Marokko extreem falende staat

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 74395
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Marokko extreem falende staat

Berichtdoor Ariel » Za Sep 27, 2008 8:31 pm

Alleen rijken profiteren in Marokko

De laatste jaren presenteert Marokko zich als modern, democratisch land dat aansluiting wenst bij Europa. Exuberante festivals, megaresorts, luxe hotelarrangementen, gestut door twee staatszenders die volop SBS-achtig amusement bieden. En, onvermijdelijk, een journaal dat opent én afsluit met een lintjesknippende koning. Maar nooit discussies op het scherpst van de snede, nooit écht gewaagde disputen. Terwijl royalisten trots roepen: ‘Kijk eens naar onze hervormde familiewetgeving, meer rechten voor vrouwen, prachtig toch?’

Zeker. Maar de praktijk is minder prachtig. Marokko is als een mobieltje met een nieuw frontje: een trendy buitenkant, een ongewijzigde binnenkant. Het ware gezicht is verborgen achter fluwelen sluiers. Dat gezicht kent alleen de man die er woont, werk zoekt, ziek wordt, kinderen voedt, die met politie of justitie in aanraking komt, of, erger, achter tralies belandt.

Misstanden

Welke waarde heeft de nieuwe familiewet als nog altijd 15-jarige meisjes uitgehuwelijkt worden mits het juiste bedrag onder de juiste tafel wordt geschoven? Weleens een gevangenis van binnen gezien? Veertig man als ansjovis in ruimtes van zes bij zes, gedwongen te eten en te slapen boven het poepgat. Terwijl op straat generaties voor galg en rad opgroeien, turend over de zee die al zoveel bootjes vol gelukszoekers opslokte.

Neem de demonstratie van afgelopen zomer in Sidi Ifni. Maar liefst vierduizend legereenheden werden ingezet om een paar honderd betogers te vermorzelen. Het protest ging over de schrikbarende infrastructuur en werkloosheid, de uit de pan gerezen voedselprijzen. Gehoor kregen de betogers niet. Wel traangas en rubberkogels – clandestiene filmpjes op YouTube getuigen hiervan. Driehonderd demonstranten werden verminkt, de rest vluchtte de heuvels in.

Oom van de koning

Of dit: afgelopen september scheurde een Jeep door de straten van Casablanca. Een agent houdt de bestuurder aan, waarop deze briest: ‘Denk je soms dat jij de enige bent met een wapen?’ en de agent neerschiet – een doodzonde in een politiestaat. Kort daarop meldt het officiële persbureau dat de man ziek is (‘Korsakov’) en in een psychiatrische kliniek ligt. Op nieuwsredacties wordt druk uitgeoefend dit feit te negeren en geen foto te publiceren. Wat blijkt? De man is Hassan Yacoubi, de aangetrouwde oom van Mohammed VI.
Een rechtszaak vond nooit plaats.

Hoe anders verging het de 29-jarige blogger Mohamed Erraji. Hij verwaardigde zich de mening dat de monarchie een cultuur van afhankelijkheid aanmoedigt waar trouw beloond wordt met gunsten. ‘Hierdoor zijn de Marokkanen een volk zonder waardigheid geworden, die leven van donaties en geschenken.’ Erraji werd acuut en zonder advocaat gevonnist: twee jaar celstraf plus 5.000 dirham boete (zijn jaarinkomen).

Rabat-logica

Dit is maar het topje. De ijsberg daaronder ontgaat de pers. Maar Fouad Laroui (30 augustus, zie archief) steekt liever de loftrompet over Marokko en bagatelliseert en verexcuseert de armoede door te stellen dat Marokko ‘geen druppel olie’ produceert. Dit heet Rabat-logica. Laroui weet goed dat Marokko miljarden verdient aan toerisme, deviezenoverdracht door migranten, export van fosfaat en vis. Complicatie is dat 80 procent van deze rijkdom, zoals een Frans onderzoek aantoonde (M. Diouri, A qui appartient le Maroc) in handen is van een paar honderd families. Daarbij opgeteld een koningshuis dat hoort tot de duurste ter wereld, en je krijgt ordinaire plutocratie.
Tegen deze achtergrond krijgt het recente onderzoek van de Wereldbank waaruit bleek dat Marokko, naast Djibouti, het erbarmelijkste onderwijspeil heeft in de hele Arabische wereld, extra reliëf.

Laroui noemt de strafmaatregelen dankzij ‘the sniper van Tarquist’ (die met een verborgen camera corrupte agenten registreerde) ‘een positieve verandering’. Lachwekkend. Deze YouTube-affaire kostte slechts de betrapte straatagenten de kop. Wetend dat in elk corrupt systeem de rot bij de vissenkop begint: Wie gaf hun opdracht? Waar werd de buit verdeeld? Onbeantwoorde vragen; met het ontslag van de uitvoerders was het case closed.

Islamisten

Laroui – die al eens eerder (NRC Handelsblad, 15 oktober 2005) zijn Rabatloyaliteit onthulde door de Berberidentiteit van Marokko te loochenen – hekelt de negatieve beeldvorming omdat die enkel ‘de weg vrijmaakt voor islamisten’. Dit overbekende argument is opnieuw afkomstig uit de catacomben van Rabat. De populariteit van fundamentalistische partijen is een doorn in het oog van de zittende macht.

Extra reden nieuwsgierig te zijn naar de verklaring; dan blijken islamisten de enigen die korte metten maken met corruptie en wanbestuur. Op het gemeentehuis is de bebaarde ambtenaar de enige die niet omkoopbaar is; in de armste wijken zijn het de bebaarde dokters en welzijnswerkers die gratis zorg, medicijnen en voedsel verstrekken.

Het Marokkaanse volk is niet gebaat bij mooi weer spelen; het wenst de volle waarheid – in naam van vrijheid en rechtvaardigheid.

Mohammed Benzakour is schrijver. Van hem verscheen onlangs het boek Stinkende Heelmeesters


BRON!!!!!!!!
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Marokko extreem falende staat

Berichtdoor Pilgrim » Di Apr 19, 2016 12:12 am

Officieel rapport VS: Marokko extreem falende staat

Door Joost Niemöller, 17 april 2016

Afbeelding

Afgelopen week verscheen er een officieel rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over Marokko. Het was een opzienbarend rapport. Marokko werd er, zeer onderbouwd, in neergezet, als een staat die afgemeten aan alle hedendaagse normen faalt. Een achterlijke, feodale staat waarin de burgers als stront worden behandeld. Dat is ook belangrijk nieuws voor Nederland. Hier leven honderdduizenden Marokkanen die zich krampachtig vasthouden aan hun Marokkaanse nationaliteit, die zich ook economisch na generaties geheel aan Marokko blijven binden, die desgevraagd verklaren eerder Marokkaans dan Nederlands te zijn, en nooit een openlijk woord van kritiek uiten op de Marokkaanse staat.

Lees verder>>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

stropke
Berichten: 3414
Lid geworden op: Zo Nov 06, 2005 12:25 am
Locatie: Limburg

Re: Marokko extreem falende staat

Berichtdoor stropke » Di Jan 10, 2017 11:08 pm

Dan kunnen ze beter vertrekken naar thuisland. Hebben hier niks te zoeken.
Mo is dood. Jezus is de Opgestane Heer, das het wezenlijk verschil !!
Wat heb je aan een dode profeet? Nopes !

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 45797
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Marokko extreem falende staat

Berichtdoor Pilgrim » Za Apr 04, 2020 11:54 pm

Koning van Marokko: twaalf paleizen, 600 auto’s en een miljoen horloges

17 juli 2019

Afbeelding

Mohammed VI, de koning van Marokko (foto), heeft een fortuin van € 5 miljard, zo schrijft de Spaanse krant El Espanol. De koning leidt een zeer luxueus leven, terwijl zijn onderdanen met veel moeite de eindjes bij elkaar proberen te knopen.

Volgens het zakentijdschrift Forbes is koning Mohammed VI de rijkste man van Marokko, de op vier na rijkste man van Afrika en staat hij in de top 10 rijkste monarchen van de wereld. De koning heeft zijn enorme fortuin deels geërfd van zijn vader Hassan II, maar tijdens Mohammed´s koningschap is het kapitaal vermeerderd.

De Société Nationale d’Investissement, de koninklijke holding, is aanwezig in alle sectoren van de Marokkaanse economie en levert de koning miljarden op. Tegenwoordig bezit de holding aandelen in meer dan dertig bedrijven, waaronder sommige multinationals. Daarnaast ontvangt de koning inkomen uit zijn landerijen en uit onroerend goed. Bovendien krijgen de koning en zijn familie bovendien jaarlijks 250 miljoen euro van de Marokkaanse belastingbetaler.

De koning maakt ook heel veel kosten. Hij heeft twaalf paleizen, waar in totaal elfhonderd dienaren werken. Om dit te kunnen betalen, is de koning elke dag een miljoen euro kwijt. Tevens houdt Mohammed van luxe. Zo heeft hij zo’n 600 auto’s en een miljoen horloges, een prachtig kasteel in Frankrijk, een luxueus zeiljacht en twee privévliegtuigen.

Het Marokkaanse bbp per hoofd van de bevolking is 4.400 dollar. Daarmee staat Marokko op de 86e plaats, tussen Iran (85) en Jamaica (87) in. Ter vergelijking: het Nederlandse bbp per hoofd ligt op 48.222 dollar.

https://dekanttekening.nl/nieuws/koning ... KvDRUTx1l8
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 6173
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Marokko extreem falende staat

Berichtdoor sjun » Zo Apr 05, 2020 12:08 am

Men vergat nog een kanttekening: € 450 miljoen steun voor Marokko. Zo verspilt de EU belastinggeld buiten Europa dat onder andere harder in Italië nodig was. NExit want er valt ook hiervoor geen politicus op het vestje te spugen.
:shock:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16312
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Marokko extreem falende staat

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Ma Apr 06, 2020 5:58 pm

Pilgrim schreef:
Koning van Marokko: twaalf paleizen, 600 auto’s en een miljoen horloges
Mohammed VI, de koning van Marokko (foto), heeft een fortuin van € 5 miljard, zo schrijft de Spaanse krant El Espanol. De koning leidt een zeer luxueus leven, terwijl zijn onderdanen met veel moeite de eindjes bij elkaar proberen te knopen.

Hahaha! Ook zoiets. Dat heet dan het Huis van Oranje. Moderne parasieten op het gewone, en deels in armoe levende volk van Nederland.

Wij zijn dus een walgelijke misselijk makende natie die bestaat uit hypocriete politici die smerige politiek bedrijven.

Maar . . .

Nederland is een democratie. En het volk heeft volkomen het recht om voor zijn eigen dictatuur te kiezen.

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan de domme massa. Want het is die massa die voor de onbetrouwbare Brusselse kapitalist Rutte keer op keer heeft gekozen. En zo gaat het altijd, keer op keer. Een van de hoogtepunten in mijn herinnering is de geweldige verstoring van het huwelijk van het misselijk makende arrogante dictatoriale religieuze wijf Beatrix met de alleraardigste man Claus van Amsberg. Ik zag hem ooit in een flits voorbij rennen op nog geen drie meter afstand van mij in de lounge naar de lift van het 5-sterrenhotel in de stad Santiago de Cuba in Cuba met in zijn kielzog een paar geheime agenten. Daar was hij op bezoek voor de een of andere opening in de haven, gesponsord door de Nederlandse staat. Lekker even ver weg van Beatrix, veronderstel ik. [icon_lol.gif] Het zijn toch 10 uren in een vliegtuig zitten. :thinking:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.


Terug naar “Leven in moslimlanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten