Marokko ruziet over geluidsinstallatie minaret

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Gebruikersavatar
sprot
Berichten: 4147
Lid geworden op: Ma Jan 27, 2003 11:25 pm
Locatie: Hel
Contact:

Marokko ruziet over geluidsinstallatie minaret

Berichtdoor sprot » Wo Apr 16, 2008 4:56 pm

Minister Nouzha Skalli stelde het probleem aan de orde van de luidruchtige moëzzin. Ze haalde daarmee de woede op haar hals van de Marokkaanse fundamentalisten.
Door onze correspondent

Moskee in Casablanca, Marokko.
Onder toeristen in Marokko is het vaak een onaangename verrassing: het leuke hotel in de medina van Marrakech of Tanger blijkt omringd door een groot aantal moskeetjes. Dat blijft onopgemerkt, totdat tussen vier en vijf uur ‘s ochtends de volumeknop van de geluidsinstallatie in de minaret maximaal wordt opengedraaid zodat de moëzzin met een schorre nachtstem de gelovigen kan oproepen voor het vroege ochtendgebed.

Nouzha Skalli, minister van Familiezaken en Marokkaans feministe van het eerste uur, stelde het probleem aan de orde in de ministerraad en haalde daarmee de woede op haar hals van de Marokkaanse fundamentalisten.

Op haar vraag of er niets te doen valt ter beperking van de geluidsoverlast volgde een kort ‘nee’ van de minister van Religieuze Zaken. Volgens Skalli zou het echter een goede zaak zijn, omdat veel moskeeën zich midden in toeristische gebieden bevinden. Met het doel van tien miljoen bezoekers in 2010 is het toerisme immers van groot belang.

De kwestie werd afgekapt door premier Abbes el Fassi, die bekend staat als een onslagvaardig politicus. Maar de polemiek verplaatste zich tot ver buiten de ministerraad. Imams reageerden woedend dat de minister van Familiezaken – lid van de voormalige communistische partij en fel tegenstander van de fundamentalisten – ‘de moslims en de islam’ aanvalt. Op religieuze websites werd de vraag gesteld of Skalli als linkse politica het recht had om te besturen in een moslimland.

Maar in de liberalere Franstalige pers kreeg de minister bijval. Hoofdredacteur Ahmed Benchemsi van het weekblad Tel Quel vroeg zich af waarom de Marokkanen zelf niet de straat opgaan om te protesteren tegen de geluidsterreur . „Als je iets zegt over de decibellen van de moëzzin wordt dat onmiddellijk gezien als het ter discussie stellen van het gebed en zelfs de islam.” Chantage, aldus Benchemsi, die het basisrecht op slaap ondergraaft.

In Marokko bestaat een verordening van de oulema, de raad van officiële islamdeskundigen, om het geluidsniveau gedurende het vroege ochtendgebed zo laag mogelijk te houden. Vooral in de afgelopen jaren valt het op dat het volume juist wordt opgeschroefd, terwijl de stemkwaliteit van de moëzzin hollend achteruit gaat.


De marokkaanse regering: eens interessant om te bekijken .... geen hoofddoeken, relatief veel vrouwelijke ministers/staatssecretarissen ...
http://www.map.ma/mapfr/maroc/gouvernement/index.htm
Soms denk ik juist,soms denk ik fout,maar ik dénk tenminste
Dubitando ad Veritatem pervenimus (Cicero)
Sapere aude!
In het 'Huis van de Vrede' is het steeds Oorlog.

BFA
Berichten: 11600
Lid geworden op: Vr Sep 29, 2006 5:18 pm

Berichtdoor BFA » Do Apr 17, 2008 12:38 pm

Vooral in de afgelopen jaren valt het op dat het volume juist wordt opgeschroefd, terwijl de stemkwaliteit van de moëzzin hollend achteruit gaat.


DIt is een deel van de Islamitische strijd tegen het toerisme. Gebeurt in meerdere plaatsen in de Moslimterritoria.
In Indonesie gaat het zover, dat nietsvermoedende toeristen van de Moskee naast hun hotel, non-stop, tot meer dan 30h durende preken door het geschal van de luidsprekers over zich heen krijgen. Prettige vakantie, daar kom je nooit meer terug. Overwinning van de Moezzin, die de buurt zo vrijwaart van verderfelijke on-Islamtische invloeden.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;

Mahalingam
Berichten: 39227
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Berichtdoor Mahalingam » Do Apr 17, 2008 1:11 pm

In geheel Allahstan neemt het roepvolume toe. En niet alleen roepen ze op tot gebed, ze houden ook urenlange recitaties.
http://www.indonesiamatters.com/1103/mosque-loudspeaker-noise/
Mosque Loudspeaker Noise
But the last couple of days staying there, I was awakened around 3:30am by the sound of somebody reading the Qur’an with very high pitched voice.
It is not only there. At Kuningan, there are also at least 3 mosques using loudspeakers and they don’t only use it during adzan, but also for calling each other, announcing who donated money or food, who died, sometimes kids singing, and all other kinds of information that are not really important

En wij maken ons druk om verkeerslawaai (terwijl er bijna nooit getoeterd wordt!) en vliegtuiglawaai.
Er zijn landen waar de overheid slechts natuurlijk roepen toestaat: luidsprekers zijn verboden. En hier en daar doet men pogingen tot een spreidingsbeleid want er zou gezegd zijn over de onderlinge afstand van moskeeten: zover van elkaar dat je elkaars oproep niet kunt horen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

naar boven
Berichten: 5054
Lid geworden op: Do Nov 16, 2006 10:14 pm
Contact:

Berichtdoor naar boven » Do Apr 17, 2008 1:58 pm

Mahalingam schreef:En wij maken ons druk om verkeerslawaai (terwijl er bijna nooit getoeterd wordt!) en vliegtuiglawaai.
Er zijn landen waar de overheid slechts natuurlijk roepen toestaat: luidsprekers zijn verboden. En hier en daar doet men pogingen tot een spreidingsbeleid want er zou gezegd zijn over de onderlinge afstand van moskeeten: zover van elkaar dat je elkaars oproep niet kunt horen.

Zo'n spreidingsbeleid heeft het effect dat het bestreken gebied groter wordt.
Als moskeeën elkaars oproep wèl kunnen horen dan is er namelijk een nutteloze overlap.
RTFM


Terug naar “Leven in moslimlanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten