Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72315
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

Berichtdoor Ariel » Wo Apr 28, 2010 12:29 pm

Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

BEKASI – De protestantse Filadelfiakerk in Bekasi, West-Java, klaagt het islamitische districtshoofd van deze voorstad van Jakarta aan. De kerk, behorend tot de Huria Kristen Batak Protestan (HKBP), moet al sinds januari tussen hopen koeienstront op een grasveldje langs de weg samenkomen. „Genoeg is genoeg.”

„We hebben topadvocaten aan ons zijde”, zegt HKBP-predikant Palti Panjaitan zelfverzekerd. Woensdag had bij de administratieve rechtbank in Bandung de eerste zitting plaats van de rechtszaak tegen het districtshoofd van Bekasi.

Voorafgaand somt de jonge predikant een indrukwekkende rij namen op van Sumatraanse advocaten die het kerkje in de Jakartaanse satellietstad zullen verdedigen. De Sumatraans-Batakse HKBP-kerk vormt het grootste kerkgenootschap in Indonesië, met veel invloedrijke leden.

Ds. Panjaitan: „Otto Hasibuan is voorzitter van de landelijke vereniging voor advocaten. We willen het niemand moeilijk maken. Maar dit is voor ons de enige uitweg.”

De spanningen tussen de kerk en het lokale bestuur van Bekasi zijn flink toegenomen sinds de predikant en zijn leden grote hopen koeienstront aantroffen op het grasveldje langs de weg. Het is de zoveelste pesterij van moslims die de Batakkerk in Bekasi weg willen hebben. De zogenoemde Bupati of het districtshoofd Sa’aduddin is verantwoordelijk voor de verzegeling van het primitieve kerkgebouw van HKBP Filadelfia, begin dit jaar. Ondanks onderhandelingen met het kerkbestuur blijft zijn besluit ongewijzigd.

Offers

De situatie voor de circa tweehonderd kerkleden van Filadelfia is steeds minder houdbaar.

„Sommigen van ons waren hier gisteravond al om de boel in de gaten te houden”, vertelt Palti Panjaitan op een zondag. Nu is het stukje grond netjes schoon. Tientallen mooi opgemaakte vrouwen zitten vooraan onder hun parasollen, terwijl de mannen achteraan met blauwe petjes en waaiers tevergeefs verkoeling zoeken. Indonesische automobilisten en motorrijders kijken vol ongeloof naar het tafereel naast het landweggetje in Bekasi.

De kerkleden dragen identieke blauwe hoedjes met daarop de tekst geschreven van hun kerk: HKBP Filadelfia. Vol overgave klinkt het ”Halleluja” in de sawa’s van Oost-Bekasi.

„Deze situatie is niets vergeleken bij de offers die de Heere Jezus heeft gebracht”, zegt Rosmaniar Sihaahn. De 43-jarige docente verpleegkunde woont in het nabijgelegen wooncomplex, evenals veel andere kerkleden. Ze heeft een Engelse Bijbel meegenomen en gaat daarmee langs de rand van de weg zitten.

Voor buitenstaanders is de kerkdienst grotendeels niet te begrijpen. Zowel de predikant als het kerklid Sitompul leiden de dienst in de Sumatraanse Bataktaal.

Veel HKBP-leden wijzen erop dat het door conservatieve moslims veelgenoemde argument van ”Kristenisasi” –het heimelijk bekeren van moslims tot christen– niet opgaat voor de Sumatraanse kerk.

De HKBP is er immers vooral voor de etnische Bataks en houdt de kerkdiensten in hun lokale taal. Hierdoor zullen lokale Jakartaanse of Javaanse bewoners zich niet snel aangetrokken voelen om zich tot christen te bekeren en lid van de HKBP te worden.

Deze waarneming leek ook de administratieve rechtbank van Bandung te helpen bij het besluit om een HKBP-kerk in de Jakartaanse voorstad Depok in het gelijk te stellen in een vergelijkbare rechtszaak tegen het lokaal bestuur.

Dialoog

Een besluit van de ministeries van Godsdienst en Binnenlandse Zaken uit 2006 gebiedt dat de bouw van een gebedsplaats de goedkeuring van minimaal negentig bewoners moet wegdragen en dat minstens zestig lokale bewoners het bouwplan moeten goedkeuren.

Ook het lokale interreligieuze forum en de lokale vertegenwoordiger van het ministerie van Godsdienst moeten akkoord gaan. Vooral deze laatste voorwaarde zorgt in de praktijk voor problemen in Jakartaanse voorsteden als Bekasi en Depok. Daar wonnen politici van strengislamitische partijen de afgelopen jaren vaak lokale verkiezingen. Sindsdien zijn er in deze plaatsen de nodige bureaucratische obstakels ontstaan voor christenen om kerken en gebedsplaatsen te bouwen.

Panjaitan hoopt dat de rechter in Bandung een bemiddeling tussen het bestuur van Bekasi en de kerk zal bepleiten. Het vicedistrictshoofd van Bekasi, van de meer gematigde Golkarpartij, heeft eerder in een gesprek verklaard een meer open dialoog te willen.

http://www.refdag.nl/artikel/1473640/In ... ebouw.html
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Bernie
Berichten: 434
Lid geworden op: Do Aug 10, 2006 8:59 pm

Re: Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

Berichtdoor Bernie » Do Apr 29, 2010 7:19 pm

Veel HKBP-leden wijzen erop dat het door conservatieve moslims veelgenoemde argument van ”Kristenisasi” –het heimelijk bekeren van moslims tot christen– niet opgaat voor de Sumatraanse kerk.


Wellicht een idee om soortgelijke moslimwetgeving in niet-Islamitische landen te gaan toepassen, dan kunnen de moskeeen onmiddelijk sluiten.
The Prophet said, "Isn't the witness of a woman equal to half of that of a man?" The women said, "Yes." He said, "This is because of the deficiency of a woman's mind."
Bukhari Volume 3, Book 48, Number 826

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72315
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

Berichtdoor Ariel » Ma Jul 26, 2010 1:09 pm

Indonesische kerk klaagt moslim aan

BEKASI – Een protestantse kerk in Bekasi, een voorstad van de Indonesische hoofdstad Jakarta, heeft vorige week de prominente moslimleider Syahid Tajudin aangeklaagd. Leden van de HKBP-kerk beschuldigen de leider van het Islamitische Gemeenschaps­forum in Bekasi (FUI) ervan dat hij oproept tot geweld.

Het besluit van de Huria Kristen Batak Protestan (HKBP) Pondok Timur Indah om de moslim­leider aan te klagen, wijst erop dat de frustratie in christelijke kringen in Indonesië toeneemt. In de snelgroeiende voorstad Bekasi werden verscheidene kerken de afgelopen maanden het slachtoffer van bestorming en bekogeling door moslimradicalen. De advocaat van de HKBP-kerk, Robert Keytimu, verklaarde vorige week een aanklachten tegen Syahid Tajudin in te dienen, nadat de moslimleider en zijn aanhangers de het kerkgebouw in juni met harde hand hadden verzegeld.

Christenen in Jakarta en Bekasi sloegen alarm over het toenemende aantal incidenten in de voorsteden van de hoofdstad. Hierbij neemt de kritiek toe op de politie, die nauwelijks stappen zou ondernemen om de intimidatiecampagnes van radicale moslims te stoppen.

Vorige week bezochten leden van de HKBP met hun advocaat het hoofdbureau van de politie in Jakarta. De kerkleden hopen met de aanklacht tegen de moslimleider de politie tot meer actie te bewegen.

In 2004 probeerden de 1500 leden van de etnische Batakkerk in Noord-Sumatra een eigen kerk in Bekasi te bouwen. De gemeenschap verkreeg echter nooit de benodigde vergunningen en werd gedwongen in huizen van kerkleden bijeen te komen.

Op 13 juni brachten Tajudin en zijn achterban een bezoek aan een woning waar christenen een dienst voorbereidden. De spanningen liepen op en de HKBP werd verzocht de gebedsplaats op 20 juni te verzegelen. De frustraties onder de leden zijn groot, temeer daar ze eerder op een andere locatie in Bekasi al zijn weg­gestuurd door de lokale autoriteiten.

Syahid Tajudin is zich echter van geen kwaad bewust. In een interview met de Engelstalige krant The Jakarta Globe be­nadrukte hij geen gewelddadig man te zijn en zijn volgelingen nooit aan te sporen tot geweld. Tajudin verklaarde de HKBP-kerk op 13 juni juist te hebben benaderd om te bemiddelen.

Het industriële Bekasi huisvest 65 procent van de fabrieken en textielbedrijven van Jakarta. De stad kent de laatste jaren dan ook een grote instroom van vaak arme en slecht opgeleide migranten uit alle delen van Indonesië, onder wie christenen uit Sumatra en Sulawesi. De nieuwe inwoners willen hun eigen christelijke gebedsplaatsen. Dit leidt tot onvrede van conservatieve moslimorganisaties in Jakarta, die hen beschuldigen van kersteningspraktijken. Radciale moslimorganisaties lijken met succes angst te zaaien onder de laagopgeleide islamitische bevolking in de armste wijken van Bekasi. De achterdocht over de bedoelingen van kerkgemeenschappen is gewekt.

http://www.refdag.nl/nieuws/indonesisch ... n_1_493023
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 72315
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Indonesische christenen procederen voor eigen kerkgebouw

Berichtdoor Ariel » Ma Jul 26, 2010 5:54 pm

Godsdienstvrijheid christenen Indonesië onder druk
maandag 26 juli 2010

Geweld tegen christenen is in Indonesië de afgelopen twee jaar toegenomen. Activisten voor de mensenrechten hebben president Susilo Bambang Yudhoyono gevraagd uit te zoeken waarom christenen steeds vaker doelwit van aanvallen zijn.

De eerste zeven maanden van dit jaar zijn er al 28 gevallen van schendingen van de godsdienstvrijheid van christenen gemeld. In alle gevalen was het te wijten aan 'onverdraagzame groepen die het op christenen hebben voorzien,' schrijft het Setara Instituut voor Democratie en Vrede in een rapport.

In 2008 waren er zeventien gevallen en in 2009 negentien. De organisatie noemt onder meer de gedwongen sluiting van kerken en het intrekken en opzettelijk vertragen van bouwvergunningen. Ook worden kerken soms vernield of in brand gestoken.

Radicale moslims
Het Setara Instituut verwijt de regering te weinig aan discriminatie te doen, en het probleem dood te zwijgen. Tevens worden de burgers niet voldoende tegen radicale moslims beschermd, aldus het plaatsvervangende hoofd van het instituut, Bonar Tigor Naipospos. Eeder stelde de PVV al kamervragen over de situatie van christenen in Indonesië.

De woordvoerder van een protestantse kerk in een buitenwijk van de hoofdstad Jakarta bevestigt het relaas van het instituut. Zijn kerk ging in januari dicht, nadat meer dan honderd moslims betoogd hadden voor de sluiting van het in hun ogen 'illegale' gebouw.

Marokko
Christenen voelen zich niet alleen in Indonesië steeds vaker bedreigd. Recentelijk werd bekend dat ook Marokko in toenemende mate godsdienstvrijheid schaadt door christenen het land uit te zetten.

Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Ongeveer 85 procent van de bevolking is moslim. Nog geen 10 procent is christen.

Door Jozef Waanders

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laats ... r-druk.htm
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Leven in moslimlanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten