Wel eens gehoord van ‘Gaslighting’?

"Opinies" is een collectie van korte teksten (van 500 tot 750 woorden) waarin de auteur zijn opinie over courante islam-gelinkte gebeurtenissen uiteen zet. Indien je jouw opinie gepubliceerd wil zien kan je ze hier kwijt. Geef ons ook je naam en email adres. De tekst moet wel van jouw hand zijn.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Wel eens gehoord van ‘Gaslighting’?

Bericht door Ariel »

WAAROM WE IN DEZE TIJD ALLEMAAL MOETEN WETEN WAT ‘GASLIGHTING’ IS.

Het is de perfecte manier om iemand klein te houden, al heb je waarschijnlijk nog nooit van de term gehoord. ‘Gaslighting’ heet het in het Engels. En de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken hebt gehad omdat het een veelvoorkomende vorm van manipulatie is die je in allerlei situaties kunt tegenkomen. En die ineens weer in het nieuws is sinds President Trump definitief aan de macht is in de VS. Maar wat is het en hoe herken je het?

Het is gevaarlijk, en het werkt beter dan je denkt. Gaslighting: een vorm van manipulatie waarbij iemand je aan je eigen waarnemingsvermogen laat twijfelen. En dat kan heel erg subtiel gaan, en wordt zowel in persoonlijke als in zakelijke relaties toegepast. Jij zegt bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet prettig hoe dit gaat’ en kunt dan als antwoord krijgen: ‘Waarom moet nou werkelijk altijd álles over jou gaan? Doe eens niet zo dramatisch, er is niets aan de hand.”

Kortom, ‘gaslighting’ is een vorm van bully-ing, die ervoor moet zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen (‘waarom doe je nou altijd zo moeilijk?”) met als als doel om je klein te houden, en dus in de macht van iemand anders. Zowel in de naam van de liefde (al is ‘liefde’ hier beter), als in de naam van ‘vriendschap’, ‘familie’, ‘loyaal zijn’ of ‘collegialiteit’. En het is bedoeld om je aan je eigen waarnemingsvermogen te laten twijfelen, zodat je als het ware wordt ‘uitgeschakeld.’ Doodeng ja, wat je zegt.

Ik stuitte deze week weer eens op deze term in een artikel in dagblad Trouw over president Trump, maar het fenomeen is al veel ouder en al veel vaker beschreven dan daar. Sterker, in 1944 werd de term voor het eerst al genoemd in de film Gaslight, over de jonge Paula waarvan de rijke tante Alice wordt vermoord en haar kostbare juwelen worden gestolen. Paula vindt het lichaam maar wordt naar Italië gestuurd. Als ze jaren later, intussen met haar man Gregory, terugkeert naar Londen en in het huis van haar tante gaat wonen, isoleert Gregory haar meer en meer. Uiteindelijk gaat Paula compleet twijfelen aan haar eigen waarnemingsvermogen, als haar man de gaslampen (vandaar de naam) steeds meer dimt en ze voetstappen hoort. Alles is door haar man in scène gezet, maar Gregory beweert dat Paula langzaam haar verstand kwijtraakt. Uiteindelijk blijkt hij -dingdong- de moordenaar van haar tante. Maar dan gelooft niemand Paula nog.

Gekke, domme Paula, had ze het maar niet zo ver moeten laten komen? Ik denk het niet. Want volgens dr. Robin Stern, schrijfster van het boek The Gaslight Effect, is er nog veel onbekend over de zogenaamde ‘gaslight tango’, waar veel weldenkende mensen per ongeluk in terecht kunnen komen. En is het een veel subtieler, vaker voorkomend en krachtiger proces dan veel mensen denken. “Gaslighting is de systematische poging van de ene persoon naar de andere om zijn of haar realiteit te eroderen. Door te vertellen dat wat ze ervaren niet zo is – en het geleidelijke opgeven van de kant van de andere persoon” zegt ze. “Het Gaslight Effect gebeurt er als je merkt dat je langzaamaan verward en onzeker raakt over wat je denkt. Want je hebt een ander toegestaan ​​ de werkelijkheid te definiëren en je vertellen wat je denkt – en wie je bent. Gaslighting kan je gek maken en uiteindelijk je ziel vernietigen wanneer het je volledig grijpt.”

Best heftig, en er iets tegen beginnen start met het herkennen van de symptomen. Dus als gaslighting je overkomt, zul je deze dingen herkennen:

Er wordt ronduit tegen je gelogen -en/of dat wat eerder werd gezegd wordt ontkend –en het duurt vaak even voor je dat door begin te krijgen, en dan is het vaak al te laat
Je gaat twijfelen aan je eigen gevoel – want dat wordt constant afgedaan als onzin, hysterie of ‘moeilijk doen’
Je voelt je verward, angstig en boos, maar kunt dit niet direct op iemand richten –in eerste instantie, tot je het proces doorkrijgt
De persoon die je gaslight wekt stress bij je op –maar waarom precies weet je vaak niet meteen
Woorden en daden komen niet overeen -en je voelt dat er iets niet klopt maar je krijgt je vinger er maar niet achter
Je hebt de neiging je veel te excuseren (ook al is het in je eigen hoofd)
Je doet alles om confrontaties met die persoon te vermijden –dus word je behaagziek en angstig
Je kent jezelf niet meer terug, vroeger was je vrolijker of optimistischer –en dat merkt je (intieme) omgeving ook, maar daar houd je steeds meer afstand van
Soms word je ineens overladen met complimenten – om je van je stuk te brengen

Er is sprake van projectie – dus als die ander teveel drinkt, onredelijk is of snel kwaad word, word jij daar ook van ‘beschuldigd’
Je voelt dat je niks goed (genoeg) kunt doen -en anderen trouwens ook niet, –want’iedereen’ liegt of is tegen de persoon die je ‘gaslight’

Vaak vindt gaslighting één op één plaats –maar er kan net zo goed sprake zijn van een groep mensen -bijvoorbeeld op de werkvloer, of in kunstmatige samengestelde groepen zoals disputen onder studenten
Herkennen dat je verzeild bent geraakt in de wereld van de gaslighter, een wereld die zogenaamd ‘liegt’ en waarin jouw mening, waarneming of handelingsbekwaamheid niet langer ter zake doen, is de eerste stap. En vaak is de tweede stap zoveel mogelijk afstand gaan houden, of -in het geval van een relatie- al het contact verbreken.

Niet voor niets wordt gaslighting vooral gedaan door narcistische persoonlijkheden of -minder extreem- mensen met sociale en psychische problemen. En de vraag is hoe ver je zult moeten gaan om van hen te zullen krijgen wat je verdient: liefde, aandacht en respect voor wie jij bent en wat je voelt en weet.

Maar vooral: je zult altijd zelf moeten blijven nadenken, en vooral niet, NOOIT je zelfbeschikkingsrecht en onafhankelijke denken aan een ander geven. Zowel privé, als zakelijk, als op ieder ander denkbaar vlak. Want je bent niet ‘gek’, je kunt zelf nadenken en anderen ook -behalve de gaslighters zelf.

Vertrouw daar vooral op. En laten we dat allemaal doen. Door dit te weten, te herkennen en te onthouden. Juist
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12512
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Wel eens gehoord van ‘Gaslighting’?

Bericht door sjun »

Lees maar eens wat reacties van Willem H en digitale alter ego's om het gepraktiseerd te zien.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie