Mozabieten. Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen.

Is het leven in een land van de islam echt het paradijs? Waarom zijn er geen rustige, stabiele islamitische landen op onze planeet?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71866
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Mozabieten. Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen.

Berichtdoor Ariel » Za Jan 06, 2018 12:08 pm

Heeft iemand wel eens van deze stroming gehoord?

Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen.

Afbeelding


Eén oog. Meer mogen vrouwen in de regio Mzab in de Algerijnse Sahara niet tonen. De rest van hun lichaam is gehuld in een wit gewaad. De Mozabieten hebben een uniek islamitisch geloof: het Ibadisme. Het is een zeer strenge maar pacifistische stroming binnen de islam.

Zelfs naar Algerijnse normen beoefenen de inwoners van Ghardaia en omgeving een zeer conservatieve vorm van de islam die vrouwen elke omgang met niet-gezinsleden verbiedt. Na hun trouwdag zullen ze het huis niet vaak meer verlaten. Sporadisch wordt er een uitzondering toegestaan. Zo mogen ze naar het huis van hun ouders gaan, begeleid door familieleden.

Het is voor vrouwen verboden om vriendinnen uit te nodigen voor de thee omdat dit ‘geroddel’ zou bevorderen en vrouwen ervan weerhoudt om huishoudelijk werk te verrichten.
Zelfs een arts mag deze vrouwen niet bezoeken, omdat alle lichaamsdelen die door de arts aangeraakt worden na hun dood gedoemd zijn om naar de hel te gaan.

Ook feestvieren, zingen, roken en alcohol zijn niet toegestaan. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.

Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Sommige groepen vestigden zich in Tunesië en Oman. Anderen trokken diep de Sahara in naar Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw.

De Mozabieten houden van hard werken. Hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. Overal in Algerije hebben Mozabieten ondertussen bloeiende bedrijven. Hun rijkdom zullen ze nochtans niet snel tonen. Soberheid is een deugd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 71866
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Mozabieten. Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen.

Berichtdoor Ariel » Za Jan 06, 2018 12:13 pm

De soenieten zijn niet dol op de mozabieten lees ik.

Imazighen (Berbers) uit Nederland en België hielden in 2015 een protestmars in Den Haag om aandacht te vragen voor het geweld in het Algerijnse Ghardaïa.

Tientallen mensen zijn de afgelopen weken om het leven gekomen door gewelddadigheden tussen Arabieren en Berbers in Algerije. Minstens 200 mensen raakten gewond. De gevechten vonden plaats in en rondom de oasestad Ghardaïa, 600 kilometer ten zuiden van hoofdstad Algiers.

Het is niet de eerste keer dat er ongeregeldheden plaats vinden in deze streek. Ook vorig jaar ging het mis waarbij doden en gewonden vielen en in verschillende plaatsen brand werd gesticht en vernielingen werden aangericht.

Mozabieten
Imazighen domineerden Noord-Afrika tot de komst van de Arabieren. Ghardaïa is de belangrijkste plaats voor een van de Berbervolkeren; de Mozabieten. Dit grondgebied is van oorsprong van de Mozabieten en staat bekend om zijn rijke gas- en olievelden. De Imazigh-bevolking is aanhanger van het Ibadisme, een milde en pacifistische stroming binnen de islam. Zij worden bestreden door de soennitische groepering Chamba.

Racistische motieven
Volgens de initiatiefnemers van de demonstratie handelen de Arabische Algerijnen uit ‘racistische motieven’ en hebben hun aanvallen sinds het begin van Ramadan opgevoerd. “Dit is een regelrechte genocide op de Imazighen. Zo zijn vorige week vier Imazighen levend verbrand in hun auto. De slachtoffers wisten net te ontkomen en liggen nog steeds in het ziekenhuis met ernstige brandwonden. De Arabische Algerijnen gebruikten ook vuurwapens om zo veel mogelijk slachtoffers te maken en tientallen families werden mishandeld en gedwongen te verhuizen nadat hun huizen en winkels in brand werden gestoken”, aldus één van de initiatiefnemers.

De Algerijnse autoriteiten wordt verweten niet in te grijpen en de aanvallen zelfs toe te staan. Ook zijn bekende mensenrechtenactivisten die over het geweld berichtten gearresteerd. Volgens de Mozabieten zijn er duidelijke bewijzen dat de Algerijnse regering partij kiest voor de soennitische bevolkingsgroep.

Betrokkenheid IS
Op sociale media circuleren verschillende foto’s en videobeelden waarop te zien is dat ordetroepen in de kamp van de Arabieren zijn te vinden tijdens aanvallen. Deze zijn meestal gericht tegen huizen of winkels van Mozabieten. Volgens berichten uit het Noord Afrikaanse land zijn ook aanhangers van Islamitische Staat betrokken bij de gevechten.
“De Imazighen zijn al langer dan een jaar het slachtoffer van stelselmatig aanvallen van de Chamba Arabieren. De Algerijnse overheid staat erbij en kijkt er naar. Men lijkt de wil niet te hebben om hun Amazigh-burgers te beschermen.

“De overheid is medeplichtig aan de misdaden die tegen de Imazighen worden begaan. De soennieten mogen in het bijzijn van de ordetroepen ongehinderd mensen van de tegenpartij aanvallen en hun eigendommen plunderen, vernielen en in brand steken. En als DAECH (Islamitische Staat) zich ook nog eens in het conflict mengt door de Chaâmbas te steunen, kunnen wij niet stil blijven”, aldus de initiatiefnemers van de protestmars.

Protestmars
Inmiddels zijn ook elders in Europa en Noord Afrika verschillende demonstraties gehouden tegen het geweld. “Daarom gaan wij donderdag 16 juli demonstreren. Met deze protestmars willen wij onze woede kenbaar maken en eisen van de Algerijnse overheid dat zij de Imazighen moeten beschermen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.


Terug naar “Leven in moslimlanden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten