Wald al haram, de breinaald of de morning after?

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71952
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Wald al haram, de breinaald of de morning after?

Berichtdoor Ariel » Ma Mar 09, 2009 5:37 pm

Wald al haram, de breinaald of de morning after?

Souad staart over haar cappuccino. Het geeft niet, zegt ze. Maar door haar make-up schijnen de wallen onder haar ogen en ze is weer begonnen te drinken. Souad heeft op haar tweeëntwintigste haar vierde abortus achter de rug. Zij moest haar inboedel verkopen om de laatste operatie, bij een bevriende arts, te kunnen betalen.

Narjis steekt drie vingers op. ,,Zó oud ben ik.” Op schoot bij haar Nederlandse pleegmoeder schudt zij haar zwarte krullen en lacht. Net als de meeste van haar pleegbroertjes en -zusjes werd Narjis als baby bij het kindertehuis afgeleverd.

Yasmine haalt opgelucht adem. Haar kersverse man is weliswaar een alcoholist met zware schulden, maar de papieren heeft ze binnen. Door de huwelijksovereenkomst kan Yasmine haar baan behouden en hoeft haar kind straks niet op te groeien als een 'wald al-haram'.

In de oude medina voert Laila haar vijfjarige zoontje aan de hand mee, terwijl ze voorbijgangers aanklampt om een dirham. Wanneer iemand opmerkt dat dat kind naar school moet in plaats van op straat te zwerven, verklaart Laila dat dat helaas niet kan: zolang de vader hem niet erkent, kan zij hun zoon niet inschrijven.

Laila, Yasmine, Narjis en Souad zijn zomaar wat Marokkaanse meisjes die te maken hebben met de schande van het ongehuwde moederschap. En zij zijn nog niet eens de ernstigste gevallen. Sommige meisjes zijn verleid door vriendjes die er vandoor gingen zodra er sprake was van een kind, andere zijn misbruikt, bijvoorbeeld toen ze als jong meisje van het platteland in een huis in de stad kwamen werken.

Een meisje dat zwanger wordt terwijl ze niet is getrouwd, staat voor de keuze het kind illegaal te laten weghalen of het kind illegaal te laten opgroeien. Veel ongewenst zwangere vrouwen kiezen voor de eerste optie. Hoewel abortus in Marokko net als in veel andere landen verboden is, komt het op grote schaal voor. Wie de middelen heeft, kan tegen forse betaling een redelijk veilige operatie uitvoeren. Zo niet, dan is er een bloeiende alternatieve markt met methodes die levensbedreigend kunnen zijn voor de vrouw. Heel voorzichtig komt in Marokko een discussie op gang over een eventuele legalisatie van abortus, die in elk geval de gevaarlijke excessen zou kunnen indammen. Tot op heden blijft die discussie echter beperkt tot enkele progressieve media en artsen.

Wel is – nadat de fabrikant vanaf 1999 op toestemming had gewacht - sinds voorjaar 2008 de morning-afterpil in de handel. De doorbraak kwam met de vrouwelijke minister van gezondheid Yasmina Baddou, die de invoering doordrukte ondanks protesten van partijen die stelden dat de pil een ,,oproep tot immoreel gedrag” was. ,,Er is nog weinig kennis over het gebruik van de morning-afterpil”, zegt een apothekersassistente. ,,Er wordt veel om gevraagd, maar veel meisjes denken dat ze de morning-afterpil zonder problemen elke dag kunnen innemen, als een soort anticonceptiepil.” Pil en condoom zijn in Marokko al veel langer algemeen gebruik; in grote steden hangen zelfs condoomautomaten buiten de apotheken voor als deze gesloten zijn. De morning-afterpil is een ander verhaal, benadrukt de apothekersassistente. ,,De pil is bedoeld voor noodgevallen. Hij heeft vervelende bijwerkingen en breekt ook niet gegarandeerd de zwangerschap af.”

De zoektocht naar pillen en operaties verhult het achterliggende probleem: alle maatschappelijke veranderingen ten spijt blijft het toekomstbeeld van een ongetrouwde moeder en haar kind in Marokko allesbehalve rooskleurig. ,,Walad el haram” (,,kind van de zonde”) is een van de populairste scheldwoorden. Bastaardkinderen groeien op in schande. Behalve sociaal blijven de kinderen ook wettelijk moeilijkheden ondervinden, al is de nieuwe familiewet voor hen iets gunstiger dan de oude. Hun moeder wordt vaak verstoten door de familie, komt op straat terecht of eindigt in de prostitutie. Sommige gezinnen weerstaan de sociale druk en nemen hun dochter met kind en al op. Toch gaat het ook dan nog vaak mis. ,,De meeste moeders willen hun kind graag opvoeden”, zegt de pleegmoeder van Narjis. ,,Moeders houden van hun kind. Maar zelfs als de familie welwillend is, redden veel vrouwen het niet. Zij worden geacht financieel bij te dragen aan het onderhoud. Werk vinden met een kind lukt vaak niet, en dan komen ze de baby als die een paar maanden oud is alsnog bij het kindertehuis brengen.”

In Casablanca voert Aischa Chenna al sinds 1985 jaar actie voor alleenstaande moeders. Tegen de stroom in vangt haar organisatie Solidarité Féminine de moeders en kinderen op en geeft de vrouwen een opleiding zodat zij op den duur zelfstandig in hun onderhoud en dat van hun kind kunnen voorzien. Op die manier proberen Chenna en haar medewerksters de ongehuwde moeders ,,met zichzelf te verzoenen”, zoals zij stelt in een interview met een lokale krant. Chenna wil dat vrouwen én kinderen een waardig bestaan hebben. Maar volgens het boegbeeld van de vrouwelijke solidariteit zal ,,de Marokkaanse maatschappij nooit accepteren dat een vrouw alleenstaande moeder is.”

De namen van de betrokken meisjes zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

http://www.maroc.nl/forums/showthread.p ... did=267190
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Terug naar “Leven in moslimlanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten