Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77407
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Ariel »

Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Veel mensen vragen zich af wat de relevantie is van de sharia - de islamitische rechtsprincipes - in de moderne wereld. In Marokko heeft zij nationale wetten, met name het burgerlijk wetboek en het familierecht, voornamelijk in positieve zin beïnvloed. Samen met 's lands traditie van tolerantie en openheid, heeft zij de Marokkaanse overheid voorzien van een basis voor de bescherming van de rechten van religieuze minderheden binnen zijn grenzen.

Koning Mohammed VI, die de troon besteeg in 1999, nam een strategische beslissing om democratische hervormingen door te voeren en het juridisch systeem te herstructureren, zodat Marokko zich kan bewegen in de richting van een inclusieve, multi-religieuze samenleving, één die beter voldoet aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die gedeeltelijk is gewijd aan het bevorderen van de godsdienstvrijheid.

Dit besluit leidde in 2004 tot de goedkeuring van een officiële agenda bekend als de "Hervorming van het Religieuze Veld” door de koning, die vervolgens de uitvoering van deze hervorming delegeerde aan de minister van Islamitische Zaken, Ahmed Tawfik.

Het doel van dit nieuwe beleid werd uitgedrukt in de toespraak van de koning tot het volk op 31 juli 2009 waarin hij een onderscheid maakte tussen de islam en de politiek.

Een uitzondering wordt evenwel gemaakt voor zijn eigen rol als zowel staatshoofd en als leider der gelovigen ("Amir al Mumineen") een religieuze titel geërfd uit de vroege tijden van de islam, die de Marokkaanse koning tot de eminente vertegenwoordiger van zowel moslims als van in Marokko woonachtige religieuze minderheden maakt. In de artikelen 6 en 19 van de grondwet staat dat de koning tot taak heeft het beschermen van de islamitische identiteit van het Marokkaanse volk, met inachtneming van de rechten van religieuze minderheden.

Marokko kent een lange traditie van religieuze vrijheid, die blijkt uit haar eeuwen oude joodse gemeenschap. Vandaag bestaat deze gemeenschap naast een ontluikende christelijke. Als voortzetting van zijn inspanningen om de waarde van een pluralistische samenleving te bevestigen, moedigde Koning Mohammed VI belijders van alle godsdiensten in Marokko aan om uit deze traditie te putten op een conferentie die in september 2009 gehouden wordt, genaamd "Streven naar een Verlichte Islam: de Gouden Eeuw van het Monotheïsme.".

Aan exacte informatie over de religieuze samenstelling van Marokko is moeilijk te komen, maar naar schatting vertegenwoordigen moslims bijna 99 procent van de bevolking. Er zijn iets minder dan één procent christenen en ongeveer twee tiende procent Joden. Het merendeel van de christenen zijn Europeanen of Afrikaanse studenten die werken en wonen in grote steden als Casablanca, Rabat en Marrakech. Analisten schatten dat ongeveer 5.000 Marokkanen zich in de afgelopen vijf jaar hebben bekeerd tot het christendom, als gevolg van de toegenomen werving van evangelische christenen en hun benadering van jongeren en de armen.

Er zijn echter geen officiële Marokkaanse gegevens over deze kwestie, aangezien de overheid geen gegevens betreffende godsdienstige overtuiging verzamelt in haar volkstelling.

In overeenstemming met artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dat stelt dat iedereen het recht heeft om in het openbaar hun religie uit te oefenen, heeft Marokko tien functionele synagogen en zestien kerken waar joden en christenen hun geloof openlijk kunnen belijden, zonder enige inmenging. hindoes en boeddhisten hebben ook heiligdommen in Rabat en Casablanca.

De wet beschermt deze religieuze ruimten tegen geweld. Belangrijker is dat wetten die de vrijheid van meningsuiting en vergadering toestaan, evenals het recht tot uitoefening van godsdienstig zowel privé als in het openbaar, duidelijk worden vermeld in de grondwet en het wetboek van strafrecht, die beide werden geschreven kort na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956.

Marokko's ongeveer 3.000 sjiieten mogen vrijelijk bijeen komen, en hebben diverse organisaties zoals de Organisatie van Marokkaanse Sjiieten. Zij kunnen ook vrijelijk hun rituelen in het openbaar houden.

En reeds vele jaren kunnen de joden hun geloof veilig beoefenen in synagogen en tijdens regelmatige pelgrimstochten naar lokale Joodse heiligdommen in heel Marokko. De christelijke gemeenschap heeft kerken, scholen, ziekenhuizen en weeshuizen gevestigd zonder inmenging van de overheid.

De katholieke aartsbisschop van Rabat, Vincent Landel, zegt: "moslims en christenen bestaan naast elkaar en leven in vrede en broederschap."

Hoewel actief evangeliseren onder moslims illegaal is - een wet gebaseerd op islamitische principes - merkt Aartsbisschop Landel op dat de christenen in het land hun geloof in vrijheid kunnen uitoefenen. Daarbij is het interreligieuze huwelijk toegestaan, maar alleen voor Moslim mannen: van toekomstige echtgenoten van Moslim vrouwen wordt verwacht dat zij zich vóór het huwelijk bekeren tot de islam.

De overheid probeert een positieve houding naar godsdienstvrijheid toe in stand te houden en te bevorderen. Het is deze vreedzame co-existentie tussen de religieuze gemeenschappen die Marokko hoopt te bestendigen, teneinde een positief voorbeeld te zijn voor de rest van de islamitische wereld.

http://www.maroc.nl/forums/showthread.php?t=292378" onclick="window.open(this.href);return false;
Twee dingen.
In de artikelen 6 en 19 van de grondwet staat dat de koning tot taak heeft het beschermen van de islamitische identiteit van het Marokkaanse volk, met inachtneming van de rechten van religieuze minderheden

Waarom accepteeren sommige linkse lieden het wel dat Islamitische landen hun islamitische identiteit mogen beschermen, maar vindt men het van de zotte als men in Nederland hun Joods Christelijke identiteit willen beschermen.

Daarbij is het interreligieuze huwelijk toegestaan, maar alleen voor Moslim mannen: van toekomstige echtgenoten van Moslim vrouwen wordt verwacht dat zij zich vóór het huwelijk bekeren tot de islam.

En wat heeft dit met religieuze vrijheid te maken als een atheistische vrouw verplicht wordt om zich tot Islam te bekeren als ze met een Moslim wil trouwen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door BFA »

Ariel schreef:Waarom accepteeren sommige linkse lieden het wel dat Islamitische landen hun islamitische identiteit mogen beschermen, maar vindt men het van de zotte als men in Nederland hun Joods Christelijke identiteit willen beschermen.
Volkenrechten.
Waarom volkenrecht alleen niet geldt voor Europeanen en Amerikanen weet ik ook niet.
Heeft dit iets te maken met Hitler, wiens metafysische indeling gebaseerd was op volkenrecht. Elk volk heeft recht op zijn eigen plaats (die van het ontstaan) om te wonen. Hiërarchisch zijn deze volken niet gelijk en staat het Arische Herenvolk boven alle andere volken. De Herenstatus geeft het Arische volk het recht van alle andere volken te regeren.
Als straf zijn nu alle rechten van het Kaukasische volk (niet alleen het Arische, ontnomen).

Of heeft het te maken met ecologie en overbevolking. Romantische ideologie, iets ouder dan het Nazisme, die zich volledig liet incorporeren in dit Nazisme. Ecologie en overbevolking gaven de rechtvaardiging aan het Herenvolk van wreed en decimerend tegen andere volken op te treden.
Ik weet niet hoe de links zijn tussen de ecologische bewegingen die in de jaren '60 en '70 de kop opsteken: club van Rome, Greenpeace, WWF ... Maar ik ben bijna zeker dat ze er zijn, dat deze bewegingen hun ontstaan beïnvloed is waar Ecologisme en Nazisme samengaan. En vraag mij dikwijls af in hoe ver oude Nazi'sof sympathisanten mee het ontstaan beïnvloed hebben.
Deze mensen hoefden geen Duitsers te zijn. Nazi-ideologe: Savitra Devi, vond na de oorlog de steun en financiering voor haar boeken in Engeland. Sommige van haar boeken zijn verboden. een ander wordt uitgegeven door Europese Groene Partijen. Links voor een redelijk complete bibliotheek van haar werk te verzamelen vind je via de site van Asutra.

Stichters van De Club van Rome en Greenpeace laten is interviews en geschriften blijken dat WOII uiteindelijk de efficiëntie miste om een oplossing te bieden voor het overbevolkingsprobleem. De geneeskunde en Technologie van de Moderne Wereld waren te sterk.
De strijd voor ecologie moest gaan via een strijd tegen de Moderne Wereld en het Christendom.
Deze Moderne Wereld kon ontstaan in Europa door de invloed van het Christendom op de menselijke psyche. Het is deze invloed van het Christendom die verantwoordelijk is voor alle Technologische en geneeskundige evolutie.
Nazi's vonden ook dat enkel het Herenvolk recht had op technologie, daar technologie en moderne geneeskunde de oorzaken waren van overbevolking. De Christelijke invloed op ontstaan en verspreiding van deze moest gestopt. (Savitra Devi, Dagboeken van Goebbels, Hitler m'as dit(schrijver van dit boel vergeten, kan niet opzoeken, boek zit in mijn desktop die niet meer wil starten)

De basis voor het ontkennen van volkenrechten aan Europa zit in de Ecologische ideologie. Links is in zijn strijd tegen het kapitalisme maar al te bereid om aan die Europese kapitalisten ook alle rechten te ontnemen.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Chaimae
Berichten: 10447
Lid geworden op: ma okt 16, 2006 9:43 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Chaimae »

Dit stuk zal voor menigte islamfoben een doorn in het oog zijn. Maargoed, het is algemeen bekend dat Marokko ten aanzien van andersgelovigen erg tolerant is. Zo sprak ik afgelopen zomer een Frans koppel, die ik vroeg waarom zij uitgerekend voor Marokko als vakantieland gekozen hebben? Ze vonden Marokko erg veilig voor vakantiegangers, en ook erg modern. De vrouw vervolgde met: '' in geen ander islamitisch land had ik er zo bij kunnen lopen.''

Fijn om te horen dat het zo goed gaat met Maghreb. :cool:
"Our patience will achieve more than our force."

Elk boek is een gevaar dat de ziel in wil. Wie de ziel in wil, moet door de omgekeerde wereld heen, door de leegte, dor de angst, door het niets.
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: zo feb 26, 2006 2:21 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Peter Louter »

De situatie lijkt me een beetje vergelijkbaar met Jordanië. Christenen hebben het daar niet gemakkelijk, velen trekken weg.
De wet beschermt hun godsdienstvrijheid en de overheid lijkt dat serieus te nemen.
De religies, uitgezonderd de islam, zijn niet vrij. Ze mogen niet missioneren, niet zo maar kerken bouwen etc.

Het maroc-verhaal lijkt me propaganda waarin de helft van de waarheid wordt verteld. Het aantal christenen in Marokko neemt nog steeds af.
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)
Chaimae
Berichten: 10447
Lid geworden op: ma okt 16, 2006 9:43 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Chaimae »

Je vergelijking met Jordanie loopt nogal mank. Marokko kent een heel ander geschiedenis dan Jordanie, en daarom al kan je het land niet in een adem noemen met Jordanie. Dan nog niet te spreken over het staatsbestel (makhzen etc) van Marokko. Nou kan ik wel bakkeleien met je, maar dan moet je wel eerst je zaken op orde hebben en wat hebben begrepen van de geschiedenis en staatsbestel van het land.

Ohja, je bent nooit in Marokko geweest he. Het land is heel wat kerken en synagogen rijk. Marokko heeft meer synagogen dan Nederland. :wink: In de geboortestad van mijn ouders alleen al staan in het centrum van de stad drie kerken. Al de drie kerken worden nog altijd gebruikt, en er is werkelijk niemand die deze christenen een strobreed in de weg legt. Ook staat er een synagoge, midden in het centrum van de wijk. ( vast nog wel meer, maar die ken ik allemaal niet)

Lang leve de Moudawane en de koning, die dit mede mogelijk hebben gemaakt. :cool:
"Our patience will achieve more than our force."

Elk boek is een gevaar dat de ziel in wil. Wie de ziel in wil, moet door de omgekeerde wereld heen, door de leegte, dor de angst, door het niets.
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: zo feb 26, 2006 2:21 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Peter Louter »

Voor Chaimae.

Marokko kent geen godsdienstvrijheid

De grondwet van Marokko bepaalt dat de islam de staatsgodsdienst van Marokko is[7]. De grondwet bepaalt bovendien dat dit aspect van de grondwet niet veranderd kan worden door een grondwetsherziening[8]. 98,7% van de bevolking zijn soennitische moslims, 1,1% christenen en 0,2% joden[9]. Marokko kent geen godsdienstvrijheid. Zo is het moslims verboden zich te bekeren tot een andere godsdienst, controleert de politie in Casablanca dat er geen Marokkanen binnen in een kerk gaan en kunnen marokkaanse moslims die zich bekeren tot het christendom niet gedoopt worden[10]. Het christendom is aanwezig in Marokko sinds de Romeinse tijd. In de achtste eeuw verspreidde zich de islam. Het land telt vijftien katholieke scholen. Marokko is sinds de oprichting in 1969 lid van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC).

Bron wikipedia.

Dat de islam zich 'verspreidde' is natuurlijk een eufemisme
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)
Chaimae
Berichten: 10447
Lid geworden op: ma okt 16, 2006 9:43 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Chaimae »

Peter, moet ik je reactie nou echt op de korrel nemen? Het eerste wat ik maandag, mijn eerste schooldag op de Universiteit geleerd heb is dat wikipedia geen betrouwbaar bron is.
"Our patience will achieve more than our force."

Elk boek is een gevaar dat de ziel in wil. Wie de ziel in wil, moet door de omgekeerde wereld heen, door de leegte, dor de angst, door het niets.
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door BFA »

Chaimae,

Geloof jij echt in die Godsdienstvrijheid in Marokko? Alleen omdat Marokko aan zijn imago werkt en de publiciteit er nu is.
Als toeristisch centrum is Marokko er op vooruitgegaan de laatste 10j.
Dit toerisme maakt van Marokko een hedonistisch eiland in de Islamterritoria. Meer dan een schijn van godsdienstvrijheid is dit hedonisme niet.
De koning profiteert en wordt er rijker van. Het BNP van Marokko groeit. Jaarlijks komt bij de 6% van dit Marokkaans BNP dat naar de Koning zijn bedrijfjes gaat een percentje bij. De koning doet goede zaken via de publiciteit van godsdienstvrijheid. De bars in de steden kunnen Europese prijzen vragen voor de koffie en thee. Voor de koning brengt dit meer op dan de oude Marokkaanse prijzen.

Ziet de bevolking iets meer?
De gemiddelde ondergrondse waterspiegel daalt schrikwekbarend. Waar het in de jaren '90, 10 m nodig was om een put te graven, moet je nu 45m diep om water te kunnen putten.
Maak je eigen conclusies maar wat dit voor de bevolking betekent en voor de verdere toekomst van de godsdientvrijheid.
Uiteindelijk ligt Marokko nog altijd in de Islamterritoria.

En op enkele km buiten de steden liggen Al Qaidas achter de duinen te wachten. Daar kmt de religieuze politie niet die de moskees onder controle houdt.

Prettig toekomst Marokko.

Voor de koning geeft het niet. Die zijn Zwitserse bankrekeningen zullen goed gevuld zijn. Zelfs 6% van het BNP van een ontwikkelingsland tikt aan. Een appeltje voor de dorst tegen dat hij zijn land moet missen.

Van Godsdienstvrijehid zal er op dat ogenblik in het geheel geen sprake meer zijn.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: zo feb 26, 2006 2:21 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Peter Louter »

Chaimea, je smalend ergens onder uit draaien, leren ze je dat daar?

De Googletermen christenen en Marokko leveren aardig wat hits op. De Wikipedia-lemma, leek me de beste samenvatting.
Ik ben niet gewend iets uit mijn mouw te schudden. Wil je daar voortaan rekening mee houden.

De conclusie is dat het net even anders is in Marokko dan jij laat voor komen. Over propaganda zul je op de universiteit nog wel iets leren. Laten we hopen het juiste.
Anders blijven we maar gedwongen om telkens de andere kant van de medaille te laten zien als mensen als jij halve waarheden blijven verkondigen.
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)
Peter Louter
Berichten: 934
Lid geworden op: zo feb 26, 2006 2:21 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Peter Louter »

Vandaag in de NRC een eerste artikel van een reeks over Marokko.
Het verhaalt over de teloorgang van de persvrijheid in Marokko.
Alleen goed nieuws mag. Berichtgeving uit Marokko zelf is dus per definitie onbetrouwbaar.
Zoals over de godsdienstvrijheid van niet-moslims aldaar.

Chaimae heeft nog veel te leren.
Uit naam van de Verlichting: Red moslims van de orthodoxe islam!
"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful" - Seneca (5 BC - 65 AD)
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door BFA »

Peter Louter schreef:Berichtgeving uit Marokko zelf is dus per definitie onbetrouwbaar.
Berichtgeving over Marokko is vooral publiciteit om toeristen en buitenlandse investeerders voor die toeristenindustrie aan te trekken.
De koning vaart er wel bij. (zijn bedrijven zijn goed voor 6% van het BNP)
Voor de Marokkaan wordt alles een beetje minder.
Het zou beter geweest zijn dat de koning echt aan het nodige klimaat van vrijheid werkte, in plaats van dit op holle promotionele slogans te plaatsen.
Zonder vrijheid is er geen voldoende mogelijkheid tot zelfontwikkeling voor de gewone Marokkaan. De Al Qaida's, die buiten de steden achter de zandduinen nu liggen te slapen zullen wel maken dat binnen de 10j, de koning zijn huidige slogans vergeten zijn.
Waar het voor de Marokkaan slechter wordt, wordt het beter voor de Al Qaida's.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77407
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Ariel »

( Kuch Chaimae...) Waarschijnlijk zijn journalisten en kranten ook niet te vertrouwen.
Mensenrechtensituatie Marokko is verslechterd

De hoofdredacteur van Le Journal Hebdomadaire, Aboubakeur Jamai, heeft woensdag aangekondigd dat hij besloten heeft om in ballingschap te gaan uit protest tegen de sluiting van zijn krant. Marokkaanse autoriteiten beweren dat het onafhankelijke weekblad werd gesloten vanwege wanbetaling van “aanzienlijke schulden.” Journalisten van de krant denken er anders over. Ze geloven dat het is niets anders is dan een politieke truc. Een rapport van ‘Human Rights Watch,’ een week geleden gepubliceerd, vertelt over de vrijheid schendende uitspattingen van het Marokkaanse Koninkrijk.

“De toestand in Marokko is verslechterd,” geeft het laatste wereldwijde rapport van ‘Human Rights Watch’ over de mensenrechten, gepubliceerd op 27 januari 2010, aan. Volgens Sarah Leah Whitson, directeur van de NGO voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft de regering, gesteund door gedienstige rechtbanken, repressieve wetgeving gebruikt om vreedzame tegenstanders te straffen en gevangen te zetten, vooral degenen die tegen taboes ingaan betreffende kritiek op de koning of de monarchie, vraagtekens zetten bij het 'Morokkaans zijn’ van de Westelijke Sahara, of de islam ‘bekladden.’

Le Journal Hebdomadaire is het nieuwste slachtoffer van de Marokkaanse onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. “Ik heb afgedaan met de journalistiek in Marokko, en ik heb besloten in vrijwillige ballingschap te gaan,” zei Aboubakeur Jamai, hoofdredacteur van Le Journal Hebdomadaire woensdag tijdens een persconferentie in Casablanca. Vastgelopen door schulden na dertien jaar te hebben bestaan, zijn de deuren van de oneerbiedige publicatie dichtgespijkerd om nooit meer te worden geopend. Op vrijdag 29 januari werden de bankrekeningen van Aboubakeur Jamai en Ali Amar, een van de voormalige redacteuren van de krant, bevroren door de rechter. “Ze kunnen ons in de gevangenis gooien. Alles kan gebeuren,” zei de heer Jamai, in 2003 de winnaar van de Internationale Prijs voor de persvrijheid.

Op woensdag 27 januari om half zes in de avond werden de deursloten veranderd en het pand verzegeld. Twee dagen eerder had de rechter de verplichte liquidatie bevolen van Trimedia, de uitgever van de krant. De rechter legde de schuld van dat besluit op de uitgever vanwege het niet betalen van schulden aan de sociale zekerheid, belastingdienst en banken. “De schuld is meer dan 5 miljoen dirham (ongeveer 450 000 euro),” onthulde een van de advocaten van de Marokkaanse overheid, de heer Abdelkebir Tabih.

De heer Jamai bracht een scenario van economische druk van de leiding van het land naar buiten. “In 2009 werd een overeenkomst bereikt met de sociale zekerheid over een betalingsregeling voor onze schulden ... De financiële toestand van het Journal begon steeds te verbeteren. Adverteerders keerden terug. En plotseling werden we toen geboycot door adverteerders na een bevel van consultants bij het Koninklijk Paleis. Ons doodvonnis was getekend.”

De financiële ellende en de juridische hoofdpijn van de krant zijn niet van vandaag. In 2006 bevestigde een hof van beroep de strafrechtelijke veroordelingen van journalisten van de krant voor de belediging van een onderzoeksinstituut gevestigd in Brussel, en legden boetes en schadevergoedingen op ten bedrage van 3,1 miljoen dirham (ongeveer 275 000 euro,) een veel hoger bedrag dan eerder bepaald was bij een gerechtelijke vervolging voor smaad.

De krant werd een synoniem voor problemen in het Marokkaanse medialandschap. En toch was Le Journal Hebdomadaire, gelanceerd met een klein budget in 1997, een symbool geworden van de uitbreiding van de vrijheid van meningsuiting die twee jaar vóór het einde van de regering van koning Hassan II bereikt werd. Een voorbeeld van het niveau van de vrijheid die de krant bereikte was hun beslissing om de aartsvijand van het Koninkrijk, Mohamed Abdelaziz, de leider van het Polisario Front (een Nationalistische Beweging die de onafhankelijkheid van de Saharaanse bevolking nastreeft,) aan het woord te laten.

Anderen, naast Le Journal Hebdomadaire, hebben de afgelopen maanden ook geleden onder de vurige toorn van de regering. ‘Het Human Rights Watch’ verslag wijst vier kranten aan die het slachtoffer zijn geworden. De publicatie van een cartoon op 27 september 2009 door Akhbar al-Youm, die een neef van koning Mohammed VI afbeeldde, leverde een boete van 9000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf op voor de uitgever, Toufiq Bouachrine, en zijn cartoontekenaar, Khalid Gueddar. Driss Chahtane, de redacteur van het weekblad Al-Mish'al werd in september van het vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar voor het “te kwader trouw” “valse informatie” publiceren betreffende de gezondheid van de koning. Twee publicaties, Tel Quel en Nichan, publiceerden op 4 augustus 2009 resultaten van een enquête waarbij 91% van de ondervraagde Marokkanen aangaven dat de eerste tien jaar van de koning “positief” waren. Verrassend genoeg werd het nogal vleiende nieuws bekritiseerd als majesteitsschennis, en er werd beslag gelegd op de edities van de twee weekbladen. Honderdduizend exemplaren van de tijdschriften werden vernietigd door de autoriteiten terwijl de uitgevers hulpeloos stonden toe te kijken zonder de geringste mogelijkheid om de zaak in bij een rechtbank aan te vechten.

Boetes, blackouts, beslaglegging op kranten, opschorting van publicatie, gevangenisstraf of voorwaardelijke gevangenisstraffen, het Marokkaanse koninkrijk blijft de media intimideren en de lokale pers muilkorven.

http://allochtonen.web-log.nl/allochton ... .html#more" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door BFA »

Ariel schreef:( Kuch Chaimae...) Waarschijnlijk zijn journalisten en kranten ook niet te vertrouwen.
Chaimae kan niet meer reageren.
Marokkaanse veiligheidsdiensten lezen mee.
In Marokko is het erger van kritiek op de koning te hebben dan op Allah of op Mohammed.

6% van het Marokkaans BNP in handen van de koning.
Hier in het Westen zou nogal een storm opsteken moest iemand met maar een tiende van die 6% zich verkiesbaar voor een politieke functie willen opstellen.
De belangenverstrengeling zou naar Marokkaanse toestanden kunnen leiden.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 77407
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Ariel »

Godsdienst vrijheid in Marokko?
Moroccan Authorities Raid Bible Study, Arrest Christians

A large, military-led team of Moroccan authorities raided a Bible study in a small city southeast of Marrakech last week, arresting 18 Moroccans and deporting a U.S. citizen, area Christian leaders said.


Approximately 60 officers from the Moroccan security services on Thursday afternoon (Feb. 4) raided the home of a Christian in Amizmiz, a picturesque city of 10,000 mainly Berber people 56 kilometers (35 miles) southeast of Marrakech. A church Bible study was in progress at the home with visitors from western and southern Morocco, the leaders said.

Five of the 18 people held for 14 hours were small children, two of them infants no more than 6 months old. The other small children ranged from 20 months to 4 years old, and also detained was the visiting 16-year-old nephew of one of the participants.

The Christian leaders said authorities interrogated participants in the Bible study for 14 hours. The authorities filmed the interrogations with digital video cameras and cell phones.

The leader of the Christian group, who requested anonymity for security reasons, said the raiding party was unusually large. It included an accompaniment of 15 vehicles led by a colonel and two captains.

“It’s the first time in our current Moroccan church history that the Moroccan government used this size of a legion to attack a small Christian meeting,” he said. “All the time they kept repeating that this was ordered personally by the new Moroccan Justice Minister [Mohamed Naciri] and by the highest level General of the Gendarmerie [Housni Benslimane].”

Quoting a statement by the Interior Ministry, the state-run Maghreb Arabe Presse news agency reported that a “foreign missionary” had been arrested for trying to “spread evangelist creed in the Kingdom and locate new Moroccan nationals for recruitment.”

The statement added that the raid took place “following information on the organization of a secret meeting to initiate people into Christianity, which would shake Muslims’ faith and undermine the Kingdom’s religious values.”

The U.S. citizen, whose name has not been released, was deported immediately after interrogation. The Christian leaders said the visiting Moroccans were sent back to their homes in western and southern Morocco.

Authorities seized Bibles, books, two laptops, a digital camera and one cell phone, they said.

“I don’t think this number of Moroccan government forces was ever used even against Muslim fundamentalists,” the leader of the Christian group said.

Conflicting Codes
Overall, the North African country has a history of religious tolerance. Morocco’s constitution provides for freedom to practice one’s religion, but Article 220 of the Moroccan Penal Code criminalizes any attempt to induce a Muslim to convert to another religion.

In its 2009 international religious freedom report, the U.S. Department of State noted that on April 2, 2009, a Moroccan government spokesman asserted that freedom of religion does not include freedom to choose one’s faith.

“The fight against Christian proselytizing in accordance with law cannot be considered among human rights abuses,” the Moroccan government spokesman said, “for it is an action aimed at preventing attempts to undermine the country’s immutable religious values. The freedom of belief does not mean conversion to another religion.”

Morocco is a signatory to the International Covenant on Civil and Political Rights. Article 18 of the covenant affirms the right to manifest one’s faith in worship, observance, practice or teaching.

The covenant also states, however, that “freedom to manifest one’s religion or beliefs may be subject only to such limitations as are prescribed by law and are necessary to protect public safety, order, health, or morals or the fundamental rights and freedoms of others.”

In early December last year Moroccan police expelled five Christian foreigners for “attending a forbidden meeting,” according to an unnamed government official. The five men were involved in a training seminar for 17 Christians in northern Morocco.

“We were highly surprised that Morocco dared to arrest and expel us,” said one of the deported Christians, noting that only Christians were present at the meetings. “The police told us that we were holding a forbidden meeting, but we are friends just coming together for fellowship and for teaching each other. Is that forbidden in Morocco?”

The deportations were a serious violation of religious rights, the Christian said.

“The police came with 35 agents – 12 of them invaded the building, and the rest of the police surrounded the premises just to arrest 17 friends coming together for fellowship,” he said. “We were held in custody for one day and night, and we were interrogated for many hours, until 4:30 the next morning.”

On March 29, 2009, the Moroccan government announced that it had expelled five female Christians for attempting to “proselytize,” although sources said they were foreign visitors merely attending a Bible study with fellow Christians. The accused women were five of 23 tourists, expatriates and Moroccans arrested in Casablanca on March 28 during what the Interior Ministry called a “proselytizing” meeting involving Moroccan citizens.

Police seized numerous pieces of evangelistic “propaganda,” including Arabic books and videos. But a source told Compass that everyone in attendance was a Christian and that they had gathered merely for a Bible study, which he said falls within Morocco’s constitutional right of freedom to express one’s faith.

The authorities interrogated 12 others, 11 of them Moroccan citizens, for participating in the women’s Bible study in the apartment of a local Christian leader in Casablanca. They released them early the following morning, returning them home in unmarked police cars, according to the state department report.

“The authorities reportedly pressured the women to return to Islam, mocked their Christian faith, questioned why they left Islam to become Christians, and asked if there were other Christians in their families,” the report states.

A Christian who works in the country told Compass that Moroccan Christians do not see themselves as contradicting national values.

“Moroccan Christians are proud to be Moroccan and desire the freedom to be legally recognized by the government,” he said.

http://www.compassdirect.org/english/co ... cco/15087/" onclick="window.open(this.href);return false;
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
naar boven
Berichten: 5046
Lid geworden op: do nov 16, 2006 10:14 pm
Contacteer:

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door naar boven »

Authorities seized Bibles, books, two laptops, a digital camera and one cell phone, they said.
Daar ging het natuurlijk om.
De oorlogsbuit viel waarschijnlijk een beetje tegen..
RTFM
BFA
Berichten: 11592
Lid geworden op: vr sep 29, 2006 5:18 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door BFA »

Ariel schreef:aid the raiding party was unusually large. It included an accompaniment of 15 vehicles led by a colonel and two captains.

“It’s the first time in our current Moroccan church history that the Moroccan government used this size of a legion to attack a small Christian meeting,” he said. “All the time they kept repeating that this was ordered personally by the new Moroccan Justice Minister [Mohamed Naciri] and by the highest level General of the Gendarmerie [Housni Benslimane].”
Als de politie in Marokko Christenen blijft lastigvallen, kunnen de Al Qaida's acher het zandduin hun wekker nog een keer op 'snooze' drukken en even verder slapen.
En Christenen schieten niet op politie als die eraan komt.

Met zulk een raids gaan persoonlijke veiligheid en die van het land, hand in hand.
Het is een parasitaire soort die leeft op de intelligentie van anderen en deze dan tegen hun gebruikt;
Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: do aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Godsdienstvrijheid in Marokko voor niet-moslims

Bericht door Bernie »

Alles is relatief....

De godsdienstvrijheid in marokko is groot, in vergelijking met andere Islamitische landen. Er is slechts sprake van discriminatie (in huwelijken: tussen man en vrouw met verschillend geloof) en bijvoorbeeld verbod op evangelisatie / da 'wa , m.u.v. de islam. Aangezien de islam discriminatie van andersgelovigen voorschrijft, kun je eigenlijk ook niet veel beter verwachten.

Andersgelovigen zijn dus goed af, in de meeste andere islamitische landen is het een stuk erger. Maar als wij omgekeerd moslims op die manier zouden behandelen (wettelijk geregelde discriminatie) zou Amnesty wel een rapport aan ons wijden.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826
Plaats reactie