Hulp houdt Afrika arm

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64218
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Ariel » Wo Dec 02, 2009 1:21 pm

Hulp houdt Afrika arm

Ontwikkelingshulp houdt een continent als Afrika arm. Kinderen blijven wel in leven, maar raken ondervoed.

Landen die veel hulp krijgen, ontwikkelen zich niet sneller dan landen die het zonder hulp moeten stellen. Het is eerder omgekeerd, aldus onderzoeker Wiet Janssen, die donderdag aan de Universiteit Twente promoveert op een onderzoek naar Nederlandse ontwikkelingshulp.

Janssen werkte zelf ruim achttien jaar bij ontwikkelingsprojecten. Hij heeft voor zijn onderzoek het beleid van minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bestudeerd en officiële documenten van grote hulporganisaties als Oxfam-Novib en Cordaid. Ook heeft hij het werk van tal van adviesorganen, onderzoeksinstituten, particuliere initiatieven en handelsafspraken onderzocht.

Janssen heeft noodhulp en conflictbestrijding niet in zijn onderzoek betrokken. Volgens Janssen moet ontwikkelingshulp radicaal anders worden. Afrikaanse kinderen moeten al op jonge leeftijd leren hoe ze ondernemer kunnen worden. Op de basisschool moeten ze al een vak leren waarmee ze een redelijk inkomen kunnen verdienen. Dat zijn volgens de promovendus wel zinvolle maatregelen, die kunnen leiden tot blijvende armoedevermindering in het armste deel van de wereld.

http://www.nd.nl/artikelen/2009/decembe ... frika-arm-" onclick="window.open(this.href);return false;
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64218
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Ariel » Do Dec 03, 2009 1:54 am

Hulp leidt tot rel in wetenschap
Promovendus Janssen ziet steun verdampen door corruptie en verkeerd beleid

Zware kritiek op ontwikkelingshulp mag promovendus Janssen best geven. Maar dan liefst wel gefundeerd, vinden vier hoogleraren.

De hulp aan Afrika werkt averechts en kan beter worden gestaakt. En wereldwijd verdampt van de 100 miljard dollar steun 30 miljard dollar door corruptie. Voor Nederland kun je ervan uitgaan dat een derde van de bijna 5 miljard euro aan steun, dus ongeveer 1,5 miljard euro, als verloren moet worden beschouwd.

Deze voor ontwikkelingsamenwerking vernietigende conclusies staan in het proefschrift van Wiet Janssen. De promovendus, die jarenlang zelf als consultant in ontwikkelingslanden werkte, voegt zich met zijn bevindingen in een lange rij van critici onder wie Dambisa Moyo (dit jaar) en William Easterly (in 2003). De kritiek wordt overigens iedere keer op een andere manier opgediend. Zo is veel van de kritiek die Janssen, Moyo en Easterly uitten al terug te vinden in een groot rapport van Wereldbank-onderzoeker David Dollar uit 1998. Dollar betoogde destijds dat hulp alleen gedijt in landen met een goed bestuur en goed beleid. Zo niet, dan moest rekening worden gehouden met teleurstellingen. „Zie Zambia”, gaf Dollar destijds als voorbeeld, „dat land had gemeten naar de omvang van de hulp uit moeten groeien tot het Zwitserland van Afrika.” Dollars rapport leidde tot een doctrine, een leidraad voor het handelen van veel landen die ontwikkelingshulp verschaffen. De vraag is of het onderzoek van Janssen, die vandaag promoveert aan de Universiteit Twente, een vergelijkbare impact heeft.

Eén effect gaat in ieder geval verloren: Janssen had al voor hij promoveerde de toezegging van VVD-politicus Arend Jan Boekestijn – toen nog Kamerlid – dat hij in de Kamer kritische vragen zou stellen naar aanleiding van het proefschrift. Maar Boekestijn moest opstappen nadat hij uit school klapte over een gesprek met de koningin.

Wat zijn de belangrijkste conclusies van Janssen? Lager onderwijs leert arme kinderen niets waar ze wat aan hebben. Met het kleine beetje lezen en schrijven dat ze in Afrika leren, kun je niet in je inkomen voorzien. In het basisonderwijs zou meer aandacht moeten zijn voor het kind als toekomstige ondernemer, zo beveelt Janssen aan. Ook Moyo vindt dat Afrika niet moet worden overladen met goedkoop geld om te leren, maar met banen. Net als Moyo, maar zij was ook al niet de eerste, wijst Janssen op het grote gevaar van de ’Hollandse ziekte’. Daar wordt mee bedoelt dat door de instroom van buitenlandse valuta de lokale prijzen stijgen waardoor Afrikaanse landen wat prijspeil betreft niet meer kunnen concurreren met hun Aziatische collega’s, die vroeger zelfs armer waren dan de gemiddelde Afrikaan.

In het algemeen ziet de promovendus geen statistisch verband tussen tussen hulp en ontwikkeling. Veel landen die steun ontvangen ontwikkelen zich zeker niet sneller dan landen met minder hulp. De relatie is volgens Janssen zelfs eerder omgekeerd. Overigens zijn ook geen nieuwe bevindingen – de eerdere genoemde Dollar en ook Easterly kwamen tot min of meer vergelijkbare resultaten.

Volgens Janssen leidt het opkrikken van de drinkwatervoorziening en de gezondheidszorg tot meer kinderen en ook tot meer kinderondervoeding. Daarbij is zijn redenering als volgt: de ondervoeding stijgt omdat er meer kinderen blijven leven door een betere zorg en schoner water terwijl het voedselaanbod niet toeneemt.

Dat probleem is overigens in de sector ontwikkelingssamenwerking niet onbekend. De Wereldbank en andere instellingen alsmede minister Koenders vinden al geruime tijd dat met name de landbouw in Afrika een stevige slinger moet krijgen en eigenlijk jarenlang als een ondergeschoven kind is behandeld.

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/ar ... chap_.html
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Mahalingam
Berichten: 34765
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 05, 2009 9:36 pm

Over de vier hoogleraren die hun zorgen over de promotie van te voren hadden moeten uiten aan de universiteit met wetenschappelijke argumenten en dat verzuim nu proberen in te halen via de pers (met wetenschappelijke argumenten??)
Professoren kraken onderzoek af
Vier hoogleraren die gespecialiseerd zijn in ontwikkelingshulp, kraken het onderzoek van Wiet Janssen af. De promovendus beweert na onderzoek dat ontwikkelingshulp Derde Wereld landen juist arm houdt.

De heren professoren -Paul Hoebink, Jan Willem Gunning, Eric Smaling en Rob Visser- stellen dat Janssen een onderzoek "van bedenkelijke kwaliteit" en "in krakkemikkig geschreven Engels" heeft afgeleverd. Volgens de hoogleraren heeft de promovendus zijn studie gebaseerd op secundaire bronnen en niet op origineel onderzoek. Zo zou Janssen alleen zes onderzoeken van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking hebben gebruikt en citeert hij slechts de negatieve aspecten.

Het viertal is van mening dat het onderzoek niet toegelaten had mogen worden tot promotie. De Universiteit Twente wil pas reageren op de kritiek na de promotie vanmiddag.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech ... oek_a.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 34765
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 12, 2009 2:14 pm

In het gekraakte proefschrift is ook naar Senegal gekeken. Gemiddeld inkomen $1600 p. jaar en hulp $100 p. jaar per persoon. Op af en toe een wisseling van de macht via een staatsgreep/paleisrevolutie, maar voor de rest blijft alles zoals het al was.
De president heeft nu een bronzen beeld laten neerzetten geheten 'African Renasissance' . In Kim-il-Sung stijl ( een vorm van socialistisch realisme) . En ook gebouwd door Noord Koreanen naar een idee van de president Abdoulaye Wade. Volgens mij stelt het een vrouwen- en kinderenroof voor.

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 34765
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp maakt Afrika dik

Berichtdoor Mahalingam » Di Dec 15, 2009 9:19 pm

Studies show obesity taking hold in Africa and UK
LONDON, Dec 15 (Reuters) - Obesity is becoming more common among poor city dwellers in Africa because of easier access to cheap, high fat, high sugar foods, scientists said on Tuesday.[...]
The study, published in the BioMed Central Public Health journal, found that while rich people in urban areas of Africa were more likely to be overweight or obese than others, the rate of increase in obesity was higher among the poor.[...]
"In spite of rampant poverty in urban areas, access to cheap foods with a high content of fat and sugar is commonplace."[...]
Given the chronic nature of most diseases associated with obesity and by extension the huge cost of treatment, the prospects look grim for the already under-funded and ill-equipped African health care systems unless urgent action is taken,"

http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/LDE5BD07W.htm
Dus de volgende keer dat ze voor Afrika komen collecteren aan uw deur dan weet u: het is voor een goed doel namelijk de medische kosten vanwege het overgewicht dat ze hebben gekregen door uw vorige donatie.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 34765
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Mahalingam » Za Apr 03, 2010 1:30 pm

Hij is klaar!
Afbeelding

en het beeld wordt vandaag officieel onthult. En heeft 20 miljoen euro gekost.
Er zullen 30 staatshoofden bij zijn. Waar is Balkenende vandaag?
Omstreden beeld Senegal onthuld
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6449497/__Omstreden_beeld_Senegal_onthuld__.html?sn=binnenland,buitenland
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64218
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Ariel » Za Apr 03, 2010 1:56 pm

We zullen maar weer snel een paar miljoen euro's storten, zodat Senagal een paar scholen en ziekenhuizen kan bouwen.
Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Mahalingam
Berichten: 34765
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor Mahalingam » Di Jun 07, 2011 12:28 am

Oxfam komt in het nieuws vanwege een rapport waarin zijn voorspellen dat de voedselprijzen gaan verdubbelen en dat een deel van de mensheid zal verhongeren. Ox-famine dus.
Het komt door de mensen en als het daar niet door komt dan komt het door het klimaat. En dat komt, zo wordt ons geleerd, ook door de mensen en hun onverantwoordelijke gedrag.
Based on the experience and research of Oxfam staff and partners around the world and, Growing a Better Future shows how the food system is at once a driver of this fragility and highly vulnerable to it, and why in the twenty-first century it leaves 925 million people hungry.
http://www.oxfam.org/en/grow/reports/growing-better-future
Oxfam: huidige voedselcrisis kan catastrofe worden
De prijs van voedselgewassen als mais zal de komende twintig jaar als gevolg van de gestegen vraag, lagere oogstopbrengsten en de klimaatverandering verdubbelen. Dat stelt de internationale hulporganisatie Oxfam in een dinsdag verschenen rapport.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/ar ... rden.dhtml
En waar komt het op neer: in Afrika alleen maar keuterboertjes. En grote electriciteitscentrales zijn voor die negers ook taboe. Ze moeten niet de fout maken die wij gemaakt hebben.
Een gefundeerde kritiek van Tim Worstall is hier:
http://www.theregister.co.uk/2011/06/06/oxfam_report_2011/
Oxfam's 'Grow' world hunger plan: More peasants
Hippie-crats correct on axing farm subsidies, tho
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 15093
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor King George » Za Apr 12, 2014 3:03 pm

Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Afbeelding
Dambisa Moyo tijdens de globaliseringlezing in zalencentrum Felix Meritis.

Door Dick Wittenberg


Ontwikkelingshulp helpt niet maar richt juist schade aan, meent Dambisa Moyo. Ze is al de Ayaan Hirsi Ali van het ontwikkelingsdebat genoemd.

Al tijdens haar studie aan de universiteit van Harvard in Amerika vroeg ze zich af waarom Afrika als enige continent maar niet vooruitkwam. Zwoegend op haar proefschrift in het Britse Oxford probeerde ze te achterhalen waarom arme Aziatische landen als Zuid-Korea en Thailand zich wel ontwikkelden. Acht jaar werkte ze in Londen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Geleidelijk groeide haar overtuiging dat Afrika de stagnatie alleen kan doorbreken als het rigoureus kapt met ontwikkelingshulp. Ontwikkelingshulp houdt Afrika arm, betoogt de Zambiaanse econome Dambisa Moyo in haar boek Dead Aid. Moyo schrijft alleen over overheidssteun, niet over noodhulp of particuliere hulp. „Ontwikkelingshulp werkt niet”, zegt ze. „Het zou leiden tot duurzame economische groei en vermindering van armoede. Noem me één Afrikaans land waar dat is gelukt.”

„Het gevaar bestaat dat dit boek meer aandacht krijgt dan het verdient”, aldus The Guardian. In The Independent schreef ontwikkelingseconoom Paul Collier: ‘Dambisa Moyo is voor ontwikkelingshulp wat Ayaan Hirsi Ali is voor de islam.’

„Ik zie niet in waarom Bono het economisch beleid van Afrika moet bepalen”, zegt Moyo als ik haar spreek in Oxford. Zelf vindt Moyo de tweede helft van haar boek het explosiefst. Daarin reikt ze Afrikaanse regeringen mogelijkheden aan om hun begroting te financieren zonder ontwikkelingsgeld. Door staatsleningen uit te schrijven. Door buitenlandse investeringen aan te trekken. Door de export uit te breiden en zich daarbij te richten op opkomende markten zoals India en China. Door het geld te benutten dat Afrikanen vanuit het buitenland overmaken. „Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Andere landen deden het al en met succes.”

Uw oordeel over ontwikkelingshulp is vernietigend.

„Wat ik schrijf, is niks nieuws. Ik plagieer. Ik haal onderzoeken van anderen aan. De ontwikkelingseconoom Peter Bauer omschreef ontwikkelingshulp al in de jaren zestig als ‘belasting voor arme mensen in rijke landen ten gunste van rijke mensen in arme landen’. Hij werd genegeerd. In het wereldje van ontwikkelingshulp is al lang bekend dat het niet werkt. Maar hulporganisaties en beroemdheden als Bob Geldof houden de mythe in stand. Mijn familie in Zambia lijdt dagelijks onder de gevolgen van ontwikkelingshulp, door de alomtegenwoordige corruptie. Machthebbers plunderen de staatskas die met ontwikkelingsgeld gevuld is. Die corruptie doordrenkt de hele samenleving. Hulp leidt tot bureaucratie en inflatie, tot luiheid en inertie. Hulp schaadt de export. Dankzij buitenlandse steun hoeven regeerders zich niks aan te trekken van hun volk. En het ergste: hulp ondermijnt groei. De economie van landen die het afhankelijkst zijn van hulp kromp sinds eind jaren zeventig gemiddeld met 0,2 procent per jaar.”

Donorlanden zien toch toe op goede besteding?

„Maar ze rekenen er Afrikaanse landen niet op af. Uit onderzoek van de Wereldbank bleek dat 85 procent van de hulpstromen voor andere doelen was gebruikt dan afgesproken. Donorlanden houden corrupte regeringen in het zadel. Tussen 1980 en 1996 ging 72 procent van het Wereldbank-geld naar landen die zich nooit aan de voorwaarden hielden. De behoefte van donorlanden om te blijven geven, is onverzadigbaar.”

Waarom gaan westerse landen door met geven als het toch niet helpt?

„Het meest cynische antwoord is: omdat het de aandacht afleidt van de handelsbelemmeringen die ze hebben opgeworpen om westerse banen te beschermen. Belemmeringen die Afrika jaarlijks naar schatting 500 miljard dollar aan handel kosten. Dat is tien keer het bedrag dat Afrika aan ontwikkelingshulp ontvangt.

„En omdat ze toch niet geloven dat het ooit iets wordt met Afrika. Dat vinden ze zielig voor de Afrikanen. Ze kopen hun geweten af.”

Sociaal is Afrika er door de hulp toch op vooruitgegaan? In 1960 ging 50 procent van de kinderen naar school. Dat is nu 82 procent. Kindersterfte is de laatste dertig jaar meer dan gehalveerd.

„Je kunt schoolgeld betalen voor een meisje van twaalf. Je kunt haar een opleiding geven. Je kunt zeggen: kijk eens wat ontwikkelingshulp vermag. Maar wat schiet dat meisje daarmee op als ze na haar school geen werk vindt. Omdat er geen banen zijn. Omdat er geen economische groei is. Telkens als ik naar huis ga, is het aantal straatkinderen gegroeid. Ze kunnen lezen, schrijven en spreken Engels. Het enige wat ze voor hun brood kunnen doen, is straathandel drijven.”

Is afschaffen van alle hulp geen recept voor massasterfte?

„Alleen de elite zal het voelen. De armen merken het niet eens. Ze zagen toch al nooit iets van dat geld.”

Ontwikkelingsdeskundigen wijzen er op dat de rijke landen ontwikkelingshulp decennia hebben gebruikt als instrument van buitenlands beleid. Zij pleiten voor meer en gerichtere hulp.

„Waar moeten we de hulp nu weer op richten? In de jaren zestig moest hulp worden gebruikt voor grote infrastructurele projecten. In de jaren zeventig voor armoedebestrijding. In de jaren tachtig ging het om structurele aanpassing en financiële stabilisering. In de jaren negentig waren democratisering en goed bestuur aan de beurt. In zestig jaar is er in totaal 1.000 miljard dollar aan ontwikkelingsgeld naar Afrika gestroomd zonder dat dit tot ontwikkeling geleid heeft. Hoe vaak moet ontwikkelingshulp worden gereïncarneerd voordat het failliet ervan wordt erkend?”

De Rwandese president Paul Kagame benaderde u omdat hij af wil van hulp.

„De president liet zich vaker kritisch uit over hulp. Maar voor 70 procent van zijn begroting is hij afhankelijk van die steun. In het vliegtuig las hij een interview met mij in de Financial Times. Opeens zag hij kansen om Rwanda te verlossen van hulp. Hij wilde dat ik kwam om met zijn ambassadeurs en ministers te spreken.

„‘Stel je voor’, schrijf ik in mijn boek, ‘dat Afrikaanse regeringen een telefoontje krijgen van de donorlanden: ‘we bouwen de hulp in vijf jaar af’. Een rechterhand van president Kagame zei me: ‘Wij willen degene zijn die dat telefoontje pleegt’.”

Verwacht u dat andere Afrikaanse landen het voorbeeld volgen?

„Voor veel regeringsleiders is het veel te makkelijk om elk jaar hun ontwikkelingscheque te innen. Niemand die ze ter verantwoording roept.”

Paul Collier, uw vroegere professor aan Harvard en Oxford, vindt u te optimistisch over toegang van Afrikaanse landen tot de financiële markten.

„Met alle respect, maar ik heb in de financiële markten gewerkt. Ik weet wat investeerders willen. Het is niet makkelijk om die weg te bewandelen. Maar het kan. Ik ben opgegroeid in een land waar elk initiatief wordt weggewuifd of onderdrukt. Ze kunnen niet. Ze willen niet. Ik ben het zat. Laten we eens iets nieuws proberen – de oude aanpak werkt niet.”

Komt die nieuwe aanpak niet op het slechtst mogelijke moment nu de crisis financiële markten verlamt?

„Het is een moeilijke periode. Maar dat de Amerikaanse en Europese markten dichtzitten, wil niet zeggen dat alle markten gesloten zijn. Kijk naar de gigantische financiële reserves in China en het Midden-Oosten die schreeuwen om investeringsmogelijkheden. En zelfs als alle markten dichtzitten, moeten Afrikaanse landen zich voorbereiden op het moment dat ze weer opengaan. Deze apocalyptische toestand duurt niet eeuwig. Ga oefenen met roadshows voor investeerders. Waarom moeten ze in uw land investeren? Het antwoord zal overtuigend moeten zijn.”

Paul Collier vindt ook dat u de specifieke problemen van Afrika onderschat.

„De problemen van Afrika zijn gigantisch: historisch, geografisch, tribaal. Maar daar kunnen we niks aan doen. Moeten we er ons maar bij neerleggen dat Afrika zich niet ontwikkelt? Hoe lang gebruiken we het koloniale verleden nog als excuus? Kunnen we nu eindelijk verdergaan?”


Dead Aid sloeg in Groot-Brittannië in als een bom. Voor het eerst pleit een jonge, succesvolle, hoogopgeleide Afrikaanse voor afschaffing van ontwikkelingshulp. Tot nu toe beheersten westerse mannen van middelbare leeftijd dit debat.

Behalve dat The Guardian haar pleidooi onverantwoord noemde, kreeg Moyo ook het verwijt dat het boek ongelukkig is getimed. Vanwege de economische crisis zal er bezuinigd moeten worden en Moyo reikt nu een stok aan om de hond Afrika mee te slaan, dat wil zeggen: in de steek te laten.

De gevolgen van de crisis is een van de onderwerpen die Moyo in haar volgende boek (How the West was Lost) ter sprake zal brengen. Volgens Moyo heeft het Westen ook uit eigenbelang enkele cruciaal verkeerde beslissingen genomen. De mentaliteit die ervoor zorgt dat juist China en India prominent in Afrika investeren, zal er ook voor zorgen dat deze landen de komende eeuw economisch het voortouw nemen.


NRC
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 64218
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor Ariel » Za Apr 12, 2014 3:33 pm

Wim Camp, CDA... 'De islam is onze bondgenoot"
I Stand with Israel

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 31296
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor Pilgrim » Vr Apr 18, 2014 11:25 pm

Hier stond dit artikel ook al:

viewtopic.php?f=25&t=20987&start=50#p335562

Maar het is wel goed als het ook in deze rubriek staat. :smile7:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 15093
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor King George » Za Apr 19, 2014 2:21 am

Goed in het kader van de bewustmaking. Maar nog beter als eindelijk die geldkraan eens dichtgedraaid wordt!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 31296
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor Pilgrim » Zo Jul 02, 2017 11:57 pm

Afrika – de demografische tijdbom

Geplaatst op 2 juli 2017

Afbeelding

Economie en bevolkingsontwikkeling: nergens anders zijn de cijfers zo alarmerend.

Europa moet zich de komende decennia op enorme migratiebewegingen uit Afrika instellen. Alle nuchtere prognoses zien er donker uit. Nergens anders in de wereld is er zo´n groot verschil tussen economische kracht en bevolkingsgroei. Gewelddadige conflicten zijn voorgeprogrammeerd. De economische opleving in enkele landen die rijk zijn aan grondstoffen komt slechts ten goede aan een paar elites.


Afrika zal het continent met de slechtste economische vooruitzichten blijven. Bevolkingsexplosies, zwakke infrastructuur, lage ontwikkeling, klimatologische belemmeringen en droogteperiodes, zich uitbreidende woestijnen, binnenlandse migraties, burgeroorlogen en de ongelijke verdeling van de deviezeninkomsten uit de export van grondstoffen zullen er aan bijdragen dat er in Afrika geen bloeiende landschappen zullen ontstaan. De welvaart zal ook over 50 of 100 jaar slechts toegankelijk zijn voor een miniem klein deel van de bevolking. Als je bekijkt wat de meeste Afrikaanse landen sinds het einde van de koloniale tijd (de meeste landen werden in de jaren-50 tot de jaren-70 onafhankelijk) hebben opgebouwd, dan is het resultaat ontnuchterend. Geen enkel land heeft ook maar bij benadering de kans op een westerse levensstandaard op de middellange termijn.

Het mediale gepraat over de economische groei in Afrika heeft bij nader inzien bijna altijd alleen maar betrekking op de export van grondstoffen naar Europa en Azië, waarvan de winsten slechts ten goede komen aan een kleine elite. Maar industrieel heeft Afrika bijna niets te bieden. De binnenlandse Afrikaanse handel is in de afgelopen decennia nauwelijks toegenomen. Ook de digitale revolutie en de verbreiding van smartphones lijkt aan het totale perspectief weinig te veranderen.

Alleen Zuid-Afrika zal dankzij zijn Europese en Indische minderheden het niveau kunnen opkrikken. Maar ook daar zijn veel problemen, omdat onder de huidige regering de corruptie toeneemt en de Europeanen het land uit gedrongen worden. Ongeveer 70.000 oorspronkelijk uit Europa afkomstige Zuid-Afrikanen, meestal Boeren, werden sinds 1994 vermoord. De meeste van hen op hun boerderijen. Men hoopt dat het niet zover komt als in Zimbabwe (het voormalige Rhodesië), waar het na de verdrijving van de Europese kolonisten en boeren tot een economische catastrofe was gekomen. Maar hoe de “regenboognatie” Zuid-Afrika zich ook zal ontwikkelen, ze zal het lot van de rest van het continent niet kunnen tegenhouden.

Azië is NIET het probleemcontinent van de bevolkingsexplosie – Afrika is het probleemcontinent!
Het grootste probleem van Afrika is de ongeremde bevolkingsgroei. Dat mag eerst vreemd klinken. Want met een oppervlakte van meer dan 30 miljoen km² en een bevolking van 1,1 miljard mensen lijken er geen aanwijzingen te zijn voor overbevolking. De verhouding tussen bevolking en oppervlakte ziet er op dit moment in het zuiden en oosten van Azië ongunstiger uit. Maar de prognoses spreken een andere taal.

India heeft met een oppervlakte van 3,25 miljoen km² en meer dan 1,3 miljard mensen een ongeveer tien keer zo grote bevolkingsdichtheid. Maar in India is daarvan het einde in zicht. De bevolkingstoename heeft aan kracht ingeboet. Steeds meer Indiërs trekken naar de steden en krijgen daar minder kinderen. Bovendien is in verschillende regio´s van India steeds weer sprake van oplevende economische bedrijfstakken (zoals de softwarebranche in Bangalore), die de nood opvangen. De prognoses voor India´s bevolking leveren volgens informatie van de VN een groei van op dit moment 1,32 miljard naar 1,7 miljard mensen in het jaar 2050 op, en neemt daarna af tot 1,65 miljard in het jaar 2100.

Ook in China heeft de bevolkingsexplosie haar effect verloren. Van nu tot 2050 zal de bevolking tussen 1,3 en 1,4 miljard mensen stabiel blijven, om daarna tot het jaar 2100 te krimpen tot ongeveer 1 miljard.

In Afrika daarentegen lijkt de bevolkingsexplosie nu vaart te krijgen. Ondanks een kindersterftecijfer van gemiddeld 15% voor kinderen onder de 5 jaar zal de bevolking van Afrika volgens schattingen van de VN tot 2050 naar 2,5 miljard en tot 2100 naar 4,4 miljard mensen stijgen!

De ontwikkelingshulp uit Europa en Noord-Amerika heeft het zijne ertoe bijgedragen door de medische verzorging te verbeteren en in droogteperiodes te helpen met de levering van levensmiddelen. De hulp tot zelfhulp bij de opbouw van een solide economie en infrastructuur kwam in veel Afrikaanse landen tekort. Veel landen profiteren nu nog van de infrastructuur van de koloniale periode. Sinds kort helpen de Chinezen bij infrastructuurprojecten. Maar tot nu toe heeft geen enkel land ten zuiden van de Sahara op eigen kracht zijn infrastructuur voor de toekomst kunnen inrichten – met uitzondering van Zuid-Afrika.

Daarbij mag men niet vergeten dat het zwarte continent altijd al dunbevolkt was. Dat ligt aan de geografie. Veel gebieden zijn onherbergzaam. Alleen al de Sahara omvat als grootste woestijn ter wereld een oppervlakte van meer dan 9 miljoen km². Daarbij komen de woestijnen en droogtegebieden in het zuiden van het continent evenals de Namib en de halve woestijn Kalahari. Op de lange termijn zal in veel delen van Afrika water schaars zijn. Maar water is van levensbelang. Veel volkeren hebben al duizenden jaren geleefd als nomadische herders (de Dinka en Nuer in Zuid-Soedan, de Massai in Kenia, maar over het algemeen ook een groot deel van de Bantoe-volkeren) of als jagers en verzamelaars (de San-bosjesmensen in de Kalahari of de Pygmeeën in het Kongo-bekken).

Ongeacht het watergebrek en de droogteperiodes neemt juist in kritieke regio´s zoals de Sahel-zone de bevolking enorm toe, en wel met meer dan 3% per jaar. Niger bijvoorbeeld heeft een vruchtbaarheidscijfer van bijna 7 kinderen per vrouw. De bevolking zou volgens schattingen van de VN van op dit moment 20 miljoen naar tot 70 miljoen in het jaar 2050 kunnen stijgen. Wie nauwkeuriger kijkt naar de geografie en het landschap van het land, weet dat dit tot problemen moet leiden.

Burkina Faso heeft een vruchtbaarheidscijfer van bijna 6 kinderen per vrouw. Van nu ongeveer 18 miljoen zal de bevolking tot 2050 toenemen tot meer dan 40 miljoen. Overeenkomstig zijn de cijfers in Mali, dat bijna alleen maar bestaat uit woestijn. Tsjaad heeft een geboortecijfer van 6,4 geboortes per vrouw. Ook hier zal de bevolking enorm toenemen, hoewel het land arm is aan landbouwgrond en bodemschatten. Infrastructuur en onderwijs staan op het laagste niveau. Hoe de mensen daar een toekomst moeten vinden, blijft in de sterren geschreven.

De ontwikkelingen van de Sahel-zone komen over als een tegenstrijdigheid op zich. Hoe is het mogelijk dat in de meest onherbergzame streken zonder infrastructuur en voldoende landbouw de bevolking zo sterk groeit? Hier speelt opnieuw de hulp en verzorging van buitenaf een rol. Weliswaar neemt de bevolking sneller toe dan de landbouwgrond, maar de medische verzorging en ontwikkelingshulp helpen de mensen desondanks te overleven. Wat te weinig wordt gedaan, is de hulp tot zelfhulp en zelfstandigheid.

Zelfs chaos en burgeroorlog remmen de bevolkingsgroei niet af
Het klinkt als een paradox: hoe armer en chaotischer een land is, des te sneller neemt de bevolking toe. Wanneer dus door het toenemende verschil tussen rendabiliteit en bevolkingsaantal het aantal oorlogen om bronnen zal toenemen, betekent dat nog lang niet dat dan de bevolking weer afneemt. Integendeel: steeds weer verbazingwekkend is dat juist in de oorlogslanden het geboortecijfer extreem hoog is (buiten Afrika is dat vooral te zien in Irak en in Afghanistan).

Somalië is een perfect voorbeeld voor deze paradox. Nauwelijks een land ter wereld staat meer voor het begrip “failed state” dan Somalië. Piraterij aan de kust, vervallende infrastructuur, nauwelijks landbouw, veel woestijn, droogteperiodes, lokale gangstervorsten, brute radicaalislamitische terreurorganisaties (zoals de Al-Shabaab-milities, die net zo wreed zijn als Boko Haram, de “Islamitische Staat” of Al-Qaida) – geen land is in een vergelijkbare samenleving met louter negatieve eigenschappen terechtgekomen. Desondanks neemt de bevolking enorm toe.

In 1950 had Somalië een bevolking van slechts 2,2 miljoen inwoners. Nu heeft het land 11 miljoen inwoners. Met een vruchtbaarheidscijfer van 6,4 geboortes per vrouw zal het land tegen 2050 ongeveer 27 miljoen inwoners hebben.

Terreur, armoede, ziektes en hongersnoden zullen in de toekomst de bevolkingstoename van Afrika niet afremmen. Want in nood grijpt altijd weer de internationale gemeenschap met haar crisis- en ontwikkelingshulp in. Alleen bij toenemende welvaart en trek naar de steden evenals bij de gelijktijdige onderwijsgroei zal het geboortecijfer dalen. Maar hoe groot is de waarschijnlijkheid dat men heel Afrika op deze weg brengt?

Probleemstaat Nigeria – weldra de op twee na grootste natie op aarde
Het bevolkingsrijkste land van Afrika is Nigeria. Het heeft een vruchtbaarheidscijfer van 5,65 geboorten per vrouw. Van 1997 tot 2006 nam de bevolking van 89 miljoen naar meer dan 140 miljoen toe. Uit een schatting van vorig jaar bleek de bevolking 186 miljoen te zijn. tot het jaar 2050 zal Nigeria´s bevolking tot 398 miljoen zijn toegenomen en zodoende de VS ingehaald hebben. Omstreeks het jaar 2100 zou Nigeria volgens Amerikaanse schattingen een bevolking van 700-800 miljoen kunnen hebben en zodoende qua bevolkingsaantal het op twee na grootste land ter wereld zijn.

Nigeria heeft in absolute cijfers de grootste economie in Afrika. Dat ligt vooral aan de bronnen zoals aardolie en aardgas. Maar net als in bijna alle andere landen op aarde komt juist de winst van zulke economische takken zelden ten goede aan de hele bevolking. De verschillen tussen arm en rijk zijn schokkend, de criminaliteit en de corruptie extreem hoog.

Bovendien woedt in enkele regio´s de radicaalislamitische terroristische groepering Boko Haram, die, net als ISIS in Syrië, verantwoordelijk is voor moord en verschrikking. De etnische en religieuze diversiteit van het land bevat een groot conflictpotentieel. Niet vergeten is de gruwelijke oorlog in Biafra (1967-1970), die wereldwijd symbool stond voor de ellende en de honger in Afrika.

Ongeveer 70% van de bevolking is nog steeds werkzaam in de landbouw. De meesten bedrijven subsistentie-economie. Ze zorgen voor zichzelf en hun familieclans. De Nigeriaanse landbouw zal alleen maar kunnen dromen van een grote exportindustrie. Het opbrengstvermogen zal nauwelijks gelijke tred kunnen houden met de toenemende bevolking.

De toenemende verstedelijking van Nigeria heeft geleid tot onbeschrijflijke slums, die aan de kust en rondom de hoofdstad Lagos te vinden zijn. Nu al is Lagos met ongeveer 18 miljoen inwoners de bevolkingsrijkste stad van Afrika (afhankelijk van hoe je de buitengrenzen van de stad Caïro definieert). Aan de rand van Lagos wonen ongeveer 100.000 mensen in een slum genaamd Makoko, waar de inwoners hun N.N op houten palen in het water van een lagune hebben gebouwd.

Angola: Voorbeeld voor armoede ondanks rijkdom
Zelfs als de omstandigheden optimaal zijn, omdat er veel bodemschatten en veel geschikte landbouwgrond is, zoals in Angola het geval is, komt het niet tot een duurzame ontwikkeling waaraan de meerderheid van de bevolking kan participeren.

De hoofdstad van Angola heet Luanda. De stad heeft inclusief voorsteden ongeveer 7 miljoen inwoners. Vanwege de aardolie-export en Chinese investeringen in de infrastructuur is Luanda de “Boom Town” van Afrika geworden. De prijzen voor huren en levensonderhoud zijn zo exorbitant hoog, dat de stad voor expats de duurste van de wereld is geworden. Daarmee is Luanda duurde dan Berlijn (10e plaats), New York (9e plaats), Sjanghai (8e plaats), Genève (7e plaats), Seoel (6e plaats), Singapore (5e plaats), Zürich (4e plaats), Tokio (3e plaats) en Hongkong op de 2e plaats (zie berichten op “Spiegel-Online” en “Focus-Online”).

Hoe komt het dat de stad van een Afrikaans land zo duur geworden is? Welnu, de prijzen zijn vooral gericht op buitenlanders, de expats, die als toeristen of voor hun werk naar Luanda komen. Het antwoord op de vraag waarom de prijzen zo naar boven werden gedreven, is eenvoudig te beantwoorden: daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de globale corruptie-index (CPI). In 2016 stond Angola in de ranglijst op de 164e plaats. Daarmee is Angola corrupter dan de meeste andere Afrikaanse landen en behoort het tot de meest corrupte landen op aarde. Zelfs in Kongo is minder corruptie. Onder Angola staan nog burgeroorlog-landen zoals Eritrea, Irak, Afghanistan, Libië, Soedan, Syrië en Somalië, evenals beruchte speciale gevallen zoals Noord-Korea. Behalve corruptie hebben onzinnige Chinese onroerend goed projecten de prijzen laten stijgen. Rondom Luanda bevinden zich nieuw gebouwde spooksteden, lege woongebieden, die de indruk wekken alsof ze uit China geïmporteerd werden. Slechts weinig Angolezen kunnen het zich veroorloven daar naartoe te trekken.

Welke ontwikkelingskans heeft Angola dus? Wat betreft de corrupte elite zal het fantastisch bergop blijven gaan. De aardolie wordt geëxporteerd. De rest wordt geïmporteerd. Wat betreft de gewone bevolking heeft Angola geen kans op een betere toekomst. Want het probleem van de corruptie bestaat daar al vele jaren en is niet minder geworden. Angola zal een arm land van een arm continent blijven – ondanks zijn bodemschatten.

Europa zal zich op de verandering in Afrika instellen – of ten onder gaan
Europa heeft maar twee mogelijkheden hoe om te gaan met de bevolkingsexplosie in Afrika. Of ze investeert in het vermogen tot zelfhulp van Afrika en beschermt zich tegelijkertijd tegen massa-immigratie via de Middellandse Zee. Of Europa stelt zich open voor een massa-immigratie uit Afrika. Dan kan men zich vermoedelijk instellen op de grootste exodus van de menselijke geschiedenis. Voor internationale concerns, die constant hun loonkosten willen drukken, zou de opening voor Afrikaanse immigranten een aanwinst zijn. Want dan zou de Europese industrie haar productie naar landen met lage lonen hoeven verplaatsen. Dan zou de wereld van de lage lonen naar ons toekomen. Europa zou vervallen tot het niveau van een drempelland.

Als je de VN-bevolkingsplannen, de ideologie van de multinationale concerns, de politiek van de internationale NGO´s en de agenda van de mainstream media bekijkt, dan wordt duidelijk welke kant Europa op wordt gedrongen. In Duitsland en Europa schijnt men zich nog niet van de gevaren van deze ontwikkeling bewust te zijn.

Bron: www.freiewelt.net

Auteur: Instituut voor Strategische Studies Berlijn

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2017/07/02 ... e-tijdbom/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 3818
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Hulp houdt Afrika arm

Berichtdoor sjun » Ma Jul 03, 2017 4:14 am

Te verwachten valt dat de natuur hier zelf corrigerend gaat optreden. Bij overpopulatie ontstaan plagen of oorlogen om een gebied weer leefbaar te krijgen. Daarom is het goed tijdig werk te maken van Fort Europa dat haar buitengrenzen vergrendelt en deze handhaaft om de leefbaarheid binnen Europa te garanderen terwijl het buiten Europa mensen opvangt en zelfredzaamheid bijbrengt.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 13251
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Red Afrika, draai die geldkraan dicht

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Di Jul 04, 2017 12:53 pm

Hans van de Mortel schreef:
Afrika, vermenigvuldig u en blijf!

Godsdienstwaanzin en bevolkingsontwikkeling: nergens anders zijn de cijfers zo alarmerend.

Als je bekijkt wat de meeste Afrikaanse landen sinds het einde van de koloniale tijd (de meeste landen werden in de jaren-50 tot de jaren-70 onafhankelijk) hebben opgebouwd, dan is het resultaat ontnuchterend. Geen enkel land heeft ook maar bij benadering de kans op een westerse levensstandaard op de middellange termijn.

Logisch. Men wilde zo graag op eigen benen staan en heeft doorgaans met veel geweld de onafhankelijkheid afgedwongen. Het koloniale tijdperk was er een van beschaving. Met Allah in de schaduw. Maar . . . ik keur het niet goed. Men had nooit mogen kolonialiseren tegen de wil in van de inheemse bevolking. En Amerika dan? Ach, het meten met twee maten is onze politieke leiders met de paplepel van het geloof dat ze aanhangen ingegeven. Hypocrisie in optima forma. Anders gezegd: de mens zit verrot slecht in elkaar. Daarom niet getreurd bij de wetenschap dat de mens geen vrije wil heeft. Waarom niet? Laten we nu niet zo moeilijk doen. Is het niet dat de mens plotseling aan kanker overlijdt dan wel midden in de nacht onverwacht?

Wie in God gelooft slaapt meestal zacht.

Ook Nederland vermenigvuldigt zich in een schrikbarend hoog tempo. Met mohammedanen!
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst van mijzelf en verkondig uitsluitend eigen dogma's.


Terug naar “Opinies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast