Column.Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoor

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 17681
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Column.Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoor

Berichtdoor King George » Vr Aug 25, 2017 2:14 pm

Gastcolumn: Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoor?

Al enige tijd staan we oog in oog met islam geweld waardoor de islam centraal is komen te staan in vele discussies. Om die discussies te objectiveren moeten we daarbij de grote diversiteit binnen de moslimgemeenschap in acht nemen. Ook is het eerlijk om te erkennen dat het christendom ook zijn eigen gewelddadige episodes heeft gehad. De ISIS vechters doen ons gruwelen maar in de zeventiende eeuw waren de Geuzen bepaald ook geen “lieverdjes”.

Het Westen heeft met geen enkele andere godsdienst zo`n gespannen verhouding als de islam. De oosterse godsdiensten zijn gewoon te ver weg en hebben nimmer een machtspolitieke confrontatie met het Westen gezocht.

De botsing tussen het christendom en de islam heeft alles te maken met de geografische nabijheid van het Midden-Oosten. De moslimwereld heeft altijd geleefd met de ambitie van een eigen staatsvorming. Door alle aanvallen van buitenaf op de moslimwereld heeft deze zich naar binnen gekeerd. Ze is overgevoelig, defensief, intolerant en steriel geworden.Na de vele eeuwen waarin de islamitische wereld qua machtspolitiek en cultureel een centrale positie had ingenomen, kwam de neergang hard aan. Die neergang heeft tot twee onderscheidende reacties geleid: het streven naar modernisering ( het Turkije van Atatürk) en de opkomst van het fundamentalisme.

De uitkomst van deze twee reacties is een gespleten zelfbeeld. Er gaapt een onverdraaglijke kloof tussen wat wordt gezien als verheven beschaving en de achterstand op de westerse wereld, en in toenemende mate ook op de Aziatische landen. De nostalgie van veel moslims naar hun Gouden Eeuw betreft een zoektocht naar godsdienstige zuiverheid en originaliteit maar ook naar imperiale grootheid. Daarbij wordt de islam gezien als de opvolger en vooral als de vervolmaking van het joden – en christendom.

De neergang van de islamitische wereld heeft alles te maken met een afsluiting ten opzichte van de economische en wetenschappelijke innovaties in Europa. De Renaissance, de Reformatie, de technologische revolutie gingen zo goed als ongemerkt voorbij aan het merendeel van de moslimwereld, die volhardde in het beeld van christelijke Europeanen als barbaren, van wie weinig of niets te leren viel.

De bevolking in de Arabische moslims zal groeien van de huidige 280 miljoen naar 410- 460 miljoen in 2020. Dat zal de druk op de samenleving doen toenemen omdat bijna 40 % van de bevolking jonger dan veertig jaar is. Het is een bekend gegeven dat een relatief jonge bevolking een element van onrust is en een kiem van geweld in zich draagt.

Inmiddels telt Europa vele moslimimmigranten. Met hen is het onbehagen van de moslims naar onze wereld geëmigreerd. De schatting is dat er over twintig jaar circa 30 miljoen moslims in de Europese Unie zullen leven; een verdubbeling van het huidige aantal. Daarmee is een unieke situatie in de geschiedenis van de islam ontstaan. Hoe moeten zij daar leven als minderheid tussen christenen en joden, tussen afvalligen en ongelovigen?

De problemen om als moslim duurzaam in een seculiere samenleving te verblijven, worden kernachtig door Selami Yüksel (een Turkse aanhanger van de moslimbeweging) verwoord: “door de integratie in europese samenlevingen moet je als molsim iets wezenlijks loslaten. Het idee dat je 100 procent moslim bent. Het idee dat je volmaakt bent”. De islam als minderheid in een nogal ongelovige omgeving is een geheel nieuwe ervaring in de geschiedenis van deze godsdienst en ook in de geschiedenis van Europa. In onze moderne samenleving zijn cultuur en religie uiteengegroeid. Er zijn dan ook behoorlijk wat obstakels te overwinnen. Als dat zal lukken dan kost dat tientallen jaren; mogelijk zelfs een eeuw.

Geloof en democratie gaan niet makkelijk samen, zoals de lange strijd om staat en kerk te scheiden in Europa wel duidelijk heeft gemaakt. Daar komt bij dat de islam zich in een weinig democratische omgeving als meerderheidsreligie heeft ontwikkeld en daarom minder door andere religies en seculiere wereldbeschouwingen is uitgedaagd. Wanneer moslims in Europa wensen te leven met de gedachte dat de Koran of de profeet boven elke kritiek staat, dan veroordelen ze zichzelf tot een rol van eeuwige buitenstaander. De vrijheid om een godsdienst te belijden en de vrijheid om een godsdienst te bekritiseren zijn ondeelbaar. Dat blijkt moeilijk te aanvaarden voor belijdende moslims.

Moslims beroepen zich op het recht om hun geloof vrij te kunnen belijden. Daar mag niets op worden afgedongen, zolang dat gebeurt binnen de grenzen van de rechtstaat waarnaar ze zijn geëmigreerd. Maar dat recht van godsdienstvrijheid brengt ook een verplichting voor moslims met zich mee, namelijk dat men de vrijheid van mensen met een ander geloof moet erkennen.

Conclusie

Het openhouden van een ontwikkeling van de islam als minderheidsreligie in een seculiere omgeving is van levensbelang voor moslims, maar ook voor ieder ander die de maatschappelijke vrede wil bewaren.

De segregatie blijkt echter steeds moeilijker te beïnvloeden omdat de immigratie in de afgelopen decennia een onomkeerbare verandering in de samenstelling van de bevolking met zich mee heeft gebracht. In heel wat steden is een meerderheid van de schoolgaande jeugd afkomstig uit migrantengezinnen. Omdat de politici niet de moed en de bestuurlijke kracht tonen de problematiek adequaat aan te pakken en zelfs uit de weggaan, krijgen de talrijke jongere moslims – zoals te verwachten is- de kans zich op een onaanvaardbare wijze te laten gelden. Conflictvermijding door gescheiden levens te leiden werkt niet meer, daarvoor is de omvang van de immigratie inmiddels te groot geworden. De grootste uitdaging voor Europese steden is hoe de mondiaal georiënteerde functies van steden moeten worden verenigd met de plaatselijk gewortelde samenleving en cultuur.


http://www.managementpro.nl/gastcolumns/gastcolumn-moslimintegratie-problematisch-waarom-en-waardoor/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 14914
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Column: Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoo

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Za Aug 26, 2017 7:50 pm

Waarom plaats je tekst van anderen niet meer onder quotes? :unhappy:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 4123
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Column: Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoo

Berichtdoor sjun » Di Jan 16, 2018 8:36 pm

Prima column. Op de Italiaanse TV is er in de show Virus ook al eens een analyse gedaan die gewone burgers helpt verstaan wat er precies aan de hand is aan de hand van de moordpartijen in de Parijse muziektempel de Bataclan op 13.11.15.

Italian TV show “Virus”, the day after the Bataclan attack in Paris on November 13, 2015
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 5772
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Column: Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoo

Berichtdoor Ali Yas » Di Jan 16, 2018 11:54 pm

Spectaculair. Die man weet precies waar hij het over heeft en kan dat in een staccato woordenstroom nog kraakhelder voor het voetlicht brengen ook. Van dit slag mochten we er ook wel een paar in Nederland hebben.
Truth sounds like hate to those who hate truth.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 14914
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Column: Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoo

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Wo Jan 17, 2018 1:42 am

Ali Yas schreef:Spectaculair. Die man weet precies waar hij het over heeft en kan dat in een staccato woordenstroom nog kraakhelder voor het voetlicht brengen ook. Van dit slag mochten we er ook wel een paar in Nederland hebben.

Graag wil ik mij onderscheiden. Door kort en krachtig hierop aan te sluiten:

Moslims behoren tot de mislukte mensensoort moslims.

Daarmee is ALLES verklaard.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 4123
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Column.Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoor

Berichtdoor sjun » Vr Apr 20, 2018 6:19 pm

Ook in London deed men al de nodige ervaringen op.

New Figures: London a War Zone Under Mayor Sadiq | Jack Buckby


Steeds weer blijken het socialisten die (ditmaal naar Mohammed toe werkend) de weg voor een totalitaire samenleving plaveien.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 4123
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Column.Moslimintegratie is problematisch. Waarom en waardoor

Berichtdoor sjun » Vr Apr 20, 2018 7:42 pm

Caolan Robertson: Islamophobia? Shut the f**k up
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.


Terug naar “Opinies”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten