame benaderde u omdat hij af wil van hulp.

„De president liet zich vaker kritisch uit over hulp. Maar voor 70 procent van zijn begroting is hij afhankelijk van die steun. In het vliegtuig las hij een interview met mij in de Financial Times. Opeens zag hij kansen om Rwanda te verlossen van hulp. Hij wilde dat ik kwam om met zijn ambassadeurs en ministers te spreken.

„‘Stel je voor’, schrijf ik in mijn boek, ‘dat Afrikaanse regeringen een telefoontje krijgen van de donorlanden: ‘we bouwen de hulp in vijf jaar af’. Een rechterhand van president Kagame zei me: ‘Wij willen degene zijn die dat telefoontje pleegt’.”

Verwacht u dat andere Afrikaanse landen het voorbeeld volgen?

„Voor veel regeringsleiders is het veel te makkelijk om elk jaar hun ontwikkelingscheque te innen. Niemand die ze ter verantwoording roept.”

Paul Collier, uw vroegere professor aan Harvard en Oxford, vindt u te optimistisch over toegang van Afrikaanse landen tot de financiële markten.

„Met alle respect, maar ik heb in de financiële markten gewerkt. Ik weet wat investeerders willen. Het is niet makkelijk om die weg te bewandelen. Maar het kan. Ik ben opgegroeid in een land waar elk initiatief wordt weggewuifd of onderdrukt. Ze kunnen niet. Ze willen niet. Ik ben het zat. Laten we eens iets nieuws proberen – de oude aanpak werkt niet.”

Komt die nieuwe aanpak niet op het slechtst mogelijke moment nu de crisis financiële markten verlamt?

„Het is een moeilijke periode. Maar dat de Amerikaanse en Europese markten dichtzitten, wil niet zeggen dat alle markten gesloten zijn. Kijk naar de gigantische financiële reserves in China en het Midden-Oosten die schreeuwen om investeringsmogelijkheden. En zelfs als alle markten dichtzitten, moeten Afrikaanse landen zich voorbereiden op het moment dat ze weer opengaan. Deze apocalyptische toestand duurt niet eeuwig. Ga oefenen met roadshows voor investeerders. Waarom moeten ze in uw land investeren? Het antwoord zal overtuigend moeten zijn.”

Paul Collier vindt ook dat u de specifieke problemen van Afrika onderschat.

„De problemen van Afrika zijn gigantisch: historisch, geografisch, tribaal. Maar daar kunnen we niks aan doen. Moeten we er ons maar bij neerleggen dat Afrika zich niet ontwikkelt? Hoe lang gebruiken we het koloniale verleden nog als excuus? Kunnen we nu eindelijk verdergaan?”


Dead Aid sloeg in Groot-Brittannië in als een bom. Voor het eerst pleit een jonge, succesvolle, hoogopgeleide Afrikaanse voor afschaffing van ontwikkelingshulp. Tot nu toe beheersten westerse mannen van middelbare leeftijd dit debat.

Behalve dat The Guardian haar pleidooi onverantwoord noemde, kreeg Moyo ook het verwijt dat het boek ongelukkig is getimed. Vanwege de economische crisis zal er bezuinigd moeten worden en Moyo reikt nu een stok aan om de hond Afrika mee te slaan, dat wil zeggen: in de steek te laten.

De gevolgen van de crisis is een van de onderwerpen die Moyo in haar volgende boek (How the West was Lost) ter sprake zal brengen. Volgens Moyo heeft het Westen ook uit eigenbelang enkele cruciaal verkeerde beslissingen genomen. De mentaliteit die ervoor zorgt dat juist China en India prominent in Afrika investeren, zal er ook voor zorgen dat deze landen de komende eeuw economisch het voortouw nemen.


NRC
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76127
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door Ariel »

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48159
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door Pilgrim »

Hier stond dit artikel ook al:

viewtopic.php?f=25&t=20987&start=50#p335562

Maar het is wel goed als het ook in deze rubriek staat. :smile7:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 20927
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door King George »

Goed in het kader van de bewustmaking. Maar nog beter als eindelijk die geldkraan eens dichtgedraaid wordt!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48159
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door Pilgrim »

Afrika – de demografische tijdbom

Geplaatst op 2 juli 2017

Afbeelding

Economie en bevolkingsontwikkeling: nergens anders zijn de cijfers zo alarmerend.

Europa moet zich de komende decennia op enorme migratiebewegingen uit Afrika instellen. Alle nuchtere prognoses zien er donker uit. Nergens anders in de wereld is er zo´n groot verschil tussen economische kracht en bevolkingsgroei. Gewelddadige conflicten zijn voorgeprogrammeerd. De economische opleving in enkele landen die rijk zijn aan grondstoffen komt slechts ten goede aan een paar elites.


Afrika zal het continent met de slechtste economische vooruitzichten blijven. Bevolkingsexplosies, zwakke infrastructuur, lage ontwikkeling, klimatologische belemmeringen en droogteperiodes, zich uitbreidende woestijnen, binnenlandse migraties, burgeroorlogen en de ongelijke verdeling van de deviezeninkomsten uit de export van grondstoffen zullen er aan bijdragen dat er in Afrika geen bloeiende landschappen zullen ontstaan. De welvaart zal ook over 50 of 100 jaar slechts toegankelijk zijn voor een miniem klein deel van de bevolking. Als je bekijkt wat de meeste Afrikaanse landen sinds het einde van de koloniale tijd (de meeste landen werden in de jaren-50 tot de jaren-70 onafhankelijk) hebben opgebouwd, dan is het resultaat ontnuchterend. Geen enkel land heeft ook maar bij benadering de kans op een westerse levensstandaard op de middellange termijn.

Het mediale gepraat over de economische groei in Afrika heeft bij nader inzien bijna altijd alleen maar betrekking op de export van grondstoffen naar Europa en Azië, waarvan de winsten slechts ten goede komen aan een kleine elite. Maar industrieel heeft Afrika bijna niets te bieden. De binnenlandse Afrikaanse handel is in de afgelopen decennia nauwelijks toegenomen. Ook de digitale revolutie en de verbreiding van smartphones lijkt aan het totale perspectief weinig te veranderen.

Alleen Zuid-Afrika zal dankzij zijn Europese en Indische minderheden het niveau kunnen opkrikken. Maar ook daar zijn veel problemen, omdat onder de huidige regering de corruptie toeneemt en de Europeanen het land uit gedrongen worden. Ongeveer 70.000 oorspronkelijk uit Europa afkomstige Zuid-Afrikanen, meestal Boeren, werden sinds 1994 vermoord. De meeste van hen op hun boerderijen. Men hoopt dat het niet zover komt als in Zimbabwe (het voormalige Rhodesië), waar het na de verdrijving van de Europese kolonisten en boeren tot een economische catastrofe was gekomen. Maar hoe de “regenboognatie” Zuid-Afrika zich ook zal ontwikkelen, ze zal het lot van de rest van het continent niet kunnen tegenhouden.

Azië is NIET het probleemcontinent van de bevolkingsexplosie – Afrika is het probleemcontinent!
Het grootste probleem van Afrika is de ongeremde bevolkingsgroei. Dat mag eerst vreemd klinken. Want met een oppervlakte van meer dan 30 miljoen km² en een bevolking van 1,1 miljard mensen lijken er geen aanwijzingen te zijn voor overbevolking. De verhouding tussen bevolking en oppervlakte ziet er op dit moment in het zuiden en oosten van Azië ongunstiger uit. Maar de prognoses spreken een andere taal.

India heeft met een oppervlakte van 3,25 miljoen km² en meer dan 1,3 miljard mensen een ongeveer tien keer zo grote bevolkingsdichtheid. Maar in India is daarvan het einde in zicht. De bevolkingstoename heeft aan kracht ingeboet. Steeds meer Indiërs trekken naar de steden en krijgen daar minder kinderen. Bovendien is in verschillende regio´s van India steeds weer sprake van oplevende economische bedrijfstakken (zoals de softwarebranche in Bangalore), die de nood opvangen. De prognoses voor India´s bevolking leveren volgens informatie van de VN een groei van op dit moment 1,32 miljard naar 1,7 miljard mensen in het jaar 2050 op, en neemt daarna af tot 1,65 miljard in het jaar 2100.

Ook in China heeft de bevolkingsexplosie haar effect verloren. Van nu tot 2050 zal de bevolking tussen 1,3 en 1,4 miljard mensen stabiel blijven, om daarna tot het jaar 2100 te krimpen tot ongeveer 1 miljard.

In Afrika daarentegen lijkt de bevolkingsexplosie nu vaart te krijgen. Ondanks een kindersterftecijfer van gemiddeld 15% voor kinderen onder de 5 jaar zal de bevolking van Afrika volgens schattingen van de VN tot 2050 naar 2,5 miljard en tot 2100 naar 4,4 miljard mensen stijgen!

De ontwikkelingshulp uit Europa en Noord-Amerika heeft het zijne ertoe bijgedragen door de medische verzorging te verbeteren en in droogteperiodes te helpen met de levering van levensmiddelen. De hulp tot zelfhulp bij de opbouw van een solide economie en infrastructuur kwam in veel Afrikaanse landen tekort. Veel landen profiteren nu nog van de infrastructuur van de koloniale periode. Sinds kort helpen de Chinezen bij infrastructuurprojecten. Maar tot nu toe heeft geen enkel land ten zuiden van de Sahara op eigen kracht zijn infrastructuur voor de toekomst kunnen inrichten – met uitzondering van Zuid-Afrika.

Daarbij mag men niet vergeten dat het zwarte continent altijd al dunbevolkt was. Dat ligt aan de geografie. Veel gebieden zijn onherbergzaam. Alleen al de Sahara omvat als grootste woestijn ter wereld een oppervlakte van meer dan 9 miljoen km². Daarbij komen de woestijnen en droogtegebieden in het zuiden van het continent evenals de Namib en de halve woestijn Kalahari. Op de lange termijn zal in veel delen van Afrika water schaars zijn. Maar water is van levensbelang. Veel volkeren hebben al duizenden jaren geleefd als nomadische herders (de Dinka en Nuer in Zuid-Soedan, de Massai in Kenia, maar over het algemeen ook een groot deel van de Bantoe-volkeren) of als jagers en verzamelaars (de San-bosjesmensen in de Kalahari of de Pygmeeën in het Kongo-bekken).

Ongeacht het watergebrek en de droogteperiodes neemt juist in kritieke regio´s zoals de Sahel-zone de bevolking enorm toe, en wel met meer dan 3% per jaar. Niger bijvoorbeeld heeft een vruchtbaarheidscijfer van bijna 7 kinderen per vrouw. De bevolking zou volgens schattingen van de VN van op dit moment 20 miljoen naar tot 70 miljoen in het jaar 2050 kunnen stijgen. Wie nauwkeuriger kijkt naar de geografie en het landschap van het land, weet dat dit tot problemen moet leiden.

Burkina Faso heeft een vruchtbaarheidscijfer van bijna 6 kinderen per vrouw. Van nu ongeveer 18 miljoen zal de bevolking tot 2050 toenemen tot meer dan 40 miljoen. Overeenkomstig zijn de cijfers in Mali, dat bijna alleen maar bestaat uit woestijn. Tsjaad heeft een geboortecijfer van 6,4 geboortes per vrouw. Ook hier zal de bevolking enorm toenemen, hoewel het land arm is aan landbouwgrond en bodemschatten. Infrastructuur en onderwijs staan op het laagste niveau. Hoe de mensen daar een toekomst moeten vinden, blijft in de sterren geschreven.

De ontwikkelingen van de Sahel-zone komen over als een tegenstrijdigheid op zich. Hoe is het mogelijk dat in de meest onherbergzame streken zonder infrastructuur en voldoende landbouw de bevolking zo sterk groeit? Hier speelt opnieuw de hulp en verzorging van buitenaf een rol. Weliswaar neemt de bevolking sneller toe dan de landbouwgrond, maar de medische verzorging en ontwikkelingshulp helpen de mensen desondanks te overleven. Wat te weinig wordt gedaan, is de hulp tot zelfhulp en zelfstandigheid.

Zelfs chaos en burgeroorlog remmen de bevolkingsgroei niet af
Het klinkt als een paradox: hoe armer en chaotischer een land is, des te sneller neemt de bevolking toe. Wanneer dus door het toenemende verschil tussen rendabiliteit en bevolkingsaantal het aantal oorlogen om bronnen zal toenemen, betekent dat nog lang niet dat dan de bevolking weer afneemt. Integendeel: steeds weer verbazingwekkend is dat juist in de oorlogslanden het geboortecijfer extreem hoog is (buiten Afrika is dat vooral te zien in Irak en in Afghanistan).

Somalië is een perfect voorbeeld voor deze paradox. Nauwelijks een land ter wereld staat meer voor het begrip “failed state” dan Somalië. Piraterij aan de kust, vervallende infrastructuur, nauwelijks landbouw, veel woestijn, droogteperiodes, lokale gangstervorsten, brute radicaalislamitische terreurorganisaties (zoals de Al-Shabaab-milities, die net zo wreed zijn als Boko Haram, de “Islamitische Staat” of Al-Qaida) – geen land is in een vergelijkbare samenleving met louter negatieve eigenschappen terechtgekomen. Desondanks neemt de bevolking enorm toe.

In 1950 had Somalië een bevolking van slechts 2,2 miljoen inwoners. Nu heeft het land 11 miljoen inwoners. Met een vruchtbaarheidscijfer van 6,4 geboortes per vrouw zal het land tegen 2050 ongeveer 27 miljoen inwoners hebben.

Terreur, armoede, ziektes en hongersnoden zullen in de toekomst de bevolkingstoename van Afrika niet afremmen. Want in nood grijpt altijd weer de internationale gemeenschap met haar crisis- en ontwikkelingshulp in. Alleen bij toenemende welvaart en trek naar de steden evenals bij de gelijktijdige onderwijsgroei zal het geboortecijfer dalen. Maar hoe groot is de waarschijnlijkheid dat men heel Afrika op deze weg brengt?

Probleemstaat Nigeria – weldra de op twee na grootste natie op aarde
Het bevolkingsrijkste land van Afrika is Nigeria. Het heeft een vruchtbaarheidscijfer van 5,65 geboorten per vrouw. Van 1997 tot 2006 nam de bevolking van 89 miljoen naar meer dan 140 miljoen toe. Uit een schatting van vorig jaar bleek de bevolking 186 miljoen te zijn. tot het jaar 2050 zal Nigeria´s bevolking tot 398 miljoen zijn toegenomen en zodoende de VS ingehaald hebben. Omstreeks het jaar 2100 zou Nigeria volgens Amerikaanse schattingen een bevolking van 700-800 miljoen kunnen hebben en zodoende qua bevolkingsaantal het op twee na grootste land ter wereld zijn.

Nigeria heeft in absolute cijfers de grootste economie in Afrika. Dat ligt vooral aan de bronnen zoals aardolie en aardgas. Maar net als in bijna alle andere landen op aarde komt juist de winst van zulke economische takken zelden ten goede aan de hele bevolking. De verschillen tussen arm en rijk zijn schokkend, de criminaliteit en de corruptie extreem hoog.

Bovendien woedt in enkele regio´s de radicaalislamitische terroristische groepering Boko Haram, die, net als ISIS in Syrië, verantwoordelijk is voor moord en verschrikking. De etnische en religieuze diversiteit van het land bevat een groot conflictpotentieel. Niet vergeten is de gruwelijke oorlog in Biafra (1967-1970), die wereldwijd symbool stond voor de ellende en de honger in Afrika.

Ongeveer 70% van de bevolking is nog steeds werkzaam in de landbouw. De meesten bedrijven subsistentie-economie. Ze zorgen voor zichzelf en hun familieclans. De Nigeriaanse landbouw zal alleen maar kunnen dromen van een grote exportindustrie. Het opbrengstvermogen zal nauwelijks gelijke tred kunnen houden met de toenemende bevolking.

De toenemende verstedelijking van Nigeria heeft geleid tot onbeschrijflijke slums, die aan de kust en rondom de hoofdstad Lagos te vinden zijn. Nu al is Lagos met ongeveer 18 miljoen inwoners de bevolkingsrijkste stad van Afrika (afhankelijk van hoe je de buitengrenzen van de stad Caïro definieert). Aan de rand van Lagos wonen ongeveer 100.000 mensen in een slum genaamd Makoko, waar de inwoners hun N.N op houten palen in het water van een lagune hebben gebouwd.

Angola: Voorbeeld voor armoede ondanks rijkdom
Zelfs als de omstandigheden optimaal zijn, omdat er veel bodemschatten en veel geschikte landbouwgrond is, zoals in Angola het geval is, komt het niet tot een duurzame ontwikkeling waaraan de meerderheid van de bevolking kan participeren.

De hoofdstad van Angola heet Luanda. De stad heeft inclusief voorsteden ongeveer 7 miljoen inwoners. Vanwege de aardolie-export en Chinese investeringen in de infrastructuur is Luanda de “Boom Town” van Afrika geworden. De prijzen voor huren en levensonderhoud zijn zo exorbitant hoog, dat de stad voor expats de duurste van de wereld is geworden. Daarmee is Luanda duurde dan Berlijn (10e plaats), New York (9e plaats), Sjanghai (8e plaats), Genève (7e plaats), Seoel (6e plaats), Singapore (5e plaats), Zürich (4e plaats), Tokio (3e plaats) en Hongkong op de 2e plaats (zie berichten op “Spiegel-Online” en “Focus-Online”).

Hoe komt het dat de stad van een Afrikaans land zo duur geworden is? Welnu, de prijzen zijn vooral gericht op buitenlanders, de expats, die als toeristen of voor hun werk naar Luanda komen. Het antwoord op de vraag waarom de prijzen zo naar boven werden gedreven, is eenvoudig te beantwoorden: daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de globale corruptie-index (CPI). In 2016 stond Angola in de ranglijst op de 164e plaats. Daarmee is Angola corrupter dan de meeste andere Afrikaanse landen en behoort het tot de meest corrupte landen op aarde. Zelfs in Kongo is minder corruptie. Onder Angola staan nog burgeroorlog-landen zoals Eritrea, Irak, Afghanistan, Libië, Soedan, Syrië en Somalië, evenals beruchte speciale gevallen zoals Noord-Korea. Behalve corruptie hebben onzinnige Chinese onroerend goed projecten de prijzen laten stijgen. Rondom Luanda bevinden zich nieuw gebouwde spooksteden, lege woongebieden, die de indruk wekken alsof ze uit China geïmporteerd werden. Slechts weinig Angolezen kunnen het zich veroorloven daar naartoe te trekken.

Welke ontwikkelingskans heeft Angola dus? Wat betreft de corrupte elite zal het fantastisch bergop blijven gaan. De aardolie wordt geëxporteerd. De rest wordt geïmporteerd. Wat betreft de gewone bevolking heeft Angola geen kans op een betere toekomst. Want het probleem van de corruptie bestaat daar al vele jaren en is niet minder geworden. Angola zal een arm land van een arm continent blijven – ondanks zijn bodemschatten.

Europa zal zich op de verandering in Afrika instellen – of ten onder gaan
Europa heeft maar twee mogelijkheden hoe om te gaan met de bevolkingsexplosie in Afrika. Of ze investeert in het vermogen tot zelfhulp van Afrika en beschermt zich tegelijkertijd tegen massa-immigratie via de Middellandse Zee. Of Europa stelt zich open voor een massa-immigratie uit Afrika. Dan kan men zich vermoedelijk instellen op de grootste exodus van de menselijke geschiedenis. Voor internationale concerns, die constant hun loonkosten willen drukken, zou de opening voor Afrikaanse immigranten een aanwinst zijn. Want dan zou de Europese industrie haar productie naar landen met lage lonen hoeven verplaatsen. Dan zou de wereld van de lage lonen naar ons toekomen. Europa zou vervallen tot het niveau van een drempelland.

Als je de VN-bevolkingsplannen, de ideologie van de multinationale concerns, de politiek van de internationale NGO´s en de agenda van de mainstream media bekijkt, dan wordt duidelijk welke kant Europa op wordt gedrongen. In Duitsland en Europa schijnt men zich nog niet van de gevaren van deze ontwikkeling bewust te zijn.

Bron: www.freiewelt.net

Auteur: Instituut voor Strategische Studies Berlijn

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/07/02 ... e-tijdbom/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7077
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door sjun »

Te verwachten valt dat de natuur hier zelf corrigerend gaat optreden. Bij overpopulatie ontstaan plagen of oorlogen om een gebied weer leefbaar te krijgen. Daarom is het goed tijdig werk te maken van Fort Europa dat haar buitengrenzen vergrendelt en deze handhaaft om de leefbaarheid binnen Europa te garanderen terwijl het buiten Europa mensen opvangt en zelfredzaamheid bijbrengt.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Hans van de Mortel schreef:
Afrika, vermenigvuldig u en blijf!

Godsdienstwaanzin en bevolkingsontwikkeling: nergens anders zijn de cijfers zo alarmerend.
Als je bekijkt wat de meeste Afrikaanse landen sinds het einde van de koloniale tijd (de meeste landen werden in de jaren-50 tot de jaren-70 onafhankelijk) hebben opgebouwd, dan is het resultaat ontnuchterend. Geen enkel land heeft ook maar bij benadering de kans op een westerse levensstandaard op de middellange termijn.
Logisch. Men wilde zo graag op eigen benen staan en heeft doorgaans met veel geweld de onafhankelijkheid afgedwongen. Het koloniale tijdperk was er een van beschaving. Met Allah in de schaduw. Maar . . . ik keur het niet goed. Men had nooit mogen kolonialiseren tegen de wil in van de inheemse bevolking. En Amerika dan? Ach, het meten met twee maten is onze politieke leiders met de paplepel van het geloof dat ze aanhangen ingegeven. Hypocrisie in optima forma. Anders gezegd: de mens zit verrot slecht in elkaar. Daarom niet getreurd bij de wetenschap dat de mens geen vrije wil heeft. Waarom niet? Laten we nu niet zo moeilijk doen. Is het niet dat de mens plotseling aan kanker overlijdt dan wel midden in de nacht onverwacht?

Wie in God gelooft slaapt meestal zacht.

Ook Nederland vermenigvuldigt zich in een schrikbarend hoog tempo. Met mohammedanen!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48159
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Pilgrim »

Emigranten: “Afrika zal zichzelf vernietigen”

Geplaatst op 25 februari 2018

Afbeelding

Wat zijn de werkelijke oorzaken van Afrika´s armoede? Te weinig ontwikkelingshulp uit Europa? Nee, zeggen twee Duitsers, die vier jaar lang door het continent getrokken zijn. Het reisverslag van de uit het Beierse Sauerlach afkomstige wereldreizigers Thomas Lehn (58) en Constanze Kühnel (45) maakt korte metten met menige mythe die veel Europeanen nu nog aanhangen. Voornamelijk met het geloof dat men de problemen van Afrika met geld of de transfer van Europese techniek of Duitse knowhow zou kunnen oplossen. Het “zwarte continent” heeft te kampen met moeilijkheden, die niet zo eenvoudig met onze denkwijze aangepakt of opgeheven kunnen worden, schetst het emigranten-stel in de “Merkur”.

Hun ervaringen van de laatste vier jaar ter plaatse zijn zodoende volledig in tegenspraak met het denken van de Duitse regering, die onlangs de samensmelting van de ontwikkelingspolitiek en de “defensiepolitiek” heeft aangekondigd. Voorbeeldig ook Angela Merkel, die in haar zaterdag gepubliceerde podcast eiste dat de al lang mislukte beginselen van de subsidie en kredietverlening nog uitgebreid zouden moeten worden. “Hier zie ik een plicht voor heel Europa”, aldus Merkel letterlijk. Het al in het coalitieakkoord geëiste “Marshallplan voor Afrika” zou erbij moeten helpen dat het continent “mogelijk economische dynamiek kan ontplooien”. En opnieuw zouden wij Europeanen ertoe zijn geroepen om deze dynamiek veilig te stellen, want dit zou “in principe een taak van de ontwikkelde wereld zijn”.

Afrika moet zichzelf helpen
Wat het echtpaar over de toestanden in Afrika en vooral over de oorzaken van de armoede, het gebrekkige onderwijs en de zich nog altijd voortslepende ontwikkeling van veel Afrikaanse landen weet te vertellen, is voor diegenen die thuis gebleven zijn in veel gevallen opmerkelijk – niet in de laatste plaats, omdat in het kader van de nog steeds voortdurende asielcrisis ook de vraag naar de oorzaken in de zogenaamde “herkomstlanden” steeds vaker wordt gesteld. De wereldreizigers berichten niet zonder bitterheid over de toestanden daar:

“Wij houden van Afrika. Maar het frustreert ons compleet om te zien hoe dit continent zichzelf zal vernietigen.”

De beide hebben op hun reis met meer dan 1000 mensen gepraat. Ze hebben daarbij zowel de levensrealiteit van de arme boeren in Kongo leren kennen als die van de multimiljonair in Zuid-Afrika. Van deze schat aan ervaring zou menig autoriteit kunnen profiteren, bijvoorbeeld de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking, maar het echtpaar heeft het gevoel dat hun medewerkers hier niets van willen weten, omdat zijn inzichten de tegenwoordig – zie Merkel – door de politiek gewilde logica tegenspreken. Lehn en Kühnel hebben vooral over de zogenaamde ontwikkelingshulp een duidelijke mening:

“Die hele ontwikkelingshulp is uiteindelijk een businessmodel, dat ook in Duitsland arbeidsplaatsen creëert.”

Frustratie over het “niet willen weten” van de politiek is in het interview met de beiden merkbaar. En ook de ignorantie in de berichtgeving zijn ze beu:

“De naïeve omgang van Europese media met dit thema verbaast ons zeer. Er worden tig miljoenen euro zinloos weg gegooid, ter plaatse wrijven de machtigen zich in hun handen en niemand hier snapt het. Komisch genoeg zijn Afrikaanse presidenten de rijkste ter wereld, hun volkeren echter straatarm. Dat maakt ons woedend en verdrietig”.

“Compact” heeft in het gesprek met de Duits-Congolese patriot, politicus en blogger Serge Menga al zeer gelijksoortige opvattingen vernomen. Ook hij is van mening dat in Afrika corrupte dictators hun zakken volproppen en dat Europa daar actief aan meedoet. Hoe verrassend is het, dat mensen met echte ervaring in dit opzicht het met elkaar eens zijn, maar dat de Duitse regering deze feiten consequent negeert? En zelfs de ontwikkelde Afrikanen ter plaatse schijnen de mening van de critici te delen. Mevrouw Kühnel zegt:

“Wij hebben daar ook over gediscussieerd met gestudeerde Afrikanen. Eentje vertelde ons: ´Houd eindelijk op met ontwikkelingshulp – wij moeten zelf door het tranendal gaan om op eigen benen te staan”

Hoe zinloos de zogenaamd goedbedoelde ontwikkelingshulp in de armste regio´s van Afrika in rook opgaat, daarvoor heeft ook haar man een zeer aanschouwelijk voorbeeld paraat, dat waarschijnlijk zeker geen op zichzelf staand geval is. Hij vertelt:

“In een dorp hebben ontwikkelingswerkers een thermo-oven geïnstalleerd. Die maakt gebruik van zonnewarmte en bespaart de vrouwen het gemeenschappelijke gierst stampen. Het idee erachter was om de dorpsvrouwen tijd voor andere dingen te geven. Alleen: die hebben helemaal niets anders te doen, omdat efficiëntie in Afrika geen rol speelt – het gierst stampen was de dagelijkse maatschappelijke gebeurtenis, en dat heeft men van hen afgepakt. Op een bepaald moment ging de oven kapot. Niemand vond het erg. Men leefde gewoon verder zoals in de tijd voor de oven.”

Voor het echtpaar uit Beieren is na vier jaar Afrika aan den lijve te hebben ondervonden heel duidelijk:

“Het probleem is dat wij met onze Europese denkwijze de zaken aanpakken, een denkwijze die lichtjaren ver verwijderd is van de Afrikaanse.”

De lange mars naar het noorden
De oorzaken voor armoede en onderontwikkeling zijn er niet, zoals door velen graag wordt gesuggereerd, in gelegen dat Duitsland of Europa het continent uitbuiten of niet genoeg ontwikkelingshulp verlenen, eerder integendeel. De ware kern van het probleem bestaat erin dat Afrika – op grond van een gebrekkige respectievelijk niet aanwezige onderwijscultuur – helemaal geen basis heeft waarop de een of andere economische groei zou kunnen plaatsvinden. De basis voor efficiëntie en productiviteit ontbreekt. Daarom kan het helemaal niet anders zijn dan zoals het nu loopt: geldbetalingen uit ander elanden sijpelen weg in een moeras, dat beheerst wordt door stamhoofden en dictators:

“School is puur uit het hoofd leren”, zegt het echtpaar...

“...met als gevolg dat de meeste Afrikanen geen gevoel voor logisch denken ontwikkelen. Daar zijn ze helemaal niet in geïnteresseerd. Ze plannen niet, maar leven in het hier en nu. Daar sta je soms versteld van te kijken, zelfs bij gestudeerden. Daarom bestaat er in Afrika geen ondernemende middenstand en zodoende nooit genoeg banen.”

Zoals al gezegd: Afrika moet zichzelf aan de eigen haren uit de puree trekken – de wereld kan, als hij werkelijk wil helpen, er alleen maar over nadenken of er mogelijkheden van ontwikkelingssamenwerking bestaan die uiteindelijk niet als “businessmodel” in de eerste plaats in het eigen belang zijn. En terwijl de internationale politiek de groeve steeds dieper graaft, rolt de volgende volksverhuizing op Europa af. Thomas Lehn weet na zijn ervaringen zeker:

“De 1,1 miljard inwoners zullen tot het eind van deze eeuw 5 miljard worden, nu al is 60% jonger dan 15 jaar, voor wie er echter nog scholen nog werk zijn. Ieder project wordt zo een misdruk (…) Dat wil zeggen, uiteindelijk zal er een enorme volksverhuizing komen – daarbij is hetgeen we nu dagelijks in de Middellandse Zee meemaken slechts kinderspel.”

Home sweet Home
Eind februari wil het globetrotter-echtpaar weer terugvliegen naar Afrika, om van daaruit naar het noorden te reizen, via het Arabisch schiereiland naar Pakistan, India en Rusland. Zojuist aangekomen in Duitsland hebben beide gemengde gevoelens.

Positief, vooral na de ervaringen van de afgelopen jaren, is voor beide dat in Duitsland nog steeds orde, stiptheid en efficiëntie heersen. De binnenkomst in Duitsland ging snel en ongecompliceerd:

“Slechts een sensationele 35 minuten na de landing van ons vliegtuig zitten we al in de trein naar Sauerlach! Uitstappen, paspoortcontrole, bagage pakken, douane, ticketverkoop – dat gaat snel. In windhoek zou datzelfde minstens twee uur duren.”

Duitsland is eveneens lichtjaren ver verwijderd van de hygiënische toestanden in Afrika, wat een grote opluchting is, want “in Afrika stik je in het vuil”, aldus Thoma Lehn. En verder: “Tot 80% zijn daar geen toiletten. Hier, in Duitsland: dat is een andere wereld.” Lehn en Kühnel schijnen er vooral verbaasd over te zijn dat ze niet – zoals blijkbaar gebruikelijk in Afrika – constant bestolen worden:

“We zetten onze koffers naast de deur in de trein, gaan twee banken verderop zitten. En ook na meer dan twintig stations staat de bagage er nog – doet dat maar eens in Kaapstad of zo...”

Wat hen echter het meest opviel, was de stilstand in Duitsland:

“Er schijnen veel dingen niet veranderd te zijn – de bondskanselier is nog steeds dezelfde en Bayern München is nog steeds Duits kampioen.”

Als het nog lang bij de stilstand in de regering blijft, dan zullen de beide het verschil met Afrika vermoedelijk alleen nog kunnen merken aan het weer...

Bron: www.compact-online.de

Auteur: Marc Dassen

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/02/25 ... rnietigen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Dit verhaal, in een andere setting, ken ik al van 50 jaar geleden. En dat sloeg op . . . Zuid-Amerika.

Bijna iedereen weet langzamerhand wel dat ontwikkelingsgeld doorgaans al jarenlang verkeerd wordt besteed. Het artikel hierboven heeft overigens een wel een HEEL erge lange intro nodig om uiteindelijk in een kleine alinea te vertellen dat oud nieuws ook nieuw kan lijken. Het komt namelijk van twee immigranten uit Duitsland vandaan. :roll:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48159
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Pilgrim »

De mening van een Afrikaner...
Bonusquote: ‘Westerse civilisatie heeft ons discriminatie, oorlogen, klimaatverandering gebracht’

Bert Brussen, 25-04-2018

Afbeelding

'Westerse overheersing duurt nu vijfhonderd jaar en we gaan er allemaal dood aan'

“Afrikanen hebben afgeleerd om voor zichzelf te denken. De vragen die jij me nu stelt over de Yoruba-cultuur van voor de kolonisatie stellen Yoruba zelf me ook. Ze hebben geen weet meer van hun eigen identiteit. Ze verwachten antwoorden van het Westen, net als iedereen.

Als zwarte vrouw van Afrikaanse afkomst heb ik veel met discriminatie te maken. Voor ik naar de VS verhuisde, was ik me nooit bewust van mijn zwartheid. Ook het denken in ras is, naast het denken in gender, iets typisch westers.”

Dus wat heeft de zogenaamde westerse civilisatie ons gebracht? Discriminatie, maar ook oorlogen en klimaatverandering.

De westerse overheersing duurt nu vijfhonderd jaar en we gaan er allemaal dood aan.”


U dacht misschien: wéér een drammende Afrikaanse die een slachtofferrol komt spelen, want ja, gepubliceerd in Trouw, dan weet je het wel. Toch niet. De Nigeriaanse sociologe Oyèrónké Oyěwùmí heeft nogal een punt: het Westen moet stoppen zichzelf te zien als maat voor alles en alles wat niet westers is te beoordelen door een westerse bril.

Kortom: stop de blanke betutteling en accepteer dat Afrikanen hun eigen boontjes wel kunnen doppen. Het zou zomaar eens kunnen dat ook de niet-westerse samenleving recht heeft op zelfstandig bestaan.

http://politiek.tpo.nl/2018/04/25/bonus ... -gebracht/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48159
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Pilgrim »

Afrika´s ondergang en verderf

Geplaatst op 1 mei 2018

Afbeelding
Diffuse schuldgevoelens: veel mensen zijn ervan overtuigd dat de welvaart van het Westen ontstaan zou zijn op kosten van de Afrikanen – maar de redenen zijn andere.

We nemen mensen als vluchtelingen op, hoewel we vermoeden dat ze het niet zijn. Waarom? Uit een slecht geweten.

Deze week werd bekend dat het Zwitserse staatssecretariaat voor Migratie de verblijfsstatus van 3200 vluchtelingen uit Eritrea graag wil controleren om te bepalen of ze überhaupt nog bedreigd worden of dat ze in ieder geval weggestuurd kunnen worden. In totaal bevinden zich inmiddels ongeveer 30.000 Eritreeërs in Zwitserland, de meesten leven van een uitkering. Vanzelfsprekend verschenen er kort daarna talrijke artikelen in de media van serieus kijkende journalisten, die erop wijzen dat het waarschijnlijk onmogelijk zou zijn om deze mensen naar hun thuisland terug te brengen, om het even hoe het oordeel van de autoriteiten zou uitvallen.

Want Eritrea, een dictatuur, aldus werd bijna met een zekere genoegdoening opgemerkt, zou zijn burgers gewoon niet terugnemen. En zolang Zwitserland geen desbetreffend akkoord met deze dictatuur zou hebben gesloten, wat heel, heel moeilijk zou zijn, zouden deze vluchtelingen goedschiks of kwaadschiks waarschijnlijk hier blijven, of ons dat nu bevalt of niet.

Dat kan allemaal wel waar zijn – en desondanks is men steeds opnieuw verbaasd met welke lankmoedigheid vooral Zwitserse journalisten, maar ook de vele, vele ambtenaren in Bern accepteren dat er voortdurend wetten en regels worden overtreden om mensen een verblijf in een hen volkomen vreemd land mogelijk te maken, waar ze over geen enkel perspectief beschikken, waar ze tot werkloosheid en rondhangen veroordeeld zijn, waar ze de mensen op de zenuwen werken en waar ze voor hun gezinnen niets bereiken – behalve een regelmatig inkomen uit de Zwitserse sociale en noodhulp. Waarvoor moet dat goed zijn?

Waarom handelen onze autoriteiten niet? Waarom stelt Simonetta Sommaruga, de verantwoordelijke minister van Justitie (SP), niet alles in het werk om eindelijk de vele Eritreeërs, die zonder goede reden hier een treurig leven doorbrengen, naar hun thuisland terug te brengen?

Waarom ze zo arm zijn
Een belangrijk, alhoewel onuitgesproken motief, vermoed ik, dat menig Zwitser ertoe brengt zoveel onrecht en zoveel onzin in onze asielpolitiek te dulden, alsof het om niet te veranderen natuurverschijnselen zou gaan, ligt in een diffuus slecht geweten, zoals dit in het Westen wijdverbreid is. De mensen, die zo talrijk naar ons toekomen – vooral uit Afrika en het Midden-Oosten – mogen dan wel geen “echte” politieke vluchtelingen zijn, ze zitten echter in ieder geval in nood, omdat ze afkomstig zijn uit landen die arm zijn – en deze landen zijn arm: vanwege ons. Ten eerste omdat we ze ooit tot koloniën hebben gemaakt en economisch hebben uitgebuit, ten tweede omdat we tot op de dag van vandaag voordeel hebben van een unfaire handel die we met hen drijven.

Westelijke ondernemingen, zo zegt men, leven ervan in Afrika aan goedkope grondstoffen te komen of onbetrouwbare zaken af te wikkelen, en in Afrika zal het niemand goed gaan, omdat westelijke ondernemingen ervoor zorgen of het in ieder geval toestaan dat de Afrikanen onder de meest vreselijke omstandigheden en voor lage lonen moeten zwoegen. Kortom: al lange tijd buiten wij de mensen in de Derde Wereld uit – en doen dat tot op de dag van vandaag; met iedere banaan die we eten, met ieder stuk kobalt dat zich in onze Tesla bevindt, maken we de mensen in het zuiden armer.

Geen wonder dat ze op de vlucht slaan, en het lijdt geen twijfel dat wij hen juist uit morele gronden als “vluchtelingen” met open armen ontvangen. Als we hen niet uitgebuit hadden, dan zouden we ze met een goed geweten kunnen afwijzen, maar omdat wij voor hun nood verantwoordelijk zijn, is het niet aan ons hen naar huis te sturen. In principe leveren we met onze “asielpolitiek” vergiffenis voor onze zonden in het zuiden. Eritrea is overal. En plotseling zijn het 30.000 mensen die hier leven – zonder dat we dat gewild hebben en zonder dat dit door onze wetten echt zo voorzien zou zijn.

Sprookjesuur met Karl Marx
De vertelling is zo enorm effectief, omdat ze op oude, uiteindelijk marxistische legendes berust, die al meer dan honderdvijftig jaar steeds opnieuw ten beste worden gegeven. Dat maakt ze weliswaar niet meer waar, maar ze worden allemaal geloofd – tot diep in burgerlijke, ja, zelfs anti-marxistische kringen. Waarom zijn we rijk in het Westen? Waarom zijn de overigen zo arm? Karl Marx kon dat voor zichzelf alleen maar verklaren als een soort samenzwering van de ondernemers en de rijken tegen de “loon-afhankelijken” en de armen. Marx ging al uit van een unfaire ruil tussen werkgevers en werknemers, waarbij het de werkgever lukt om de meerwaarde, die de arbeider creëert, overmatig af te romen. Marx rekende er daarom op dat het de arbeider op de lange termijn steeds slechter zou gaan, terwijl de ondernemer, dus de bourgeois, steeds machtiger en vooral vetter werd.

Deze linkse, pseudowetenschappelijke samenzweringstheorie was gemakkelijk op de relatie van de rijke tegenover de arme landen over te dragen. Was de Derde Wereld niet het proletariaat, terwijl in het Westen de bourgeoisie triomfeerde – en was deze relatie niet net zo eenzijdig als die tussen werkgever en werknemer in het klein? Handel doodt, handel maakt arm. We moeten ons schamen.

Lust tot zelfkastijding
Wellicht ligt het aan dit ten diepste moralistische, ja bijna religieuze gehalte, dat deze vertelling over armoede en uitbuiting de mensen in het Westen zo boeide en ertoe verleidde het eigen succes te ontkennen en het wonder van het moderne als een smerige truc te beschouwen. Inderdaad leek het schaamteloos hoe rijk het Westen binnen korte tijd geworden was sinds in Engeland tegen het einde van de 18e eeuw de zogenaamde industriële revolutie had plaatsgevonden. Tot in het jaar 1800 leefden alle mensen in de wereld van gemiddeld $ 3,- per dag per persoon, of dit nu in Europa, Azië of Afrika was. Dit bedrag, bevestigt het nieuwste economisch-historisch onderzoek, gold praktisch onveranderd al meer dan 10.000 jaar, sinds de mens honkvast was geworden.

Zeker, dit inkomen kon schommelen, maar niet in al te indrukwekkende omvang. Wanneer bepaalde hoge culturen zich nestelden, zoals in het Antieke Rome of in het oude Chinese rijk of in het Italië van de Renaissance, kon dit bedrag tot $ 6,- of $ 7 stijgen, om later, zodra deze hoge cultuur instortte, weer te dalen naar $ 3,- of nog minder.

Met andere woorden, de mens leefde – met heel weinig uitzonderingen – praktisch altijd aan de rand van het bestaansminimum, en dat overal. Dat veranderde pas in de 18e eeuw – toen eerst in Nederland, daarna in Engeland, weldra in België, Zwitserland en in Sachsen, en uiteindelijk in het hele Westen, een nieuwe wijze van economie kwam opzetten.

Men noemde haar later (in navolging van Marx) het kapitalisme, wat aanleiding geeft tot misverstand. Erkend moet worden dat zich echter ook een nieuw begrip opdrong, want het was een ongehoorde ontwikkeling, die de Amerikaanse econome Deirdre Nansen McCloskey waarschijnlijk veel treffender “The Great Enrichement”, de Grote Verrijking, noemt. Beslissend was daarbij echter, aldus McCloskey, geenszins de opeenhoping van kapitaal – dat was vroeger elders ook al voorgekomen, maar volkomen nieuw was de buitengewone stijging van de productiviteit, wat betekent: een enkele arbeider produceerde in dezelfde tijd steeds meer goederen, steeds betere goederen, steeds goedkopere goederen – dankzij machines, dankzij een slimmere organisatie, dankzij heldere koppen, dankzij begaafde ondernemers, dankzij intensieve arbeidsuren. Dat had met Afrika´s nood helemaal niets te maken: de Europeanen werden niet ten koste van de Afrikanen of Aziaten productiever, maar omdat zich in het Westen een geheel unieke cultuur van constante verbetering, van permanente innovatie uitbreidde.

Een van de grootste vragen van de wereldgeschiedenis
Waarom dat het geval was, is nog steeds een van de grootste vragen van de wereldgeschiedenis. En zulke vragen worden zelfs in de “Basler Zeitung” niet in één enkele zaterdag opgelost – duidelijk daarentegen is, dat de samenzweringstheorie van Marx, volgens welke wij in het Westen ten koste van het zuiden rijk geworden waren en nog steeds zijn, als onzin te beschouwen is. Een gerucht, een sprookje, een fantasie. Net zomin dat de ondernemers ten koste van de arbeiders opgeklommen zijn, maar integendeel: ook de arbeiders werden daarbij steeds rijker.

Als er iets is dat Marx weerlegd heeft, dan is het wel het feit dat het proletariaat in de tussentijd niet in ellende verzonken is, zoals Marx had voorspeld. Hoe ver hij van de werkelijkheid was verwijderd, was al in het jaar 1890 vast te stellen – en wie onder socialisten alert genoeg was, erkende dat, wat overigens niet weinig linksen aanzienlijk onzeker maakte. De profeet van de revolutie had zich vergist: nu leeft een arbeider in het Westen beter dan een rijke in het jaar 1940. Hij bezit een auto, hij heeft een koelkast, hij heeft een kleurentelevisie en een eigen wasmachine. Dat was in 1940 alleen in de rijkste families het geval.

En we werden allemaal rijk: sinds 1800 is het gemiddelde inkomen in de landen van de OESO naar ongeveer $ 100,- per dag per persoon gestegen, dat is een toename van een fabelachtige 2900%. Zo´n stijging is er in de wereldgeschiedenis nog nooit voorgekomen, en sinds zich in de afgelopen twintig jaar zulke grote landen als China of India zich bij deze cultuur van verrijking door constante innovatie hebben aangesloten, gaat het met de wereld in totaal duidelijk beter. Zelfs met Afrika – wat er o.a. een reden voor is waarom zoveel mensen het zich kunnen veroorloven om de dure “vlucht” naar Europa op zich te nemen.

Er worden 3200 Eritreeërs gecontroleerd. Het zou beter zijn dat ze zelf zouden inzien dat men hen in hun land nodig heeft – niet in het onze. Landen worden arm wanneer hun creatieve, jonge en slimme koppen emigreren. Menig Eritreeër, die hier op onze stations rondhangen, behoren zonder twijfel tot hen. We doen de Afrikanen geen plezier wanneer op kosten van hen ons slechte geweten geruststellen, dat erin bestaat dat we niet meer weten waarom het ons zo goed gaat…

Bron: https://bazonline.ch

Auteur: Markus Somm

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/05/01 ... n-verderf/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Daar gaat ie weer.

Niet kort door de bocht, maar met één alles verklarende tekstregel, gereduceerd vanuit een extreem lang artikel van ouwe jongens krentenbrood en hadden ze maar niet zoveel moeten neuken zonder condoom:

De overbevolking van Afrika speelt ons parten.

Trouwens daar gaan straks meer werelddelen last van krijgen. "Read my lips!"
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

mercator
Berichten: 19147
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door mercator »

Hans v d Mortel sr schreef:De overbevolking van Afrika speelt ons parten.
Dat is HET bijzonderste probleem van dit ogenblik. Daartegen is de opwarming van de aarde-of die nu natuurlijk of man made is maakt niks uit-een kleinigheid.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16310
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Het is een keihard feit dat geschiedenis niet liegen kan *.

Negers hebben geen blanken tot slaaf gemaakt, maar blanken tot negers.

Dat had ook andersom kunnen zijn, maar zo was het niet.

Maar stel dat het wel zo was gebeurd, dat negers naar het noorden waren gevaren om blanke slaven te charteren omdat er in Afrika vraag was naar goedkope arbeidskrachten. Stel dat. Dit had alleen gekund wanneer de negers niet waren blijven steken in het lage IQ DNA van de eerste aapmens. Wat ik ook neerschrijf, de waarheid brengt onaangenaamheden met zich mee. MAAR KAN IK DAT HELPEN? Ben ik schuldig aan de geschiedenis? Geen mens is daaraan schuldig. Ik adviseer daarom alle idioten die geloven in God, om bij Hem te rade te gaan en om een uitleg te vragen. Bedenk daarbij wel dat bij God telt:

Wie vraagt wordt overgeslagen. :roll:

P.S.: Ik geloofde ook eens in God. Maar dat is verleden tijd en telt dus niet meer mee. De enige slavernij die nog echt plaats vindt treffen we aan in de contreien van de moslims, Arabische moslims, en bij groepen als Boko Haram en nog een heleboel andere op de leest van de profeet geschoeide islamitisch terroristische organisaties. 1,7 miljard moslims die heilig geloven dat hun god Allah niet een god van het martelplezier is, maar van het rechtvaardigen van de vieze perverse smerige gore sadistische praatjes van de psychopaat profeet Mohammed, zijn ziek, heel erg gestoord in de geest. Vandaar mijn zeer logische conclusie:

Moslims hebben geen recht op een menswaardig bestaan.

* Ariel publiceerde ooit een bijzonder citaat: 'Het is zelfs niet aan God gegeven om de geschiedenis terug te draaien'. icon_thumbup.gif
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

mercator
Berichten: 19147
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door mercator »

Hans v d Mortel sr schreef: Negers hebben geen blanken tot slaaf gemaakt, maar blanken tot negers.
Het waanidee dat de Westerse welvaart puur te danken is aan het exploiteren en uitroeien van de zwarten is een soort religieus dogma. Verleden week hoorde ik nog een soort professor verklaren dat door de Belgische kolonisatie van Congo in de jaren 1880-1900 zowaar EEN DERDE van de negerbevolking daar is omgekomen. Nu vraagt men zich af waar dat cijfer vandaan komt. De journalist van dienst vergat dat uiteraard even te vragen. Gezien de zwarte Congolezen geen zin hadden om hun eigen bevolking te tellen weet toch niemand hoeveel negers daar oorspronkelijk rondliepen?
Alleszins hebben ze dat verlies dan toch ruimschoots gecompenseerd dank zij de Belgische medische en sociale voorzieningen want nu tellen we Congolezen in de tientallen miljoenen. Behalve de president en zijn stam allemaal levend in weerzinwekkende armoede.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76127
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door Ariel »

Hier kan geen hulp tegen op. :no1:

Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7077
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Hulp houdt Afrika arm

Bericht door sjun »

Hans Jansen legt bij P&W uit waarom ontwikkelingshulp faalt
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Plaats reactie