Pagina 1 van 1

Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Za Jan 24, 2009 1:53 pm
door Ariel
Veel bekeerde moslima’s dromen van emigratie naar een islamitisch land.
Ik ondersteun deze dromen van harte en hoop dat ze de daad aan het woord voegen. Ik raad de volgende landen aan. Saudi Arabie, Pakistan, en Afghanistan.
Ik ben ook van mening dat deze dames zodra ze hun geloofsbelijdenis afgelegd hebben gehuld moeten gaan in een boerka. Al is het allen maar om zich solidair te voelen met hun zusters in Afghanistan.
Tip voor de organisators van de nationale bekeerlingendag. Geef aan iedere bekeerde zuster zo'n prachtige blauwe of zwarte boerka.
Dat moet kunnen. Zo duur zullen die dingen niet zijn.

Vallen voor praktische religie

Antropologe sprak autochtone vrouwen die zich bekeerden tot islam

Morgen is de tweede nationale bekeerlingendag. Nieuwe moslimbroeders en -zusters zoeken er steun, advies en een nieuwe vriendenkring.

Veel bekeerde moslima’s dromen van emigratie naar een islamitisch land. Niet uit verbittering na een breuk met hun ouders of de verwijdering van oude vrienden, niet vanwege alle vooroordelen, maar omdat ze in een moslimland niet steeds alles hoeven uit te leggen, of vreemd worden aangekeken. Want als je Nederlandse werkgever je hoofddoek eindelijk accepteert, wanneer begin je dan de discussie over je bidtijden of het verplichte bedrijfsfeest?

Dat hoorde Vanessa Vroon-Najem vaak tijdens haar onderzoek naar bekeerde moslima’s in Amsterdam. Cultureel antropologe Vroon interviewde voor haar onderzoek 21 autochtone vrouwen die zich tot de islam bekeerden. „Mensen denken dat die wens zich te bekeren altijd vanwege een huwelijk of een moslimvriendje is. Maar soms staan die echtgenoten helemaal niet te juichen, zijn ze sceptisch over de overstap. Het is volgens de islamitische regels ook niet noodzakelijk dat een moslim met een moslima trouwt.”

Positieve contacten met moslims spelen wel een belangrijke rol. Dat kán met een echtgenoot of vriendje zijn, maar ook met vriendinnen, buren of collega’s.

Negatieve berichten over de islam maakten de vrouwen nieuwsgierig, zag Vroon. „Ze vroegen zich af: Is het echt zó erg? Vaak zaten ze met vragen rondom zingeving en onderzochten ze meerdere religies. Als jonge meiden over geloofszaken gaan rondvragen, krijgen ze vaak alleen antwoorden van hun moslimvriendinnetjes.”

Veel vrouwen vielen voor ’de praktische religie’. „De islam is aantrekkelijk door de regelmaat van wassen en bidden. En het is iets tussen jou en God: als je het voelt in je hart, dan ben je een moslim.”

Daarna gaat het stap voor stap verder, hoorde Vroon. Moslima’s stoppen met roken, alcohol, varkensvlees. Ze doen mee aan de ramadan. „De praktijk loopt vaak vooruit op het uitspreken van de geloofsbelijdenis.” In dat proces ontmoeten ze in hun naaste omgeving van alles, variërend van onbegrip tot vijandigheid. „Ze botsen met hun ouders, ze hebben steeds minder raakvlakken met oude vriendinnen. Je hoort vaak dat ze een tijdje geïsoleerd raken, want er staat niet meteen een nieuwe vriendenkring voor ze klaar.”

De keuze voor een hoofddoek is een latere stap, zag Vroon. Veel bekeerlingen kunnen uiteindelijk niet zonder. „Ze zien het als een verplichting, als teken van gehoorzaamheid aan God. Ook herkenbaar willen zijn als moslima, speelt een rol.”

Die stap levert echter veel nare reacties op. Niet alleen in huiselijke of vriendenkring. „Met hoofddoek op krijgen ze te maken met het stereotiepe beeld: Je spreekt geen Nederlands, bent dom, achterlijk, niet ontwikkeld. Als mensen aan je blauwe ogen en witte huid zien dat ze met een bekeerlinge te maken hebben, werd het soms nog erger. Dan ben je een verrader en voel je de agressie.”

„Bij al die negativiteit blijven bekeerlingen aardig doen. Ze voelen zich ambassadeurs van de islam. Geduld geldt als een belangrijke deugd en dat helpt”, zegt Vroon.

Er zijn tal van initiatieven om bekeerlingen bij te staan: Steunpunt Zusters, Moslimanetwerk, Moslima’s voor Moslima’s en de tweede nationale bekeerlingendag, morgen in de Rotterdamse Dar Al-Hijra moskee. „Er is veel support, een grote lotsverbondenheid.”


http://www.trouw.nl/nieuws/religie-filo ... igie_.html

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Za Jan 24, 2009 2:24 pm
door Manon
Want als je Nederlandse werkgever je hoofddoek eindelijk accepteert, wanneer begin je dan de discussie over je bidtijden of het verplichte bedrijfsfeest?

TJA... goed te begrijpen dat ze dan liever naar een islamitisch land emigreren natuurlijk. Daar hebben ze die problemen helemaal niet want daar mogen vrouwen gewoon niét buitenshuis werken.... probleem opgelost toch?

De islam is aantrekkelijk door de regelmaat van wassen en bidden
:question: :shock: terug naar de metten en het lof? en de regelmaat van handjeswassen? voor en na het eten?

Het is volgens de islamitische regels ook niet noodzakelijk dat een moslim met een moslima trouwt.”

Dat het andersom wèl zo noodzakelijk is (een moslimA mag enkel met een moslim huwen) wordt hier voor het gemak weer even vergeten te vermelden?

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Do Feb 26, 2009 10:31 pm
door Sebastiaan
Ariel schreef:De keuze voor een hoofddoek is een latere stap, zag Vroon. Veel bekeerlingen kunnen uiteindelijk niet zonder. „Ze zien het als een verplichting, als teken van gehoorzaamheid aan God. Ook herkenbaar willen zijn als moslima, speelt een rol.”

Dus ze dragen een hoofdoek om er bij te horen?

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Vr Feb 27, 2009 10:14 am
door Manon
Dus ze dragen een hoofdoek om er bij te horen?


om herkenbaar te zijn als moslima en dus niet door hun moslimvriendjes worden lastiggevallen (zo staat het alvast in de koran).

En natuurlijk ook om aan de kaffers te laten zien dat ze tot het "ander volk" behoren.

Maar waar ik dan in een deuk bij lig, is hun verwondering dat mensen gaan veronderstellen dat ze migranten zijn... Het is dat het kleurtje zo opvallen is, maar als je hier met een strooien rokje en wapperende borsten rond ga lopen, dan gaan mensen ook niet veronderstellen dat het over Miep van achter de hoek gaat... toch?

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Vr Feb 27, 2009 2:47 pm
door Monique
Veel vrouwen vielen voor ’de praktische religie’. „De islam is aantrekkelijk door de regelmaat van wassen en bidden.


Tsja, als je van nature een viespeuk bent en je op eigen initiatief niet kunt wassen.........dan zijn die regels wel handig ja.
Net als autisten die "regelmaat" nodig hebben.

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Za Mar 07, 2009 3:33 pm
door H.Numan
Dat is de anti-autoritaire bewapeningswedloop. Wordt altijdg gewonnen door de nieuwste calibers*.
1 - je chokkeert je ouders door te gaan hokken.
2 - Je chokkeert je ouders door drugs te gebruiken. Je ouders hokken immers.
3 - Je chokkeert je ouders door paperclps door je lippen te steken en je haar groen te spuiten. Hokken is normaal, en spuiten ook.
4- Wat doe je als je grootouders hokten, je ouders spoten, je oudere zussen en nichten als punkers professionele hoeren amateurs vinden?
Dan ga je de andere kant op, en wordt je muzelvrouw.de bewapeningswedloop is meestal tussen pantser en pantser doorborende munitie. Aangezien de techniek zich sneller ontwikkeld in het voordeel van de pantser doorborende munitie wint het laatste kaliber het altijd van het laatste model pantser. In dit geval wint de jeugd het altijd.

Re: Vallen voor praktische religie

Geplaatst: Zo Mar 08, 2009 11:14 pm
door Scarlatti
[quote="H.Numan"]Dat is de anti-autoritaire bewapeningswedloop. Wordt altijdg gewonnen door de nieuwste calibers*.
1 - je chokkeert je ouders door te gaan hokken.
2 - Je chokkeert je ouders door drugs te gebruiken. Je ouders hokken immers.
3 - Je chokkeert je ouders door paperclps door je lippen te steken en je haar groen te spuiten. Hokken is normaal, en spuiten ook.
4- Wat doe je als je grootouders hokten, je ouders spoten, je oudere zussen en nichten als punkers professionele hoeren amateurs vinden?
Dan ga je de andere kant op, en wordt je muzelvrouw.
:roll2: :laugh1: